Foto Cora van der Weij

Even een uurtje het bos in en je hebt zo een tas vol kerstknutselmateriaal. Raap maar mee: dennenappels, heidetakjes, bladeren, stokjes, eikels en dopjes. Hup mee naar huis en alles goed laten drogen. Zet wat lekkere kersthits op en knutselen maar. Jingle bells, jingle bells, knutsel all the wayhayhay!

Foto Cora van der Weij

Corona levert behalve een hoop ellende ook een flinke stapel nieuwe woorden op. En daar zitten echte juweeltjes tussen, toch Ton den Boon van Van Dale?
 

Foto ANP

Wat vaart daar nou? Het was een bijzonder gezicht voor mensen die vandaag langs de Waal bij Nijmegen fietsten of wandelden. Er kwam ineens een groot hoofd voorbij varen.

Kinderen in New Delhi (India) Foto Reuters

Wíj kunnen ons hier vrij goed aan de regels houden die nodig zijn in de strijd tegen het corona-virus. Maar wat nou als afstand houden en handen wassen bijna onmogelijk zijn? Drie plekken vol mensen waar hulpverleners erg bezorgd om zijn.

Foto Reuters

Door de lockdowns is het op plaatsen waar het normaal krioelt van de mensen nu heel rustig. En daar zijn de wilde dieren maar wat blij mee.

Davi in de tuin bij oma Foto familie Woods

Italië zet alles op alles om corona de baas te worden. Het virus maakt er veel slachtoffers en het normale leven ligt vrijwel stil. De regels zijn streng en de Italianen blijven zoveel mogelijk thuis. Of zoals Davi het zegt: ‘Restare a casa.’

piepkleine dino

In Myanmar is een bijzonder stuk steen gevonden met de minischedel van een oervogel erin.

witte giraffe

Twee zeldzame witte giraffes die in een Keniaans natuurpark woonden zijn dood. Naar de daders, waarschijnlijk stropers, wordt gezocht.

Drie van de broertjes Foto Twitter

Filmpjes maken doen ze al een tijdje, de vier Nigeriaanse broers Ikorodu. Ze spelen videoclips van sterren na, meestal artiesten uit hun eigen land. Maar laatst besloten ze een Amerikaanse hit na te doen. En nu zijn de Ikorodu-broers opeens wereldberoemd. 

mh17

Het internationale team dat de ramp met vlucht MH17 onderzocht heeft bracht vier verdachten in beeld. Vandaag is de rechtszaak tegen hen gestart. We praten je bij in vier stappen.

schubdier

Het gaat niet best met het schubdier. Het is zelfs één van de meest bedreigde dieren ter wereld. Tijd om dit prachtbeest eens heel goed van dichtbij te bekijken.

Deze schade bij Mitholz komt niet door een explosie maar door een overstroming in 2011 Foto Reuters

Over een tijdje moeten alle inwoners van het Zwitserse bergdorp Mitholz voor heel lang hun huis uit. De reden: explosiegevaar van een oude wapenopslag in de buurt. Hoe gaat zo'n dorpsverhuizing in z'n werk? Vier vragen.

Foto Rolf Rosing, bewerking Caroline Koster

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Rogelio Bernal Andreo/Wikipedia

Het was altijd één van de helderste sterren aan de hemel. Betelgeuze. Maar de laatste tijd schijnt-ie minder fel. Dit zou best eens het begin van zijn einde kunnen zijn. Betelgeuze die uit elkaar barst in een enorme sterexplosie. Zes weetjes.

kwallen onderzoek

Hoe komen we meer te weten over de diepste delen van de oceanen? Zonder het leven van diepzeedieren te verstoren? Amerikaanse wetenschappers bedachten een bijzondere oplossing. Zij gaan nu kleine kwallen die daar leven als onderzoekers inzetten.

Foto Reuters

Al weken hebben Kenia, Ethiopië en Somalië last van reuzenzwermen sprinkhanen die de velden kaal knabbelen. Vier vragen over deze enorme ramp voor oostelijk Afrika.

Beeld YouTube

De Britse omroep BBC heeft weer een nieuwe serie natuurfilms Spy in the Wild gemaakt. Daarin kunnen we stiekem meespieken hoe groepen wilde dieren zich gedragen. Dankzij filmende robotdieren!

Kamp Moria Foto AFP

Het is heel erg mis in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. Ze zitten al jaren veel te vol en dat geeft een boel problemen. Deze week kwamen de migranten in opstand.

Foto Shutterstock

Vandaag stappen de Britten uit de EU. We zwaaien ze hier uit met een loflied op typische Britse dingen waar we liever geen afscheid van willen - en gelukkig ook niet hoeven - nemen. Bye bye Britten!

Foto Shutterstock

Morgen is het zover. Brexit-Day. B-Day. De dag waarop de Britten dan toch echt uit de Europese Unie stappen. Maar eh... waarom willen onze buren ook alweer van ons scheiden? Hier lees je hoe 't zit.

Foto AFP

Vrijdagavond begon de aarde in het oosten van Turkije te schudden. Wie weg kon komen rende in paniek de straat op. Anderen werden bedolven. De dagen en nachten daarna doorzochten hulpverleners uit alle macht de ingestorte gebouwen. De beving in cijfers.

Foto Rolf Rosing, bewerking Caroline Koster

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Reuters

De kleine maar gevaarlijke Filipijnse vulkaan Taal is maandag uitgebarsten. En hoe! Met foto's en een filmpje laten we je de gevolgen zien.

Lion King

The Lion King was het afgelopen jaar de film waar de meeste Nederlanders voor naar de bioscoop gingen. 

Foto Instagram

Gek worden ze ervan, de inwoners van het Oostenrijks Hallstatt. Hun mooie dorpje wordt overstroomd door massa's toeristen omdat het sprekend lijkt op Arendelle uit Frozen. Tijd voor actie!

Foto ANP

Een kersvers jaar ligt voor ons. Wat kunnen we ervan verwachten? En nee, we zijn heus niet opeens zweverig geworden en we zitten ook niet in een glazen bol te turen. Dit staat gewoon op de planning!

Foto Facebook Parque Nacional Galapagos

Eind november klonken er piepende remmen op de Galapagos. Een busje vol toeristen die de bijzondere eilanden bewonderden, botste op een schildpad. De buschauffeur kreeg een gigaboete. Het dier dat hij per ongeluk aanreed, is namelijk superzeldzaam.

victoria falls

Normaal stort het water van de Afrikaanse Victoria Falls zich uitbundig in grote stromen naar beneden. Maar nu ziet de wereldberoemde waterval er supertriest uit en stromen er nog maar een paar zielige straaltjes water over de rotsen. Hoe kan dat?

Greta tijdens de klimaattop in Madrid Foto AFP

Het kon ook haast niet anders, na het volgepropte klimaatactiejaar dat ze erop heeft zitten. Greta Thunberg is door het Amerikaanse magazine Time uitgeroepen tot persoon van het jaar 2019.

AIVD

Sommige mensen kijken er het hele jaar naar uit. De kerstpuzzel van de AIVD. Dit jaar komt de Nederlandse veiligheidsdienst met iets nieuws: een versie speciaal voor scholieren. Jouw kans om de Sherlock Holmes uit te hangen!

Beeld YouTube

Heb je zin om vast in de kerststemming te komen? Als je naar dit Poolse kerstdorp kijkt gaat dat vanzelf. Het is helemaal gemaakt van prachtig versierde kerstkoekjes.

Foto iamlilbub

De wereldberoemde kat Lil Bub is zondag overleden. Ze was een grote ster op Instagram. Als herdenking een paar van haar mooiste foto's op een rijtje.

Verwoesting in Thumane Foto Reuters

Veel verdriet in Albanië. Het is een dag van rouw en de vlaggen hangen halfstok vanwege de heftige aardbeving die dinsdag grote schade aanrichtte. De Albanese aardbeving in foto's.

divina

In Den Haag wordt vandaag voor de 15de keer de Kindervredesprijs uitgereikt. Met dit jaar niet naar één, maar twee winnaars: de Zweedse Greta Thunberg (16) én de Kameroense Divina Maloum (14). Greta ken je vast al, maar wie is Divina?

Foto Twitter @gretathunberg

Ja hoor. Het is haar gelukt. Greta Thunberg heeft een lift gevonden en kan misschien nog op tijd zijn voor de klimaattop in Madrid. Ze vertrok vandaag uit de VS, met een snelle catamaran.

Foto Bloodhound

Komt-ie! Wroeshj! En weg. Een grote wolk stuifzand daalt langzaam weer neer in de Zuid-Afrikaanse Kalahari-woestijn. Daar is een raketkar zoveel mogelijk testritten aan het maken. Uiteindelijke doel? Het wereldrecord kraken. The Bloodhound in 6 weetjes.

Greta tijdens een toespraak op 11 okotber in Denver Foto AFP

Bedankt maar nee bedankt. Dat zegt de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (16) tegen een grote prijs die ze zou krijgen. Waarom wil ze hem niet hebben?

uluru australië

Het was de laatste tijd nogal een chaos op en rond de Australische rots, de Uluru. Het stikte er van de toeristen die de beroemde rode rots nog snel even van dichtbij wilden bewonderen. Uluru zou namelijk voorgoed dicht gaan. Die dag is nu aangebroken.

Foto Rolf Rosing, bewerking Caroline Koster
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Egelopvang Papendrecht Bewerking Caroline Koster

We waren er op de Kidsweek-redactie een beetje stil van toen we hoorden dat Five - 'ons' Dier van het Jaar - is overleden. Maar nu is er bijzonder nieuws: de egel wordt tentoongesteld in een museum.

Foto EPA

In Bangladesh wordt deze week een bijzonder festival gevierd. Durga Puja. Een jong meisje wordt door de stad Dhaka rondgedragen en aanbeden als een godin.

Foto AFP

Ze lijken best op elkaar. In uiterlijk, hun ideeën en manier van doen. En nu staan de Britse premier Boris Johnson en de Amerikaanse president Donald Trump ook allebei op hetzelfde moment zwaar onder druk. Wat is er aan de hand?

Foto Davy van der Hoeven

Het was de eerste ruimtefoto die hij maakte en boem! Meteen een schot in de roos. Met een prachtplaat van de Rosetta-nevel won Davy uit Hendrik-Ido-Ambacht een internationale fotoprijs.

Illustratie David Maas

Het lijkt wel een reuzenvlinder. Of een mooie vlieger. Maar het blijkt een gloednieuwe dinosoort. Eén van de grootste vliegende dieren die ooit op aarde geleefd heeft. Tien weetjes over de Cryodrakon.

Foto Egelopvang Papendrecht

Het ging net zo goed met Dier van het Jaar-kandidaat Five. Haar blote lijf begon weer stekels te krijgen en ze had al een aardige bos terug. Maar nu is er minder goed nieuws. ‘Haar nieuwe stekels vallen stuk voor stuk weer uit’, vertelt Ferry...

Foto Marco Buddingh, bewerking Caroline Koster

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Een Canadese reddingshond zoekt met zijn baasje naar slachtoffers Foto AFP

Veertig uur lang raasde Dorian vorige week over de Bahama’s. Nu hij is weggetrokken wordt duidelijk wat de orkaan heeft aangericht. ‘De prachtige eilanden zijn veranderd in een groot rampgebied’, vertelt de Amerikaanse Jenelle Eli. Zij vloog voor het Rode Kruis naar het Caribisch gebied om te helpen.

Egel Five Dier van het Jaar

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2019? Redacteur Cora vertelt waarom egel Five de verkiezing moet winnen.

Brand

Nooit eerder waren er zoveel branden in de Amazone als dit jaar. De vlammen verwoesten duizenden plekken tegelijk in het Braziliaanse regenwoud.

Foto Facebook

Wat staat daar nou op de rug van onze neushoorn? Dat dachten de verzorgers van een Franse dierentuin toen ze dit weekend een kijkje namen in het neushoornverblijf. Het bleken twee namen van bezoekers te zijn. De dierentuin is woedend.

Foto Jonathan Atari

De zesjarige Tai bleek niet geschikt als hulphond. Hij luisterde slecht naar de commando's. Een Israëlische onderzoeker heeft een oplossing voor Tai bedacht: een trilvest.

Vuur bij Macao, midden-Portgual Foto AFP

Dagenlang raasde er in het midden van Portugal een gigantische bosbrand. Nu is het eindelijk onder controle. De vuurramp in foto's en cijfers.

Foto AFP

Israëlische dierenartsen hebben een bijzondere reddingsoperatie uitgevoerd. Ze wisten drie zeldzame steenbokken omhoog te halen uit de diepe put waarin ze vastzaten. De redding in foto's.

Sahara Foto AFP

Nu is de Sahara de allergrootste woestijn op aarde en daardoor is het moeilijk voor te stellen. Maar ooit was deze gigantische zandvlakte een zee. Dat zeggen onderzoekers. Hoe weten ze dat?

Beeld YouTube

Ze waren eigenlijk op zoek naar een oud scheepswrak in de Noordzee. Dat vonden de duikers niet. Toch heeft hun onderwaterspeurtocht wel wat opgeleverd.

Foto AFP

Het is een bijzonder verschijnsel: een totale zonsverduistering. Dus nu er eentje in Chili en Argentinië was, trokken miljoenen mensen eropuit om het zelf mee te maken. Hier zijn de foto's!

EPA - Cori Gauff

Een droom voor de 15-jarige tennisster Cori Gauff op Wimbledon. Het Amerikaanse meisje won gisteravond van haar grote idool en tenniskampioen Venus Williams.

Gorilla - kraai

Hij vliegt het internet over, de grappige video die iemand in de Japanse stad Nagoya maakte. Het zwarte dier in het filmpje lijkt wel een kleine gorilla. Vind jij dat ook, of zie je iets anders?

Frida Foto AFP

Reddingshond Frida gaat met pensioen. De Mexicaanse labrador heeft er een carrière vol heldendaden opzitten.

Foto ANP

Het internationale team dat de ramp met vlucht MH17 onderzoekt, het JIT, kwam vandaag met belangrijk nieuws. Er zijn vier verdachten in beeld. En er komt een rechtszaak tegen hen. We praten je bij in vier stappen.

Foto Rolf Rosing, bewerking Caroline Koster

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

zeepaardjes

Bij zeepaardjes gaat ‘het’ anders dan anders. Het is het vrouwtje dat min of meer het mannetje zwanger maakt. En het is het mannetje dat de baby’tjes op de wereld zet. Speciaal voor Vaderdag nemen we deze bijzondere dieren onder de loep en zetten we papa zeepaard in het zonnetje met een hele hoop weetjes.

Foto Instagram

Ze zijn een grote toeristentrekker in het Japanse Nara, de tamme herten die er vrij rondlopen. Maar onlangs stierven er zomaar zes. Dierenartsen onderzochten waarom en komen nu met slecht nieuws: de magen van de dieren zitten boordevol zwerfplastic.

Daniël en z'n ijskar Foto Familie Mol

Een paar uur vrij én mooi weer? Reken maar dat Daniël (13) uit het Zuid-Hollandse Puttershoek dan op z'n bakfiets springt om ijs te verkopen. Zijn ijsbedrijf maakt een vliegende start: 'Deze week stond ik bij de Avondvierdaagse.'

Foto Reuters

Wáááát! Een vliegveld bouwen bij Machu Picchu? Wetenschappers over de hele wereld kunnen het haast niet geloven. Dit kan de eeuwenoude Inca-stad in gevaar brengen. Terwijl het kwetsbare Werelderfgoed in Peru juist goed beschermd moet worden.

Foto AFP

Triest nieuws vanaf Antarctica. Het gaat niet goed met één van de keizerspinguïnkolonies daar. De groep dieren is steeds kleiner aan het worden. Hoe dat komt? Het ijs op de zuidpool is flink aan het wegsmelten, zeggen onderzoekers.

Foto ANP

Het zit erop, het feest voor de koning in Amersfoort. In de woorden van de jarige job zelf: 'Het was een prachtig feest in een prachtige stad.' Een fotoalbumpje met de mooiste oranjemomenten.

Beeld: CBS

Zes Amerikaanse meisjes bedachten een methode om bacteriën in de ruimte onschadelijk te maken. Superhandig voor astronauten. Die gaan het idee dan ook testen in ruimtestation ISS.

Foto Rolf Rosing, bewerking Caroline Koster

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

De Notre-Dame in brand Foto AFP

De Fransen zijn droevig wakker geworden vanmorgen. Hun Notre-Dame is voor een groot deel verwoest. Zeven weetjes over de brandramp in de beroemde kathedraal.

Prinses Ariane Foto RVD Erwin Olaf

Hieperdepiep voor Ariane! De prinses is vandaag een jaartje ouder geworden. Twaalf kaarsjes op de taart in het paleis. En om 't te vieren hier een paar feestelijke foto's van de jongste koningsdochter.

Still Kop Op

Jeej! De Nederlandse animatiefilm Kop Op heeft een belangrijke prijs gewonnen. Een Emmy op een internationaal festival in het Franse Cannes.

Links Koch en rechts McClain Beeld NASA

Volgende week gebeurt er iets bijzonders in de ruimte. Twee astronautes gaan vanuit het internationaal ruimtestation ISS samen een wandeling maken. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat twee vrouwen dit doen.

Foto Pexels

Veel Nederlanders zijn supergelukkig. Dat blijkt uit het internationaal geluksrapport. Daarin zijn we nu nummer 5 van de gelukkigste landen ter wereld. Eén plaatsje hoger dan vorig jaar.

Foto AFP

Het is de zoveelste spannende week voor de Britse premier. May dacht een goed plan te hebben voor de brexit en nu echt echt écht, maar toch werd de deal dinsdag weggestemd in het parlement. Weer.

Fot ANP

Duizenden mensen liepen vandaag in Amsterdam mee in een grote mars. Ze kwamen uit alle uithoeken van ons land en trokken zich niets aan van het onstuimige weer. Zo belangrijk is voor de demonstranten het onderwerp van hun mars: de opwarming van de aarde. De klimaatmars in woord en beeld.

Foto Rolf Rosing, bewerking Kim van Dusseldorp

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto ANP

Er werd deze week druk gepraat over een Europees verbod op pulsvissen. Zo'n verbod zou een grote tegenvaller zijn voor veel vissers in ons land. Hoe zit dat?

Zo moet de dino er ongeveer hebben uitgezien. Deze namaak staat in Buenos Aires. Foto AFP

Soms denk je: nu hebben ze alles van vroeger toch wel ontdekt? Maar nee hoor. Maandag werd weer een nieuwe vondst bekendgemaakt: deze stekelachtige plantenetende langnekdino. Hij leefde honderdveertig miljoen jaar geleden in Argentinië.

Foto Reuters

Over de hele wereld leefden mensen mee met de zoektocht naar Julen (2). Het Spaanse jongetje viel tijdens een familiefeest waarschijnlijk in een diepe put. Vrijdagnacht vonden reddingswerkers hem. Zoals gevreesd leefde Julen niet meer. Dit is er bekend over de zoekactie.

Foto Familie Van der Schilden

Kees loopt al maanden in een korte broek. Da's wel een beetje bibberen, nu het vriest en sneeuwt. Maar dat heeft de jongen uit Kudelstaart er graag voor over. Waarom doe je dit eigenlijk, Kees? 

Özil Twitter

Je hebt ze vast voorbij zien komen de afgelopen dagen: de posts van de 10YearChallenge. Maar sinds kort wordt de hashtag ook voor serieuzere berichten gebruikt...

Beeld YouTube

In India is een bijzonder kalfje geboren. Het jonge dier heeft geen neus en maar één oog. Een heel groot oog zelfs.

Foto Reuters

De Grieken staan vreemd te kijken. Er viel een plotseling pakje sneeuw. En dat komt in hun land niet zo veel voor.

Labrador Sully, hulphond van de onlangs overleden Amerikaanse oud-president Bush senior Foto Reuters

De Amerikanen gaan op vliegvelden een ander soort speurhonden inzetten. Honden met hangoren bijvoorbeeld. Want die zien er liever uit, zegt de douane.

Foto Reuters

Zo. Nog even en 2018 zit erop. Een goed moment om terug te kijken naar een paar opvallende gebeurtenissen uit het afgelopen jaar. Weet jij nog wat er ook weer allemaal gebeurde?

Foto ANP

Dat was nog eens pech hebben voor een bakker in Friesland. Staat-ie met man en macht klaar om een boel oliebollen te bakken voor vandaag, is er opeens geen water meer!

Zo moet de nieuwe brug worden Illustratie RTR

Genua krijgt een nieuwe brug. De vorige brug in de Italiaanse stad stortte deze zomer in. Daarbij kwamen veel mensen om.

Foto ANP

Vorig jaar bleef-ie uit omdat de bliksem erin was geslagen. Maar vanavond wordt de grootste kerstboom van Nederland weer feestelijk 'aangestoken'.

Gele hesjes bij de Arc de Triomphe in Parijs op 1 december 2018 Foto EPA

Sinds drie weken gaan er in Frankrijk boze mensen in gele hesjes de straat op. Het begon als vreedzaam protest tegen hoge benzineprijzen. Ondertussen is het meer dan dat en zijn er ook Belgische en Nederlandse acties. Drie vragen én antwoorden over ‘de hesjes’.

Foto Reuters

In China is een gloednieuw hotel geopend. Het staat op een bijzondere plek: diep in een oude steengroeve bij Shanghai. Een paar weetjes over deze superdeluxe slaapplek.

Hillenburg met actrice Scarlett Johansson in 2004 bij de première van een SpongeBob-film film in de VS Foto AFP

De Amerikaan Stephen Hillenburg is overleden. Hij is de bedenker van SpongeBob SquarePants. De grappige gele spons heeft miljoenen fans over de hele wereld.

Foto EPA

Wat een droevige vondst op het strand van Kapota. In het zand op het Indonesische eiland is begin deze week een potvis gevonden. Het dier was dood. En in zijn maag zat een hele berg plastic.

Ikea Dog

Wraaááfff! Klanten van een Italiaanse IKEA-winkel kunnen sinds kort niet alleen een nieuwe stoel of een vloerkleed uitkiezen, maar ook een nieuwe hond.

Branden Californië

Al wekenlang vecht de brandweer in de Amerikaanse staat Californië uit alle macht tegen heftige natuurbranden. De verwoesting is zo groot dat de staat tot rampgebied is uitgeroepen. Drie vragen én antwoorden over de ernstigste bosbranden in Californië tot nu toe. 

Craig Foster en octopus

Elke dag duiken en filmen in de Atlantische Oceaan bij Kaapstad. Zo zag een groot deel van het leven van de Zuid-Afrikaan Craig Foster er acht jaar lang uit. Het resultaat van dit megaproject? Een film, een boek, nieuwe dieren… én een bijzondere onderwatervriendschap.

Foto Dierenpark Amersfoort

In DierenPark Amersfoort stapt een pasgeboren flamingokuiken vrolijk rond. Het gaat duidelijk goed met het kleintje. Dat was nog even spannend, want het steltlopertje is laat in het jaar geboren.  

Foto NASA

De supersterke ruimtetelescoop Hubble heeft een grappige foto gemaakt. Er lijkt wel een lachend gezichtje op te staan. Een smiley in space!

De Melkweg boven het landschap van Moab (Utah, VS). Foto Brad Goldpaint

De sterrenwacht in het Britse Greenwich organiseert elk jaar een grote fotowedstrijd. Onderwerp: de ruimte. Ook dit jaar stroomden vanuit de hele wereld duizenden foto's binnen van sterren, de maan, planeten en astronomische verschijnselen. We zetten de prachtigste plaatjes voor je op een rijtje.

Foto Pexels

Dit weekend gaat de wintertijd in. Het zou best eens kunnen dat dit de laatste keer is. Het lijkt er steeds meer op dat Nederland volgend jaar de wintertijd, of zomertijd, voorgoed vaarwel zwaait. Hoe zit dat?

Foto Pexels

Zeg maar dag tegen de flubberzakjes, plastic rietjes en wattenstaafjes. Er komt een Europees verbod op wegwerpplastic aan.

Foto Rolf Rosing, bewerking Caroline Koster

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto WPY/Marsel van Oosten

Twee gouden stompneusapen zitten te staren op een steen. Het licht valt prachtig op hun oranje vacht en zet ze zo scherp in de spotlights dat je hun haren haast kunt tellen. Dit is de winnaar in een belangrijke wedstrijd voor natuurfotografie.

Een familie zoekt naar spullen bij hun ingestorte huis in Palu Foto Reuters

Het is nu ruim twee weken geleden dat Sulawesi een verwoestende aardbeving en een nog verwoestender tsunami over zich heen kreeg. En het wordt steeds duidelijker dat de schade en ellende groot is. Vandaag komt Nederland in actie voor Sulawesi.

Centen

Wij gebruiken ze niet meer, de muntjes van 1 en 2 eurocent. Maar onze Belgische buren nog wel. Daar krijg je in de winkel netjes 2 cent terug als je drie euro geeft voor iets wat eigenlijk 2,98 euro kost. Maar nu hebben de Belgen een probleem: de centjes zijn bijna op!

Wordt Sprotje Dier van het Jaar 2018?

Een ovenpoes, een opruimhond, twee oorlogstijgers en een ontsnapkoe: bijzonder nieuws uit het afgelopen jaar over bijzondere dieren. Maar welk dier gun jij de titel Kidsweek Dier van het Jaar 2018? Maak kennis met één van de genomineerde dieren: Sprotje! Redacteur Cora vertelt waarom deze pechpoes haar favoriet is.

Een meisje in een kamp in Al Hajjah (Jemen) Foto AFP

Triest nieuws uit Jemen. Na drie jaar heeft de oorlog daar een nieuw dieptepunt bereikt. Miljoenen kinderen hebben zo’n erge honger dat ze eraan kunnen overlijden. Dat zegt hulporganisatie Save the Children vandaag. Drie vragen over deze hongersnood.

Foto Wisconsin Humane Society

Ze keken gek op vorige week, de medewerkers van een natuurcentrum in de Amerikaanse staat Wisconsin. Iemand kwam hen een wild bewegende bal eekhoontjes brengen. Vijf jonkies waarvan de staarten helemaal in elkaar verward waren geraakt. Wat nu?

Deze winkeleigenaar aan de Amerikaanse oostkust heeft de etalageramen vast dichtgetimmerd Foto Reuters

Amerikanen aan de oostkust van de VS zetten zich schrap. Orkaan Florence komt eraan. En volgens de voorspellingen wordt dat een ‘monster’.

Foto Florida Aquarium

In een Amerikaans zeeaquarium zwemmen drie zeedraken. Door een probleempje lukte het deze zeepaardachtige kleine dieren niet zo goed om uit zichzelf te blijven drijven. Maar een dierenarts bedacht een oplossing: drie rubberen mini-zwembandjes!

thaise filmjongens

Je kon erop wachten. Het verhaal van de Thaise voetbaljongens die vast kwamen te zitten is van zichzelf al filmisch. Zet er een goede schrijver op en het maken van een spannende film kan beginnen.

Een paar van de Thaise voetbaljongens Foto EPA

De Thaise voetbaljongens zijn naar huis. Vandaag mochten ze allemaal, ook de coach, het ziekenhuis verlaten. Daar hebben ze een week gelegen nadat ze uit de ondergelopen grot waren bevrijd.

Een zwemmer in de Lek Foto ANP

Het lijkt zo aantrekkelijk met deze warmte: even zwemmen in een rivier of van een brug duiken om af te koelen. Maar het kan gevaarlijk zijn. De afgelopen dagen zijn er al zeker vijf mensen verdronken. Een nieuwe campagne waarschuwt. Vier vragen over zwemmen in open water.

Paard in de wei Foto Dreamstime

Wat bedoelt een paard als het briest? Op die vraag zochten Franse onderzoekers een antwoord. En dat vonden ze. Een briesend paard is een blij paard, zeggen de wetenschappers.

Vlaamse friet Foto ANP

Wat mis je het meest op vakantie? Dat was een vraag in een Belgische enquête. Het antwoord?

Zsa Zsa Foto AFP

Ze is nog maar net benoemd tot lelijkste hond ter wereld, en nu is Zsa Zsa overleden. De bijzondere bulldog heeft dus niet lang kunnen genieten van haar roem.

Weg weg bij Mabi (Japan) Foto AFP

Dagen van hevig weer hebben in Japan voor chaos en verdriet gezorgd. Premier Abe trekt alles uit de kast om iedereen te helpen. En er dreigt nog een tweede ramp. Vijf weetjes over deze waterramp.

rode lijst

Er is een nieuwe Rode Lijst uit. Daar staan alle dieren en planten op die heel kwetsbaar zijn of zelfs met uitsterven worden bedreigd. Weet jij wie in de gevarenzone zit en wie niet?

Groenland Foto UNESCO

Wat zullen we dit keer op de lijst van Werelderfgoederen zetten? Hierover vergadert een speciale club mensen van de Verenigde Naties elk jaar. Ze zijn net klaar. 

Sint Joris Facebook/ArtUs Restauración Patrimonio

Ik zal dat oude beeld van Sint Joris wel even restaureren, zei een Spaanse handvaardigheidsleraar. Hij pakte een kwast, bewerkte het houtsnijwerk met wat verf en... Oh nee! Nu is de heldhaftige drakendoder Joris veranderd in een roze baby met een verbaasde blik!

Thaise grot Foto AFP

De spanning stijgt rond een Thaise grot. Twaalf jongens van een jeugdvoetbalteam (11 tot 16 jaar) en hun coach (25) waren zaterdag het ondergrondse complex binnen gegaan. Maar door zware regen liepen de gangen vol water.

RemoveDebris University of Surrey

In de ruimte vliegt een grote berg troep rond. Tienduizenden grote en kleine stukken rommel die zijn achtergebleven tijdens missies cirkelen razendsnel in een baan om de aarde. Reuzegevaarlijk voor astronauten die aan het werk zijn! Een groot net gaat nu proberen de boel schoon te vegen. Zeven weetjes over ruimtepuin.

Tijn tijdens zijn actie in het Glazen Huis in 2016 Foto ANP

Vier rijen vol potjes nagellak. In paars, rood en blauw. Zo ziet het monument voor Tijn eruit. Het hangt aan de muur in het gloednieuwe kantoor van het Rode Kruis in Den Haag. 'Tijn kleurt onze wereld mooier', staat erbij.

Vluchtelingenkinderen in een kooi in Texas Foto AFP

De Amerikaanse president Trump treedt hard op tegen vluchtelingen die het land binnen willen komen. Zijn grenspolitie haalt zelfs ouders en kinderen uit elkaar en stopt de kinderen in kooien. Waarom? En mag dit zomaar? Vier vragen en vier antwoorden.

Olifantenvoetbal Thailand Foto AFP
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er een paar voor je uit die ons zijn opgevallen. 

Stelling Cora Foto Marco Buddingh

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Spelling Bee Maryland Foto Reuters
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: een wedstrijdje woorden spellen.

Een jongen in een vluchtelingenkamp in Kadugli (Zuid-Soedan) Foto AFP

In Zuid-Soedan dreigt net als vorig jaar een hongersnood. Miljoenen mensen hebben te weinig eten en hulporganisaties slaan alarm.

Chelsea Flower Show 2018 Foto EPA
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: De cactus-jas.

Huiszwaluw Foto Dreamstime

Het gaat niet goed met de huiszwaluw. Er vliegen er steeds minder rond in ons land. Daarom heeft de Vogelbescherming 2018 uitgeroepen tot Jaar van de Zwaluw.

Badgasten Foto ANP
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: bijzondere badgasten.

Harry and Meghan Foto Reuters

Al maanden kijken ze ernaar uit, de Britten die dol zijn op hun koninklijke familie. Nu is het bijna zover: zaterdag is Het Huwelijk. Prins Harry (33) en de Amerikaanse actrice Meghan Markle (36) geven elkaar het yes-woord. Wat gebeurt er die dag allemaal? H&M-feitjes op een rijtje.

Paard Pompeiï Foto EPA

Je zou denken: alles wat er te vinden is in Pompeï, is ondertussen ook wel gevonden. Maar nee hoor. Wordt er toch nog een prachtontdekking gedaan: een paard. 

Een gewonde wordt weggedragen bij de Gaza-strook Foto EPA

Een maand al is het onrustig in Gaza. De Palestijnen zijn er bezig met een groot protest. En Israël reageert er heftig op. Deze week kwam het tot een kookpunt. Zeker vijftig Palestijnen zijn omgekomen.

3D-zebrapad Foto EPA
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: een opvallend zebrapad.

Bultrug Foto Pixabay

Het gaat beter met de bultrug. Vijftig jaar geleden waren ze bijna uitgestorven. Maar nu zwemmen er bij Antarctica weer aardig wat rond. En dan zijn er ook nog opvallend veel vrouwtjes zwanger. Dat wordt een groot geboortefeest straks in de zee. ‘We zijn blij!’

De omgekieperde vrachtwagen Foto EPA

Hmmmmm. Een stuk snelweg in Polen is vandaag veranderd in een soort reuzenchocoladereep. Welke smaak? Melk!

Trump heeft het document getekend waarmee hij uit de Iran-deal stapt Foto EPA

'Ik stap uit de Iran-deal', zei president Trump dinsdagavond. Groot nieuws, want zijn besluit kan grote gevolgen hebben. Voor de VS, Europa én Iran. Drie vragen over deze deal.

Africa Burn Foto EPA
Effe kijken

Weekend! Tijd voor een plaatje met een praatje. Er komen heel wat nieuwsfoto’s voorbij op de redactie. Elke week pikken we er eentje voor je uit die ons is opgevallen. Deze keer: een dino op een fiets.

Kangoeroe Foto Pixabay

Voer geen wortels aan de kangoeroes, want zo gebeuren er ongelukken. Dat zegt de Australische overheid.

Een Amerikaanse militair showt een Black Hornet Foto Reuters

Het zijn net grote libelles en je hoort ze nauwelijks, de Black Hornets. Defensie koopt vandaag een set van deze mini-drones. Daarmee kunnen Nederlandse militairen op afstand de boel bespioneren.

Gaia satelliet Illustratie ESA

Het is een grote dag voor de sterrenkunde. De gegevens die satelliet Gaia jarenlang heeft verzameld komen allemaal online. Ze zijn dan gratis te bekijken. Een fantastische bron voor experts die onderzoek doen naar sterren. Maar ook voor iedereen die houdt van alles wat met de ruimte te maken heeft.

Douma Foto AFP

Een mogelijke gifgasaanval in Syrië heeft de wereld opgeschrikt. Wat is er zaterdag gebeurd? En wat zijn de gevolgen? Drie vragen over dit nieuws.

Gaza

Het komt regelmatig terug in het nieuws. De ruzie tussen Israël en de Palestijnen rond de Gazastrook. Hoe zit dit precies?

Etna

De actiefste vulkaan van Europa is nog actiever dan we dachten. De Etna barst niet alleen regelmatig uit, de vulkaan is zich ook aan het verplaatsen. Heel langzaam. Maar wel heel zeker. 

Paaseitjes

Staan er paaseitjes in overvloed bij jullie op tafel? En ben je dol op chocola? Geniet ervan! Het zou best kunnen dat er over een tijdje minder chocola in de winkels ligt dan nu. 

Bruine beertjes

Bruine beren in Zweden houden hun kleintjes een jaar langer bij zich dan een tijd geleden. Dat blijkt uit onderzoek naar het gedrag van de beren. Hoe dat komt? Door nieuwe jachtregels!

Trump

'Mogen we een keertje voor u komen koken?', schreven de Amerikaanse nichtjes Natalie (11) en Celia (8) aan president Trump. Dat mocht! Vrijdag was het zover. 

Cora spaarvarkens

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Stephen Hawking

Droevig nieuws uit Groot-Brittannië vandaag. Stephen Hawking (76) is overleden. De Britse natuurkundige deed jarenlang onderzoek naar het ontstaan van de aarde en naar mysterieuze ruimteverschijnselen. Een paar weetjes over deze wereldberoemde wetenschapper.

USS Lexington

Daar ligt-ie. Het vliegdekschip dat 76 jaar geleden naar de bodem van de Koraalzee zonk. Het ging kapot in de Tweede Wereldoorlog en verdween uit het zicht. Maar nu hebben onderzoekers het weer teruggevonden.

Mars InSight

Nog even geduld, en dan spurt-ie naar Mars. Na lang sleutelen is de Marslander InSight er zo goed als klaar voor om de planeet te gaan onderzoeken. Drie vragen over dit ruimtevaartuig. 

Martin Garrix tijdens de Olympische Spelen in Zuid-Korea

Ja hoor! Hij heeft er weer twee om toe te voegen aan zijn uitpuilende prijzenkast. Martin Garrix is de grote winnaar van de Buma Awards.

Plastic Soup, Rich Horner

Duiken door de plastic soep

Dat er een hoop troep in de zee zwerft bij Bali is bekend. Maar als je er zelf tussendoor zwemt merk je pas echt hoe erg het is. Een Brit filmde zijn duik door de plastic soep. Duik maar mee. Adem in…

Sneeuw, Europa, Venetië

Niet alleen in ons land is er sneeuw- en ijspret. Ook veel andere Europese landen liggen onder een dikke witte deken verstopt. Tijd voor een serie mooie sneeuwplaatjes! 

Mauritshuis, Meisje met de Parel, onderzoek, Vermeer

Normaal hangt ze rustig aan de muur in een Haags museum. Maar de komende twee weken staat het Meisje met de Parel vol in de schijnwerpers. Het wereldberoemde schilderij krijgt een grondig onderzoek met de modernste apparatuur. En iedereen kan meekijken hoe dat in z'n werk gaat. 

Cora met wekker
Stelling

Dit weekend gaat-ie weer in. De zomertijd. En over dat onderwerp zijn er elk jaar weer verhitte discussies. Daar kun je de klok op gelijk zetten (gna gna).

Beeld Caïro Foto AFP

Een enorm hoofd. Een mega-arm. Een gigantische borstkas. Bij het Egyptische Caïro komen steeds meer enorme brokstukken van steen uit de grond omhoog. Het blijkt een bijzondere vondst.

Pandafilmpje

'Ga jij maar even rustig hier zitten.' 'Neeee, ik wil dicht bij jou blijven!' En dit dan heel vaak achter elkaar. Daar komt het verhaal van het filmpje van een Chinese pandaverzorger en een kleine panda op neer. De video is een groot succes op Facebook en YouTube. Geen wonder: de beelden werken enorm op je lachspieren!

Foto politie Rotterdam

Hij is nog maar drie maanden oud en toch gaat-ie al naar school: pup Bumper. De politie van Rotterdam leert ‘m in twee jaar tijd om een prima politiehond te worden.

Foto Blijdorp

Jaaaaa! Daar is-ie dan, de kleine Indische neushoornbaby in Blijdorp. De spanning in de Rotterdamse dierentuin liep deze week steeds hoger op.

Dierenmodeshow New York Foto AFP
In beeld

Afgelopen weekend showden katten in hartje New York de nieuwste kittige kattenmode. Dat was een echte catwalk dus. En een dogwalk, want er waren ook veel aangeklede honden. Mét hun baasjes. Die kwamen uit allerlei landen naar de VS om mee te doen met deze 14e Wereld Dieren Modeshow. 

Otters van het Monterey Aquarium Foto Twitter

'Wij hebben het schattigste dier aller tijden.' 'Nietes! Die hebben wij!' Dat roepen Amerikaanse dierentuinen nu om het hardst op Twitter. Ze bombarderen elkaar met foto's waarop ze pronken met het allerliefste dier dat ze in huis hebben.

Cora over ijsdiploma's
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Tijn met dj's Domien Verschuuren en Frank van der Lende op de slotavond van Serious Request Foto ANP

Er is droevig nieuws over Tijn, de zesjarige jongen die bekend werd door zijn massaal gesteunde nagellakactie tijdens 3FM Serious Request. Zijn vader heeft aan 3FM laten weten dat de gezondheid van Tijn achteruit gaat. 

Amerikaanse verkiezingen, Donald Trump

Het is een belangrijke dag voor de Amerikanen. Inauguration Day. Donald Trump wordt aangesteld als nieuwe president. Een dag vol ceremonie en traditie. Wat Trump te wachten staat? Hier is zijn programma. Plus wat tips om alles soepeltjes te doorstaan.

Rode zeedraak YouTube

Dat-ie bestaat, dat was bekend. Het prachtige rode zeedraakje. In Australië was in 2015 namelijk een dood exemplaar aangespoeld. Maar nog nooit was het zeepaardachtige dier levend gezien. Tot nu toe.

Berlijn Foto EPA
In beeld

In een groot deel van Europa is het superkoud. Kouder dan normaal rond deze tijd. Dat geeft pret, maar ook problemen.

Foto Snake Catcher Victoria Australia

'Tutudu... Eens even kijken hoe het met m'n pas opgetuigde kerstboom is. Huh? Die slinger had ik er toch niet ingedaan? O woaaaah!!! Het is een slang!'

Foto AFP

Opvallend rendiernieuws, zo vlak voor kerst. De rendieren op Spitsbergen, vlakbij de noordpool, worden steeds lichter en kleiner. En de grootste kudde rendieren ter wereld, in Siberië, krimpt.

 

TapeScape Foto Eric Lennartson

In de Australische stad Ipswich staat een nieuw groot speeltoestel: TapeScape. Zoals je misschien al ziet aan de naam is het helemaal gemaakt van verpakkingstape.

Het asfalt is gescheurd in Pidie Jaya Foto EPA

Een zware aardbeving heeft de Indonesische provincie Atjeh in puin gelegd. Tientallen huizen op het eiland Sumatra zijn ingestort. En er zijn tientallen doden en gewonden gevallen. Dit is wat er tot nu toe bekend is over de beving:

Buckingham Palace Foto AFP

Buckingham Palace is toe aan een opknapbeurt. Het paleis van de Britse koningin Elizabeth is behoorlijk verwaarloosd. Dat wordt een langdurig én een duur klusje! De verbouwing in cijfers.

Anti-bontprotest in Polen Foto EPA

Een plein in Polen stond deze week stampvol vossen. Tenminste, zo leek het...

Dit gezin woont bij Kaikoura Foto AFP

De inwoners van Nieuw-Zeeland zijn opgeschrikt door een zware aardbeving. Het aantal slachtoffers valt mee. Maar de schade is groot. Drie feiten over deze natuurramp.

strip donald trump

Al de hele week (en eigenlijk al maanden) is-ie in het nieuws. Donald Trump, de brutale zakenman die de president van Amerika wordt. Maar eh, wie is hij precies? En wat voor baan krijgt-ie? Lees onze strip, dan snap je het meteen!

Foto Comedy Wildlife Photography / Artyom Krivosheev
Kijk nou!

Een gorilla die in zijn neus peutert. Een breedlachende kikker. Een hamster met overvolle wangen. Een jonge beer die lijkt te dansen. Dit zijn een paar finalisten uit de internationale Grappige Dierenfotowedstrijd 2016.

Halloween Kawasaki Foto EPA
In beeld

Happy Halloween! Het grote griezelfeest is officieel vandaag. Maar afgelopen weekend werd het op veel plekken al volop gevierd. Ook in het Japanse Kawasaki. Daar was een grote parade met 130.000 toeschouwers en bijna 3000 verklede mensen. Van griezelig tot grappig en zelfs schattig. Kijk maar mee!

charly trigema

Charly mag met pensioen. De aap wordt al bijna dertig jaar gebruikt in Duitse reclames voor het modemerk Trigema. Maar na protesten van dierenbeschermers is de carrière van Charly nu voorbij.

The Jungle Calais Foto AFP

De Franse politie is vanmorgen begonnen met het ontruimen van The Jungle in het Noord-Franse Calais. Het illegale tentenkamp moet helemaal weg, vindt de Franse overheid. Vandaag vertrokken de eerste vluchtelingen met bussen. Vier vragen over The Jungle.

Cora over natuurscholen
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Kinderen in Congo, één van de armste landen ter wereld Foto AFP

Somber nieuws vandaag. Vele miljoenen kinderen en jongeren leven in armoede. Extreme armoede zelfs. Dat zeggen VN-kinderorganisatie Unicef en de Wereldbank. Vijf feiten uit hun pas verschenen armoede-onderzoek.

Dit schubdier in Cambodja krijgt een doktersbehandeling Foto EPA

Het zijn belangrijke dagen voor dierenexperts. Een club van 182 landen zit druk te overleggen in het Zuid-Afrikaanse Johannesburg. Ze proberen regels af te spreken voor de handel in bedreigde soorten als de Afrikaanse olifant, de grijze roodstaartpapegaai en het schubdier.

WK wingsuit Foto YouTube

In China werden afgelopen weekend de wereldkampioenschappen wingsuit-vliegen gehouden. Vijftig stunters wurmden zich in hun vliegpak en waagden zich aan een duik de duidelingwekkende diepte in.

Obama General Assembly UN Foto AFP

Het was deze week loeidruk in het VN-hoofdkantoor in New York. Tientallen wereldleiders kwamen er bij elkaar voor een vergadering. Zij hadden een boel ingewikkelde problemen te bespreken. Voor Obama, die dit jaar stopt als president, was het zijn laatste optreden voor de grote club van 193 landen. Wat stond er op zijn to-do-lijstje?

week tegen het pesten Foto ANP

Goed nieuws, op de eerste dag van deze Week tegen het Pesten. Er wordt minder gepest op basis- én middelbare scholen dan twee jaar geleden. Dat blijkt uit nieuwe cijfers.

dolfijn

Duitse dolfijnliefhebbers overspoelen de Noord-Duitse stad Kiel. Daar dook een paar dagen geleden plotseling een dolfijn op in de Kieler Fjord.

Grand Canyon Glass Bridge

Hij was nauwelijks twee weken open, de hoogste glazen brug ter wereld. In korte tijd werd het bijzondere Chinese bouwwerk een publiekstrekker van jewelste. Alleen: nu is-ie alweer gesloten. Waarom eigenlijk?

Nils Olav pinguïn leger

In een Schotse dierentuin woont een bijzondere pinguïn. Het dier is een soort mascotte van het Noorse leger. Om de paar jaar komen de Noren naar Schotland om 'hun' legerpinguïn te bezoeken en hem een nieuwe eretitel te geven. Deze week was het weer zover.

Solar Impulse

Twee Zwitserse piloten hebben een bijzondere recordpoging goed afgerond. Ze vlogen een rondje aarde zonder ook maar één druppeltje brandstof te gebruiken, Hun toestel, de Solar Impulse, werkt namelijk puur op zonne-energie. Deze week vlogen zij het laatste stukje van hun spannende maar succesvolle reis.

Man Engine

Mega-mijnwerker aan de wandel

In het zuidwesten van Groot-Brittannië loopt een metalen reus piepend en krakend door de straten. Zijn hoofd, met daarop een mijnwerkershelm, steekt boven de huizen uit. Wat doet die mega-mijnwerker daar?

Vierdaagse

Het wordt tropisch deze week. Veel zon, weinig wind en op sommige plekken tot wel een graadje of 33. Dat wordt afzien tijdens de Nijmeegse Vierdaagse, die vandaag voor de honderdste keer van start gaat. Zeven tips voor warme wandelaars, zoals Caithylin (11)...

Fantje op reis
Stelling

Stel je voor: je lievelingsknuffel is kwijt. Weg. Foetsie. Verdwenen. Vreselijk. De vierjarige Colin die zijn olifantenknuffel Fezzik nergens meer kon vinden, huilde tranen met tuiten. Zijn ouders vonden het zo erg voor hem dat ze een list verzonnen...

Fantje op reis
Kijk Nou!

Stel je voor: je bent je lievelingsknuffel kwijt. Helemaal weg. Foetsie. Verdwenen. Huilen toch? Tranen met tuiten. Dat deed het jongetje dat zijn olifantenknuffel nergens meer kon vinden ook. Zijn ouders vonden het zo erg voor hem dat ze een list verzonnen...

Donovan Smith

Donovan Smith (13) uit het Amerikaanse Albuquerque steekt al sinds zijn elfde veel vrije uren in het maken en verkopen van zeepjes. Niet om er zelf beter van te worden, maar om daklozen te helpen. Hij kreeg er al drie prijzen voor. Donovan weet hoe het is om dakloos te zijn. Hij was het zelf.

Afwasrobot

Robotdier doet de afwas

Denk jij ook weleens: 'Had ik maar een robot die mijn afwasbeurt kon overnemen'? Nog even volhouden! De afwasrobot komt eraan. Amerikaanse wetenschappers zijn al heel ver met het in elkaar knutselen van zo'n handig hulpje.

Jaguar

Droevig dierennieuws uit Brazilië. Daar is een jaguar doodgeschoten die als een soort mascotte aanwezig was bij een ceremonie ter ere van de Olympische Spelen.

Regen

Regen. Regen. En eh… nog eens regen. Dat is wat weerkundigen ons voor vandaag beloven. Uitzonderlijk voor de maand juni.

Frankrijk onrust overstroming EK voetbal

Het is een rommeltje in Frankrijk. Boze burgers die om de haverklap protesteren. Een waterramp die de boel vernielt. Grote terreurdreiging... Net nu het EK voetbal gaat beginnen en er miljoenen mensen op bezoek komen. Oh là là! Een overzicht van Franse toestanden. 

Pikachu-slak

Dit vreemde wezen dat hier over de bodem van de zee scharrelt lijkt Pikachu wel! Een Britse natuurliefhebber zag de gelijkenis en gaf het door aan de Britse krant The Telegraph.

De tijgertempel
In beeld

Het is over en uit voor de Tiger Temple. Dierenactivisten voerden al jaren actie tegen deze beroemde maar foute Thaise toeristentrekker. Deze week greep de Thaise overheid in. Vanaf nu moet de Tiger Temple het zonder tijgers doen.

Vliegende vos

Het Australische Batemans Bay is best wat vleermuizen gewend. Die komen ieder voorjaar in de bomen van het kuststadje hangen. Maar nooit eerder waren het er zo veel als nu...

Cora over virtuele schoolreisjes
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Mount Everest
In beeld

Een heftige week op de Mount Everest. Tientallen zieken, twee vermisten en vier doden. Onder hen de Nederlander Eric Arnold (35). Hij overleed waarschijnlijk aan hoogteziekte. Daarover kun je lezen in de krant van donderdag. Maar er is veel meer te vertellen over deze beroemde berg. Wist je dit allemaal al?

sri lanka watersnoodramp

Dagenlange stortregens, hevige overstromingen en verwoestende aardverschuivingen. Sri Lanka krijgt deze week zwaar noodweer over zich heen. Met grote gevolgen. De waterramp in foto’s en cijfers.

Moeilijke diamant toch verkocht 1

Hij stond bekend als een moeilijke en lastig verkoopbare diamant: de Unique Pink. Toch is-ie verkocht. Dinsdagavond ging de unieke edelsteen naar een nieuwe eigenaar. Voor een megabedrag. Maar de allerduurste? Dat is-ie niet.

Duikrobot zoekt zeeschatten

Bij de Zuid-Franse kust zwemt een bijzondere duiker in de golven. Hij is oranje en heeft geen luchtflessen nodig. Het is de robot OceanOne. En hij is perfect geschikt om te zoeken naar eeuwenoude scheepsschatten op de bodem van de zee. Daar waar geen mens kan komen.

Foto's Dreamstime

Het is Koningsdag. Fijn, zo'n feestdag! Deze dieren vieren mee. Als je van nature al zo enorm oranje bent gaat dat helemaal vanzelf. 

Het staat als tip in alle survivalhandboeken. Ben je verdwaald, schrijf dan met reuzenletters een noodsignaal op een open plek. Dat dit inderdaad levensreddend kan zijn, bleek deze week maar liefst twee keer.

Foto's EPA en Wikipedia/Richard Ling - CC-BY

Het grootste koraalrif ter wereld is al een tijd in gevaar. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat het koraal nóg sneller kapot gaat dan gedacht. Wat is er aan de hand met het Australische Great Barrier Reef?

Hoe kunnen we voor minder zittenblijvers zorgen? Misschien door scholieren die net op ’t randje blijven hangen in de zomervakantie bij te spijkeren. Onderwijsdeskundigen bedachten dit zomerschool-plan twee jaar geleden. En? Werkt het? Rijksuniversiteit Groningen onderzocht het. Zomerscholen in vier feiten.

Dossier IS

'We vechten even niet.' Dat spraken een paar partijen deze week in Syrië af. Op een aantal plekken wordt nog doorgevochten. Toch is het hier en daar wat rustiger. Eindelijk kunnen sommige inwoners even op adem komen. Hoe zit dat? 

Foto AFP

In Taiwan wordt nog uit alle macht gezocht naar overlevenden in de Gouden Draak. Het grote gebouw in de stad Tainan ligt compleet in puin na de zware aardbeving van vrijdag. Ondertussen zijn er twijfels ontstaan of de flat wel aan de strenge bouwregels voldeed.

Foto AFP

De Europese politie maakt zich grote zorgen om jonge asielzoekers. ‘Zeker 10.000 vluchtelingenkinderen zijn vermist’, zegt Europol. Ook in Nederland zijn kinderen kwijt. Vijf cijfers over deze vermissingen.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto YouTube

Een toespraak geven als je een belangrijke prijs wint? Dat is best moeilijk. Veel mensen bakken er niets van. Ze praten te lang door, beginnen te huilen of raken hun tekst kwijt. De acteur Jacob Tremblay liet gisteren zien hoe ‘t ook kan. En hij is nog maar negen jaar oud.

Beelden AFP en Instagram Ai Wei Wei

Ai Wei Wei is blij. De Chinese kunstenaar mag net zoveel legosteentjes kopen als hij wil! Eerst zei de fabrikant dat dat niet mocht. Nu kan de kunstenaar gelukkig verder met zijn megabouwwerk.

Foto's EPA

De hond van de Thaise koning Bhumibol is doodgegaan. In Thailand is dat groot nieuws. Want de trouwe viervoeter van de koning was er bijna net zo belangrijk als de koning zelf.

Foto AFP

De Britten zijn best wat overstromingen gewend. Maar zo erg als nu is het jaren niet geweest. Na hevige regen staat het water in het noorden op veel plekken op recordhoogte. Hele dorpen en woonwijken zijn overstroomd. De Britse waterramp in cijfers.

Foto's AFP, EPA

In de Chinese stad Shenzhen wordt dinsdag keihard gegraven. Met grote machines. Met de blote hand. Hulpverleners zoeken er uit alle macht naar mensen die bedolven liggen onder een metersdikke laag modder.

Testteam

Tijdens deze donkere dagen kun je maar beter goed opvallen buiten. Wel zo veilig. Gelukkig zijn er losse lichtjes die je overal aan kunt hangen. Aan je tas, je muts of als extra lampje aan je ets. Zo ben je superzichtbaar. ‘Maar als een kerstboom over straat, dat hoeft nou ook weer niet ’, aldus het testteam.

Foto ANP

Vandaag begint in Parijs de jaarlijkse klimaattop. Politici uit de hele wereld steken de koppen bij elkaar om te praten over klimaatproblemen. Net nu Parijs is getroffen door zware aanslagen. Maar, vindt de Franse president Hollande, deze top is zó belangrijk dat-ie door moet gaan.

 

Foto flickr.com/alkelda

Een kerk in New York had deze week een wel hele onverwachte bezoeker...

Dossier IS

Het was deze week stil op straat in Brussel. Behoorlijk vreemd voor de normaal zo levendige hoofdstad van België. Er is een groot terreuralarm. Daarom hielden veel winkels hun deuren dicht. Ook de scholen waren twee dagen gesloten. En de mensen bleven zo veel mogelijk binnen. Wat is er precies aan de hand? Vier vragen en antwoorden over Brussel...

Dossier IS

Kunnen er ook in Nederland zulke aanslagen als in Parijs gebeuren? Zo ja, hoe groot is die kans? Wat doet ons land om aanslagen te voorkomen? Belangrijke vragen na ‘Parijs’. Terrorisme-onderzoeker Daan Weggemans geeft antwoord.

Hij groeide op in de grootste sloppenwijk van Liberia. En raakte gewend aan een dagelijkse portie dikke ellende. Maar op een dag nam Abraham Keita (nu 17) een besluit. 'Ik ging alles doen wat ik kon om op te komen voor de kinderen in mijn land.' Maandag kreeg hij er de Internationale Kindervredesprijs 2015 voor.

Scott Kelly

In maart werd hij vanaf een basis in Rusland met een grote knal de ruimte in gelanceerd. Astronaut Scott Kelly (50). De Amerikaan ging op weg naar een bijzondere recordpoging. Nu is hij al halverwege.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto NASA

Wereldberoemd zijn ze, de Amerikaanse Apollo-reizen. Het is al meer dan veertig jaar geleden dat astronauten voorzichtig de eerste stappen op de maan zetten. Maar nu kun je het zelf allemaal nabeleven. Er zijn duizenden nog nooit eerder vertoonde maanmissie-foto's online gezet.

Foto NASA

Zo scherp zie je Pluto zelden. De foto is gemaakt door ruimtesonde New Horizons die tien jaar voor dit plaatje heeft moeten reizen. Maar het was ’t wachten waard.

Foto AFP

Astronaut Gennady Padalka is terug van zijn vijfde ruimtemissie. De Rus heeft nu in totaal 878 dagen in het heelal doorgebracht. Een record!

Foto AFP

Deskundigen van de antieke oudheid waren er al maanden bang voor. Dat terroristen van IS kostbaarheden in de Syrische stad Palmyra zouden gaan vernielen. Zondag sloegen de strijders inderdaad hard toe. Ze bliezen een unieke tempel op: de Baal-Shamin.

Foto EPA

Iedere dag opnieuw komen er deze zomer veel vluchtelingen aan op de stranden van Kos en Lesbos. Deze Griekse eilanden kunnen de opvang niet aan. Door de chaos en drukte braken er al gevechten uit. Dit cruiseschip moet de rust terugbrengen.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek over een nieuwsonderwerp en vraagt jouw mening.

Foto AFP

Stationskat komt om

Ze was een bekend gezicht op het station van een Japans stadje. Sterker nog: ze was er jarenlang de stationschef! Nu moeten de reizigers haar missen. Want lapjeskat Tama is overleden. De wereldberoemde stationskat kreeg een bijzondere herdenkingsdienst.

Foto AFP

Dit is de Japanse mensachtige robot Pepper. Hij kan met je kletsen en emoties herkennen, zeggen de makers. Zaterdag boden zij duizend exemplaren te koop aan. Binnen een minuut waren alle Peppers helemaal op.

Foto AFP

Surfrecord op megaplank

Met een hele troep mensen tegelijkertijd op een supergrote surfplank staan. En dan zo lang mogelijk surfen. Zo probeerden mensen in wetsuits zaterdag in Californië een nieuw record te vestigen.

Foto AFP

Goed nieuws voor veel kinderen die in het rampgebied in Nepal wonen. Ze kunnen weer naar school. Voor het eerst sinds de verwoestende aardbeving van ruim een maand geleden.

Foto EPA

Grote zorgen om de Syrische stad Palmyra. IS heeft een groot gedeelte van de stad ingenomen. De eeuwenoude Romeinse gebouwen lopen nu groot gevaar. De terroristen slaan namelijk alle oudheidkundige schatten die ze tegenkomen kort en klein. Vier vragen over Palmyra. En antwoorden natuurlijk.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

AFP

‘Hè? Een mens in een koffer?’ Dat dachten Spaanse douane-medewerkers eind vorige week toen ze deze bagagescan zagen. Er bleek een achtjarige jongen uit Ivoorkust in te zitten. Zijn vader had hem in de koffer naar Spanje willen smokkelen.

Foto: Twitter/John Kerry

'Ik heb een nieuwe vriend gemaakt.' Dat twitterde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry gisteren. En hij plakte er een foto bij van zijn eigen blije hoofd en dat van zijn nieuwe vriend: een klein Keniaans olifantje.

AFP

Wat zijn dat voor kikvorsmannen bij die sneeuwberg? En hebben ze nou een surfplank mee? Klopt! Deze surfers zijn niet bang voor een beetje kou. Zij trekken in het voorjaar met hun plank naar Noorwegen. Om er te surfen op de ijskoude arctische golven.

Zou er echt een monster in het Schotse meer Loch Ness wonen? Vanaf nu kun jij ook meespeuren naar Nessie. Gewoon thuis. Met Google Street View.

Foto AFP

'Spiderman' weer in actie

De beroemde Franse klimmer Alain Robert is zondag weer in actie gekomen. Snel als een spin beklom hij een van de hoogste gebouwen van Dubai. Weten we meteen hoe hij aan z’n bijnaam komt!

YouTube

In het Japanse plattelandsdorpje Nagoro wonen nog maar een paar mensen. Iedereen is verhuisd naar de stad, op zoek naar werk. Een eenzame achterblijfster vindt het maar een ongezellige boel. Daarom vult ze het lege dorp langzaam weer op. Met zelfgemaakte levensechte poppen.

Beeld: YouTube

Arend filmt eigen recordvlucht

Een arend is afgelopen weekend van het hoogste gebouw ter wereld gevlogen. Een camera op zijn rug filmde de recordvlucht. De beelden zijn haarscherp en prachtig.

Je kent hem vast, de getekende held Barbapapa. De roze blob die na de magische woorden ‘Huup huup Barbatruc’ kan veranderen in alles wat hij wil en zo allerlei problemen overwint. Deze week kwam het droevige nieuws dat de bedenker van Barbapapa is overleden.

AFP

De Britse prins William is in zijn hoofd ‘gebeten’ door een leeuw. De prins hield er niets aan over, want de leeuw was niet echt. William was de afgelopen dagen op bezoek in Japan en tijdens die reis verwelkomde een houten leeuw de prins met een traditionele leeuwendans. De prins groette terug door zijn hoofd in de bek van de leeuw te steken....

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Logeren in een prachtige paarse edelsteen. Lijkt dat je wel wat? Nu kan dat nog niet. Het Amethist-hotel bestaat nog alleen op papier. Maar als het aan de Nederlandse ontwerpers ligt, gaat het er echt komen. Op een zonnig Chinees eiland!

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

 

Beeld: Nick Garbutt

Is het gedaan met het grappige pygmee-luiaardje? Moeten we de diadeem-sifaka die zo mooi kan dansen vaarwel zwaaien? Als er niet snel wat gebeurt, misschien wel. Ze staan namelijk op de Rode Lijst van bedreigde dieren.


Olivia Williamson

Bovenstaande foto van de planeet Mars is gemaakt door de tienjarige Olivia uit Dubai. Ze won er een eervolle vermelding mee in de jeugdcategorie van de internationale wedstrijd Astronomiefotograaf van het Jaar 2014. 'Heel leuk!', vindt Olivia.

Foto: D-reizen

Heb jij een goudvis en wil je op vakantie? Dan hoef je je geen zorgen meer te maken over wie jouw dier eten geeft. Vandaag wordt er op Schiphol een goudvishotel geopend.

De gratis smurfen van Albert Heijn zijn geen krachtpatsers. De redactie van de krant De Pers testte het blauwe volkje. De beentjes en armpjes vlogen in het rond.

Foto EPA

Zo rond de kerst is er geen ontsnappen aan: Kerstliedjes, dennengeur, kerstkransen, ontelbaar veel versieringen. En veel, heel veel kerstballen. Waarom hangen we die ballen eigenlijk ieder jaar weer in de boom?