Topdoks credit Willem Jan de Bruin

Topdoks volgt kinderen wiens lichaam anders werkt

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Zapp-presentator Rachel trekt haar witte jas weer aan voor een nieuw seizoen Topdoks Samen met dokter Elbert laat ze zien hoe briljant ons lichaam is. Nieuw dit seizoen zijn kinderen van wie het lichaam nét iets anders werkt. Zoals Claire (13). Zij heeft een omkeerplastiekprothese.  

Dat klinkt heel ingewikkeld! En eigenlijk is dat het ook. ‘Er wordt een stuk van je been omgedraaid’, legt Claire uit. ‘Ik ben geboren met een heel kort rechterbovenbeen waardoor mijn rechtervoet even hoog zat als mijn linkerknie.’ Eerst had Claire een onderbeenprothese waar ze met haar voet opstond. ‘Dat was onhandig want mijn voet stak natuurlijk uit. Mijn moeder knipte altijd gaten in mijn broek waardoor mijn tenen naar buiten staken.’

Claire en Rachel

Topsporter

Drie jaar geleden ging Claire naar het ziekenhuis voor de omkeerplastiek. Toen werd haar rechteronderbeen omgevormd tot een bovenbeen en werd haar hiel een nieuwe knie. ‘Die rust nu in mijn onderbeenprothese en er steekt dus niets meer uit. Ik kan normale broeken aan en kan me ook beter bewegen. Wel moeten de spieren in mijn rechterbeen nog veel sterker worden. Daar train ik nu voor.’ Ondanks dat haar spieren nog niet op volle sterkte zijn, zit Claire niet stil. ‘Ik ski veel. Sinds kort ook wedstrijden voor de Nederlandse Ski Vereniging. Dat doe ik wel op één been. Het is echt een droom om topsporter te worden. Ik vind het heel cool dat ik in Topdoks zit en zo anderen kan laten zien dat je met een handicap ook gewoon kunt sporten.’

Topdoks is vanaf 3 december elke zondag om 17.25 uur te zien bij de EO op NPO Zapp. Claire zit in aflevering 3 van zondag 17 december.

Vond je dit interessant? Lees dan ook eens: Topdoks neemt je lichaam onder de loep.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Zouden jullie naar Budocentrum in Winterswijk willen komen,om een programma te maken met karate? Dit zou ik heel leuk vinden.

Ik ben noé en ik ben heel flexibel Oeps

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.