Foto: Getty Images
Uitgelegd

Voor ‘grote’ influencers gingen vorig jaar nieuwe reclameregels in. Maar veel influencers houden zich daar niet aan, en krijgen geen boetes. Dat blijkt uit een onderzoek van NOS en het Commissariaat van de Media (CvdM). Hoe zit dat?

Foto: Facebook/ Museum Paulina Bisdom van Vliet

In juni wordt het geheim van Haastrecht onthuld. Het mysterieuze pakketje van Paulina Bisdom van Vliet wordt eindelijk geopend! Precies honderd jaar geleden liet de rijke dame het achter. Niemand weet wat erin zit.

Geen hokje voor ons @vpro
Tiktok

In de docuserie Geen hokje voor ons vertellen vijf jongeren op TikTok over hun gender. Voelen ze zich jongen, meisje, allebei of geen van beide? Patrick (15, hij/ hem) is een van hen.

Foto: ANP

De windmolens in Borssele en Egmond aan Zee werden zaterdag even stilgezet. Een test om trekvogels veilig de Noordzee over te helpen. Onderzoeker Maja Bradarić van de UvA legt uit. 

Foto: ANP

Het was vandaag druk in Rotterdam. Zo’n 100.000 voetbalsupporters verzamelden zich bij het stadhuis. Daar werd voetbalclub Feyenoord gehuldigd, en dat zag er zo uit.

Foto: Watizzut

Is het een appel? Een vliegtuig? Of een nietmachine? In de podcast Watizzut zijn de gasten bekende voorwerpen. Presentator Michiel Eijsbouts vraagt ze het hemd van het lijf. De luisteraar mag raden wie, nee wát, de gast is.

Foto: Getty Images

Fans van sommige Amerikaanse series, films en talkshows hebben een probleem. Zij moeten langer wachten op een nieuw seizoen. De schrijvers hebben hun pen neergelegd. Wat is hier aan de hand?

Foto: Getty Images

Honderden zakjes poep. Die kwamen de afgelopen weken binnen bij DierenPark Amersfoort. Daar had de dierentuin zelf om gevraagd. De poep is van huisdieren, en wordt gebruikt voor onderzoek.

Foto: Arie Kievit

Overal in Nederland is het vanavond twee minuten stil. Ook tijdens de Nationale Kinderherdenking in Madurodam staan kinderen stil bij oorlog en vrijheid. De zussen Sofia (14) en Polina (10) vertellen over de oorlog in hún land. ‘We missen Oekraïne.’ 

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Foto: ANP

Het gaat niet goed met het opvangen van asielkinderen. Daardoor zijn hun ontwikkeling en veiligheid in gevaar. Dat schrijven vier inspecties in een brief aan het kabinet. Hoe zit dat? 

vuurwerk

Het vuurwerkseizoen is begonnen en dus is het oppassen geblazen. Met deze tips steek je vuurwerk veilig af!

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

‘De Verenigde Naties (VN) veroordelen de inval van Rusland.’ Of: ‘de VN zeggen dat China mensenrechten schendt.’ In het nieuws hoor je ze vaak voorbijkomen, die Verenigde Naties. Op 10 december 1945 sloot Nederland zich aan bij de VN. Maar wat doen die eigenlijk? Een paar weetjes.

Foto: ANP

De meest beluisterde artiest op Spotify in Nederland was dit jaar… Antoon! Hij 'versloeg' internationale artiesten als Ed Sheeran en The Weeknd. Ook S10 en Suzan & Freek deden het goed.

Foto: ANP
Voor ouders

Het maximale geluidsniveau in concertzalen en clubs moet naar beneden. Dat adviseerde de Gezondheidsraad deze week aan de regering. Experts waarschuwen al langer voor gehoorschade. Vooral jongeren lopen risico, maar ook kinderen hebben er al last van. 

Foto: ANP

Een OneLove-bandje? Dat ging minister Conny Helder (Sport) te ver. Daarom droeg ze dinsdag een OneLove-speldje, tijdens de wedstrijd Nederland-Qatar.

Foto: ANP

Heb jij altijd al willen weten hoe een president erbij zit tijdens kerst? Het Amerikaanse Witte Huis gaf deze week een kijkje achter de schermen. Een paar weetjes en cijfers over kerst bij de Bidens. 

Foto: ANP
Uitgelegd

Dat vogels niet dol zijn op vuurwerk, was al bekend. Van schrik vliegen ze massaal de lucht in als het wordt afgestoken. Maar hoe lang duurt die schrik? En waar gaan ze heen? Om daarachter te komen deden onderzoekers 347 ganzen een zendertje om.

Foto: ANP

Op het Indonesische eiland Java was maandag een aardbeving. Daarbij vielen zeker 250 doden, en duizend gewonden. Reddingswerkers zoeken nog naar mensen die zijn vermist.

Foto: ANP

IJsthee die ‘goed is voor je huid en haar’. Oma’s ‘ambachtelijke’ aardappel-scharreleisalade. En cornflakes die verdwijnen. Het zijn dit jaar de drie genomineerden voor het Gouden Windei! Die prijs is bedoeld voor het meest misleidende voedselproduct.

Foto: ANP

Vechten? Dat doen bijna alle dieren. Maar varkens kunnen ruzies ook sussen én elkaar troosten. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Turijn, schrijft Trouw. Ze bestudeerden honderd varkens, een half jaar lang, óók als ze ruzie kregen. 

Foto: ANP
Voor ouders

Door de inflatie zitten veel mensen met geldzorgen, en dat krijgen ook veel kinderen mee. Dat bleek deze week uit een peiling van Unicef. Moet je je geldzorgen wel of niet met je kind bespreken?

Winnaar Xavi

Xavi (14) uit Amsterdam gaat geweld in zijn wijk tegen met… voetbal! Hij organiseert voetbaltoernooien om jongeren samen te brengen. Soms trappen bekende voetballers zelfs een balletje mee. Woensdag kreeg hij de Nationale Vfonds Kinderprijs, voor kinderen die de wereld iets mooier maken.

 

Foto: Little Shao/ RedBull

Op haar zevende ging ze op hiphop. Maar toen ze op haar dansschool de breakdancers zag, was ze pas écht verkocht. Dit weekend won India (16) uit Den Haag het WK breakdance in New York, als jongste ooit.

Foto: VPRO

Zapp-presentator Tim den Besten wil een eigen land beginnen. ‘Eindelijk!’, zei Mark Rutte toen hij dat hoorde. In Timmyland krijg je gratis snacks, en draagt iedereen vrolijke kleren. Maar hoe leid je een land eigenlijk? Tim den Besten onderzoekt het in de serie Timmyland.

Foto Anke Teunisse

In de meeste cafés moeten honden aan de lijn en mogen ze ook geen bitterballen bestellen. In café Woof & Me in Amsterdam zijn mens en hond gelijk. Frenkie en zijn baasje Róman (11) gaan langs voor een Woofin en een Puppuccino.

Stelling Govrien

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Foto: Randy Da Costa

De winnaars van het NK Tegelwippen 2022 zijn… Breda, Almelo en Hollands Kroon. De gemeentes wipten de meeste tegels per inwoner. De gemeente Den Haag wipte er in totaal het meest: ruim 300.000 tegels. Zij wonnen alle vier een Gouden Tegel, tijdens het NK Tegelwippen.

Foto: Chad Staples

Paniek in het Australische Mogo Wildlife Park. Daar werd twee weken geleden een babygorillaatje geboren. Het leek feest, maar ineens ging het niet goed met hem. Snel werd een bijzondere reddingsactie op touw gezet.

Foto: ANP

In sommige klassen wordt het nog altijd gezongen, Hanky Panky Shanghai. Dat moet stoppen, want het liedje is racistisch. Dat zegt Stichting Asian Raisins. De stichting komt met een campagne, en een lespakket tegen het liedje. 

Foto: ANP

De Deense voetbalbond DBU gaat geld doneren aan arbeiders in Qatar. Voor ieder doelpunt dat de Denen in november maken, gaat zo’n 1,34 euro naar de arbeiders. Zo wil de bond de werkomstandigheden in Qatar helpen verbeteren. Hoe zit dat?

Foto: Wikipedia

Wist je dat niet alleen mensen in hun neus peuteren? Ook dieren, zoals chimpansees, gorilla’s en makaken doen het. Maar onderzoekers ontdekten nóg een neuspeuteraar: het vingerdier! Dat schrijft het blad Scientas. Het dier heeft er zelfs dé perfecte vinger voor.

Foto: Rolf Rosing

Eigenlijk is er maar een échte Oreo. Maar er zijn ook veel koekjes die erop lijken. Maar zijn die óók lekker? Het testteam zoekt het voor je uit.

Foto: Justin Bauer

Toen Nova (11) de band Arch Enemy hoorde wist ze: ik wil ook grunten. Grunten is een soort grommend zingen. Een filmpje van gruntende Nova ging vorig jaar viral, en belandde bij Arch Enemy. Zaterdag mocht ze naar hun concert, én ontmoette haar idool.

Foto: ANP

Het leek vanmiddag wel of er een hapje uit de zon was genomen. Dat was de gedeeltelijke zonsverduistering! En die zag er zo uit.

Foto: ANP

Hij had als énige genoeg steun van zijn partijgenoten. En dus was hij de enige die Liz Truss kon opvolgen, als leider van de Britse Conservatieve Partij. En daarmee ook meteen als premier. Een paar weetjes over Rishi Sunak. 

Foto: Shutterstock

Wist je dat walvissen naar elkaar zingen? Boven water hoor je dat helaas niet. Jammer, want daardoor kunnen boten het niet horen als er walvissen in de buurt zijn. Vaak komt het tot een botsing. Chileense wetenschappers hebben daar iets op bedacht: speciale boeien!

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Steeds blijven hangen bij dat ene (stukje) woord. In Nederland hebben ongeveer 175.000 mensen er last van. Dat is ongeveer 1 op de 100 mensen. Vooral kinderen hebben last van stotteren. Vandaag is het Wereldstotterdag. Een paar vragen over stotteren.

Foto: Studio Gila

Springen, zo heet het nieuwste nummer van Nefertiti (12) en Ilana (7). De video werd in één maand al bijna 29.000 keer bekeken op YouTube. Ook haalde het nummer de Kids Top 20, en het staat op drie in de Kidz Super Chartz. Kidsweek sprak Nefertiti en Ilana.

Foto: ANP

In Utrecht is het niet alleen druk op straat. Ook daarónder gebeurt van alles. Hier kronkelen pissebedden, spinnen en kevers rond. Gisteren werd de stad uitgeroepen tot Bodemdierenstad van het Jaar. Bah? Welnee, het is een hele eer! 

Foto: ANP

De vliegenzwam is de BN’er onder de paddenstoelen. Je kunt ‘m tegenkomen in strips en kinderboeken. Er is zelfs een kinderliedje over geschreven. Dit jaar werd hij uitgeroepen tot Paddenstoel van het Jaar. Nu het herfst is, kun je hem steeds vaker tegenkomen. Wat moet je weten over de populaire paddenstoel?

Eigen foto

Tiana-Rose (8) uit het Britse Croydon schreef een boek, My Afro. Het gaat over haar worsteling met haar afro-haar. Ze bleek niet de enige. ‘Ik kreeg video’s van jonge meisjes uit Amerika en Canada die mijn boek lazen en hun afro- haar lieten zien’, vertelt ze.

Foto: ANP

Vandaag is het Wereldmeisjesdag. Op die dag wordt aandacht gevraagd voor de situatie van meisjes over de hele wereld. Want zij krijgen nog altijd niet dezelfde kansen als jongens. Een paar weetjes op een rij.

Foto: Flickr

De strijd tegen plasticvervuiling heeft er een nieuwe speler bij. De wasworm! Dit dier kan polyethyleen afbreken. Dat is het meest gebruikte plastic ter wereld. Spaanse onderzoekers wisten al dat het dier zich door dit plastic heen kan eten. Nu weten ze ook hoe hij dat doet.

Foto: ANP
uitgelegd

Eindelijk is er nu een keer goed energienieuws. Iedereen krijgt in november en december 190 euro korting op zijn energierekening. En daarna komt er een prijsplafond. Fijn! Maar eh, wat is dat eigenlijk?

Foto: ANP

Is Thinking Out Loud van Ed Sheeran een kopie van Let’s Get It On van Marvin Gaye? Dat moet de jury bepalen, besloot een Amerikaanse rechter. De zanger wilde dat de zaak werd verworpen. Maar de rechter wil toch dat ernaar wordt gekeken. Sheeran is trouwens niet de enige die wordt beschuldigd van plagiaat.

Foto: Sea Life Sydney

Afgelopen week werden 111 zeepaardjes uitgezet in de zee. Dat gebeurde bij Sydney in Australië. De dieren waren gekweekt in een aquarium. Nu ze groot genoeg zijn, werden ze vrijgelaten. Niet in de open zee, maar in speciale zeepaardjeshotels! 

Foto: ANP

Vandaag is het Wereld Vegetarisme Dag. De dag is bedoeld om mensen te laten nadenken over wat ze eten. Een paar weetjes over ons eigen eetgedrag.

Op de foto: Bella

De korte film Noodoproep gaat over vrijheid. Van het ene moment op het andere zijn vluchtelingen niet meer welkom. Iedereen mag ze aangeven. Drie kinderen slaan direct op de vlucht als ze dit horen. Deze spannende film was woensdag te zien op het Nederlands Film Festival. Bella (13) werkte eraan mee!  

Foto: ANP
Uitgelegd

Dinsdag raasde orkaan Ian over Cuba. In het hele land viel de stroom uit. Woensdagavond trok de orkaan door naar Florida. Ook afgelopen weekend was het raak: orkaan Noru trok over de Filipijnen. Hoe ontstaan orkanen eigenlijk?

Beeld: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Foto: Kinderpostzegels

Geef kinderen de wind mee. Dat is het thema van de Kinderpostzegelactie, die vandaag start. Minister Dennis Wiersma van Onderwijs bestelde de eerste zegels (zie foto). De actie loopt tot en met 5 oktober. 

Foto: Staffan Widstrand/ Rewilding Europe

De Europese bizon, de bultrug, de beer en de wolf. Deze en nog meer grote wilde dieren komen steeds vaker voor in Europa. Dat blijkt uit een rapport, in opdracht van Rewilding Europe. Goed nieuws, zegt directeur Frans Schepers. Waarom eigenlijk?

Foto: ANP

Tyfoon Nanmadol raasde de afgelopen dagen over Japan. Het was de ergste tyfoon in dat land sinds jaren. Maar ook in Puerto Rico en de Dominicaanse Republiek was het raak. Daar raasde Fiona overheen. Een paar vragen over Nanmadol en Fiona.

Foto: IAA

Israëlische archeologen ontdekten een oeroude grafgrot, vlakbij Tel Aviv. Het ding stamt nog uit de tijd van de Egyptische farao Ramses II. Die overleed in 1213 voor Christus. Volgens archeologen is de vondst extreem zeldzaam. 

Foto: ANP

Opnieuw slaat de vogelgriep toe. In het dorp Schuinesloot worden 60.000 eenden op een boerderij doodgemaakt. Hetzelfde geldt voor 150 vogels in Vriezenveen. En voor de vogels in een opvangcentrum in Hoek van Holland. Wat is hier aan de hand? 

Foto stemmen tellen in Groningen: ANP
Uitgelegd

Hoera, het is de Dag van de Democratie! Net als ieder jaar op 15 september. Fijn dat er iets te vieren valt, natuurlijk. Maar wat is een democratie?

Foto: TSA

Eebbers (11) mocht deze maand met pensioen! Dit na een lange carrière van gesnuffel naar explosieven. Dat deed hij op een vliegveld in Minneapolis. Eebbers werkte bij TSA, dat het vervoer in de Verenigde Staten beveiligt. 

Foto: Wikipedia

De valse wolfspin rukt op in Nederland. Door de klimaatverandering lijkt hij zich nu ook thuis te voelen in Nederland. Hij is best groot en hij kan bijten. Toch hoef je niet bang te zijn, volgens het EIS Kenniscentrum Insecten. Wat moet je weten over onze nieuwe landgenoot?

Foto: Kasteel Hernen
Uitgelegd

Ronddolen in kastelen, een mysterieuze speurtocht, luisteren naar wapengekletter. Je hoeft je dit weekend niet te vervelen. Het is Open Monumentendag. Duizenden monumenten openen gratis hun deuren voor het publiek. Maar wat is een monument eigenlijk?

Foto: ANP

Vandaag rijden er geen treinen in Nederland. Net als vorige week wordt er gestaakt. Mensen bij de NS vinden dat ze te weinig betaald krijgen. Door te staken hopen ze dat dat beter wordt.

Foto: Anatomical Society/Wiley, 2022

Dit is de Brasilodon quadrangularis, het oudste zoogdier ter wereld. Het was een soort spitsmuis. Onderzoekers ontdekten dat hij 225 miljoen jaar geleden rondliep op de aarde. Dat was in dezelfde tijd als de oudste dino’s.

Foto: Kevin

De Schotse Kevin (11) is een van de slimste jongens ter wereld. Zijn IQ is 162, en dat is hoger dan dat van Albert Einstein. Einstein is een van de bekendste wetenschappers ooit. Hoe is het om zo slim te zijn? Kidsweek vroeg het hem.

Foto:  V.Creuze ROV Drassm

Deze week kwamen onderzoekers terug van een onderwatermissie. Ze willen scheepswrakken op de Skerki Bank onderzoeken, zodat die beschermd kunnen worden. De Skerki Bank is een gevaarlijke zeeroute op de Middellandse Zee.

Foto: Paula Romein | Stichting De Noordzee

Wie deze week naar het strand gaat, weet niet wat-ie ziet. De hele Noordzeekust blinkt je tegemoet! Dit dankzij het opruimteam van de Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee. Zij gingen tekeer van 1 tot en met 15 augustus. 

Foto: Sony

Vrijdag kwam Van mij zijn uit, de nieuwe single van KATNUF. Het nummer stond al snel op twee in de Nederlandse top 50 op Spotify. En dan, preciés als hij met Kidsweek belt, hoort hij dat hij nummer 1 is geworden.  

Foto: ANP

In Ter Apel sliepen zaterdag- en zondagnacht weer mensen buiten. Oók oudere mensen, vrouwen en kinderen. Dat schrijft NU.nl. Dat gebeurde bij het aanmeldcentrum voor asielzoekers. Het is al de zoveelste keer dit jaar.

Kat Mimi uit Walldorf mag eindelijk weer naar buiten foto DPA

Goed nieuws voor katten in de Duitse plaats Walldorf. Hun lockdown zit erop! Ja, je leest het goed. De dieren moesten maanden binnen blijven. En dat was de schuld van de kuifleeuwerik. 

Foto: ANP
Uitgelegd

Vandaag is de Indië-herdenking. Op 15 augustus bevrijdde Indonesië zich van Japan. Zo eindigde de Tweede Wereldoorlog pas echt in Nederland. Hoe zit dat? 

Foto: ANP

Natuurmonumenten maakt zich zorgen. Er is alwéér een hittegolf en het heeft nog stééds te weinig geregend. En daardoor wordt de natuur nóg droger dan-ie al was. Fred Prak van Natuurmonumenten vertelt wat zij daarvan merken. En hoe ze de natuur een handje helpen.

Foto: Horniman Museum
Uitgelegd

Het Horniman Museum in Londen stuurt 72 kunstwerken weg. Ze gaan terug naar Nigeria, waar ze vandaan komen. Niet dat het museum ze niet mooi vindt, maar de werken zijn gestolen! Hoe zit dat?

Foto: Wikimedia

Ze kunnen er nog zo onschuldig uitzien, of lekker ruiken. In Europa zijn invasieve exoten niet welkom. Deze planten en dieren komen van nature niet voor in Europa. En ze kunnen hier schadelijk zijn voor de natuur. Deze week zette de Europese Unie 22 nieuwe soorten op een lijst. We stellen er vier aan je voor.

Foto: ANP
Uitgelegd

Vogels op een pluimveebedrijf in Dalfsen hebben vogelgriep. Er worden zo’n 13.000 dieren gehouden. Rondom die plek liggen nog vier stallen, met ongeveer 95.000 kippen. Alle dieren worden gedood. Wat is vogelgriep eigenlijk? En waarom worden al die dieren gedood?

Foto: ANP
Uitgelegd

Amerikanen hebben Ayman al-Zawahiri dit weekend omgebracht. Hij was de leider van de terroristische groep al-Qaida, en werd al jaren gezocht. Wat weten we over hem? 

Foto: ANP

Vanaf vandaag is Mark Rutte de langstzittende premier. Al bijna twaalf jaar is hij de baas over Nederland. Hoe goed ken je hem eigenlijk? Acht weetjes over de premier op een rij.

Foto: ANP
Uitgelegd

Gezond eten, een schone douche, even alleen zijn. Iedere vluchteling heeft er recht op. Maar het gaat al een tijd mis, met het opvangen van vluchtelingen in Nederland. Vluchtelingenwerk stapt nu naar de rechter. Hoe zit dat? Dat vertelt een woordvoerder van de organisatie. 

Foto: ANP
Uitgelegd

Van 30 juli tot en met 7 augustus is Pride Amsterdam. Negen dagen lang viert de stad dat je mag zijn wie je bent. En dat je mag houden van wie je wilt. Een feestelijke botenoptocht door de grachten is het hoogtepunt. Waar komt die Pride eigenlijk vandaan? En waarom vieren we ‘m nog steeds?

Foto: Sotheby's

Er staat vandaag een bijzonder hebbeding te koop in New York. Een skelet van de Gorgosaurus! De dino wordt geveild door veilinghuis Sotheby’s. Wie het skelet wil kopen moet wel een flinke zak geld hebben. En een reusachtige woonkamer. 

Foto: ANP
Uitgelegd

Op 28 juli 1914 begon de Eerste Wereldoorlog. Dat is vandaag precies 108 jaar geleden. In 1918 eindigde de oorlog, die miljoenen mensen het leven kostte. Waar draaide het om? En wie vocht tegen wie? Een paar weetjes over deze bloederige oorlog.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens?

Foto: ANP

De omgekeerde Nederlandse vlag? Vanaf volgende week is-ie niet meer welkom bij snelwegen, kruispunten en viaducten in Zuid-Holland. De provincie gaat ze weghalen. Ze kunnen gevaarlijk zijn, zegt de provincie. 

Foto: ANP
Uitgelegd

In Griekenland, Spanje en Slovenië woeden meerdere bosbranden. En ook in Tsjechië, Duitsland en Italië is het raak. In de Europese Unie is dit jaar al meer natuur afgebrand dan in heel 2021. Hoe kan dat? Dat vertelt natuurbrandexpert Jelmer Dam van het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid.

Foto: ANP

Gezocht: insluiper die mensen aanvalt. Hij is harig en heeft scherpe tanden. In Japan is de politie op zoek naar een bijzondere dader: een wilde aap. De Japanse makaak zorgt voor problemen in de stad Yamaguchi. Hij viel al zo’n 42 mensen aan, schrijft RTL Nieuws. 

Foto: G2 Fotografie
Uitgelegd

De orang-oetan is een bedreigde apensoort. Dierentuinen in Europa hebben fokprogramma’s, om de soort in stand te houden. Maar die werken niet altijd even goed. Onderzoekers uit Leiden bekijken hoe het beter kan. Zij laten de orang-oetans uit Ouwehands Dierenpark online daten! Hoofdonderzoeker Mariska Kret legt uit.

Fabrice Coffrini

Verrassend nieuws in een Zwitserse dierentuin. Daar is een albino Galápagos-reuzenschildpad geboren. En dat is uniek. Niet eerder zag iemand namelijk zo'n witte reuzenschildpad!

Foto: ANP
Uitgelegd

Het is Annie M.G. Schmidt Dag. De wereldberoemde schrijfster werd geboren op 20 mei 1911. Een logische dag voor een Annie M.G. Schmidt Dag dus. Ze overleed trouwens op 21 mei 1995, donderdag precies 25 jaar geleden. Waarom kreeg ze eigenlijk haar eigen dag? 

Foto: ANP
Uitgelegd

Op sommige plekken in Nederland kon je vanochtend een bloedmaan zien. Dat gebeurt niet zo vaak. Vanuit Nederland was de bloedmaan niet zo goed te zien door wolken. Op andere plekken in de wereld wel. Wat is zo'n bloedmaan eigenlijk?

Wat zou jij doen?

In Wat zou jij doen? vertellen kinderen over iets waarmee ze zitten. Een panel van tien kinderen denkt met het dilemma mee. Wat zouden zij doen? Op 8 mei start een nieuw seizoen van dit Zapp-programma. Quan (12) en Samiwa (10) zitten in het panel. Waar hebben ze over meegedacht?

Foto: ANP
Uitgelegd

Emmanuel Macron won de Franse verkiezingen (weer). Hij blijft dus nog vijf jaar president van Frankrijk. Het was een spannende race tussen Macron en Marine Le Pen. Macron kreeg uiteindelijk zo’n 58,5% van de stemmen, Le Pen 41,5%. Europese leiders reageerden opgelucht. Waarom eigenlijk?

Beeld: ANP
Uitgelegd

Frankrijk gaat weer naar de stembus. De strijd gaat zondag verder tussen de huidige president Emmanuel Macron en Marine le Pen. Wie zijn zij?

Stelling Govrien

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP
Uitgelegd

Nu de lente is begonnen ontwaken veel dieren weer. En niet alleen de lieverdjes. Ook de Aziatische hoornaar is hier en daar alweer gespot. Moeten we ons zorgen maken? Welnee, zegt insectenkenner Theo Zeegers. 

Foto: ANP
Uitgelegd

Wat gebeurt er in Oekraïne? Dat zien we elke dag op het NOS-journaal, of we lezen het in de krant. Dit dankzij journalisten en hun gevaarlijke werk. Hoe kunnen zij hun werk doen in oorlogsgebieden? Dat vertelt Peter ter Velde, veiligheidscoördinator bij NOS.

Foto: ANP
Uitgelegd

Zet ook de knop om. Zo heet een campagne die deze week begon. Daarin vraagt de overheid iedereen om de verwarming lager te zetten. Overdag op maximaal 19 graden, en ’s nachts op 15 graden. En om maximaal vijf minuten te douchen. Waarom eigenlijk?

Stop motion Niek Michel

Een extra lange kerstvakantie én een totale lockdown. Hoe kom je die door? Kidsweek schiet te hulp met tips om de dag door te komen. Idee voor vandaag: maak een stop-motionfilmpje in acht stappen.

De vloek van Lughus
2.5
Film

Een oude plaaggeest ontsnapt uit een beeld. Hij verhuist naar het bekende standbeeld van Flipje, middenin Tiel. Dat levert natuurlijk chaos op. In De vloek van Lughus gebeurt veel. Soms is het grappig, dan weer wat rommelig. Maar het is altijd een beetje knullig.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Rocket Road

In Japan nemen robots steeds meer taken over. Denk aan het schilderen, spullen verpakken of het in elkaar zetten van onderdelen. Handig? Zeker. Maar echt gezellig wordt het er niet op in de fabrieken. Een Japans bedrijf wist daar wel wat op: robotkleren! Hun nieuwste ontwerp is een jasje voor robotarmen.

Foto: Unsplash

Hoe zou het zijn om in de snelste grasmaaier ter wereld te zitten? Dat hoef je je na dit filmpje nooit meer af te vragen. De Brit Anthony Edwards bouwde een grasmaaier zo om dat het ding 230 kilometer per uur kon! Een record. Hij krijgt een vermelding in het Guinness World Records-boek.

Klas doet mee aan de leeschallenge

Kinderen van de Radboudschool in Heiloo hadden het druk deze week. Tijdens de Kinderboekenweek kregen ze een leeschallenge: minstens 50.000 bladzijden lezen. Dat bleek een makkie. Aan het eind van de week hadden ze zelfs 144.294 bladzijden uit! 

Stormwind in zwaar weer
4
Film

Ari zich helemaal thuis op het landgoed Kaltenbach. Tijdens een ritje op de hengst Stormwind ontmoet ze Carlo en zijn vader, die paardenshows geven. Tijdens zo’n show gaat het mis. Kan Ari helpen?  

Beeld: ANP/ Evert Elzinga

Louis van Gaal is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het is niet zijn eerste keer als bondscoach, maar dat wist je vast al. Wat moet je nog weten over deze opvliegende coach?

Dit is niet de eland uit het verhaal. Foto: Shutterstock

Een Amerikaanse eland zag het stadsleven wel zitten. Elke dag wandelde hij een parkeergarage in Colorado in, om eens wat aan de muren te likken. 

Beeld: Anne Frank Stichting, fotograaf Ray van der Bas

Vandaag begint deel twee van het Anne Frank-videodagboek op YouTube. De serie gaat verder na de arrestatie van Anne Frank. Luna Cruz Perez speelt Anne Frank, die zichzelf filmt, terwijl ze vertelt wat haar overkomt en hoe ze zich voelt.  

Foto: ANP
Dit weekend begon de 25ste Pride Amsterdam. Negen dagen lang vieren lhbt’ers dat je in Nederland mag zijn wie je bent, en verliefd mag worden op wie je wilt. Waarom wordt dat eigenlijk gevierd? Drie vragen en antwoorden.
Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

foto Martijn van de Griendt

Heeft Mark Rutte weleens iets gênants meegemaakt? En wil hij kinderen? De leerlingen van de Sint Janschool in Amsterdam mochten de premier echt álles vragen. 

foto Martijn van de Griendt

Een coronacrisis, een gevallen kabinet, nieuwe verkiezingen: hoe is het om nu Nederland te besturen? Dat en nog veel meer mocht groep 8b van de Sint Janschool in Amsterdam vorige week aan Mark Rutte vragen, tijdens een videogesprek. 

Foto: Pixabay

Het is vandaag Nationale Kraanwaterdag. Tijdens die dag (vandaag) krijgen 200.000 kinderen les over kraanwater en hoe je daar zuinig mee om kunt gaan. Want dat is een stuk beter voor onze natuur en het klimaat. Wil jij meehelpen? Met deze tips kan het bijna niet meer misgaan.

Reddingsbrigade aan het werk

Pas op voor muien! Zo waarschuwt de reddingsbrigade. Tientallen zwemmers kwamen er afgelopen week door in de problemen. Ze werden door de stroming van een mui meegetrokken. Hoe zit dat? 

Foto: Pixabay

Op de Noord-Veluwe zijn alweer wolfjes geboren! Waarschijnlijk zijn het er vier, en zijn ze al een paar weken oud. Het beschuit met muisjes kan dus weer uit de kast worden getrokken. Alhoewel: niet íedereen zal een beschuitje blieven. 

Foto: ANP

China heeft een nieuwe wet aangenomen waarmee het land meer macht krijgt in Hongkong. Veel Hongkongers waren tegen die wet. Vorig jaar gingen zelfs een miljoen mensen de straat op om te demonstreren: de paraplu-protesten. Het hielp niet. Op 1 juli ging de wet in.  

Eigen beeld
raar schooljaar

In maart veranderde in één klap de rest van het schooljaar. Vanwege het coronavirus sloten de scholen en kregen jullie les vanuit huis. De eindtoets ging niet door en ook de eindmusicals liepen anders dan anders. Kidsweek blikt terug op het rare schooljaar met achtstegroepers. Dit is het laatste deel: Isil (11).

Eigen beeld
raar schooljaar

In maart veranderde in één klap de rest van het schooljaar. Vanwege het coronavirus sloten de scholen en kregen jullie les vanuit huis. De eindtoets ging niet door en ook de eindmusicals liepen anders dan anders. Kidsweek blikt terug op het rare schooljaar met achtstegroepers. Deel twee: Bente (12). 

Foto: AFP

Agressieve apen trekken door de straten van de Thaise stad Lopburi. De dieren hebben honger, nu toeristen wegblijven vanwege corona. Sommige inwoners durven hun deur niet meer uit.

Beeld: Kidsweek

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock

Waar krijgen kinderen en jongeren stress van? Dat onderzocht UNICEF. Hoewel volwassenen vaak social media de schuld geven, krijgen kinderen en jongeren vooral stress van de mening van anderen, en van school!  

Foto: eigen beeld

Nieuw-Zeeland, Brazilië, Filippijnen, de Bovenwindse Eilanden: Bente (8) en Storm (10) zouden het allemaal gaan zien, en nog veel meer. In februari vertrokken ze op wereldreis, met hun ouders en broertje. Algauw strandden ze in Uruguay, vanwege corona. Daar zitten ze nu al drie maanden.  

Foto: Shutterstock

De wolf is welkom in Nederland, vinden de meeste Nederlanders. Dat blijkt uit een onderzoek dat de regering liet uitvoeren. Maar in Friesland willen ze hem juist niet. 

Foto: Shutterstock

Wil jij komende vakantie op kamp? Het was even spannend, maar het lijkt erop dat de zomerkampen kunnen doorgaan! Er werd een speciaal coronaplan voor gemaakt. Gezondheidsexperts vinden het veilig genoeg. De minister nu ook! 

Foto: Reuters

In Bristol duwden boze demonstranten het standbeeld van slavenhandelaar Edward Colston in de rivier. In Londen viel slavenhandelaar Robert Milligan van zijn sokkel. Het waren niet de enige standbeelden die de afgelopen tijd van hun voetstuk vielen. Welke standbeelden moesten het nog meer ontgelden?

Foto: Shutterstock

Bouw geen vliegveld bij de Portugese hoofdstad Lissabon! Dat vraagt de provincie Friesland aan de Portugese regering. Het draait allemaal om de grutto. 

Foto: Mariska Vermij-van Dijk / Safaripark Beekse Bergen

In Beekse Bergen was het dinsdag feest. Daar kroop een secretarisvogeltje uit het ei! Bijzonder, want dit dier krijgt maar zelden jonkies in een dierentuin. Wat moet je weten over deze vreemde vogel? 

Foto: Shutterstock

Negen nertsenfokkerijen in Brabant en in Limburg worden vanaf vrijdag ontruimd, omdat er corona bij de dieren is gevonden. Duizenden nertsen worden gedood, zodat ze het virus niet verder kunnen verspreiden. Volgens de regering kan het niet anders. 

Foto: Wikipedia

Balen voor leerlingen van basisschool De Springbok in Den Haag. Hun school werd gesloten, omdat twee leraren corona hebben. Ook zeven leerlingen worden getest. De school blijft nog even dicht tot die uitslagen bekend zijn. 

Foto: HMM

Het grootste containerschip ter wereld komt aan in de haven van Rotterdam. Dat was in september in het nieuws. Maar dat containerschip is ingehaald door een nieuw grootste containerschip. En raad eens? Dát schip komt vanmiddag aan in... Rotterdam! 

Foto: ANP

Het was maandag druk op de Dam in Amsterdam bij een protest tegen racisme. Demonstranten konden geen anderhalve meter afstand houden. Daar waren politici en anderen boos over. Stije (9) was erbij. Hij maakt zich veel zorgen over racisme.

Foto: ANP

Meer dan vijfduizend mensen kwamen gisteren naar de Dam in Amsterdam om te protesteren tegen racisme in de Verenigde Staten (VS), Europa en Nederland. Anderhalve meter afstand? Dat lukte niet meer. Veel mensen waren daar boos over. 

Foto: Pixabay

De politie in India liet vrijdag een wedstrijdduif vrij. Het dier was een paar dagen eerder gearresteerd, omdat het werd verdacht van spionage. De vogel bleek onschuldig.

Beeld pixabay

Door de coronacrisis is iedereen vaker online. En dat weten groomers ook. Groomers zijn online kinderlokkers. AMBER Alert en de politie waarschuwen kinderen om extra alert te zijn. ‘Als een onbekende je om een foto vraagt, moet je opletten.’ 

Foto: Debra Hurford Brown / J.K. Rowling 2018

Maak je borst maar nat, er komt een nieuwe J.K. Rowling aan! Voor het eerst sinds de Harry Potter-boeken brengt de schrijfster een nieuw kinderboek uit. Het komt gratis online. En kinderen mogen het illustreren! 

Bezoekers van de Efteling, vorig jaar op Hemelvaartsdag. Foto ANP

Deze week werd de deur van Nederland op een kier gezet. De scholen zijn weer open, net als bibliotheken, kappers en binnenbaden. Maar ook dierentuinen en pretparken! Die moeten wel coronaproof worden. Hoe doen ze dat? ‘Als je aan de beurt bent, krijg je een seintje.’  

Foto: Pixabay

Een keverfan uit Tsjechië is aangehouden. De man had wel 280.000 dode kevers in zijn huis! De dieren werden stuk voor stuk in beslag genomen. De verzamelaar hangt misschien wel een gevangenisstraf boven het hoofd. 

Foto: ANP

In Enschede hangt vandaag de vlag halfstok. Om 15.25 uur luiden de kerkklokken in alle kerken in de omgeving. Zo wordt een grote vuurwerkramp herdacht. Precies twintig jaar geleden werd in Enschede een hele woonwijk verwoest. Drie vragen over deze ramp.

Tijmen met zijn twee moeders en zusjes Fenna (8) en Jente (5)

Vandaag is het moederdag. Maar voor Tijmen (10) is het moedersdag, want hij heeft twee moeders! Daarom staat hij in het fotoboek The Daily Life of Gay Parents van fotograaf Annemarie Dekker.

Foto: Shutterstock

De Aziatische reuzenhoornaar kan wel zes centimeter lang worden. Zijn angel is zes millimeter. En hij heeft sterke kaken waarmee hij jacht maakt op honingbijen. Deze  fladderaar is opgedoken in de Verenigde Staten. En daar zijn ze niet blij met de gast. 

Foto: ANP

Dolfijn Zafar, die dit weekend rondzwom in de Amsterdamse haven, is terug in de Noordzee. Dinsdag hing hij nog wat rond bij IJmuiden. Daar kwamen flink wat pottenkijkers op af. ‘Hoe lief hij er ook uitziet, laat hem met rust’, waarschuwden experts van SOS Dolfijn. 

Foto: Kidsweek
stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

Foto: Rosa Esteller

Sinds vorige week zijn de sportvelden weer open en mogen kinderen sporten. Júlia (12) is dolblij dat ze weer naar voetbaltraining kan. Al is het nog niet helemáál als vanouds. ‘We moeten onze eigen bidon mee. En anderhalve meter afstand houden’, vertelt ze. 

Foto: Geert Snoeijer
75 jaar vrijheid

75 jaar geleden eindigde de Tweede Wereldoorlog. Daar staan we op 4 en 5 mei bij stil. Vanwege het coronavirus is de herdenking anders dan andere jaren. Zo blijft de Dam leeg en zijn er geen Bevrijdingsfestivals. Wel leest scholier Eva Pronk (16) een gedicht voor.

Foto: Pixabay

De Tweede Wereldoorlog mag niet worden vergeten. Dat vindt Stichting Oorlog in mijn Buurt die al jaren scholieren koppelen aan ouderen, die de oorlog hebben meegemaakt. Ze mogen hen álles vragen. Daarna kunnen ze Erfgoeddrager worden, net als Nikki (11), Jona (12) en Jagoda (12). 

Foto: Pixabay

Nu de Britten binnen zitten, is de kust veilig(er) voor egels. In het Verenigd Koninkrijk sterven er veel minder egels dan normaal, zeggen natuurbeschermers. Hoe dat komt? Doordat er minder wordt gereisd, worden er minder dieren doodgereden. 

Foto: ANP

Voetballers die op de grond spugen. Het is niet alleen vies, ze zouden er een gele kaart voor moeten krijgen! Dat vindt het hoofd van het medische team van de voetbalbond FIFA. Het idee ligt nu bij de organisatie die de spelregels van het voetbal bepaalt.
 

Foto: VPRO

Het was in 1984 één van de eerste kinderprogramma’s van de omroep VPRO: Achterwerk in de kast! Het idee: zet kinderen in een kast, zet de camera aan en laat ze praten over wat ze maar willen. Goed nieuws: het programma komt terug, maar dan online!

Foto: ANP

Géén kleedjes met spullen, géén straatfeesten en géén rondreizende koning. Koningsdag 2020 was er een om nooit te vergeten. Wat we wél kregen: een videobellende koning, koningin én prinsessen! Dit waren de hoogtepunten. 

Foto: ANP/ Rob Engelaar

Verschillende natuurgebieden in Nederland stonden deze week in brand. De branden begonnen maandag in Noord-Brabant, Limburg en Overijssel. Ze zijn nog niet allemaal onder controle.

Foto: Jeugdjournaal

Er waren bijna vierhonderd inzendingen, maar de beste jeugdpresentator is… Fedde (11) uit Sint-Michielsgestel. Zondag won hij de Jeugdjournaal Wedstrijd 2020. 

Foto: Shutterstock

Wist je dat pesten al jaren in de top drie staat van meest besproken onderwerpen bij De Kindertelefoon? In 2018 had één op de tien kinderen er last van. Dat zijn er wel twee of drie per klas! Dat moet stoppen, vinden veel mensen. Vandaag is daarom de Dag tegen Pesten. 

tips tegen pesten
Dossier Mediawijsheid

Het is de Week Tegen Pesten en daar horen anti-pesttips bij! Wat kun je doen als je wordt gepest? Dat vertelde Laura Mol van Stichting School & Veiligheid aan Kidsweek.

Foto: NASA

In 2024 gaan er twee astronauten naar de maan. Een van hen wordt de allereerste vrouw op de maan! Dat is de bedoeling tenminste. Bij deze nieuwe maanmissie horen ook nieuwe ruimtepakken. Die presenteerde de ruimtevaartorganisatie NASA deze week.

Leona met haar tante in 2018

Net als alles in Madurodam, is ook de marathon in het klein. Vandaag staat de speciale hardloopwedstrijd voor kinderen op het programma. Iedereen kan meedoen! Ook Leona (11) rolt mee, net als vorig jaar. Zo zet ze zich in voor het Gehandicapte Kind.

Foto: ANP

Dit weekend kun je levende standbeelden uitzwaaien in Arnhem. Voor de allerlaatste keer is daar het World Living Statues Festival (WLSF).

Matheu Hinzen

Matheu Hinzen (13) heeft zaterdag het Junior Songfestival gewonnen. Met zijn nummer Dans met jou schudde hij al zijn concurrenten af. Hij kreeg de meeste punten van de kinderjury, de vakjury én de kijkers. 

Foto: ANP XTRA

Nog steeds dragen te veel mensen geen gordel in de auto. En dat is levensgevaarlijk. In 2017 kwamen daardoor zeker achttien mensen om het leven. Dat blijkt uit een onderzoek naar dodelijke ongelukken op de snelweg.

Foto: Pixabay

Het is maar druk rond onze borden en glazen. We zitten volop in het wespenseizoen. Maar hoe houd je deze insecten op afstand? Vier tips!

Foto: AFP

Tutututu, zo klinkt de begintune van het nummer Joyful Noise. Het is van rapper Flame en komt uit 2008. Met Tutututu begint ook de megahit Dark Horse van Katy Perry uit 2013. Ze heeft het nummer gekopieerd, bepaalde de rechtbank deze week.

Foto: Pixabay

Een Amerikaanse moeder kocht deze week schoenen voor haar kinderen. Dat liep anders dan ze verwacht had. Ze kocht uiteindelijk 1500 paar schoenen! Die gaat ze uitdelen aan arme kinderen, vertelde ze aan de Amerikaanse zender NBC News.

ANP - Pride Amsterdam

Regenboogkleuren, vlaggen en veel vrolijke mensen. In Amsterdam begint vandaag de Gay Pride. Heel de week wordt er gevierd dat je in Nederland mag zijn wie je bent.

ANP

Drink veel water, draag dunne kleren en beweeg niet te veel. Dat zijn de drie belangrijkste tips van het Nationaal Hitteplan. Handig, maar die kennen we nou wel. Wat kun je nog meer doen, als je bijna gekookt wordt? 

Foto: Pixabay

Er is een nieuw hitterecord bereikt! Vandaag werd het vlak voor 15 uur 38,8 graden in Gilze-Rijen. Nog nooit is het zo warm geweest in Nederland. Later werd het zelfs 39,2 graden.

Schoenen Sotheby's

392.000 euro. Dat heeft een man betaald voor een paar oude hardloopschoenen, tijdens een veiling in New York. Het zijn de duurste sneakers ooit. Wat is er zo bijzonder aan deze schoenen?

Foto: Feynoord

Leuk, een potje FIFA spelen. Maar voor e-sporter Jimmy Donkers (19) is het meer. Het is zijn werk! Hij is een van de zestien beste FIFA 18-spelers op de PlayStation 4. Dit zijn z’n FIFA-tips. 

Foto: Pixabay

Blije zalm, koeien die gezellig buiten grazen. In reclames worden producten vaak mooier gemaakt dan ze zijn. Dat zegt actiegroep Wakker Dier. Daarom bedacht de organisatie de Liegebeestverkiezing, voor de grootste leugenaars. Wie zijn de kandidaten van dit jaar? 

Foto: Dreamstime

‘Als je nu niet ophoudt met klieren, zetten we je uit de auto!’ Dreigen je ouders daar tijdens de vakantie weleens mee? Durven ze heus niet. Maar stel dat je deze zomer tóch in je uppie langs de weg belandt. Hoe overleef je dat dan? Kidsweek vogelt het uit. Deel 2: Govrien temt wilde dieren met dierarts Henk Luten. 

Foto: Stichting Spots

Een welpje knuffelen in Afrika? Een ritje op een olifant in Azië? Leuk voor jou, maar niet per se voor het dier. Want de dieren die hiervoor gevangen zijn, worden niet altijd goed behandeld. Daarom hangen op Schiphol plaatjes om je daar aan te herinneren. De boodschap: doe hier niet aan mee!  

Jens

Jens (12) loopt de Nijmeegse Vierdaagse met zijn ouders en het V-team van kindercorrespondent Tako Rietveld. Hoe gaat het met hem op dag drie? 'Ik heb er wéér een blaar bij.' 

Foto: ANP

Gevangenen krijgen een speciale kalender in hun cel. Niet om elkaars verjaardag bij te houden, maar om mee te denken met de politie! Op de kalender staat elke week een zwaar misdrijf dat nooit is opgelost.

Jens

Jens (12) loopt de Nijmeegse Vierdaagse met zijn ouders en het V-team van kindercorrespondent Tako Rietveld. Als dat lukt tenminste! ‘Vandaag wandelde Tako heel hard’, vertelt Jens (12). Het is dag twee. 

Jens

De Vierdaagse is begonnen. Tienduizenden mensen lopen de komende dagen 30, 40 of 50 kilometer per dag. Ook 101 twaalfjarigen wandelen mee. Zij zitten in het V-team van kindercorrespondent Tako Rietveld en lopen 30 kilometer per dag. ‘We zingen en vloggen veel’, vertelt Jens (12). 

Neushoorns in Kaziranga National Park

Slecht nieuws voor de Indische neushoorn in het Kaziranga National Park in India. Het park is overstroomd! En nu de beesten vluchten naar hogere delen, liggen stropers op de loer.

Still

‘We gaan verhuizen, van San Francisco naar Amsterdam!’ Om dat aan iedereen te vertellen, zette de familie Muller een lied op Facebook. We’re moving to the Netherlands werd een grote hit! 

Foto: iStock

Propvol is het in de klas van Dagmar, Arlinde en Naomi (alle drie twaalf) uit Stadskanaal. Ze hebben wel 33 klasgenoten. Veel te veel vinden ze. Daarom schreven ze een brief naar minister-president Mark Rutte. 

Een achtjarige jongen maakt een sjaal in Bangladesh

‘Wij gaan proberen eerlijke kleren te maken.’ Dat beloofden 64 Nederlandse winkelketens de regering vorig jaar. Zo moeten kinderarbeid en slavernij in arme landen worden aangepakt. Deze...

Foto: Imgorthand/ iStock

Dubbel goed nieuws! Niet alleen staat de vakantie voor de deur. Met een beetje geluk krijg je ook nog eens extra geld voor die vakantie! Want de meeste ouders geven hun kinderen een extra zakcent. Dat onderzocht Wijzer in Geldzaken, dat alles weet over geld. Wat weten zij hier nog meer over?

stelling
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Dj's Frank van der Lende en Domien Verschuuren bij Serious Request 2016

Kinderen weer terugkrijgen bij hun ouders. Daar gaan de 3FM-dj’s zich dit jaar voor inzetten tijdens Serious Request. Dat maakte NPO 3FM deze week bekend. Miljoenen kinderen leven gescheiden van hun ouders door een oorlog of natuurramp, in landen zoals Nigeria en Nepal. 

Foto: Wikipedia
Quiz

De Nederlandse overheid heeft een nieuwe lijst gemaakt met dieren die wel of juist niet als huisdier mogen worden gehouden. In Nederland mocht je tot nu toe 276 dieren als huisdier houden. Vanaf 1 juli worden 153 beesten van die lijst geschrapt. Weet jij welke...

Laurent Simons

Terwijl de meeste kinderen tikkertje spelen, loopt Laurent Simons (7) mee als arts. Hij volgt een snuffelstage in een ziekenhuis in Amsterdam. Laurent is ontzéttend slim. 

Foto: ANP

Veel kinderen konden zich nog eens omdraaien in bed. School bleef een uurtje langer dicht. De meesters en juffen waren aan het staken! Ze willen meer verdienen én minder werkdruk! 

11-jarige giel pinkpop

‘Ken jij de drie akkoorden van dit nummer?’ Dat vroeg Billie Joe Armstrong, de zanger van Green Day aan Jules (11) die in het publiek stond op Pinkpop. Jules knikte van ja en voor hij het wist stond hij naast zijn idool! 

Marria

Eerst een snuit, dan een stokje. Heel voorzichtig zette aap Marria deze week haar eerste stapjes buiten. De aap groeide op bij een gezin in Portugal, waar ze werd behandeld als mens. Ze droeg een pyjama en poetste haar tanden. Stichting AAP helpt haar nu om weer aap te worden.

‘Eén, twee, drie vier: David en Daniël blijven hier!’ Dat riepen tweeduizend mensen vorig jaar, op een plein in Baarn. Ze waren boos omdat de broertjes David (11) en Daniël (10) naar Rusland moesten verhuizen. Deze week kwam de burgemeester van Baarn met goed nieuws: de jongens mogen tóch blijven! 

Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Bastiaan Musscher

Op kindcentrum Talent.nl in Meppel stond maandag een bekend gezicht voor de klas. YouTuber Dylan Haegens kwam langs om te vertellen hoe je dat nou doet, een leuke vlog maken. Sanne (11, links op de foto) had de wedstrijd Vlog je leraar gewonnen. Ook aan Kidsweek geeft Dylan wat tips weg. 

wapen je tegen wespen

Er zijn al veel grote, dikke koninginnen gezien. Nou is dat normaal niet zo'n probleem, maar dit gaat over wespen! En dat betekent dat we een zomer vol overlast kunnen verwachten. Wat nu? Geen paniek, wespenexpert Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit geeft tips.

Youri

Toen Youri vorige week naar huis fietste, kreeg hij de schrik van zijn leven. Hij zag een vrouw het spoor oversteken in haar scootmobiel. Maar de slagbomen waren al dicht en de vrouw bleef steken in de rails. Youri rende erop af en redde haar leven.  

Foto: Google maps

Een jongetje werd dit weekend opgepakt in Australië met de auto van zijn ouders. Hij had er 1300 kilometer in gereden! 

Koningin Máxima op bezoek bij Resto VanHarte

Woesj! Koningin Máxima blies donderdag een verjaardagskaarsje uit bij Resto VanHarte in Lelystad. Het vijftigste restaurant van Resto VanHarte werd geopend. En dat was er een speciaal voor kinderen! Ze leren er samen koken, gezond eten én bewegen.

Burgemeesters van Kapelle

In Groningen is de strijd om het kinderburgemeesterschap losgebarsten. Nog zeven kinderen zijn in de race, van wie op 20 mei de burgemeester gekozen wordt. Hoe word je nou de beste? Ezra (11) kan het weten. Hij is de kinderburgemeester van Kapelle. 

Gevaarlijk spelen moet kunnen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Dit is een andere cobra dan die uit het filmpje

Het is droog in Zuid-India. En daar hebben niet alleen mensen last van, maar ook dieren. Deze cobra barst van de dorst en dus schieten reddingswerkers te hulp. Met een flesje water. 

Foto: Pixabay

Plassen andere mensen ook in het zwembad, of ben ik de enige die dat doet? Dat vraag je je vast wel eens af! Canadese onderzoekers hebben het antwoord: je bent zéker niet de enige! 

Siberische tijgers in China

Tijgers meppen drone uit de lucht

Lekker, een vogel! Zoiets dachten de tijgers uit het tijgerpark in de Chinese stad Harbin waarschijnlijk. Met zijn allen renden ze de prooi achterna en mepten ze 'm uit de lucht. Maar hij bleek toch wat minder smakelijk dan gedacht!

Jeugdprins Ot

Verklede types, optochten met zelfgemaakte praalwagens... Op veel plekken in Nederland heeft Prins Carnaval dit weekend de macht overgenomen. Maar vaak is er ook een jeugdprins. Ot (11) is dit jaar de jeugdprins van Sint-Oedenrode. ‘Ik heet Ot d’un urste van Papgat’, vertelt hij. ‘En ik moet veel polonaises doen.’

Zangeres Tania Kross geeft de prijs aan Jules

Negen finalisten stonden afgelopen zaterdag in Rotterdam tegenover elkaar, met strijkstokken, blaasinstrumenten of piano’s. Ze deden mee aan De Muziekwedstrijd. Dat is een online muziekwedstrijd voor kinderen. Pianist Jules (11) uit Zuidhorn won in de categorie 9 t/m 12 jaar. 

Foto: Corbis

In Nederland houden we van dieren. Maar in sommige landen maken ze het wel héél bont. Daar worden ze vereerd. Pas op je spullen als je op vakantie gaat naar deze plekken. Heilige dieren zijn meestal niet erg bescheiden!

Foto: Laif

In Nederland houden we van dieren. Maar in sommige landen maken ze het wel héél bont. Daar worden ze vereerd. Pas op je spullen als je op vakantie gaat naar deze plekken. Heilige dieren zijn meestal niet erg bescheiden! 

hutspot eten

We moeten minder frisdrank drinken en minder vlees eten. En juist méér groente en fruit. Dat zeggen onderzoekers die de regering advies geven over gezondheid. Want het is niet alleen gezonder voor ons, maar óók voor het milieu. Hoe zit dat? 

yoghurtdrank framboos
Testteam

Het moet niet te dik zijn, maar ook zéker niet te dun. Niet te zoet, maar ook niet te zuur. Het Kidsweek testteam klokte een paar glazen achterover, op zoek naar de perfecte yoghurtdrank. Mét frambozensmaak en zónder toegevoegde suiker.

Foto: YouTube

Filmpje: Panda vecht met sneeuwpop

Een panda in de dierentuin van het Canadese Toronto vecht met een sneeuwpop. En verliest. Maar het levert wél een heel schattig filmpje op. 

Kerstdieren

Geen geblaf of gemiauw, maar lege hokken. In het Amerikaanse asiel Pike Peaks is het maar stil. Alle honden en katten hebben een mooi kerstcadeau gekregen: een nieuw baasje! 

CHEE YEE Teoh

Een man die iets over een appel en een ananas zingt, is het best bekeken YouTube-filmpje in Nederland. Daarna volgt Nick Nicolai die prachtig kan zingen. En de aflevering van Adèle in een Brits tv-programma. 

Frans Lanting Photo Award

Deze buizerd wilde eens opstappen, maar Mirte (10) maakte nét op tijd een foto. Donderdag won ze er een WNF Frans Lanting Photo Award voor in de Kids-categorie, een wedstrijd voor natuurfoto’s. Behalve een mooie foto, leverde het haar ook een jaloerse vader op!

stelling over het beledigen van koningen
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom? Dit keer een stelling van redacteur Govrien over het beledigen van een koning.

Kehkashan, Kindervredesprijs

Kehkashan Basu (16) uit de Verenigde Arabische Emiraten zet zich al jaren in voor het milieu. Ze plant bijvoorbeeld bomen, recyclet blikjes en geeft les. Vrijdag kreeg ze de Internationale Kindervredesprijs 2016 in Den Haag. ‘We willen niet op een kale, droge planeet wonen.’ 

Poes Tosti in het Glazen Huis

Poes Tosti gaat toch niet mee het Glazen Huis in! De asielkat zou de dj’s vergezellen tijdens hun hongerige dagen in Breda, maar daar kwam veel kritiek op. De kat heeft nu, dankzij alle aandacht, een fijn huis gevonden in Apeldoorn, liet 3FM...

Foto: Instagram

De Australische Ash is nogal goed in turnen. En haar vader… nou ja, die doet zijn best. Al haar salto’s, rekstokoefeningen en trampolinesprongen doet hij na. Maar of dat altijd goed gaat? 

Global Children's Designathon in NEMO Amsterdam

Verzin slimme oplossingen om de wereld beter te maken. Dat was de opdracht die vijftig kinderen zaterdag kregen tijdens de Global Children’s Designathon in NEMO Science Museum. Tessa (9) bedacht, samen met haar zusje Shira en vriendin Stephanie, een héél bijzonder dak. 

Zora

Deze week werd robot Eddy gepresenteerd op een basisschool in Lunteren. Begin van het jaar was Kidsweek op R.K. Scholengemeenschap Thamen in Uithoorn waar geëxperimenteerd werd met Zora: een leraar van nog geen meter lang en gemaakt van plastic. ‘Hal-lo ik ben Zo-ra, ik ben net op-ge-start en klaar voor ge-bruik.’ 

Foto: Arvid van Boekel

Ze heeft op Instagram nog meer volgers dan veel BN’ers. Foto’s van de kat Smoothie van Arvid uit Boekel uit Eindhoven doen het goed. Zo goed, dat ze haar brokjes ermee terug verdient! 

Zeehond op de Wadden

Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, welk stukje natuur is het mooist van 't land? Nou, de Wadden! Het gebied won de verkiezing van mooiste natuurgebied van Nederland. Op nummers twee en drie staan De Veluwe en Nationaal Park Hollandse Duinen. 

Foto: Dreamstime

Van elke negen kinderen heeft één kind het moeilijk thuis. Die heeft al drie of meer nare ervaringen gehad door zijn ouders. Dat blijkt uit onderzoek.

Foto: Dewi Baggerman

Een hond die door het water spartelt, een berg met een gloeiende horizon, de weerspiegeling van een gebouw en een veld met tulpen. Met die foto’s wonnen vier kinderen de National Geographic Junior Fotowedstrijd 2016. Dit zijn hun foto’s. 

Still uit filmpje van AP

Een pinguïn in SeaWorld in het Amerikaanse Orlando verloor heel veel veren. Zielig, vond SeaWorld. En dus naaiden ze een jasje voor het kale beestje, zodat-ie lekker warm blijft.

Foto: ANP

De populairste dj van de wereld is… Martin Garrix (20)! Dat bleek vorige week uit een poll van DJ Mag, een belangrijk Brits tijdschrift. Hij is de jongste dj ooit die op nummer één staat in hun top 100. Kidsweek sprak hem tijdens een persconferentie in Amsterdam. 

Jelle aan het werk

Willie van het Westen, zo heet de strip waarmee Jelle (11) zaterdag het Nederlands kampioenschap striptekenen won, in de categorie van 9 tot 11 jaar. Benieuwd waarmee? Lees zijn stripverhaal hieronder:

Ymani

Dansen op het podium met Justin Bieber willen we allemaal wel. Toch? Ymani (12) mocht het afgelopen week écht. Voor een uitverkocht Gelredome in Arnhem. ‘Het was zó leuk.’

Foto: Dreamstime

Wat moeten we toch met al dat plastic afval? De Canadees Robert Bezeau weet het wel. Die verzamelde meer dan een miljoen plastic flessen en bouwt hij er een dorp van in Panama! 

Foto: Dreamstime

De Spaanse José hoopte geld te verdienen door advertenties op zijn site te zetten. Van dat geld wilde hij instrumenten kopen voor zijn bandje. Maar hij kocht per ongeluk zelf advertenties! En die waren behoorlijk duur.

mediteren credit Dreamstime

Adem diep in en uit. Luister naar je ademhaling. Dat krijgen vervelende kinderen op een Amerikaanse school sinds kort te horen. Op de Robert W. Coleman School in Baltimore wordt geen straf gegeven, maar moeten klierende kinderen mediteren! 

Foto: Soesja Leugs

Don’t Die On Me Now, zo heet het nieuwe album van Jett Rebel. Hij lanceerde het tijdens een verrassingsoptreden op festival Lowlands. 'Ik vind het leuk om steeds iets nieuws te proberen', vertelt-ie aan Kidsweek.

Foto: Johannes Abeling
Testteam

Op je hoofd, onder je oksels, in je buik. Wist je dat het op én in je barst van de onzichtbare beestjes? In museum Micropia in Amsterdam leer je ze kennen. ‘We wisten niet dat het er zó veel waren!’, zegt het testteam verschrikt. 

Silvan in zijn botsauto

Dat je met een botsautootje méér kunt dan alleen keihard tegen een andere knallen, bewijst Silvan (11) uit Berkel. Die tuft er elke dag mee naar school! 

Foto: YouTube

Filmpje: Hap, weg iPad

Deze dolfijn in dierenpark SeaWorld in het Amerikaanse Orlando had éven geen zin om op de foto te gaan. En dus zat er niks anders op dan dit...

Foto: Marco Buddingh

Kidsweek probeerde deze zomer drie vakantiekampen uit, waaronder een festivalkamp. Isabelle (11), Emmely (11), Gwen (12), Yuzhi (12) en Chayenne (15) maakten daar hun eigen festival én bijbehorende trailer.  

Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Steve en Ties (rechts) met hun longboards

Van Barcelona naar Eindhoven is het ongeveer 1500 kilometer. De meeste mensen pakken het vliegtuig of de auto. Ties (18) en Steve (19) uit Eindhoven pakten hun longboard. In achttien dagen zijn ze van Barcelona naar Eindhoven geskatet. Zondag kwamen ze terug. 

Maleise tapir in de dierentuin Londen

Beschuit met muisjes in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Woensdag- op donderdagnacht is er een kleine Maleise tapir geboren! Voor het eerst in achttien jaar. 

Morten vierdaagse Nijmegen

De Vierdaagse zit er alweer bijna op. Vandaag is de laatste van vier dagen lang wandelen. Deelnemers liepen dertig kilometer per dag of meer. Ook Morten (13) liep mee. Donderdag belden we hem even om te vragen hoe het met hem gaat. 

Foto: Sumerschool Junior

Pokémonnen, buitenspelen, op vakantie gaan. Dat is waarschijnlijk wat de meeste kinderen doen tijdens hun vakantie. Toch? Liselot (9) had afgelopen week wel wat anders aan haar hoofd. Die bekeek haar eigen DNA en onderzocht (echte) honden. 

vierdaagse nijmegen caithlyn

Vandaag begint de honderdste Vierdaagse. Vier dagen achter elkaar wandelen deelnemers gigantische afstanden rondom Nijmegen. Caithlyn (11) is de állerjongste. Op het nippertje mocht ze meedoen: ze wordt pas twaalf op 31 december. 

Nova maakt een zalfje

Dit weekend was het festival Welcome to the Village in Leeuwarden. Met muziek, lekker eten en een zonnetje. Alles wat je van een festival verwacht dus. Maar er gebeurden ook gekke dingen. Nova (7) maakte zondag een zalfje. Van een plant die ze zelf had gevonden. 

Foto: Dreamstime

Filmpje: Taylor Swift zingt voor zieke kinderen

Hoog bezoek voor zieke kinderen in het Brisbane-kinderziekenhuis in Australië. Daar stapte Taylor Swift deze week ineens binnen, mét gitaar! 

Foto: Sony

Ze heeft meer dan 98 miljoen views op YouTube. En meer dan 51 miljoen streams op Spotify. Je kunt dus rustig stellen dat Bonbon van Era Istrefi (22) dé zomerhit van 2016 is. Eind juni sprak Kidsweek de Albanese zangeres, die toen even in Nederland was om interviews te geven. 

Foto: Wiel Arets

Verveel jij je kapot in je vakantie? Trek er dan eens op uit en maak een natuurfilm. Hoe je dat doet zonder dat je publiek in slaap sukkelt van het resultaat? Als iemand dat weet is het Ruben Smit, de regisseur van De Nieuwe Wildernis. Hij gaf pas een workshop aan 25 kinderen in de Nieuwkoopse Plassen. 

Zeeman, convenant, schone kleren, duurzaam

'Wij gaan duurzame kleren verkopen.' Dat beloofden ruim zestig Nederlandse kledingbedrijven deze week in een verdrag. Chiara (10) winkelt alléén bij de bedrijven die dat verdrag ondertekenden. Wat staat erin? 

Foto: Evelien Buynsters

Kun je als Marokkaanse jongen later worden wat je wilt? Dat vroeg Mohammed (11) zich af. Hij dacht dat-ie alleen maar crimineel kon worden. Toen de directeur van een mediabedrijf dat hoorde, kwam ze met een plan: Mo mag een documentaire maken over succesvolle Marokkaanse Nederlanders. 

Foto: Instagram

De Amerikaanse tiener Cassie Martin zet graag sexy selfies van zichzelf op Instagram. Haar vader vindt dat maar niks. Maar in plaats van het haar te verbieden, bedacht hij iets beters. Hij aapt haar na! 

Houd jij van pindakaas? Dan hebben we goed nieuws. Afgelopen weekend ging De Pindakaaswinkel in Amsterdam open, een winkel die alleen maar pindakaas verkoopt. ‘We gaan tien standaardsmaken verkopen’, vertelt bedenker Michiel Vos.   

Foto: Twitter

Een Britse oma deed wel héél beleefd tegen Google. Toen ze iets wilde opzoeken in de zoekmachine, typte ze ‘alstublieft’ en ‘dank u wel’. Toen haar kleinzoon dat zag, zette hij er een grappig berichtje over op Twitter. Dat werd enorm vaak gedeeld.

Foto: Amjad
In beeld

Hoe ziet het leven van kinderen in Nederlandse asielzoekerscentra er uit? In de fototentoonstelling Kijk mij eens! vertellen 26 kinderen hun verhaal aan de hand van foto’s die ze zelf hebben gemaakt. Hieronder de foto's van Amjad (13) uit Syrië:

Kinderen reikten het rapport uit aan staatssecretaris Van Rijn

Hoe denken kinderen over vluchtelingen? Dat onderzocht de organisatie Missing Chapter Foundation samen met Kidsweek. Meer dan 1300 kinderen vulden een vragenlijst in. Alle resultaten staan in het Wij Denken Mee-rapport dat deze week verscheen. Een paar opvallende punten op een rij. 

testteam, broodtrommels
Testteam

Ze mogen niet te klein zijn, maar ook zeker niet te groot. Je propt ze vol met plakkerige dingen. En éigenlijk verwacht je dat die niet door elkaar heen eindigen. Van de broodtrommel hebben we hoge verwachtingen. Welke voldoet daar het best aan? Het testteam smeert , propt, rammelt erop los en is streng, heel streng.  

Foto: Pixabay

In de Biesbosch gaat nu vást beschuit met muisjes rond. In het natuurgebied zijn namelijk visarendjes uit hun ei gekropen! Heel onverwacht was het niet, want de boswachter had ze allang in de smiezen. Maar het bijzondere is dat er nooit eerder visarendjes zijn geboren in Nederland! 

In Asten, vlakbij Eindhoven, waren de straten ondergelopen.

Als je niet in het oosten van Nederland woont, heb je er misschien niets van gemerkt. Maar op sommige plekken in Noord-Brabant en Limburg hoosde het woensdag. Door het noodweer werden in Duitsland en Frankrijk zelfs mensen geëvacueerd en vielen er doden.

Foto: VPRO

De film Hoe Ky Niels werd heeft een internationale filmprijs gewonnen in Duitsland. De jeugddocumentaire won de Prix Jeunesse International, in de categorie 'echte verhalen voor kinderen van 11 tot 15'. Ook VPRO-programma Beestieboys kreeg een prijs: de kinderjuryprijs voor 'echte verhalen van zeven tot tien jaar'. 

leeuw botswana park natuur

Gewekt door likkende leeuwen

Twee toeristen uit Zuid-Afrika moeten zich een hoedje zijn geschrokken. Ze waren op safari in een park in Botswana toen ze wakker werden gemaakt door een vreemd geluid. Twee leeuwen likten de regen van hun tentje!

Wolfjes aan de fles

Twee wolfjes uit dierentuin Park Oikos in Ruinen worden met de fles grootgebracht. Hun moeder Witte Hoektand heeft te weinig aandacht voor ze. Daarom hebben de verzorgers het overgenomen. 

Foto: Pairi Daiza

In België is het feest. Panda Hao Hao uit dierenpark Pairi Daiza heeft een kleintje gekregen! En dat gebeurt niet snel bij panda’s. 

Steeds meer mensen hebben een bril nodig. Als kinderen al héél slechte ogen hebben, kunnen ze daar later problemen mee krijgen. Gelukkig kun je iets leuks doen om je ogen te beschermen. Wat? Twee uur per dag buitenspelen! Dat zegt het Oogfonds. 

...Ehh, dat weten we nog niet. Maar zondag is een Humboldt-pinguïnkuikentje geboren in Sea Life Scheveningen. Het is het eerste kuiken dat daar werd geboren. 

Foto ANP

Songfestival: wie maken er kans?

De Nederlandse singer-songwriter Douwe Bob zit alweer een tijdje in het Zweedse Stockholm, met zijn gitaar onder de arm. Met zijn lied Slow Down doet hij dinsdag namens Nederland mee aan het Eurovisiesongfestival.

Wie zijn de grote kanshebbers dit jaar? Daarop wordt volop gegokt. We zetten de zeven favorieten van de gokkers...

Johan Wiersma (13) wilde graag op voetbal, maar moest van zijn moeder ook een instrument leren bespelen. Het werd de accordeon. Zaterdag won hij de eerste prijs van het Prinses Christina Concours in Den Haag. 

Foto Marco Havers

Hij kan pennen wegtoveren als de beste. En als je een kaart uit een stapel haalt (en die weer terugstopt), kan hij ‘m zó terugvinden. Zondag won Michael van Straelen (15) de Nederlandse Juniorenkampioenschappen Goochelen 2016, in de categorie close-up.

Foto: Dreamstime

Moeten dolfijnen samen een ingewikkelde puzzel oplossen? Dan overleggen ze hardop! Dat denken Amerikaanse onderzoekers tenminste. 

Foto: ANP

De Heumensoordschool in Nijmegen sluit. Vrijdag 22 april is de allerlaatste schooldag voor de vluchtelingkinderen. Waar ze heengaan, is nog niet voor iedereen duidelijk. Hoe zit dit?

Op 5 mei zoeft singer-songwriter Nielson door de lucht. Per helikopter vliegt-ie van het ene bevrijdingsfestival naar het andere. Net als de andere Ambassadeurs van de Vrijheid: dj’s Sunnery James en Ryan Marciano, zangeres Kovacs en rapper Def P. 

Testteam

Komen de boterhammen met kaas je neus uit? Een bakje noedels (of noodles) is weer eens wat anders! Hartstikke handig, want je gooit er een plons heet water bij en klaar is kees! Maar welke moet je hebben? Het testteam slurpt het voor je uit! 

Foto Dreamstime

De koningspinguïns Stan en Olli uit Berlijn gaan verhuizen. Goed nieuws voor deze mannetjes, want ze hoeven niet meer met vrouwtjes te paren. En ze verhuizen naar een hok met alleen maar mannetjes! 

Foto Dreamstime

Zweden heeft sinds kort een eigen telefoonnummer. Wie 0031-85 20 85 000 belt, wordt doorverbonden met een willekeurige Zweed. Die kan je - als het goed is - van alles vertellen over zijn land! Het idee komt van een Zweeds toerismebureau. 'Het regent hier vaak', vertelt Daniel (19) als Kidsweek hem belt.

Foto ANP

Nu MainStreet uit elkaar gaat, moeten de verdrietige Mainiacs nog maar even nagenieten van die mooie tijd waarin de band nog bestond. In augustus 2014 was Kidsweek bij het MainStreet Summer Camp in Schoorl. Daar werd drie dagen lang gedroomd en gepraat over MainStreet. ‘Hier kan ik goed over mijn gevoelens praten.´  

Foto's Marco Buddingh

Kidsweek heeft een nieuwe groep meedenklezers! Die kwam laatst voor het eerst samen, om te praten over de krant én om vijf prachtige kunstwerken te maken met kunstenaar Boxie. Hoe dat precies ging, lees je deze week in de krant. Het zag er ongeveer zo uit:

Foto Dreamstime

Hoogbegaafdheid, wat is dat eigenlijk? Veel mensen weten dat niet zo goed. Daarom is het deze week de Week van de Hoogbegaafdheid. ‘Mensen denken vaak dat ik álles kan’, vertelt Kiara (11) uit Uithoorn.

Filmpje: hond speelt met babykonijntje

Toen labrador Meg en haar baasje iets geks hoorden, gingen ze op onderzoek uit in de tuin. Ze vonden een piepklein konijntje. En het klikte goed tussen Meg en het konijn! 

in beeld

De lente begint bijna en dat is goed nieuws voor zowel mensen als koeien. Deze koeien in Dronten mochten voor het eerst dit jaar de stal uit. Tijd voor een vreugdedans! Die zag er zo uit:

Still uit filmpje dat Sky News maakte

Filmpje: Bejaardentehuis voor honden

Niet alleen mensen worden steeds ouder in Japan, maar ook hun honden. Die oude beestjes hebben best veel aandacht nodig. Niet elk baasje heeft daar tijd voor. Gelukkig is er een oplossing voor bedacht: een bejaardentehuis voor honden! 

Foto Warren Richardson

Hoop op een nieuw leven, zo heet de beste journalistenfoto van 2015. Je ziet 'm hierboven. Op de foto geeft een man een asielzoekers-baby door een hek bij de grens tussen Hongarije en Servië. Maar er waren meer winnaars. Kidsweek zet de opvallendste op een rij.

Beelden Facebook, ANP KIPPA

Lars (10) hield woensdag een spreekbeurt over tatoeages. Hartstikke handig, want zijn opa zit helemaal onder met tattoo's. Die kon hij dus mooi meenemen naar zijn school, IBS De Eschmarke in Enschede. Maar zijn opa kwam de school niet in! 

Huisdier of geen huisdier
Quiz

De regering heeft een lijst gemaakt met dieren die je wél en niet mag houden als huisdier. Een paar dieren worden vanaf 1 juli verboden. Weet jij welke beesten je wel of niet mag houden?

Foto ANP

In de Nederlandse supermarkten was vorig jaar veel vaker dieronvriendelijk vlees in de aanbieding dan in 2014. Dat zegt Wakker Dier, een organisatie die opkomt voor dieren. 

Foto ANP

Weg met Goede Vrijdag, want het Súikerfeest moet een officiële vrije dag worden. Dat vindt groep 8b van Basisschool Oostelijke Eilanden (BOE) uit Amsterdam tenminste. De klas schreef een brief aan de gemeente. Een goed idee? 

Foto's ANP

In Geldermalsen braken woensdagavond rellen uit bij het gemeentehuis. Daar vergaderde de gemeenteraad over de bouw van een asielzoekerscentrum (azc). Mensen die tegen die plannen waren, gooiden met stenen en vuurwerk. 

Racende drones in winkelcentrum

Acht deelnemers streden zondag tegen elkaar tijdens het NK drone-racen. Sander (17) werd Nederlands kampioen. In Kidsweek lees je deze week een interview met hem. Hier zie je hoe racende drones in een winkelcentrum eruit zien! 

Foto's ANP

Ze zijn brutaal, hebberig en harstikke snel. Wie even niet oplet, is zo zijn camera kwijt! Toch worden de apen in het Thaise stadje Lopburi enorm verwend, want volgens de bevolking is Lopburi de stad van de apen. Tijdens het jaarlijkse apenfestival in november worden de beesten nog eens extra in de watten gelegd. 

De nieuwe Vincent van Gogh heet Aniek en is een meisje van 11. Woensdag werd ze uitgeroepen tot winnaar van de wedstrijd De Nieuwe Vincent, een schilderwedstrijd voor kinderen tot 14. Haar werk hangt, samen met dat van de andere deelnemers, een maand lang in Het Noordbrabants...

Foto's Marco Okhuizen

YouTuber Joy (13, links op de foto) is vrijdagavond uitgeroepen tot 7Days Jongere van het Jaar 2015! Zij won de publieksprijs omdat haar YouTube-kanaal BeautyNezz enorm populair is. En er was nog een winnaar: Christine Moene (17) kreeg de juryprijs. De jury vond het enorm knap dat ze goud heeft gewonnen op een belangrijke...

Wat is de beste reclame ooit?

Een jongetje doet of hij zijn laatste snoepje aan een olifant geeft, maar steekt ‘m snel in zijn eigen mond. Jaren later neemt de olifant wraak. Deze reclame van Rolo is de beste reclame ooit. Deze week won-ie de Gouden Loekie Aller Tijden, een reclameprijs.  

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Testteam

Speculaasstaaf, speculaaskoek, gevulde speculaasreepjes: de supermarkten liggen er weer vol mee! Niet zo gek, met Sint weer in het land. Maar hoe weet je welke je moet kiezen? Dat doet het testteam voor je!

Foto Marco Okhuizen

De Jongere van het Jaar-verkiezing van onze krantenbroer 7Days komt er weer aan. Zeven jongeren zijn genomineerd, die dit jaar iets bijzonders hebben gedaan. Wie wint? Dat is aan de...

Maandag was het WereldReumaDag en begon het Reumafonds een campagne. Op de site van het fonds staan verhalen verzameld van mensen met reuma. Ook dat van Nadine (9). Ze heeft ontstekingen in haar gewrichten en dat doet soms behoorlijk veel pijn. Dit is wat ze erover schreef. 

Foto Joost Hoving

Het is de Week tegen pesten. Ook BN’ers laten van zich horen. Zo bezocht zanger Ronnie Flex dinsdag zijn oude middelbare school in Rotterdam en probeerde leerlingen over te halen de Pest Check in te vullen. Dat is een onderzoekje naar pesten. Kidsweek sprak hem even. Wat heeft hij toch met pesten? 

Nederlanders komen met allerlei ideeën om vluchtelingen een beetje te helpen. In Kidsweek lees je deze week meer over Bag for the Future. Wat kun je zelf doen om te helpen? Dat vroegen we aan het Rode Kruis. 

Goed nieuws voor Gláucio (13, foto) en Márcia (18). Samen met hun ouders zouden ze vrijdag op het vliegtuig gezet worden naar Angola. Het gezin woont al vijftien jaar in Nederland, maar is uitgeprocedeerd. Maandagnamiddag hoorden ze van staatssecretaris Dijkhoff dat ze hier toch mogen blijven wonen. Ook hun moeder krijgt een verblijfsvergunning...

In Groningen is donderdag een Jumbo-supermarkt ontruimd omdat er een verdacht pakketje lag. Het ding lag in een prullenbak buiten de winkel. Loos alarm: het was gewoon een oude rugzak! Maar het was niet de eerste keer dat er gedoe is bij de winkelketen.

Foto Shody Careman

Je talent inzetten om aan een betere toekomst te werken. Dat is wat tachtig jongeren uit Rotterdam vorige week leerden tijdens Move Forward. Tien dagen lang kregen ze dans- of basketbaltraining. Isai (12) was niet alleen de jongste, maar ook de snelste. 

Foto Dreamstime

Gekrijs, gestamp, gejengel en veel te hoge stemmen. Waar kinderen zijn, is gelazer. Volgens actiegroep No Kids Allowed dan he! De actiegroep wil dat er meer restaurants en cafés zonder kinderen komen. Een goed idee? 

Maandag werd verpleegkundige Linda van der Giesen doodgeschoten in Waalwijk. Nu blijkt dat ze al langer bedreigd werd door haar ex-vriend. Ze had zelfs de politie al gebeld om dat te vertellen. Toch greep de politie niet in. Dat was fout, geven de agenten nu toe. Wat is er gebeurd?

Foto's Roy Provoost

52 kinderen uit het asielzoekerscentrum in Almelo moeten met hun gezinnen verhuizen. Sommigen wonen er al jaren, voor anderen is het de zóveelste verhuizing. Ze hebben er helemaal geen zin in. En dus stapten ze begin augustus naar de rechter, met protestdozen die ze hadden beschilderd. De regering bepaalde deze week dat de verhuizing...

Foto's ANP

Woon jij midden in de stad en ben je dol op kamperen? Dit weekend kun je je tentje opslaan in Amsterdam en Utrecht! Zeven stadsparken worden omgetoverd tot Buurtcampings. 

Foto: Marco Buddingh

In Amsterdam ging deze week Playground CS open, een strand voor kinderen midden in de stad. Pal voor het station! Daarover lees je donderdag meer in Kidsweek. Welke stadsstranden zijn nog meer leuk? 

Foto Dreamstime

Plastic troep uit de Amsterdamse grachten ligt binnenkort opnieuw in de winkel. Een Belgisch bedrijf neemt het zwerfafval over en maakt er nieuwe verpakkingen van.

Stop-motionfilmpjes maak je zo

Hoe maak je een stop-motionfilm, een film van allerlei foto's na elkaar? Dat vertelt animator Niek Michel in de nieuwste Kidsweek. Hieronder vind je de video die hij voor ons maakte én enkele filmpjes van scholieren die hij workshops gaf, ter inspiratie...

Twee mannen zijn zondag doodgeschoten bij een schietpartij in de Verenigde Staten. Zij schoten eerst op de politie en werden daarna zelf geraakt. Dit gebeurde op een bijeenkomst waar tekeningen van de profeet Mohammed waren te zien. De Nederlandse politicus Geert Wilders was er ook.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

 

 

Foto Peter van Mulken

Hij speelt nog maar anderhalf jaar altsaxofoon. Toch behoort Benjamin (12) al tot de top van de jonge muzikanten in Nederland. Zondag won hij het Prinses Christina Concours. Hoe kreeg hij dat zo snel voor elkaar? 

Foto Astrid Kroon

Leraren kunnen discussies over gevoelige onderwerpen zoals geloof beter vermijden in de les. Over die stelling ging het zaterdag tijdens de finale van het Bassischool Debattoernooi 2015. De Ludgerschool uit Utrecht won van de Rehobôthschool uit Barendrecht. Kidsweek sprak de winnaars.

Foto Martinmark | Dreamstime.com

‘Bonjour et bienvenu au cours de géographie.’ Dat zou je straks zomaar kunnen horen in je klas! De regering wil namelijk dat leraren hun les in het Engels, Duits of Frans mogen geven. Een goed idee? 

Foto Wikipedia

Vrijdagochtend spelen de zon en de maan verstoppertje. De maan schuift even voor de zon, waardoor die afgedekt wordt. De zonsverduistering begint om 9.30 uur en duurt ongeveer anderhalf uur. ‘Hartstikke bijzonder’, zegt sterrenkundige Marc Klein Wolt.

Jaaa hoor, zanger Dotan heeft wéér een prijs gewonnen! Zijn nummer Home werd het afgelopen jaar het meest gedraaid op radiozender 3FM. Hopelijk heeft de zanger nog een plekje over in zijn prijzenkast. 

The Boo Boyz maken zich hartstikke druk over bontkragen. Zo druk dat ze er een nummer over maakten, Bontkraag! Bekijk 'm hier! 

Al jaren gaat het slecht met de bij. Over de hele wereld zijn er steeds minder bijenvolkjes. Wat blijkt nu? Ze zitten wél in Amsterdam! Daar zijn zelfs nieuwe soorten bijgekomen, volgens een onderzoek van de gemeente. 

Be My Eyes is een app voor blinde mensen. Via video’s kunnen ze vragen stellen aan iemand die wel kan zien, bijvoorbeeld ‘hoe zit mijn haar?’ Of ‘is deze melk nog wel goed?’ Max (13) en Isabel (14) zijn allebei blind en testen de app.

Foto: ANP

Voor een schoolopdracht schreef Emiel (13) een brief aan premier Rutte. Daarin vroeg hij de premier of het geen goed idee zou zijn als alle rijken wat geld zouden geven aan de armen. Dan zou iedereen toch iets gelukkiger zijn? Tot zijn grote verbazing kreeg hij een brief terug!

De meeste mensen laten zich niet graag opeten door een slang. De Amerikaanse Paul Rosolie wel. De natuurvriend liet zich opvreten door een joekel van een anaconda. Hij droeg een speciaal pak met camera, dat wel. Het resultaat kon je zien op Discovery Channel. Veel mensen reageerden woest. 

Kwakken modder, jam en appelstroop vlogen woensdag rond in het Cobra Museum in Amstelveen. Tussen de meesterwerken van Karel Appel en Corneille mochten zo'n veertig kinderen kliederen. Hun jamwerken bleven de hele dag hangen. Ook dat van Bo (10). 

Foto Shody Careman

Er komen steeds meer honderdplussers in Nederland. Ook de overgrootmoeder van Iris (11) werd vorige week honderd. De burgemeester kwam langs en ze kreeg veel aandacht. Zelf vindt ze het niet zo bijzonder. ‘Het ging vanzelf.’ 

Foto: ANP

Na een ramp of groot ongeluk kun je sinds kort je melden op Ikbenveilig.nl van het Rode Kruis. Die website is bedoeld om mensen gerust te stellen als ze iemand zoeken na een ongeluk. Na het drama met de monstertruck in Haaksbergen lieten 48 mensen weten dat ze veilig waren. Hoe werkt die site precies? Een woordvoerder van het Rode Kruis legt...

Beelden: Anne Meyer

Sofia (13) zingt opera

Sofia (13) zingt de sterren van de hemel. Niet met popliedjes, maar met ingewikkelde operastukken. Vorig weekend trad ze op tijdens Klassiek op het Amstelveld in Amsterdam. En dat klonk behoolijk indrukwekkend! Kijk en luister maar: 

Afgelopen weekend kon je je geluk bij elkaar wandelen in Leiden. Allerlei geluksbrengers stonden langs een route om hun geluk te delen. Ook Bas (9) deed mee aan de Geluksroute. Hij deelde zaadjes uit.  

 

Een onbekend doosje ligt op m’n bureau. Mijn naam staat erop. Ik pak een schaar en rits het voorzichtig open. Wat is dát nou weer? Ik schrik me kapot! Ik kijk recht in de ogen van… mezelf!

In Filmmuseum Eye wordt volop gevochten deze week. Vuisten en knieën vliegen door de lucht. Gelukkig zijn het nepgevechten. Stuntman Rinse Zwalua geeft stuntworkshops, speciaal voor kinderen van zeven tot twaalf.  

Jeroen Zevenbergen (12 jaar) ging een halfjaar op wereldreis met zijn ouders, broer Floris (10 jaar) en zus Puck (7 jaar). Hun avonturen beschreven ze in Is het nog ver?. Van een deel van de opbrengst van dit boek worden scholen gebouwd in Peru. Moest Jeroen zélf niet naar school? ‘Ik kreeg les van mijn vader. En reizen is natuurlijk goed voor...

Foto ANP

Woensdagavond stonden 267 mensen klaar in Eindhoven. Een brandende fakkel in de ene hand, een handdoekje in de andere. Ze gingen het wereldrecord ‘gelijktijdig vuurspuwen’ verbreken. Ook Kidsweek Junior stond er tussen, met fakkel en getuite lippen.

Foto Kidsweek

Op vijf mei zijn door het hele land bevrijdingsfestivals. In iedere provincie treden artiesten op om te vieren dat Nederland in 1945 werd bevrijd. Een aantal artiesten treedt op verschillende festivals op. Ze vliegen met een helikopter van de ene naar de andere. Kidsweek Junior vloog mee met dj Ferry Corsten.