Header Kidsweek Snelle Sam

Tips bij een boekbespreking over Snelle Sam!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
ADVERTORIAL

Wat leuk dat jouw boekbespreking over Snelle Sam gaat! Misschien ben je een groot fan van karten en Formule 1. Of ken je karten juist door Sam? Wij helpen je met alle belangrijke weetjes. Zo wordt jouw spreekbeurt een supersnel succes!

Hoeveel boeken zijn er over Snelle Sam?
Er zijn nu drie boeken. Zo heten ze:
1.  De Grand Prix
2.  De Kartcup
3. De klapper
4. De ontvoering

Wie zitten er in het verhaal en waar gaat het over?
Sam ziet op tv de Nederlander Bas Vandamme een Grand Prix winnen. Daarna wil Sam alles weten over de Formule 1 en racen. Met zijn beste vriend Carel gaat hij zelf ook karten.

Sams vader heet Roy en is vrachtwagenchauffeur. Renata is zijn moeder. Zij heeft een hondentrimsalon aan huis. Roos is het zusje van Sam. Zij is dol op het lakken van nagels, en helpt Sam vaak met zijn huiswerk.

De buren zijn Beppe en Bella met hun dochter Lola. Zij komen uit Italië. Beppe is automonteur bij Alfa Romeo. Hij helpt Sam ook graag als hij zijn eerste kart krijgt.

En karten... dat doet Snelle Sam het liefst. Hij oefent thuis veel op de PlayBox, zelfs met Bas Vandamme. Op de echte kartbaan wordt hij ook steeds beter en wordt zelfs uitgenodigd in Italië door de beroemde teambaas Flavio Radiatore.

Vragen voor de klas:
1.  Hoe heet de vader van Sam en wat doet hij voor werk?
2.  Wie is Bas Vandamme?
3.  Welke beroemde teambaas nodigt Sam uit in Italië?

Belangrijke woorden
• Grand Prix: dit is Frans en het betekent ‘grote prijs’. Rond 1907 werd de eerste Grand Prix georganiseerd. Er bestaat een Grand Prix in de Formule 1, maar ook voor andere sporten. Zoals kunstschaatsen, motorcross en paardensport. 
• Circuit: dit is de baan waarop geracet wordt. Een circuit is altijd rond, het begin en het einde zitten aan elkaar vast. Op een circuit worden meerdere rondes gereden. 
• Coureur: iemand die meedoet aan snelheidswedstrijden in een auto of op een motor.

Wist jij dit al over de Grand Prix?
• De Grand Prix van 2021 is 307 kilometer lang. Dat is even ver rijden als van Groningen naar Antwerpen in België.
• De eerste Grand Prix van Zandvoort was in 1949. De winnaar was prins Bira uit Thailand. Hij reed in een Maserati!
• Op het circuit in Zandvoort kunnen 105.000 mensen naar de Grand Prix kijken. Dat is twee keer zoveel als dat er in de Johan Cruijff Arena kunnen. 
• Ferrari heeft het vaakst een Formule 1 Grand Prix op Zandvoort gewonnen. Wel 9 keer!


Vragen voor de klas:

  1. Vinden jullie racen een sport?

In deel 1 vertelt gymleraar Jaap Gaap dat hij racen een sport vindt. Je moet superfit zijn om anderhalf uur in een auto te scheuren. Toch trainen coureurs minder vaak dan korfballers, bijvoorbeeld. Coureurs kunnen niet zomaar overal rond gaan racen. Ze doen veel fitnessoefeningen en andere sporten. Zo blijven ze fit.

  1. Welke spellen spelen jullie op de computer/PlayStation/Nintendo?

In deel 2 moet Sam een lange tijd binnenblijven. Hij speelt dan veel op zijn PlayBox. Hij racet in een kart, een auto en zelfs in een vrachtwagen. Als hij racet met een kart doet hij extra zijn best. Sam wordt zelfs gevraagd door Bas Vandamme om samen te racen op de PlayBox!

Vertel iets over de schrijver van Snelle Sam
Alle boeken van Snelle Sam zijn geschreven door Olav Mol. Hij begon ooit als omroeper en dj op het circuit van Zandvoort. Sinds 1991 is hij commentator bij Formule 1-wedstrijden. Olav bedacht samen met anderen Grand Prix Radio, een zender die F1 en muziek combineert. In 2016 won hij een prijs voor zijn commentaar bij de Grand Prix van Spanje in Barcelona. Max Verstappen won toen als eerste Nederlander ooit.

Lees een stukje voor
De klas is vast erg benieuwd naar het boek. Kies een stukje uit dat jij spannend, grappig of leuk vond en lees het voor in de klas. Eén bladzijde is lang genoeg.

Laat een filmpje zien
Op www.snellesam.net staat een filmpje waarin Olav Mol vertelt over het schrijven van het boek. Je ziet op de website ook alle boeken over Snelle Sam.

Extra moeilijke vragen voor goede lezers
1. Wat doet Sam altijd op zondag? Het zijn twee dingen. 
2. Wat betekent vélocita massima? Sam leert dit van Lola, zij is Italiaans.
3. Wat is de racenaam van Sam op de PlayBox?
 
Antwoorden:
1. De Grand Prix kijken en frietjes eten.
2. Het is Italiaans voor ‘topsnelheid’.
3. SamKanjadoor, dat is Spaans voor ‘winnaar’. Het is expres verkeerd geschreven. 

 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook