Rosetta en Philae

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Scoop is blij
Malou
van Zwieten

Rosetta en Philae, dat klinkt een beetje als Romeo en Julia. Ook ruimteschip Rosetta en robot Philae moesten vandaan van elkaar scheiden. Philae is zojuist geland op komeet P67-Churyumov/Gerasimenko. Feest bij ESA!

17.08

Hoera! Philae is veilig geland! 500 miljoen kilometer verderop sprong vanmorgen een ruimterobot z’n schip uit. Net kregen we van dat schip, Rosetta, het signaal dat robot Philae veilig op komeet 67P-Churyumov/Gerasimenko is aangekomen. En dat is groot nieuws!

 

De eerste mens op de maan, dat was belangrijk. Maar vandaag was bijna even spannend, vonden de sterrenkundigen die in Duitsland nagelbijtend achter hun apparatuur zaten. Ze werken voor de ruimteorganisatie ESA. Het is voor het eerst dat ze van dichtbij een kijkje op een komeet kunnen nemen. En dat is heel bijzonder. Want van zo'n ruimtebrokstuk kunnen we leren hoe de aarde er héél lang geleden uit zag, in de tijd dat het zonnestelsel ontstond. Eigenlijk een soort tijdmachine, dus.

 

Wat kunnen we dan leren? Nou, bijvoorbeeld hoe het kan dat er op aarde water is. En waar eigenlijk het leven vandaan komt. Ooit sloegen er een hele hoop kometen in op aarde. Misschien brachten die wel speciale stofjes met zich mee waaruit de allereerste levende wezens ontstonden.

 

Philae gaat de komende maanden hapjes komeet testen en foto's maken. Alle gegevens stuurt-ie via Rosetta door naar de ESA. Na die paar maanden komt komeet 67P heel erg dicht bij de zon. Philae krijgt het dan zó warm, dat hij kapot gaat. Droevig, he? Ook daarin lijken Rosetta en Philae wel een beetje op Romeo en Julia.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Leuk en heel mooi

Ongelooflijk hoe die ene of andere ESA in Duitsland het is gelukt!
Ik vind het echt cool. Maar toch is het niet echt mijn ding Juichen

ik vind de filmpje grappig en het is cool dat Rosetta er op is geland! Vraagtzichaf Duimomhoog

mooi X'huilt' nee grapje het is oke Juichen

Saai xD

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps