Foto: Twitter

En de medaille voor hoogspringen gaat naar... een hert uit India! Beelden van een hert dat een enorme sprong maakt gaan viral op social media.

Foto: Shutterstock

Antarctica, het continent rond de zuidpool, is één van de moeilijkste plaatsen op aarde om te bereiken. Toch hebben sommige planten en zeedieren daar een slimme truc voor: ze liften gewoon mee met de vrachtschepen die er naartoe gaan.

Foto: ANP Kippa

Het populaire talentenprogramma The Voice of Holland is al de hele week in het nieuws. De uitzending van het BNNVARA-programma #BOOS over het kijkcijferkanon is inmiddels te zien op YouTube. Wat weten we nu over de nare dingen die achter de schermen gebeurden?

Foto: Shutterstock

Niet alleen mensen zijn de afgelopen jaren wat zwaarder geworden, ook huisdieren kunnen er wat coronakilo's bij hebben gekregen. De beroepsorganisatie voor dierenartsen ziet steeds vaker huisdieren met overgewicht, meldt ...

Foto Marcel Duzink
Interview

Zangeres Meau (21) uit Utrecht staat al weken op 1 in de Top 40 met Dat heb jij gedaan, is populair op TikTok en trad op met de Streamers en het Metropole Orkest. En dat in een paar maanden tijd! Duidelijk, Meau moet je kennen. Deze vragen helpen je op weg. 

Zo gaat het nieuwe gebouw van de president eruit zien. Foto: AFP

Indonesië gaat een enorme nieuwe stad bouwen: Nusantara. Over een paar jaar wordt de stad de nieuwe hoofdstad van het Aziatische land.

Foto: Shutterstock

Het Zuid-Amerikaanse land Ecuador heeft het bekende natuurgebied rond de Galapagoseilanden een stuk vergroot. En dat is goed nieuws voor veel zee-dieren. Acht weetjes over dit nieuws.

Foto: TikTok

De Nederlandse zangeres Sera heeft er een nieuwe fan bij: zangeres Katy Perry. Zij reageerde heel enthousiast op een cover van de 27-jarige Sera.

Foto: Reuters

In een natuurpark in Groot-Brittannië is een fossiel gevonden van een reusachtige zeedraak. 10 weetjes over die bijzondere vondst.

Foto: Shutterstock

Pizza's bezorgen is geen standaard taak voor de politie, maar daar dachten twee agenten in het Brabantse dorp Nuland zondag even anders over. Zij hielpen een pizzabezorger die tegen een boom was gebotst.

Foto: Shutterstock

Veel toeristen nemen graag een kijkje bij een enorme brandende krater in het Aziatische land Turkmenistan. Vanwege de vlammen wordt de krater van Derweze ook wel 'de poort naar de hel' genoemd. De toeristen die het brandende gat nog willen zien moeten snel zijn, want de president wil de krater binnenkort laten blussen.

Screenshot Google Maps

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

Foto: RTL

Negen, tien, elf, twaalf! Het twaalfde seizoen van The Voice of Holland begint vanavond. Om de kijkers na al die seizoenen nog een beetje te verrassen, hebben de makers er drie nieuwe elementen ingestopt. 

Foto: Shutterstock

Van alle baby's die vorig jaar geboren zijn, heten de meeste meisjes Julia en de meeste jongens Noah. Dat berekende de Sociale Verzekeringsbank. Maar hoe populair is jouw naam eigenlijk?

Foto: AFP

In de bergen in Kroatië heeft hond North zijn gewonde baasje dertien uur lang warm gehouden door op zijn buik te gaan liggen. De harige held heeft de man daarmee gered.

Foto: Twitter Harco Bergman

Een paar hangbuikzwijntjes houden de gemoederen in Flevoland flink bezig. Ze rennen rond in het Kuinderbos en dat is niet de bedoeling. Al drie dagen probeert een boswachter de dieren te vangen.

Foto: AFP

De Japanse vrouw Kane Tanake is deze week een jaartje ouder geworden. Niet heel bijzonder, denk je? Dat is het wel! Ze werd namelijk 119 jaar. Haal dus maar even diep adem, want dat zijn nogal wat hoeraatjes!

Foto: Robin Utrecht

Het was even spannend, maar basisscholen, middelbare scholen en de buitenschoolse opvang mogen hun deuren maandag weer openen voor alle leerlingen. Dat maakte onderwijsminister Arie Slob vanmiddag bekend.

Een aardvarken in Burgers' Zoo. Foto: Vidiphoto

De jonge reuzenpanda Fan Xing verhuist binnenkort naar China. Daar doet hij mee met een fokprogramma, om ervoor te zorgen dat zijn soort niet uitsterft. Ook in Nederlandse dierentuinen worden regelmatig van die speciale programma's...

Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Dolblij waren ze in Ouwehands Dierenpark in Rhenen toen twee jaar geleden reuzenpandababy Fan Xing werd geboren. Maar over een paar maanden gaat-ie Nederland verlaten. De panda gaat in mei naar het land van zijn ouders: China.

Foto: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft een nieuw record gebroken. Van het beroemde schilderij De Nachtwacht is zo'n grote foto gemaakt, dat elk detail superscherp te zien is. Het is de meest gedetailleerde foto van een kunstwerk ooit.

Foto: AVROTROS

Molloten opgelet! Morgen begint een nieuw seizoen van Wie is de Mol? Ben jij er helemaal klaar voor? Doe de quiz!

druiven

Appelflappen en oliebollen staan elk jaar weer op ons lijstje voor oud en nieuw. Wat staat er op die van mensen in andere landen?

Foto: Shutterstock
Tips van lezers

Is je game-controller al aan het slijten en krijg je zere vingers van het swipen op je telefoon tijdens deze lange vakantie? Geen paniek! Er zijn nog veel meer leuke thuis-doe-dingen te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ideeën van Kidsweek-lezers?

Foto: Patricia Rehe
Voor ouders

Dat lezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van je kind, dat weet je wel. Maar je zoon of dochter heeft vaak geen zin om een boek open te slaan of heeft er moeite mee om een bladzijde uit te lezen. Met deze vijf tips help je je kind met het maken van lees-kilometers.

Foto: AFP

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

Foto: Shutterstock

De komende dagen staan voor veel mensen in het teken van lekker eten, gezelligheid en cadeautjes uitpakken. Maar hoe reageer je als je iets niet leuk vindt? Zeg je dat dan eerlijk? Kidsweek-lezers en gedragsexpert Francio Guadeloupe geven tips.

Foto: Shutterstock

Wat hoort er nou meer bij de kerstgedachte dan mensen helpen die het moeilijk hebben? Kasper (10), Fabiënne (10) en Kaithlynn (13) komen deze feestmaand dan ook in actie voor anderen.

Foto: Shutterstock

Een extra lange kerstvakantie én een totale lockdown. Hoe kom je die door? Kidsweek schiet te hulp met tips om de dag door te komen. Idee voor vandaag: bouw een dierendoolhof.

Foto: Rob Engelaar

Kindervuurwerk. Dat klinkt onschuldig toch? Helaas is dat niet waar. Kindervuurwerk is zeker niet ongevaarlijk. De afgelopen dagen kwamen er meer kinderen met brandwonden in het ziekenhuis terecht dan andere jaren. Daarom waarschuwen artsen nu om die knallers niet te gebruiken.

Foto: Shutterstock

De tijd van cadeautjes uitpakken is weer begonnen! Toch is dat niet voor iedereen normaal. Meer dan tachtigduizend kinderen krijgen geen cadeautjes met feestdagen of met hun verjaardag, omdat hun ouders daar geen geld voor hebben. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen dat niet weten. Maar als ze dat weten, willen veel kinderen er wel iets aan...

Pleun is niet vies van een beetje modder. Foto: Staatsbosbeheer

Veel mensen zijn niet vies van een beetje modder. Dat blijkt uit de inzendingen voor het NK Plassen Stampen, georganiseerd door Staatsbosbeheer. 523 mensen deden mee. Sommige deelnemers bleken echte spetter-experts.

Foto: AFP

Haar deelname aan het Eurovisie Junior Songfestival is voor de Nederlandse Ayana (14) niet gegaan zoals ze had gehoopt. Ze eindigde gisteravond in Parijs op de laatste plek. Zangeres Maléna uit Armenië won de liedjeswedstrijd.

Sander, Jorien, Rob en Frank. Foto: NPO 3FM
Serious Request

Het Glazen Huis is terug. Vier NPO 3FM-dj’s sluiten zich vanaf morgen een week op voor Serious Request. Door liedjes voor luisteraars te draaien, sprokkelen zij geld bij elkaar waarmee het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) ontbossing kan tegengaan. Frank van der Lende heeft er zin in. 

Foto: AFP

Op het Canarische eiland La Palma stroomde de afgelopen drie maanden gloeiendhete lava uit vulkaan Cumbre Vieja. Maar daar lijkt nu een einde aan gekomen. 

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Ben jij dol op de stokoude, maar heerlijke kerstfilms van Home Alone? Of heb je juist iets minder met het feest en ben je fan van kersthater de Grinch? In beide gevallen heb je geluk. De huizen uit die twee films staan te huur. En dus kun jij even wegdromen bij de foto's.

Foto: Shutterstock
Muziek

Kun je de populaire, maar stokoude kersthits, All I want for christmas is you en Santa Claus is comin' to town niet meer horen? Dan hebben deze artiesten een cadeautje voor je deze kerst. Nieuwe kerstmuziek!

Foto: ANP

Het bekende schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt komt terug naar Nederland. En nu zal-ie langer in ons bezit blijven. Nederland heeft het werk namelijk gekocht voor 175 miljoen euro. 

Foto: Robin Utrecht
Coronavirus

Scholen kregen deze week dozen vol met zelftesten opgestuurd, waarmee leerlingen uit groep 6, 7 en 8 zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Maar heb je geen klachten, dan zijn die testen onbetrouwbaar, onderzocht virus-expert en wetenschapper Carl Moons voor de overheid. Toch adviseert hij om ze wel te gebruiken.

Foto: Sofiya Garaeva

Lees jij graag een boek uit de reeks De Waanzinnige Boomhut? Dan hebben we goed nieuws: de Australische schrijver en tekenaar van die boeken maken volgend jaar het boekenweekgeschenk tijdens de Kinderboekenweek. Het is de eerste keer dat dat door buitenlandse mensen wordt gedaan.

Foto: Shutterstock

De feestmaand is begonnen! En dat betekent verlanglijstjes maken, surprises knutselen en cadeaus uitpakken. Wij zijn benieuwd naar jouw mening daarover!

Foto: EvaCaptures

Singer-songwriter Nielson was even doodstil, maar nu is er de titelsong van de film Captain Nova. En Toekomst in je hand is ook de start voor meer nieuwe muziek over belangrijke onderwerpen.

Foto: Shutterstock

Een winkelstraat in het Zeeuwse Goes is woensdag ontruimd vanwege een héél vieze geur in een Primera. Na een zoektocht bleek het om een stinkende doerian te gaan. En dat was niet de eerste keer dat zo'n Aziatische vrucht voor problemen zorgde...

Foto: Shutterstock

Goed nieuws voor de natuur in het beroemde Great Barrier Reef in Australië, waar het al jaren niet goed gaat met het koraal. Die zeedieren zijn zich aan het voortplanten. En daar zijn nu mooie beelden van.

Foto: ANP

Op veel plekken in Nederland ontstonden vorig weekend rellen, omdat mensen het niet eens zijn met de coronaregels. Voor agenten en brandweerlieden was dat heftig. Daarom werden zij gisteravond een speciale manier bedankt: de Erasmusbrug in Rotterdam kleurde blauw en rood. 

Foto: ANP

Omdat steeds meer mensen besmet raken met het coronavirus, is het voor volwassenen weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Ook op basisscholen gaan vanaf nu weer strengere regels gelden.

Foto: Annemieke van der Togt
Theater

Wie is toch die Willem waarover we zingen in ons volkslied? De theatervoorstelling Willem Junior leert je alles over onze Vader des Vaderlands. Ook hoofdrolspeler Merijn Oerlemans werd heel wat wijzer.

Foto: Shutterstock

TikTok gaat meer doen om de verspreiding van filmpjes met gevaarlijke challenges te voorkomen. Dat liet een veiligheidsexpert deze week weten.

Foto: ANP

Is-ie echt of is-ie dat niet? Die grote vraag gaat rond over het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci, dat in 2017 voor 394 miljoen euro is verkocht. Een bekend museum deed er onlangs onderzoek naar.

Foto: Joris van Gennip

Ze is 3,5 meter lang, draagt een roze rokje en als ze loopt, zwiert haar haar alle kanten op. Reuzenpop Little Amal maakt deze week indruk in Nederland. Nada (12) uit Den Haag mocht haar maandag ontmoeten tijdens een lunch in Madurodam. 

Foto: ANP

Als tussendoortje of bij het avondeten: de kans is groot dat je binnenkort meer mensen op sprinkhanen ziet knabbelen. Die eiwitbommetjes zijn in Europa nu goedgekeurd als ingrediënt.

Foto: Nav (links) en Vihaan

Broers Vihaan en Nav Agarwal (17 en 14) uit India maken hun stad Delhi op veel manieren een beetje schoner. En daarom wonnen zij vandaag de internationale Kindervredesprijs. Die prijs werd uitgereikt in Den Haag.

Eigen foto

Het zuiden van Nederland worstelt met carnaval. Om mensen te beschermen tegen het coronavirus, gaat de aftrap vandaag, op 11 november, op veel plekken niet door. ‘Superjammer’, vindt Nena (7) uit Maastricht.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Screenshot YouTube Sesame Street

De Amerikaanse versie van Sesamstraat had onlangs een bijzondere gast: de Amerikaanse zangeres Billie Eilish (19). En ze zong er ook nog een nummer!

Foto: AP

Het ging afgelopen zaterdag goed mis tijdens een optreden van de Amerikaanse rapper Travis Scott op festival Astroworld. Acht mensen uit het publiek kwamen om het leven. Er zijn nu meerdere rechtszaken tegen de rapper en de organisatie van het festival gestart.

Foto: NTR
TV

In Voor de Grap gaan bekende grappenmakers de klas in om verhalen van kinderen te halen. Die gebruiken ze voor een korte, grappige voorstelling. Maar hoe laat je nu iemand lachen? Nellerike de Voogd (midden op de foto) van VET Kindercabaret geeft tips.

Kindervredesprijs

Wie gaat er dit jaar met de Internationale Kindervredesprijs vandoor? Zo'n 170 jongeren uit 39 landen werden geselecteerd. Allemaal strijden ze voor de rechten van kinderen. Nog drie genomineerden zijn in de race. 

Foto: Shutterstock

Een condorvrouwtje in een dierentuin in de Verenigde Staten (VS) heeft twee kuikens gekregen. Niet zo bijzonder, zou je denken. Maar dat is het wel. Het vrouwtje kreeg de kuikens namelijk zonder mannetje! Dat ontdekten wetenschappers bij toeval.

Foto: 3FM

Voor het eerst in vier jaar laten vier radio-dj's zich in december weer een week opsluiten in een glazen radiostudio, om geld op te halen voor het goede doel. Dit jaar staat dat Glazen Huis in Amersfoort.

Foto: Novum Regio Foto

Nee, er is geen Instagram-filter gebruikt voor deze foto, gemaakt op Waddeneiland Terschelling. Het noorderlicht was afgelopen nacht, net als vorig weekend, te zien in Nederland.

Foto: ANP

Wereldleiders, klimaatactivisten en wetenschappers zijn in de Schotse stad Glasgow voor de klimaattop COP26. Met een hoop ingewikkelde woorden wordt daar gesproken over de opwarming van de aarde. Wij pakten het klimaat-woordenboek er dus maar even bij. 

Foto: ANP

Nederland heeft er een paar superrijken bij. 45 mensen bezitten nu meer dan een miljard euro. Dat aantal miljardairs was nog nooit zo hoog!

INAH

Wetenschappers hebben een kano van duizend jaar oud gevonden in Mexico. Het houten bootje werd bij toeval gevonden in een ondergronds meertje.

Foto: Shutterstock

Veel olifanten in het Afrikaanse land Mozambique zijn stropers te slim af. De helft van de vrouwtjes worden daar inmiddels al zonder slagtanden geboren, blijkt uit nieuw onderzoek. Evolutie-expert Jacintha Ellers legt uit hoe dat kan.

Foto: Kamerich & Budwilowitz
4
Theater

In de theatervoorstelling De hond die licht gaf maak je kennis met Victoria. Haar ouders zijn overleden, dus woont ze met haar hond Tosti bij haar tante. Maar die houdt niet van kinderen. En al helemaal niet van honden!

Suzan & Freek - Dromen In Kleur

Dromen in kleur. Zo heet het nieuwe album van Suzan en Freek, dat vandaag uitkomt. Tijd voor een paar dromerige vragen aan Suzan. 

Foto: Bicibús Eixample

In de Spaanse stad Barcelona is het erg druk is op de weg. Veilig naar school fietsen is daar dan ook niet zo normaal als bij ons. Maar daar hebben de inwoners nu iets op bedacht. Een speciale fietsoptocht!

Foto: EPA

De bekende orka Morgan wordt in een dierenpark op Tenerife gebruikt in shows. Ze moet kunstjes doen voor publiek. En dat was niet de afspraak, toen ze naar het Spaanse eiland werd gebracht.

Foto: AFP

De Australische voetballer Josh Cavallo (21) heeft vandaag in een video op social media verteld dat hij op mannen valt. Dat is bijzonder, want hij vertelt dit terwijl hij nog middenin zijn voetbalcarrière zit. En dat gebeurt bijna nooit.

Foto: ANP

Dat het de komende jaren in Nederland warmer en natter wordt door klimaatverandering weten we al. Toch gaat die opwarming, als we zo doorgaan als nu, waarschijnlijk nóg sneller dan verwacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI. Een paar dingen die waarschijnlijk gaan veranderen.

Foto: Roos van der Sanden

Het begon met gehaakte poppen van haar oma. Sofie (9) uit Oss bedacht er zóveel verhalen omheen, dat het eindigde in een boek: Elfie en Karabauter in de levende natuur. Haar boek is nu te koop.

Foto: ANP

Vernielde tuinhuisjes, weggewaaide trampolines en bomen bovenop auto's. In Barendrecht, in Zuid-Holland, zorgde een windhoos afgelopen nacht voor veel schade.

Foto: Anke Teunissen

De meeste coronamaatregelen zijn voorbij, maar de crisis die het virus heeft veroorzaakt nog niet. Volgens het Rode Kruis hebben 19.000 mensen in Nederland hierdoor te weinig geld. De vader van Damian (12) uit Amsterdam bijvoorbeeld. Hij is taxichauffeur en had lang weinig klanten.

Foto: AFP

Wat hebben Squid Game, The Masked Singer en boyband BTS met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal overgewaaid uit Zuid-Korea! Er waait namelijk al jaren een Koreaanse golf over de wereld: Hallyu genoemd.

Foto: ANP

Goed nieuws voor veel vrouwelijke profwielrenners. Eindelijk komt er een Tour de France voor vrouwen: Le Tour de France Femmes. De race start op 24 juli in Parijs.

Foto: AFP

Een 36-jarige Afghaanse tolk die Nederland heeft geholpen tijdens een grote, internationale missie, is woensdagnacht in de Afghanistan vermoord door de terreurbeweging Taliban. Dat zegt de familie van de man tegen de NOS.

Foto: 20th-Century-Studios
4
Film

Ron’s Gone Wrong neemt je mee naar de verre toekomst. Daar hebben kinderen allang geen smartphone meer. Wil je erbij horen, dan heb je een Bubble-Bot: een wandelend en pratend robotje waar je echt álles mee kunt doen.

Foto: AFP

De Nederlandse dj Martin Garrix (25) eindigde gisteren op de tweede plek in de race voor beste dj van de wereld. En die uitreiking ging niet helemaal goed...

Foto: YouTube

Het lijkt wel een stukje uit een spannende actiefilm, maar dat is het niet. De 30-jarige Keity Meijer uit Estland sprong afgelopen weekend met haar motor van gebouw naar gebouw.

The Addams Family op Avontuur
3.5
Film

De Addams Family is terug! In deel één zag je hoe de grappige griezelfamilie in een verlaten gekkenhuis gingen wonen. Iedereen is daar dik tevreden, behalve dochter Wednesday. In The Addams Family op Avontuur zit zij in een grote dip.

Foto: Sipa Press France

De Turkse stad Istanbul heeft wel een heel bijzondere inwoner: straathond Boji. Het dier reist elke dag kilometers met de metro, de trein, de tram, de bus en soms zelfs met de veerboot. In zijn eentje!

Foto: AFP

Op een strand in het Zuid-Amerikaanse land Argentinië zijn deze week twee bultruggen gered. De joekels zijn door dertig mensen terug naar zee gesleept.

Foto: ANP

Er vallen deze herfst drie keer minder eikels en beukennootjes van de bomen dan anders. Pech voor de wilde zwijnen, want die vruchten zijn het hoofdingrediënt van hun maaltijden. Volgens de Vereniging Wildbeheer Veluwe is dat niet per se slecht nieuws.

Foto: Shutterstock

Vliegen, toveren of veel lekkers eten. Wat zou jij doen als je je dromen kunt beïnvloeden? Op TikTok is een slaapmasker waarmee dat zou kunnen een hit. Maar volgens dromentrainer Tim Post werkt zo’n masker niet, maar je dromen aansturen kan wél.

Foto Ivo Borkus
TV

Freek Vonk móet inmiddels wel alle leuke dierenweetjes met zijn kijkers hebben gedeeld, toch? Nee dus! In Freeks Jungle School vertelt hij er nog meer. Deze vier vindt de bekende bioloog zelf het leukst.

Foto: Marcel van Kammen

De walrus, die vorige week al werd gespot op een zandplaat bij Schiermonnikoog, is nog steeds in ons land. De bijzondere toerist heeft nu een plekje gevonden in de Friese kustplaats Harlingen.

Foto: Bart Maat

Gaan de politieke partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie straks toch verder met regeren? Die kans is sinds vandaag weer wat groter. D66-leider Sigrid Kaag wil tóch met de ChristenUnie samenwerken. Terwijl ze eerder zei dat niet te willen. Maar: 'Er moet iets gebeuren', vindt Kaag. 

Foto: SIPA USA

Goed nieuws voor de Amerikaanse zangeres Britney Spears (39). Haar vader had dertien jaar lang de macht over haar, maar die zware periode lijkt nu voorbij. Dat besloot een rechter gisteren. Maar is ze nu eindelijk vrij? Vier vragen en antwoorden.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

In het oosten van Irak was het deze zomer erg droog. Foto: Ahmad Al-Rubaya AFP

Dat kinderen meer de dupe zijn van het klimaatprobleem dan hun opa en oma wisten we al. Maar nu is duidelijk hoe groot die verschillen zijn. De Belgische wetenschapper Wim Thiery van de Vrije Universiteit Brussel deed er onderzoek naar.

Foto: Daan van Genechten

Zie jij wat er zo bijzonder is aan deze versie van de Nachtwacht? Er staan allemaal Efteling-figuren op! Tekenaar Daan van Genechten (26) uit Moergestel maakte deze vrolijke versie van het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Hij noemt het werk: De Sprookjeswacht.

Foto: Pixabay

Om ervoor te zorgen dat er minder dieren in het asiel belanden, bedacht de Dierenbescherming de Dier en Mens Wijzer. Dat online hulpmiddel staat sinds vandaag online.

Ayana met de jury

Van blije winnaars tot een ontslag op staande voet. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje:

Angelina, Faye, Ceder, Mirre en Soline. Foto: Chantal Antonides
Junior Songfestival

Na maanden van audities, repetities en voorrondes, veroverden Ayana, Priscilla en de groepen Sh!ine en Melody een plekje in de de finale van het Junior Songfestival. Die is aankomende zaterdag. In de aanloop daarnaartoe spreken we elke dag met één van hen. Vandaag: Melody.

Foto: War Child

Zeventien kinderen van basisschool De Vlashof in Tilburg hebben samen met de band Chef'Special het nummer Samen Zijn Wij gemaakt. Dat liedje moet kinderen die gevlucht zijn blij maken. Vandaag brengen ze het uit. Achmed (9, niet zijn echte naam) schreef mee.

Foto: Chantal Antonides
Junior Songfestival

Na maanden van audities, repetities en voorrondes, veroverden Ayana, Priscilla en de groepen Sh!ine en Melody een plekje in de de finale van het Junior Songfestival. Die is aankomende zaterdag. In de aanloop daarnaartoe spreken we elke dag met één van hen. Vandaag: Priscilla (12). 

Foto: Chantal Antonides
Junior Songfestival

Na maanden van audities, repetities en voorrondes, veroverden Ayana, Priscilla en de groepen Sh!ine en Melody een plekje in de de finale van het Junior Songfestival. Die is aankomende zaterdag. In de aanloop daarnaartoe spreken we elke dag met één van hen. Vandaag: Sh!ne. 

Foto: Chantal Antonides
Junior Songfestival

Na maanden van audities, repetities en voorrondes, veroverden Ayana, Priscilla en de groepen Sh!ine en Melody een plekje in de de finale van het Junior Songfestival. Die is aankomende zaterdag. In de aanloop daarnaartoe spreken we elke dag met één van hen. Vandaag: Ayana (14).

Foto: Emilio Morenatti AP

Op het Canarische eiland La Palma stroomt al dagen gloeiendhete lava uit de vulkaan Cumbre Vieja. Die barstte zondag na vijftig jaar rust uit. Een foto-overzicht.

Foto: Wageningen University

Op een zandplaat vlakbij Schiermonnikoog is maandag een walrus gespot. Dat is heel bijzonder, want dat was al meer dan twintig jaar niet gebeurd.

Foto: Sameer Al-Doumy

Van een wandeling op grote hoogte tot een vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje:

Tygo, Collin, Lucy en Larissa

Om het milieu te sparen, mogen plastic rietjes niet meer worden verkocht. Er zijn al veel alternatieven op de markt, maar welke slurpt het lekkerst? Het testteam probeert vier alternatieven.

Joey met zijn moeder Natasja.

Joey (12) uit Goes werd geboren als meisje, maar weet al lang dat hij een jongen is. En daar hoort natuurlijk ook een jongensnaam bij. Die heeft hij sinds deze week officieel. 

Foto: Jack Taylor AFP

In het Aziatische land Thailand komen door de coronacrisis nog maar weinig toeristen. En dus is er ook weinig werk voor taxichauffeurs. Daar bedachten ze in de hoofdstad Bangkok iets op. Een taxituin! 

Foto: Robin Utrecht

De anderhalve meter-maatregel verdwijnt vanaf 25 september. Een coronabewijs komt ervoor in de plaats. En er zijn meer veranderingen. Een opluchting voor veel mensen, maar niet iedereen is blij met die nieuwe regels. Sommige mensen zijn zelfs boos.

Foto: Angela Weiss AFP

Op het MET Gala in New York waren gisteren zoals altijd weer veel bekende sterren aanwezig. En veel van hen deden hun best om op te vallen. Kijk maar eens naar deze bijzondere outfits.

Rosa, Olly, Lulu en Lola. Foto: Ernie Buts

Wat doe je als je verliefd bent, als iemand jarig is, als er een baby is geboren én met kerst? Cadeaus geven! Het testteam leert er alles over in de feestelijke tentoonstelling Cadeau, Hoezo? in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Foto: Bruce en Boris
Dier van het Jaar

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2021? Worden het speurneuzen Bruce en Boris?

Foto: Kidsweek
Dier van het Jaar

Wil je dat jouw favoriet Kidsweek Dier van het Jaar 2021 wordt? Dan is stemmen alleen niet genoeg. Maak reclame en verzamel zoveel mogelijk handtekeningen voor jouw favoriet.

Foto: Zoo Madrid

Piep piep! In een dierentuin in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn maandag twee reuzenpanda's geboren. De dierentuin deelde de beelden van de geboorte.

Foto: Koen van Weel

Van winst voor Max tot een selfie met Depay. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje:

Foto: Shutterstock
Voor Ouders

Een nieuwe klas of nieuwe school kan het leven van je kind voor even op z’n kop zetten. Hoe kan dat en wat kun je doen? Orthopedagoog Julia Koopmans geeft tips.

PAW Patrol
3
Film

Of je nou wordt beroofd, hulpeloos aan een brug hangt of in een brand bent beland: PAW Patrol komt je helpen. In Paw Patrol: De Film verlaten de viervoeters hun vertrouwde plek in Avonturenbaai en verhuizen ze naar de spannende Avonturenstad.

Foto: Macro Slot

Valentijn uit Velp staat vanavond met zijn cello op een drijvend podium op de Amsterdamse Prinsengracht, tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. Daar staat hij niet alleen: hij treedt op met zangeres Stefania. ‘Ik speel eigenlijk nooit popmuziek’.

Foto: Marijn Fidder

In Afghanistan heeft terreurgroep Taliban de macht overgenomen. De zussen Marwa (14) en Minah (11) uit Apeldoorn maken zich heel veel zorgen om hun familie daar. ‘Ze kunnen hun huis niet meer uit.’

Dierenambulance Nederrijn

Korfballers uit Wageningen werden zondag aangemoedigd door een bijzondere toeschouwer. Een knalgroene kameleon besloot eens bij de sporters op het veld te gluren.

Foto: AP Eugene Garcia

In de Amerikaanse staat Californië staat een groot deel van het bosgebied in brand. Meer dan zesduizend brandweerlieden zijn druk met blussen. Maar dat is niet hun enige taak. Zij houden ook dieren in de gaten, zoals dit berenwelpje.

Foto: Hollandse Hoogte

Zo'n honderd miljoen kippen krijgen straks een beter leven. Nadat de meeste supermarkten al lieten weten geen plofkip meer te verkopen, verdwijnen die ook bij de winkels van Boni uit de schappen. Dierenorganisatie Wakker Dier is blij. 

Foto: Shutterstock

Vlees, groente, extra kaas. Of toch eentje met vis? Krijg je ook wel eens keuzestress als je een pizza moet bestellen? De internationale pizzaketen Pizza Hut wil klanten helpen een keuze te maken. Zij kijken daarbij naar de weersvoorspellingen.

Foto: AP

Het is puffen en zweten in Zuid-Europa. Op het Italiaanse schiereiland Sicilië werd het gisteren zelfs 48,8 graden! Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa.

Famke en haar vriend Denzel. Foto: Patrick Harderwijk

Famke Louise ruilt haar microfoon binnenkort even in voor luiers en flesjes. Er is namelijk een baby op komst! De zangeres is zwanger van haar eerste kindje. Dat nieuws deelde ze vandaag op Instagram.

Foto: Shutterstock

Drie dagen. Zo lang heeft kat Odie moeten wachten tot hij werd bevrijd uit een boom in het Groningse Scheemda. De brandweer moest de boom omzagen om het dier te redden.

Foto: Shutterstock

Geen zorgen, je kunt nog steeds vlogs, kookvideo's en grappige filmpjes kijken op YouTube. Toch gaat er iets veranderen om kinderen online wat beter te beschermen. Dit kun je de komende tijd gaan merken.

Foto:  Jiang Wenyao Xinhua ANP

Na een trek van meer dan een jaar door China zijn de veertien rondzwervende olifanten weer bijna thuis. Nog steeds is niet duidelijk waarom ze op pad gingen.

Foto: Shutterstock

Heb jij nog wensen? Kijk dan deze week eens de lucht in. Er zijn namelijk veel vallende sterren te zien!

Tom en zijn moeder Claudia. Foto: Caroline Koster
Pride Amsterdam

Deze week bestaat Pride Amsterdam 25 jaar. De hele week vieren lhbti’ers dat ze in Nederland vrij zijn. En verliefd mogen zijn op wie ze willen. Ook bij Tom (9) uit Weesp hangt de regenboogvlag uit.

Vera, Lynn, Julie en Ella
Zomerrubriek

Een vakantie is vaak nóg leuker met een kersverse vakantievriend of -vriendin. Soms blijft die vriendschap ook na de vakantie bestaan. In deze rubriek spreken we zulke maatjes. Deze week: De zussen Vera (14) en Ella (13) uit Groningen en Lynn (12) en Julie (11) uit Helmond.

Foto: Hilda Rios

Ze zijn schattig, lief en aaibaar. Toch worden de afgelopen weken veel tamme konijnen achtergelaten in de natuur. Dat zeggen mensen van de Dierenberscherming. Zij denken dat baasjes vinden dat de knaagdieren tóch te veel tijd kosten.

Foto: Shutterstock

Erop uitgaan tijdens een warme dag is niet zonder risico. Overal liggen zomerse ongemakken op de loer. Daarover gaan veel wijsheden rond. Kloppen die weetjes of zijn het broodje aap-verhalen? En wat kun je dan wél doen tegen zomerpijntjes- en onhandigheden? Een paar fabels op een rij.

Foto: ITV/Shutterstock

"Houd je grote mond!" Hoe vaak zal de Amerikaanse Samantha (31) die vraag gehoord hebben? Ze heeft namelijk een heel grote mond. Zó groot, dat ze er een record mee brak. 

WW Entertainment
3
Film

Het stoere en soms wat onzekere meisje Ainbo kent het Zuid-Amerikaanse regenwoud op haar duimpje. Als zij ontdekt dat haar dorp wordt aangevallen, gaat ze op zoek naar advies. Tijdens die reis vindt ze tegenstanders, bijzondere mensen én... zelfvertrouwen.

Foto: Pixabay

Het is vandaag Earth Overshoot Day: de dag waarop we evenveel natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt als de aarde in een jaar kan maken. Dat is vier weken eerder dan vorig jaar!

Foto: AS Media

Een sterke visgeur, onderzoekers in groene pakken en veel toeschouwers. In Terneuzen waren onderzoekers gisteren bezig met het uitpluizen van een dode vinvis. Dat enorme dier spoelde dinsdag aan nadat ie door een schip werd aangevaren. 

Kidsweek Scoop Vakantie

Heb je vandaag geen krant gekregen? Dat klopt! Vanwege de zomervakantie verschijnt Kidsweek om de week. Donderdag 5 augustus valt de volgende krant weer op de mat.

ZooParc

In dierenpark ZooParc in Overloon zijn twee fossa's geboren. Dat is bijzonder, want dat is nog nooit gebeurd in Nederland. 

Foto: Warner Bros Entertainment
3
Film

Dominic bouwt zijn eigen computerspelletjes. Zijn vader, de bekende basketballer LeBron James, vindt dat maar niks. Trainen voor basketbal vindt hij veel belangrijker. Maar wanneer ze in de problemen komen, komen beide talenten toch goed van pas.

Redmar links en Stijn rechts
Zomerrubriek

Een vakantie is vaak nóg leuker met een kersverse vakantievriend of -vriendin. Soms blijft die vriendschap ook na de vakantie bestaan. In deze rubriek spreken we zulke maatjes. Deze week: Stijn (10, rechts) uit Emmen en Redmar (9, links) uit Leeuwarden.

Foto: Peter Hilz ANP

Op het strand van Ameland is het druk. Het strand ligt niet bezaaid met mensen, maar met grote hopen stinkende mosdiertjes! 

In Valkenburg is het puinruimen begonnen. Foto Marcel van Hoorn ANP

Het water in de rivieren in Nederland, België en Duitsland is weer aan het zakken. Maar de watersnoodramp is er nog niet voorbij. Het water zorgde op veel plekken voor een enorme ravage en veel vernielingen. Hoe groot is de schade en hoe gaat het er nu?

Leonarda12

Het moet er gek uit hebben gezien: in Limburg zwom een koe in de Maas. De koe belandde door de wateroverlast in het water en zwom zo'n honderd kilometer. 'Een wonder', volgens baasje Har Smeets uit Echt.

Foto: Joris van Gennip

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is overleden. Dat nieuws maakte zijn familie vandaag bekend. De Vries is 64 jaar geworden.

Foto's: Marcel van Hoorn

Dat het flink zou gaan regenen wisten de Limburgers, maar dat er zó veel water uit de lucht kwam vallen hadden ze niet verwacht. Door alle regen hadden veel mensen last van wateroverlast in hun huis, stond een snelweg onder water, werden hulpdiensten platgebeld en... pakten mensen hun jetski erbij.

Foto: Paul Ellis AFP

De 23-jarige Britse voetballer Marcus Rashford kreeg heel wat over zich heen na de finale van het EK zondag. De spits miste een belangrijke strafschop en kreeg daarna veel racistische opmerkingen te horen. Daar heeft hij nu zelf op gereageerd.

Penelope (achter met vlag)

Het is feest in Italië. Dat land kleurt vandaag rood, wit en groen: de kleuren van de Italiaanse vlag. De mensen zijn er dolblij, want hun land versloeg Engeland gisteren tijdens de finale van het EK voetbal. Penelope (10) uit Triëst is trots. 'Ik was veel aan het juichen'.

Foto: Shutterstock

Het gaat iets beter met de reuzenpanda. Die dieren zijn volgens China geen bedreigde diersoort meer. Maar kwetsbaar zijn ze nog wel. 

Foto: Facundo Arrizabalaga

Van feest in Italië tot demonstraties in Cuba. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje.

Foto: Karlijn (links) en Annelieke
Zomerrubriek

Een vakantie is vaak nóg leuker met een kersverse vakantievriend of -vriendin. Soms blijft die vriendschap ook na de vakantie bestaan. In deze rubriek spreken we zulke maatjes. Deze week: Annelieke (8) uit Wijk bij Duurstede en Karlijn (9) uit Merksplas in België.

Foto: Rodrigo Reyes Marin/ZUMA Wire

Kattenliefhebbers in de Japanse hoofdstad Tokio zullen waarschijnlijk blij omhoog kijken op een druk kruispunt in de stad. Boven hun hoofden ligt namelijk een enorme 3D-lapjeskat te dommelen! 

Engeland plaatste zich woensdag voor de EK-finale zondag. Foto: Laurence Griffiths

Engeland heeft zich gisteravond geplaatst voor de finale van het EK voetbal. Zondag strijdt dat land tegen de Italianen, die hun plekje dinsdag al wisten te veroveren. Hoe bijzonder is de finale voor deze twee landen en wie zijn de sterspelers?

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Sylke met haar hond Amy. Eigen foto

Op meerdere plekken in de wereld was het de afgelopen tijd extreem warm. In het zuidwesten van Canada vlogen daardoor veel natuurgebieden in brand. Sylke (10) woont in dat gebied.

Foto: Remko de Waal

Van heftige branden in Canada tot nog een prijs voor Max. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje:

Foto: AFP

Altijd al eens willen slapen met je hoofd in de wolken? In Shanghai kan dat. Daar is het hoogste hotel ter wereld geopend. Het is twee keer zo hoog als de Eiffeltoren.

Foto: Salek Vaclav AP

Een zware tornado zorgde vorige week voor een ravage in Tsjechië. En afgelopen weekend was België voor de tweede keer in korte tijd aan de beurt. Krijgen we in Europa in de toekomst meer te maken met deze wervelstormen?

Foto: Persbureau Meter

Om zichzelf in veiligheid te brengen, moest een F16-piloot op een vliegbasis in Leeuwarden zijn schietstoel met parachute gebruiken. Het toestel is daarna tegen een gebouw aan gereden. 

Foto Robin Utrecht ANP
Voor ouders

Aan veel keukentafels zal het deze week worden overwogen: wel of geen prik voor je 12-plusser? En heb je daar als ouder eigenlijk wel iets over te zeggen? Vier vragen en antwoorden.

Foto: AP

Wat valt je op aan deze foto’s van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, gemaakt in februari (links) en juni (rechts)? Precies! Hij zou zo’n tien tot twintig kilo zijn kwijtgeraakt. Inwoners van Noord-Korea maken zich zorgen.

De Croods
4.5
Film

Een stoere heldin: check. Bijzondere dieren: check. Een mooi liefdesverhaal: check. Een gekke oma: check. En véél grappen: check! De tweede film over de holbewoner-familie De Croods heeft alle ingrediënten in zich voor een kleurrijk spektakel. En dat is het ook!

Jeugdjournaal Podcast

Bart Tuinman en Malou van der Starre van het NOS Jeugdjournaal ruilen hun camera af en toe in voor een microfoon. Sinds kort maken ze de Jeugdjournaal Podcast. En volgens Bart is dat best even wennen.

Foto: Eigen foto

Bang om vies te worden of om zich pijn te doen is Carléne (11) uit het Zeeuwse Tholen niet. Zonder na te denken redde ze vorige week drie kuikens uit een put. En dat is niet haar eerste reddingsactie...

Foto: Pixabay

Zes jonge raven op de Veluwe hebben een GPS-zendertje gekregen. Onderzoekers houden de vogels in de gaten om erachter te komen hoe ze aan hun eten komen. Ze zouden namelijk wel eens met wolven kunnen samenwerken!

Foto: Shutterstock

Altijd gedacht dat je in je slaap wel eens een spin oppeuzelt? En dat plas drinken gezond is? Over de natuur worden veel wijsheden verteld. Maar er gaat ook een boel lariekoek rond. Dat ontdekten biologen en wetenschapsjournalisten Koen Moons, Steijn van Schie en Maartje Kouwen voor hun boek ...

Foto: Aymila, Ravi, Mijntje en Iglaas

Hoe zorg je ervoor dat mensen en dieren elkaar niet in de weg zitten? Voor dat probleem van WNF bedachten 150 scholen een technische oplossing, tijdens de wedstrijd Vakkanjers junior. De Tweemaster uit Barendrecht won met hun idee voor de Holofant: een hologram om olifanten te beschermen. Vandaag werden ze op school verrast met een beker.

Foto: ANP

Dit beeld van het voetbalstadion in regenboogkleuren in de Duitse stad München ga je vanavond niet zien. De gemeente riep voetbalbond UEFA op om het stadion in regenboogkleuren te hullen en zo een politieke boodschap uit te dragen naar Hongarije, hun tegenstander van vanavond. Maar UEFA ziet dat niet zitten. Op veel andere plekken zie je wel...

Foto: AFP

De bekende American Football-speler Carl Nassib (28) vertelde maandag in een video op Instagram dat hij op mannen valt. Het is voor het eerst dat een speler uit de belangrijkste Amerikaanse competitie, de NFL, uit de kast komt.

Foto: DPA

Welk land gaat het EK winnen? Om daarachter te komen kun je voetbalkenners naar hun ingewikkelde theorieën vragen, maar je kunt natuurlijk ook een paar slimme dieren laten gokken. Deze otters, leeuw en olifant doen dat best goed!  

Foto: eigen foto

Tijdens Wereldvluchtelingendag wordt vandaag stilgestaan bij mensen die hun land moesten ontvluchten voor oorlog, geweld of onderdrukking. Nahar (10) vindt dat belangrijk. Zij vluchtte vijf jaar geleden uit Syrië. ‘Veel mensen weten niet hoe dat is.’

Foto: Courtesy-Warner-Bros-Pictures
4.5
Film

De twee grootste rivalen uit de filmgeschiedenis zijn terug: Tom en Jerry. Maar wel op een andere manier dan je gewend bent. Toch is het ook nu weer een beestachtig kat-en-muisspel. Met een vleugje vrede.

Foto: Cincinnati Animal CARE

Taart, slingers, een feesthoed en veel lekkere hapjes. De Amerikaanse kat Sammy (19) woont in een asiel en kreeg daar een groot verjaardagsfeest.

Foto: Phill Magakoe AFP

Duizenden schatzoekers kwamen deze week met hun schep en houweel naar een dorp in het oosten van Zuid-Afrika. Zij zijn massaal op zoek naar kristallen.

Foto: Pixabay

Het wordt vandaag flink heet. Als jij het warm hebt, kun je een verfrissend ijsje nemen of het water in duiken om af te koelen. Maar je hond, kat, hamster of cavia kan dat natuurlijk niet. Tijd voor het huisdierenhitteplan. 

Shutterstock

Met bijna 27.000 kilometer op de teller heeft een westelijke grijze walvis een record verbroken. Hij zwom de halve wereld over!

Foto: Maurice van Steen

Nederland kleurt oranje en een belangrijk overleg in Groot-Brittannië. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf meest interessante foto's voor je op een rij.

Foto: ANP

Vandaag spelen de zon en de maan verstoppertje. De maan schuift even voor de zon, waardoor die voor een deel afgedekt wordt. Een gedeeltelijke zonsverduistering dus!

Foto Adam Gasson PA Images

In Groot-Brittannië begint morgen de G7: een belangrijk overleg tussen de leiders van zeven invloedrijke landen. Bij aankomst zien ze hun eigen hoofd, gemaakt van elektronisch afval. De Britse kunstenaar Joe Rush wil zo een probleem op de agenda zetten. 

Foto: Chine Nouvelle Sipa

Een groep van vijftien Aziatische olifanten zorgt voor flink wat chaos in China. De dieren sjokken al maanden door de provincie Yunnan. Veel mensen volgen de mysterieuze trektocht op de voet. 

Foto: ANP

Begin dit jaar was er verdrietig nieuws uit de Amsterdamse dierentuin Artis: de drie leeuwen zouden verhuizen naar een andere dierentuin. Nu is er vrolijk nieuws: de dieren mogen toch blijven.

Moonriders foto VPRO
TV

Als de meeste mensen slapen, sluipt presentatrice/kunstenaar Aukje Dekker samen met een toekomstig kunstenaar voor Moonriders door Nederland. Samen proberen ze stiekem op een openbare plek een kunstwerk te maken. Chadi (11) is te zien in de eerste aflevering.

Foto: Shutterstock

Op een veiling in Japan werd onlangs twintigduizend euro geboden. Niet voor een auto, een kunstwerk of een sieraad, maar voor twee stukken meloen. En dat is niet de eerste keer dat in het Aziatische land iemand veel geld betaalt voor een gezonde snack. Drie dure, Japanse vruchten op een rij.

Foto: Shutterstock

Prullenbakjes bij het toilet en les over maandverband en bloedverlies. Op basisscholen moet meer aandacht komen voor de maandelijkse ongemakken waar sommige meisjes al mee te maken hebben. Dat vinden deelnemers van een onderzoek naar menstruatie-schaamte. Drie meedenklezers vertellen hoe dat bij hen op school gaat.

Foto: AFP
Interview

Al dagen wordt er in België gezocht naar militair Jürgen Conings. Zwaarbewapend vertrok hij de natuur in. Driehonderd militairen en 120 agenten kammen daarom een natuurgebied uit. Oud-opsporingsagent en rechercheur in tv-programma Hunted vertelt hoe zo’n klopjacht gaat.

Foto: Mohammed is voorleeskampioen
Interview

Mohammed (12) uit Delft had goed contact met het publiek en wist emoties over te brengen. Redenen genoeg voor de jury om hem woensdag tijdens De Nationale Voorleeswedstrijd te kronen tot voorleeskampioen. Tijd om even met hem te bellen.

Foto:  Owen Humphreys

Bosuilen blijven vaak op de plek waar ze zijn geboren. Ze verhuizen meestal nog geen vierhonderd meter. Daar kwamen Britse onderzoekers achter. 

Foto: Jesse Knobbe
Eurovisie Songfestival

Licht uit, spot aan! Het Eurovisie Songfestival-spektakel is losgebarsten in Rotterdam. Voor Nederland doet Jeangu Macrooy mee. Maar hij is niet de enige Nederlander op wie zo’n 180 miljoen paar ogen zijn gericht. DJ Pieter Gabriel (15) staat vanavond op het podium tijdens de vlaggenparade.

Eigen foto

Om de vijftigste verjaardag van koningin Máxima te vieren, werd vorige week een muziekgala georganiseerd in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Tussen artiesten als Emma Heesters, Glen Faria en Jeroen van der Boom stond rapper Savio (11) uit Rijssen op het podium.

Foto: Laurens Bosch ANP

Het lijkt wel een spannende scène uit een film: woensdagmiddag werd een waardetransportbusje overvallen door een groep mannen. Daarna ontstond een achtervolging, waarbij iemand is overleden. Wat gebeurde er precies? Drie vragen en antwoorden.

Foto: Jesse Knobbe
Eurovisie Songfestival

Licht uit, spot aan! Het Eurovisie Songfestival-spektakel is losgebarsten in Rotterdam. Voor Nederland doet Jeangu Macrooy mee. Maar hij is niet de enige Nederlander op wie zo’n 180 miljoen paar ogen zijn gericht. Stefania (18) uit Utrecht staat vanavond op het podium namens Griekenland.

Foto: AP

De beroemde Boog van Darwin is ingestort. Deze bijzondere rots die op een brug leek, lag in zee bij de Galapagoseilanden. Water en wind hebben ervoor gezorgd dat er nu een deel is afgebroken.

Foto: ANP

Het muzikale geweld van het Eurovisie Songfestival is gisteravond losgebarsten in Ahoy Rotterdam. Maar ook online gebeurde er veel. Dit zijn de leukste social media-berichten over de eerste halve finale van het liedjesfestival.

Foto: ANP

We kunnen vanaf woensdag weer wat meer leuke dingen doen. Het kabinet laat de versoepelingen van de coronaregels doorgaan.

Foto: EPA Bjorn Larsson Sweden Out

Van demonstraties in ons land tot een grote sportprijs voor Barcelona. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld. Kidsweek zette de vijf mooiste en meest interessante foto's voor je op een rij.

Matheu Hinzen achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival

Bij het organiseren van het Eurovisie Songfestival komt een boel kijken. In Zapp Eurovisie Songfestival Reports laten presentator Buddy Vedder en verslaggever Matheu Hinzen zien hoe dat gaat.

Foto: ANP

Wat zou je ervan vinden als een robothond je zou vertellen wat je wel en niet moet doen? In sommige wereldsteden werkt dat goed. Maar in de Amerikaanse stad New York werden mensen er zo bang van, dat de politie ermee stopt.

Foto: ANP

De outfits zijn gekozen, de liedjes zijn ingestudeerd en de dansjes zijn af. De 39 kandidaten van het Eurovisie Songfestival zijn klaar voor hun shows op 18, 20 en 22 mei. Vandaag beginnen zij met de repetities in Ahoy Rotterdam. In die stad staat alles in het teken van het liedjesfestijn.

Foto: ANP

Een Amerikaanse politicus probeerde deze week op een bijzondere manier indruk te maken. Hij nam een levende beer mee op campagne.

Foto: ChildPress

Zijn vragen zijn zó kritisch en goed, dat Darryl (14) uit Amsterdam de eerste kinderperskaart van Nederland verdient. Dat vinden de organisaties ChildPress en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Gisteren kreeg hij 'm uitgereikt.

Foto: Diergaarde Blijdorp

Hoera! Blij babynieuws uit de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp. Olifant Bangka is bevallen van een jong. Een mannetje!

Davina Michelle
Ambassadeur van de vrijheid

Elk jaar staan we op 5 mei even stil bij onze vrijheid. Maar Bevrijdingsdag ziet er dit jaar door corona anders uit dan anders. Toch heeft zangeres Davina Michelle, één van de drie ambassadeurs van de vrijheid, grootse plannen.

Foto: ANP

Er zwemmen nu veel minder vissen in de Waddenzee dan 55 jaar geleden. Hoe komt het dat die vissen zijn gevlogen? Daar proberen onderzoekers nu achter te komen.

Veel te veel mensen bij het stadion van Ajax. Foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

Van sportprijzen in ons land tot bosbrand in Australië. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste en meest interessante foto's voor je op een rij.

Foto: ANP
Quiz

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de test!

Foto: Shutterstock

Ons land is de komende maanden weer een paar miljoen inwoners rijker. Elk voorjaar verhuizen veel trekvogels naar Nederland om te broeden. Sommige zitten al op hun nest, maar een groot deel is nog onderweg. Wist je dit al over trekvogels?

Corné krijgt zijn eerste boek van schrijver Ronald Giphart. Foto: Oogfonds

Corné (12) uit Leiden weet al zeker wat hij later wil worden: schrijver. Het Oogfonds hielp hem met het uitgeven van zijn eerste boek: Pak het bot. De bekende schrijver Ronald Giphart was woensdag bij zijn boekpresentatie.

Foto: ANP

Veel media, waaronder Kidsweek, schreven vorige week dat ‘groter als’ in spreektaal niet meer fout is. Volgens andere media klopt dat niet en daardoor ontstond ophef. Hoe zit dat nu precies? Drie vragen en antwoorden.

Foto: ANP

Een koe in Rotterdam besloot woensdag een verfrissende duik in het water te nemen. Het dier moest gered worden door de brandweer.

Foto: Shutterstock

Ook dit jaar kun je door corona je zakgeld niet uitgeven op de vrijmarkt of een spelletje spelen in een druk park. Hoe vier je dan Koningsdag? Kidsweek-lezers geven tips.

Skelet van tyrannosaurus rex Trix in Naturalis

Hoe angstaanjagend de Tyrannosaurus Rex er miljoenen jaren geleden ook uitzag, heel snel was hij niet. Het dier sjokte maar met zo’n 4,6 kilometer per uur over de aardbol!

Foto: Shutterstock

Krijg jij ook kriebels als iemand 'groter als' zegt in plaats van 'groter dan'? Dan moet je je vanaf nu weten te beheersen. Vind jij het verschil tussen die twee woorden moeilijk te begrijpen? Dan zul je blij zijn: 'als' en 'dan' mogen nu door elkaar gebruikt worden. Tenminste, als het aan de website van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS...

Foto: ANP

Altijd al een keer willen sporten met Rico Verhoeven? Dat kan vandaag tijdens de Koningsspelen. Dan laat wereldkampioen boksen tijdens Zappsport@school Work-out zijn favoriete oefeningen zien. 

Foto: ANP

Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, is vandaag verschenen in een nieuwe versie. Dat boek is bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar en volwassenen die moeite hebben met lezen. Het boek kreeg ook een andere naam: Mijn naam is Anne.

Foto: ANP

Het broedseizoen is in volle gang. Vogels willen daarbij niet gestoord worden. Daarom worden honden, katten en mensen bij de nestjes weggehouden. Bioloog Jorrit Vlot legt uit waarom dat een goed idee is.

Foto: ANP

De Nederlandse voetbalvrouwen spelen tijdens hun eerste Olympische Spelen in Japan tegen het Zuid-Amerikaanse land Brazilië, het Aziatische land Japan en het Afrikaanse land Zambia. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Foto: Ullapool Sea Savers

Dertien kinderen uit de Schotse kustplaats Ullapool zijn zo dol op de onderwaterwereld, dat ze regelmatig de zee schoonhouden. Voor die klus hebben ze een nieuw hulpje: een speciale onderwaterdrone.

Foto: Shutterstock

Wat hebben vogels, egels, wormen en bijen met elkaar gemeen? Je kunt ze allemaal tellen in je tuin tijdens verschillende nationale dierenteldagen! Dit weekend zijn de bijen aan de beurt. Maar wat wordt er met jouw informatie gedaan? Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis legt uit.

Foto: Kinderklimaattop

Het is tijd voor originele manieren om het klimaat te helpen. Dat vinden 23 groepen 7 en 8. Daarom bedachten zij vandaag tijdens de online Kinderklimaattop een boel manieren om energie te besparen, wateroverlast te voorkomen en opwarming van de aarde tegen te gaan. 

Foto Pramod Neupane-WWF Nepal

In het Aziatische land Nepal lopen weer wat meer Indische neushoorns rond. In 2015 waren er nog 650, nu zijn dat er 752. Dat is een stijging van zestien procent. 

In Maleisië worden bossen gekapt, om sojabonen te laten groeien. Foto: Shutterstock

Nederland staat in de top 5 van Europese landen die zorgen voor ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azie. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een nieuw rapport.

Foto: ANP

De buitenschoolse opvang mag vanaf maandag weer open. Dat heeft het kabinet vandaag besloten, meldt RTL Nieuws.

Foto: McFadden/ANL/REX/Shutterstock

Het is een verdrietige week voor het Britse baasje van reuzenkonijn Darius. Het dier, dat werd uitgeroepen tot grootste konijn ter wereld, is gestolen.

Foto: Shutterstock

Dat mannelijke gorilla’s zichzelf graag op de borst kloppen heb je vast wel eens gezien in een film. Dat trucje doen de dieren niet zomaar. Wetenschappers ontdekten dat de mannetjes willen laten zien hoe groot ze zijn.

Foto: Still YouTube

Dat ook dieren niet altijd naar hun moeder luisteren, laten deze wollige welpjes uit de Amerikaanse staat Connecticut zien. Moederbeer probeert haar kroost veilig naar de overkant te brengen, maar daar hebben de jonkies helemaal geen zin in.

Foto: Still YouTube

Een hongerige Indische varaan besloot deze week op zoek te gaan naar een lekker hapje in een Thaise supermarkt. Daarbij beklom de enorme hagedis meerdere kasten in de winkel.

Het schip wordt weggesleept. Foto: ANP

Het is gelukt om het Nederlandse vrachtschip voor de kust van Noorwegen weg te slepen. Het schip, de Eemslift Hendrika, raakte maandag in de problemen door slecht weer.

Foto: ANP

Er was deze week een hoop gedoe over wasberen in het Brabantse Vught. Daar werden twee wasberen gevonden, één in een boom en een ander in een kippenhok. Wegwezen met die dieren, vonden natuurbeschermers. Maar waarom? Vier vragen en antwoorden. 

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Medewerkers van het Nederlandse bedrijf Boskalis vliegen de wereld over om vastgelopen schepen los te maken of weg te slepen. Vorige week deden ze dat bij het superschip in het Suezkanaal. Nu staan ze op het punt van beginnen in Noorwegen. Woordvoerder Martijn Schuttevaer vertelt.

Foto: ANP

Sommige dierentuinen, zwembaden, musea, pretparken en sportverenigingen mogen deze maand een paar dagen de deuren openen. De regering wil zo onderzoeken of bezoekers corona-proof weer voorzichtig leuke dingen kunnen doen. Kinderen onder twaalf jaar hoeven geen negatieve coronatest te laten zien.

Veel huizen stortten in door het noodweer. Foto: AP

Het is noodweer in het Aziatische land Indonesië. Door een tropische wervelstorm zijn veel mensen in de problemen gekomen. 128 mensen overleefden de ramp niet.

Foto: IUCN

Er is een nieuwe Rode Lijst uit. Daarop staan dieren en planten die kwetsbaar zijn of met uitsterven worden bedreigd. Met de Afrikaanse olifant gaat het niet goed. Vooral de bosolifant wordt ernstig bedreigd.

Foto: Shutterstock

Een primeur in de dierenwereld: Russische dieren kunnen binnenkort een coronavaccinatie krijgen. Wetenschappers hopen dat ze in april kunnen beginnen met prikken.

Bowi. Foto Gwen Groeneweg

Het is vandaag de Internationale Dag van Transgenderzichtbaarheid. Een dag om mensen bewust te maken van hoe het is als je in het verkeerde lichaam bent geboren, zoals Bowi (10) uit Den Haag. Hij vertelt er graag over. 

Foto: Shutterstock

Is het een geheime code? Of een mysterieuze boodschap? Dat vroegen veel mensen zich af toen ze een tweet van een Amerikaans militair hoofdkwartier zagen. Daar stond namelijk: ;l;;gmlxzssaw.

Foto: ANP

Een kerk in Krimpen aan den IJssel is afgelopen nacht beschadigd door vuurwerk. Niemand raakte daarbij gewond.

Foto: Shutterstock

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om koeien minder vervuilende gassen te laten uitstoten. Dat deden ze door zeewier door koeienvoer te mixen. 

Eigen foto

Raaf uit Huissen gaat het liefst zo vaak mogelijk met zijn metaaldetector op schattenjacht. En soms is die zoektocht succesvol. Deze maand vond hij een munt uit 1786.

Shai (rechts) speelt zus Margot. Foto Anne Frank Stichting - Ray van der Bas
TV

Hoe zou het verhaal van Anne Frank gaan als ze een vlogger was geweest? Dat kon je al zien in haar videodagboek op YouTube. De serie die vandaag op tv start, gaat nog een stapje verder. Shai Eschel (16) speelt zus Margot en vertelt. 

Foto: ANP

Het is zaterdagavond om half negen even donkerder dan normaal. In 185 landen doen miljoenen mensen, gemeenten en bedrijven mee met Earth Hour, de jaarlijkse actie van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dat wordt gedaan om aandacht te vragen voor klimaatverandering. 

Foto: ANP

Verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) stoppen met het bedenken welke partijen kunnen samenwerken in een nieuw kabinet. Dat doen ze na een blunder met aantekeningen. 

Verkenners Ollongren (achter) en Jorritsma (voor) Foto: ANP

Kajsa Ollongren van de politieke partij D66 is positief getest op corona. Zij is één van de politici die nadenken over welke politieke partijen samen kunnen gaan regeren. En die zoektocht duurt nu dus wat langer.

Foto: Shutterstock

Zapp-presentator, acteur en rapper Bilal Wahib (22) ligt onder vuur. Hij zou in een livestream aan een minderjarige jongen hebben gevraagd om zijn geslachtsdeel te laten zien, in ruil voor geld. Simone Belt van helpwanted.nl vertelt wat je in zo'n situatie kunt doen. Die organisatie helpt bij online misbruik.

Foto: EPA

Dit schilderij van de Britse kunstenaar Sacha Jafri is bijna zo groot als vier gymzalen. En daar hangt ook een groot prijskaartje aan, bleek onlangs. Het werk is verkocht voor 52 miljoen euro.

Een meervleermuis. Foto ANP

Acht huizen in Steenwijk in Overijssel staan al lang leeg. Ze zouden gesloopt worden, maar dat gaat niet door. De sloop wordt tegengehouden door... een groep vleermuizen.

geldquiz

Het is de week van het geld. Hoe ben jij met money, doekoe, poen en cash? Geef jij je geld het liefst zo snel mogelijk uit of ben je een echte superspaarder? Doe de test!

Foto: Shutterstock

Niet alleen mensen kiezen om de zoveel tijd een nieuwe leider voor hun land. Ook wilde dieren doen dat. Zij gaan natuurlijk niet met een rood potlood naar een stembureau. Maar hoe worden de dierenleiders dan gekozen?

Foto: Shutterstock

In veel landen heeft je huidskleur nog steeds invloed op hoe je wordt behandeld. Daarom roept landengroep de Verenigde Naties (VN) 21 maart al jaren uit tot internationale dag tegen racisme. Ook in Nederland komt het nog regelmatig voor.  Dominic (9), Jeniah (13) en Quan (10) vertellen.

Foto: ANP
Quiz

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuws. Heb jij goed opgelet? Test het met onze nieuwsquiz!

Foto Martijn Beekman

VVD-lijsttrekker Rutte 'sprong van de bank en is supertrots'. D66-lijsttrekker Sigrid Kaag sprong zelfs op tafel van blijheid. Maar niet iedereen is tevreden. Een paar reacties van lijsttrekkers op de voorlopige verkiezingsuitslagen.

Foto: Pixabay
Kieswijzer voor kinderen

Nederland heeft gekozen, maar wat als kinderen het voor het zeggen zouden hebben? Dan zou de Partij voor de Dieren misschien wel regeren. Dat blijkt uit de resultaten van de Kieswijzer voor Kinderen, die meer dan 250.000 keer is...

Foto: Still YouTube Richard Sidey

Pinguïns zijn meestal te herkennen aan hun zwart-witte pak. Waarschijnlijk moest een Nieuw-Zeelandse fotograaf daarom even goed kijken toen hij deze zeldzame albino-pinguïn spotte. Die is namelijk helemaal wit.

Foto: Facebook

Een Utrechtse koe is maandagnacht op avontuur gegaan. Ze ontsnapte en wandelde door de straten van de stad. Na een tijdje kon ze gevangen worden.

Een treurspreeuw. Foto: Shutterstock

In het Friese Heerenveen zijn mensen op jacht naar drie treurspreeuwen. De vogels vliegen daar rond, maar horen er niet thuis. Dus moeten ze gevangen worden.

Een actievoerder tegen de coronamaatregelen. Foto: ANP

Van demonstraties in ons land tot internationale awardshows. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Foto: Stef

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Dat vindt Stef (9) uit het Brabantse Best. Met de truien in opvallende kleuren van zijn eigen merk Shine by Stef hoopt hij iets te doen tegen pesten.

Foto: Shutterstock

Een stuntelende albatros in Nieuw-Zeeland zorgde deze week voor een hoop lol. De grote zeevogel probeerde veilig te landde, maar kwam wat ongelukkig terecht. En dat is gefilmd!

Foto: Bart van der Putten

Het is weer tijd voor de Kids' Choice-Awards! Gravin Eloise van Oranje is één van de Nederlandse genomineerden en dat heeft ze op een bijzondere manier gemerkt... Met een groene slijmdouche!

Foto: Samsung

Houd je van dieren spotten én zit je graag achter de computer? Dan kunnen rangers uit Zuid-Afrika jouw hulp goed gebruiken. Zij vragen mensen om camerabeelden vanuit een natuurpark te bekijken en mee te speuren naar stropers. 

Foto Morris Bennis
Foto's

Woesh! Op veel plekken in Nederland raast de wind vandaag door de straten. Storm Evert (de eerste storm van het jaar) zorgt voor flink wat schade. Het KNMI kondigde daarom code geel af voor zware windstoten.

Foto: ANP

Last Dance (laatste dans). Zo heet het nummer van de Nederlands-Griekse Stefania Liberakakis (18). Dat maakte ze gisteravond bekend. Stefania doet namens Griekenland mee met het Eurovisie Songfestival. 

Foto: Shutterstock

Pop it fidget toys zijn heel populair. Hoe komt dat? Monique Thoonsen, prikkel-expert en schrijver van het boek Wiebelen en friemelen in de klas, weet dat precies. Volgens haar kan het friemelen helpen als je overprikkeld én onderprikkeld bent.

Foto AFP

De twee Duitse herdershonden Champ en Major mogen tóch in het Amerikaanse Witte Huis blijven. Deze week haalden de viervoeters het nieuws omdat ze zich niet zo netjes zouden gedragen, maar volgens een woordvoerder hoeven ze niet te verhuizen.

Foto: Elizabeth Scott

De Amerikaanse Liza (7) is ziek. Ze moet geopereerd worden, maar daar heeft haar moeder niet genoeg geld voor. Daarom besloot Liza zelf limonade te verkopen. Met succes!

Foto: ANP
Vriendenboekjes van lijsttrekkers

De verkiezingen staan voor de deur. Iedereen van achttien jaar en ouder mag dan aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar op wie kunnen ze eigenlijk stemmen? Acht lijsttrekkers vulden Scoops vriendenboekje in. Deze is van Gert-Jan Segers (51) van de ChristenUnie.

Een das (niet de das uit het verhaal). Foto: Shutterstock

Een dassenfamilie uit het Limburgse Roermond haalde de laatste tijd regelmatig het nieuws. De burcht van de familie moest plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk en daarom zitten ze nu tijdelijk in een opvang. Maar is dat wel zo tijdelijk?

Foto: Esther Ouwehand
Vriendenboekjes van lijsttrekkers

De verkiezingen staan voor de deur. Iedereen van achttien jaar en ouder mag dan aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar op wie kunnen ze eigenlijk stemmen? Acht lijsttrekkers vulden Scoops vriendenboekje in. Deze is van Esther Ouwehand (44) van de Partij voor de Dieren.

Foto mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag

Negen jaar geleden ontdekten onderzoekers een kist met brieven van meer dan driehonderd jaar oud. Wetenschappers hebben nu een van die brieven gelezen, zonder 'm te openen.

Foto: ANP
Quiz

Een jaar geleden werd de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland vastgesteld. Daarna gebeurde er veel. Wat weet jij over het virus? Doe de test!

Olifanten in Blijdorp. Foto: ANP

Dierentuinen hebben geldproblemen en daarom krijgen ze hulp. Met een speciaal potje van 39 miljoen euro wil de regering de parken helpen. Goof Lukken, dierentuinexpert van de Hogeschool in Breda, legt uit waarom dat nodig is. 

Foto: ANP

Een man in Tsjechië heeft bibberend een record verbroken: met één ademteug zo ver mogelijk onder water zwemmen in ijskoud water. Hij zwom 81 meter!

Foto: YouTube

Word jij wel eens verdrietig of boos als je een spelletje verliest? Dat kan erger: een kandidaat van een spelprogramma uit IJsland vond het zó erg dat hij verloor, dat hij het decor sloopte. 

Foto: Staatsbosbeheer

Labradoodle Lieve is verkozen tot de leukste hond van Schoorl. Als prijs mag ze voor een keer werken als fotomodel. Mét een belangrijke boodschap.

Foto: ANP
Kieswijzer voor kinderen

Je hebt het waarschijnlijk vast al gehoord: Over een paar weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Welke partij past eigenlijk het beste bij jou? Met de Kieswijzer voor Kinderen kom je erachter.

Foto: Kidsweek
TESTTEAM

Musea zijn al even dicht, maar veel zijn ook online te bezoeken. Is dat net zo leuk als in het echt? Het testteam zoekt het uit en doet de online sleutelchallenge van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Foto: Facebook University of Florida College of Veterinary Medicine

Amerikaanse dierenartsen hadden onlangs een bijzonder beest op hun operatietafel liggen. Een krokodil uit een dierentuin in de staat Florida moest geopereerd worden, omdat ze een schoen van een bezoeker had ingeslikt.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock

Een vlug ommetje of juist een lange wandeling. Nederland is massaal aan het wandelen geslagen. Maar wat nou als je wandelen echt niks aan vindt? Probeer dan eens één van deze tips.

Licypriya wil een betere klimaatwet. Eigen foto
Interview

Licypriya uit India zet zich al drie jaar in voor een beter klimaat. En daarom kreeg ze een plekje op een speciale lijst van jonge mensen die belangrijke dingen doen voor de wereld. Maar de Greta Thunberg van India moet je haar niet noemen.

Foto: ANP

Van ijspret in ons land tot bezorgdheid over het ebolavirus in het Afrikaanse land Guinee. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Foto: Zapp

Keken jullie het liefst naar Mollenstreken, Heel Holland Bakt Kids of Brugklas? En is André van Duin, Buddy Vedder of Lavezzi Rutjes jullie favoriete ster? Dat hoor je zaterdag tijdens de uitreiking van de Zapp Awards. Maar wat weet je eigenlijk over de awardshow zelf? Doe de quiz!

Foto: ANP

De afgelopen maanden heb je vast veel gehoord over de persconferenties van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Binnenkort komt daar een speciale versie van: eentje voor kinderen. Dan kunnen jullie alles vragen wat je wilt weten over het coronavirus.

Foto: Shutterstock

Het lijkt wel een scène uit een film, maar het is echt gebeurd. Drie mensen zijn deze week gered van een onbewoond eiland in de Atlantische Oceaan. Daar zaten ze al 33 dagen vast. Dat maakte de Amerikaanse kustwacht woensdag bekend.

Foto: ANP

Op de schaats, lopend of met de slee. Ben je een ijsliefhebber en wil je de komende dagen een tochtje maken? Dan heb je geluk: het is perfect weer om een dikke ijslaag te laten groeien. Maar hoe stap je nou veilig het ijs op? Hier moet je op letten.

Zazou (links) en Fenna

Op veel plekken is het een traditie tijdens carnaval: een optocht door de straten met versierde wagens en verklede mensen. Door corona kan dat dit jaar niet doorgaan. Daarom deden de zussen Fenna (13) en Zazou (11) uit Montfoort mee met een mini-versie. 

Foto: YouTube

Veel mensen werken al maanden thuis, maar dat loopt nog steeds niet bij iedereen gesmeerd. Dat bewees de Amerikaanse advocaat Rod Ponton deze week. Tijdens een hoorzitting had hij per ongeluk een kattenfilter over zijn gezicht geplakt.

Foto: Shutterstock

De politie in Roosendaal hoefde zondag niet zo hard te werken. De agenten konden zelfs rustig aan doen! Na een auto-inbraak in Roosendaal rende man weg voor de agenten, maar door zijn voetstappen in de sneeuw werd hij snel gespot.

 Foto Jonathan Martin Northland College

Kijk jij om je heen in de natuur dan zie je veel groen, blauw en bruin. Maar voor sommige dieren ziet de wereld eruit als een disco vol fluorescerende kleuren. Hun huid of vacht kan knalroze, gifgroen of felblauw oplichten. Er worden steeds meer dieren ontdekt die dat trucje kunnen. 

Foto: ANP

De kans is groot dat je dit weekend je sneeuwlaarzen, slee en winteroutfit uit de kast kunt halen. Waarschijnlijk wordt het in een groot deel van Nederland wit, maar ook glad.

Foto: YouTube

In het Aziatische land Kazachstan is een bijzonder natuurfenomeen te zien. Een bevroren geiser zorgt daar voor een vulkaan van ijs.

Foto: ANP

De Britse coronaheld Tom Moore (100) is deze week overleden nadat hij besmet raakte met het coronavirus. De man werd in april wereldberoemd doordat hij bijna 45 miljoen euro ophaalde voor een goed doel. 

Foto: ANP

'We zitten in een spannende en ook onzekere fase van de coronacrisis', begon demissionair minister-president Rutte gisteravond de persconferentie. 'Een derde golf aan besmettingen komt er razendsnel aan', zei hij later. Daarom wordt de lockdown in ieder...

Foto: Pixabay
Boek

Hoe weet je wie je bent? En hoe kom je erachter welke dingen invloed hebben op jouw persoonlijkheid? In het boek Alles over wie ik ben denkt schrijfster/filosoof Stine Jensen daar met kinderen over na. 

Foto: YouTube

Het sneeuwt in de Amerikaanse stad Washington en daar zijn niet alleen mensen blij mee. Ook de reuzenpanda's in de dierentuin kunnen hun geluk niet op. 

Foto: Pixabay

Dierenartsen hebben het druk. Mensen willen steeds meer ingewikkelde ingrepen voor hun hond of kat. Volgens dierenartsspecialist Paul Mandigers is dat niet altijd de beste oplossing. 

Foto: ANP

Het giraffenkalfje Christine loopt door het binnenverblijf van Safaripark Beekse Bergen alsof ze er al tijden woont, maar daarmee houdt ze je voor de gek. De giraffe werd gisteren geboren. De geboorte is goed nieuws voor haar giraffesoort, die bedreigd wordt.

Foto: ANP

Verdrietig nieuws uit dierentuin ARTIS in Amsterdam. De drie leeuwen gaan het park verlaten. Door de coronacrisis is er niet genoeg geld voor een nieuw verblijf en daarom verhuizen de roofdieren over een paar weken naar een dierentuin in Frankrijk.

Foto: ANP

Niet alleen relschoppers gingen de afgelopen dagen de straat op, ook voetbalsupporters waren op veel plekken te vinden. Zij kwamen niet om te rellen, maar juist om de steden te beschermen.

Brandjes worden geblust. Foto ANP

Ook op de derde avond met een avondklok was het op veel plekken heel onrustig op straat. In onder andere Den Bosch, Rotterdam, Amsterdam, Geleen, en Haarlem liep het uit de hand.

Kwartier van het dier. Foto: VPRO

Dat ook dieren een plekje aan de talkshowtafel verdienen, liet presentator Tim den Besten al zien in het eerste seizoen van Kwartier van het dier . Nu komt hij met een winterdipeditie. 

Foto: Shutterstock

Op het Indonesische eiland Bali heeft de politie een bijzondere manier gevonden om mensen aan te sporen een mondkapje te dragen. Mensen die dat niet doen en geen boete kunnen betalen, moeten daarvoor in de plaats push-ups doen.

Foto: Britt met al haar kaartjes

Er waren deze week twee bezorgers nodig om de post af te leveren bij Britt (9) uit het Friese Molkwerum. Zij kreeg namelijk 850 kaartjes!

Meester Viët

Een man in een rok. Dat moet kunnen, vindt pabo-student Viët Hung Nguyen. Daarom plaatst hij als Meester_Viët dansfilmpjes op TikTok waarin hij een wit rokje draagt. 

Foto: A Seal

Bij zeehondenopvang A Seal in Stellendam (Zuid-Holland) werd dit weekend een bijzonder dier binnengebracht. Een grijze zeehond die niet grijs, maar zwart is.

Het zeepaardje op Ameland. Foto Klaas Klok

Op Texel, Vlieland en Ameland zijn deze week meerdere levende zeepaardjes gevonden op het strand. Dat zijn bijzondere vondsten, want die dieren laten zich niet snel zien.

Foto: ANP

Kinderen blijken toch niet vatbaarder te zijn voor de Britse variant van het coronavirus dan volwassenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Groot-Brittannië.

Foto: Olivia

Het is al vijftig jaar niet gebeurd: op de straten van de Spaanse hoofdstad Madrid ligt deze week een dik pak witte sneeuw. Olivia (10) woont er al haar hele leven en had dat nog nooit gezien. Zij is blij, maar de sneeuw zorgt ook voor problemen.

Foto: ANP

Groep 8-leerlingen moeten dit jaar het hoogste schooladvies krijgen van hun leraar, als ze eigenlijk tussen twee niveaus in zitten. Dat vinden verschillende organisaties die adviezen geven aan scholen. 

Thirza en Yaron kregen na de coronatest een dapperheidsdiploma en een knuffel.

In de gemeente Lansingerland wordt iedereen gevraagd om een coronatest te doen. In één van de dorpen is namelijk de besmettelijke Britse variant van het coronavirus uitgebroken. Daarom lieten ook Thirza (10), Yaron (11) en René (11) zich testen.

Foto: Instagram

De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden is niet de enige die binnenkort welkom wordt geheten in het Witte Huis. Zijn hond Major krijgt ook een eigen feestje.

Foto: Instagram

Het is de droom van veel topmodellen: een foto op de voorpagina van het bekende modetijdschrift Vogue. Toch trekt de Italiaanse versie zich daar niks van aan. Zij zetten deze maand dieren op de cover.

Foto: Het natuurhistorisch Museum

Rondzwervende mondkapjes op straat zijn gevaarlijk voor dieren. Die eten ze op of ze raken erin verstrikt. Dat laatste gebeurde bij deze meeuw, die werd gevonden met een mondkap om zijn poot gewikkeld. Het dier is binnenkort te zien in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam in de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal

Steken en prikken

Wat gebeurt er als je wordt gestoken door een wesp? Of wordt gebeten door een schildpad? In Steken en Prikken proberen presentatoren Jurre Geluk en Emma Wortelboer dat uit. Jurre vertelt.

Foto: Billy

De Britse kater Billy weet zijn baasjes én hun buurtgenoten een beetje blij te maken tijdens de lockdown, die ook in Groot-Brittannië geldt. De kat bezorgt briefjes. Zijn baasje Zack deelt het avontuur uitgebreid op Twitter.

Foto: ANP

De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Nou ja… de schoolopdrachten dan. Deze kinderen hebben een bijzondere thuiswerkplek.

Anti verveel tips

Is je game-controller al aan het slijten en krijg je zere vingers van het swipen op je telefoon? Geen paniek! Er zijn nog veel meer leuke thuis-doe-dingen te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ideeën van Kidsweek-lezers?

Foto's: ANP

Zijn mannen of vrouwen beter in het ontmaskeren van leugenaars? In De Faker gaan zes BN'ers een dag mee met een gezin. Maar één iemand hoort daar niet bij. Wie ziet de herkent de meeste jokkebrokken? Actrice Stephanie van Eer en acteur Niek Roozen vertellen.

Olivia, Emma en Lilith aan het knutselen

Er worden dit jaar door corona extra veel kerstkaarten verstuurd. Nu we niet massaal bij elkaar op bezoek mogen, is het een goede manier om te laten weten dat je aan anderen denkt. De kaarten van Sijf (9) en Lilith (8) hebben bijvoorbeeld een bijzondere bestemming.

Foto: Shutterstock

Aan het einde van het jaar barst het altijd van de lijstjes. Zo maakte ook YouTube een lijstje van best bekeken video's in Nederland. En dat waren... 

Foto: ANP

Zou jij komende weken op zon- of sneeuwvakantie gaan? Dat zit er voorlopig niet meer in. Schiphol, grote reisorganisaties én de regering komen met nieuwe maatregelen om nog meer besmettingen met het coronavirus tijdens het reizen te voorkomen.

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Nederland staat er goed voor om te herstellen van de economische crisis die ontstond door het coronavirus. Dat zeggen experts, die 37 landen met elkaar vergeleken.

Foto: Shutterstock

Laten liggen en dertig meter afstand houden. Dat is vanaf nu de nieuwe regel als het gaat om zeehonden in het Waddengebied. Zie je een zielige zeehondpup liggen? Dan dus het dus geen goed idee om 'm zelf naar een opvang te brengen.

Foto: Shutterstock

Van het puntje van hun pluizige oren tot aan de onderkant van hun staart. Panda's in het Qingling-gebergte in China smeren zich graag helemaal in met paardenpoep. Wetenschappers vroegen zich lange tijd af waarom de dieren dat doen. Nu hebben ze een antwoord: het houdt ze warm.

Foto: Shutterstock

Een droge mond, een knoop in je buik en bibberbenen. Een beurt krijgen in de klas kan voor veel kinderen voor heel wat spanning zorgen. Dat onderzocht het NOS Jeugdjournaal.

Cats&Dogs
4
Film

Ben jij een honden- of een kattenliefhebber? Ach, eigenlijk maakt dat niet uit. In Cats & Dogs: Slaan De Pootjes Ineen stelen ze samen de show. Als geheim agenten gaan drie stoere honden en een grappige kat op jacht naar slechteriken.

Foto: Ashlee Benc Kangaroo Island Land for Wildlife

Biologen op het Australische Kangaroo Island waren dolblij toen ze de grote ogen van dit grijze dwergbuidelmuisje zagen schitteren in de natuur. Ze waren bang deze diersoort de enorme bosbranden van vorig jaar niet had overleefd. 

Foto Ami Vitale - Save Giraffes Now

Hoe verhuis je een giraffe? Nou gewoon, met een boot! Medewerkers van de Amerikaanse organisaties Save Giraffes Now helpen met een grote giraffe-verhuisoperatie in het Afrikaanse land Kenia.

Foto: Shutterstock

Het gaat niet goed met de Australische koala's. Meer dan zestigduizend buidelberen waren het slachtoffer van de enorme bosbranden van vorig jaar en dit jaar. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een nieuw onderzoeksrapport.

Thomas en Rutger

Sinterklaas is alweer het land uit, maar Emma (10) uit Mill is nog volop aan het nagenieten. Tijdens de show Heerlijk avondje voor Sinterklaas werd ze verrast door Gluurpiet én twee bekende youtubers met een groot cadeau.

Foto: Australian Institute of Marine Science

Wetenschappers hebben een héél oude vis gevangen in een tropisch rif voor de kust van Australië. Een middernachtsnapper leeft er al 81 jaar.

Foto Marcel van den Bergh

Het was reuzespannend voor circusfamilie Freiwald, maar ze kunnen weer kilo’s appels en gras inslaan. Olifant Buba mag bij ze blijven. De circusfamilie is opgelucht, maar niet iedereen is blij met deze beslissing.

Foto: Pixabay

... Max en Luna! De meeste honden heten (nog steeds) zo. Maar ook Bobbie, Bella en Pip kun je steeds vaker tegenkomen. Dat onderzocht dierverzekeraar Petplan.

Foto: Ravensbeard Wildlife Center

Rocky de uil, die eerder deze maand meereisde met een enorme kerstboom in New York, is vrijgelaten in het wild. Het kerstuiltje werd door haar verzorgers gezond verklaard en mocht de lucht in.

Foto: Shutterstock

In razend tempo hebben drie medicijn-ontwikkelaars een corona-vaccin gemaakt dat succesvol lijkt te zijn. Nog nooit eerder werd een vaccin zo snel gemaakt en daarom maken sommige mensen zich zorgen over de betrouwbaarheid. Zijn die zorgen terecht? We vroegen het jeugdarts Caroline Schouten.

Foto: Toronto Zoo

IJsbeer Juno uit de Candadese dierentuin Toronto Zoo heeft promotie gemaakt. Deze maand werd het vrouwtje benoemd tot korporaal-chef. 

Foto: ANP

De dierlijke inwoners van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kregen vandaag hoog bezoek. Koning Willem-Alexander kwam kijken wat de invloed is van de coronacrisis op speciale fokprogramma's van het park.

Een ouder en kind op de telefoon - Foto Shutterstock
Voor Ouders

De kans is groot dat jouw kind actief is op TikTok. Die app is namelijk razendpopulair. Maar hoe houd je nou in de gaten wat hij of zij doet? Dat is sinds vorige week een beetje makkelijker. De optie Family Pairing werd weer wat uitgebreid. Vier vragen en antwoorden.

Foto: Declan

Stenenverzamelaar Declan (10) uit Vlissingen deed een bijzondere vondst op het strand: een vuistbijl die gebruikt werd door Neanderthalers. Die mensen leefden tot veertigduizend jaar geleden rond de Noordzee.

Foto: Shutterstock

Op een Belgische veiling werd vorig weekend 1,6 miljoen euro betaald. Niet voor een bijzonder schilderij of een unieke vondst uit de prehistorie, maar voor een Vlaamse postduif. Het is niet de eerste keer dat er een enorm bedrag betaald wordt voor een dier.

Foto: Ravensbeard Wildlife Center

Elk jaar staat er een grote kerstboom midden in de Amerikaanse stad New York. Dit jaar zat daar een kerstcadeautje in de takken verstopt: een kleine zaaguil.

Foto: Shutterstock

Nederland krijgt er de komende jaren veel bos bij. Dat heeft minister Schouten (natuur) besloten. En daarbij krijgt ze hulp van kinderen.

Foto: Instagram

Haar nummer Muito Linda is meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube en werd door meerdere radiostations in Brazilië gedraaid. Vienna (7) uit Leeuwarden is hard op weg om een echte ster te worden. Of nee, dat is ze al!

Foto: ANP

Curaçao is een van de weinige plekken in het buitenland waar Nederlanders nog naartoe op vakantie mogen. Het eiland hoort tenslotte bij ons koninkrijk. Maar nu de coronabesmettingen daar toenemen, worden de regels er wel een stuk strenger.

Foto: ANP
Voor Ouders

Een kromme rug, een agressieve houding of depressieve gedachtes. Als je critici moet geloven doen games meer fout dan goed voor je kind. Maar sociaal psycholoog en journalist Deirdre Enthoven kwam erachter dat gamen juist goed is voor een kind. Samen met voormalig e-sporter Koen Schobbers (28) schreef ze het boek Mijn gamende kind.

Jake

Dat een lockdown ook voor positieve dingen kan zorgen, bewijst Jake (8) uit Gibraltar. Hij maakte een boek over het coronavirus. Daar verkocht hij zoveel exemplaren van, dat hij verschillende goede doelen kon steunen.

Foto: AFP

Het is goed én slecht nieuws: wetenschappers hebben een nieuwe apensoort ontdekt: de Popa Langur. Maar die dieren worden ook gelijk met uitsterven bedreigd. Er zijn ongeveer nog 250 over.

Foto: Twitter

Er moeten strengere regels komen voor mensen die beelden en kunstwerken willen opknappen. Dat vinden Spaanse kunstexperts nadat er wéér een beeld is verprutst. Want dat is niet de eerste keer...

Foto: Politie Limburg Facebook

Politieagenten in Geleen keken maandag raar op. Ze dachten dat ze een wietplantage hadden ontdekt in een huis, maar vonden een paar emmers vol met witlof.

Foto: AFP

Er was eens... een arts uit India, die dacht dat hij de magische lamp van Aladdin in handen had. Maar de man werd voor ongeveer 35.000 euro opgelicht.

Foto: ANP

Je naam kan invloed hebben op hoe leraren over jou denken. Bij sommige namen denken meesters en juffen namelijk dat die kinderen slim zijn. Dat onderzocht een wetenschapper van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Foto: Pixabay

Honden en katten eten vaak vlees van koeien, varkens of kippen. Vanaf volgende maand komt daar een smaak bij: insecten!

Maren links en Imme rechts

Na haar populaire Harry Potter-boeken komt J.K. Rowling nu met een nieuw jeugdboek: De Ickabog. Voor de illustraties riep ze via een tekenwedstrijd de hulp in van kinderen. Zussen Imme (11) en Maren (9) uit Bergen wonnen allebei een plekje. 

Foto: Twitter BBC

De Britse Imogen (11) moet wel een flinke laag eelt op de bovenkant van haar voeten hebben. Ze hield de afgelopen maanden dagelijks duizenden keren een bal hoog voor het goede doel. 

Foto: Pixabay

Om gezond online te leven moet je rekening houden met hoe je je lichamelijk, geestelijk en sociaal voelt. Dat je lekker in je vel zit, gezond bent en genoeg vrienden hebt dus. Hoe zit dat bij jou? Doe de test.

Foto: still video Reuters

Op het aanrecht, onder de tafels, in de tuin en op álle andere plekken. In een klein huis in Japan werden 164 honden gevonden.

Een getekende impressie van een jagende vrouw. Foto Matthew Verdolivo (UC Davis IET Academic Technology Services)

Mannen jagen met speren en vrouwen verzorgen de kinderen en maken het eten. Dat beeld hebben we van mensen uit de Steentijd. Maar dat beeld moeten we aanpassen, melden wetenschappers. Vrouwen gingen namelijk ook op jacht.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Dierenpark Amersfoort Twitter

Heftig nieuws uit DierenPark Amersfoort. Daar zijn vandaag twee chimpansees ontsnapt uit hun verblijf. De dieren moesten uit voorzorg worden doodgeschoten. Er raakten geen mensen gewond.

Foto: ANP

Het is een bizar en superspannend ongeluk: Bij een metrostation in Spijkenisse is afgelopen nacht een metro te ver doorgereden en op een kunstwerk achter de rails terechtgekomen. Niemand raakte daarbij gewond.

Het gevonden aardewerk. Foto: Van Popta

Het leek vooraf niet zo’n spannend onderzoek. Maar de uitkomst bleek tóch best spectaculair: maritiem archeoloog Yftinus van Popta ontdekte vier verdronken dorpen in de Noordoostpolder in Flevoland.

Foto: Instagram trenamustika

Het lijkt wel een film: twee Indonisische tweelingzussen die twintig jaar geleden werden gescheiden, hebben elkaar nu teruggevonden via TikTok.

Foto: Pixabay

Het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt: voor een goede gezondheid is het goed om een koe te aaien. En ook het fluisteren van lieve woorden heeft zin. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Foto: ANP

Vegaworsten en groenteburgers mogen gewoon op het menu blijven staan, als het aan het Europees Parlement ligt. Plantaardige zuivelproducten als havermelk en sojayoghurt moeten wél andere namen krijgen. Daar werd vorige week over gestemd. 

Foto: Rolf Rosing
TESTTEAM

Ciao! Het is Wereld Pasta Dag en daarom wanen de meedenklezers zich voor even in Italië. Maar vandaag eten ze wel de glutenvrije versie. Buon appetito!

Foto: AVROTROS

Is Nikkie de mol? Of toch Jeroen? Het blijft een moeilijke vraag. Daarom zetten we de meest opvallende hints op een rij. Zo vergroot je net voor de ontknoping zaterdag je kansen om het goed te hebben.

Foto: Pixabay

Als je nu naar buiten kijkt, zie je het misschien: er is storm op komst. Maar hoe zie je op andere momenten nou of je een regenjas aan moet trekken? De wolken geven antwoord.

Foto: Pixabay

Een hamburger, kippenpoot of bal gehakt. We aten er in 2019 net iets meer van dan een jaar eerder. Gemiddeld peuzelden we per persoon 39 kilo vlees op.

Foto: Pixabay

Een selfie vanaf de maan. Wie wil dat nou niet? Over een paar jaar kunnen astronauten een buitenaardse foto versturen vanaf de maan. Nokia is daar namelijk bezig met het opzetten van een 4G-netwerk.

Foto: ANP

Het was een echte flitsvakantie: de trip van Koning Willem-Alexander en zijn gezin naar Griekenland. Na veel kritiek kwamen ze al na één dag terug. De koning bood vandaag zijn excuses aan voor de reis.

Facebook - 12fungieforever12

In het Ierse Dingle hebben ze een dorpsdolfijn: Fungie. Het dier leeft daar al jaren voor de kust. Maar Fungie is nu al meer dan een week niet gezien. Daarom zijn bewoners een grote zoekactie gestart. 

Gezonde lunch voor kinderen
Voor ouders

Kinderen zijn gezonder als ze op school een uitgebreide lunch krijgen, blijkt uit onderzoek van Maastricht University. Maar niet op elke school kan dat. Wat kun je zelf doen om je kind een gezonde lunch mee te geven? Berdien de Wit, Kinderdiëtist bij VoedingsWijs in Nijmegen, geeft tips.

Foto: Pixabay

De koala werd vorig jaar hét gezicht van de enorme bosbranden in Australië. Het voortbestaan van die dieren loopt nog steeds gevaar door de gevolgen van die branden. Daarom krijgen de buidelberen hulp: drones vliegen straks over het gebied om zaadjes te planten voor nieuwe bomen.

Gijs op de feestkar

Een verjaardagsfeest met slingers en ballonnen, veel taart en je hele familie op visite. Dat klinkt onmogelijk in deze coronatijd. Toch bedacht Gijs uit Ridderkerk een manier waarop dat wél kon: zijn negende verjaardag vierde hij op een speciale feestkar.

Foto: ANP

Vegaworst, groenteburger of sojamelk. Dierlijke namen voor vleesvervangers en zuivelproducten zijn verwarrend, vinden sommige Europese politici. Daarom willen zij een verbod op verwijzingen naar dieren op plantaardige producten. Het Europees Parlement stemt er deze week over.

Foto: Pixabay

Rode parapluutjes met witte stippen, lange stelen met gele hoedjes of gerimpelde grijze bollen. Paddenstoelen zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de gezondheid van onze bomen. Helaas sterven belangrijke soorten uit. Paddenstoelenexpert Martijn Oud legt uit waarom dat erg is.

Foto: ANP

Moet eten voor jou vooral gezellig, gezond, goed of gruwelijk lekker zijn? Denk jij vooral aan je smaakpapillen of vind je andere dingen belangrijker? Tijd om daar, vandaag tijdens Wereldvoedseldag, eens bij stil te staan. Doe de test!

Foto: ANP

Hij kan springen, hoge piepgeluidjes maken en heel lief kijken. Toch is deze dolfijn niet echt. Een Amerikaans techbedrijf maakte een robotversie die dolfijnen kan vervangen tijdens het geven van shows.

Foto: Rob Voss

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. De regering voerde daarom dinsdag strengere regels in. In het Overijsselse Bathmen vonden inwoners dat al langer nodig. Daar houden ze al twee weken een vrijwillige lockdown. Tim (12) vertelt hoe dat werkt. 

Foto: ANP

'We gaan naar een gedeeltelijke lockdown', zei premier Rutte gisteravond in een nieuwe persconferentie. Samen met coronaminister Hugo de Jonge maakte hij een aantal nieuwe, strengere coronaregels bekend. Dat is nodig omdat er afgelopen weken weer meer mensen besmet raakten met het virus.

Foto: Dio

Waar je ook bent, als iemand binnenkomt met een radslag, dan weet je dat-ie barst van de energie. Dat gevoel wil Dio overbrengen met zijn nieuwe nummer Radslag, dat hij samen met singer-songwriter Gerson Main maakte.

De astronauten in ISS testen de wc uit. Foto Pixabay

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA organiseerde eerder dit jaar een ontwerpwedstrijd voor een nieuwe ruimtetoilet. De opdracht? Mannen én vrouwen moeten er comfortabel op kunnen poepen en plassen. De winnaar is nu bekend. De duurste wc ooit wordt binnenkort...

Instagram

Altijd al de oorbellen van het Meisje met de parel willen dragen of jezelf willen zien in de stijl van Vincent van Gogh? Met een nieuw filter in de Google Arts & Culture app kun je je eigen foto omtoveren tot kunstwerk.

Foto: Instagram

Het is een mysterieuze ramp: op het strand van het Russische schiereiland Kamtsjatka spoelden deze week veel dode zeedieren aan. Waarschijnlijk kregen zij extreem vervuild water binnen. Negentig procent van de zeedieren in het gebied hebben het niet overleefd, zeggen onderzoekers. 

Foto: Pixabay

Ben jij deze week al natgeregend of heb jij geluk en weet je steeds net tussen de buien door te glippen? Een klein voordeel van al die druppels: De lucht ruikt zo lekker. Waar komt dat door?

Foto: Gijs

Duizenden mensen in Nederland lopen vandaag de Hartstocht: een wandeltocht om geld op te halen voor de Hartstichting. Gijs (8) uit Den Haag is één van hen. Hij loopt mee om zijn artsen te bedanken.

Foto: Pixabay

Afrikaanse natuurbeschermers hebben er een nieuw foefje bij in de strijd tegen stropers: slimme wildlifetrackers. Die zijn bedacht door het Nederlandse bedrijf Smart Parks.

Foto: Pixabay

In winkels, restaurants en musea zie je vanaf deze week ineens veel meer mensen met een mondkapje. Het dragen van zo'n gezichtsmasker wordt vanaf nu dan ook 'dringend geadviseerd' aan iedereen die ouder is dan 12 jaar. Dat advies geldt ook voor middelbare scholen.

Foto:  Lincolnshire Wildlife Park

In een Britse dierentuin worden bezoekers geregeld uitgescholden. Niet door verzorgers of andere bezoekers, maar door vijf grijze roodstaartpapegaaien. 

Foto: ANP

Zo blij als deze witte dolfijn kijkt, is ze waarschijnlijk ook. Na een leven in een Chinees dolfijnenpark, kan ze nu eindelijk vrij rondzwemmen in een natuurreservaat in IJsland. Samen met haar zusje.

Foto Jim Lyngvild

Gaat een film over Vikingen dan trekt er doorgaans een hele rits woeste Scandinavische mannen met blond haar, flinke baarden en grote zwaarden voorbij. Toch klopt dit clichébeeld niet, blijkt uit nieuw onderzoek.

Foto: ANP

Spreeuwen staan bekend om hun bijzondere dansshows in de lucht. Rond deze tijd van het jaar kun je ze op sommige plekken dagelijks zien vliegen. En dat levert bijzondere beelden op.

Foto: ANP

Frank de Boer (50) heeft misschien wel de belangrijkste baan van Nederland binnengesleept. Hij wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlandse elftal. De oud-voetballer start direct. Wist je dit al over hem?

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Walvis

Het is een verdrietig verhaal. Vlak voor de kust van het Australische eiland Tasmanië zijn 380 aangespoelde walivssen gestorven. Reddingswerkers zijn nog druk bezig met een reddingsactie. Maar dat is een race tegen de klok.

Foto: Pixabay

Het is een verdrietig verhaal. Honderden olifanten stierven afgelopen zomer plotseling in het Afrikaanse land Botswana. Onderzoekers wisten niet waardoor dan kwam. Tot nu: het blijkt blauwalg te zijn.

Foto Jessica de Snoo.

Summer (11) uit Rotterdam doet modellenwerk in New York en heeft nu ook getekend bij een bureau in de Italiaanse modestad Milaan. Daarmee is ze weer een stapje dichter bij haar droom: een grote carrière in de modellenwereld. In een documentaire over haar leven is nu te zien hoe ze dat aanpakt.

Foto Flying-V

Een tochtje in het duurzame vliegtuig van de toekomst is weer een stapje dichterbij. De makers van de Flying-V bouwden deze zomer een mini-versie en testten ‘m uit.

Foto: WIDM

De crew van Wie is de Mol? doet er al twintig jaar alles aan om ervoor te zorgen dat de identiteit van de mol tot de laatste uitzending geheim blijft. Bij de kandidaten en de kijker. Hoe doen ze dat? Tijd voor een kijkje onder de grond.

Foto: Woudagemaal

Muntenverzamelaars opgelet: er komt binnenkort een munt met een primeur aan. Op het een nieuw muntstuk van vijf euro, het Woudagemaal Vijfje, staat onze koning met gezichtsbeharing. 

Foto: ANP

Normaal gesproken is minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) in het nieuws omdat hij regels handhaaft, maar deze week gebeurde dat omdat hij zich er zelf niet aan hield. Op foto’s van zijn bruiloft is te zien dat gasten geen afstand hielden en dat hij handen schudde. Woensdag moest hij zich daar in de Tweede Kamer voor verantwoorden...

Foto: Lidie Hatzmann

Labrador Guus redde begin dit jaar zijn hondenvriend Filos uit het water. Die stoere reddingsactie zorgde ervoor dat hij deze week een prijs mocht ophalen. Hij kreeg de Dog of Fame-award van Hondenspeeltuin Midden-Drenthe in Beilen.

Foto: Lucht Zeeman

Binnen een dag was-ie uitverkocht: het geurtje Lucht van winkelketen Zeeman. De parfum is zó gewild, dat-ie nu voor enorme bedragen wordt aangeboden op Marktplaats.

Foto: Suze

'Je bent lelijk', 'je stinkt' en 'je bent vies'. Het zijn een paar uitspraken die Suze uit Bunschoten-Spakenburg dagelijks hoorde. Om het pesten te stoppen, mag ze nu een eigen kledinglijn ontwerpen.

Foto: Wildlands

Veertien, vijftien, zestien... De verzorgers in Wildlands Adventure Zoo in Emmen telden vorige week nog maar zestien wasberen in plaats van 21. Er zijn dus vijf ontsnapt! Het park zet nu alles op alles om ze te vinden.

Foto: ANP

De naam Francis heb je de afgelopen dagen vast voorbij horen komen. Met meer dan honderd kilometer per uur kwam die eerste zomerstorm van dit jaar woensdag ons het land binnen razen. Een overzicht van de schade.

Instagram

Een Instagram-post van de Palestijnse rapper MCA Abdul (11) gaat viral. Daar is de jongen niet alleen blij mee omdat hij een bekende rapper wil worden, maar vooral omdat hij een boodschap wil uitdragen over zijn leven in de Gazastrook. Daar is al jaren oorlog.

Instagram Ella

Max Verstappen, pas op! De dertienjarige Ella Stevens zit je op je hielen. De Britse kartkampioen is namelijk hard op weg om een plekje bij Ferrari in de Formule 1 te bemachtigen. Als eerste meisje sinds jaren.

Foto: HZGV

De meeste honden kwispelen al van een wandeling door de buurt. Maar de Zwitserse hond Sam pakte het de afgelopen maanden groter aan. Hij maakte een tocht van Zwitserland naar Nederland. Een heel avontuur!

Foto: Instagram leapofdanceacademy

Die moeten we hebben, moeten de docenten van een bekende Amerikaanse balletschool hebben gedacht toen ze het filmpje van de dansende Anthony (11) zagen. En dus nodigden ze de jongen uit het Afrikaanse land Nigeria uit om een dansopleiding te komen doen.

Foto: DierenPark Amersfoort

Zonnestralen of regendruppels? Om het weer te voorspellen, kun je op je weerapp kijken of de lucht in staren, maar je kunt ook luisteren naar stokstaartje Puk uit DierenPark Amersfoort. Hij voorspelt deze week het weer. Met succes!

Foto: Guangzhou Daily

Een vrouw uit de Chinese stad Guangzhou moet wel erg van drukte houden. Ze woont namelijk op een heel bijzondere plek: tussen twee snelwegen in. 

Xavi met zijn vader

In zijn buurt is veel te veel geweld, vindt Xavi (12) uit Amsterdam Zuidoost. 'Dat is veel te negatief', vindt hij. Daarom organiseerde hij zelf een voetbaltoernooi.

Twitter Avifauna

In de Rijn werd zaterdag een pinguïn gespot. Die was ontsnapt uit een vogelpark in Alphen aan den Rijn. Een opvallende actie, maar dit dier is niet de enige wat uit zijn verblijf in een Nederlands park wist te ontsnappen...

De drie kittens

De 22-jarige dierenartsassistent Lieke uit Bunnik was deze week op het juiste moment op de juiste plaats. Tijdens een rondje hardlopen zag ze een kat die niet meer leefde. Maar haar buik bewoog nog wel. Ze wist twee kittens te redden.

Foto: Ernie Buts

Het is weer prachtig strandweer deze week. Kun jij ook niet wachten om de zee in te rennen? Pas dan op voor de stroming! Daarvoor waarschuwt de reddingsbrigade. Bas (13), Nora (14) en Salmon (14) doen de jeugdopleiding tot strandwacht en vertellen hoe die stroming werkt.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

bril

Dieren spotten, een gekke prikbult checken of reisleider spelen. Op vakantie rondlopen met je mobiel (of tablet) onder je neus kan af en toe best handig zijn. Tien tips voor gratis en zomerse vakantie-apps allemaal geschikt voor iOS én Android.

Foto: Gio

Wereldwijd leven minder dan zevenduizend cheeta's in het wild. Veel te weinig, vindt Gio (9) uit Amstelveen. En dus vindt hij het tijd voor actie. Met een sponsorfietstocht door safaripark Beekse Bergen zamelt hij zaterdag geld in voor de snelste landdieren.

Foto: Bente in de tuin

Ben jij alweer gewend aan het idee om na de vakantie 'gewoon' weer naar school te gaan? Voor Bente (10) zit dat er voorlopig nog niet in. Zij woont met haar ouders in de Verenigde Staten (VS), waar de regels een stuk strenger zijn dan hier. Daarom zit ze sowieso nog tot begin volgend jaar thuis.

Mara en haar teddubeer

De Canadese Mara Soriano is 28 jaar, maar ze kan nog steeds niet zonder haar teddybeer. De beer ziet er namelijk niet alleen heel leuk uit, maar bevat ook een spraakbericht van haar moeder, die vorig jaar overleed. Tijdens haar verhuizing vorige week werd-ie gestolen. Soriano plaatste een oproep en kreeg 'm terug!

Foto: Wasdale Mountain Rescue Team

De Sint-Bernardshond staat bekend als reddingshond voor mensen in nood in de bergen. Maar hond Daisy besloot de rollen zondag even om te draaien. Tijdens een tocht op de hoogste berg van Groot-Brittannië kreeg ze pijn en moest ze naar beneden worden getild.

Foto Instagram Bartradio2

Gaat jouw vakantie naar het buitenland niet door vanwege de coronacrisis? Voor een vakantie naar Polen, Engeland of Denemarken hoef je het vliegtuig helemaal niet in te stappen. Die plaatsen liggen gewoon in binnen onze grenzen! DJ Bart Arends van Radio 2 zette een paar van zulke wereldse plaatsen in Nederland op een rij. 

Het Van Goghmuseum in Amsterdam. Foto ANP

Door de coronacrisis is het niet alleen oppassen geblazen op het strand of in het park, ook in musea is afstand houden belangrijk. Veel mensen besluiten daarom maar helemaal niet te gaan, waardoor musea minder geld verdienen. Een kwart van de musea moet daardoor dit jaar misschien de deuren sluiten.

