Foto Marco de Swart
Testteam

Het testteam bezoekt het Wereldmuseum

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Janine de Wit
Janine
de Wit

Gluren bij de buren en stiekem door het raam spieken: in de Superstraat in het Wereldmuseum in Rotterdam mag dat allemaal. De testers grijpen hun kans en kijken bij iedereen naar binnen. En daar is genoeg te zien, want er wonen mensen uit allerlei landen. Net als in Rotterdam.

De Superstraat ziet er bijna uit als een echte straat. Er staan huizen, er is een pleintje, een supermarkt en een restaurant. De huizen zijn wel iets kleiner dan de testers gewend zijn. ‘Ik ben blij dat mijn huis niet zo gebouwd is!’ zegt Féline lachend terwijl ze naar een muur met een nep-raam wijst. Maar het gaat natuurlijk om wat er binnen te zien is.

Boodschappenlijstjes

De testers beginnen in de supermarkt van de Poolse Aga. ‘In Polen wordt veel rijst gegeten’, vertelt Aga in een filmpje. ‘Ik vind rijst wel lekker, maar ik heb liever patat, poffertjes of pannenkoeken’, zegt Valentijn. Aga vertelt ondertussen dat ze ook producten uit andere landen verkoopt. De testers moeten alle spullen vinden die op een boodschappenlijstje staan. Best lastig als je niet weet hoe die eruitzien.

Norivellen en stervruchten

Resa zoekt Japanse norivellen, die je vaak voor sushi gebruikt. ‘Er is hier veel eten dat ik niet ken. Sterfruit bijvoorbeeld’, zegt ze terwijl ze naar een stervormige vrucht uit Azië wijst. ‘Die ziet er wel cool uit! Ik denk dat-ie zoet is.’ Ook Féline ontdekt iets nieuws: een plant. ‘Ik wist helemaal niet dat ze duivelsdrek gebruiken in India!’ ‘En dat er zoete aardappels zijn die niet oranje, maar roze zijn’, vult Resa aan.

Foto Marco de SwartValentijn in de supermarkt.

Huis of thuis 

Féline wil naar het volgende huis. ‘Die woonkamer is zo leuk ingericht!’ Er staat een witte bank en een tafel met een schaal vol koekjes. ‘Volgens mij woont hier iemand die naar Nederland is gevlucht’, zegt Raphael terwijl hij een informatiebordje leest. ‘Ze mocht haar knuffel niet meenemen, dus ze moest vast snel weg. En in de kast ligt een koran, dus ik denk dat ze uit het Midden-Oosten komt’, zegt hij terwijl hij naar het heilige boek van de islam wijst. En dat klopt. De tienjarige Amira woont er.

Gevlucht

Amira komt uit de Syrische stad Damascus en moest vluchten omdat het daar niet veilig is, vertelt ze in het filmpje. Nu woont ze in Rotterdam met haar ouders. Of ze zich hier thuis voelt? ‘Het is een huis, geen thuis’, zegt ze. Féline is geraakt door haar verhaal. ‘Zo jammer dat ze haar oma niet meer kan zien, die nog in Syrië woont.’

Foto Marco de SwartAmira vertelt wat ze heeft meegemaakt.

Dansen op lego

De volgende stop is de werkplaats van architect Meryem. Haar familie komt uit Turkije en zij ontwerpt het liefst gebouwen in de stijl van dat land. De testers mogen haar helpen. Voor hun ligt een bak met witte legoblokjes. Bouwen maar! ‘Ik ga een escaperoom maken!’ zegt Raphael. ‘Ik maak een huis met alleen maar deuren’, zegt Valentijn. Féline: ‘Dat noem je pas een escaperoom!’ Resa is ondertussen bezig met iets dat ze nog mist in de straat: ‘Een dansschool.’ ‘Ik denk niet dat het lekker danst op lego’, reageert Féline lachend.

Gerechten uit allerlei landen

Het testteam loopt door naar een ruimte waar veel culturen bij elkaar komen: het restaurant. Nou ja… de keuken. Want het eten moet eerst natuurlijk nog gemaakt worden en dus helpen ze kok Winston een handje. Valentijn bekijkt een foto van Chinese dumplings: kleine gerechtjes van deeg gevuld met vlees of groente. ‘Bah!’ zegt hij. Op zoek naar een ander recept dus.

Hete peper

Resa zoekt de ingrediënten bij elkaar voor Surinaamse gehaktballetjes. ‘Dat lijkt me niet lekker, want daar zit hete peper in’, zegt Raphael. Féline leest het recept van latkes: aardappelpannenkoekjes die gegeten worden tijdens het joodse feest Chanoeka. ‘Lekker, daar zit zelfs appelmoes bij! Wel jammer dat we het niet echt kunnen eten, omdat alles van plastic is.’

Foto Marco de SwartDe testers leren de dans de Samba. Foto's: Marco de Swart

Nog meer landen

Tot slot leren de testers nog sambadansen en tekenen ze letters uit het Arabische alfabet na. Dan is het tijd om te gaan. ‘Het is leuk dat we veel zelf konden doen’, zegt Resa. Valentijn: ‘Sommige filmpjes zijn wel een beetje lang. En die moet je wel echt kijken, want anders snap je niet wie er in het huis woont.’ Raphael had liever wat extra informatie over de landen gelezen en Féline vindt het museum zo leuk dat ze nóg meer zou willen zien. ‘Het is jammer dat niet alle landen uit de wereld worden besproken. Ik zou wel wat meer over het leven in Afrika willen weten. Maar deze straat is heel leuk. Ik wil hier wel wonen!’

Cijfer: 8,2 

+ je kunt veel zelf doen
+ de huizen zien er echt uit

- de ruimtes zijn klein
- het geluid van sommige filmpjes staat zacht

Kijk voor meer informatie op www.wereldmuseum.nl.

Wil je nog meer lezen over testteams? Je vindt ze hier allemaal.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps