tips voor Sinterklaas gedichten

Rijmpiet verklapt de geheimen van het rijmen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Volgend weekend is het pakjesavond: de hoogste tijd om alvast aan je gedicht te beginnen. Maar soms is dichten erg lastig! Zoals je ziet, moet zelfs de Sint daar diep over nadenken. Gelukkig heeft de Rijmpiet nog wat handige tips! 

Stap 1. Kies een onderwerp

Als je iemand goed kent, is een gedichtje zo gemaakt. Maar als dat niet zo is en je hebt niet zoals Sint een boek vól informatie, wat doe je dan? De truc is dan om één onderwerp te bedenken dat past bij de persoon voor wie je het gedicht maakt. Dat moet ook zonder boek wel lukken toch?

Stap 2. Zoek woorden bij het onderwerp

Voorbeeld 1 - Voor de telaatkomer die altijd een smoesje heeft:

Woorden: brug open / lekke band / telefoon ging / tas vergeten / huiswerk thuis laten liggen / WhatsApp liep vast / spoorbomen dicht / stoplicht rood / wekker vergeten te zetten / in slaap gevallen / telefoon stond op stil / bus gemist / huissleutel kwijt 

Voorbeeld 2 - Voor de sportieveling die altijd aan het voetballen is:

Woorden: Veld / trainen / goal / buitenspel / hands / tegenstander / voetbal / afgelast / sneeuw / wedstrijd / afhakers / scoren / trainingspak / spits / verdediger / stip / sliding / ingooien / penalty / scheidsrechter / oranje

Stap 3. Verzin een verhaal

Met al deze woorden verzin je een verhaaltje. Alsof het over het leven van die persoon gaat. Bij de laatkomer kun je bijvoorbeeld een 'dag in het leven van...' beschrijven waarin alles misgaat. Overdrijven mag. Dat moet zelfs! Hoe gekker hoe beter.

Stap 4. Rijmen

Nu alleen nog dat verhaaltje rijmend krijgen en klaar ben je! Het is gemakkelijk als je een ritme kiest, net als bij muziek. Een rijmschema noem je dat. Het makkelijkst is het schema AABB. Dat betekent dat de laatste woorden van de eerste en tweede zin rijmen en ook de laatste woorden van de derde en vierde zin. Bijvoorbeeld:

SinterScoop gedichtOnze eigen SinterScoop is gek op zingen,
regelmatig laat hij de Kidsweek-redactie swingen.

En wie zijn gezang niet wil horen,
die stopt maar vingers in z'n oren!

 

 

Sites als www.rijmgein.nl of www.rijmwoordenboek.nl kunnen je helpen met rijmen. Je typt een woord in en dan krijg je een heleboel woorden die daarop rijmen. Of nul woorden... dan is een ander woord kiezen natuurlijk slimmer!

5. Klaar?

Een zelfgemaakt gedicht is altijd leuk, ook al is het kort en klopt het hier en daar niet helemaal. Dus wees niet te streng voor jezelf. Succes!

Wist je dat de Perspiet vlogs maakt voor Kidsweek? Bekijk ze hier!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Dankjuh, voor jullie hulp!! Ik heb er zoveel aan echt waar Blij Blij Blij

heel lief maar niet heus

We hebben van uw woorden genoten,
maar nu gaan we aan de pepernoten.

helemaal waar

Elke dag zet ik mijn schoen,
een schoentje met wat eten.
Elke dag gaat de Sint er iets bijdoen,
maar altijd is mijn chocolade half opgegeten

Handig die tips,maar ik gebruik sinterklaas gedichten- .NL Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.