Een zwemmer in de Lek  Foto ANP

Zwemmen in rivieren? Beter niet.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Cora
Cora
van der Weij

Het lijkt zo aantrekkelijk met deze warmte: even zwemmen in een rivier of van een brug duiken om af te koelen. Maar het kan gevaarlijk zijn. De afgelopen dagen zijn er al zeker vijf mensen verdronken. Een nieuwe campagne waarschuwt. Vier vragen over zwemmen in open water.

1. Wat is er zo gevaarlijk aan zwemmen in een rivier?
Het water is onvoorspelbaar. Een rivier is geen zwembad, zegt Rijkswaterstaat die achter de campagne zit. Er kunnen grote temperatuurverschillen zijn waardoor je het zo koud kunt krijgen dat je niet niet goed meer kunt zwemmen. Er staat vaak stroming, soms zo sterk dat je al kunt worden meegetrokken als je alleen maar aan het pootje baden bent. Er kan veel drukte zijn op het water: speedboten, grote vrachtschepen, cruiseschepen, zeilboten, roeiers. En jij met alleen je hoofd boven water valt dan nauwelijks op.Rijkswaterstaat2. Is het verboden?
Nee. Er zijn wel speciale plekken waar zwemmen verboden is. Zoals de vaargeul (het diepe gedeelte in het midden), een kanaal, bij een brug of een sluis, bij ponten, bij havens en afmeerplekken. Wie zich daar waagt (levensgevaarlijk!) krijgt een boete van 140 euro. Maar een totaalverbod is er niet en komt er waarschijnlijk ook niet. Het is niet te doen voor de waterpolitie om dat allemaal te controleren. Maar elke drenkeling is er een teveel, vindt de overheid. Daarom waarschuwt Rijkswaterstaat nu zoveel mogelijk.

RTL Nieuws maakte er deze animatie over:

3. Hoe gaat dat waarschuwen?
Er zijn posters en flyers die in tekst en beeld laten zien waar de gevaren schuilen. De teksten zijn ook in het Pools en Arabisch vertaald, want de meeste slachtoffers vallen onder mensen die nog niet zo bekend zijn met de gevaren van onze rivieren. Rijkswaterstaat zet ook sociale media in.

4. Maar ik kan toch wel ergens lekker buiten zwemmen?
Tuurlijk. Er zijn genoeg zwemplekken in de natuur waar het water schoon en veilig is. Die vind je hier.

 

Anderen lazen ook: Zwemmen in schoon water.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook