Stratego

Drie tips van wereldkampioen Stratego

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Carolien
Carolien
Plasschaert

Voor sommige mensen is een potje Stratego een héél serieuze zaak. Dit weekend komen de meest fanatieke spelers tussen de zes en 75 jaar samen in Houten, voor het Nederlands Kampioenschap. Hoe veeg je iedereen van tafel? Drie slimme tips van de Nederlands én wereldkampioen uit 2014: Tim Slagboom. 

1. De opstelling
Een spelletje Stratego begint met het maken van een opstelling. Zet de vlag niet te ver vooraan, maar het liefst op de achterste rij met wat bommen er omheen. Probeer ook de generaal en maarschalk niet te ver vooraan te plaatsen, zodat deze niet direct aan het begin worden verkend. Mineurs zet je ook achterin. Die kun je aan het einde goed gebruiken om de bommen van je tegenstander onschadelijk te maken. Als laatste spreidt je stukken met dezelfde rang (bijv. sergeant of kapitein) zo goed mogelijk over het veld. Ook handig: schrijf vooraf alvast wat opstellingen op. Zo kun je je goed voorbereiden op de strijd.

StrategoTim Slagboom

2. Onthouden van stukken
Als het spel begint, is het onbekend waar welke rang staat. Stuk voor stuk kom je hierachter. Op het moment dat jouw rang lager is dan die van de tegenstander, gaat jouw stuk van het bord af en blijft die van de ander staan. Het is dan heel belangrijk om de rang van je tegenstander te onthouden, zodat je dit stuk kunt veroveren. Hoe je dat doet? Als je een stuk verliest, probeer dan meteen het stuk te veroveren dat een hogere rang had. Dan verdwijnen ze van het bord en dat scheelt weer een rang die je moet onthouden. 

3. Pokerface
Bluffen is een belangrijk onderdeel van het spel. En dat kan natuurlijk niet zonder een pokerface. Probeer dit te oefenen door een kapitein in je hand te nemen en je ouders ervan te overtuigen dat het een maarschalk is. Ook handig als je tegenstander vlakbij je vlag staat. Of als je iets te verbergen hebt in het algemeen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor kinderen interessant is? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de papieren Kidsweek!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

slagbomen kunnen ook van dat ene ding vallen he! Vraagtzichaf

Kaas tijdens het spelen eten helpt mij ook heel erg, dan kan ik me beter concentreren!

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.