kidsweek 15

Waarom 15 een bijzonder getal is

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Jacqueline Ancona
Jacqueline
Ancona

Hoera, we bestaan deze maand 15 jaar! Niet alleen voor Kidsweek is vijftien een bijzonder getal. Van jongste burgerbaas tot Duitse zwaardslikker: allemaal hebben ze iets met dit getal!

Kussen voor geluk

In het Mexicaanse stadje Guanajuato zijn de steegjes zo smal dat de balkons van twee tegenover elkaar staande huizen elkaar bijna raken. Het verhaal gaat dat heel vroeger de rijke Ana en de arme Carlos elkaar daar in het diepste geheim kusten. Hun liefde liep helaas niet goed af... Zelfs nu waart Carlos’ geest er nog steeds rond om te zorgen dat het andere liefdeskoppels beter vergaat. Maar dan moeten ze wel kussen op de derde trap van ‘zijn’ steegje! Die zoen zal dan vijftien jaar liefdesgeluk brengen.

Feestvieren op je vijftiende

In de Verenigde Staten vier je groot feest als je sweet sixteen wordt. In Mexico en ook andere Spaanstalige buurlanden zijn meisjes er een jaar vroeger bij. Op hun vijftiende verjaardag, de Quinceañera, vieren ze dat ze geen kind meer zijn maar een jonge vrouw. Dat kan klein met de familie, maar soms ook net zo groot als een huwelijk!

quinceanera

Bijzondere kandelaar

Op je verjaardag zie je liever kaarsjes op een taart, maar de vijftien kaarsjes van Dinesh Shivnath Upadhyaya uit India mogen er ook zeker zijn. Hij belandde in het Guinness World Records-boek door ze dertig seconden brandend in zijn mond te houden. Eh... dankjewel?

Niet nadoen!

De meeste mensen vinden één zwaard doorslikken al knap (en vooral levensgevaarlijk). Maar de Duitse zwaardslikker Franz Huber hoort daar niet bij. Dit natuurtalent trainde en trainde en verbeterde zo eind vorig jaar zijn eigen record: kon hij eerst nog maar veertien (!) zwaarden doorslikken én een halve slag draaien, inmiddels staat zijn record op vijftien zwaarden.

Razendsnelle Rubiks-oplosser

Wat kun jij in 4,69 seconden? Tien keer met je ogen knipperen? Zeven spekjes in je mond stoppen? Of een supermoeilijke puzzel oplossen? Patrick Ponce deed eind vorig jaar dat laatste. Op vijftienjarige leeftijd verbeterde de Amerikaan het wereldrecord Rubiks kubus oplossen.

Bellenblazer

Meestal ben je al een minuut bezig om één stukgeblazen kauwgombel weer van je gezicht te peuteren. Zo niet de Amerikaan Michael Amato. Hij blies in 2014 maar liefst vijftien kauwgombellen in één minuut! Dat leverde hem niet alleen lamme kaken op, maar ook een wereldrecord.

Jongste burgerbaas

De kleinste stad van Nederland, Madurodam, heeft sinds november 2017 de jongste burgemeester van Nederland. Ze heet Amélie Mijs en ze is vijftien jaar.Madurodam

Pannenkoekrecord

Zelfs de grootste veelvraat heeft aan één pannenkoek genoeg als die tenminste hetzelfde monsterformaat heeft als het wereldrecordexemplaar uit 1994. Britse bakkers maakten in dat jaar een pannenkoek met een doorsnede van vijftien meter (plus één centimeter om heel precies te zijn). Hoeveel bussen poedersuiker zul je dan nodig hebben?

Anderen lazen ook: 'Iedereen verdient zijn eigen verjaardagsdag'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Gefeliciteerd Kidsweek Duimomhoog Duimomhoog

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.