Foto: ANP

Vakantie! Voor veel mensen is dit dé tijd om al die verjaardagen, barbecues en stranddagen weer in te halen. En, corona of niet, dat doen we het liefst zonder afstand. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt zich daar zorgen over, zei hij woensdag in een persconferentie.

Ijsbeer op de Noordpool

Aan het einde van deze eeuw zijn de ijsberen misschien wel uitgestorven. Door de opwarming van de aarde vinden ze namelijk steeds minder eten, blijkt uit nieuw onderzoek van een groep wetenschappers. Maar volgens het WNF is het nog niet te laat. 

Foto: Twitter Juliens Auctions

Eenmaal, andermaal... Verkocht! Tijdens een veiling in de Verenigde Staten (VS) heeft iemand 324.000 euro voor een stuurknuppel uit een ruimtevaartuig betaald. Maar dat is dan wel een heel bijzondere: het is de knuppel die astronaut Neil Armstrong gebruikte tijdens de eerste reis naar de maan.

Illustratie: Flos Vingerhoets

Dat je je handen twintig seconden moet wassen weet je door het coronavirus inmiddels wel. En ook niezen in je elleboog gaat je waarschijnlijk nu goed af. Maar hoe belangrijk vind jij het verder om schoon thuis te zitten deze dagen? Doe de test!

Jeske aan het werk

Camera klaar? Actie! Jeske (10) uit Eindhoven maakt haar eigen journaal voor kinderen, over het coronavirus: het KinderCORONAnieuws. Haar eerste aflevering is al bijna 9000 keer bekeken.

Foto Julie Vrabelova Netflix

Rondlopen in een harnas, zwaardvechten en tochten maken te paard. Acteurs uit de nieuwe Netflix-serie The Letter For The King (naar het beroemde boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt) waren voor even in de middeleeuwen. De Britse acteur Amir Wilson (16) speelt de hoofdrol, Tiuri, en vertelt.

Foto Nicola Dove Netflix

Middeleeuwse outfits? Check. Heel veel paarden? Check. Honderden kaarsen? Check. En (nagebouwde) kastelen? Check! Door de Netflix-serie The Letter For The King (naar het beroemde boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt) ben je voor even in de middeleeuwen. Tien weetjes over de serie.

tips vervelen

Is je game-controller al aan het slijten en krijg je zere vingers van het swipen op je telefoon? Geen paniek! Er zijn nog veel meer leuke thuis-doe-dingen te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ideeën van Kidsweek-lezers?

Foto: Ayoub en Kes

Ze hebben The Voice dan wel niet gewonnen, toch voelt het voor hen wél zo. Ayoub Maach (20) en Kes van den Broek (18) knalden vorige week de hitlijsten in met het nummer Zina, dat ze samen maakten met rapper en coach Ali B. Tijd om ze even te bellen.

Foto: Pixabay
Onderzoek

Handen wassen terwijl je een liedje zingt, in je elleboog niezen en géén stoffen zakdoeken meer gebruiken. Hoe we zo hygiënisch mogelijk te werk moeten gaan, weten we inmiddels wel. Maar doen we dat ook? Kidsweek zocht het uit met een vragenlijst onder lezers. (Spoiler: ja!).

Foto: Instagram

Met je eten spelen mag natuurlijk niet, maar als je de kunstwerken van de Japanse kok Takehiro Kishimoto hebt gezien denk je daar misschien wel anders over. Met een heel dun mesje snijdt-ie bijzondere vormen in groente en fruit. Zijn resultaten deelt hij op Instagram.

Foto: ANP

Door het coronavirus moeten veel kinderen binnenblijven. Is dat lekker of wil je na een paar dagen het liefst de straat op rennen? Simon (7), Iris (9) en Jasper (13) vertellen.

Foto: Kidsweek

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Gökmen T., de verdachte van de schietpartij in Utrecht vorig jaar, stond deze week voor de rechter. Nabestaanden en slachtoffers mochten hun verhaal vertellen en T. hoorde welke straf hij kan verwachten: levenslang.

De wolf en de speurhond. Foto ANP

In het natuurgebied de Veluwe in Gelderland is woensdag een jonge wolf overleden nadat hij is aangereden. Waarschijnlijk is het jonge mannetje in Nederland geboren.

Foto: Kees van de Veen

Of je nou met Simba over de Afrikaanse savanne rent, in het geldbad van Dagobert duikt of je eigen woonplaats namaakt in Minecraft: tijdens het kijken, lezen of spelen is je hoofd vást op een andere plek dan je lichaam. Hoe de makers jou daar krijgen, leren de testers in het net geopende Storyworld in Groningen.

Foto: ANP

Om de gepeste Quaden (9) naar Disneyland te sturen, werd met een inzamelactie 431.400 euro opgehaald. Maar de jongen besloot er iets anders mee te doen: 'Geef alles maar aan het goede doel.' 

Foto: Pixabay

Op school en thuis ging het er vast al over: in Nederland zijn twee mensen besmet geraakt met het coronavirus. Door dat nieuws wordt er nóg meer over het virus gesproken dan al werd gedaan. Is dat terecht? Vijf vragen en antwoorden.

stelling janine

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Voor het kijken van een tv-programma heb je vast wel eens een icoontje van een spinnetje (eng), vuistje (geweld) of een spuitje (drugs) voorbij zien komen. Die plaatjes kun je vanaf september ook op YouTube verwachten. Vloggers met schokkende video's moeten dat van tevoren aangeven. Hoe zit dat precies? Vier vragen en antwoorden.

Foto: Sofie

Koffie schenken, sporten en spelletjes doen. Sofie (11) uit het Friese Hardegarijp helpt al anderhalf jaar elke week ouderen in een verzorgingstehuis. Minister Hugo de Jonge wilde zien hoe ze dat doet.

Foto: Pixabay

Een kunstwerk van 26 meter breed en veertien meter hoog is al best uniek. Maar als-ie ook nog van chocola is gemaakt is het écht bijzonder. Chocolatier Frits van Noppen deed het deze week.

Foto: Pixabay

Met een video op TikTok wil je waarschijnlijk zo veel mogelijk reacties en likes verzamelen. Maar pas op, waarschuwden experts vorige week. Die reacties worden niet goed gecontroleerd, dus je kunt ook opmerkingen krijgen van mensen met verkeerde bedoelingen.

Tips tegen uitstelgedrag
TIPS

Die belangrijke deadline komt eraan, je hebt nog een paar uur om het af te maken en jij… bekijkt een aflevering van je favoriete serie. Maar wel met een vervelend gevoel in je achterhoofd. Ook al voel je de druk, de weerstand om aan je opdrachten te beginnen is te groot.

Foto: ANP

Een naam geven aan je hond of kat is normaal, maar waarom gebeurt dat eigenlijk niet met alle dierentuindieren? Dat vroeg Maarten Reesink, docent Mens-Dier Studies aan de Universiteit van Amsterdam, zich af. Hij hoopt dat dat gaat veranderen.

Foto: AFP

Ben jij dol op detectives? Dan zul je smullen van de verhalen van Arthur Brand. Deze Nederlandse detective lost geen moorden op, maar kunstroven. Deze keer ging hij op zoek naar een eeuwenoude dichtbundel uit de Iraanse literatuur, die jaren geleden gestolen werd. En hij vond 'm!

Foto: Ville de Geneve

Waarom zie je eigenlijk vooral mannen op verkeersborden? Dat vroegen mensen in de Zwitserse stad Genève zich af. De stad besloot de borden bij zebrapaden daarom aan te passen. 

Foto: ANP

Als je aan de bosbranden in Australië denkt, denk je waarschijnlijk aan een koala of een kangoeroe die het zwaar heeft. Die dieren zijn het gezicht geworden van de ramp. Maar het vuur heeft voor meer slachtoffers gezorgd. 

Foto: WIDM

Het twintigste seizoen van Wie is de Mol? barst vanavond los en dat betekent dat je jouw innerlijke detective weer kunt wakker schudden. Maar waar begin je met het ontmaskeren van de mol? Nelleke Poorthuis, presentatrice van de WIDM-podcast Trust Nobody, geeft tips.

Foto: Luna

Het was een bijzonder jaar voor Luna (12) uit Zeist. Ze kreeg een hand uit de 3D-printer en daarmee kan ze nu makkelijker fietsen, spullen vasthouden en een ei bakken. Wel zo handig! 

Foto: ANP

Het is noodweer in Zuid-Europa. De stormen Elsa en Fabien zorgden voor flink wat chaos en onrust in verschillende landen. 

Foto: Pixabay

Een woonkamer vol met puzzelstukjes. Luuk ten Have uit Zuidlaren is er al tien maanden mee bezig en eindelijk heeft hij hem af: een puzzel van 7,5 meter lang. De één-na-grootste legpuzzel ter wereld!

Foto: Tom Schoonhoff

Beelden van een wolf in Nederland hebben we al eerder gezien, maar daarvoor had je steeds wel goede ogen nodig! Een wildcamera op de Sallandse Heuvelrug maakte nu betere beelden van een wolf.

Foto: ANP

Het kabinet is vandaag flink op de vingers getikt door de Hoge Raad tijdens een rechtszaak. De overheid moet nu snel maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat besloot een hoge rechter vandaag. Vijf vragen en antwoorden over de rechtszaak.

Foto: Egelopvang Papendrecht

Het verhaal van egel Five is zo bijzonder, dat dat niet verloren zou moeten gaan. Dat vonden de mensen van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Daarom is ze vanaf vandaag in het museum te zien in de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal

Brandy

Twee tassen vol kleding, kettingen, armbanden, nagellak, lippenstift, een geurtje en geld om zelf iets uit te zoeken. Brandy (10) uit Zwolle is geboren als jongen, maar voelt zich meer een meisje. Daarom kreeg ze stapels nieuwe spullen opgestuurd.

Foto: Pixabay

Het woordenboek van honden is een stuk dikker dan we dachten. Dat blijkt uit het onderzoek van onderzoekers van de Britse universiteit van Sussex. 

Foto: ANP

Het roze standbeeld dat zondag op Wereld Aids Dag werd onthuld door de 11-jarige Jacky, is donderdagavond kapotgemaakt. Het beeld is bij de knieën afgebroken.

Foto Robert Modderkolk

Wat is er nou leuker dan je eigen kerstboom versieren met slingers en ballen? Je eigen kerstboom uit het bos halen natuurlijk! Op veel plekken in Nederland kan dat dit weekend. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe help je de natuur ook nog een handje.

Een goudjakhals (niet die uit Drenthe)

Na de wolf lijkt nu ook zijn 'kleine neefje', de wilde goudjakhals, zich thuis te gaan voelen in Nederland. Vorige maand werd er eentje gespot in Drenthe.

Bijleveld en Rutte overleggen even tijdens het debat.

Premier Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld hebben het debat in de Tweede Kamer woensdagavond doorstaan. Zij moesten vragen beantwoorden over een Nederlandse bomaanval in 2015 op terreurgroep IS in de Irakese stad Hawija. Bij die aanval kwamen veel burgers om. Vier vragen en antwoorden. 

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Pixabay

Een kat die in z'n eentje de deur uitgaat kan een boel ravage aanrichten. En volgens Europese wetten mag dat helemaal niet. Dat zeggen onderzoekers tegen de krant Trouw

Ijsvogel gesmolten

Ken je de beroemde bevroren ijsvogel nog? Ruim een jaar lag hij met ijs en al in de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Maar dat ijs is nu ontdooid, omdat de vogel niet meer te zien was.

De kuikens in een kooi

In de Indonesische stad Bandung wordt er op een bijzondere manier voor gezorgd dat leerlingen op de basisschool minder met hun telefoon bezig zijn: ze krijgen iets om voor te zorgen. Jongens krijgen een kuiken en meisjes krijgen zaadjes om planten te laten groeien.

Becker aan het werk met de flessen.

Op een eiland in het Afrikaanse land Ivoorkust kun je logeren in een hotel, zwemmen in een zwembad en karaoke zingen in een café. En dat is bijzonderder dan je denkt: het eiland drijft namelijk op plastic.

Foto: ANP

Mensen die in een ondergrondse gang aan het werk waren in Limburg, hebben daar iets bijzonders gevonden: een nekwervel van een zeldzame plesiosaurus. 

Foto: ANP

Vijf klassen uit groep 7 en 8 namen dinsdag het werk over van Kamerleden uit de Tweede Kamer. Ze stelden kritische vragen aan ministers tijdens het jaarlijkse kindervragenuur. Nena (10, niet op de foto) van basisschool De Meulenrakkers uit Ossendrecht had een vraag over pesten.

Foto: Pixabay

Nog even je tijdlijn verversen of lezen voor het slapen. Met je vrienden appen of met ze afspreken. Erop los liken of echte complimentjes geven. Het is de Week van de Mediawijsheid. Hoe online ben jij?

Foto: Sjors aan het werk

Met duizenden lampjes en lichtgevende kunstwerken lijkt Eindhoven vanaf vandaag wel een sprookjeswereld tijdens lichtfestival Glow. Eén van die kunstwerken is gemaakt door kinderen tijdens Hack Glow. Sjors (11) uit Nuenen doet voor de vierde keer mee.

Foto: ANP

Trokken begin deze maand nog boze boeren naar Den Haag om te demonstreren, vandaag zijn boze bouwers aan de beurt. En ook dat liep uit op chaos.

Foto: YouTube

Een bedrijf uit Heerhugowaard laat de bekende Argentijnse voetballer Lionel Messi voor de Spaanse rechter verschijnen. Ze hebben namelijk ruzie over een Space Scooter.

Foto: Pixabay

In India hebben negen mannen een nogal pijnlijk record verbroken: spijkerbedstapelen. De stunters hebben daarmee een plekje in het Guinness Book of Records verdiend.

Foto: ANP

Een zachte, witte vacht met zwarte oren en zwarte vlekken om de ogen. Aan welk dier denk je dan? Precies! Een panda. In de Chinese stad Chengdu lopen er honden rond die er ook zo uitzien.

Foto: ANP

Russische onderzoekers hebben vijf nieuwe eilanden ontdekt in de Noordelijke IJszee. De eilanden waren eeuwenlang bedekt onder een dikke laag ijs. 

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock

Leg je je telefoon onder je kussen tijdens het opladen? Of ga je slordig om met je hoverboard? Daardoor kan brand ontstaan. De brandweer is nu op zoek naar speurneuzen: kinderen die dit soort branden kunnen voorkomen. René Hagen van de Brandweeracademie vertelt.

Foto: Pixabay

De wasbeer ziet er met z'n lieve ogen en pluizige vacht schattig uit. Maar zo schattig zijn ze niet, vinden mensen in Limburg. Daar zorgen de beesten voor overlast en daarom wil de provincie ze vangen.

Foto: The Ocean Cleanup

Het ging een paar keer mis, maar de uitvinding van de Nederlandse plastic-opruimer Boyan Slat lijkt nu te werken. Een mini-versie van zijn zeebezem heeft deze week afval opgeveegd.

Foto: Martijn Beekman
In beeld

Het Omniversum in Den Haag zat woensdagmiddag vol met Kidsweek-lezers in dierenoutfits. Er was een slangenshow en er werden twee prijzen uitgereikt. Het Dier van het Jaar Feest zat vol met leuke momenten. Zeven op een rij. Foto's: Martijn Beekman.

Foto Snelle

Snelle ruilde zijn baan voor één dag om van rapper naar leraar, omdat het deze week de week tegen pesten is. Hij stond voor de klas om over dat onderwerp te praten en tips te geven.

Foto: Daniel

Het is de Week tegen Pesten. Daniël (13) heeft er ook ervaring mee. Door te dansen hield hij zelfvertrouwen en dat heeft hem erg geholpen. Daarom wil hij nu andere gepeste kinderen helpen als ambassadeur van de stichting Stop Pesten Nu.

Lotte

Overal in Nederland verschijnen deze week ineens getekende zeeschildpadden op straat. De Plastic Bende van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zit erachter. En die daders, gekleed in een trui met capuchon, eisen ook nog losgeld! Tijd voor een verhoor van bendelid Lotte (13).

Mia Dier van het Jaar

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2019? Redacteur Janine vertelt waarom kat Mia de verkiezing moet winnen.

Foto: Udo van Dongen

26 Nederlandse duikers zwommen deze week in de Noordzee. Niet om bijzondere vissen te bewonderen, maar om de zee schoon te maken. Vandaag komen ze weer terug, maar eerst bellen we nog even met duiker Willem Heijdeman van Stichting Duik de Noordzee Schoon.

Foto Marco de Swart
Testteam

Gluren bij de buren en stiekem door het raam spieken: in de Superstraat in het Wereldmuseum in Rotterdam mag dat allemaal. De testers grijpen hun kans en kijken bij iedereen naar binnen. En daar is genoeg te zien, want er wonen mensen uit allerlei landen. Net als in Rotterdam.

Gio en Melanie

Van een klein scherm naar het grote doek. Youtubers MeisjeDjamila en Dylan Haegens maakten al hun eigen bioscoopfilm en komende winter is Gio Latooy aan de beurt met zijn film Project Gio.

Foto: ANP

Taart, bubbels en gejuich. Het is groot feest in Rotterdam. Na een lange strijd werd vanmiddag bekendgemaakt dat die stad in mei het Eurovisie Songfestival mag organiseren.

Foto: Shutterstock

Plastic flesjes in de bosjes en ballonresten op het strand: overal zwerft plastic rond. Ook in ons drinkwater drijven piepkleine deeltjes. Hoe ongezond is dat? Daar moet meer onderzoek naar komen, vinden wetenschappers. Drie vragen én antwoorden over deze microplastics.

Foto: Levi
Verhuisd naar een vakantieland

Ander eten, een ander uitzicht en andere mensen. Tijdens de vakantie is dat voor even heerlijk. Maar hoe is het om als Nederlander altijd in een vakantieland te wonen? We vragen het de hele zomer aan kinderen die verhuisd zijn. Deze week: Levi (13) woont sinds zeven maanden in de Australische stad Sydney.

Samuel, Matti en Celeste

Midden in een woonwijk in Amsterdam staat drie weken lang een groot piratenschip. Je hoort niet alleen kreten als ‘aye, aye kapitein’ en ‘schip ahoy!’, maar ook ‘actie!’, en ‘stop’. Het is namelijk het decor van de film De piraten van hiernaast, naar de boeken van Reggie Naus. Drie hoofdrolspelers vertellen.

Foto: Reuters

In een dierentuin in de Duitse stad Berlijn verwachten twee mannelijke pinguïns samen een kuiken. Het stel broedt sinds juli heel zorgvuldig op een ei dat ze hebben gekregen.

Foto: Pixabay

De brandweer in Spanje heeft opvallende hulpjes ingeschakeld: kuddes geiten en schapen. De dieren proberen bosbranden al knabbelend te voorkomen.

Floortje
Verhuisd naar een vakantieland

Ander eten, een ander uitzicht en andere mensen. Tijdens de vakantie is dat heerlijk. Maar hoe is het om als Nederlander altijd in een vakantieland te wonen? We vragen het de hele zomer aan kinderen die verhuisd zijn. Deze week: Floortje (11) woont sinds een jaar in Oostenrijk.

Egelsnelweg

Egels hebben het maar druk ’s zomers. Mannetjes zijn op zoek naar een vrouwtje en vrouwtjes zoeken een plek voor een nestje. De Egelwerkgroep vraagt mensen om ze te helpen met veilig zoeken.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Twitter Amirabiy

Het Afrikaanse land Ethiopië heeft er in één dag 353.633.660 bomen bij. Die werden gisteren door miljoenen mensen geplant. Daarmee wilden ze een record verbreken. Maar ze wilden ook een belangrijke boodschap overbrengen.

Aletta op het strand
Verhuisd naar een vakantieland

Ander eten, een ander uitzicht en andere mensen. Tijdens de vakantie is dat voor even heerlijk. Maar hoe is het om als Nederlander in een vakantieland te wonen? We vragen het de hele zomer aan kinderen die verhuisd zijn. Deze week: Aletta (10) woont sinds een jaar op het eiland Aruba.

Foto: Pixabay

Een boer uit Sinderen in Gelderland was deze week een pasgeboren kalfje kwijt. En hij vond 'm terug met... een drone!

Foto: ANP

Zwetende handen en kriebels in de buik. Het wordt een spannend weekend voor de beste Fortnite-spelers ter wereld: het WK gaat van start in New York. Een paar opvallende cijfers over deze enorme wedstrijd.

Foto: Laurens van Heerde

147 kilometer achtbaan en 1110 loopings in twee dagen. Joey (18) uit Harlingen deed het dit weekend. Hij ging 222 keer in achtbaan de Condor in Walibi.

Foto: The Lion King
4
Film

Na Jungle Book, Tarzan, Dumbo en Aladdin is The Lion King de volgende Disney-film die een make-over heeft gekregen. Door het bekende verhaal in een modern jasje te steken, lijkt het bijna een echte natuurdocumentaire. Maar dan met pratende dieren en een (bekende) verhaallijn.

Laïla op het schoolplein
Verhuisd naar een vakantieland

Ander eten, een ander uitzicht en andere mensen. Tijdens de vakantie is het voor even heerlijk. Maar hoe is het om als Nederlander in een vakantieland te wonen? We vragen het de hele zomer aan kinderen die verhuisd zijn. Deze week: Laïla (9) woont sinds vijf jaar in het dorp Lerdala in Zweden.

Foto: ANP

Wat hebben Johan Cruijff en Sarina Wiegman met elkaar gemeen? Ze verdienen allebei een standbeeld in de tuin van voetbalbond KNVB. Die van Cruijff staat er al. Die van Wiegman komt er binnenkort bij.

Foto: David in zijn zwembad
Verhuisd naar een vakantieland

Ander eten, een ander uitzicht en andere mensen. Tijdens de vakantie is dat voor even heerlijk. Maar hoe is het om als Nederlander altijd in een vakantieland te wonen? We vragen het de hele zomer aan kinderen die verhuisd zijn. Deze week: David (8) woont sinds een jaar op het Spaanse eiland Mallorca.

Foto: Journal of Vertebrate Paleontology

Hij was 3,5 meter groot, 410 kilo zwaar en leefde anderhalf miljoen jaar geleden: de Pachystruthio Dmanisensis. Wetenschappers vonden nu een veertig centimeter groot bot van het dijbeen van zo'n beest.

Foto: ANP

Oranjeleeuwin Lieke Martens heeft last van haar voet. Dat is duidelijk. Kan ze zaterdag meedoen aan de kwartfinale tegen Italië? Dat is minder duidelijk.

Foto: 112Asturias/Twitter

Tijdens een wandeling in de Spaanse bergen wist de Spaanse Rubén zeker dat hij iemand hoorde schreeuwen. De 10-jarige startte een zoektocht en redde daarmee een Nederlandse wandelaar (64).

Foto: Brandweer Aalsmeer

Al heel de week wordt-ie gezocht: de verdwaalde Noorse ringelrob die door ons land zwemt. Na een tour door Noord-Holland en Utrecht is de rob voor het laatst gezien bij een camping in Gelderland. 

Foto: ANP

Dikke kans dat er in jouw playlist een paar Nederlandstalige nummers staan. De hitlijsten staan er namelijk bomvol mee. Ook Merol zingt het liefst in het onze taal. Zij legt uit waarom.

Foto: Pixabay
Babbelbeesten

Elkaar waarschuwen, wegjagen of juist lokken, er wordt er in de dierenwereld heel wat afgekletst en gepraat. Soms met hun stem, maar veel vaker met dansjes, trillingen, scheten of schokken. Deze keer bespreken we hoe nijlsnoeken dat doen.

Foto: ANP

Magneetvissen wordt steeds populairder. Een trend waar de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) niet blij mee is. Je kunt er namelijk niet alleen mooie schatten mee ophengelen, maar ook gevaarlijke bommen en granaten. 

Foto: Pixabay

's Nachts boodschappen doen of 's ochtends vroeg buiten spelen. Op het Noorse eiland Sommarøy willen de mensen de tijd afschaffen en in het eerste tijdvrije gebied op aarde wonen.

Foto: Pixabay

Harde knallen en oogverblindende flitsen. Sommige mensen zijn dol op onweer, terwijl anderen zich het liefst verstoppen. Hoe mooi onweer ook is, het kan gevaarlijk zijn. Met deze tips ben je veilig. 

Foto: Pixabay
Babbelbeesten

Elkaar waarschuwen, wegjagen of juist lokken, er wordt er in de dierenwereld heel wat afgekletst en gepraat. Soms met hun stem, maar veel vaker met dansjes, trillingen, scheten of schokken. Deze keer bespreken we hoe kameleons dat doen.

Foto: Pixabay
Babbelbeesten

Elkaar waarschuwen, wegjagen of juist lokken, er wordt er in de dierenwereld heel wat afgekletst en gepraat. Soms met hun stem, maar veel vaker met dansjes, trillingen, scheten of schokken. Deze keer bespreken we hoe groene meerkatten dat doen.

Foto: Pixabay

Voetballen, verstoppertje spelen of een sprong op de trampoline. De zomer komt eraan en dat betekent lekker naar buiten! Of toch niet? Eén op de zeven kinderen speelt namelijk nooit buiten.

Foto TU Delft

Het heeft wel wat weg van een ufo en het vliegt over ongeveer twintig jaar door de lucht. Wat is het? Een nieuw type vliegtuig! Dit v-vormige toestel is ontworpen door de KLM en de Technische Universiteit in Delft om te bezuinigen op brandstof. Een paar weetjes over dit nieuwe vliegtuig.

Foto: ANP
Babbelbeesten

Elkaar waarschuwen, wegjagen of juist lokken, er wordt er in de dierenwereld heel wat afgekletst en gepraat. Soms met hun stem, maar veel vaker met dansjes, trillingen, scheten of schokken. Deze keer bespreken we hoe haringen dat doen.

Foto Reyer Boxem

Edith (12) uit Harkstede is boos. Afgelopen woensdag was er weer een aardbeving in Groningen en mensen krijgen te weinig hulp, vindt zij. Om daar meer aandacht voor te vragen maakte zij zelf de musical Een brief aan de NAM. Daar staat ze twee avonden mee op het toneel in Hoogezand.

Foto: Pixabay
Babbelbeesten

Elkaar waarschuwen, wegjagen of juist lokken, er wordt er in de dierenwereld heel wat afgekletst en gepraat. Soms met hun stem, maar veel vaker met dansjes, trillingen, scheten of schokken. Deze keer bespreken we hoe cicaden (een soort krekels) dat doen.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Pixabay

In de buurt van pinguïns en zeeolifanten op het zuidelijke continent Antarctica leven veel kleinere diertjes, zoals mijten en springstaarten. Dat komt niet omdat ze die andere dieren zo leuk vinden, maar omdat hun poep zorgt voor vruchtbare grond. Daar kwamen Nederlandse onderzoekers achter. 

Maxima in Ethiopië

Koningin Máxima is voor haar werk in Ethiopië. Tijdens zo'n bezoek gaat een stoet met begeleiders met haar mee. Die werd dinsdag aan de kant gezet, omdat ze te hard zouden rijden. 

Verstappen op de baan in Zandvoort

Wil je Max Verstappen live zien racen tijdens een Grand Prix? Daarvoor hoef je vanaf volgend jaar niet meer naar het buitenland. De komende drie jaar zoeven de auto's namelijk over de racebaan in Zandvoort!

Sem

Geen operatie en toch van je flaporen af. Voor baby’s jonger dan zes weken kan dat nu door een speciale behandeling met een spalkje, ontdekten artsen uit Utrecht. Maar is het zo erg om flaporen te hebben? Sem (15) uit Bilthoven vindt van niet. Hij heeft de hoofdrol in de film De Club van Lelijke Kinderen en vertelt. 

Foto: Toronto Cat Rescue

Niet één, niet twee, maar driehonderd katten zijn gered uit een appartement in de Canadese stad Toronto. Buren klaagden over stankoverlast en schakelden de dierenbescherming in.

Foto: ANP

Wat hebben een kroket, erwtensoep en en de Groningse eierbal met elkaar gemeen? Dit eten staat allemaal op een speciale lijst van typisch Nederlandse gewoonten en tradities. Die lijst is deze week wat uitgebreid met het oerhollandse broodje kaas.

Foto: Pixabay

Friet, koekjes en chocola: het is heel lekker, maar te veel ervan kan zorgen voor overgewicht. Julia (8) uit Veenendaal heeft dat en is sinds begin dit jaar bezig om een gezond gewicht te krijgen.

Foto: ANP

'Hockeyclubs moeten stoppen met selectiewedstrijden voor kinderen.' Dat zei de landelijke hockeybond KNHB vorig jaar. Die bond vindt dat de selectie te veel stress oplevert. Kidsweek deed samen met het tv-programma De Monitor onderzoek naar jullie beleving van sport. 

Foto: ANP

Gökmen T., de verdachte van de schietpartij maandag in Utrecht, heeft bekend. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zegt hij dat hij alleen heeft gehandeld.

Foto: Pixabay

Plastic doppen en wattenstaafjes, maar ook kledinghangers en een kapstok. De organisatie Schone Rivieren deed voor het eerst een onderzoek naar rivierafval en kwam veel verschillende dingen tegen in de Nederlandse rivieren de Maas en de Waal.

Foto: Hanskamp

Een koe die naar de wc gaat. Dat klinkt misschien als een mop, maar binnenkort kan het echt. Dankzij de uitvinding van Henk Hanskamp uit Doetinchem: een koeientoilet. En dat is goed voor het milieu.

Foto Andrea Bartosova Greenpeace

Greenpeace gaat vandaag langs bij het bedrijf Unilever. En ze gaan niet met lege handen, maar ze nemen een enorm plastic monster mee. Dat doen ze als protest tegen milieuvervuiling. Leerlingen van basisschool de Poolster uit Amsterdam mochten helpen met het maken van het plastic beest. 

Foto: ANP

Veel jonge klimaatliefhebbers trotseren donderdag de regen om mee te lopen met de tweede klimaatmars in Amsterdam. Met een muts op het hoofd en een protestbord in de hand lopen zij dwars door de stad. De opkomst is lager dan bij de eerste mars: er lopen ongeveer 1500 scholieren mee.

Janine over schoonheidswedstrijden voor honden

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Pixabay

Een blauwe lucht met gekleurde ballonnen maken veel momenten nét wat vrolijker. Tenminste, voor mensen. Dieren worden er minder blij van. Daarom is het oplaten van ballonnen op veel plekken verboden.

Foto: ANP

Deze week is het de Nationale Week Zonder Vlees. Een goed moment om 280 Kidsweek-lezers te vragen: ‘Wat eet jij?’ Loopt het water jou in de mond bij het zien van een hamburger of een grote pan pasta bolognese met gehakt? Of kies je voor een maaltijd met een vleesvervanger?

papegaai gered

Een tamme papegaai die bij een man in Rotterdam woont had zin om een ommetje te maken en wist te ontsnappen. Er was alleen wel één probleem: het dier kan niet vliegen. 

Foto Najib Nafid
Testteam

Wat hebben een slak, een toonladder en een piloot met elkaar gemeen? Ze maken allemaal gebruik van wiskunde. Het testteam leert erover tijdens de tentoonstelling Spelen met Wiskunde in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. 

Foto: ANP

Onder een groot deel van YouTube-filmpjes van jonge kinderen kun je binnenkort niet meer reageren. Over welke leeftijd het gaat is niet duidelijk.

Foto: Idaly

Of je nou muziek luistert, een computerspel speelt of een YouTube-filmpje kijkt, waarschijnlijk doe je dat met een koptelefoon op of oortjes in. Kinderen hebben daardoor veel kans op gehoorschade, merkt VeiligheidNL. Daarom is er nu samen met rapper Idaly een speciale campagne.

Foto: ANP

TikTok, de app die vroeger bekend stond als Musical.ly, moet vijf miljoen euro boete betalen in Amerika. Die boete krijgen ze omdat er met de app gegevens van kinderen - zonder toestemming van ouders - werd verzameld.

Foto: ANP

Wil je op 14 maart meelopen met de tweede klimaatmars, georganiseerd door Youth For Climate NL? Reis dan niet af naar Den Haag, maar naar Amsterdam.

Een wolf in Drenthe. Foto: Staatsbosbeheer

Sinds kort woont er officieel een wolvin in Nederland. En zij is niet alleen, blijkt nu. Af en toe krijgt ze bezoek van een mannetje. Dat onderzochten onderzoekers uit Wageningen.

Instagram/thehorsebarber_melody

Een sterretje hier, een hartje daar. Paardenscheerder Ingrid den Engelsman gaat het liefst helemaal los met haar scheerapparaat. En zij is niet de enige.

Foto: Jan van IJken

Van één cel naar een levend wezen. Filmmaker Jan van IJken filmde het ontstaan van een salamander onder de microscoop. In zijn filmpje Becoming zie je alle details.

Niezen

Hatsjoe! Prikkende ogen, een loopneus en veel niesbuien. Het is (alweer) hooikoortstijd. Vijf tips om thuis uit te proberen.

Foto: ANP

​Kon je op 7 februari niet bij de klimaatmars in Den Haag zijn of wil je nog een keer je stem laten horen? Dan krijg je nog een kans: Op 14 maart wordt er weer een klimaatmars georganiseerd.

Foto: ANP

De organisatoren van de grote klimaatmars vorige week hadden dinsdag een spannende avond. Ze gingen langs bij premier Rutte en klimaatminister Wiebes om te praten over wat er volgens hen anders moet. Toch zijn ze nog niet helemaal tevreden.

Stijn in het midden

Waar is het wiskundelokaal? Of de mediatheek? En waar zijn de toiletten als je ze nodig hebt! Als je net op de middelbare school zit, kunnen de gangen soms een doolhof zijn. Vijf leerlingen van het Johannes Fontanus College in Barneveld bedachten een oplossing: een routeplanner-app voor op school.

Foto: Mats

De zon schijnt, een dj draait vrolijke muziek en het publiek gaat los. Dit gaat niet over een feestje of een festival, maar over de klimaatmars voor scholieren in Den Haag. Duizenden scholieren kwamen vandaag bij elkaar om te demonstreren voor een beter klimaat. 

Lilly aan het staken

Elke vrijdag van negen tot tien uur ’s ochtends zit Lilly (10) ingepakt in warme kleding en omringd door borden met teksten als ‘Spijbelen voor het klimaat’, en ‘There is no planet B’ voor het gemeentehuis in Zeist. Zo wil ze zorgen voor meer aandacht en actie voor het klimaat.

Foto: Youtube

Boeven vangen, boetes uitdelen of... dieren helpen. Het werk van agenten in de Amerikaanse staat Californië is elke dag anders. Deze week hielpen ze een zeeolifant en dat ziet er best grappig uit.

Foto: Pixabay

De 'toppers van het jaar' worden ze al genoemd: Teun (7) en zijn broertje Daan (5) uit 's-Heerenberg in Gelderland. Hun oma werd onwel en de broers hebben haar gered door direct 112 te bellen.

Foto: AFP

Dat was even schrikken! In de Indiase stad Jalandhar kregen de mensen onverwacht bezoek van een luipaard. Het dier rende wild rond en viel meerdere mensen aan. Vier mensen raakten gewond. 

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Filmrecensie: Dragon Ball Super: Broly
3
Film

Op de planeet waar de Saiyans leven draait het maar om één ding: kracht. Toch wordt krachtpatser Broly verbannen door de koning. Maar is dat wel zo’n goed idee?

Simba

Twee Nederlandse militairen doen er alles aan om de verwaarloosde leeuw Simba uit Irak te redden. Door geld in te zamelen willen ze ervoor zorgen dat het dier binnenkort naar Nederland kan komen. En het lijkt erop dat Operatie Simba gaat lukken.

Foto: ANP

Verrekijker en camera in de aanslag! Maandagochtend kleurt de maan bloedrood en knaloranje en wordt het een bijzondere maan-dag.

Foto: Omroep Brabant

Rennen met krukken of keepen met één arm. Voetbalclub PSV heeft een bijzonder nieuw team voor voetballers die een lichaamsdeel missen.

Foto: ANP

De Amerikaanse tennisser Serena Williams (37) heeft al zóveel prijzen gewonnen, dat ze wel een bomvolle prijzenkast moet hebben. Toch is dat niet zo...

Foto: Kustnieuws Nederland en Europa

Bemanningsleden van een Nederlands vissersschip hadden deze week een bijzondere collega: er bleek een kat aan boord te zijn. 

Kas aan het jutten

My Little Pony's, TV's, portemonnee's en manden. Dat zijn een paar voorbeelden van spullen die zijn aangespoeld op onze Waddeneilanden. Kas (11) woont op Terschelling en nam al veel mee naar huis. Om de stranden helemaal schoon te krijgen helpt-ie ook mee met opruimen.

Foto: Bas

Bas (12) uit Veendam raade zaterdag met de trein door het land. Hij ging langs alle zestien NS-stations waar een piano staat en speelde overal een liedje. Dat deed hij om het record te verbreken en om geld op te halen voor het Diabetesfonds. Hij zamelde 44.000 euro in. En de teller loopt nog!

foto-Mary-McGowan

Dansende beren en komodovaranen, een balende ijsvogel en een panikerende eekhoorn. Voor de internationale fotowedstrijd Comedy Wildlife Photography Awards stuurden natuurfotografen grappige foto's van dieren in. Die foto's zijn vanaf vandaag te zien in het ...

Instagram.com/clementstwins

Bruin haar en knalgroene ogen: de zusjes Leah Rose en Ava Marie (8 jaar) uit Amerika maken indruk met hun foto's. Hun Instagram-account heeft al meer dan 900 duizend volgers en ze werken als model.

Foto: 3FM

Veel mensen liepen deze week warm ingepakt over straat, maar voor Faas en Jules (allebei 10) uit Nijmegen is het nog een paar dagen bikkelen. Om geld in te zamelen voor Serious Request droegen ze heel 2018 een korte broek. Ze hebben al meer dan tweeduizend euro opgehaald.

Foto: Gerjanne Fotografie

Kun je spierpijn krijgen in je vingers? Bas (12) uit Veendam zal het zaterdag weten. Hij reist dan heel Nederland door om op elk NS-station met een piano een nummer te spelen. Daarmee wil hij een record breken én geld inzamelen. 

Foto: Asterix en Obelix
3.5
Film

Wat krijg je als je maretak, vis, bietensap en komkommer mixt? Net niet dé toverdrank van Panoramix, want daar heb je een geheim ingrediënt voor nodig en dat weet alleen de tovenaar! In Asterix - Het Geheim van de Toverdrank zoekt Panoramix een opvolger, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk.

Foto: Instagram

Romy uit Amsterdam heeft het syndroom van Down en werkt al jaren als model. Nu is ze op posters door heel Nederland te zien in een campagne voor HandicapNL.

Foto: Feuerwehr Werl

Mensen in de Duitse stad Werl eten waarschijnlijk wat minder kerstkransjes dit jaar, want daar overstroomde een chocoladefabriek. De straat eromheen lag vol met het bruine goedje.

Foto: AFP

Irene O'Shea, een vrouw van 102 jaar uit Australië, sprong deze week uit een vliegtuig. Daarmee verbrak ze het record van oudste vrouwelijke parachutespringer.

Foto: ANP

In de Franse stad Straatsburg heeft een man een aanslag gepleegd. In de buurt van een kerstmarkt begon hij om zich heen te schieten. Drie mensen kwamen om het leven en veertien mensen raakten gewond. De dader is nog op de vlucht.

Foto: Susan Leurs

Met een speciale tentoonstelling in Maastricht wil Susan Leurs laten zien hoe vreselijk pesten is. Zij fotografeerde honderd mensen die gepest zijn of hebben gepest. Nora (12) is een van de modellen.

Foto Roger Cremers
Testteam

Konnichiwa! Het testteam is in Japan. Nou ja... bij een tentoonstelling over dat land. Ze dompelen zich onder in de wereld van robots, tekenfilmfiguren en felle kleuren bij de tentoonstelling Cool Japan in het Tropenmuseum in Amsterdam. 

Foto: ANP

Het is Max en Anne (allebei 14) niet gelukt om het Eurovisie Songfestival te winnen. De twee Nederlanders werden dertiende.

Foto: Tweede Kamer

Op de blauwe stoelen in de Tweede Kamer zaten dinsdag even geen politici, maar 150 kinderen. Zij mochten vragen stellen aan ministers tijdens het eerste kindervragenuur. Ruby (11) van basisschool Het Avontuur uit Almere mocht Rutte aan de tand voelen.

Ruby

Spannend! Het eerste kindervragenuurtje begint vanmiddag in de Tweede Kamer. Kinderen mogen dan kritische vragen stellen aan de ministers. 

mickey mouse

Mickey Mouse is jarig! De Disney-muis wordt vandaag negentig jaar. In al die jaren is-ie wel een beetje veranderd. Een overzicht van Mickey door de jaren heen.

Minister Yoshitaka Sakurada,

USB? Malware? De Japanse cyber-minister gaf toe dat-ie niet weet wat dat is. Hij gebruikt namelijk bijna geen computers.

Foto: Kidsweek

La-la-la-la-laaa. Het is vandaag Dag van de Muziektherapie. Onderzoeker Marianne van der Heijden van het Erasmus MC in Rotterdam deed er onderzoek naar: ze kwam erachter dat muziek pijn en angst in het ziekenhuis weg kan nemen.

stelling janine beloningen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Pixabay

Nederlandse aardappelboeren zijn boos. Als zij diepvries-patat aan Colombia willen verkopen, moeten ze vanaf nu extra geld aan de overheid van het Zuid-Amerikaanse land betalen. Dat doet het land om de Colombiaanse aardappelboeren te beschermen.

Foto: Wikimedia

Glow-in-the-dark-stickers ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat er ook zoiets in de natuur bestaat? Bij Hortus Botanicus in Leiden zijn lichtgevende paddenstoelen gespot op de takken van een beuk.

Foto: NSGK

Niet meedoen in de speeltuin, buitengesloten worden tijdens het sporten of niet naar het strand kunnen. Voor kinderen met een handicap kunnen heel gewone dingen soms lastig zijn. En daar moet meer aandacht voor komen, vinden de nieuwe kinderambassadeurs van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. We stellen ze aan je voor.

Foto: Pixabay

In de Waddenzee bij Nederland, Duitsland en Denemarken worden steeds meer jonge zeehonden geboren. Dit jaar werden er tot nu toe al 9285 welpjes gespot. In 2017 waren dat er 9167.

Foto: Ministerie van Defensie

Alle soldaten verzamelen! 2.200 Nederlandse militairen zijn in Noorwegen voor de grootste militaire oefening sinds jaren. Zij oefenen met 30 andere landen om zo goed mogelijk samen te werken en elkaar te verdedigen als een land wordt aangevallen. Een paar weetjes over de oefening.

Kunstwerk

Een schilderij waar een man uit de achttiende eeuw op staat, is op een veiling in New York verkocht voor ruim 375.000 euro. Dat gebeurt vaker, zou je denken? Toch is dit bijzonder, het kunstwerk is gemaakt door een computer.

Foto: ANP

Griekenland is donderdagnacht getroffen door een zware aardbeving. Vooral op het eiland Zakynthos was de beving goed te voelen. 'Maar' drie mensen raakten gewond en verdere schade valt mee.

Foto: Dierenartsenpraktijk De Meierij

De zoektocht heeft gewerkt! De kitten die donderdag in een busje van een koerier sprong en met hem meereisde door Nederland is weer terug bij zijn baasje.

Foto Roos Trommelen

Meestal klinkt er in een club harde muziek, maar in Club Air in Amsterdam kon je woensdag een speld horen vallen. Tijdens de eerste dag van het Amsterdam Dance Event (ADE) kwamen dj’s in de dop bij elkaar om tijdens de Spinnin’ Academy van het platenlabel Spinnin’ Records alles te leren over het vak. 

Instagram

Katteneigenaren opgelet! Stop met selfies maken en zet je kat eens voor de camera van Snapchat. Er zijn nu namelijk kattenfilters beschikbaar.

Foto: ANP

De tropische storm Leslie heeft zaterdagnacht voor veel schade gezorgd langs de kust van Portugal. 

Foto: Sabine

Op de boot, op het schoolplein, in restaurants en buiten op straat. Mensen op het Waddeneiland Schiermonnikoog zijn in de ban van… schaken. Sabine (8) woont op het eiland en vertelt.

Eindmusical

De acteurs van het programma De Eindmusical stormden donderdagavond het podium op in hun mooiste outfits tijdens het Televizier-Ring Gala. Ze wonnen daar de Gouden Stuiver en waren blij en trots.

Foto: Superjuffie!
4
Film

Een verdwaald konijn, een hond in nood of een rat die schreeuwt om hulp. Al die dieren hebben mazzel als juf Josje in de buurt is. Als het nodig is, verandert zij in Superjuffie: een heldin die kan vliegen, dieren verstaat en ze kan redden!

Foto: ANP

Kun je het je voorstellen? Een golf van twintig meter hoog. De Braziliaanse surfer Maya Gabeira (31) vond dat wel wat en surfte erop. Daarmee verbrak ze een wereldrecord.

Foto: AFP

Na de aardbeving en tsunami van vorige week is op het Indonesische eiland Sulawesi een vulkaan uitgebarsten. De vulkaan Soputan spuwde as en rook ongeveer vier kilometer de lucht in. 

Foto Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Reintjan, Noortje, Sanne en Quinten voelen zich echte astronauten

Veel films, strips en boeken spelen zich af in de ruimte: dé locatie voor een stoer en spannend verhaal. Maar in de echte wereld komt er bij zo’n ruimtereis heel wat kijken ontdekt het testteam in Space Expo in Noordwijk. 

Foto: ANP

Nederland heeft er een vissen- en vogelparadijs bij: de Marker Wadden in het Markermeer. Boswachter André Donker vertelt. Dennis (8) en Ymke (12) waren bij de opening.

Lili Howick

Op het allerlaatste nippertje hoorden Lili en Howick zaterdag dat ze toch in Nederland mogen blijven. Blij en opgelucht vertelden ze hun verhaal meteen daarna op het Jeugdjournaal.

Foto: Natuur en Milieu

Dat windmolens goed zijn voor het milieu wist je waarschijnlijk wel, maar binnenkort hebben ze ook voordelen voor dieren in de zee. Tussen de palen worden oesters uitgezet en daardoor ontstaat een nieuwe onderwaterwereld.

Wasbeer

Hij is zwart/wit, pluizig en wordt gezocht in Maastricht: een wasbeer. Het beest viel een konijn aan, beet een vrouw en verdween daarna spoorloos.

Foto: ANP

Onderweg naar school moet je natuurlijk goed opletten, maar ook als je er (bijna) bent is dat belangrijk. Veel ongelukken gebeuren namelijk dicht bij scholen, blijkt uit onderzoek.

Ryan
Weer naar school

Een nieuwe schooljaar is voor iedereen spannend, maar voor sommigen zorgt het voor extra zenuwen. Deze keer: Ryan (9) uit Delfzijl is een jaar niet naar school geweest.

Jayden

Een kerk, een taart, een limousine en niet te vergeten: een mooie bruid. Jayden (10) uit Beek en Donk zag zondag zijn droom uitkomen. Hij mocht 'trouwen' met zijn beste vriendin en oppas. 

Howick en lili

Howick (13) en Lili (12) uit Amersfoort proberen er alles aan te doen om niet terug te hoeven naar hun geboorteland Armenië. Daarom schreven ze een brief aan koning Willem-Alexander met de vraag of ze in Nederland mogen blijven. Die brief stuurden ze ook naar Staatssecretaris Mark Harbes en Minister-President Mark Rutte.

Rotterdam

Ben je benieuwd hoe Nederland er (bijna) honderd jaar geleden uitzag? Dat kun je nu zien. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft veel luchtfoto's vrijgegeven.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Saar

Saar (7) uit Maastricht was met haar familie op vakantie op het Indonesische eiland Lombok. Tijdens haar laatste avond maakten ze de zware aardbeving mee. Veel mensen in het noorden raakten hun huizen kwijt. Saar wilde helpen en begon een actie...

Kaas

Houd jij van jonge kaas of oude kaas? Wetenschappers hebben wel hele oude kaas gevonden, de oudste ter wereld, in een Egyptische grafsteen. De kaas komt uit de dertiende eeuw voor Christus.

Hunebedden

Een hunebed is geen klimrek, maar een grafsteen. Klim er dus niet op. Dat willen de beheerders van de Drentse hunebedden duidelijk maken met speciale bordjes.

Orka

Het was een treurig gezicht: Moederorka Tahlequah, door de onderzoekers J35 genoemd, zwom dagenlang met haar overleden jong rond in de zee bij Canada. Na zeventien dagen liet ze haar jong los.

Vasco

Het Indonesische eiland Lombok werd donderdag weer getroffen door een zware aardbeving. Bij de beving van maandag kwamen 347 mensen om het leven en zijn veel huizen verwoest. Vasco (12) uit Groningen was daar op vakantie en maakte het allemaal mee. 

Foto: ANP

Sta jij in Nederland op de camping, moet je op de fiets ergens naartoe of heb je andere plannen om naar buiten te gaan? Bereid je dan voor op een stormachtige avond.

Olifant

'Er staat een olifant in mijn tuin van mijn perenboom te eten.' Met die mededeling belde een man uit Ommen woensdag de politie. 

Foto Pixabay

Langs de kust in Groningen staan veel windmolens. Goed voor het milieu, maar niet voor trekvogels. Elk jaar komen daar drieduizend vogels in de wieken terecht. Om windmolens stil te kunnen zetten op drukke vliegmomenten komt er een speciale vogeltrekvoorspelling. 

Halfaapje Edwin is verstekeling op Nederlands vrachtschip

Een vrachtschip dat vrijdag aankwam in Vlissingen had een bijzondere gast: Het zeldzame halfaapje Edwin. 

Blauwalg

Op steeds meer plekken in Nederland zit blauwalg in het water. Dit jaar zijn er al 150 waarschuwingen geweest voor rivieren en meren waar je beter niet kunt gaan zwemmen, onderzocht de NOS. Wat is blauwalg en hoe herken...

Foto: Pixabay

Scroll jij ook weleens eindeloos door je tijdlijn op Facebook of Instagram terwijl je de tijd helemaal vergeet? Binnenkort kun je precies zien hoeveel minuten je daaraan hebt besteed. 

Foto: ProRail

Rinkelende bellen en grote rood-witte slagbomen zijn niet meer genoeg om mensen te waarschuwen voor een aankomende trein, vindt ProRail. Daarom wil de spoorbeheerder knalgele overgangen.

strooiwagens

Op straat zou je deze week zomaar een strooiwagen kunnen zien rijden. Niet omdat het weer omslaat en het ineens gaat sneeuwen, maar omdat het asfalt zó warm is, dat het gaat smelten.

Zwanen

Bijna vijfhonderd zwanen die een maand geleden besmeurd raakten met olie zwemmen weer schoon rond. Deze week werd het laatste groepje vrijgelaten in Numansdorp.

Foto: Djara

Meer dan veertigduizend mensen liepen deze week de Nijmeegse Vierdaagse. Darja (11) uit Nijmegen was de jongste deelnemer en liep mee van het begin tot het eind. 

Foto: Provincie Noord-Holland

Op huizen, in een grasveld of op speciale auto's: zonnepanelen zie je overal. Binnenkort zie je ze ook langs de snelweg bij Heerhugowaard in de vangrail. 

vermiste apen

In het Brabantse Best maakte de politie deze week geen opsporingsbericht voor een paar boeven, maar voor twee apen. De beesten werden als huisdier gehouden en waren ineens verdwenen. 

Instagram

Zit jij op Instagram of Facebook en ben je nog geen 13 jaar? Dan bestaat de kans dat je account binnenkort wordt verwijderd. De bedrijven worden daar strenger in.

Oscar
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De afgelopen weken volgden we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Oscar (10) uit Amsterdam is voor Frankrijk.

Foto: Twitter

De Amerikaanse president Donald Trump gaat volgende week op bezoek in Engeland. Als hij daar naar de lucht kijkt, ziet hij misschien wel een mini-versie van zichzelf. Er zweeft dan namelijk een gigantische ballon van een baby-Trump door de lucht.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Luka
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De komende weken volgen we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Luka (9) uit Amsterdam is voor Kroatië.

Foto: Angeliek de Jonge

Als er iets gebeurt zijn de politie, ambulance en brandweer er altijd supersnel bij. Wat doen ze nog meer en hoe ging dat vroeger? Daar komt het testteam achter in Veiligheidsmuseum PIT in Almere.

Foto Frank de Roo Hollandse Hoogte

Honderden zwanen raakten dit weekend besmeurd met olie in de haven van Rotterdam. Het vieze goedje kwam van een tankschip dat tegen een steiger was gebotst. Er werd direct een reddingsactie gestart.

Foto: Julian
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De komende weken volgen we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Julian (12) uit Utrecht is voor Spanje.

Foto: AFP

Een rat in India koos vorige week voor een erg dure maaltijd: het beest kroop in een pinautomaat en at een boel geld op.

Foto: ANP

Schaam jij je wel eens voor iets dat je ouders doen? De 6-jarige Blue Ivy wel. Haar ouders Beyoncé en Jay-Z traden samen op. Omdat ze dat iets te ver vond gaan besloot ze naar de grond te duiken.

Ella, Nina en Nicky

We gooien elke dag aardappelschillen, klokhuizen en groente in de prullenbak. Terwijl dat het favoriete kostje van de worm is. Op steeds meer plekken in Nederland zie je daarom wormenhotels verschijnen. De beestjes eten het afval op, maken er compost van en dat is weer goed voor de moestuin. Win-win! 

Foto: Zen
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De komende weken volgen we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Zen (14) uit Rotterdam is voor Japan.

Foto: Pixabay

De vriendinnen Sara en Iris zijn vaak in het centrum van Rotterdam te vinden. Niet om te shoppen, maar om zakkenrollers op te sporen. En dat is de twee politieagenten in de dop al zeventig keer gelukt.

Alligator
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de alligator.

Foto: ANP

In de buurt van deze Chinese vaas is het extra oppassen geblazen. De vaas is in Frankrijk namelijk geveild voor 16,2 miljoen euro, omdat-ie heel bijzonder en oud is. 

Skippybal

Verstoppertje spelen, voetballen of skippyballen. Het is misschien niet zo warm vandaag, maar toch spelen veel kinderen buiten. Het is namelijk Nationale Buitenspeeldag. 

Lieke Martens en Sherida Spitse

Lieke Martens heeft de Nederlandse voetbalvrouwen dinsdagavond net op tijd gered. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije scoorde ze in de blessuretijd. De vrouwen wonnen met 1-0.

Wesp
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de schoorsteenwesp.

Foto: ANP
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de bultrug.

Katten

Kat Meredith is volgens haar baasje Taylor Swift een stoer beest en het paard Eve van Britt Dekker houdt van knuffelen. We denken vaak dat onze dieren menselijke eigenschappen hebben. Klopt dat? 

Wu Wen

Eten de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya de hele dag bamboe? Zitten ze het liefst binnen of buiten? En hebben ze weleens ruzie? Vanaf nu kun je daar zelf achter komen door mee te kijken via de webcam. 

Foto: ANP

Een vliegtuig dat onderweg was van het eiland Gran Canaria naar Nederland, moest donderdag een tussenstop maken. Niets was kapot en niemand was ziek, er was een stinkende passagier aan boord. 

Witte haai
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de witte haai.

Foto: ANP

Op het strand, in de tuin of in het zwembad. De kans is groot dat jij vandaag buiten rondrent. Dat komt goed uit, want het is zonnebrandcrème-dag.

Foto: ANP

Donald Duck, Katrien en Kwik, Kwek en Kwak. Waarschijnlijk weet jij precies hoe deze bekende eenden eruit zien, maar voor blinde of slechtziende kinderen is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarom maakten de makers een speciale versie in braille. 

Foto: ANP

Verdrietig nieuws uit Canada. Bij een bomaanslag in een restaurant in Canada zijn donderdag vijftien mensen gewond geraakt.

rietjes mcdonald's

Bestel je een drankje bij de McDonald's in de Belgische hoofdstad Brussel, dan krijg je er vanaf september geen rietje meer bij. Op andere plekken in de wereld gaat dat niet veranderen.

Foto: ANP

Het Nederlands voetbalelftal onder 17 jaar is Europees kampioen geworden. Verdediger Christopher Mamengi (17) van FC Utrecht vertelt. 

Groene reiger
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de groene reiger.

Foto: ANP

Verdrietig nieuws uit Cuba. Daar is een vliegtuig neergestort. Meer dan honderd mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Foto: ANP

Vandaag was het dan eindelijk zover: prins Harry stapte in het huwelijksbootje met Meghan. Dat leverde een hoop prachtplaatjes op. Kijk maar eens mee. 

Tim aan het spotten

Een tureluur, een koolmees of een tjiftjaf. Tijdens de Texel Big Day vorig weekend moesten vogelspotters zoveel mogelijk vogels zoeken op het eiland. Tim (15) uit Woerden was de jongste deelnemer. Hij vond met zijn team De Jonge Hondjes 148 verschillende soorten en werd tweede. 

De klimmer

De meeste klimmers zijn blij als het één keer lukt om de berg de Mount Everest op te lopen. Voor Kami Rita (48) uit Nepal is dat niet genoeg. Hij ging deze week voor de 22ste keer in zijn leven. 

Audio

Een computerstem die een naam uitspreekt zorgt voor veel discussie op social media én... bij ons op de redactie. Sommige mensen horen Laurel en anderen horen Yanny.

Hond redt vriendje

De Amerikaanse honden Smokey en Remus zijn deze week in één klap bekend geworden. Een filmpje waarin Remus zijn speelmaatje Smokey uit het zwembad redt is een hit op het internet

Olifant
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de olifant.

Dolfijn
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de dolfijn.

Koekoek
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de koekoek.

Eekhoorn
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de eekhoorn.

Bonobo
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de bonobo.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Het Vogelhospitaal

Beter had het bijna niet gekund: een duif met een ontstoken oog vloog zaterdag tegen de gevel van het Oogziekenhuis Zonnestraal in Haarlem. 

WC

Heb jij vandaag al achterom in het toilet gekeken? Het is vandaag Nationale Poepdag. Volgens deskundigen kun je veel van je drol leren.

Octopus
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de octopus.

Keano

Voor Keano (9) uit Zoetermeer is het straks extra spannend om een beugel te krijgen, maar dan op een leuke manier. Orthodontist Poejan Elmi bedacht een voetbalcompetitie. 

Foto: Siem

Siem doet nog maar een jaar aan de sport boogschieten te paard, maar hij is nu al de beste junior van Nederland. Daarom mag hij in juli meedoen aan het WK in Hongarije. 

vuurvlieg

Over de hele wereld bestaan lichtgevende dieren. Dat trucje gebruiken ze om prooien in de val te lokken of om roofdieren weg te jagen. Hoe werkt dat en welke dieren kunnen dit?

Kraai
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de kraai. 

Kjeld

Met 93 kilometer per uur vloog schaatser Kjeld Nuis woensdag over het ijs in Luleå in Zweden. Hij is nu de snelste schaatser ooit. 

ANP

Er komt misschien toch geen verbod op rotjes tijdens de jaarwisseling. Woensdag werd gesproken over dit nieuwe plan, maar de meerderheid in de Tweede Kamer is het er niet mee eens. 

Bij
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de bij.

Boyan Slat

De Brit Rich Horner filmde deze week zijn duik door de plastic troep en schrok van wat hij allemaal tegenkwam. De Nederlandse Boyan Slat (22) is al langer bezig met een oplossing.

Curlen

Mikken, schuiven en vegen: curlen is hot. Door alle aandacht tijdens de Olympische Winterspelen en het tv-programma De Curling Quiz willen veel mensen het eens proberen. 

Waylon

Waylon is eruit: hij gaat met het rocknummer Outlaw In ’Em naar het Songfestival op 10 mei in Lissabon. Dat maakte hij bekend tijdens een optreden in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De kat op de gracht
4
Film

In de hoofdstad Amsterdam wonen veel mensen. Maar er wonen nog véél meer dieren. Die spelen in De Wilde Stad de hoofdrol. Kater Abatutu neemt je mee op een avontuurlijke én grappige ontdekkingstocht.

Havana Dreams

Uit het hotel Kurhaus in Scheveningen is een schilderij gestolen en niemand heeft het gemerkt. Dat is best bijzonder, want het schilderij is erg groot: 2 meter bij 1,20.

praten

Als jij iets wilt, kun je daar waarschijnlijk gewoon om vragen. Maar voor kinderen die niet kunnen praten is dat niet zo makkelijk. Daarom komt er een spraakcomputer met een kinderstem. 

Politiehond

Politiehond Hoock uit Frankrijk is deze week overal te zien in Franse media. Hij redde een verdwaalde jongen (10) en werd een ster.

kledingtips

Het klimaat blijft veranderen: De gemiddelde temperatuur stijgt, het weer wordt extremer en de ozonlaag dunner. Door je kleding aan te passen kun je de wereld een beetje helpen. Dat doe je zo.

Suzanne Schulting

Ze kan het zelf bijna niet geloven, maar het is echt zo: shorttracker Suzanne Schulting (20) heeft een gouden medaille veroverd op de olympische 1.000 meter. 

Bengaalste tijger

In een dierentuin in de Franse stad Amneville is begin deze maand een witte neushoorn geboren. Een paar dagen later kwamen ook drie Bengaalse tijgers ter wereld. 

Duurzaam eten

Het klimaat blijft veranderen: De gemiddelde temperatuur stijgt, het weer wordt extremer en de ozonlaag dunner. Door je eetgedrag aan te passen kun je de wereld een beetje helpen. Dat doe je zo.

Racoon

Veel mensen dachten dat Sven Kramer de tien kilometer op de Olympische Spelen zou winnen. Omdat dat niet lukte wilde Racoon hem steunen. Ze schreven daarom speciaal voor hem een liedje.

Jorien ter Mors

Nederland heeft weer een gouden medaille binnen: Jorien ter Mors won de olympische 1.000 meter. Daarmee verbrak ze een record.

Foto: ANP

De snowboarder Redmond Gerard (17) uit Amerika veroverde zaterdagnacht een gouden medaille voor het onderdeel slopestyle.

Stelling janine
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Zwarte kat

Zwarte katten worden minder populair. Niet omdat ze ongeluk brengen, maar omdat ze niet mooi zouden staan op een selfie.

Schoen

Een rondje rennen? Dat kan beter, dachten de Zweden. Daar doen ze aan plogging: afval oprapen en hardlopen tegelijk.

Lege klas

Lege stoelen in de klas? Dat kan zomaar met de griep te maken hebben. Voor de zevende week op rij heerst er een griepepidemie.

Orang-Oetan

Orang-oetans gaan van boom naar boom. Van al dat slingeren en bungelen krijgen zij weleens spierpijn. Onderzoekers kwamen erachter dat de dieren daar een slimme oplossing voor hebben.

Instagram

Pak jij ook weleens je telefoon erbij om even snel op Instagram te kijken, terwijl je eigenlijk iets anders moet doen? Vanaf nu kunnen al je volgers zien wanneer jij voor het laatst online bent geweest.

Staken

Woon jij in Groningen, Friesland of Drenthe? Dan kun jij op Valentijnsdag waarschijnlijk lekker uitslapen. Juffen en meesters gaan in die provincies nog een dag staken op woensdag 14 februari.

kalender

Het lijkt wel een film, maar dat is het niet. Gevangenen kregen vorig jaar de kans om de politie te helpen om oude misdaden op te lossen. Dat was zo'n succes dat het dit jaar weer gedaan wordt. 

Koraal

Dat komt omdat het slecht gaat met het koraal. Wetenschappers hebben daar iets op gevonden en gaan het koraal een handje helpen.

Kunstwerken van taarten

Een hamburger, een broodje gezond of een pizza als avondeten? Niet deze versies van de Britse Laura Loukaides (29). Zij maakt de mooiste kunstwerken van dit eten. Alleen dan als taart. Snap je 'em nog?

babyneushoorn