Foto: Susan Leurs

Met een speciale tentoonstelling in Maastricht wil Susan Leurs laten zien hoe vreselijk pesten is. Zij fotografeerde honderd mensen die gepest zijn of hebben gepest. Nora (12) is een van de modellen.

Foto Roger Cremers
Testteam

Konnichiwa! Het testteam is in Japan. Nou ja... bij een tentoonstelling over dat land. Ze dompelen zich onder in de wereld van robots, tekenfilmfiguren en felle kleuren bij de tentoonstelling Cool Japan in het Tropenmuseum in Amsterdam. 

Foto: ANP

Het is Max en Anne (allebei 14) niet gelukt om het Eurovisie Songfestival te winnen. De twee Nederlanders werden dertiende.

Foto: Tweede Kamer

Op de blauwe stoelen in de Tweede Kamer zaten dinsdag even geen politici, maar 150 kinderen. Zij mochten vragen stellen aan ministers tijdens het eerste kindervragenuur. Ruby (11) van basisschool Het Avontuur uit Almere mocht Rutte aan de tand voelen.

Ruby

Spannend! Het eerste kindervragenuurtje begint vanmiddag in de Tweede Kamer. Kinderen mogen dan kritische vragen stellen aan de ministers. 

mickey mouse

Mickey Mouse is jarig! De Disney-muis wordt vandaag negentig jaar. In al die jaren is-ie wel een beetje veranderd. Een overzicht van Mickey door de jaren heen.

Minister Yoshitaka Sakurada,

USB? Malware? De Japanse cyber-minister gaf toe dat-ie niet weet wat dat is. Hij gebruikt namelijk bijna geen computers.

Foto: Kidsweek

La-la-la-la-laaa. Het is vandaag Dag van de Muziektherapie. Onderzoeker Marianne van der Heijden van het Erasmus MC in Rotterdam deed er onderzoek naar: ze kwam erachter dat muziek pijn en angst in het ziekenhuis weg kan nemen.

stelling janine beloningen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Pixabay

Nederlandse aardappelboeren zijn boos. Als zij diepvries-patat aan Colombia willen verkopen, moeten ze vanaf nu extra geld aan de overheid van het Zuid-Amerikaanse land betalen. Dat doet het land om de Colombiaanse aardappelboeren te beschermen.

Foto: Wikimedia

Glow-in-the-dark-stickers ken je waarschijnlijk wel. Maar wist je dat er ook zoiets in de natuur bestaat? Bij Hortus Botanicus in Leiden zijn lichtgevende paddenstoelen gespot op de takken van een beuk.

Foto: NSGK

Niet meedoen in de speeltuin, buitengesloten worden tijdens het sporten of niet naar het strand kunnen. Voor kinderen met een handicap kunnen heel gewone dingen soms lastig zijn. En daar moet meer aandacht voor komen, vinden de nieuwe kinderambassadeurs van de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind. We stellen ze aan je voor.

Foto: Pixabay

In de Waddenzee bij Nederland, Duitsland en Denemarken worden steeds meer jonge zeehonden geboren. Dit jaar werden er tot nu toe al 9285 welpjes gespot. In 2017 waren dat er 9167.

Foto: Ministerie van Defensie

Alle soldaten verzamelen! 2.200 Nederlandse militairen zijn in Noorwegen voor de grootste militaire oefening sinds jaren. Zij oefenen met 30 andere landen om zo goed mogelijk samen te werken en elkaar te verdedigen als een land wordt aangevallen. Een paar weetjes over de oefening.

Kunstwerk

Een schilderij waar een man uit de achttiende eeuw op staat, is op een veiling in New York verkocht voor ruim 375.000 euro. Dat gebeurt vaker, zou je denken? Toch is dit bijzonder, het kunstwerk is gemaakt door een computer.

Foto: ANP

Griekenland is donderdagnacht getroffen door een zware aardbeving. Vooral op het eiland Zakynthos was de beving goed te voelen. 'Maar' drie mensen raakten gewond en verdere schade valt mee.

Foto: Dierenartsenpraktijk De Meierij

De zoektocht heeft gewerkt! De kitten die donderdag in een busje van een koerier sprong en met hem meereisde door Nederland is weer terug bij zijn baasje.

Foto Roos Trommelen

Meestal klinkt er in een club harde muziek, maar in Club Air in Amsterdam kon je woensdag een speld horen vallen. Tijdens de eerste dag van het Amsterdam Dance Event (ADE) kwamen dj’s in de dop bij elkaar om tijdens de Spinnin’ Academy van het platenlabel Spinnin’ Records alles te leren over het vak. 

Instagram

Katteneigenaren opgelet! Stop met selfies maken en zet je kat eens voor de camera van Snapchat. Er zijn nu namelijk kattenfilters beschikbaar.

Foto: ANP

De tropische storm Leslie heeft zaterdagnacht voor veel schade gezorgd langs de kust van Portugal. 

Foto: Sabine

Op de boot, op het schoolplein, in restaurants en buiten op straat. Mensen op het Waddeneiland Schiermonnikoog zijn in de ban van… schaken. Sabine (8) woont op het eiland en vertelt.

Eindmusical

De acteurs van het programma De Eindmusical stormden donderdagavond het podium op in hun mooiste outfits tijdens het Televizier-Ring Gala. Ze wonnen daar de Gouden Stuiver en waren blij en trots.

Foto: Superjuffie!
4
Film

Een verdwaald konijn, een hond in nood of een rat die schreeuwt om hulp. Al die dieren hebben mazzel als juf Josje in de buurt is. Als het nodig is, verandert zij in Superjuffie: een heldin die kan vliegen, dieren verstaat en ze kan redden!

Foto: ANP

Kun je het je voorstellen? Een golf van twintig meter hoog. De Braziliaanse surfer Maya Gabeira (31) vond dat wel wat en surfte erop. Daarmee verbrak ze een wereldrecord.

Foto: AFP

Na de aardbeving en tsunami van vorige week is op het Indonesische eiland Sulawesi een vulkaan uitgebarsten. De vulkaan Soputan spuwde as en rook ongeveer vier kilometer de lucht in. 

Foto Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Reintjan, Noortje, Sanne en Quinten voelen zich echte astronauten

Veel films, strips en boeken spelen zich af in de ruimte: dé locatie voor een stoer en spannend verhaal. Maar in de echte wereld komt er bij zo’n ruimtereis heel wat kijken ontdekt het testteam in Space Expo in Noordwijk. 

Foto: ANP

Nederland heeft er een vissen- en vogelparadijs bij: de Marker Wadden in het Markermeer. Boswachter André Donker vertelt. Dennis (8) en Ymke (12) waren bij de opening.

Lili Howick

Op het allerlaatste nippertje hoorden Lili en Howick zaterdag dat ze toch in Nederland mogen blijven. Blij en opgelucht vertelden ze hun verhaal meteen daarna op het Jeugdjournaal.

Foto: Natuur en Milieu

Dat windmolens goed zijn voor het milieu wist je waarschijnlijk wel, maar binnenkort hebben ze ook voordelen voor dieren in de zee. Tussen de palen worden oesters uitgezet en daardoor ontstaat een nieuwe onderwaterwereld.

Wasbeer

Hij is zwart/wit, pluizig en wordt gezocht in Maastricht: een wasbeer. Het beest viel een konijn aan, beet een vrouw en verdween daarna spoorloos.

Foto: ANP

Onderweg naar school moet je natuurlijk goed opletten, maar ook als je er (bijna) bent is dat belangrijk. Veel ongelukken gebeuren namelijk dicht bij scholen, blijkt uit onderzoek.

Ryan
Weer naar school

Een nieuwe schooljaar is voor iedereen spannend, maar voor sommigen zorgt het voor extra zenuwen. Deze keer: Ryan (9) uit Delfzijl is een jaar niet naar school geweest.

Jayden

Een kerk, een taart, een limousine en niet te vergeten: een mooie bruid. Jayden (10) uit Beek en Donk zag zondag zijn droom uitkomen. Hij mocht 'trouwen' met zijn beste vriendin en oppas. 

Howick en lili

Howick (13) en Lili (12) uit Amersfoort proberen er alles aan te doen om niet terug te hoeven naar hun geboorteland Armenië. Daarom schreven ze een brief aan koning Willem-Alexander met de vraag of ze in Nederland mogen blijven. Die brief stuurden ze ook naar Staatssecretaris Mark Harbes en Minister-President Mark Rutte.

Rotterdam

Ben je benieuwd hoe Nederland er (bijna) honderd jaar geleden uitzag? Dat kun je nu zien. Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) heeft veel luchtfoto's vrijgegeven.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Saar

Saar (7) uit Maastricht was met haar familie op vakantie op het Indonesische eiland Lombok. Tijdens haar laatste avond maakten ze de zware aardbeving mee. Veel mensen in het noorden raakten hun huizen kwijt. Saar wilde helpen en begon een actie...

Kaas

Houd jij van jonge kaas of oude kaas? Wetenschappers hebben wel hele oude kaas gevonden, de oudste ter wereld, in een Egyptische grafsteen. De kaas komt uit de dertiende eeuw voor Christus.

Hunebedden

Een hunebed is geen klimrek, maar een grafsteen. Klim er dus niet op. Dat willen de beheerders van de Drentse hunebedden duidelijk maken met speciale bordjes.

Orka

Het was een treurig gezicht: Moederorka Tahlequah, door de onderzoekers J35 genoemd, zwom dagenlang met haar overleden jong rond in de zee bij Canada. Na zeventien dagen liet ze haar jong los.

bril

Dieren spotten, een gekke prikbult checken of reisleider spelen. Op vakantie rondlopen met je mobiel (of tablet) onder je neus kan af en toe best handig zijn. Twaalf tips voor gratis en zomerse vakantie-apps allemaal geschikt voor iOS én Android.

Vasco

Het Indonesische eiland Lombok werd donderdag weer getroffen door een zware aardbeving. Bij de beving van maandag kwamen 347 mensen om het leven en zijn veel huizen verwoest. Vasco (12) uit Groningen was daar op vakantie en maakte het allemaal mee. 

Foto: ANP

Sta jij in Nederland op de camping, moet je op de fiets ergens naartoe of heb je andere plannen om naar buiten te gaan? Bereid je dan voor op een stormachtige avond.

Olifant

'Er staat een olifant in mijn tuin van mijn perenboom te eten.' Met die mededeling belde een man uit Ommen woensdag de politie. 

Foto Pixabay

Langs de kust in Groningen staan veel windmolens. Goed voor het milieu, maar niet voor trekvogels. Elk jaar komen daar drieduizend vogels in de wieken terecht. Om windmolens stil te kunnen zetten op drukke vliegmomenten komt er een speciale vogeltrekvoorspelling. 

Halfaapje Edwin is verstekeling op Nederlands vrachtschip

Een vrachtschip dat vrijdag aankwam in Vlissingen had een bijzondere gast: Het zeldzame halfaapje Edwin. 

Blauwalg

Op steeds meer plekken in Nederland zit blauwalg in het water. Dit jaar zijn er al 150 waarschuwingen geweest voor rivieren en meren waar je beter niet kunt gaan zwemmen, onderzocht de NOS. Wat is blauwalg en hoe herken...

Foto: Pixabay

Scroll jij ook weleens eindeloos door je tijdlijn op Facebook of Instagram terwijl je de tijd helemaal vergeet? Binnenkort kun je precies zien hoeveel minuten je daaraan hebt besteed. 

Foto: ProRail

Rinkelende bellen en grote rood-witte slagbomen zijn niet meer genoeg om mensen te waarschuwen voor een aankomende trein, vindt ProRail. Daarom wil de spoorbeheerder knalgele overgangen.

strooiwagens

Op straat zou je deze week zomaar een strooiwagen kunnen zien rijden. Niet omdat het weer omslaat en het ineens gaat sneeuwen, maar omdat het asfalt zó warm is, dat het gaat smelten.

Zwanen

Bijna vijfhonderd zwanen die een maand geleden besmeurd raakten met olie zwemmen weer schoon rond. Deze week werd het laatste groepje vrijgelaten in Numansdorp.

Foto: Djara

Meer dan veertigduizend mensen liepen deze week de Nijmeegse Vierdaagse. Darja (11) uit Nijmegen was de jongste deelnemer en liep mee van het begin tot het eind. 

Foto: Provincie Noord-Holland

Op huizen, in een grasveld of op speciale auto's: zonnepanelen zie je overal. Binnenkort zie je ze ook langs de snelweg bij Heerhugowaard in de vangrail. 

vermiste apen

In het Brabantse Best maakte de politie deze week geen opsporingsbericht voor een paar boeven, maar voor twee apen. De beesten werden als huisdier gehouden en waren ineens verdwenen. 

Instagram

Zit jij op Instagram of Facebook en ben je nog geen 13 jaar? Dan bestaat de kans dat je account binnenkort wordt verwijderd. De bedrijven worden daar strenger in.

Oscar
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De afgelopen weken volgden we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Oscar (10) uit Amsterdam is voor Frankrijk.

Foto: Twitter

De Amerikaanse president Donald Trump gaat volgende week op bezoek in Engeland. Als hij daar naar de lucht kijkt, ziet hij misschien wel een mini-versie van zichzelf. Er zweeft dan namelijk een gigantische ballon van een baby-Trump door de lucht.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Luka
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De komende weken volgen we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Luka (9) uit Amsterdam is voor Kroatië.

Foto: Angeliek de Jonge

Als er iets gebeurt zijn de politie, ambulance en brandweer er altijd supersnel bij. Wat doen ze nog meer en hoe ging dat vroeger? Daar komt het testteam achter in Veiligheidsmuseum PIT in Almere.

Foto Frank de Roo Hollandse Hoogte

Honderden zwanen raakten dit weekend besmeurd met olie in de haven van Rotterdam. Het vieze goedje kwam van een tankschip dat tegen een steiger was gebotst. Er werd direct een reddingsactie gestart.

Foto: Julian
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De komende weken volgen we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Julian (12) uit Utrecht is voor Spanje.

Foto: AFP

Een rat in India koos vorige week voor een erg dure maaltijd: het beest kroop in een pinautomaat en at een boel geld op.

Foto: ANP

Schaam jij je wel eens voor iets dat je ouders doen? De 6-jarige Blue Ivy wel. Haar ouders Beyoncé en Jay-Z traden samen op. Omdat ze dat iets te ver vond gaan besloot ze naar de grond te duiken.

Ella, Nina en Nicky

We gooien elke dag aardappelschillen, klokhuizen en groente in de prullenbak. Terwijl dat het favoriete kostje van de worm is. Op steeds meer plekken in Nederland zie je daarom wormenhotels verschijnen. De beestjes eten het afval op, maken er compost van en dat is weer goed voor de moestuin. Win-win! 

Foto: Zen
WK Voetbal 2018

Ook zonder Oranje valt er nog genoeg te juichen op het WK voetbal in Rusland. De komende weken volgen we fans van landen die wél meedoen. Deze week: Zen (14) uit Rotterdam is voor Japan.

Foto: Pixabay

De vriendinnen Sara en Iris zijn vaak in het centrum van Rotterdam te vinden. Niet om te shoppen, maar om zakkenrollers op te sporen. En dat is de twee politieagenten in de dop al zeventig keer gelukt.

Alligator
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de alligator.

Foto: ANP

In de buurt van deze Chinese vaas is het extra oppassen geblazen. De vaas is in Frankrijk namelijk geveild voor 16,2 miljoen euro, omdat-ie heel bijzonder en oud is. 

Skippybal

Verstoppertje spelen, voetballen of skippyballen. Het is misschien niet zo warm vandaag, maar toch spelen veel kinderen buiten. Het is namelijk Nationale Buitenspeeldag. 

Lieke Martens en Sherida Spitse

Lieke Martens heeft de Nederlandse voetbalvrouwen dinsdagavond net op tijd gered. In de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije scoorde ze in de blessuretijd. De vrouwen wonnen met 1-0.

Wesp
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de schoorsteenwesp.

Foto: ANP
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de bultrug.

Katten

Kat Meredith is volgens haar baasje Taylor Swift een stoer beest en het paard Eve van Britt Dekker houdt van knuffelen. We denken vaak dat onze dieren menselijke eigenschappen hebben. Klopt dat? 

Wu Wen

Eten de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya de hele dag bamboe? Zitten ze het liefst binnen of buiten? En hebben ze weleens ruzie? Vanaf nu kun je daar zelf achter komen door mee te kijken via de webcam. 

Foto: ANP

Een vliegtuig dat onderweg was van het eiland Gran Canaria naar Nederland, moest donderdag een tussenstop maken. Niets was kapot en niemand was ziek, er was een stinkende passagier aan boord. 

Witte haai
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de witte haai.

Foto: ANP

Op het strand, in de tuin of in het zwembad. De kans is groot dat jij vandaag buiten rondrent. Dat komt goed uit, want het is zonnebrandcrème-dag.

Niezen

Hatsjoe! Prikkende ogen, een loopneus en veel niesbuien. Het is weer hooikoortstijd. Vijf tips om thuis uit te proberen.

Foto: ANP

Donald Duck, Katrien en Kwik, Kwek en Kwak. Waarschijnlijk weet jij precies hoe deze bekende eenden eruit zien, maar voor blinde of slechtziende kinderen is dat niet zo vanzelfsprekend. Daarom maakten de makers een speciale versie in braille. 

Foto: ANP

Verdrietig nieuws uit Canada. Bij een bomaanslag in een restaurant in Canada zijn donderdag vijftien mensen gewond geraakt.

rietjes mcdonald's

Bestel je een drankje bij de McDonald's in de Belgische hoofdstad Brussel, dan krijg je er vanaf september geen rietje meer bij. Op andere plekken in de wereld gaat dat niet veranderen.

Foto: ANP

Het Nederlands voetbalelftal onder 17 jaar is Europees kampioen geworden. Verdediger Christopher Mamengi (17) van FC Utrecht vertelt. 

Groene reiger
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de groene reiger.

Foto: ANP

Verdrietig nieuws uit Cuba. Daar is een vliegtuig neergestort. Meer dan honderd mensen zijn daarbij om het leven gekomen.

Foto: ANP

Vandaag was het dan eindelijk zover: prins Harry stapte in het huwelijksbootje met Meghan. Dat leverde een hoop prachtplaatjes op. Kijk maar eens mee. 

Tim aan het spotten

Een tureluur, een koolmees of een tjiftjaf. Tijdens de Texel Big Day vorig weekend moesten vogelspotters zoveel mogelijk vogels zoeken op het eiland. Tim (15) uit Woerden was de jongste deelnemer. Hij vond met zijn team De Jonge Hondjes 148 verschillende soorten en werd tweede. 

De klimmer

De meeste klimmers zijn blij als het één keer lukt om de berg de Mount Everest op te lopen. Voor Kami Rita (48) uit Nepal is dat niet genoeg. Hij ging deze week voor de 22ste keer in zijn leven. 

Audio

Een computerstem die een naam uitspreekt zorgt voor veel discussie op social media én... bij ons op de redactie. Sommige mensen horen Laurel en anderen horen Yanny.

Hond redt vriendje

De Amerikaanse honden Smokey en Remus zijn deze week in één klap bekend geworden. Een filmpje waarin Remus zijn speelmaatje Smokey uit het zwembad redt is een hit op het internet

Olifant
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de olifant.

Dolfijn
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de dolfijn.

Koekoek
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de koekoek.

Eekhoorn
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de eekhoorn.

Bonobo
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de bonobo.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Het Vogelhospitaal

Beter had het bijna niet gekund: een duif met een ontstoken oog vloog zaterdag tegen de gevel van het Oogziekenhuis Zonnestraal in Haarlem. 

WC

Heb jij vandaag al achterom in het toilet gekeken? Het is vandaag Nationale Poepdag. Volgens deskundigen kun je veel van je drol leren.

Octopus
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de octopus.

Keano

Voor Keano (9) uit Zoetermeer is het straks extra spannend om een beugel te krijgen, maar dan op een leuke manier. Orthodontist Poejan Elmi bedacht een voetbalcompetitie. 

Foto: Siem

Siem doet nog maar een jaar aan de sport boogschieten te paard, maar hij is nu al de beste junior van Nederland. Daarom mag hij in juli meedoen aan het WK in Hongarije. 

vuurvlieg

Over de hele wereld bestaan lichtgevende dieren. Dat trucje gebruiken ze om prooien in de val te lokken of om roofdieren weg te jagen. Hoe werkt dat en welke dieren kunnen dit?

Kraai
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de kraai. 

Kjeld

Met 93 kilometer per uur vloog schaatser Kjeld Nuis woensdag over het ijs in Luleå in Zweden. Hij is nu de snelste schaatser ooit. 

ANP

Er komt misschien toch geen verbod op rotjes tijdens de jaarwisseling. Woensdag werd gesproken over dit nieuwe plan, maar de meerderheid in de Tweede Kamer is het er niet mee eens. 

Bij
Slimme dierentrucs

Wie niet sterk is moet slim zijn. Daarom barst het in de dierenwereld van de handige trucjes. Elke week bespreken we een handigheidje van een slim beest. Deze week: de bij.

Boyan Slat

De Brit Rich Horner filmde deze week zijn duik door de plastic troep en schrok van wat hij allemaal tegenkwam. De Nederlandse Boyan Slat (22) is al langer bezig met een oplossing.

Curlen

Mikken, schuiven en vegen: curlen is hot. Door alle aandacht tijdens de Olympische Winterspelen en het tv-programma De Curling Quiz willen veel mensen het eens proberen. 

Waylon

Waylon is eruit: hij gaat met het rocknummer Outlaw In ’Em naar het Songfestival op 10 mei in Lissabon. Dat maakte hij bekend tijdens een optreden in het tv-programma De Wereld Draait Door.

De kat op de gracht
4
Film

In de hoofdstad Amsterdam wonen veel mensen. Maar er wonen nog véél meer dieren. Die spelen in De Wilde Stad de hoofdrol. Kater Abatutu neemt je mee op een avontuurlijke én grappige ontdekkingstocht.

Havana Dreams

Uit het hotel Kurhaus in Scheveningen is een schilderij gestolen en niemand heeft het gemerkt. Dat is best bijzonder, want het schilderij is erg groot: 2 meter bij 1,20.

praten

Als jij iets wilt, kun je daar waarschijnlijk gewoon om vragen. Maar voor kinderen die niet kunnen praten is dat niet zo makkelijk. Daarom komt er een spraakcomputer met een kinderstem. 

Politiehond

Politiehond Hoock uit Frankrijk is deze week overal te zien in Franse media. Hij redde een verdwaalde jongen (10) en werd een ster.

kledingtips

Het klimaat blijft veranderen: De gemiddelde temperatuur stijgt, het weer wordt extremer en de ozonlaag dunner. Door je kleding aan te passen kun je de wereld een beetje helpen. Dat doe je zo.

Suzanne Schulting

Ze kan het zelf bijna niet geloven, maar het is echt zo: shorttracker Suzanne Schulting (20) heeft een gouden medaille veroverd op de olympische 1.000 meter. 

Bengaalste tijger

In een dierentuin in de Franse stad Amneville is begin deze maand een witte neushoorn geboren. Een paar dagen later kwamen ook drie Bengaalse tijgers ter wereld. 

Duurzaam eten

Het klimaat blijft veranderen: De gemiddelde temperatuur stijgt, het weer wordt extremer en de ozonlaag dunner. Door je eetgedrag aan te passen kun je de wereld een beetje helpen. Dat doe je zo.

Racoon

Veel mensen dachten dat Sven Kramer de tien kilometer op de Olympische Spelen zou winnen. Omdat dat niet lukte wilde Racoon hem steunen. Ze schreven daarom speciaal voor hem een liedje.

Jorien ter Mors

Nederland heeft weer een gouden medaille binnen: Jorien ter Mors won de olympische 1.000 meter. Daarmee verbrak ze een record.

Foto: ANP

De snowboarder Redmond Gerard (17) uit Amerika veroverde zaterdagnacht een gouden medaille voor het onderdeel slopestyle.

Stelling janine
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Zwarte kat

Zwarte katten worden minder populair. Niet omdat ze ongeluk brengen, maar omdat ze niet mooi zouden staan op een selfie.

Schoen

Een rondje rennen? Dat kan beter, dachten de Zweden. Daar doen ze aan plogging: afval oprapen en hardlopen tegelijk.

Lege klas

Lege stoelen in de klas? Dat kan zomaar met de griep te maken hebben. Voor de zevende week op rij heerst er een griepepidemie.

Orang-Oetan

Orang-oetans gaan van boom naar boom. Van al dat slingeren en bungelen krijgen zij weleens spierpijn. Onderzoekers kwamen erachter dat de dieren daar een slimme oplossing voor hebben.

Instagram

Pak jij ook weleens je telefoon erbij om even snel op Instagram te kijken, terwijl je eigenlijk iets anders moet doen? Vanaf nu kunnen al je volgers zien wanneer jij voor het laatst online bent geweest.

Staken

Woon jij in Groningen, Friesland of Drenthe? Dan kun jij op Valentijnsdag waarschijnlijk lekker uitslapen. Juffen en meesters gaan in die provincies nog een dag staken op woensdag 14 februari.

kalender

Het lijkt wel een film, maar dat is het niet. Gevangenen kregen vorig jaar de kans om de politie te helpen om oude misdaden op te lossen. Dat was zo'n succes dat het dit jaar weer gedaan wordt. 

Koraal

Dat komt omdat het slecht gaat met het koraal. Wetenschappers hebben daar iets op gevonden en gaan het koraal een handje helpen.

Kunstwerken van taarten

Een hamburger, een broodje gezond of een pizza als avondeten? Niet deze versies van de Britse Laura Loukaides (29). Zij maakt de mooiste kunstwerken van dit eten. Alleen dan als taart. Snap je 'em nog?

babyneushoorn

Het was donderdag een spannende dag voor de zwarte babyneushoorn in Diergaarde Blijdorp. Het beestje mocht voor het eerst naar buiten!

druiven

Appelflappen en oliebollen staan elk jaar weer op ons lijstje voor oud en nieuw. Wat staat er op die van mensen in andere landen?

Foto: EPA

Geen film, maar waargebeurd: vier gevangenen ontsnapten uit een Berlijnse gevangenis via een gat in de muur.

Foto: AFP

Japanse onderzoekers hebben glas ontdekt dat zichzelf razendsnel kan repareren. En dat ontdekten ze toevallig! 

Xenoturbella

In de Stille Oceaan is een worm ontdekt met een verteringskanaal met maar één opening. Die gebruiken ze om te eten en om de reststoffen af te voeren.

Twitter

GroenLinks-leider Jesse Klaver kwam dit jaar veel in het nieuws. Niet alleen over zijn werk, ook over zijn kleding. Zijn eikeltjespyjama werd algemeen bekend en die is nu te koop voor Serious Request.

smogkanon

In de Indiase hoofdstad New Delhi hebben de mensen veel last van luchtvervuiling. Daar heeft de overheid iets op bedacht: een anti-smogkanon. 

YouTube

All I want for christmas is youhouuu. Ken je dat bekende kerstnummer nou inmiddels wel? De brandweermannen en -vrouwen uit Aalsmeer maakten er een nieuwe versie van. 

Foto: Instagram

Mag ik een cappuccino met een selfie? In het Londense theehuis The Tea Terrace kunnen mensen deze vraag binnenkort echt stellen. Daar kun je je gezicht laten printen in een laagje melkschuim.

Foto: ANP

In de Australische stad Melbourne heerst een verdrietige stemming. Een automobilist is ingereden op voetgangers in een drukke winkelstraat. Veertien mensen raakten gewond. 

De trein

Het lijkt op een attractie in een pretpark, maar dat is het niet. In Zwitserland is deze week de steilste spoorlijn ter wereld geopend. De kabeltrein op de Stoosbahn gaat zelfs een stukje recht omhoog!

Foto Ernie Buts

Hoeveel kerstkaartjes krijgen jullie thuis in de bus? Veel ouderen in Nederland krijgen er (bijna) geen. Daarom zamelen het Nationaal Ouderenfonds en PostNL kaartjes voor hen in. 

kerst leukste feest

Cadeautjes, kerstbomen en oliebollen: het is december! Van alle feestdagen deze maand vinden we kerst het leukst om te vieren. Dat blijkt uit onderzoek van Nu.nl.

Sneeuw

Goed nieuws voor winterliefhebbers! Vind je het leuk om een sneeuwpop of sneeuwengel te maken? Dat kan misschien dit weekend.

lichtjesshow

Bloemen, een stoomboot en Chinese tekens. In China was donderdag een grote lichtjesshow te zien. Die was niet gemaakt van vuurwerk, maar met behulp van drones. 

Banaan

De winkels liggen nu nog vol bananen, maar het is spannend of dat ook zo blijft. De banaan wordt namelijk wereldwijd bedreigd door een ziekte. Wetenschappers doen er alles aan om een oplossing te bedenken. En die is nu misschien gevonden.

Isa aan het zingen

Isa (17) uit Barger-Oosterveld staat zaterdag met haar Drentse liedje Mamme See in de finale van SUNS Europe, het Songfestival voor Minderheidstalen in Udine in Italië.

Foto: Mees

Mees (12) uit Amersfoort is boos. Hij vindt dat er te veel dieren worden doodgereden door automobilisten. Hij maakte een foto van een aangereden eekhoorn en won de WNF Kids Award.

Fource

Met het liedje Love me  werden de jongens van Fource zondagmiddag vierde bij het Junior Eurovisie Songfestival in Georgië.

YouTube

Gooi vier flesjes omhoog en laat ze allemaal tegelijk landen. Of: Plaats het flesje precies in de roos. Lastig, zo'n waterbottleflip? Niet voor de Amerikaanse YouTubers van Dude Perfect

Kate en Johnny

Toen de Amerikaanse Kate McClure op een avond naar huis reed, kwam ze zonder benzine te staan op de snelweg. De dakloze Johnny kwam direct naar haar toe om te helpen. Hij haalde van zijn laatste geld brandstof voor Kate. De vrouw besloot geld voor hem in te zamelen en veranderde zijn leven. 

Aanslag moskee

Naar nieuws uit Egypte. Bij een aanslag op een moskee in de Sinaï-woestijn zijn vrijdag zeker 235 mensen om het leven gekomen. Zeker 120 anderen raakten gewond. Dat aantal kan nog oplopen.

Tornado

Vijf minuten. Zo lang duurde de tornado op Java donderdag. Met 70 kilometer per uur raasde de wind over het eiland. Zeshonderd huizen zijn verwoest en 35 mensen raakten gewond. 

Droomvlucht

In een karretje door een sprookjeswereld met vliegende elfjes, bijzondere trollen en mooie bloemen. Droomvlucht is een van de populairste attracties van de Efteling. Vanaf volgend voorjaar kunnen mensen in een rolstoel daar ook van genieten met een Virtual Reality-Bril. 

Scanner

Wat hebben de schilderijen van Rembrandt en de kleding van een boef met elkaar gemeen? Ze kunnen met hetzelfde apparaat worden onderzocht: met de schilderijscanner van het Rijksmuseum.

Da Vinci

Het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci is woensdag voor 339 miljoen euro verkocht. Het is het duurste kunstwerk ooit. 

Aardbeving

Op de grens tussen de landen Irak en Iran is zondagavond een zware aardbeving geweest. Veel mensen kwamen om en de schade is enorm.

Blij

Donderdag was het Guiness World Records Day. Die naam ken je vast wel, van de gekke records. Soms zijn ze zo gek, dat ze bijna ongeloofwaardig zijn. Drie bijzondere records op een rijtje.

Kickboksers

Vechtsporters opgelet! Vanaf januari mogen boksers onder de zestien elkaar niet meer op het hoofd schoppen of slaan. Dat heeft de Nederlandse Vechtsportautoriteit besloten.

Zeenah, Victor en Gabri

Sieraden draag je voor de sier, behalve de oorbel van Zeenah (10), Gabri (10, midden) en Victor (11) van basisschool De Ark in Almere. Ze ontwierpen een oorbel om mensen met diabetes te helpen.

logo

Een berichtje sturen naar jezelf zodat je iets niet vergeet of jezelf feliciteren op je verjaardag. Met de app Spacetime kun je zo’n tijdreis maken. Ontworpen en gemaakt door dertig kinderen uit de plusklas van de Oosterhoogebrugschool in Groningen.

Kinderen helpen elkaar

Op de Jan Ligthartschool in Westerbroek zitten 37 kinderen verdeeld over drie klassen. Dat is zo weinig, dat de kleine school dit jaar eigenlijk moest sluiten. Maar door een idee van alle mensen uit het Groningse dorp kan het als eerste mini-school in Nederland toch openblijven.

Testteam Gif Naturalis
Testteam

Dat sommige slangen giftig zijn weet je waarschijnlijk wel, maar wist je dat sponzen in de zee ook zo’n goedje in zich hebben? En dat je sommige planten beter niet kunt aanraken?

Dubbelganger

Timor (22, rechts op de foto) uit Groningen werd deze week twee keer aangehouden door de politie. Niet omdat hij iets fout deed, maar omdat hij lijkt op een stadsgenoot die wordt gezocht: Azim (20). 

De Paus

'Onze vader, die.... Zzzz.' Paus Fransiscus dommelt weleens in slaap tijdens het bidden. Dat vertelde hij aan de Italiaanse Katholieke zender TV2000.

broodje pindakaas

Doe mij maar een broodje pindakaas met bladgoud en truffel. Zeg je dat wel eens? Waarschijnlijk niet, want dat is heel duur. Voor duizend euro kun je nu zo'n pot pindakaas met bladgoud kopen.

Micky Mouse pompoen

Een pompoen en een mesje. Meer heeft de Amerikaan Alex Wer niet nodig om de mooiste kunstwerken te maken voor Halloween. Met een kaarsje erin zien ze er best een beetje griezelig uit.

Youtube.com/theadventurists

Vliegen op een campingstoeltje met daaraan honderd heliumballonnen. In de animatiefilm Up kan dat, maar in het echt natuurlijk niet. Of toch wel?

mishandeld hondje instagram

De Canadese hond Nora werd vroeger mishandeld, maar heeft het erg naar haar zin bij haar nieuwe baasjes. De familie maakt regelmatig samen foto's, die een hit zijn op Instagram.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Brug

Deze nieuwe brug in het Brabantse Gemert van acht meter lang ziet er normaal uit, maar is heel bijzonder. Het is de eerste geprinte fietsbrug ter wereld! 

Pizza Parka

Zit jij in de winter ook rillend op de fiets naar school? In Amerika hoeven mensen daar geen last meer van te hebben. Pizza Hut bedacht iets om je warm te houden: De Pizza Parka. 

Marina
Eigen kijk op de wereld

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Marina (12) uit Hendrik-Ido-Ambacht.

Max en zijn buddyhond in de tuin
Eigen kijk op de wereld

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Max (11) uit Maasbree.

De cast van Brugklas

De cast van programma Brugklas stond donderdagavond te springen en te juichen op het podium van het Televizier-Ring Gala. Zij wonnen daar De Gouden Stuiver.

Foto van Timme
Eigen kijk op de wereld

Muziek maken, sporten en gamen op gevoel. Van hun ogen moeten blinde en slechtziende kinderen het misschien niet hebben, maar hun gevoel werkt als de beste. Vrijdag 13 oktober is het de dag van de witte stok. Daarom spraken wij drie kinderen met deze handicap. Vandaag: Timme (8) uit Wormer. 

Foto: Pixabay

Een fluffy konijn, een kleine pup of een lieve kat. Veel kinderen willen graag een huisdier en dan het liefst om het beest te verzorgen, blijkt uit het Dierendag-onderzoek van Kidsweek. 

Foto: Pixabay

Met de hond naar het park of je konijn vers stro geven. Als je geen huisdier hebt, sta je waarschijnlijk te springen om dat te doen. Terwijl kinderen mét een huisdier dat juist niet zo leuk vinden. 

Maarten

Maarten (8) wilde een playmobil-kasteel kopen van zijn spaargeld, maar hij vond dat de slachtoffers van de aardbeving in Mexico het geld beter kunnen gebruiken. Zijn actie kreeg veel aandacht.

Snapking

Iedereen die afgelopen zomer met vlogger SnapKing belde krijgt zijn of haar geld terug. Hij riep zijn fans toen op om hem te bellen en dat kostte meer dan 6000 volgers veel geld.

Foto Tefari

Het Caribisch Gebied heeft weer te maken met een heftige orkaan. Orkaan Irma liet veel slachtoffers achter op het eiland Sint-Maarten en orkaan Maria trok woensdag over Puerto Rico en Dominica en is nu op weg naar de Dominicaanse Republiek.

Prinses Beatrix
Fotoserie

Oranjefans, grote hoeden en een stoet naar de Ridderzaal: Het is vandaag Prinsjesdag. 

cassettebandje

Ken jij het cassetebandje? Deze jongens uit Engeland krijgen er eentje van hun vader. Maar hoe je ermee naar muziek luistert, dat snappen ze niet helemaal.

Fource

De boyband Fource won zaterdagavond het Junior Songfestival. De prijs: een trip naar Georgië om Nederland te vertegenwoordigen. 

Thea Beckmanprijs

Het boek Haaieneiland van Rob Ruggenberg heeft zaterdag de Thea Beckmanprijs voor beste historische jeugdboek gewonnen. Het boek werd uitgekozen door de vakjury én door de kinderjury. 

Kas en zijn lampion

Kas (10) uit Haarlem gaat vrijdagavond met een lampion langs de deuren. Niet om snoep op te halen, maar om geld in te zamelen voor de slachtoffers van de heftige orkaan Irma op Sint-Maarten. 

De testers
Testteam

Uit alle hoeken van Museum Speelklok in Utrecht komt muziek. Overal staan muziekdoosjes, draaiorgels en hangen enorme kerkklokken. Tijd voor het testteam om daar eens naar te luisteren.

Instagram.com

Is het een bal? Is het een frisbee? Nee, het is een... opgedroogde koeienvlaai! Tijdens het Gooien met koeienvlaai-festival in Amerika is het gooien met een koeiendrol een serieuze sport. 

Foto: ANP

Filmen in de kleedkamer is niet netjes. Waarschijnlijk heb je dat wel eens gehoord na het sporten. Ruud Gullit was na de voetbalwedstrijd zondag zó blij, dat hij die regel even vergat. 

Foto: ANP

Luizen. Bah! Als die beestjes over je hoofd lopen, kom je daar niet makkelijk vanaf. Veel kinderen en ouders schamen zich ervoor. Daarom begon de organisatie Luizenradar de campagne #Yeswecomb.

Foto: Pixabay

‘Niet in je neus peuteren, dat is vies!’, zeggen je ouders vast weleens? Volgens de Oostenrijkse longarts Friedrich Bischinger is het juist heel gezond om te doen. Tenminste, als je het daarna opeet.

Yannick

Koffers in de auto en op naar de vakantiebestemming! Of niet? We spreken kinderen die thuisblijven, omdat hun ouders moeten werken. Vandaag deel 3 met Yannick (11) uit Utrecht. 

Esmee

Het is vakantie. Koffers in de auto en op naar de vakantiebestemming! Of niet? We spreken kinderen die thuisblijven, omdat hun ouders moeten werken. Vandaag deel 2 met Esmeé (10).

Ginger

Het is vakantie. Koffers in de auto en op naar de vakantiebestemming! Of niet? We spreken kinderen die thuisblijven, omdat hun ouders moeten werken. Vandaag deel 1 met Ginger (9).

Foto: ANP

Op het Mediapark in Hilversum is donderdagochtend een vrouw gegijzeld door een 33-jarige man. Na ruim een uur werd ze bevrijd door de politie.

Youtube.nl No Comment TV

De Zweed Hans Nilsson kwam afgelopen weekend wel een heel bijzonder beest tegen tijdens zijn wandeling door de provincie Värmland in Zweden: een witte eland. 

Foto Antarctic Heritage Trust

Een fruitcake geeft energie en is lang houdbaar. Handig op reis, dachten ontdekkingsreizigers naar de Zuidpool 106 jaar geleden. De cake was zelfs zó lang goed, dat onderzoekers het nu terugvonden.

Vallende sterren

Kun je dit weekend niet slapen? Loer dan even lekker naar de hemel. Want er worden veel vallende sterren aan.

Regen

Ben jij deze week al natgeregend of heb jij geluk en weet je steeds net tussen de buien door te glippen? Een klein voordeel van al die druppels: De lucht ruikt zo lekker. Waar komt dat door?

Mare op Spitsbergen

Mare (13) uit Kapelle droeg deze zomer geen korte broek of, maar handschoenen en een muts. Dat kwam omdat ze met haar moeder op het eiland Spitsbergen, vlakbij de Noordpool, onderzoek deed.

Coco

Hoofdrolspeler Nola Kemper werd door tegenspeler Valentijn Avé verrast met een award. Al meer dan 100.000 mensen in Nederland zagen de film over de 13-jarige vlogger Coco in de bioscoop.

Regenboog

De natuur trakteert ons af en toe op een heel mooi cadeautje: een regenboog. Het enige dat nodig is, is een regenbui en een zonnestraal. 

Instagram.com/tombobnyc

Een krioelende slang op straat, een gebakken ei op de stoep en een mannetje dat zijn tanden aan het poetsen is. In New York kun je het allemaal tegenkomen. Kunstenaar Tom Bob maakt daar kunstwerken van obstakels op straat. 

Vimeo

De Sahara ken je waarschijnlijk wel: de grootste zandwoestijn op aarde. Maar heb je wel eens gehoord van de Sahel? Dat gebied onder de Sahara is gefilmd door een satelliet. Op de video lijkt het alsof de Sahal aan het ademen is. Dat heeft alles te maken met de grens van het gebied.

Baketbal

Basketbal is een populaire sport in Amerika. Waarom zou je daar geen online challenge van maken? Dat dacht een groepje Amerikanen. Zij begonnen de Drive By Dunk Challenge: basketballen in de tuin van een vreemde.

Groepsfoto
Testteam

Het is zomer! Lekker zonnen op het strand, spelen in het park of voetballen in de tuin. Maar wat doe je als het regent? De testers springen erop los in de trampolinehal van Jump XL in Spijkenisse.

Angelica aan het zingen

Ze is nog maar 9 jaar, maar ze blaast iedereen omver met haar stem. Angelica Hale uit Amerika deed mee met het programma America's Got Talent en maakte veel indruk.

Still YouTube ODN

De 10-jarige Zion uit Amerika is het eerste kind dat twee nieuwe handen heeft gekregen. De jongen had een bloedziekte, waardoor zijn handen geamputeerd moesten worden toen hij nog maar twee jaar was. 

stelling over post
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

pakjes drinken

Het kan zomaar zijn dat je pakje drinken van Albert Heijn binnenkort anders smaakt. Er wordt namelijk minder suiker in 40 drankjes voor kinderen van het eigen merk van de winkel gestopt. 

Hond en kat

Heet jouw hond Max? Of je kat Pip? Die kans is groot, want dat zijn de twee populairste namen voor honden en katten.

De panda's

Ze zijn zwart-wit, maar ook groen. Schattig, maar ook heel groot. In China staat sinds kort een megagroot zonnepark in de vorm van... twee panda's. 

Nijmeegse Vierdaagse

Blaren, zere voeten maar ook heel veel gezelligheid. 101 kinderen van 11 en 12 jaar durven het aan om de Nijmeegse Vierdaagse te lopen. Jij kunt een beetje met ze meelopen, want de kinderen gaan vloggen.

Tijn

Er is verdrietig nieuws. Tijn is vandaag overleden. De jongen van zes uit Hapert (in Noord-Brabant) werd vorig jaar bekend door zijn 3FM nagellakactie bij Serious Request.

Youtube Snapking

'Bel me en blijf aan de lijn. Elke honderdste beller krijgt mij aan de telefoon', beloofde YouTuber SnapKing. Meer dan 6000 volgers belden hem, waardoor hij heel veel geld verdiende. Dat meldt het AD.

DJ Stuiter

Knopjes, schuifjes en heel veel springen op het podium. De zieke Guus (11) uit Neer in Limburg had zaterdag de middag van zijn leven. Hij mocht optreden op het muziekfestival Stereo Sunday in Venlo.

Canada is jarig

Hoera! Canada is jarig. Daar vieren de mensen vandaag dat het land 150 jaar bestaat. Dat doen ze met vuurwerk, lekker eten, optredens en... regen.

Gamestate

Een videospelletje, een potje airhockey of een wedstrijdje racen. Veel kinderen komen naar een grote speelhal om zulke spelletjes te doen en daar prijzen mee te winnen. Maar sommige spelletjes lijken te veel op gokspelletjes. Dat vindt de politieke partij CDA, meldt het ...

Chimpansee

Een chimpansee is bijna net zo groot als een mens, maar behaarder, lichter en véél sterker. Tenminste, dat dachten we. Uit onderzoek blijkt nu dat de krachtpatsers helemaal niet zoveel sterker zijn dan mensen.

onontdekte dieren gespot

De een heeft oranje uitsteeksels, de ander groene en de derde heeft de kleuren van een spiegeleitje. Vorige week werden ze voor het eerst gespot in de Noordzee: drie soorten zee-naaktslakken.

Prinses Alexia

Hoera! Het is feest in Wassenaar.  Prinses Alexia is jarig en ze mag vandaag twaalf kaarsjes uitblazen. 

doornhaai aangespoeld

In Zeeland is woensdag een haai aangespoeld. De vinders dachten dat het een doornhaai was, omdat het beest ook stipjes heeft. Volgens kenners was het toch een minder zeldzaam beest, namelijk een gladde gevlekte haai. 

EHBO-les op school

Pleisters plakken, iemand geruststellen of heel hard schreeuwen om hulp? Volgens het Rode Kruis weten te weinig kinderen wat ze moeten doen bij een ongeluk. Daarom wil de hulporganisatie meer EHBO-lessen op scholen. Wat zou jij doen?

Foto SGP ChristenUnie Goes

In Goes, de woonplaats van Aron (8), mag je niet op straat stoepkrijten. Daar is Aron het niet mee eens. Wat doe je dan? Dan vertel je dat aan de burgemeester.

paleis soestdijk

Droom jij wel eens van slapen in een paleis, een koninklijke maaltijd en een wandeling door een paleistuin? Over een paar jaar kan dat. Van Paleis Soestdijk in Baarn wordt een hotel gemaakt. En dat is een flinke klus.

Wendy's rechtszaak

Heb jij wel eens bij fastfoodrestaurant Wendy's gegeten? Waarschijnlijk niet, want het restaurant zit niet in Nederland. De keten is in de Verenigde Staten net zo groot als McDonald's of Burger King, maar het lukt ze niet om naar Nederland te komen. Waarom is dat?

Hoeveel eilanden heeft Indonesië?

17.501... 17.502... 17.503... Indonesië heeft heel veel eilanden. Zo veel zelfs, dat niemand weet hoeveel het er precies zijn. Daarom gaat het Aziatische land binnenkort alle eilanden opnieuw tellen.

Foto Annelies Verhelst

Het is het allereerste gedicht dat Gerben (11) uit Zwolle ooit schreef. En meteen won hij een prijs. Vorige week werd hij eerste bij de poëziewedstrijd VERS met zijn gedicht De Schroevenman.

Maan

In Amsterdam werd deze week een groot feest gehouden: de Young Impact Celebration. Voor dat feest kon je geen kaartje kopen, je moest het verdienen door iets goeds voor de wereld te doen. Bas (12) uit Tilburg wás er niet alleen, hij won ook nog eens de Young Innovation Award.

De boom

Heb jij wel eens met een boom gepraat? Een populier op het terrein van de Universiteit in Wageningen laat nu via Twitter weten hoe hij zich voelt. Het account @TreeWatchWUR heeft al meer dan 3000 volgers.

Seph (links) en Siemen

Met dit weer valt het niet zo op, maar in de winter was dat wel anders. Seph (links op de foto) en Siemen (allebei 10) gaan al een jaar in een korte broek naar school. ‘Met sneeuw was het juist leuk!’

Stelling Janine
Stelling

In de winkel zien ze er zo lekker uit, maar thuis vergeet ik dat ik ze heb gekocht: bananen. Na een week zitten er bruine plekken op en kieper ik ze schaamtevol de prullenbak in.

Instagram.com/stevan.traveling

Gekleurde daken, gestipte muren en overal kunstwerken. Het dorp Kampung Pelangi op het Indonesische eiland Java is door kunstenaars omgetoverd tot een regenboogdorp.

Dolfijn

Dat dolfijnen heel slim zijn wisten we al: ze doen mensen na en ze herkennen elkaar. In Mexico gaan de dieren een stapje verder. Daar worden drie dolfijnen getraind om hun soortgenoten, de vaquita dolfijnen, op te sporen. Daar zijn er namelijk nog maar veertig van in het wild.

Merijn Tinga op supboard

Een supboard van plastic afval, een peddel en een camera. Meer heeft kunstenaar Merijn Tinga niet nodig voor een tocht van 1200 kilometer over de Rijn. Hij wil in dertig dagen van Zwitserland naar Nederland suppen. Zijn doel: meer aandacht voor plastic troep in rivieren.

Cavia Ludwik

Niet alleen wollige en pluizige dieren zijn schattig. Naakte dieren kunnen ook heel fotogeniek zijn. Dat bewijst naaktcavia Ludwik uit Polen. Het beestje is met meer dan 182.000 volgers een hit op Instagram.

Google streetview

Wil jij jezelf wel eens terugzien op Google Streetview? Of je eigen straat filmen? Mensen met een 360-gradencamera kunnen binnenkort hun eigen beelden uploaden.

O'G3NE

De kleding is bekend, de dansjes zijn geoefend en de zenuwen zijn volop aanwezig. O’G3NE is klaar voor de halve finale van het Eurovisie Songfestival vanavond. Wat moeten de zussen vooral niet vergeten? Een paar tips van echte fans: de G3NIES.

Een leeuw

In een groot wildpark in Zuid-Afrika zijn vandaag vijf leeuwen ontsnapt. Vier leeuwen zijn inmiddels teruggevonden. Een leeuw loopt nog ergens vrij rond.

Nederlands en Engelse taal

Een appje sturen naar je BFF, een serie streamen of even online shoppen in de sale. Engelse woorden komen veel voor in het Nederlands. 

Stripmuseum testteam
Testteam

Wat hebben Suske en Wiske, Donald Duck en Kuifje met elkaar gemeen? Ze hangen allemaal in het Stripmuseum in Groningen. Tijd voor het testteam om daar even tussen te neuzen. En dat niet alleen: de testers mogen ook zelf aan de slag.

Dj Hardwell

100.000 arme kinderen in India moeten beter onderwijs krijgen. Dat vindt dj Hardwell. Maar daar is wel geld voor nodig. Om dat op te halen organiseert hij in december een heel groot festival in Mumbai, de grootste stad van India. 

Rups

Wat doe je met je plastic afval? Laten opeten door een rups natuurlijk. Klinkt gek? In de toekomst kan het misschien. Wetenschappers hebben een rups ontdekt die plastic eet en verteert. 

Schaap en lammetje

Koorts, extreme moeheid, verminderde eetlust en heftige hoofdpijn. Daar kun je last van hebben als je de ziekte Q-koorts hebt. De kinderombudsvrouw vindt dat er meer aandacht moet komen voor kinderen die deze ziekte hebben. Daarom gaat ze donderdag 20 april langs bij een groep minderjarige Q-koorts patiënten. 

Otto

De aarde moet mooi en groen blijven. En daar moet de regering iets aan doen. Dat vindt Otto (10) uit Groningen. Daarom zamelt hij met zijn vader handtekeningen in. Hij heeft er al meer dan 200. ‘Ik hoop dat we er 1.000 ophalen!’

Konijn

Konijnen hebben vaak een prachtig hok, lekker eten en ze krijgen meer dan genoeg knuffels. Toch zijn veel konijnen ongelukkig. Dat zeggen mensen van de dierenbescherming en dierenwinkels. Zij bedachten de actie 'happy konijn'.

aansteker

Een grote schrik voor een 7-jarige jongen uit Goeree-Overflakkee in Zuid-Holland dinsdagochtend. De jongen was aan het spelen met een aansteker, waardoor er brand uitbrak in de woning. Dat meldt het AD.

Vuurwerk

Denk je bij oudjaarsavond aan oliebollen, appelflappen en vooral aan heel lang wakker blijven omdat je het vuurwerk niet wilt missen? Goed nieuws: Er komt misschien een speciale vuurwerkshow in Rotterdam voor kinderen eerder op de avond.

Wil je een huisdier? Eerst een diploma!

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

De winnaars van het debat

De kinderombudsman moet een kind zijn en op alle scholen moet anti-stressles gegeven worden. 250 leerlingen van 38 scholen kwamen zaterdag in actie tijdens het grote Madurodam debattoernooi. Na een spannende finale wees de jury de 15e Montessorischool Maas en Waal uit Amsterdam aan als debatkampioen. 

Jongen op hoverboard

Rij jij met je hoverboard over de stoep of op het fietspad? En met je skates of heelys? Als je dat niet weet vraag je dat natuurlijk even aan je ouders. Maar is dat wel zo slim? Ouders weten de verkeersregels van deze bijzondere voertuigen vaak ook niet zo goed. Dat zegt de organisatie Veilig Verkeer Nederland.

Overvolle klass basisschool

Het is knetterdruk in de klas, de meester is snel geërgerd en er is geen tijd om iets te vertellen. En je moet soms wel een half uur met je vinger in de lucht zitten! Herken je dat? Dat zou zomaar kunnen want volgens de meesters en juffen van actiegroep Leraren in Actie zijn er te veel overvolle klassen in Nederland.