Foto ANP

Regering wil schooladvies pas na de eindtoets

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Kinderen in groep 8 moeten hun middelbare schooladvies pas krijgen ná de uitslag van de eindtoets. Dat zeggen politici van de regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie.

 

Nu krijgen achtstegroepers hun schooladvies vóór ze de eindtoets hebben gedaan. Meestal in februari. Maar soms maakt een kind de eindtoets veel beter dan de juf of meester verwacht. Toch wordt het advies dan bijna nooit aangepast. En dat vinden de politici jammer. Als kinderen een te laag schooladvies krijgen, komen ze terecht op een school die eigenlijk niet bij hen past.

Andersom

Vroeger, tot 2014, ging het precies andersom. Toen kreeg je in groep 8 pas het advies ná de eindtoets. Die woog toen vaak voor de helft mee en was dus heel belangrijk.

Dat is veranderd omdat veel mensen vonden dat juffen en meesters het best weten welk schooladvies bij een kind past. De afspraak was toen dat het advies wel zou kunnen worden bijgesteld als een leerling beter dan verwacht zou scoren op de eindtoets. Als een kind bijvoorbeeld vmbo-advies heeft gekregen, maar uit de eindtoets blijkt havo te komen, dan moet een juf of meester het advies opnieuw bekijken. Maar dat gebeurt bijna niet.

Dit jaar hetzelfde

Of, en wanneer, de regels weer zo worden als vroeger is nog niet zeker. Voor de achtstegroepers van dit jaar verandert er in elk geval nog niets.

Anderen lazen ook: Drie vragen over de eindtoets.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Bij mij is het schooladvies (vorig jaar) wel (naar boven) bijgesteld! Ik ben er ook erg blij mee en heb het nu ook echt naar mijn zin in de klas :-)

Ik vind dat ze het best zo kunnen laten. Maar dat als kinderen het beter doen dan verwacht dat er dan wel wat aan wordt gedaan.

Ik vind dat als je je advies na de eindtoets krijgt dan is de stres heel hoger. Dus ik vind het geen goed idee. Duimomlaag

Ik vind het wel handig, want als je de eindtoets goed doed heb je een schooladvies dat niet bij jou past

Bij mij op school krijg je je advies en na de eindtoets kan het omhoog worden gehaald maar nooit naar beneden dus dat vind ik wel fijn Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps