Foto: Nationale Voorleeswedstrijd

Danischa (12) uit Middelburg leest rustig, maar toch levendig, zelfverzekerd en zonder te overdrijven voor. Redenen genoeg voor de jury om haar gisteren tijdens de Nationale Voorleeswedstrijd in Utrecht te kronen tot Voorleeskampioen. 

Foto: Arie Kievit

Bijna 1800 kinderen in Nederland gaan niet naar school, maar krijgen thuis les. Dat is drie keer zo veel als tien jaar geleden. Tristan (10) uit Hendrik Ido Ambacht is één van hen. 

Foto: Getty Images

Tijdens de Week zonder Afval daagt MilieuCentraal iedereen uit om zo weinig mogelijk weg te gooien. Deze drie tips kunnen jou daarbij helpen.

Foto: Dario & Misja Photography

Jaïnda is al meer dan tien jaar met muziek bezig. Ze won Kunstbende, trad op tv op en had meerdere successen op TikTok. Onlangs bracht ze haar eerste eigen nummer Lighthouse uit. In dit vriendenboekje stelt ze zich voor.

Foto: Archeon

Het lange Hemelvaartsweekend is perfect voor leuke uitjes buiten. Dus trek je schoenen of laarzen aan en ga op stap.

Foto: Marion Haarsma

De Oosterschelde in Zeeland heeft er twee nieuwe bewoners bij: twee kortsnuitzeepaardjes. Een mannetje en een vrouwtje zijn maandag uitgezet in de zee.

Foto: Vicky Barlow - @thehidephotography

In het Verenigd Koninkrijk is een opvallend diertje gespot: een regenboogzeeslak. Volgens veel mensen een bijzondere vondst.

Foto: Novum Regio Foto
uitgelegd

De zee bij Terschelling zag er de afgelopen dagen magisch uit. Het water werd betoverd door zeevonk. Maar wat is dat nou precies?

Foto: Getty Images

Veel moeders in de dierenwereld hebben het zwaar. Ze moeten eten verzamelen, hun kleintjes beschermen en een fijn thuis maken. Deze drie moeders kunnen dat als de beste. Daarom verdienen zij zo met Moederdag een medaille!

Foto: Cartoon Network
TV

In de animatieserie Ivandoe gaat een onhandige prins op reis door de Vijf Koninkrijken. Een flinke klus om te maken, vertellen bedenkers en makers Christian Bøving-Andersen en Eva Lee Wallberg.

Een kuiken van een gans (links) en van een eend (rechts) Foto: Vogelasiel Leiden

Je hebt ze vast al voorbij zien komen deze lente: groepen kuikens die achter moedereend of moedergans aan huppelen. Zie je een verstekeling? Neem die dan niet mee naar huis. Ze hebben namelijk soortgenoten nodig, waarschuwden meerdere vogelopvangen eerder dit jaar. Bij de vogelopvang in Leiden gebruiken ze daarom spiegels. Eef van Meerten...

Foto: Getty Images

Een spannend moment tijdens een schoolreis naar Spanje voor 120 Nederlandse middelbare scholieren gisteren. Tijdens een wandeling door de natuur werden zij verrast door een sterke storm en raakten ze de weg kwijt.

Foto: ANP

Hij heeft er lang op moeten wachten, maar vandaag wordt Charles (74) in Londen dan eindelijk gekroond tot koning van het Verenigd Koninkrijk. Dit wist je allemaal nog niet over die plechtige gebeurtenis.

Foto: ANP

De president van Oekraïne, Volodymyr Zelensky, is gisteravond onverwacht aangekomen in Nederland. Hij is hier om te praten met Rutte en om een bezoek te brengen aan Den Haag.

Foto: ANP
Uitgelegd

Normaal gesproken werkt advocaat Inez Weski (68) voor grote criminelen, waar veel over wordt gesproken in het nieuws. Maar nu wordt zij zelf verdacht. Vorige week werd ze opgepakt, omdat ze topcrimineel Ridouan Taghi zou helpen. Hoe zit dat?

Foto: ANP

Duizenden vissen in Utrecht werden ook dit jaar geholpen door mensen die online op de visdeurbel drukten. En dat waren niet alleen mensen uit de buurt. Een Amerikaanse Tiktokker zorgde ervoor dat ook veel Amerikanen de webcam in de gaten houden...

Foto: ANP

Sommige mensen hebben bizarre verzamelingen in huis. En dat levert grappige records op. Misschien een idee voor deze meivakantie?

Foto: ANP

De provincie Groningen krijgt 22 miljard euro van de overheid, om alle aardbevingsschade van de afgelopen jaren goed te maken. Dat maakte premier Rutte vanmiddag bekend. 

Hulpverleners regelen bussen zodat de kinderen weer veilig naar huis kunnen. Foto: Save Ukraine

Duizenden kinderen uit bezette gebieden in Oekraïne zijn al maanden weg van hun ouders. Ze zitten vast in Rusland. De Oekraïense organisatie Save Ukraine doet er alles aan om hen te vinden.

Vorig jaar werd er ook flink gesprongen. Foto: ANP

Op heel veel scholen wordt er vandaag en morgen gesprongen, gedanst, gezongen en gegeten voor de Koningsspelen. Sverre (10), Sofia (11) en Louise (10) hebben er zin in.

Foto ANP

Aankomend weekend wordt het einde van de ramadan gevierd. Ayla (13) en Zinedine (10) hadden het de afgelopen vastenmaand druk. Zij zorgden voor extra eten voor hun buurtgenoten. Heel belangrijk dit jaar, met de hoge prijzen voor boodschappen.

Foto: Van Gogh Museum

Staan er uien op dit schilderij of is het toch knoflook? Dat vroeg chefkok Ernst de Witte uit Utrecht zich af toen hij het werk zag. Hij zorgde ervoor dat de naam nu veranderd is.

Een kudde gnoes in de Serengeti-woestijn. Foto: Getty Images

Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen helpen om klimaatopwarming tegen te gaan, blijkt uit nieuw onderzoek. Daarom roept een groep internationale wetenschappers politici op om negen diersoorten mee te nemen in nieuwe klimaatplannen.

Foto: Sony Music
Interview

Zanger TIJN (22) heeft meer dan 230.000 volgers op TikTok, maakte een nummer voor een NS-reclame en bracht vorige week Mama ik heb een probleem uit, dat hij samen met Nielson schreef.. Hoe kwam hij zo ver?

Foto: Thomas Schüten

Bijzonder babynieuws! De enige twee wombats in Nederland hebben een jong gekregen. Een bezoeker zag het kleine buideldier voor het eerst.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Yousri, Louise, Julia, Tobias en Hiba. Foto: Angeliek de Jonge
Testteam

De kans is groot dat je het dagelijks gebruikt: media. De hoogste tijd dus om wat meer te leren over influencers, (nep)nieuws, tv-programma’s, games en reclame. Op naar het vernieuwde Mediamuseum in Hilversum! Foto's: Angeliek de Jonge

Foto: ANP

Dat was even schrikken: Tijdens de halve finale voor de KNVB-beker kreeg Ajax-speler Davy Klaassen gisteravond een aansteker tegen zijn hoofd. Die werd uit het publiek naar hem toegegooid.

Foto: Rolf Rosing

Wat is zoet, maar ook zout? En romig, maar ook knapperig? Karamel-zeezout paaseitjes natuurlijk! Het testteam probeert uit welk merk het lekkerst is.

Insect van het Jaar verkiezing

Insecten verdienen wel wat meer aandacht. Dat vinden Naturalis, EIS kenniscentrum insecten en natuurorganisatie Taxon. Daarom organiseren zij de Insect van het Jaar-verkiezing. Dit zijn de genomineerden van dit jaar. Met hun superslimme trucs.

Foto: Getty Images

Kinderen in tien Afrikaanse landen lopen gevaar door allerlei problemen met water, waarschuwt UNICEF. Vandaag, tijdens een watertop in New York praten wereldleiders daarover. Een goed moment, zo op wereldwaterdag.

Foto: ANP

Goed nieuws voor pandafans. Reuzenpanda Fan Xing blijft nog even in Nederland. De verhuizing naar China is uitgesteld. 

Foto: Jaap Schaaf
Reportage

Het is voortplantsingstijd voor amfibieën. Daarom verruilen padden, kikkers en salamanders hun warme plekje in het bos weer massaal voor een frisse poel. Elk jaar worden zij daarbij geholpen door honderden vrijwilligers. Vorig jaar keken wij mee met CBS De Regenboog. Zij hielpen de dieren in het Kuinderbos in Flevoland. Hoe dat ging lees je...

Foto: AP

Amerikaanse astronauten die naar de maan gaan, doen dat straks in een nieuwe outfit. Het pak zit vol met nieuwe snufjes. Dat maakte ruitmevaartorganisatie NASA deze week bekend.

Foto: Rachel valt Binnen
TV

Er wordt veel gedaan om Nederland veilig te houden. Dat laat presentatrice Rachel Rosier zien in een nieuwe seizoen Rachel valt binnen. Daarin kijkt ze mee met de dierenpolitie, defensie, DNA-onderzoekers en andere veiligheidsdiensten. 

Foto: Dominika Stempa

Dit zwarte neushoornkalfje werd vorige week geboren in safaripark Dvur Kralove in Tsjechië. Het mannetje kreeg de naam Magashi. Het is een bijzondere geboorte.

Foto: Instagram Kotgacekeveryday

In de Poolse stad Szczecin kun je veel leuke dingen doen. Kastelen bekijken of musea bezoeken bijvoorbeeld. Toch gaan veel toeristen gaan liever op bezoek bij kat Gacek. 

Foto: McDonald's Instagram

Frietfans in Frankrijk gewaarschuwd! Op het menu van McDonald's staan de komende vier weken andere frietjes op het menu. Ze gaan daar tijdelijk voor groentefriet. 

Foto: Sophie Straat

Denk je bij smartlappen aan Frans Bauer of André Hazes? Aan dat lijstje kun je een nieuwe artiest toevoegen: Sophie Straat. Op haar nieuwe album staan levensliederen mét een belangrijke boodschap.

Foto: Stichting AAP

Stichting AAP redde de afgelopen zeven jaar meer dan zeventig dieren uit een Europese circussen. Met de meeste gaat het niet zo goed als ze bij de stichting aankomen. Daarom krijgen ze intensieve zorg, vertelt Peter de Haan van Stichting AAP.

Foto: Getty Images

Sushi-likkers hielden restaurants in Japan weken bezig. Drie van die onhygiënische grappenmakers zijn nu opgepakt.

Foto: Getty Images

Het gedrag van jouw vrienden lijkt waarschijnlijk best een beetje op dat van jou. Wel zo handig en gezellig. Britse wetenschappers ontdekten nu dat dat bij flamingo’s ook zo is. 

Foto: Getty Images

Een gek gezicht voor de inwoners van het Spaanse eiland Mallorca: er ligt een dik pak sneeuw. Dat zorgt voor sneeuwpret, maar ook voor problemen.

PETA India

Deze olifant lijkt echt, maar dat is-ie niet. Het is een robot, die sinds kort in een tempel in India wordt gebruikt tijdens traditionele rituelen.

Foto: ProNews Producties
Uitgelegd

In de provincie Groningen stonden mensen weer eens te trillen op hun benen. Dit keer niet door een aardbeving, maar door spanning rondom een groot onderzoek daarover. Wat is er onderzocht? Drie vragen en antwoorden.

Foto: Jaap Scheeren

De zangeressen Froukje, MEAU en Tabitha zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. Dat maakte het Nationaal Comité 4 en 5 mei vandaag bekend. Het thema is dit jaar 'Leven met oorlog'.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Foto: Animal Heroes

Door de aardbevingen in Turkije en Syrië van twee weken geleden hebben niet alleen veel mensen, maar ook dieren hulp nodig. Esther Kef van de Nederlandse dierenhulporganisatie Animal Heroes is in de Turkse provincie Hatay om te helpen.

Foto: Getty Images

Heftige regen heeft in het Zuid-Amerikaanse land Brazilië voor grote problemen gezorgd. 36 mensen kwamen om door overstromingen en aardverschuivingen.

Foto: Getty Images

Dat koeien vervuildende boeren en scheten laten weet je waarschijnlijk wel. Uit nieuw onderzoek blijkt dat kangoeroepoep die vieze stofjes kunnen verminderen.

Foto: ANP
Uitgelegd

De actiedag van Giro 555 voor Turkije en Syrië heeft gisteren veel geld opgeleverd. Maar liefst 88,9 miljoen euro! Ook de komende dagen kunnen mensen nog geld geven. Het bedrag kan dus nog een stuk hoger worden. Hulporganisaties zijn blij met dat geld. Wat gaan ze daar mee doen?  Vijf vragen en antwoorden. 

Anne met haar speciale haarband

Elk jaar krijgen zo’n zeshonderd kinderen in Nederland te horen dat ze kanker hebben. Daar wordt vandaag bij stilgestaan, tijdens Wereld Kinderkankerdag. Anne (12) uit Heiloo werd, net als haar broertje Cees (7), ook ziek.

Foto: Riemer (links) en Pieter

Veel mensen willen iets doen om de slachtoffers van de aardbevingen in Turkije en Syrië te helpen. Riemer (11, links op de foto) en Pieter (11) van basisschool Op 'e Dobbe in Hallum vinden dat zó belangrijk, dat ze hun hele school optrommelden om mee te doen.

Foto: ANP/Hollandse Hoogte

Nederlandse reddingswerkers hebben zeven mensen gered in het rampgebied Turkije. De mensen zijn levend uit ingestorte gebouwen gehaald.

Foto: Getty Images

Japanse restaurans hebben last van onhygiënische grappenmakers. Jongeren likken er aan sushi en zetten het daarna weer terug. 

Foto: Carmell

Zangeres Carmell (26) bracht onlangs haar eerste nummer Zeven Maanden uit. Muziek is haar passie. Maar waar houdt ze nog meer van?

Foto: Getty Images

Smokkelaars hebben de handel in eten ontdekt. In de Verenigde Staten worden prijzige eieren de grens over gesmokkeld. Op de Filipijnen juist dure uien. Die producten hebben een hoge inflatie. Een ei- en uiflatie dus eigenlijk!

Foto: AFP
Uitgelegd

Het ziet er vrolijk uit, maar dat is het niet. In Iran moet een stel ruim tien jaar de cel in omdat ze filmden dat ze aan het dansen waren op straat. Hoe zit dat en waarom zijn zo veel mensen boos op de regering?

Foto: Ecomare

Dierenopvangcentrum Ecomare op Texel heeft een nieuwe, piepkleine bewoner. Sinds zondag logeert daar een kortsnuitzeepaardje. 

Foto: Philine van den Hul
Interview

Zangeres Danique (24) is druk. Met haar nummer Later Als Ik Groot Ben wil ze een belangrijke boodschap overbrengen.

Foto: Facebook Andrea Itture

Wat is er met Tito gebeurd? Die vraag houdt heel Bolivia bezig. De kat raakte vorige maand vermist tijdens een vliegreis.

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Pinda's bevatten veel voedingsstoffen, veel mensen vinden ze lekker én het is ook nog eens echt krachtvoer. Daarom wordt de pinda vandaag op 24 januari in het zonnetje gezet tijdens de internationale pindakaasdag. Wist je deze zes weetjes al over de peulvrucht?

Foto: Shutterstock

Een week lang geen chocolade, snoep, limonade en andere onverantwoorde tussendoortjes. Omdat het vorige week de Week van Snoep Goed was, snoepten Hidde (12) en Saar (10) een week lang gezond. Vandaag vertellen ze hoe het weekend ging.

Foto: Claude

Ladada... Gaat het populaire liedje van Claude ook niet meer uit jouw hoofd? Het staat al weken op nummer 1 in de top 40. Het is hoog tijd om eens kennis te maken met deze zanger. Daarom heeft hij ons vriendenboekje ingevuld.

Foto: Shutterstock

Heel lang wachten... Pizza! In de Amerikaanse stad Los Angeles zijn veel bakkers van pizzaketen Pizza Hut aan het werk om de grootste pizza ooit te maken. Zij willen daarmee een record verbreken. En dat is een flinke klus.

Foto: Shutterstock
Update

Geen chocola, maar paprika. Geen marsepein, maar een mandarijn en geen limonade, maar water. Het is de Week van Snoep Goed. Saar (10) en Hidde (12) doen mee.

Foto: Dierenambulance Den Bosch

Twee café-eigenaren in het Brabantse Den Bosch keken gisteravond gek op. Er stond een vreemde gast op hun terras: een shetlander!

Foto: Shutterstock
Challenge

Chocola, drop, spekjes, frisdrank en zoete toetjes. Laat het allemaal eens een weekje liggen. Daarvoor daagt de Stichting Week van Snoep Goed je deze week uit. Kidsweek-lezers Saar (10) en Hidde (12) doen mee en houden ons op de hoogte. Zij vertellen ons nu eerst wat ze verwachten.

Foto: AVROTROS
TV

Wat is dé droomplek van een goochelaar? Het Amerikaanse Las Vegas natuurlijk! In de nieuw serie Road to Vegas probeert goochelaar Steven Kazàn daar samen met zijn assistent Jamie terecht te komen.

Foto: ANP

Wat hebben het kwartetspel, handmatig klompen maken, de sport fierljeppen en boerenkaas maken met elkaar gemeen? Dat staat allemaal op een speciale lijst van typisch Nederlandse gewoonten en tradities. Die lijst is deze week wat uitgebreid met de lancering van de paardenroeireddingsboot op Terschelling. 

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Foto: Staatsbosbeheer

Vlieland heeft sinds deze week 26 nieuwe, pluizige inwoners. Een groep konijnen is van Rotterdam naar het Waddeneiland gebracht om daar te helpen met het voortbestaan van de soort.

Foto: AFP

Het lijkt wel een sprookje! Speciaal voor het grootste winterfestival van China is de stad Harbin de komende weken omgetoverd tot een ijs- en sneeuwparadijs. Klaar om mee te bibberen?

Foto: AVROTROS

De crew van Wie is de Mol? doet er al meer dan twintig jaar alles aan om ervoor te zorgen dat de identiteit van de mol tot de laatste uitzending geheim blijft. Bij de kandidaten en de kijker. Hoe doen ze dat? Tijd voor een kijkje onder de grond.

Foto: Shutterstock

De kans is groot dat jij een Noah of een Emma kent. Dat zijn al jaren populaire kindernamen. Vorig jaar pronkten deze twee op de meeste geboortekaartjes.

Op een Chinees vliegveld worden reizigers getest. Foto: AFP
Uitgelegd

In het Aziatische land China raken de laatste tijd veel mensen besmet met het coronavirus. De pandemie raast er door het land. Waarom worstelt China nog steeds zo met corona? Vier vragen en antwoorden.

Dit is niet de bultrug uit het verhaal. Foto: Shutterstock
Uitgelegd

In de zee bij Scheveningen en Kijkduin is gistermiddag waarschijnlijk een bultrug gespot. Kenners weten dat bijna zeker. Maar wat komt dat enorme dier hier doen?

Presentatrice Sosha aan het werk in 2017. Foto Jaco Klamer ANP

Hoera! Het Klokhuis is jarig. De eerste aflevering was vandaag precies 35 jaar geleden op televisie te zien. Wist je dit al over het programma?

druiven

Appelflappen en oliebollen staan elk jaar weer op ons lijstje voor oud en nieuw. Wat staat er op die van mensen in andere landen?

Milana en haar moeder

Kerst vier je met familie. Dat vindt Milana (7) uit Oekraïne. Zij woont bij een gastgezin in Nederland, maar vandaag gaat zij voor de feestdagen even terug.

Foto: Shutterstock

Word jij blij van knisperende sneeuwvlokken, glimmend ijs en fonkelende lichtjes? Dan krijg jij het druk deze vakantie. Er zijn namelijk een boel winterse uitjes te doen. Wat dacht je van één van deze zes (vooruit: allemaal kan ook)?

Foto: ANP

Het was niet de bedoeling, maar het heeft uiteindelijk héél goed uitgepakt. Jacinda Ardern, de premier van Nieuw-Zeeland, schold een collega uit en dat leverde veel geld op voor een goed doel.

Foto: AFP

De 71-jarige kapster Nguyen Thi Kim Quy uit Vietnam is met pensioen, maar dat betekent niet dat ze stil zit. In haar tuktuk rijdt ze rondjes door de Vietnamese hoofdstad Hanoi om zwerfhonden te redden.

Foto: Kyra
Missie 538

De komende weken kun je op de radio weer liedjes aanvragen voor een goed doel. 3FM Serious Request doet dat voor Het Vergeten Kind, Missie 538 van Radio 538 voor het Prinses Máxima Centrum. Allebei de organisaties helpen kinderen. Kyra (12) uit Ridderkerk kreeg hulp van het Prinses Máxima Centrum. Zij vertelt erover.

Foto: WK Voetbal
WK voetbal

In de race voor het wereldkampioenschap zijn nog twee landen over. Vanmiddag strijden Frankrijk en Argentinië voor de wereldtitel. Dounia (10), Nurah (11) en Isis (8) moedigen hun favoriete land nog één keer aan.

Foto: Deen
Serious Request

De komende weken kun je op de radio weer liedjes aanvragen voor een goed doel. 3FM Serious Request doet dat voor Het Vergeten Kind, Missie 538 voor het Prinses Máxima Centrum. Allebei de organisaties helpen kinderen. Deen (11) uit Delden kreeg hulp van Het Vergeten Kind. Hij vertelt erover.

Het shirt van aanvoerder Virgil van Dijk leverde veel geld op. Foto: ANP

Het WK voetbal zit er voor de Nederlandse spelers al een tijdje op, maar dat betekent niet dat hun gedragen shirts nu in de kast liggen. De shirts worden door de KNVB geveild voor een goed doel. En dat leverde al veel geld op.

Foto: Annemieke van der Togt
Interview

Bij het organiseren van een filmpremière komt een heleboel kijken. Daar kwamen de broers Fabian (11) en Olaf (8) vorige week achter. Zij hielpen mee met het organiseren van de première van Hotel Sinestra.

Hotel Sinestra
4.5
Film

Ouders zijn stom, vervelend en irritant. Dat vindt Ava uit Hotel Sinestra. Waren ze maar weg! Maar als die wens echt uitkomt, wordt alles een enorme chaos.

Foto: Hollandse Hoogte
Uitgelegd

Veel Europese bossen worden steeds kleiner. Dat blijkt uit nieuw, internationaal onderzoek. Dat komt niet alleen door bosbranden en stormen. Maar ook door een piepklein dier: de schorskever.

Foto: Shutterstock

In de Australische albumhitlijsten schoot deze week een groep bijzondere artiesten naar de top. Op de derde plek staat nu een groep kikkers met hun gekwaak, gegrom, geklik en geroep.

Foto: Shutterstock

Hij is piepklein, erg mooi en wordt ernstig bedreigd: de Union Island-gekko, die leeft op een eiland in het Caribisch gebied. De mensen daar besloten het dier te helpen en het aantal is daardoor bijna verdubbeld.

Foto: Johannes Abeling
Testteam

Eten, ruiken, knuffelen en lachen. Mensen en dieren hebben veel overeenkomsten. Maar ze verschillen ook erg. En hoe zit dat met planten? Het testteam zoekt het uit in het Groote Museum in Artis in Amsterdam.

Foto: Rolf Rosing

Poedersuiker, stroop, jam, kaas of ham. Wat je ook op je pannenkoek gooit, het wordt automatisch een feestje op je bord. Maar hapt de kant-en-klare versie net zo lekker als de zelfgemaakte?

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Tuut, tuut, tuuuuut. Zoem, zoem, zoeeem. Ruim één miljoen mensen in Nederland hebben last van tinnitus of oorsuizen. Zij horen een piepend, brommend, suizend of ander vervelend geluid in hun hoofd. Kenniscentrum VeiligheidNL wil dat gehoorschade al bij basisschoolleerlingen wordt gecontroleerd. Wat gebeurt er precies als je oorsuizen hebt?

Foto: Shutterstock

Erop uitgaan tijdens een warme dag is niet zonder risico. Overal liggen zomerse ongemakken op de loer. Daarover gaan veel wijsheden rond. Kloppen die weetjes of zijn het broodje aap-verhalen? En wat kun je dan wél doen tegen zomerpijntjes- en onhandigheden? Een paar fabels op een rij.

Bond Scoop Bond
Scoops spelletjes

Lekker, vakantie! Even geen tijd besteden aan sommen maken, topo leren en netjes schrijven. En dus is het tijd voor spelletjes! En die kunnen altijd en overal. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze favoriet van Scoop? 

Scoops Strandbingo
Scoops spelletjes

Lekker, vakantie! Even geen tijd besteden aan sommen maken, topo leren en netjes schrijven. En dus is het tijd voor een spelletje! Wat dacht je bijvoorbeeld van deze favoriet van Scoop?

Foto: Pixabay

Het wordt vandaag flink heet. Als jij het warm hebt, kun je een verfrissend ijsje nemen of het water in duiken om af te koelen. Maar je hond, kat, hamster of cavia kan dat natuurlijk niet. Tijd voor het huisdierenhitteplan. 

Foto van links naar rechts: Menno, Wytse, Ids, Gjalt, Jelte, Rienk

Na 143 jaar moest basisschool de Tarissing in het Friese Spannum deze week sluiten. Op de school zaten nog dertien leerlingen, verdeeld over twee klassen. Zij hadden een vreemde laatste schooldag.

Foto: Skyodge Adventure Suites
Rubriek: Extreem overnachten

Geen zin in wéér een zomer in de tent of caravan? En heb je al die doorsnee hotels en huisjes wel gezien? In deze vakantierubriek bespreken we vier extreme logeeropties. Deze week gaan we de hoogte in.

Foto: Shutterstock

Welk dier kan goed ruiken, vliegt zoemend rond je oren en zorgt voor jeuk? Makkie, een mug natuurlijk! Over dat insect gaan veel verhalen rond die elke zomer terugkomen. Welke kloppen en welke zijn lariekoek? Kidsweek zocht het uit.  

Foto: Viktor

Een jaar geleden zag deze week er voor veel mensen in Limburg anders uit dan anders. Het zuiden van de provincie werd overmeesterd door zware overstromingen. Viktor (10) uit Valkenburg zag het gebeuren en hielp mee met opruimen. Hoe gaat het nu?

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Dat het de komende dagen warm wordt is duidelijk. Maar hoe warm wordt het nou precies? En komt er ook nog regen aan? Dat willen we ook graag weten. Daarom houden weer-experts zich elke dag bezig met weerberekeningen. Meteoroloog Rico Schröder van Weeronline en Weerplaza vertelt hoe ingewikkeld die klus is.

Foto: Noah

Bij ons is het vandaag een normale dag. Maar in Frankrijk is het groot feest. Elk jaar op 14 juli vieren de Fransen dat ze meer dan tweehonderd jaar in vrijheid leven. Bij Noah (12) uit Allemond is het zelfs dubbel feest. 

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens?

Foto: EPA

Ga jij binnenkort op vakantie naar Zuid-Europa? Dan kun je je voorbereiden op hete dagen. In meerdere landen zorgt de hitte zelfs voor problemen, zoals bosbranden en extreme droogte.

Foto: Matell Creations

De bekende Britse bioloog en natuurbeschermer Jane Goodall (88) heeft een eigen Barbiepop gekregen. Dat was al lang een grote wens van haar, omdat ze meisjes daarmee wil inspireren.

Foto: YouTube AnnNewsCH

Pinguïns houden van vis. Toch? Dat dat niet helemaal waar is, bewijzen pinguïns in een Japanse dierentuin. Daar laten de zwart-witte dieren hun zoute hapje namelijk liggen, omdat-ie te goedkoop is.

Foto: Universal Pictures

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

Foto: Grutto!
Uitgelegd

De film Grutto! De reis van onze nationale vogel is vanaf vandaag in de bioscoop te zien. In die film is de grutto de hoofdrolspeler. Die vogel maakt zich de komende weken klaar voor zijn jaarlijkse reis naar Afrika. Ecoloog Melchert Meijer zu Schlochtern, één van de makers van de film, vertelt hoe dat gaat. 

Foto: Dario Gambarin DPA

Italianen hebben te maken met de ergste droogte in zeventig jaar. En dus moet er flink wat water bespaard worden om oogsten te redden. Een Italiaanse boer maakte daarom een noodkreet in een dor tarwe- en maïsveld.

Foto: ANP
Interview

Er komen spannende dagen aan voor de Oranjeleeuwinnen. De voetbalsters zijn in Groot-Brittannië voor het Europees Kampioenschap, dat vandaag begint. Aanvaller Renate Jansen vertelt hoe zij de beste van Europa hopen te blijven. 

Foto: Martijn Beekman

358 ritjes. Zoveel hebben elf achtbaanliefhebbers er gemaakt in achtbaan Troy in attractiepark Toverland. Daarmee hebben ze geld opgehaald voor Stichting Durf Te Vragen.

Foto: AP

Sydney, de grootste Australische stad, is nat. Héél nat. Daar viel in een paar dagen al meer regen dan normaal gesproken in de maand juli. En dat zorgde voor veel problemen.

Foto: Gucci Pet Collection

Het Italiaanse modemerk Gucci vindt dat honden en katten wel wat luxe verdienen. Daarom ontwierpen zij een speciale collectie voor huisdieren met accessoires, kleding en meubels. 

Jet, Marie, Jasper en Cato. Foto: Rob Keeris
Testteam

Grote jurken, zware harnassen en kruidig eten. Het testteam stapt het zevenhonderd jaar oude Kasteel Helmond binnen en neemt een duik in de middeleeuwen. Is die tijdreis het waard?

Foto: AFP

Mensen in het zuiden van Oostenrijk hebben deze week te maken gehad met heftig noodweer. Doordat het er veel regende en onweerde, ontstonden sterke modderstromen een aardverschuivingen.

Foto: NASA/Goddard/Arizona State University

Wetenschappers staan voor een ruimteraadsel. Een mysterieus object sloeg eerder dit jaar in op de maan. Niemand weet wie het vaartuig de ruimte in heeft gestuurd.

Foto: Shutterstock

Piloten van KLM, Transavia en TUI willen helpen met het controleren van handbagage op Schiphol. Door het tekort aan personeel is het daar nog steeds loeidruk en staan reizigers lang in de rij.

Foto: ANP

Boze boeren zijn opnieuw aan het demonstreren tegen de nieuwe stikstofregels. Dertig boeren zijn met hun trekkers naar de Tweede Kamer in Den Haag gereden. Ze namen ook twee koeien mee.

Foto: Theo Muusse
Interview

Tijdens muziekfestival Wantijpop in Dordrecht kwam een droom van Benjamin (11) uit: hij mocht een nummer zingen met rapper Snelle. En daar bleef het niet bij. De rapper hielp hem ook nog aan een boel views op YouTube.

Foto: AFP

De Chinese gekuifde naakthond Mr. Happy Face is verkozen tot lelijkste hond ter wereld. De winst van die Amerikaanse wedstrijd heeft hij vooral te danken aan zijn scheve kop, witte dot haar en lange tong die uit zijn bek hangt.

Foto: Tiktok randressonvieira

Hoe goed ben jij met make-up? De Braziliaanse Randresson Vieira is een echte make-up kunstenaar. Zijn creaties zijn zó goed, dat je niet ziet dat hij het eigenlijk zelf is.

Foto: Alamy Limited

Wil je een tochtje maken door Spanje? Dan kun je dat doen met de auto, met het openbaar vervoer of met het vliegtuig. En over een paar jaar ook met een luchtschip. En dat is geen luchtfietserij!

Imre (links) en Laïla

Hallå! In Nederland staan we niet zo vaak stil bij het begin van de zomer, maar in Zweden is dat wel anders. Daar wordt vandaag het Midsommar-feest gevierd om de zomer in te luiden. De Nederlandse broer en zus Imre (10) en Laïla (12) wonen in het Zweedse Skövde. Voor hen is het feest één van de leukste feesten van het jaar.

Foto: Youtube SassePhoto

Het lijkt wel een verhaal uit een Disney-film, maar het gebeurt echt. In Canada wilden twee adelaars een jonge havik oppeuzelen, maar al snel besloten ze 'm toch groot te brengen. Inmiddels hebben ze het dier helemaal geaccepteerd.

Foto: Novum Regio Foto

Door heel het land kun je trekkers tegenkomen op de snelweg. Tienduizenden boeren zijn onderweg naar Stroe in Gelderland. Daar gaan zij protesteren tegen de nieuwe stikstofregels

Foto: Yusuf Khan / Anadolu Agency

Geitje Simba is nog maar twee weken oud en nu al wereldberoemd. Het dier heeft namelijk extreem lange oren!

Foto: Rijksdienst voor cultureel erfgoed
Uitgelegd

Het is een bijzondere vondst: in het oosten van Gelderland vonden wetenschappers een heilige plek uit de tijd van de Romeinen. Zo'n complete vondst werd nog nooit in Nederland gedaan. Drie vragen en antwoorden over dit volk uit de oudheid. 

Olivia en Paul Sinha
Interview

De Vlaamse zangeres OLIVIA is hard op weg om Nederland te veroveren. Vorige maand bracht ze haar EP I like you, but I love me more uit en deze maand knalt ze met de Nederlandse rapper Paul Sinha de zomer in met Elektriciteit. Tijd voor een paar dilemma’s.

Foto: Rolf Rosing

Kiezen tussen winegums en drop? Dat hoeft helemaal niet! Door voor dropfruitduo’s te gaan, heb je het allebei. Maar is die combinatie ook een succes? Het testteam test het uit. Foto's: Rolf Rosing

Foto: AP

De Aziatische olifant Happy zit niet tegen haar zin in de dierentuin in de Amerikaanse stad New York. Dat besloot een rechter deze week. 

Foto: Marcel van den Berg
Uitgelegd

Het gaat er al jaren over: er dwarrelt te veel stikstof door Nederland. En nu moet er echt iets aan gedaan worden, vindt minister Van der Wal (Stikstof en Natuur). Daarom maakte zij een drastisch stikstofplan, waar vooral boeren heel zenuwachtig van worden. Een paar weetjes over dit probleem.

Foto: Lex van Lieshout Fotografie

De supermaan heeft vannacht veel nieuwsgierige mensen uit hun slaap gehouden. Heb jij 'm gemist? Dan krijg je komende nacht een herkansing. Maar je kunt ook gewoon hier de foto's bekijken. 

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Mensen met albinisme krijgen nog steeds op veel plekken te maken met discriminatie en geweld. Daarom roept de landengroep de Verenigde Naties (VN) 13 juni elk jaar uit als Wereld Albino Dag. Mensen moeten zo meer over de aandoening leren.

Foto: Alamy Limited

De carrière van de Britse Mimi Webb zit in een stroomversnelling sinds tiktokker Charli D’Amelio haar nummer Before I Go in twee van haar video’s TikTok gebruikte. Sindsdien staan de muzikale schijnwerpers volop haar gericht. Maar wist je dit ook al over haar?

Foto: Marcel van Hoorn ANP

Duizenden mensen kwamen woensdagavond naar Kerkrade, om mee te lopen met de stille tocht voor de overleden Gino (9). Zij namen ballonnen, knuffels, bloemen en kaarsen mee en lieten zij zo weten dat ze meeleven met de familie van de jongen.

Foto: Robin Utrecht ANP
Uitgelegd

Het was gisteren een belangrijke dag in de rechtszaak rondom de moord op de bekende misdaadverslaggever Peter R. de Vries (64). De verdachten, Delano G. (22) en Kamil E. (36), hoorden welke straf tegen hen geëist wordt: een levenslange gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie vindt dat nodig omdat zij 'een aanslag op de rechtsstaat' pleegden....

Foto: ANP

Veel mensen kwamen de afgelopen dagen naar Kerkrade in Limburg. Zij legden daar bloemen, knuffels en kaarsen neer voor Gino (9). Hij raakte vorige week vermist en zijn lichaam werd een paar dagen later gevonden. De jongen was niet meer in leven.

Foto: Screenshot YouTube MrBeast

Het is een droom van veel mensen: een wandeling maken door de chocoladefabriek van Willy Wonka. Door de Amerikaanse youtuber MrBeast wordt die droom voor sommige mensen werkelijkheid. Hij bouwde de fabriek na!

Foto: WCS
Uitgelegd

Ritsel, ritsel, kraak, kraak. Dieren onderzoeken in een oerwoud is een lastige klus. Voor je het weet, sta je op een tak en zijn ze gevlogen. Daarom hingen 147 wetenschappers camera’s op in het Zuid-Amerikaanse Amazonegebied. Zo verzamelden zij meer dan 150.000 beelden. Helen Esser, dierenonderzoeker aan de Wageningen Universiteit, legt uit hoe...

Foto: Boris

Met zijn fiets, helm, sportoutfit en een hoop energie is Boris (11) uit Blaricum afgereisd naar Frankrijk. Daar fietst hij vandaag mee met de Alpe d’huZes, om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. ‘Door kanker heb ik mijn oma nooit gekend.’

Foto: AFP

K-popgroep BTS was gisteren op bezoek bij de Amerikaanse president Joe Biden. De Zuid-Koreaanse jongensgroep was op het Witte Huis uitgenodigd om te praten over racistisch geweld tegen mensen met een Aziatische achtergrond en een Aziatisch uiterlijk. 

Foto: Shutterstock

Het is alweer de laatste dag van mei. Dat vraag om... de allerbeste moppen van de afgelopen maand! We trakteren je op de leukste moppen en raadsels uit Kidsweek in de maand mei.

Foto: AFP

Alle dracula's verzamelen! Meer dan dertienhonderd griezelige mensen kwamen afgelopen weekend naar de Britse plaats North Yorkshire. Zij waren verkleed als echte vampieren met puntige tanden, nepbloed en lange gewaden. Zij verbraken er het record van meeste vampieren bij elkaar mee, volgens het Guinness Book of Records

Foto: Sigrid van Essel

Op het terrein van een oude fabriek in Amsterdam leeft een moedervos met vijf jonkies. Kunstenaar Sigrid van Essel houdt de dieren elke dag vanuit haar werkplek in de gaten. 'Het is heel bijzonder dat ze in de stad leven.'

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Jelle

Een scheef gezicht trekken, schouders ophalen of kuchen, sissen of vloeken. Ongeveer één op de honderd mensen heeft het syndroom Gilles de la Tourette. Zangeres Billie Eilish is één van hen, vertelde ze onlangs in een interview....

Foto: AFP
Uitgelegd

Een verschrikkelijke gebeurtenis in de Verenigde Staten (VS) dinsdagavond. Een man van 18 jaar begon een schietpartij op een basisschool. Zeker negentien kinderen en twee volwassenen zijn daarbij overleden. Daardoor is er nu weer discussie over de wapenwet. Hoe zit dat?

Foto: AP

Sommige dieren zijn zó slim, dat ze dezelfde rechten moeten hebben als mensen. Dat vindt de Amerikaanse dierenrechtenorganisatie Nonhuman Rights Project. Voor olifant Happy wil die organisatie nu meer vrijheid. Daarom spande de organisatie een rechtszaak aan voor de grijze reuzin.

Foto: Shutterstock

Namen van huisdieren zijn voor mensen makkelijk te onthouden. Maar uit nieuw Japans onderzoek blijkt dat katten daar ook heel goed in zijn. Ze weten namelijk heel goed welke naam bij welke harige vriend hoort.

Foto: ANP

Zangeres Billie Eilish heeft Gilles de la Tourette. Daardoor heeft ze regelmatig tics, waar ze erg moe en verward van wordt. 

Foto: Shutterstock

De beste tennissers ter wereld reizen binnenkort af naar Parijs. Daar begint zondag het grote toernooi Roland Garros. Wat moet je weten?

Foto: MAXINE
Interview

Een liedje van zangeres MAXINE (24) heb je vast wel eens gehoord. Ze schreef namelijk al voor veel bekende artiesten. Vandaag brengt ze een nummer voor zichzelf uit: Voor Altijd. Dat is de Nederlandse versie van haar liefdesliedje Only Us. Tijd om haar even voor te stellen.

Foto: AP

De Diepte van S10 is een echt succesnummer. Veel mensen willen dat nummer na haar deelname aan het Eurovisie Songfestival nog eens luisteren. Het liedje is het eerste Nederlandstalige nummer dat in 24 uur meer dan een miljoen keer werd geluisterd op Spotify.

Foto: AFP

Mensen in een groot deel van Irak hebben last van de achtste zandstorm deze maand. Het land kleurt op sommige plekken geel en oranje. En dat is minder vrolijk dan het lijkt: veel mensen moeten naar het ziekenhuis met ademhalingsproblemen.

Foto: ANP

Zangeres S10 (21) staat vanavond namens Nederland in de finale van het Eurovisie Songfestival in Italië. Ze zingt het liedje: De diepte. Het is een rustig en persoonlijk nummer. Elin (9) is heel enthousiast, Wart (12) en Mia (11) iets minder.

Foto: Patrick Harderwijk ANP

Ken je zangeres, danseres en songwriter Sigourney K nog niet? Haar stem herken je vást. Ze maakte Vluchtstrook samen met Kriss Kross Amsterdam en Antoon, en werkte samen met Ronnie Flex. Een paar vragen om haar voor te stellen. 

Foto: Still YouTube

Hond Zeus is een echte reus. De hond is 1,04 meter hoog en daarmee, volgens het Guinness Book of Records, de grootste hond ter wereld.

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

De kans is groot dat jij nu een spijkerbroek aanhebt. Dat is namelijk het populairste kledingstuk ter wereld. Elke Nederlander heeft er ongeveer vijf in de kast hangen. Maar de productie ervan is erg slecht voor het milieu. Hoe zit dat precies? Kleding-expert Lara Peters van Milieu Centraal legt uit.

Foto: Shutterstock

De Britse zanger Ed Sheeran heeft een nummer gemaakt met de Oekraïense band Antytila. Ze hebben een nieuwe versie gemaakt van Sheeran's nummer 2Step. En dat was nog best een spannende klus.

Foto: AFP

Op sommige plekken in India en Pakistan tikte de thermometer de afgelopen dagen de vijftig graden aan. En ook de komende dagen blijft het nog flink heet door een extreme hittegolf.

Foto: Shutterstock

Niet alleen mensen houden van een plons in het zwembad en zonnen op een ligbed. Ook zeeleeuwen vinden dat heerlijk. Dat bewijst dit dier op de Zuid-Amerikaanse Galapagoseilanden maar weer eens.

Foto: Junior
Interview

Een naaimachine, garen, stof, patronen en speciale naalden. Junior (10) uit Goes heeft het allemaal nodig voor zijn hobby: kleding maken. En daar heeft hij het maar druk mee.

Foto: KRO-NCRV

Na vijftien jaar en ruim 2500 afleveringen wordt vandaag de allerlaatste aflevering van SpangaS uitgezonden. Het programma heeft te weinig kijkers en moet stoppen. Maar daar is niet iedereen blij mee. Kidsweek-lezer Evi (12) is fan en vertelt waarom ze het zo jammer vindt dat de laatste SpangaS-schooldag is aangebroken.

Britt (links) en Jill

Wat doe jij als het mooi weer is? De zussen Britt (12) en Jill (10) uit Cuijk gaan bij de eerste zonnestralen direct aan het werk: dan stappen ze op hun speciale ijsfiets om zoete, koude snacks te verkopen. 

Sage (links) en Chase (rechts)
Interview

De Amerikaanse broers Chase (12) en Sage (9) zijn een eigen podcast gestart. Vanuit hun woonkamer waarschuwen ze andere kinderen voor cybercriminelen. Vooral game-liefhebbers moeten uitkijken, vertelt Chase. 

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

Wat hebben vogels, egels, wormen en bijen met elkaar gemeen? Je kunt ze allemaal tellen in je tuin tijdens verschillende nationale dierenteldagen! Dit weekend zijn de bijen aan de beurt. Maar wat wordt er met jouw informatie gedaan? Bioloog Auke-Florian Hiemstra van Naturalis legt uit.

Foto: dpa Picture-Alliance

Een everzwijn uit een Duits dierenpark heeft een andere naam gekregen. Het dier heette Poetin, maar die naam vonden de verzorgers sinds de oorlog in Oekraïne niet meer bij hem passen. Het zwijn luistert nu naar de naam Eberhofer.

Foto: Shutterstock

Zeehondenwachters maken zich klaar voor drukke zomermaanden. Omdat weer meer mensen naar het strand gaan, verwachten zij veel meldingen over gevonden zeehondenpups. Terwijl die dieren meestal kerngezond zijn!

Foto: Shutterstock

In het Aziatische land Thailand staan mensen ineens massaal in de rij voor mangorijst. De 19-jarige Thaise rapper Milli at dat gerecht op het podium tijdens een show en daardoor is de zoete snack nu razendpopulair.

Foto: Paulien van de Loo ANP
Interview

De hitlijsten staan vol met nummers van de Nederlandse zanger en rapper Antoon (20). Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? We bespreken het aan de hand van de titels van zijn hits.

Jasmijn (in blauw vest) geeft het plan aan de minister. Foto: Wereld Natuur Fonds
Interview

Er moet meer voor de natuur gedaan worden. Dat vindt Jasmijn (10) uit Abcoude. Tijdens een les Toekomstkunde bedacht zij daar een manier voor. Daarover mocht ze minister Van der Wal voor Natuur en Stikstof gisteren adviseren. 

Foto: Mika
Interview

In de Chinese stad Shanghai raakten zondag nog 26.000 mensen op een dag besmet met het coronavirus. Dat is een record en daarom moeten alle 26 miljoen mensen thuisblijven. De Nederlandse Mika (12) zit al 27 dagen binnen. ‘Dit is heel stressvol.’

Foto: ANP

Veel Nederlandse artiesten kunnen een plekje vrijmaken in hun prijzenkast. Maandag werden veel bronzen beeldjes uitgedeeld tijdens de uitreiking van de oudste muziekprijzen van Nederland: de Edison Popprijzen.

Foto: EO
TV

Wat als er tijdens de Tweede Wereldoorlog social media was geweest? Welke verhalen waren er dan gedeeld? Daarover gaat de EO-serie Oorlog-stories. Dit tweede seizoen draait om Antje, gespeeld door Noa. 

Foto: Shutterstock
Uitgelegd

De wolf lijkt van Nederland te houden. Het roofdier wordt namelijk steeds vaker gespot. Hoe kan dat en hoe gevaarlijk is dat eigenlijk voor ons? Wolvenkenner Glenn Lelieveld vertelt. 

Foto: Eyevine

In Nederland zijn er bijna geen coronamaatregelen meer. In de Chinese miljoenenstad Shanghai is dat wel even anders. Om het virus tegen te gaan, is daar een extreem strenge lockdown. Kijk maar eens naar deze foto's en filmpjes.

Foto: ANP
Uitgelegd

Antoon, S10, Meau, Maan, Suzan en Freek en Kriss Kross Amsterdam. De hitlijsten staan vol met Nederlandstalige muziek. Een paar jaar geleden was dat nog heel anders. Hoe kan dat? Jack Pisters, studieleider van de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, vertelt. 

Foto: Still YouTube

Wetenschappers uit Hong Kong maakten onlangs een nieuwe robot. Dat technologisch hulpmiddel is bruin, slijmerig en kan door een menselijk lichaam bewegen. Veel mensen zullen daar waarschijnlijk van gruwelen. Toch zijn de wetenschappers erg blij met hun nieuwe uitvinding. 

Foto: Zuma Press
Uitgelegd

Het Oekraïense leger krijgt al sinds het begin van de oorlog hulp van hond Patron. Die Jack Russel is één van de speurneuzen die gevaarlijke landmijnen opspoort. Hij zou al zo'n negentig hebben gevonden. Hoe zo'n hond te werk gaat, vertelt hondentrainer Wesley Visscher.

Foto: DPA Picture Allicance

Dat meeuwen best brutaal kunnen zijn, weet je waarschijnlijk wel. Ze pikken zo een hapje eten van je bord. In de Italiaanse stad Venetië bedachten ze daar iets op.

Foto: Shutterstock

Tekenen is goed voor je hersenen, je wordt er rustig van én je kunt er een verhaal mee vertellen. Het heeft dus veel voordelen. Maar waar begin je? Abe Borst, de tekenaar van de strip Zoo & Zo in Kidsweek geeft tips en drie opdrachten om mee te beginnen.

Foto: Stijn Rademaker

Veel mensen dachten dat het een 1 april-grap zou zijn: na een paar zonnige dagen, zou er sneeuw aankomen. Een grap was het dus niet: Op sommige plaatsen in Nederland was het vandaag echt wit. Bij jou niet? Dan kun je met deze foto's toch even meegenieten.

Foto: AP
Uitgelegd

De Oekraïense president Zelensky heeft een nieuw wapen tegen Rusland: een tour langs verschillende landen. Na Groot-Brittannië, Japan, Italië, De Verenigde Staten (VS), Duitsland en zeven andere landen, is vandaag Nederland aan de beurt. Een slim plan, vindt communicatiedeskundige Lars Duursma.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Sipa Press France
Uitgelegd

Zo'n dertien miljoen mensen in het oosten van Afrika hebben te weinig eten, meldt het Wereldvoedselprogramma (WPF). En dat aantal kan nog hoger worden. Dat komt doordat het moeilijk is om er voedsel te verbouwen, maar ook om eten van andere landen te kopen. Drie vragen en antwoorden.

Foto: Henriëtte Guest

Kidsweek-lezers Eva en Tobias (allebei 10) gaan op hoog bezoek. Omdat het deze week de Week van het Geld is, mogen ze minister Kaag van Financiën van alles vragen over dat onderwerp.

geldquiz

Het is de week van het geld. Hoe ben jij met money, doekoe, poen en cash? Geef jij je geld het liefst zo snel mogelijk uit of ben je een echte superspaarder? Doe de test!

Eigen foto

Een molen in Bovenkarspel werd vorig jaar verwoest door een vuurpijl. Om geld op te halen voor de restauratie ging Rens (9) een jaar lang elke week op pad ging om lege flessen in te zamelen. Hij haalde zo zevenduizend flessen en 3.300 euro op.

Matt, Mia, Raphael en Annemarel. Foto: Ernie Buts
Testteam

Thee kun je natuurlijk gewoon heet naar binnen slobberen. Maar nu het lente is, hadden de testers zin in iets verfrissends. Daarom stopten zij speciale zakjes in koud water. Zo maakten ze zelf drankjes met citroensmaak. Een soort ijsthee dus. Smaakt dat naar meer?

Foto: YouTube

Stel: er is een gevecht tussen een zwarte beer en twee varkens. Wie denk jij dat er wint? In de Verenigde Staten (VS) wonnen de varkens onlangs.

Een bijenburcht. Foto: Gemeente Utrecht

Ook midden in een stad leven wilde dieren. De wilde bij bijvoorbeeld. In Utrecht zijn ze daar zó blij mee, dat ze een speciale bijenburcht maakten. Een bijzzzonder plan!

Foto: AFP

Een Amerikaans bedrijf wilde geld inzamelen voor mensen in Oekraïne. Daar bedachten ze een creatieve manier voor: ze maakten een LEGO-poppetje van de Oekraïense president Zelensky.

Foto: AFP

De familie Zapp was 22 jaar op reis. Met een oude auto reden zij door meer dan honderd landen. Nu zijn ze voor langere tijd in Argentinië, het land waar de ouders zijn geboren. Het gezin én hun landgenoten zijn blij dat ze weer terug zijn.

Foto: Diena (11), Dewi (11), Bente (12), Aymee (11) en Melissa (11)

Volwassenen stemden deze week op de politieke partij met de beste plannen voor hun stad of dorp. Op de Prins Johan Friso-school in Harlingen stemden ze dinsdag op de partij met de beste plannen voor hun school. Stem Op Onze Partij (SOOP) won de verkiezing. Diana (11), Dewi (11), Bente (12), Aymee (11) en Melissa (11) vertellen.

Foto: AFP

Het was een spannend moment voor een medewerkster van een Russisch journaal. Ze liep tijdens een live-uitzending achter de presentatrice langs om te protesteren tegen de oorlog.

Foto: Encanto

De Disney-film Encanto heeft gisteren een belangrijke Britse filmprijs in de wacht gesleept in Londen. De film werd bij de BAFTA's gekroond tot beste animatiefilm. Het Britse meisje Lowri (12) mocht bij de uitreiking zijn, omdat ze drie jaar geleden een opvallende brief schreef.

Omdat Milana haar knuffels moest achterlaten in Oekraïne, kreeg ze hier een paar nieuwe. Foto: Annina Romita
Interview

Nederlanders melden zich massaal bij hulporganisaties om vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen. Jaero (11, rechts op de foto) en Mandy (13, links op de foto) en hun ouders maakten een kamer vrij voor Milana (7) en haar moeder.

Foto: Stichting AAP
Interview

Vier leeuwen en een Afrikaanse wilde hond zijn gered uit een dierenopvang in Oekraïne. De dieren hebben een pittige reis achter de rug, maar zijn sinds gisteravond veilig in Spanje. Daar heeft de Nederlandse Stichting AAP, dat dieren in nood helpt, voor gezorgd. 'De reis is goed gegaan, maar het was wel zwaar', vertelt woordvoerder Peter de...

Foto: Screenshot

Een meisje uit een oorlogsgebied in Oekraïne schuilt met haar familie in een schuilkelder. Daar besloot ze mensen op te vrolijken door het Frozen-liedje Let it Go te zingen.

Foto: Célia

Door het hele land worden acties georganiseerd voor mensen uit Oekraïne. Jelmer (7) en Linde (6), Anouk (11) en Célia (9) wilden ook iets doen. 

Foto: ANP
Oproep

Van 28 maart t/m 1 april is het de Week van het Geld. Dan is er extra aandacht voor hoe je goed met geld leert omgaan. En wie weet daar nou echt alles van? Minister Kaag van Financiën natuurlijk! 

Foto: Sipa Press France

In Kidsweek en op andere plekken lees je veel over de oorlog in Oekraïne. Dat dat onderwerp spannend kan zijn, merken ze bij de Kindertelefoon. Daar kregen ze deze week veel vragen van kinderen over de oorlog. Wat kun jij doen als je ook bent geschrokken van dit onderwerp? Media-expert Jacqueline Kleijer geeft acht tips.

Foto: Screenshot

‘Naar de eerste ijsberg graag!’, piepte een pinguïn in Antarctica waarschijnlijk naar een groepje toeristen op de boot. Het dier bedacht zich niet toen hij de mensen zag en sprong aan boord.

Foto: Paul van Baardwijk

Twee jaar moesten carnavalsliefhebbers geduld hebben, maar vanaf zondag kunnen ze weer los. Het feest der dwazen kan door de versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan. Tijs (11), Joep (12) en Nena (8) hebben grootse plannen.

Foto: Shutterstock
Oproep

Ben jij benieuwd wat er met jouw tuin gebeurt als je er een jaar lang niks aan doet? Misschien komen er wel bijzondere kriebelbeestjes op af of groeien er ineens prachtige wilde bloemen. Probeer het en doe mee met het project De Wilde Tuin.

Foto: EPA
Uitgelegd

De eerste militaire voertuigen van Rusland zijn afgelopen nacht Oekraïne binnengereden. Er speelt al jaren een conflict tussen die buurlanden en dit is daarin een belangrijke stap. Wat is er precies aan de hand? Drie vragen en antwoorden.

Foto: ANP

Al zes dagen waait het hard in Nederland. De stormen Dudley, Eunice en Franklin raasden over het land. Dat is best bijzonder, want de laatste keer dat zo'n drielingstorm voorkwam was in 1928.

Foto: ANP

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Op radiozenders en op Spotify zul je de muziek van Lil Kleine niet of minder vaak horen. Dat gebeurt omdat hij zijn vriendin zou hebben mishandeld. Daarvan gaat een filmpje rond op internet. Is het goed dat hij wordt verbannen? Kidsweek-lezers geven hun mening.

Foto: Ruud Baan

Wie mag dit jaar een plankje in de kast afstoffen voor een Zapp Award? Dat horen de genomineerden zaterdag. Maar eerst worden ze aan de tand gevoeld door Stephanie van Eer in Op weg naar de Zapp Awards.

Foto: Jasper Suyk

Sterre Koning (19) heeft het druk. Ze acteert in Dance Camp, is youtuber, presentatrice én zangeres. Met Waylon brengt ze vandaag het nummer Laat de wereld maar draaien uit. Niet gek dus dat ze nu even uitpuft op het Spaanse eiland Lanzarote.

Foto: Jasper

Tuut, tuut, tuuuuut. Zoem, zoem, zoeeem. Ruim één miljoen mensen in Nederland hebben last van tinnitus of oorsuizen. Zij horen een piepend, brommend, suizend of ander vervelend geluid in hun hoofd. Vandaag begint de week van het oorsuizen en wordt daar aandacht voor gevraagd. Jasper (11) uit Lunteren heeft er al jaren last van.

Foto: ANP

Wie mag dit jaar een plankje in de kast afstoffen voor een Zapp Award? Dat maken presentatoren Klaas en Britt op zaterdag 12 februari bekend tijdens de awardshow. Dit zijn de kanshebbers.

Dit zijn niet de bevers uit het verhaal. Foto: Shutterstock

Cupido heeft misgeschoten in dierenpark Wildlands in Emmen. Maandenlang is er gewerkt aan een liefdesnest voor twee bevers. Maar dat onderkomen staat nog steeds leeg door bonje tussen de twee knaagdieren.

Foto: ANP

Van de kou lijken ze geen last te hebben: twee klimaatactivisten van Extinction Rebellion hangen nu al dagen in hangmatten in het bos. De derde werd gisteravond aangehouden toen ze even naar beneden kwam om te plassen. 

Foto: Shutterstock

Denk je aan Australië, dan denk je waarschijnlijk aan een pluizige, grijze koala. Dat dier is hét symbool van dat land. Om ervoor te zorgen dat dat ook zo blijft, geeft de Australische overheid 31,5 miljoen euro uit aan een beter leefgebied voor de dieren.

Foto: EPA
Uitgelegd

Bij ons is het al een tijdje 2022, maar in China vieren de mensen vandaag het begin van het jaar 4720. Met vuurwerk en speciale draken- en leeuwendansen knallen ze het jaar in. 

Foto: ANP

In Noord-Holland, het Waddengebied en in Friesland is het onstuimig weer. Dat komt door storm Corrie. Met zo'n naam klinkt de storm niet zo angstaanjagend, maar toch moet je in die gebieden goed oppassen.

Foto: Ray Depatti
Interview

SERA (27) heeft er een nieuwe fan bij. Zangeres Katy Perry reageerde enthousiast op de cover die de Nederlandse zangeres op TikTok maakte van haar nummer When I’m Gone. Maar SERA maakt ook eigen muziek. Om haar te leren kennen,...

Foto: AFP

Prinses Charlotte van Monaco opende deze week een Chanel-modeshow op een wel heel bijzondere manier. Ze kwam binnen op een paard! En dat vond niet iedereen zo'n goed idee. 

Foto: Shutterstock

Niemand zet zo'n goed kopje espresso als de Italianen. Dat vindt de Italiaanse regering. Daarom wil het land dat de bereidingswijze van dit sterke drankje op de lijst van Immaterieel Erfgoed van Unesco komt. Op die lijst met typische tradities van landen, staan ook al best wat Nederlandse lekkernijen. Zes voorbeelden.

Foto: Zuma Press
Uitgelegd

Astronomen fantaseren er al jaren over om nóg verder de ruimte in te kunnen turen en heel oude sterren te kunnen onderzoeken. Reuzetelescoop James Webb gaat daar nu een handje bij helpen. Deze week kwam-ie aan op zijn bestemming. Sterrenkundige Ewine van Dishoeck werkte eraan mee. 

Foto: Twitter

En de medaille voor hoogspringen gaat naar... een hert uit India! Beelden van een hert dat een enorme sprong maakt gaan viral op social media.

Foto: Shutterstock

Antarctica, het continent rond de zuidpool, is één van de moeilijkste plaatsen op aarde om te bereiken. Toch hebben sommige planten en zeedieren daar een slimme truc voor: ze liften gewoon mee met de vrachtschepen die er naartoe gaan.

Foto: ANP Kippa

Het populaire talentenprogramma The Voice of Holland is al de hele week in het nieuws. De uitzending van het BNNVARA-programma #BOOS over het kijkcijferkanon is inmiddels te zien op YouTube. Wat weten we nu over de nare dingen die achter de schermen gebeurden?

Foto: Shutterstock

Niet alleen mensen zijn de afgelopen jaren wat zwaarder geworden, ook huisdieren kunnen er wat coronakilo's bij hebben gekregen. De beroepsorganisatie voor dierenartsen ziet steeds vaker huisdieren met overgewicht, meldt ...

Foto Marcel Duzink
Interview

Zangeres Meau (21) uit Utrecht staat al weken op 1 in de Top 40 met Dat heb jij gedaan, is populair op TikTok en trad op met de Streamers en het Metropole Orkest. En dat in een paar maanden tijd! Duidelijk, Meau moet je kennen. Deze vragen helpen je op weg. 

Zo gaat het nieuwe gebouw van de president eruit zien. Foto: AFP

Indonesië gaat een enorme nieuwe stad bouwen: Nusantara. Over een paar jaar wordt de stad de nieuwe hoofdstad van het Aziatische land.

Foto: Shutterstock

Het Zuid-Amerikaanse land Ecuador heeft het bekende natuurgebied rond de Galapagoseilanden een stuk vergroot. En dat is goed nieuws voor veel zee-dieren. Acht weetjes over dit nieuws.

Foto: TikTok

De Nederlandse zangeres Sera heeft er een nieuwe fan bij: zangeres Katy Perry. Zij reageerde heel enthousiast op een cover van de 27-jarige Sera.

Foto: Reuters

In een natuurpark in Groot-Brittannië is een fossiel gevonden van een reusachtige zeedraak. 10 weetjes over die bijzondere vondst.

Foto: Shutterstock

Pizza's bezorgen is geen standaard taak voor de politie, maar daar dachten twee agenten in het Brabantse dorp Nuland zondag even anders over. Zij hielpen een pizzabezorger die tegen een boom was gebotst.

Foto: Shutterstock

Veel toeristen nemen graag een kijkje bij een enorme brandende krater in het Aziatische land Turkmenistan. Vanwege de vlammen wordt de krater van Derweze ook wel 'de poort naar de hel' genoemd. De toeristen die het brandende gat nog willen zien moeten snel zijn, want de president wil de krater binnenkort laten blussen.

Screenshot Google Maps

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

Foto: RTL

Negen, tien, elf, twaalf! Het twaalfde seizoen van The Voice of Holland begint vanavond. Om de kijkers na al die seizoenen nog een beetje te verrassen, hebben de makers er drie nieuwe elementen ingestopt. 

Foto: Shutterstock

Van alle baby's die vorig jaar geboren zijn, heten de meeste meisjes Julia en de meeste jongens Noah. Dat berekende de Sociale Verzekeringsbank. Maar hoe populair is jouw naam eigenlijk?

Foto: AFP

In de bergen in Kroatië heeft hond North zijn gewonde baasje dertien uur lang warm gehouden door op zijn buik te gaan liggen. De harige held heeft de man daarmee gered.

Foto: Twitter Harco Bergman

Een paar hangbuikzwijntjes houden de gemoederen in Flevoland flink bezig. Ze rennen rond in het Kuinderbos en dat is niet de bedoeling. Al drie dagen probeert een boswachter de dieren te vangen.

Foto: AFP

De Japanse vrouw Kane Tanake is deze week een jaartje ouder geworden. Niet heel bijzonder, denk je? Dat is het wel! Ze werd namelijk 119 jaar. Haal dus maar even diep adem, want dat zijn nogal wat hoeraatjes!

Foto: Robin Utrecht

Het was even spannend, maar basisscholen, middelbare scholen en de buitenschoolse opvang mogen hun deuren maandag weer openen voor alle leerlingen. Dat maakte onderwijsminister Arie Slob vanmiddag bekend.

Een aardvarken in Burgers' Zoo. Foto: Vidiphoto

De jonge reuzenpanda Fan Xing verhuist binnenkort naar China. Daar doet hij mee met een fokprogramma, om ervoor te zorgen dat zijn soort niet uitsterft. Ook in Nederlandse dierentuinen worden regelmatig van die speciale programma's...

Foto: Ouwehands Dierenpark Rhenen

Dolblij waren ze in Ouwehands Dierenpark in Rhenen toen twee jaar geleden reuzenpandababy Fan Xing werd geboren. Maar over een paar maanden gaat-ie Nederland verlaten. De panda gaat in mei naar het land van zijn ouders: China.

Foto: Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft een nieuw record gebroken. Van het beroemde schilderij De Nachtwacht is zo'n grote foto gemaakt, dat elk detail superscherp te zien is. Het is de meest gedetailleerde foto van een kunstwerk ooit.

Foto: AVROTROS

Molloten opgelet! Morgen begint een nieuw seizoen van Wie is de Mol? Ben jij er helemaal klaar voor? Doe de quiz!

Foto: Shutterstock
Tips van lezers

Is je game-controller al aan het slijten en krijg je zere vingers van het swipen op je telefoon tijdens deze lange vakantie? Geen paniek! Er zijn nog veel meer leuke thuis-doe-dingen te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ideeën van Kidsweek-lezers?

Foto: Patricia Rehe
Voor ouders

Dat lezen belangrijk is voor de taalontwikkeling van je kind, dat weet je wel. Maar je zoon of dochter heeft vaak geen zin om een boek open te slaan of heeft er moeite mee om een bladzijde uit te lezen. Met deze vijf tips help je je kind met het maken van lees-kilometers.

Foto: AFP

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

Foto: Shutterstock

De komende dagen staan voor veel mensen in het teken van lekker eten, gezelligheid en cadeautjes uitpakken. Maar hoe reageer je als je iets niet leuk vindt? Zeg je dat dan eerlijk? Kidsweek-lezers en gedragsexpert Francio Guadeloupe geven tips.

Foto: Shutterstock

Wat hoort er nou meer bij de kerstgedachte dan mensen helpen die het moeilijk hebben? Kasper (10), Fabiënne (10) en Kaithlynn (13) komen deze feestmaand dan ook in actie voor anderen.

Foto: Shutterstock

Een extra lange kerstvakantie én een totale lockdown. Hoe kom je die door? Kidsweek schiet te hulp met tips om de dag door te komen. Idee voor vandaag: bouw een dierendoolhof.

Foto: Rob Engelaar

Kindervuurwerk. Dat klinkt onschuldig toch? Helaas is dat niet waar. Kindervuurwerk is zeker niet ongevaarlijk. De afgelopen dagen kwamen er meer kinderen met brandwonden in het ziekenhuis terecht dan andere jaren. Daarom waarschuwen artsen nu om die knallers niet te gebruiken.

Foto: Shutterstock

De tijd van cadeautjes uitpakken is weer begonnen! Toch is dat niet voor iedereen normaal. Meer dan tachtigduizend kinderen krijgen geen cadeautjes met feestdagen of met hun verjaardag, omdat hun ouders daar geen geld voor hebben. Uit onderzoek blijkt dat veel kinderen dat niet weten. Maar als ze dat weten, willen veel kinderen er wel iets aan...

Pleun is niet vies van een beetje modder. Foto: Staatsbosbeheer

Veel mensen zijn niet vies van een beetje modder. Dat blijkt uit de inzendingen voor het NK Plassen Stampen, georganiseerd door Staatsbosbeheer. 523 mensen deden mee. Sommige deelnemers bleken echte spetter-experts.

Foto: AFP

Haar deelname aan het Eurovisie Junior Songfestival is voor de Nederlandse Ayana (14) niet gegaan zoals ze had gehoopt. Ze eindigde gisteravond in Parijs op de laatste plek. Zangeres Maléna uit Armenië won de liedjeswedstrijd.

Sander, Jorien, Rob en Frank. Foto: NPO 3FM
Serious Request

Het Glazen Huis is terug. Vier NPO 3FM-dj’s sluiten zich vanaf morgen een week op voor Serious Request. Door liedjes voor luisteraars te draaien, sprokkelen zij geld bij elkaar waarmee het Wereld Natuur Fonds (WWF-NL) ontbossing kan tegengaan. Frank van der Lende heeft er zin in. 

Foto: AFP

Op het Canarische eiland La Palma stroomde de afgelopen drie maanden gloeiendhete lava uit vulkaan Cumbre Vieja. Maar daar lijkt nu een einde aan gekomen. 

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Ben jij dol op de stokoude, maar heerlijke kerstfilms van Home Alone? Of heb je juist iets minder met het feest en ben je fan van kersthater de Grinch? In beide gevallen heb je geluk. De huizen uit die twee films staan te huur. En dus kun jij even wegdromen bij de foto's.

Foto: Shutterstock
Muziek

Kun je de populaire, maar stokoude kersthits, All I want for christmas is you en Santa Claus is comin' to town niet meer horen? Dan hebben deze artiesten een cadeautje voor je deze kerst. Nieuwe kerstmuziek!

Foto: ANP

Het bekende schilderij De Vaandeldrager van Rembrandt komt terug naar Nederland. En nu zal-ie langer in ons bezit blijven. Nederland heeft het werk namelijk gekocht voor 175 miljoen euro. 

Foto: Robin Utrecht
Coronavirus

Scholen kregen deze week dozen vol met zelftesten opgestuurd, waarmee leerlingen uit groep 6, 7 en 8 zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Maar heb je geen klachten, dan zijn die testen onbetrouwbaar, onderzocht virus-expert en wetenschapper Carl Moons voor de overheid. Toch adviseert hij om ze wel te gebruiken.

Foto: Sofiya Garaeva

Lees jij graag een boek uit de reeks De Waanzinnige Boomhut? Dan hebben we goed nieuws: de Australische schrijver en tekenaar van die boeken maken volgend jaar het boekenweekgeschenk tijdens de Kinderboekenweek. Het is de eerste keer dat dat door buitenlandse mensen wordt gedaan.

Foto: Shutterstock

De feestmaand is begonnen! En dat betekent verlanglijstjes maken, surprises knutselen en cadeaus uitpakken. Wij zijn benieuwd naar jouw mening daarover!

Foto: EvaCaptures

Singer-songwriter Nielson was even doodstil, maar nu is er de titelsong van de film Captain Nova. En Toekomst in je hand is ook de start voor meer nieuwe muziek over belangrijke onderwerpen.

Foto: Shutterstock

Een winkelstraat in het Zeeuwse Goes is woensdag ontruimd vanwege een héél vieze geur in een Primera. Na een zoektocht bleek het om een stinkende doerian te gaan. En dat was niet de eerste keer dat zo'n Aziatische vrucht voor problemen zorgde...

Foto: Shutterstock

Goed nieuws voor de natuur in het beroemde Great Barrier Reef in Australië, waar het al jaren niet goed gaat met het koraal. Die zeedieren zijn zich aan het voortplanten. En daar zijn nu mooie beelden van.

Foto: ANP

Op veel plekken in Nederland ontstonden vorig weekend rellen, omdat mensen het niet eens zijn met de coronaregels. Voor agenten en brandweerlieden was dat heftig. Daarom werden zij gisteravond een speciale manier bedankt: de Erasmusbrug in Rotterdam kleurde blauw en rood. 

Foto: ANP

Omdat steeds meer mensen besmet raken met het coronavirus, is het voor volwassenen weer verplicht om anderhalve meter afstand te houden. Ook op basisscholen gaan vanaf nu weer strengere regels gelden.

Foto: Annemieke van der Togt
Theater

Wie is toch die Willem waarover we zingen in ons volkslied? De theatervoorstelling Willem Junior leert je alles over onze Vader des Vaderlands. Ook hoofdrolspeler Merijn Oerlemans werd heel wat wijzer.

Foto: Shutterstock

TikTok gaat meer doen om de verspreiding van filmpjes met gevaarlijke challenges te voorkomen. Dat liet een veiligheidsexpert deze week weten.

Foto: ANP

Is-ie echt of is-ie dat niet? Die grote vraag gaat rond over het schilderij Salvator Mundi (Verlosser van de Wereld) van Leonardo Da Vinci, dat in 2017 voor 394 miljoen euro is verkocht. Een bekend museum deed er onlangs onderzoek naar.

Foto: Joris van Gennip

Ze is 3,5 meter lang, draagt een roze rokje en als ze loopt, zwiert haar haar alle kanten op. Reuzenpop Little Amal maakt deze week indruk in Nederland. Nada (12) uit Den Haag mocht haar maandag ontmoeten tijdens een lunch in Madurodam. 

Foto: ANP

Als tussendoortje of bij het avondeten: de kans is groot dat je binnenkort meer mensen op sprinkhanen ziet knabbelen. Die eiwitbommetjes zijn in Europa nu goedgekeurd als ingrediënt.

Foto: Nav (links) en Vihaan

Broers Vihaan en Nav Agarwal (17 en 14) uit India maken hun stad Delhi op veel manieren een beetje schoner. En daarom wonnen zij vandaag de internationale Kindervredesprijs. Die prijs werd uitgereikt in Den Haag.

Eigen foto

Het zuiden van Nederland worstelt met carnaval. Om mensen te beschermen tegen het coronavirus, gaat de aftrap vandaag, op 11 november, op veel plekken niet door. ‘Superjammer’, vindt Nena (7) uit Maastricht.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Screenshot YouTube Sesame Street

De Amerikaanse versie van Sesamstraat had onlangs een bijzondere gast: de Amerikaanse zangeres Billie Eilish (19). En ze zong er ook nog een nummer!

Foto: AP

Het ging afgelopen zaterdag goed mis tijdens een optreden van de Amerikaanse rapper Travis Scott op festival Astroworld. Acht mensen uit het publiek kwamen om het leven. Er zijn nu meerdere rechtszaken tegen de rapper en de organisatie van het festival gestart.

Foto: NTR
TV

In Voor de Grap gaan bekende grappenmakers de klas in om verhalen van kinderen te halen. Die gebruiken ze voor een korte, grappige voorstelling. Maar hoe laat je nu iemand lachen? Nellerike de Voogd (midden op de foto) van VET Kindercabaret geeft tips.

Kindervredesprijs

Wie gaat er dit jaar met de Internationale Kindervredesprijs vandoor? Zo'n 170 jongeren uit 39 landen werden geselecteerd. Allemaal strijden ze voor de rechten van kinderen. Nog drie genomineerden zijn in de race. 

Foto: Shutterstock

Een condorvrouwtje in een dierentuin in de Verenigde Staten (VS) heeft twee kuikens gekregen. Niet zo bijzonder, zou je denken. Maar dat is het wel. Het vrouwtje kreeg de kuikens namelijk zonder mannetje! Dat ontdekten wetenschappers bij toeval.

Foto: 3FM

Voor het eerst in vier jaar laten vier radio-dj's zich in december weer een week opsluiten in een glazen radiostudio, om geld op te halen voor het goede doel. Dit jaar staat dat Glazen Huis in Amersfoort.

Foto: Novum Regio Foto

Nee, er is geen Instagram-filter gebruikt voor deze foto, gemaakt op Waddeneiland Terschelling. Het noorderlicht was afgelopen nacht, net als vorig weekend, te zien in Nederland.

Foto: ANP

Wereldleiders, klimaatactivisten en wetenschappers zijn in de Schotse stad Glasgow voor de klimaattop COP26. Met een hoop ingewikkelde woorden wordt daar gesproken over de opwarming van de aarde. Wij pakten het klimaat-woordenboek er dus maar even bij. 

Foto: ANP

Nederland heeft er een paar superrijken bij. 45 mensen bezitten nu meer dan een miljard euro. Dat aantal miljardairs was nog nooit zo hoog!

INAH

Wetenschappers hebben een kano van duizend jaar oud gevonden in Mexico. Het houten bootje werd bij toeval gevonden in een ondergronds meertje.

Foto: Shutterstock

Veel olifanten in het Afrikaanse land Mozambique zijn stropers te slim af. De helft van de vrouwtjes worden daar inmiddels al zonder slagtanden geboren, blijkt uit nieuw onderzoek. Evolutie-expert Jacintha Ellers legt uit hoe dat kan.

Foto: Kamerich & Budwilowitz
4
Theater

In de theatervoorstelling De hond die licht gaf maak je kennis met Victoria. Haar ouders zijn overleden, dus woont ze met haar hond Tosti bij haar tante. Maar die houdt niet van kinderen. En al helemaal niet van honden!

Suzan & Freek - Dromen In Kleur

Dromen in kleur. Zo heet het nieuwe album van Suzan en Freek, dat vandaag uitkomt. Tijd voor een paar dromerige vragen aan Suzan. 

Foto: Bicibús Eixample

In de Spaanse stad Barcelona is het erg druk is op de weg. Veilig naar school fietsen is daar dan ook niet zo normaal als bij ons. Maar daar hebben de inwoners nu iets op bedacht. Een speciale fietsoptocht!

Foto: EPA

De bekende orka Morgan wordt in een dierenpark op Tenerife gebruikt in shows. Ze moet kunstjes doen voor publiek. En dat was niet de afspraak, toen ze naar het Spaanse eiland werd gebracht.

Foto: AFP

De Australische voetballer Josh Cavallo (21) heeft vandaag in een video op social media verteld dat hij op mannen valt. Dat is bijzonder, want hij vertelt dit terwijl hij nog middenin zijn voetbalcarrière zit. En dat gebeurt bijna nooit.

Foto: ANP

Dat het de komende jaren in Nederland warmer en natter wordt door klimaatverandering weten we al. Toch gaat die opwarming, als we zo doorgaan als nu, waarschijnlijk nóg sneller dan verwacht. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het KNMI. Een paar dingen die waarschijnlijk gaan veranderen.

Foto: Roos van der Sanden

Het begon met gehaakte poppen van haar oma. Sofie (9) uit Oss bedacht er zóveel verhalen omheen, dat het eindigde in een boek: Elfie en Karabauter in de levende natuur. Haar boek is nu te koop.

Foto: ANP

Vernielde tuinhuisjes, weggewaaide trampolines en bomen bovenop auto's. In Barendrecht, in Zuid-Holland, zorgde een windhoos afgelopen nacht voor veel schade.

Foto: Anke Teunissen

De meeste coronamaatregelen zijn voorbij, maar de crisis die het virus heeft veroorzaakt nog niet. Volgens het Rode Kruis hebben 19.000 mensen in Nederland hierdoor te weinig geld. De vader van Damian (12) uit Amsterdam bijvoorbeeld. Hij is taxichauffeur en had lang weinig klanten.

Foto: AFP

Wat hebben Squid Game, The Masked Singer en boyband BTS met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal overgewaaid uit Zuid-Korea! Er waait namelijk al jaren een Koreaanse golf over de wereld: Hallyu genoemd.

Foto: ANP

Goed nieuws voor veel vrouwelijke profwielrenners. Eindelijk komt er een Tour de France voor vrouwen: Le Tour de France Femmes. De race start op 24 juli in Parijs.

Foto: AFP

Een 36-jarige Afghaanse tolk die Nederland heeft geholpen tijdens een grote, internationale missie, is woensdagnacht in de Afghanistan vermoord door de terreurbeweging Taliban. Dat zegt de familie van de man tegen de NOS.

Foto: 20th-Century-Studios
4
Film

Ron’s Gone Wrong neemt je mee naar de verre toekomst. Daar hebben kinderen allang geen smartphone meer. Wil je erbij horen, dan heb je een Bubble-Bot: een wandelend en pratend robotje waar je echt álles mee kunt doen.

Foto: AFP

De Nederlandse dj Martin Garrix (25) eindigde gisteren op de tweede plek in de race voor beste dj van de wereld. En die uitreiking ging niet helemaal goed...

Foto: YouTube

Het lijkt wel een stukje uit een spannende actiefilm, maar dat is het niet. De 30-jarige Keity Meijer uit Estland sprong afgelopen weekend met haar motor van gebouw naar gebouw.

The Addams Family op Avontuur
3.5
Film

De Addams Family is terug! In deel één zag je hoe de grappige griezelfamilie in een verlaten gekkenhuis gingen wonen. Iedereen is daar dik tevreden, behalve dochter Wednesday. In The Addams Family op Avontuur zit zij in een grote dip.

Foto: Sipa Press France

De Turkse stad Istanbul heeft wel een heel bijzondere inwoner: straathond Boji. Het dier reist elke dag kilometers met de metro, de trein, de tram, de bus en soms zelfs met de veerboot. In zijn eentje!

Foto: AFP

Op een strand in het Zuid-Amerikaanse land Argentinië zijn deze week twee bultruggen gered. De joekels zijn door dertig mensen terug naar zee gesleept.

Foto: ANP

Er vallen deze herfst drie keer minder eikels en beukennootjes van de bomen dan anders. Pech voor de wilde zwijnen, want die vruchten zijn het hoofdingrediënt van hun maaltijden. Volgens de Vereniging Wildbeheer Veluwe is dat niet per se slecht nieuws.

Foto: Shutterstock

Vliegen, toveren of veel lekkers eten. Wat zou jij doen als je je dromen kunt beïnvloeden? Op TikTok is een slaapmasker waarmee dat zou kunnen een hit. Maar volgens dromentrainer Tim Post werkt zo’n masker niet, maar je dromen aansturen kan wél.

Foto Ivo Borkus
TV

Freek Vonk móet inmiddels wel alle leuke dierenweetjes met zijn kijkers hebben gedeeld, toch? Nee dus! In Freeks Jungle School vertelt hij er nog meer. Deze vier vindt de bekende bioloog zelf het leukst.

Foto: Marcel van Kammen

De walrus, die vorige week al werd gespot op een zandplaat bij Schiermonnikoog, is nog steeds in ons land. De bijzondere toerist heeft nu een plekje gevonden in de Friese kustplaats Harlingen.

Foto: Bart Maat

Gaan de politieke partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie straks toch verder met regeren? Die kans is sinds vandaag weer wat groter. D66-leider Sigrid Kaag wil tóch met de ChristenUnie samenwerken. Terwijl ze eerder zei dat niet te willen. Maar: 'Er moet iets gebeuren', vindt Kaag. 

Foto: SIPA USA

Goed nieuws voor de Amerikaanse zangeres Britney Spears (39). Haar vader had dertien jaar lang de macht over haar, maar die zware periode lijkt nu voorbij. Dat besloot een rechter gisteren. Maar is ze nu eindelijk vrij? Vier vragen en antwoorden.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

In het oosten van Irak was het deze zomer erg droog. Foto: Ahmad Al-Rubaya AFP

Dat kinderen meer de dupe zijn van het klimaatprobleem dan hun opa en oma wisten we al. Maar nu is duidelijk hoe groot die verschillen zijn. De Belgische wetenschapper Wim Thiery van de Vrije Universiteit Brussel deed er onderzoek naar.

Foto: Daan van Genechten

Zie jij wat er zo bijzonder is aan deze versie van de Nachtwacht? Er staan allemaal Efteling-figuren op! Tekenaar Daan van Genechten (26) uit Moergestel maakte deze vrolijke versie van het wereldberoemde schilderij van Rembrandt van Rijn. Hij noemt het werk: De Sprookjeswacht.

Foto: Pixabay

Om ervoor te zorgen dat er minder dieren in het asiel belanden, bedacht de Dierenbescherming de Dier en Mens Wijzer. Dat online hulpmiddel staat sinds vandaag online.

Ayana met de jury

Van blije winnaars tot een ontslag op staande voet. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje:

Angelina, Faye, Ceder, Mirre en Soline. Foto: Chantal Antonides
Junior Songfestival

Na maanden van audities, repetities en voorrondes, veroverden Ayana, Priscilla en de groepen Sh!ine en Melody een plekje in de de finale van het Junior Songfestival. Die is aankomende zaterdag. In de aanloop daarnaartoe spreken we elke dag met één van hen. Vandaag: Melody.

Foto: War Child

Zeventien kinderen van basisschool De Vlashof in Tilburg hebben samen met de band Chef'Special het nummer Samen Zijn Wij gemaakt. Dat liedje moet kinderen die gevlucht zijn blij maken. Vandaag brengen ze het uit. Achmed (9, niet zijn echte naam) schreef mee.

Foto: Chantal Antonides
Junior Songfestival

Na maanden van audities, repetities en voorrondes, veroverden Ayana, Priscilla en de groepen Sh!ine en Melody een plekje in de de finale van het Junior Songfestival. Die is aankomende zaterdag. In de aanloop daarnaartoe spreken we elke dag met één van hen. Vandaag: Priscilla (12). 

Foto: Chantal Antonides
Junior Songfestival

Na maanden van audities, repetities en voorrondes, veroverden Ayana, Priscilla en de groepen Sh!ine en Melody een plekje in de de finale van het Junior Songfestival. Die is aankomende zaterdag. In de aanloop daarnaartoe spreken we elke dag met één van hen. Vandaag: Sh!ne. 

Foto: Chantal Antonides
Junior Songfestival

Na maanden van audities, repetities en voorrondes, veroverden Ayana, Priscilla en de groepen Sh!ine en Melody een plekje in de de finale van het Junior Songfestival. Die is aankomende zaterdag. In de aanloop daarnaartoe spreken we elke dag met één van hen. Vandaag: Ayana (14).

Foto: Emilio Morenatti AP

Op het Canarische eiland La Palma stroomt al dagen gloeiendhete lava uit de vulkaan Cumbre Vieja. Die barstte zondag na vijftig jaar rust uit. Een foto-overzicht.

Foto: Wageningen University

Op een zandplaat vlakbij Schiermonnikoog is maandag een walrus gespot. Dat is heel bijzonder, want dat was al meer dan twintig jaar niet gebeurd.

Foto: Sameer Al-Doumy

Van een wandeling op grote hoogte tot een vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje:

Tygo, Collin, Lucy en Larissa

Om het milieu te sparen, mogen plastic rietjes niet meer worden verkocht. Er zijn al veel alternatieven op de markt, maar welke slurpt het lekkerst? Het testteam probeert vier alternatieven.

Joey met zijn moeder Natasja.

Joey (12) uit Goes werd geboren als meisje, maar weet al lang dat hij een jongen is. En daar hoort natuurlijk ook een jongensnaam bij. Die heeft hij sinds deze week officieel. 

Foto: Jack Taylor AFP

In het Aziatische land Thailand komen door de coronacrisis nog maar weinig toeristen. En dus is er ook weinig werk voor taxichauffeurs. Daar bedachten ze in de hoofdstad Bangkok iets op. Een taxituin! 

Foto: Robin Utrecht

De anderhalve meter-maatregel verdwijnt vanaf 25 september. Een coronabewijs komt ervoor in de plaats. En er zijn meer veranderingen. Een opluchting voor veel mensen, maar niet iedereen is blij met die nieuwe regels. Sommige mensen zijn zelfs boos.

Foto: Angela Weiss AFP

Op het MET Gala in New York waren gisteren zoals altijd weer veel bekende sterren aanwezig. En veel van hen deden hun best om op te vallen. Kijk maar eens naar deze bijzondere outfits.

Rosa, Olly, Lulu en Lola. Foto: Ernie Buts

Wat doe je als je verliefd bent, als iemand jarig is, als er een baby is geboren én met kerst? Cadeaus geven! Het testteam leert er alles over in de feestelijke tentoonstelling Cadeau, Hoezo? in het Tropenmuseum in Amsterdam.

Foto: Bruce en Boris
Dier van het Jaar

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2021? Worden het speurneuzen Bruce en Boris?

Foto: Kidsweek
Dier van het Jaar

Wil je dat jouw favoriet Kidsweek Dier van het Jaar 2021 wordt? Dan is stemmen alleen niet genoeg. Maak reclame en verzamel zoveel mogelijk handtekeningen voor jouw favoriet.

Foto: Zoo Madrid

Piep piep! In een dierentuin in de Spaanse hoofdstad Madrid zijn maandag twee reuzenpanda's geboren. De dierentuin deelde de beelden van de geboorte.

Foto: Koen van Weel

Van winst voor Max tot een selfie met Depay. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje:

Foto: Shutterstock
Voor Ouders

Een nieuwe klas of nieuwe school kan het leven van je kind voor even op z’n kop zetten. Hoe kan dat en wat kun je doen? Orthopedagoog Julia Koopmans geeft tips.

PAW Patrol
3
Film

Of je nou wordt beroofd, hulpeloos aan een brug hangt of in een brand bent beland: PAW Patrol komt je helpen. In Paw Patrol: De Film verlaten de viervoeters hun vertrouwde plek in Avonturenbaai en verhuizen ze naar de spannende Avonturenstad.

Foto: Macro Slot

Valentijn uit Velp staat vanavond met zijn cello op een drijvend podium op de Amsterdamse Prinsengracht, tijdens het Kinderprinsengrachtconcert. Daar staat hij niet alleen: hij treedt op met zangeres Stefania. ‘Ik speel eigenlijk nooit popmuziek’.

Foto: Marijn Fidder

In Afghanistan heeft terreurgroep Taliban de macht overgenomen. De zussen Marwa (14) en Minah (11) uit Apeldoorn maken zich heel veel zorgen om hun familie daar. ‘Ze kunnen hun huis niet meer uit.’

Dierenambulance Nederrijn

Korfballers uit Wageningen werden zondag aangemoedigd door een bijzondere toeschouwer. Een knalgroene kameleon besloot eens bij de sporters op het veld te gluren.

Foto: AP Eugene Garcia

In de Amerikaanse staat Californië staat een groot deel van het bosgebied in brand. Meer dan zesduizend brandweerlieden zijn druk met blussen. Maar dat is niet hun enige taak. Zij houden ook dieren in de gaten, zoals dit berenwelpje.

Foto: Hollandse Hoogte

Zo'n honderd miljoen kippen krijgen straks een beter leven. Nadat de meeste supermarkten al lieten weten geen plofkip meer te verkopen, verdwijnen die ook bij de winkels van Boni uit de schappen. Dierenorganisatie Wakker Dier is blij. 

Foto: Shutterstock

Vlees, groente, extra kaas. Of toch eentje met vis? Krijg je ook wel eens keuzestress als je een pizza moet bestellen? De internationale pizzaketen Pizza Hut wil klanten helpen een keuze te maken. Zij kijken daarbij naar de weersvoorspellingen.

Foto: AP

Het is puffen en zweten in Zuid-Europa. Op het Italiaanse schiereiland Sicilië werd het gisteren zelfs 48,8 graden! Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in Europa.

Famke en haar vriend Denzel. Foto: Patrick Harderwijk

Famke Louise ruilt haar microfoon binnenkort even in voor luiers en flesjes. Er is namelijk een baby op komst! De zangeres is zwanger van haar eerste kindje. Dat nieuws deelde ze vandaag op Instagram.

Foto: Shutterstock

Drie dagen. Zo lang heeft kat Odie moeten wachten tot hij werd bevrijd uit een boom in het Groningse Scheemda. De brandweer moest de boom omzagen om het dier te redden.

Foto: Shutterstock

Geen zorgen, je kunt nog steeds vlogs, kookvideo's en grappige filmpjes kijken op YouTube. Toch gaat er iets veranderen om kinderen online wat beter te beschermen. Dit kun je de komende tijd gaan merken.

Foto:  Jiang Wenyao Xinhua ANP

Na een trek van meer dan een jaar door China zijn de veertien rondzwervende olifanten weer bijna thuis. Nog steeds is niet duidelijk waarom ze op pad gingen.

Foto: Shutterstock

Heb jij nog wensen? Kijk dan deze week eens de lucht in. Er zijn namelijk veel vallende sterren te zien!

Tom en zijn moeder Claudia. Foto: Caroline Koster
Pride Amsterdam

Deze week bestaat Pride Amsterdam 25 jaar. De hele week vieren lhbti’ers dat ze in Nederland vrij zijn. En verliefd mogen zijn op wie ze willen. Ook bij Tom (9) uit Weesp hangt de regenboogvlag uit.

Vera, Lynn, Julie en Ella
Zomerrubriek

Een vakantie is vaak nóg leuker met een kersverse vakantievriend of -vriendin. Soms blijft die vriendschap ook na de vakantie bestaan. In deze rubriek spreken we zulke maatjes. Deze week: De zussen Vera (14) en Ella (13) uit Groningen en Lynn (12) en Julie (11) uit Helmond.

Foto: Hilda Rios

Ze zijn schattig, lief en aaibaar. Toch worden de afgelopen weken veel tamme konijnen achtergelaten in de natuur. Dat zeggen mensen van de Dierenberscherming. Zij denken dat baasjes vinden dat de knaagdieren tóch te veel tijd kosten.

Foto: ITV/Shutterstock

"Houd je grote mond!" Hoe vaak zal de Amerikaanse Samantha (31) die vraag gehoord hebben? Ze heeft namelijk een heel grote mond. Zó groot, dat ze er een record mee brak. 

WW Entertainment
3
Film

Het stoere en soms wat onzekere meisje Ainbo kent het Zuid-Amerikaanse regenwoud op haar duimpje. Als zij ontdekt dat haar dorp wordt aangevallen, gaat ze op zoek naar advies. Tijdens die reis vindt ze tegenstanders, bijzondere mensen én... zelfvertrouwen.

Foto: Pixabay

Het is vandaag Earth Overshoot Day: de dag waarop we evenveel natuurlijke grondstoffen hebben gebruikt als de aarde in een jaar kan maken. Dat is vier weken eerder dan vorig jaar!

Foto: AS Media

Een sterke visgeur, onderzoekers in groene pakken en veel toeschouwers. In Terneuzen waren onderzoekers gisteren bezig met het uitpluizen van een dode vinvis. Dat enorme dier spoelde dinsdag aan nadat ie door een schip werd aangevaren. 

ZooParc

In dierenpark ZooParc in Overloon zijn twee fossa's geboren. Dat is bijzonder, want dat is nog nooit gebeurd in Nederland. 

Foto: Warner Bros Entertainment
3
Film

Dominic bouwt zijn eigen computerspelletjes. Zijn vader, de bekende basketballer LeBron James, vindt dat maar niks. Trainen voor basketbal vindt hij veel belangrijker. Maar wanneer ze in de problemen komen, komen beide talenten toch goed van pas.

Redmar links en Stijn rechts
Zomerrubriek

Een vakantie is vaak nóg leuker met een kersverse vakantievriend of -vriendin. Soms blijft die vriendschap ook na de vakantie bestaan. In deze rubriek spreken we zulke maatjes. Deze week: Stijn (10, rechts) uit Emmen en Redmar (9, links) uit Leeuwarden.

Foto: Peter Hilz ANP

Op het strand van Ameland is het druk. Het strand ligt niet bezaaid met mensen, maar met grote hopen stinkende mosdiertjes! 

In Valkenburg is het puinruimen begonnen. Foto Marcel van Hoorn ANP

Het water in de rivieren in Nederland, België en Duitsland is weer aan het zakken. Maar de watersnoodramp is er nog niet voorbij. Het water zorgde op veel plekken voor een enorme ravage en veel vernielingen. Hoe groot is de schade en hoe gaat het er nu?

Leonarda12

Het moet er gek uit hebben gezien: in Limburg zwom een koe in de Maas. De koe belandde door de wateroverlast in het water en zwom zo'n honderd kilometer. 'Een wonder', volgens baasje Har Smeets uit Echt.

Foto: Joris van Gennip

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries is overleden. Dat nieuws maakte zijn familie vandaag bekend. De Vries is 64 jaar geworden.

Foto's: Marcel van Hoorn

Dat het flink zou gaan regenen wisten de Limburgers, maar dat er zó veel water uit de lucht kwam vallen hadden ze niet verwacht. Door alle regen hadden veel mensen last van wateroverlast in hun huis, stond een snelweg onder water, werden hulpdiensten platgebeld en... pakten mensen hun jetski erbij.

Foto: Paul Ellis AFP

De 23-jarige Britse voetballer Marcus Rashford kreeg heel wat over zich heen na de finale van het EK zondag. De spits miste een belangrijke strafschop en kreeg daarna veel racistische opmerkingen te horen. Daar heeft hij nu zelf op gereageerd.

Penelope (achter met vlag)

Het is feest in Italië. Dat land kleurt vandaag rood, wit en groen: de kleuren van de Italiaanse vlag. De mensen zijn er dolblij, want hun land versloeg Engeland gisteren tijdens de finale van het EK voetbal. Penelope (10) uit Triëst is trots. 'Ik was veel aan het juichen'.

Foto: Shutterstock

Het gaat iets beter met de reuzenpanda. Die dieren zijn volgens China geen bedreigde diersoort meer. Maar kwetsbaar zijn ze nog wel. 

Foto: Facundo Arrizabalaga

Van feest in Italië tot demonstraties in Cuba. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje.

Foto: Karlijn (links) en Annelieke
Zomerrubriek

Een vakantie is vaak nóg leuker met een kersverse vakantievriend of -vriendin. Soms blijft die vriendschap ook na de vakantie bestaan. In deze rubriek spreken we zulke maatjes. Deze week: Annelieke (8) uit Wijk bij Duurstede en Karlijn (9) uit Merksplas in België.

Foto: Rodrigo Reyes Marin/ZUMA Wire

Kattenliefhebbers in de Japanse hoofdstad Tokio zullen waarschijnlijk blij omhoog kijken op een druk kruispunt in de stad. Boven hun hoofden ligt namelijk een enorme 3D-lapjeskat te dommelen! 

Engeland plaatste zich woensdag voor de EK-finale zondag. Foto: Laurence Griffiths

Engeland heeft zich gisteravond geplaatst voor de finale van het EK voetbal. Zondag strijdt dat land tegen de Italianen, die hun plekje dinsdag al wisten te veroveren. Hoe bijzonder is de finale voor deze twee landen en wie zijn de sterspelers?

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Sylke met haar hond Amy. Eigen foto

Op meerdere plekken in de wereld was het de afgelopen tijd extreem warm. In het zuidwesten van Canada vlogen daardoor veel natuurgebieden in brand. Sylke (10) woont in dat gebied.

Foto: Remko de Waal

Van heftige branden in Canada tot nog een prijs voor Max. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf interessantste foto's voor je op een rijtje:

Foto: AFP

Altijd al eens willen slapen met je hoofd in de wolken? In Shanghai kan dat. Daar is het hoogste hotel ter wereld geopend. Het is twee keer zo hoog als de Eiffeltoren.

Foto: Salek Vaclav AP

Een zware tornado zorgde vorige week voor een ravage in Tsjechië. En afgelopen weekend was België voor de tweede keer in korte tijd aan de beurt. Krijgen we in Europa in de toekomst meer te maken met deze wervelstormen?

Foto: Persbureau Meter

Om zichzelf in veiligheid te brengen, moest een F16-piloot op een vliegbasis in Leeuwarden zijn schietstoel met parachute gebruiken. Het toestel is daarna tegen een gebouw aan gereden. 

Foto Robin Utrecht ANP
Voor ouders

Aan veel keukentafels zal het deze week worden overwogen: wel of geen prik voor je 12-plusser? En heb je daar als ouder eigenlijk wel iets over te zeggen? Vier vragen en antwoorden.

Foto: AP

Wat valt je op aan deze foto’s van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, gemaakt in februari (links) en juni (rechts)? Precies! Hij zou zo’n tien tot twintig kilo zijn kwijtgeraakt. Inwoners van Noord-Korea maken zich zorgen.

De Croods
4.5
Film

Een stoere heldin: check. Bijzondere dieren: check. Een mooi liefdesverhaal: check. Een gekke oma: check. En véél grappen: check! De tweede film over de holbewoner-familie De Croods heeft alle ingrediënten in zich voor een kleurrijk spektakel. En dat is het ook!

Jeugdjournaal Podcast

Bart Tuinman en Malou van der Starre van het NOS Jeugdjournaal ruilen hun camera af en toe in voor een microfoon. Sinds kort maken ze de Jeugdjournaal Podcast. En volgens Bart is dat best even wennen.

Foto: Eigen foto

Bang om vies te worden of om zich pijn te doen is Carléne (11) uit het Zeeuwse Tholen niet. Zonder na te denken redde ze vorige week drie kuikens uit een put. En dat is niet haar eerste reddingsactie...

Foto: Pixabay

Zes jonge raven op de Veluwe hebben een GPS-zendertje gekregen. Onderzoekers houden de vogels in de gaten om erachter te komen hoe ze aan hun eten komen. Ze zouden namelijk wel eens met wolven kunnen samenwerken!

Foto: Shutterstock

Altijd gedacht dat je in je slaap wel eens een spin oppeuzelt? En dat plas drinken gezond is? Over de natuur worden veel wijsheden verteld. Maar er gaat ook een boel lariekoek rond. Dat ontdekten biologen en wetenschapsjournalisten Koen Moons, Steijn van Schie en Maartje Kouwen voor hun boek ...

Foto: Aymila, Ravi, Mijntje en Iglaas

Hoe zorg je ervoor dat mensen en dieren elkaar niet in de weg zitten? Voor dat probleem van WNF bedachten 150 scholen een technische oplossing, tijdens de wedstrijd Vakkanjers junior. De Tweemaster uit Barendrecht won met hun idee voor de Holofant: een hologram om olifanten te beschermen. Vandaag werden ze op school verrast met een beker.

Foto: ANP

Dit beeld van het voetbalstadion in regenboogkleuren in de Duitse stad München ga je vanavond niet zien. De gemeente riep voetbalbond UEFA op om het stadion in regenboogkleuren te hullen en zo een politieke boodschap uit te dragen naar Hongarije, hun tegenstander van vanavond. Maar UEFA ziet dat niet zitten. Op veel andere plekken zie je wel...

Foto: AFP

De bekende American Football-speler Carl Nassib (28) vertelde maandag in een video op Instagram dat hij op mannen valt. Het is voor het eerst dat een speler uit de belangrijkste Amerikaanse competitie, de NFL, uit de kast komt.

Foto: DPA

Welk land gaat het EK winnen? Om daarachter te komen kun je voetbalkenners naar hun ingewikkelde theorieën vragen, maar je kunt natuurlijk ook een paar slimme dieren laten gokken. Deze otters, leeuw en olifant doen dat best goed!  

Foto: eigen foto

Tijdens Wereldvluchtelingendag wordt vandaag stilgestaan bij mensen die hun land moesten ontvluchten voor oorlog, geweld of onderdrukking. Nahar (10) vindt dat belangrijk. Zij vluchtte vijf jaar geleden uit Syrië. ‘Veel mensen weten niet hoe dat is.’

Foto: Courtesy-Warner-Bros-Pictures
4.5
Film

De twee grootste rivalen uit de filmgeschiedenis zijn terug: Tom en Jerry. Maar wel op een andere manier dan je gewend bent. Toch is het ook nu weer een beestachtig kat-en-muisspel. Met een vleugje vrede.

Foto: Cincinnati Animal CARE

Taart, slingers, een feesthoed en veel lekkere hapjes. De Amerikaanse kat Sammy (19) woont in een asiel en kreeg daar een groot verjaardagsfeest.

Foto: Phill Magakoe AFP

Duizenden schatzoekers kwamen deze week met hun schep en houweel naar een dorp in het oosten van Zuid-Afrika. Zij zijn massaal op zoek naar kristallen.

Shutterstock

Met bijna 27.000 kilometer op de teller heeft een westelijke grijze walvis een record verbroken. Hij zwom de halve wereld over!

Foto: Maurice van Steen

Nederland kleurt oranje en een belangrijk overleg in Groot-Brittannië. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf meest interessante foto's voor je op een rij.

Foto: ANP

Vandaag spelen de zon en de maan verstoppertje. De maan schuift even voor de zon, waardoor die voor een deel afgedekt wordt. Een gedeeltelijke zonsverduistering dus!

Foto Adam Gasson PA Images

In Groot-Brittannië begint morgen de G7: een belangrijk overleg tussen de leiders van zeven invloedrijke landen. Bij aankomst zien ze hun eigen hoofd, gemaakt van elektronisch afval. De Britse kunstenaar Joe Rush wil zo een probleem op de agenda zetten. 

Foto: Chine Nouvelle Sipa

Een groep van vijftien Aziatische olifanten zorgt voor flink wat chaos in China. De dieren sjokken al maanden door de provincie Yunnan. Veel mensen volgen de mysterieuze trektocht op de voet. 

Foto: ANP

Begin dit jaar was er verdrietig nieuws uit de Amsterdamse dierentuin Artis: de drie leeuwen zouden verhuizen naar een andere dierentuin. Nu is er vrolijk nieuws: de dieren mogen toch blijven.

Moonriders foto VPRO
TV

Als de meeste mensen slapen, sluipt presentatrice/kunstenaar Aukje Dekker samen met een toekomstig kunstenaar voor Moonriders door Nederland. Samen proberen ze stiekem op een openbare plek een kunstwerk te maken. Chadi (11) is te zien in de eerste aflevering.

Foto: Shutterstock

Op een veiling in Japan werd onlangs twintigduizend euro geboden. Niet voor een auto, een kunstwerk of een sieraad, maar voor twee stukken meloen. En dat is niet de eerste keer dat in het Aziatische land iemand veel geld betaalt voor een gezonde snack. Drie dure, Japanse vruchten op een rij.

Foto: Shutterstock

Prullenbakjes bij het toilet en les over maandverband en bloedverlies. Op basisscholen moet meer aandacht komen voor de maandelijkse ongemakken waar sommige meisjes al mee te maken hebben. Dat vinden deelnemers van een onderzoek naar menstruatie-schaamte. Drie meedenklezers vertellen hoe dat bij hen op school gaat.

Foto: AFP
Interview

Al dagen wordt er in België gezocht naar militair Jürgen Conings. Zwaarbewapend vertrok hij de natuur in. Driehonderd militairen en 120 agenten kammen daarom een natuurgebied uit. Oud-opsporingsagent en rechercheur in tv-programma Hunted vertelt hoe zo’n klopjacht gaat.

Foto: Mohammed is voorleeskampioen
Interview

Mohammed (12) uit Delft had goed contact met het publiek en wist emoties over te brengen. Redenen genoeg voor de jury om hem woensdag tijdens De Nationale Voorleeswedstrijd te kronen tot voorleeskampioen. Tijd om even met hem te bellen.

Foto:  Owen Humphreys

Bosuilen blijven vaak op de plek waar ze zijn geboren. Ze verhuizen meestal nog geen vierhonderd meter. Daar kwamen Britse onderzoekers achter. 

Foto: Jesse Knobbe
Eurovisie Songfestival

Licht uit, spot aan! Het Eurovisie Songfestival-spektakel is losgebarsten in Rotterdam. Voor Nederland doet Jeangu Macrooy mee. Maar hij is niet de enige Nederlander op wie zo’n 180 miljoen paar ogen zijn gericht. DJ Pieter Gabriel (15) staat vanavond op het podium tijdens de vlaggenparade.

Eigen foto

Om de vijftigste verjaardag van koningin Máxima te vieren, werd vorige week een muziekgala georganiseerd in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Tussen artiesten als Emma Heesters, Glen Faria en Jeroen van der Boom stond rapper Savio (11) uit Rijssen op het podium.

Foto: Laurens Bosch ANP

Het lijkt wel een spannende scène uit een film: woensdagmiddag werd een waardetransportbusje overvallen door een groep mannen. Daarna ontstond een achtervolging, waarbij iemand is overleden. Wat gebeurde er precies? Drie vragen en antwoorden.

Foto: Jesse Knobbe
Eurovisie Songfestival

Licht uit, spot aan! Het Eurovisie Songfestival-spektakel is losgebarsten in Rotterdam. Voor Nederland doet Jeangu Macrooy mee. Maar hij is niet de enige Nederlander op wie zo’n 180 miljoen paar ogen zijn gericht. Stefania (18) uit Utrecht staat vanavond op het podium namens Griekenland.

Foto: AP

De beroemde Boog van Darwin is ingestort. Deze bijzondere rots die op een brug leek, lag in zee bij de Galapagoseilanden. Water en wind hebben ervoor gezorgd dat er nu een deel is afgebroken.

Foto: ANP

Het muzikale geweld van het Eurovisie Songfestival is gisteravond losgebarsten in Ahoy Rotterdam. Maar ook online gebeurde er veel. Dit zijn de leukste social media-berichten over de eerste halve finale van het liedjesfestival.

Foto: ANP

We kunnen vanaf woensdag weer wat meer leuke dingen doen. Het kabinet laat de versoepelingen van de coronaregels doorgaan.

Foto: EPA Bjorn Larsson Sweden Out

Van demonstraties in ons land tot een grote sportprijs voor Barcelona. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld. Kidsweek zette de vijf mooiste en meest interessante foto's voor je op een rij.

Matheu Hinzen achter de schermen bij het Eurovisie Songfestival

Bij het organiseren van het Eurovisie Songfestival komt een boel kijken. In Zapp Eurovisie Songfestival Reports laten presentator Buddy Vedder en verslaggever Matheu Hinzen zien hoe dat gaat.

Foto: ANP

Wat zou je ervan vinden als een robothond je zou vertellen wat je wel en niet moet doen? In sommige wereldsteden werkt dat goed. Maar in de Amerikaanse stad New York werden mensen er zo bang van, dat de politie ermee stopt.

Foto: ANP

De outfits zijn gekozen, de liedjes zijn ingestudeerd en de dansjes zijn af. De 39 kandidaten van het Eurovisie Songfestival zijn klaar voor hun shows op 18, 20 en 22 mei. Vandaag beginnen zij met de repetities in Ahoy Rotterdam. In die stad staat alles in het teken van het liedjesfestijn.

Foto: ANP

Een Amerikaanse politicus probeerde deze week op een bijzondere manier indruk te maken. Hij nam een levende beer mee op campagne.

Foto: ChildPress

Zijn vragen zijn zó kritisch en goed, dat Darryl (14) uit Amsterdam de eerste kinderperskaart van Nederland verdient. Dat vinden de organisaties ChildPress en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ). Gisteren kreeg hij 'm uitgereikt.

Foto: Diergaarde Blijdorp

Hoera! Blij babynieuws uit de Rotterdamse dierentuin Diergaarde Blijdorp. Olifant Bangka is bevallen van een jong. Een mannetje!

Davina Michelle
Ambassadeur van de vrijheid

Elk jaar staan we op 5 mei even stil bij onze vrijheid. Maar Bevrijdingsdag ziet er dit jaar door corona anders uit dan anders. Toch heeft zangeres Davina Michelle, één van de drie ambassadeurs van de vrijheid, grootse plannen.

Foto: ANP

Er zwemmen nu veel minder vissen in de Waddenzee dan 55 jaar geleden. Hoe komt het dat die vissen zijn gevlogen? Daar proberen onderzoekers nu achter te komen.

Veel te veel mensen bij het stadion van Ajax. Foto: ANP Robin van Lonkhuijsen

Van sportprijzen in ons land tot bosbrand in Australië. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste en meest interessante foto's voor je op een rij.

Foto: ANP
Quiz

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de test!

Foto: Shutterstock

Ons land is de komende maanden weer een paar miljoen inwoners rijker. Elk voorjaar verhuizen veel trekvogels naar Nederland om te broeden. Sommige zitten al op hun nest, maar een groot deel is nog onderweg. Wist je dit al over trekvogels?

Corné krijgt zijn eerste boek van schrijver Ronald Giphart. Foto: Oogfonds

Corné (12) uit Leiden weet al zeker wat hij later wil worden: schrijver. Het Oogfonds hielp hem met het uitgeven van zijn eerste boek: Pak het bot. De bekende schrijver Ronald Giphart was woensdag bij zijn boekpresentatie.

Foto: ANP

Veel media, waaronder Kidsweek, schreven vorige week dat ‘groter als’ in spreektaal niet meer fout is. Volgens andere media klopt dat niet en daardoor ontstond ophef. Hoe zit dat nu precies? Drie vragen en antwoorden.

Foto: ANP

Een koe in Rotterdam besloot woensdag een verfrissende duik in het water te nemen. Het dier moest gered worden door de brandweer.

Foto: Shutterstock

Ook dit jaar kun je door corona je zakgeld niet uitgeven op de vrijmarkt of een spelletje spelen in een druk park. Hoe vier je dan Koningsdag? Kidsweek-lezers geven tips.

Skelet van tyrannosaurus rex Trix in Naturalis

Hoe angstaanjagend de Tyrannosaurus Rex er miljoenen jaren geleden ook uitzag, heel snel was hij niet. Het dier sjokte maar met zo’n 4,6 kilometer per uur over de aardbol!

Foto: Shutterstock

Krijg jij ook kriebels als iemand 'groter als' zegt in plaats van 'groter dan'? Dan moet je je vanaf nu weten te beheersen. Vind jij het verschil tussen die twee woorden moeilijk te begrijpen? Dan zul je blij zijn: 'als' en 'dan' mogen nu door elkaar gebruikt worden. Tenminste, als het aan de website van de Algemene Nederlandse Spraakkunst (ANS...

Foto: ANP

Altijd al een keer willen sporten met Rico Verhoeven? Dat kan vandaag tijdens de Koningsspelen. Dan laat wereldkampioen boksen tijdens Zappsport@school Work-out zijn favoriete oefeningen zien. 

Foto: ANP

Het Achterhuis, het dagboek van Anne Frank, is vandaag verschenen in een nieuwe versie. Dat boek is bedoeld voor kinderen vanaf acht jaar en volwassenen die moeite hebben met lezen. Het boek kreeg ook een andere naam: Mijn naam is Anne.

Foto: ANP

Het broedseizoen is in volle gang. Vogels willen daarbij niet gestoord worden. Daarom worden honden, katten en mensen bij de nestjes weggehouden. Bioloog Jorrit Vlot legt uit waarom dat een goed idee is.

Foto: ANP

De Nederlandse voetbalvrouwen spelen tijdens hun eerste Olympische Spelen in Japan tegen het Zuid-Amerikaanse land Brazilië, het Aziatische land Japan en het Afrikaanse land Zambia. Dat is vandaag bekendgemaakt.

Foto: Ullapool Sea Savers

Dertien kinderen uit de Schotse kustplaats Ullapool zijn zo dol op de onderwaterwereld, dat ze regelmatig de zee schoonhouden. Voor die klus hebben ze een nieuw hulpje: een speciale onderwaterdrone.

Foto: Kinderklimaattop

Het is tijd voor originele manieren om het klimaat te helpen. Dat vinden 23 groepen 7 en 8. Daarom bedachten zij vandaag tijdens de online Kinderklimaattop een boel manieren om energie te besparen, wateroverlast te voorkomen en opwarming van de aarde tegen te gaan. 

Foto Pramod Neupane-WWF Nepal

In het Aziatische land Nepal lopen weer wat meer Indische neushoorns rond. In 2015 waren er nog 650, nu zijn dat er 752. Dat is een stijging van zestien procent. 

In Maleisië worden bossen gekapt, om sojabonen te laten groeien. Foto: Shutterstock

Nederland staat in de top 5 van Europese landen die zorgen voor ontbossing in Zuid-Amerika en Zuidoost-Azie. Dat schrijft het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een nieuw rapport.

Foto: ANP

De buitenschoolse opvang mag vanaf maandag weer open. Dat heeft het kabinet vandaag besloten, meldt RTL Nieuws.

Foto: McFadden/ANL/REX/Shutterstock

Het is een verdrietige week voor het Britse baasje van reuzenkonijn Darius. Het dier, dat werd uitgeroepen tot grootste konijn ter wereld, is gestolen.

Foto: Shutterstock

Dat mannelijke gorilla’s zichzelf graag op de borst kloppen heb je vast wel eens gezien in een film. Dat trucje doen de dieren niet zomaar. Wetenschappers ontdekten dat de mannetjes willen laten zien hoe groot ze zijn.

Foto: Still YouTube

Dat ook dieren niet altijd naar hun moeder luisteren, laten deze wollige welpjes uit de Amerikaanse staat Connecticut zien. Moederbeer probeert haar kroost veilig naar de overkant te brengen, maar daar hebben de jonkies helemaal geen zin in.

Foto: Still YouTube

Een hongerige Indische varaan besloot deze week op zoek te gaan naar een lekker hapje in een Thaise supermarkt. Daarbij beklom de enorme hagedis meerdere kasten in de winkel.

Het schip wordt weggesleept. Foto: ANP

Het is gelukt om het Nederlandse vrachtschip voor de kust van Noorwegen weg te slepen. Het schip, de Eemslift Hendrika, raakte maandag in de problemen door slecht weer.

Foto: ANP

Er was deze week een hoop gedoe over wasberen in het Brabantse Vught. Daar werden twee wasberen gevonden, één in een boom en een ander in een kippenhok. Wegwezen met die dieren, vonden natuurbeschermers. Maar waarom? Vier vragen en antwoorden. 

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Medewerkers van het Nederlandse bedrijf Boskalis vliegen de wereld over om vastgelopen schepen los te maken of weg te slepen. Vorige week deden ze dat bij het superschip in het Suezkanaal. Nu staan ze op het punt van beginnen in Noorwegen. Woordvoerder Martijn Schuttevaer vertelt.

Foto: ANP

Sommige dierentuinen, zwembaden, musea, pretparken en sportverenigingen mogen deze maand een paar dagen de deuren openen. De regering wil zo onderzoeken of bezoekers corona-proof weer voorzichtig leuke dingen kunnen doen. Kinderen onder twaalf jaar hoeven geen negatieve coronatest te laten zien.

Veel huizen stortten in door het noodweer. Foto: AP

Het is noodweer in het Aziatische land Indonesië. Door een tropische wervelstorm zijn veel mensen in de problemen gekomen. 128 mensen overleefden de ramp niet.

Foto: IUCN

Er is een nieuwe Rode Lijst uit. Daarop staan dieren en planten die kwetsbaar zijn of met uitsterven worden bedreigd. Met de Afrikaanse olifant gaat het niet goed. Vooral de bosolifant wordt ernstig bedreigd.

Foto: Shutterstock

Een primeur in de dierenwereld: Russische dieren kunnen binnenkort een coronavaccinatie krijgen. Wetenschappers hopen dat ze in april kunnen beginnen met prikken.

Bowi. Foto Gwen Groeneweg

Het is vandaag de Internationale Dag van Transgenderzichtbaarheid. Een dag om mensen bewust te maken van hoe het is als je in het verkeerde lichaam bent geboren, zoals Bowi (10) uit Den Haag. Hij vertelt er graag over. 

Foto: Shutterstock

Is het een geheime code? Of een mysterieuze boodschap? Dat vroegen veel mensen zich af toen ze een tweet van een Amerikaans militair hoofdkwartier zagen. Daar stond namelijk: ;l;;gmlxzssaw.

Foto: ANP

Een kerk in Krimpen aan den IJssel is afgelopen nacht beschadigd door vuurwerk. Niemand raakte daarbij gewond.

Foto: Shutterstock

Het is Amerikaanse wetenschappers gelukt om koeien minder vervuilende gassen te laten uitstoten. Dat deden ze door zeewier door koeienvoer te mixen. 

Eigen foto

Raaf uit Huissen gaat het liefst zo vaak mogelijk met zijn metaaldetector op schattenjacht. En soms is die zoektocht succesvol. Deze maand vond hij een munt uit 1786.

Shai (rechts) speelt zus Margot. Foto Anne Frank Stichting - Ray van der Bas
TV

Hoe zou het verhaal van Anne Frank gaan als ze een vlogger was geweest? Dat kon je al zien in haar videodagboek op YouTube. De serie die vandaag op tv start, gaat nog een stapje verder. Shai Eschel (16) speelt zus Margot en vertelt. 

Foto: ANP

Het is zaterdagavond om half negen even donkerder dan normaal. In 185 landen doen miljoenen mensen, gemeenten en bedrijven mee met Earth Hour, de jaarlijkse actie van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Dat wordt gedaan om aandacht te vragen voor klimaatverandering. 

Foto: ANP

Verkenners Kajsa Ollongren (D66) en Annemarie Jorritsma (VVD) stoppen met het bedenken welke partijen kunnen samenwerken in een nieuw kabinet. Dat doen ze na een blunder met aantekeningen. 

Verkenners Ollongren (achter) en Jorritsma (voor) Foto: ANP

Kajsa Ollongren van de politieke partij D66 is positief getest op corona. Zij is één van de politici die nadenken over welke politieke partijen samen kunnen gaan regeren. En die zoektocht duurt nu dus wat langer.

Foto: Shutterstock

Zapp-presentator, acteur en rapper Bilal Wahib (22) ligt onder vuur. Hij zou in een livestream aan een minderjarige jongen hebben gevraagd om zijn geslachtsdeel te laten zien, in ruil voor geld. Simone Belt van helpwanted.nl vertelt wat je in zo'n situatie kunt doen. Die organisatie helpt bij online misbruik.

Foto: EPA

Dit schilderij van de Britse kunstenaar Sacha Jafri is bijna zo groot als vier gymzalen. En daar hangt ook een groot prijskaartje aan, bleek onlangs. Het werk is verkocht voor 52 miljoen euro.

Een meervleermuis. Foto ANP

Acht huizen in Steenwijk in Overijssel staan al lang leeg. Ze zouden gesloopt worden, maar dat gaat niet door. De sloop wordt tegengehouden door... een groep vleermuizen.

Foto: Shutterstock

Niet alleen mensen kiezen om de zoveel tijd een nieuwe leider voor hun land. Ook wilde dieren doen dat. Zij gaan natuurlijk niet met een rood potlood naar een stembureau. Maar hoe worden de dierenleiders dan gekozen?

Foto: Shutterstock

In veel landen heeft je huidskleur nog steeds invloed op hoe je wordt behandeld. Daarom roept landengroep de Verenigde Naties (VN) 21 maart al jaren uit tot internationale dag tegen racisme. Ook in Nederland komt het nog regelmatig voor.  Dominic (9), Jeniah (13) en Quan (10) vertellen.

Foto: ANP
Quiz

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuws. Heb jij goed opgelet? Test het met onze nieuwsquiz!

Foto Martijn Beekman

VVD-lijsttrekker Rutte 'sprong van de bank en is supertrots'. D66-lijsttrekker Sigrid Kaag sprong zelfs op tafel van blijheid. Maar niet iedereen is tevreden. Een paar reacties van lijsttrekkers op de voorlopige verkiezingsuitslagen.

Foto: Pixabay
Kieswijzer voor kinderen

Nederland heeft gekozen, maar wat als kinderen het voor het zeggen zouden hebben? Dan zou de Partij voor de Dieren misschien wel regeren. Dat blijkt uit de resultaten van de Kieswijzer voor Kinderen, die meer dan 250.000 keer is...

Foto: Still YouTube Richard Sidey

Pinguïns zijn meestal te herkennen aan hun zwart-witte pak. Waarschijnlijk moest een Nieuw-Zeelandse fotograaf daarom even goed kijken toen hij deze zeldzame albino-pinguïn spotte. Die is namelijk helemaal wit.

Foto: Facebook

Een Utrechtse koe is maandagnacht op avontuur gegaan. Ze ontsnapte en wandelde door de straten van de stad. Na een tijdje kon ze gevangen worden.

Een treurspreeuw. Foto: Shutterstock

In het Friese Heerenveen zijn mensen op jacht naar drie treurspreeuwen. De vogels vliegen daar rond, maar horen er niet thuis. Dus moeten ze gevangen worden.

Een actievoerder tegen de coronamaatregelen. Foto: ANP

Van demonstraties in ons land tot internationale awardshows. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Foto: Stef

Iedereen moet zichzelf kunnen zijn. Dat vindt Stef (9) uit het Brabantse Best. Met de truien in opvallende kleuren van zijn eigen merk Shine by Stef hoopt hij iets te doen tegen pesten.

Foto: Shutterstock

Een stuntelende albatros in Nieuw-Zeeland zorgde deze week voor een hoop lol. De grote zeevogel probeerde veilig te landde, maar kwam wat ongelukkig terecht. En dat is gefilmd!

Foto: Bart van der Putten

Het is weer tijd voor de Kids' Choice-Awards! Gravin Eloise van Oranje is één van de Nederlandse genomineerden en dat heeft ze op een bijzondere manier gemerkt... Met een groene slijmdouche!

Foto: Samsung

Houd je van dieren spotten én zit je graag achter de computer? Dan kunnen rangers uit Zuid-Afrika jouw hulp goed gebruiken. Zij vragen mensen om camerabeelden vanuit een natuurpark te bekijken en mee te speuren naar stropers. 

Foto Morris Bennis
Foto's

Woesh! Op veel plekken in Nederland raast de wind vandaag door de straten. Storm Evert (de eerste storm van het jaar) zorgt voor flink wat schade. Het KNMI kondigde daarom code geel af voor zware windstoten.

Foto: ANP

Last Dance (laatste dans). Zo heet het nummer van de Nederlands-Griekse Stefania Liberakakis (18). Dat maakte ze gisteravond bekend. Stefania doet namens Griekenland mee met het Eurovisie Songfestival. 

Foto: Shutterstock

Pop it fidget toys zijn heel populair. Hoe komt dat? Monique Thoonsen, prikkel-expert en schrijver van het boek Wiebelen en friemelen in de klas, weet dat precies. Volgens haar kan het friemelen helpen als je overprikkeld én onderprikkeld bent.

Foto AFP

De twee Duitse herdershonden Champ en Major mogen tóch in het Amerikaanse Witte Huis blijven. Deze week haalden de viervoeters het nieuws omdat ze zich niet zo netjes zouden gedragen, maar volgens een woordvoerder hoeven ze niet te verhuizen.

Foto: Elizabeth Scott

De Amerikaanse Liza (7) is ziek. Ze moet geopereerd worden, maar daar heeft haar moeder niet genoeg geld voor. Daarom besloot Liza zelf limonade te verkopen. Met succes!

Foto: ANP
Vriendenboekjes van lijsttrekkers

De verkiezingen staan voor de deur. Iedereen van achttien jaar en ouder mag dan aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar op wie kunnen ze eigenlijk stemmen? Acht lijsttrekkers vulden Scoops vriendenboekje in. Deze is van Gert-Jan Segers (51) van de ChristenUnie.

Een das (niet de das uit het verhaal). Foto: Shutterstock

Een dassenfamilie uit het Limburgse Roermond haalde de laatste tijd regelmatig het nieuws. De burcht van de familie moest plaatsmaken voor een nieuwbouwwijk en daarom zitten ze nu tijdelijk in een opvang. Maar is dat wel zo tijdelijk?

Foto: Esther Ouwehand
Vriendenboekjes van lijsttrekkers

De verkiezingen staan voor de deur. Iedereen van achttien jaar en ouder mag dan aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar op wie kunnen ze eigenlijk stemmen? Acht lijsttrekkers vulden Scoops vriendenboekje in. Deze is van Esther Ouwehand (44) van de Partij voor de Dieren.

Foto mediamuseum Beeld en Geluid Den Haag

Negen jaar geleden ontdekten onderzoekers een kist met brieven van meer dan driehonderd jaar oud. Wetenschappers hebben nu een van die brieven gelezen, zonder 'm te openen.

Foto: ANP
Quiz

Een jaar geleden werd de eerste besmetting met het coronavirus in Nederland vastgesteld. Daarna gebeurde er veel. Wat weet jij over het virus? Doe de test!

Olifanten in Blijdorp. Foto: ANP

Dierentuinen hebben geldproblemen en daarom krijgen ze hulp. Met een speciaal potje van 39 miljoen euro wil de regering de parken helpen. Goof Lukken, dierentuinexpert van de Hogeschool in Breda, legt uit waarom dat nodig is. 

Foto: ANP

Een man in Tsjechië heeft bibberend een record verbroken: met één ademteug zo ver mogelijk onder water zwemmen in ijskoud water. Hij zwom 81 meter!

Foto: YouTube

Word jij wel eens verdrietig of boos als je een spelletje verliest? Dat kan erger: een kandidaat van een spelprogramma uit IJsland vond het zó erg dat hij verloor, dat hij het decor sloopte. 

Foto: Staatsbosbeheer

Labradoodle Lieve is verkozen tot de leukste hond van Schoorl. Als prijs mag ze voor een keer werken als fotomodel. Mét een belangrijke boodschap.

Foto: ANP
Kieswijzer voor kinderen

Je hebt het waarschijnlijk vast al gehoord: Over een paar weken zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Welke partij past eigenlijk het beste bij jou? Met de Kieswijzer voor Kinderen kom je erachter.

Foto: Kidsweek
TESTTEAM

Musea zijn al even dicht, maar veel zijn ook online te bezoeken. Is dat net zo leuk als in het echt? Het testteam zoekt het uit en doet de online sleutelchallenge van het Rijksmuseum in Amsterdam.

Foto: Facebook University of Florida College of Veterinary Medicine

Amerikaanse dierenartsen hadden onlangs een bijzonder beest op hun operatietafel liggen. Een krokodil uit een dierentuin in de staat Florida moest geopereerd worden, omdat ze een schoen van een bezoeker had ingeslikt.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock

Een vlug ommetje of juist een lange wandeling. Nederland is massaal aan het wandelen geslagen. Maar wat nou als je wandelen echt niks aan vindt? Probeer dan eens één van deze tips.

Licypriya wil een betere klimaatwet. Eigen foto
Interview

Licypriya uit India zet zich al drie jaar in voor een beter klimaat. En daarom kreeg ze een plekje op een speciale lijst van jonge mensen die belangrijke dingen doen voor de wereld. Maar de Greta Thunberg van India moet je haar niet noemen.

Foto: ANP

Van ijspret in ons land tot bezorgdheid over het ebolavirus in het Afrikaanse land Guinee. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Foto: Zapp

Keken jullie het liefst naar Mollenstreken, Heel Holland Bakt Kids of Brugklas? En is André van Duin, Buddy Vedder of Lavezzi Rutjes jullie favoriete ster? Dat hoor je zaterdag tijdens de uitreiking van de Zapp Awards. Maar wat weet je eigenlijk over de awardshow zelf? Doe de quiz!

Foto: ANP

De afgelopen maanden heb je vast veel gehoord over de persconferenties van premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge. Binnenkort komt daar een speciale versie van: eentje voor kinderen. Dan kunnen jullie alles vragen wat je wilt weten over het coronavirus.

Foto: Shutterstock

Het lijkt wel een scène uit een film, maar het is echt gebeurd. Drie mensen zijn deze week gered van een onbewoond eiland in de Atlantische Oceaan. Daar zaten ze al 33 dagen vast. Dat maakte de Amerikaanse kustwacht woensdag bekend.

Foto: ANP

Op de schaats, lopend of met de slee. Ben je een ijsliefhebber en wil je de komende dagen een tochtje maken? Dan heb je geluk: het is perfect weer om een dikke ijslaag te laten groeien. Maar hoe stap je nou veilig het ijs op? Hier moet je op letten.

Zazou (links) en Fenna

Op veel plekken is het een traditie tijdens carnaval: een optocht door de straten met versierde wagens en verklede mensen. Door corona kan dat dit jaar niet doorgaan. Daarom deden de zussen Fenna (13) en Zazou (11) uit Montfoort mee met een mini-versie. 

Foto: YouTube

Veel mensen werken al maanden thuis, maar dat loopt nog steeds niet bij iedereen gesmeerd. Dat bewees de Amerikaanse advocaat Rod Ponton deze week. Tijdens een hoorzitting had hij per ongeluk een kattenfilter over zijn gezicht geplakt.

Foto: Shutterstock

De politie in Roosendaal hoefde zondag niet zo hard te werken. De agenten konden zelfs rustig aan doen! Na een auto-inbraak in Roosendaal rende man weg voor de agenten, maar door zijn voetstappen in de sneeuw werd hij snel gespot.

 Foto Jonathan Martin Northland College

Kijk jij om je heen in de natuur dan zie je veel groen, blauw en bruin. Maar voor sommige dieren ziet de wereld eruit als een disco vol fluorescerende kleuren. Hun huid of vacht kan knalroze, gifgroen of felblauw oplichten. Er worden steeds meer dieren ontdekt die dat trucje kunnen. 

Foto: ANP

De kans is groot dat je dit weekend je sneeuwlaarzen, slee en winteroutfit uit de kast kunt halen. Waarschijnlijk wordt het in een groot deel van Nederland wit, maar ook glad.

Foto: YouTube

In het Aziatische land Kazachstan is een bijzonder natuurfenomeen te zien. Een bevroren geiser zorgt daar voor een vulkaan van ijs.

Foto: ANP

De Britse coronaheld Tom Moore (100) is deze week overleden nadat hij besmet raakte met het coronavirus. De man werd in april wereldberoemd doordat hij bijna 45 miljoen euro ophaalde voor een goed doel. 

Foto: ANP

'We zitten in een spannende en ook onzekere fase van de coronacrisis', begon demissionair minister-president Rutte gisteravond de persconferentie. 'Een derde golf aan besmettingen komt er razendsnel aan', zei hij later. Daarom wordt de lockdown in ieder...

Foto: Pixabay
Boek

Hoe weet je wie je bent? En hoe kom je erachter welke dingen invloed hebben op jouw persoonlijkheid? In het boek Alles over wie ik ben denkt schrijfster/filosoof Stine Jensen daar met kinderen over na. 

Foto: YouTube

Het sneeuwt in de Amerikaanse stad Washington en daar zijn niet alleen mensen blij mee. Ook de reuzenpanda's in de dierentuin kunnen hun geluk niet op. 

Foto: Pixabay

Dierenartsen hebben het druk. Mensen willen steeds meer ingewikkelde ingrepen voor hun hond of kat. Volgens dierenartsspecialist Paul Mandigers is dat niet altijd de beste oplossing. 

Foto: ANP

Het giraffenkalfje Christine loopt door het binnenverblijf van Safaripark Beekse Bergen alsof ze er al tijden woont, maar daarmee houdt ze je voor de gek. De giraffe werd gisteren geboren. De geboorte is goed nieuws voor haar giraffesoort, die bedreigd wordt.

Foto: ANP

Verdrietig nieuws uit dierentuin ARTIS in Amsterdam. De drie leeuwen gaan het park verlaten. Door de coronacrisis is er niet genoeg geld voor een nieuw verblijf en daarom verhuizen de roofdieren over een paar weken naar een dierentuin in Frankrijk.

Foto: ANP

Niet alleen relschoppers gingen de afgelopen dagen de straat op, ook voetbalsupporters waren op veel plekken te vinden. Zij kwamen niet om te rellen, maar juist om de steden te beschermen.

Brandjes worden geblust. Foto ANP

Ook op de derde avond met een avondklok was het op veel plekken heel onrustig op straat. In onder andere Den Bosch, Rotterdam, Amsterdam, Geleen, en Haarlem liep het uit de hand.

Kwartier van het dier. Foto: VPRO

Dat ook dieren een plekje aan de talkshowtafel verdienen, liet presentator Tim den Besten al zien in het eerste seizoen van Kwartier van het dier . Nu komt hij met een winterdipeditie. 

Foto: Shutterstock

Op het Indonesische eiland Bali heeft de politie een bijzondere manier gevonden om mensen aan te sporen een mondkapje te dragen. Mensen die dat niet doen en geen boete kunnen betalen, moeten daarvoor in de plaats push-ups doen.

Foto: Britt met al haar kaartjes

Er waren deze week twee bezorgers nodig om de post af te leveren bij Britt (9) uit het Friese Molkwerum. Zij kreeg namelijk 850 kaartjes!

Meester Viët

Een man in een rok. Dat moet kunnen, vindt pabo-student Viët Hung Nguyen. Daarom plaatst hij als Meester_Viët dansfilmpjes op TikTok waarin hij een wit rokje draagt. 

Foto: A Seal

Bij zeehondenopvang A Seal in Stellendam (Zuid-Holland) werd dit weekend een bijzonder dier binnengebracht. Een grijze zeehond die niet grijs, maar zwart is.

Het zeepaardje op Ameland. Foto Klaas Klok

Op Texel, Vlieland en Ameland zijn deze week meerdere levende zeepaardjes gevonden op het strand. Dat zijn bijzondere vondsten, want die dieren laten zich niet snel zien.

Foto: ANP

Kinderen blijken toch niet vatbaarder te zijn voor de Britse variant van het coronavirus dan volwassenen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek in Groot-Brittannië.

Foto: Olivia

Het is al vijftig jaar niet gebeurd: op de straten van de Spaanse hoofdstad Madrid ligt deze week een dik pak witte sneeuw. Olivia (10) woont er al haar hele leven en had dat nog nooit gezien. Zij is blij, maar de sneeuw zorgt ook voor problemen.

Foto: ANP

Groep 8-leerlingen moeten dit jaar het hoogste schooladvies krijgen van hun leraar, als ze eigenlijk tussen twee niveaus in zitten. Dat vinden verschillende organisaties die adviezen geven aan scholen. 

Thirza en Yaron kregen na de coronatest een dapperheidsdiploma en een knuffel.

In de gemeente Lansingerland wordt iedereen gevraagd om een coronatest te doen. In één van de dorpen is namelijk de besmettelijke Britse variant van het coronavirus uitgebroken. Daarom lieten ook Thirza (10), Yaron (11) en René (11) zich testen.

Foto: Instagram

De toekomstige Amerikaanse president Joe Biden is niet de enige die binnenkort welkom wordt geheten in het Witte Huis. Zijn hond Major krijgt ook een eigen feestje.

Foto: Instagram

Het is de droom van veel topmodellen: een foto op de voorpagina van het bekende modetijdschrift Vogue. Toch trekt de Italiaanse versie zich daar niks van aan. Zij zetten deze maand dieren op de cover.

Foto: Het natuurhistorisch Museum

Rondzwervende mondkapjes op straat zijn gevaarlijk voor dieren. Die eten ze op of ze raken erin verstrikt. Dat laatste gebeurde bij deze meeuw, die werd gevonden met een mondkap om zijn poot gewikkeld. Het dier is binnenkort te zien in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam in de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal

Steken en prikken

Wat gebeurt er als je wordt gestoken door een wesp? Of wordt gebeten door een schildpad? In Steken en Prikken proberen presentatoren Jurre Geluk en Emma Wortelboer dat uit. Jurre vertelt.

Foto: Billy

De Britse kater Billy weet zijn baasjes én hun buurtgenoten een beetje blij te maken tijdens de lockdown, die ook in Groot-Brittannië geldt. De kat bezorgt briefjes. Zijn baasje Zack deelt het avontuur uitgebreid op Twitter.

Foto: ANP

De vakantie is voorbij en de scholen zijn weer begonnen. Nou ja… de schoolopdrachten dan. Deze kinderen hebben een bijzondere thuiswerkplek.

Anti verveel tips

Is je game-controller al aan het slijten en krijg je zere vingers van het swipen op je telefoon? Geen paniek! Er zijn nog veel meer leuke thuis-doe-dingen te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ideeën van Kidsweek-lezers?

Foto's: ANP

Zijn mannen of vrouwen beter in het ontmaskeren van leugenaars? In De Faker gaan zes BN'ers een dag mee met een gezin. Maar één iemand hoort daar niet bij. Wie ziet de herkent de meeste jokkebrokken? Actrice Stephanie van Eer en acteur Niek Roozen vertellen.

Olivia, Emma en Lilith aan het knutselen

Er worden dit jaar door corona extra veel kerstkaarten verstuurd. Nu we niet massaal bij elkaar op bezoek mogen, is het een goede manier om te laten weten dat je aan anderen denkt. De kaarten van Sijf (9) en Lilith (8) hebben bijvoorbeeld een bijzondere bestemming.

Foto: Shutterstock

Aan het einde van het jaar barst het altijd van de lijstjes. Zo maakte ook YouTube een lijstje van best bekeken video's in Nederland. En dat waren... 

Foto: ANP

Zou jij komende weken op zon- of sneeuwvakantie gaan? Dat zit er voorlopig niet meer in. Schiphol, grote reisorganisaties én de regering komen met nieuwe maatregelen om nog meer besmettingen met het coronavirus tijdens het reizen te voorkomen.

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Nederland staat er goed voor om te herstellen van de economische crisis die ontstond door het coronavirus. Dat zeggen experts, die 37 landen met elkaar vergeleken.

Foto: Shutterstock

Laten liggen en dertig meter afstand houden. Dat is vanaf nu de nieuwe regel als het gaat om zeehonden in het Waddengebied. Zie je een zielige zeehondpup liggen? Dan dus het dus geen goed idee om 'm zelf naar een opvang te brengen.

Foto: Shutterstock

Van het puntje van hun pluizige oren tot aan de onderkant van hun staart. Panda's in het Qingling-gebergte in China smeren zich graag helemaal in met paardenpoep. Wetenschappers vroegen zich lange tijd af waarom de dieren dat doen. Nu hebben ze een antwoord: het houdt ze warm.

Foto: Shutterstock

Een droge mond, een knoop in je buik en bibberbenen. Een beurt krijgen in de klas kan voor veel kinderen voor heel wat spanning zorgen. Dat onderzocht het NOS Jeugdjournaal.

Cats&Dogs
4
Film

Ben jij een honden- of een kattenliefhebber? Ach, eigenlijk maakt dat niet uit. In Cats & Dogs: Slaan De Pootjes Ineen stelen ze samen de show. Als geheim agenten gaan drie stoere honden en een grappige kat op jacht naar slechteriken.

Foto: Ashlee Benc Kangaroo Island Land for Wildlife

Biologen op het Australische Kangaroo Island waren dolblij toen ze de grote ogen van dit grijze dwergbuidelmuisje zagen schitteren in de natuur. Ze waren bang deze diersoort de enorme bosbranden van vorig jaar niet had overleefd. 

Foto Ami Vitale - Save Giraffes Now

Hoe verhuis je een giraffe? Nou gewoon, met een boot! Medewerkers van de Amerikaanse organisaties Save Giraffes Now helpen met een grote giraffe-verhuisoperatie in het Afrikaanse land Kenia.

Foto: Shutterstock

Het gaat niet goed met de Australische koala's. Meer dan zestigduizend buidelberen waren het slachtoffer van de enorme bosbranden van vorig jaar en dit jaar. Dat meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF) in een nieuw onderzoeksrapport.

Thomas en Rutger

Sinterklaas is alweer het land uit, maar Emma (10) uit Mill is nog volop aan het nagenieten. Tijdens de show Heerlijk avondje voor Sinterklaas werd ze verrast door Gluurpiet én twee bekende youtubers met een groot cadeau.

Foto: Australian Institute of Marine Science

Wetenschappers hebben een héél oude vis gevangen in een tropisch rif voor de kust van Australië. Een middernachtsnapper leeft er al 81 jaar.

Foto Marcel van den Bergh

Het was reuzespannend voor circusfamilie Freiwald, maar ze kunnen weer kilo’s appels en gras inslaan. Olifant Buba mag bij ze blijven. De circusfamilie is opgelucht, maar niet iedereen is blij met deze beslissing.

Foto: Pixabay

... Max en Luna! De meeste honden heten (nog steeds) zo. Maar ook Bobbie, Bella en Pip kun je steeds vaker tegenkomen. Dat onderzocht dierverzekeraar Petplan.

Foto: Ravensbeard Wildlife Center

Rocky de uil, die eerder deze maand meereisde met een enorme kerstboom in New York, is vrijgelaten in het wild. Het kerstuiltje werd door haar verzorgers gezond verklaard en mocht de lucht in.

Foto: Shutterstock

In razend tempo hebben drie medicijn-ontwikkelaars een corona-vaccin gemaakt dat succesvol lijkt te zijn. Nog nooit eerder werd een vaccin zo snel gemaakt en daarom maken sommige mensen zich zorgen over de betrouwbaarheid. Zijn die zorgen terecht? We vroegen het jeugdarts Caroline Schouten.

Foto: Toronto Zoo

IJsbeer Juno uit de Candadese dierentuin Toronto Zoo heeft promotie gemaakt. Deze maand werd het vrouwtje benoemd tot korporaal-chef. 

Foto: ANP

De dierlijke inwoners van Diergaarde Blijdorp in Rotterdam kregen vandaag hoog bezoek. Koning Willem-Alexander kwam kijken wat de invloed is van de coronacrisis op speciale fokprogramma's van het park.

Een ouder en kind op de telefoon - Foto Shutterstock
Voor Ouders

De kans is groot dat jouw kind actief is op TikTok. Die app is namelijk razendpopulair. Maar hoe houd je nou in de gaten wat hij of zij doet? Dat is sinds vorige week een beetje makkelijker. De optie Family Pairing werd weer wat uitgebreid. Vier vragen en antwoorden.

Foto: Declan

Stenenverzamelaar Declan (10) uit Vlissingen deed een bijzondere vondst op het strand: een vuistbijl die gebruikt werd door Neanderthalers. Die mensen leefden tot veertigduizend jaar geleden rond de Noordzee.

Foto: Shutterstock

Op een Belgische veiling werd vorig weekend 1,6 miljoen euro betaald. Niet voor een bijzonder schilderij of een unieke vondst uit de prehistorie, maar voor een Vlaamse postduif. Het is niet de eerste keer dat er een enorm bedrag betaald wordt voor een dier.

Foto: Ravensbeard Wildlife Center

Elk jaar staat er een grote kerstboom midden in de Amerikaanse stad New York. Dit jaar zat daar een kerstcadeautje in de takken verstopt: een kleine zaaguil.

Foto: Shutterstock

Nederland krijgt er de komende jaren veel bos bij. Dat heeft minister Schouten (natuur) besloten. En daarbij krijgt ze hulp van kinderen.

Foto: Instagram

Haar nummer Muito Linda is meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube en werd door meerdere radiostations in Brazilië gedraaid. Vienna (7) uit Leeuwarden is hard op weg om een echte ster te worden. Of nee, dat is ze al!

Foto: ANP

Curaçao is een van de weinige plekken in het buitenland waar Nederlanders nog naartoe op vakantie mogen. Het eiland hoort tenslotte bij ons koninkrijk. Maar nu de coronabesmettingen daar toenemen, worden de regels er wel een stuk strenger.

Foto: ANP
Voor Ouders

Een kromme rug, een agressieve houding of depressieve gedachtes. Als je critici moet geloven doen games meer fout dan goed voor je kind. Maar sociaal psycholoog en journalist Deirdre Enthoven kwam erachter dat gamen juist goed is voor een kind. Samen met voormalig e-sporter Koen Schobbers (28) schreef ze het boek Mijn gamende kind.

Jake

Dat een lockdown ook voor positieve dingen kan zorgen, bewijst Jake (8) uit Gibraltar. Hij maakte een boek over het coronavirus. Daar verkocht hij zoveel exemplaren van, dat hij verschillende goede doelen kon steunen.

Foto: AFP

Het is goed én slecht nieuws: wetenschappers hebben een nieuwe apensoort ontdekt: de Popa Langur. Maar die dieren worden ook gelijk met uitsterven bedreigd. Er zijn ongeveer nog 250 over.

Foto: Twitter

Er moeten strengere regels komen voor mensen die beelden en kunstwerken willen opknappen. Dat vinden Spaanse kunstexperts nadat er wéér een beeld is verprutst. Want dat is niet de eerste keer...

Foto: Politie Limburg Facebook

Politieagenten in Geleen keken maandag raar op. Ze dachten dat ze een wietplantage hadden ontdekt in een huis, maar vonden een paar emmers vol met witlof.

Foto: AFP

Er was eens... een arts uit India, die dacht dat hij de magische lamp van Aladdin in handen had. Maar de man werd voor ongeveer 35.000 euro opgelicht.

Foto: ANP

Je naam kan invloed hebben op hoe leraren over jou denken. Bij sommige namen denken meesters en juffen namelijk dat die kinderen slim zijn. Dat onderzocht een wetenschapper van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Foto: Pixabay

Honden en katten eten vaak vlees van koeien, varkens of kippen. Vanaf volgende maand komt daar een smaak bij: insecten!

Maren links en Imme rechts

Na haar populaire Harry Potter-boeken komt J.K. Rowling nu met een nieuw jeugdboek: De Ickabog. Voor de illustraties riep ze via een tekenwedstrijd de hulp in van kinderen. Zussen Imme (11) en Maren (9) uit Bergen wonnen allebei een plekje. 

Foto: Twitter BBC

De Britse Imogen (11) moet wel een flinke laag eelt op de bovenkant van haar voeten hebben. Ze hield de afgelopen maanden dagelijks duizenden keren een bal hoog voor het goede doel. 

Foto: Pixabay

Om gezond online te leven moet je rekening houden met hoe je je lichamelijk, geestelijk en sociaal voelt. Dat je lekker in je vel zit, gezond bent en genoeg vrienden hebt dus. Hoe zit dat bij jou? Doe de test.

Foto: still video Reuters

Op het aanrecht, onder de tafels, in de tuin en op álle andere plekken. In een klein huis in Japan werden 164 honden gevonden.

Een getekende impressie van een jagende vrouw. Foto Matthew Verdolivo (UC Davis IET Academic Technology Services)

Mannen jagen met speren en vrouwen verzorgen de kinderen en maken het eten. Dat beeld hebben we van mensen uit de Steentijd. Maar dat beeld moeten we aanpassen, melden wetenschappers. Vrouwen gingen namelijk ook op jacht.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Dierenpark Amersfoort Twitter

Heftig nieuws uit DierenPark Amersfoort. Daar zijn vandaag twee chimpansees ontsnapt uit hun verblijf. De dieren moesten uit voorzorg worden doodgeschoten. Er raakten geen mensen gewond.

Foto: ANP

Het is een bizar en superspannend ongeluk: Bij een metrostation in Spijkenisse is afgelopen nacht een metro te ver doorgereden en op een kunstwerk achter de rails terechtgekomen. Niemand raakte daarbij gewond.

Het gevonden aardewerk. Foto: Van Popta

Het leek vooraf niet zo’n spannend onderzoek. Maar de uitkomst bleek tóch best spectaculair: maritiem archeoloog Yftinus van Popta ontdekte vier verdronken dorpen in de Noordoostpolder in Flevoland.

Foto: Instagram trenamustika

Het lijkt wel een film: twee Indonisische tweelingzussen die twintig jaar geleden werden gescheiden, hebben elkaar nu teruggevonden via TikTok.

Foto: Pixabay

Het ziet er misschien wat gek uit, maar het werkt: voor een goede gezondheid is het goed om een koe te aaien. En ook het fluisteren van lieve woorden heeft zin. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Foto: ANP

Vegaworsten en groenteburgers mogen gewoon op het menu blijven staan, als het aan het Europees Parlement ligt. Plantaardige zuivelproducten als havermelk en sojayoghurt moeten wél andere namen krijgen. Daar werd vorige week over gestemd. 

Foto: Rolf Rosing
TESTTEAM

Ciao! Het is Wereld Pasta Dag en daarom wanen de meedenklezers zich voor even in Italië. Maar vandaag eten ze wel de glutenvrije versie. Buon appetito!

Foto: AVROTROS

Is Nikkie de mol? Of toch Jeroen? Het blijft een moeilijke vraag. Daarom zetten we de meest opvallende hints op een rij. Zo vergroot je net voor de ontknoping zaterdag je kansen om het goed te hebben.

Foto: Pixabay

Als je nu naar buiten kijkt, zie je het misschien: er is storm op komst. Maar hoe zie je op andere momenten nou of je een regenjas aan moet trekken? De wolken geven antwoord.

Foto: Pixabay

Een hamburger, kippenpoot of bal gehakt. We aten er in 2019 net iets meer van dan een jaar eerder. Gemiddeld peuzelden we per persoon 39 kilo vlees op.

Foto: Pixabay

Een selfie vanaf de maan. Wie wil dat nou niet? Over een paar jaar kunnen astronauten een buitenaardse foto versturen vanaf de maan. Nokia is daar namelijk bezig met het opzetten van een 4G-netwerk.

Foto: ANP

Het was een echte flitsvakantie: de trip van Koning Willem-Alexander en zijn gezin naar Griekenland. Na veel kritiek kwamen ze al na één dag terug. De koning bood vandaag zijn excuses aan voor de reis.

Facebook - 12fungieforever12

In het Ierse Dingle hebben ze een dorpsdolfijn: Fungie. Het dier leeft daar al jaren voor de kust. Maar Fungie is nu al meer dan een week niet gezien. Daarom zijn bewoners een grote zoekactie gestart. 

Gezonde lunch voor kinderen
Voor ouders

Kinderen zijn gezonder als ze op school een uitgebreide lunch krijgen, blijkt uit onderzoek van Maastricht University. Maar niet op elke school kan dat. Wat kun je zelf doen om je kind een gezonde lunch mee te geven? Berdien de Wit, Kinderdiëtist bij VoedingsWijs in Nijmegen, geeft tips.

Foto: Pixabay

De koala werd vorig jaar hét gezicht van de enorme bosbranden in Australië. Het voortbestaan van die dieren loopt nog steeds gevaar door de gevolgen van die branden. Daarom krijgen de buidelberen hulp: drones vliegen straks over het gebied om zaadjes te planten voor nieuwe bomen.

Gijs op de feestkar

Een verjaardagsfeest met slingers en ballonnen, veel taart en je hele familie op visite. Dat klinkt onmogelijk in deze coronatijd. Toch bedacht Gijs uit Ridderkerk een manier waarop dat wél kon: zijn negende verjaardag vierde hij op een speciale feestkar.

Foto: ANP

Vegaworst, groenteburger of sojamelk. Dierlijke namen voor vleesvervangers en zuivelproducten zijn verwarrend, vinden sommige Europese politici. Daarom willen zij een verbod op verwijzingen naar dieren op plantaardige producten. Het Europees Parlement stemt er deze week over.

Foto: Pixabay

Rode parapluutjes met witte stippen, lange stelen met gele hoedjes of gerimpelde grijze bollen. Paddenstoelen zijn niet alleen mooi, maar ook belangrijk voor de gezondheid van onze bomen. Helaas sterven belangrijke soorten uit. Paddenstoelenexpert Martijn Oud legt uit waarom dat erg is.

Foto: ANP

Moet eten voor jou vooral gezellig, gezond, goed of gruwelijk lekker zijn? Denk jij vooral aan je smaakpapillen of vind je andere dingen belangrijker? Tijd om daar, vandaag tijdens Wereldvoedseldag, eens bij stil te staan. Doe de test!

Foto: ANP

Hij kan springen, hoge piepgeluidjes maken en heel lief kijken. Toch is deze dolfijn niet echt. Een Amerikaans techbedrijf maakte een robotversie die dolfijnen kan vervangen tijdens het geven van shows.

Foto: Rob Voss

Het aantal coronabesmettingen in Nederland neemt toe. De regering voerde daarom dinsdag strengere regels in. In het Overijsselse Bathmen vonden inwoners dat al langer nodig. Daar houden ze al twee weken een vrijwillige lockdown. Tim (12) vertelt hoe dat werkt. 

Foto: ANP

'We gaan naar een gedeeltelijke lockdown', zei premier Rutte gisteravond in een nieuwe persconferentie. Samen met coronaminister Hugo de Jonge maakte hij een aantal nieuwe, strengere coronaregels bekend. Dat is nodig omdat er afgelopen weken weer meer mensen besmet raakten met het virus.

Foto: Dio

Waar je ook bent, als iemand binnenkomt met een radslag, dan weet je dat-ie barst van de energie. Dat gevoel wil Dio overbrengen met zijn nieuwe nummer Radslag, dat hij samen met singer-songwriter Gerson Main maakte.

De astronauten in ISS testen de wc uit. Foto Pixabay

De Amerikaanse ruimteorganisatie NASA organiseerde eerder dit jaar een ontwerpwedstrijd voor een nieuwe ruimtetoilet. De opdracht? Mannen én vrouwen moeten er comfortabel op kunnen poepen en plassen. De winnaar is nu bekend. De duurste wc ooit wordt binnenkort...

Instagram

Altijd al de oorbellen van het Meisje met de parel willen dragen of jezelf willen zien in de stijl van Vincent van Gogh? Met een nieuw filter in de Google Arts & Culture app kun je je eigen foto omtoveren tot kunstwerk.

Foto: Instagram

Het is een mysterieuze ramp: op het strand van het Russische schiereiland Kamtsjatka spoelden deze week veel dode zeedieren aan. Waarschijnlijk kregen zij extreem vervuild water binnen. Negentig procent van de zeedieren in het gebied hebben het niet overleefd, zeggen onderzoekers. 

Foto: Pixabay

Ben jij deze week al natgeregend of heb jij geluk en weet je steeds net tussen de buien door te glippen? Een klein voordeel van al die druppels: De lucht ruikt zo lekker. Waar komt dat door?

Foto: Gijs

Duizenden mensen in Nederland lopen vandaag de Hartstocht: een wandeltocht om geld op te halen voor de Hartstichting. Gijs (8) uit Den Haag is één van hen. Hij loopt mee om zijn artsen te bedanken.

Foto: Pixabay

Afrikaanse natuurbeschermers hebben er een nieuw foefje bij in de strijd tegen stropers: slimme wildlifetrackers. Die zijn bedacht door het Nederlandse bedrijf Smart Parks.

Foto: Pixabay

In winkels, restaurants en musea zie je vanaf deze week ineens veel meer mensen met een mondkapje. Het dragen van zo'n gezichtsmasker wordt vanaf nu dan ook 'dringend geadviseerd' aan iedereen die ouder is dan 12 jaar. Dat advies geldt ook voor middelbare scholen.

Foto:  Lincolnshire Wildlife Park

In een Britse dierentuin worden bezoekers geregeld uitgescholden. Niet door verzorgers of andere bezoekers, maar door vijf grijze roodstaartpapegaaien. 

Foto: ANP

Zo blij als deze witte dolfijn kijkt, is ze waarschijnlijk ook. Na een leven in een Chinees dolfijnenpark, kan ze nu eindelijk vrij rondzwemmen in een natuurreservaat in IJsland. Samen met haar zusje.

Foto Jim Lyngvild

Gaat een film over Vikingen dan trekt er doorgaans een hele rits woeste Scandinavische mannen met blond haar, flinke baarden en grote zwaarden voorbij. Toch klopt dit clichébeeld niet, blijkt uit nieuw onderzoek.

Foto: ANP

Spreeuwen staan bekend om hun bijzondere dansshows in de lucht. Rond deze tijd van het jaar kun je ze op sommige plekken dagelijks zien vliegen. En dat levert bijzondere beelden op.

Foto: ANP

Frank de Boer (50) heeft misschien wel de belangrijkste baan van Nederland binnengesleept. Hij wordt de nieuwe bondscoach van het Nederlandse elftal. De oud-voetballer start direct. Wist je dit al over hem?

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Walvis

Het is een verdrietig verhaal. Vlak voor de kust van het Australische eiland Tasmanië zijn 380 aangespoelde walivssen gestorven. Reddingswerkers zijn nog druk bezig met een reddingsactie. Maar dat is een race tegen de klok.

Foto: Pixabay

Het is een verdrietig verhaal. Honderden olifanten stierven afgelopen zomer plotseling in het Afrikaanse land Botswana. Onderzoekers wisten niet waardoor dan kwam. Tot nu: het blijkt blauwalg te zijn.

Foto Jessica de Snoo.

Summer (11) uit Rotterdam doet modellenwerk in New York en heeft nu ook getekend bij een bureau in de Italiaanse modestad Milaan. Daarmee is ze weer een stapje dichter bij haar droom: een grote carrière in de modellenwereld. In een documentaire over haar leven is nu te zien hoe ze dat aanpakt.

Foto Flying-V

Een tochtje in het duurzame vliegtuig van de toekomst is weer een stapje dichterbij. De makers van de Flying-V bouwden deze zomer een mini-versie en testten ‘m uit.

Foto: Woudagemaal

Muntenverzamelaars opgelet: er komt binnenkort een munt met een primeur aan. Op het een nieuw muntstuk van vijf euro, het Woudagemaal Vijfje, staat onze koning met gezichtsbeharing. 

Foto: ANP

Normaal gesproken is minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) in het nieuws omdat hij regels handhaaft, maar deze week gebeurde dat omdat hij zich er zelf niet aan hield. Op foto’s van zijn bruiloft is te zien dat gasten geen afstand hielden en dat hij handen schudde. Woensdag moest hij zich daar in de Tweede Kamer voor verantwoorden...

Foto: Lidie Hatzmann

Labrador Guus redde begin dit jaar zijn hondenvriend Filos uit het water. Die stoere reddingsactie zorgde ervoor dat hij deze week een prijs mocht ophalen. Hij kreeg de Dog of Fame-award van Hondenspeeltuin Midden-Drenthe in Beilen.

Foto: Lucht Zeeman

Binnen een dag was-ie uitverkocht: het geurtje Lucht van winkelketen Zeeman. De parfum is zó gewild, dat-ie nu voor enorme bedragen wordt aangeboden op Marktplaats.

Foto: Suze

'Je bent lelijk', 'je stinkt' en 'je bent vies'. Het zijn een paar uitspraken die Suze uit Bunschoten-Spakenburg dagelijks hoorde. Om het pesten te stoppen, mag ze nu een eigen kledinglijn ontwerpen.

Foto: Wildlands

Veertien, vijftien, zestien... De verzorgers in Wildlands Adventure Zoo in Emmen telden vorige week nog maar zestien wasberen in plaats van 21. Er zijn dus vijf ontsnapt! Het park zet nu alles op alles om ze te vinden.

Foto: ANP

De naam Francis heb je de afgelopen dagen vast voorbij horen komen. Met meer dan honderd kilometer per uur kwam die eerste zomerstorm van dit jaar woensdag ons het land binnen razen. Een overzicht van de schade.

Instagram

Een Instagram-post van de Palestijnse rapper MCA Abdul (11) gaat viral. Daar is de jongen niet alleen blij mee omdat hij een bekende rapper wil worden, maar vooral omdat hij een boodschap wil uitdragen over zijn leven in de Gazastrook. Daar is al jaren oorlog.

Instagram Ella

Max Verstappen, pas op! De dertienjarige Ella Stevens zit je op je hielen. De Britse kartkampioen is namelijk hard op weg om een plekje bij Ferrari in de Formule 1 te bemachtigen. Als eerste meisje sinds jaren.

Foto: HZGV

De meeste honden kwispelen al van een wandeling door de buurt. Maar de Zwitserse hond Sam pakte het de afgelopen maanden groter aan. Hij maakte een tocht van Zwitserland naar Nederland. Een heel avontuur!

Foto: Instagram leapofdanceacademy

Die moeten we hebben, moeten de docenten van een bekende Amerikaanse balletschool hebben gedacht toen ze het filmpje van de dansende Anthony (11) zagen. En dus nodigden ze de jongen uit het Afrikaanse land Nigeria uit om een dansopleiding te komen doen.

Foto: DierenPark Amersfoort

Zonnestralen of regendruppels? Om het weer te voorspellen, kun je op je weerapp kijken of de lucht in staren, maar je kunt ook luisteren naar stokstaartje Puk uit DierenPark Amersfoort. Hij voorspelt deze week het weer. Met succes!

Foto: Guangzhou Daily

Een vrouw uit de Chinese stad Guangzhou moet wel erg van drukte houden. Ze woont namelijk op een heel bijzondere plek: tussen twee snelwegen in. 

Xavi met zijn vader

In zijn buurt is veel te veel geweld, vindt Xavi (12) uit Amsterdam Zuidoost. 'Dat is veel te negatief', vindt hij. Daarom organiseerde hij zelf een voetbaltoernooi.

Twitter Avifauna

In de Rijn werd zaterdag een pinguïn gespot. Die was ontsnapt uit een vogelpark in Alphen aan den Rijn. Een opvallende actie, maar dit dier is niet de enige wat uit zijn verblijf in een Nederlands park wist te ontsnappen...

De drie kittens

De 22-jarige dierenartsassistent Lieke uit Bunnik was deze week op het juiste moment op de juiste plaats. Tijdens een rondje hardlopen zag ze een kat die niet meer leefde. Maar haar buik bewoog nog wel. Ze wist twee kittens te redden.

Foto: Ernie Buts

Het is weer prachtig strandweer deze week. Kun jij ook niet wachten om de zee in te rennen? Pas dan op voor de stroming! Daarvoor waarschuwt de reddingsbrigade. Bas (13), Nora (14) en Salmon (14) doen de jeugdopleiding tot strandwacht en vertellen hoe die stroming werkt.

Stelling Janine

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

bril

Dieren spotten, een gekke prikbult checken of reisleider spelen. Op vakantie rondlopen met je mobiel (of tablet) onder je neus kan af en toe best handig zijn. Tien tips voor gratis en zomerse vakantie-apps allemaal geschikt voor iOS én Android.

Foto: Gio

Wereldwijd leven minder dan zevenduizend cheeta's in het wild. Veel te weinig, vindt Gio (9) uit Amstelveen. En dus vindt hij het tijd voor actie. Met een sponsorfietstocht door safaripark Beekse Bergen zamelt hij zaterdag geld in voor de snelste landdieren.

Foto: Bente in de tuin

Ben jij alweer gewend aan het idee om na de vakantie 'gewoon' weer naar school te gaan? Voor Bente (10) zit dat er voorlopig nog niet in. Zij woont met haar ouders in de Verenigde Staten (VS), waar de regels een stuk strenger zijn dan hier. Daarom zit ze sowieso nog tot begin volgend jaar thuis.

Mara en haar teddubeer

De Canadese Mara Soriano is 28 jaar, maar ze kan nog steeds niet zonder haar teddybeer. De beer ziet er namelijk niet alleen heel leuk uit, maar bevat ook een spraakbericht van haar moeder, die vorig jaar overleed. Tijdens haar verhuizing vorige week werd-ie gestolen. Soriano plaatste een oproep en kreeg 'm terug!

Foto: Wasdale Mountain Rescue Team

De Sint-Bernardshond staat bekend als reddingshond voor mensen in nood in de bergen. Maar hond Daisy besloot de rollen zondag even om te draaien. Tijdens een tocht op de hoogste berg van Groot-Brittannië kreeg ze pijn en moest ze naar beneden worden getild.

Foto Instagram Bartradio2

Gaat jouw vakantie naar het buitenland niet door vanwege de coronacrisis? Voor een vakantie naar Polen, Engeland of Denemarken hoef je het vliegtuig helemaal niet in te stappen. Die plaatsen liggen gewoon in binnen onze grenzen! DJ Bart Arends van Radio 2 zette een paar van zulke wereldse plaatsen in Nederland op een rij. 

Het Van Goghmuseum in Amsterdam. Foto ANP

Door de coronacrisis is het niet alleen oppassen geblazen op het strand of in het park, ook in musea is afstand houden belangrijk. Veel mensen besluiten daarom maar helemaal niet te gaan, waardoor musea minder geld verdienen. Een kwart van de musea moet daardoor dit jaar misschien de deuren sluiten.

Foto: ANP

Vakantie! Voor veel mensen is dit dé tijd om al die verjaardagen, barbecues en stranddagen weer in te halen. En, corona of niet, dat doen we het liefst zonder afstand. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid maakt zich daar zorgen over, zei hij woensdag in een persconferentie.

Ijsbeer op de Noordpool

Aan het einde van deze eeuw zijn de ijsberen misschien wel uitgestorven. Door de opwarming van de aarde vinden ze namelijk steeds minder eten, blijkt uit nieuw onderzoek van een groep wetenschappers. Maar volgens het WNF is het nog niet te laat. 

Foto: Twitter Juliens Auctions

Eenmaal, andermaal... Verkocht! Tijdens een veiling in de Verenigde Staten (VS) heeft iemand 324.000 euro voor een stuurknuppel uit een ruimtevaartuig betaald. Maar dat is dan wel een heel bijzondere: het is de knuppel die astronaut Neil Armstrong gebruikte tijdens de eerste reis naar de maan.

Illustratie: Flos Vingerhoets

Dat je je handen twintig seconden moet wassen weet je door het coronavirus inmiddels wel. En ook niezen in je elleboog gaat je waarschijnlijk nu goed af. Maar hoe belangrijk vind jij het verder om schoon thuis te zitten deze dagen? Doe de test!

Jeske aan het werk

Camera klaar? Actie! Jeske (10) uit Eindhoven maakt haar eigen journaal voor kinderen, over het coronavirus: het KinderCORONAnieuws. Haar eerste aflevering is al bijna 9000 keer bekeken.

Foto Julie Vrabelova Netflix

Rondlopen in een harnas, zwaardvechten en tochten maken te paard. Acteurs uit de nieuwe Netflix-serie The Letter For The King (naar het beroemde boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt) waren voor even in de middeleeuwen. De Britse acteur Amir Wilson (16) speelt de hoofdrol, Tiuri, en vertelt.

Foto Nicola Dove Netflix

Middeleeuwse outfits? Check. Heel veel paarden? Check. Honderden kaarsen? Check. En (nagebouwde) kastelen? Check! Door de Netflix-serie The Letter For The King (naar het beroemde boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt) ben je voor even in de middeleeuwen. Tien weetjes over de serie.

tips vervelen

Is je game-controller al aan het slijten en krijg je zere vingers van het swipen op je telefoon? Geen paniek! Er zijn nog veel meer leuke thuis-doe-dingen te bedenken. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze ideeën van Kidsweek-lezers?

Foto: Ayoub en Kes

Ze hebben The Voice dan wel niet gewonnen, toch voelt het voor hen wél zo. Ayoub Maach (20) en Kes van den Broek (18) knalden vorige week de hitlijsten in met het nummer Zina, dat ze samen maakten met rapper en coach Ali B. Tijd om ze even te bellen.

Foto: Pixabay
Onderzoek

Handen wassen terwijl je een liedje zingt, in je elleboog niezen en géén stoffen zakdoeken meer gebruiken. Hoe we zo hygiënisch mogelijk te werk moeten gaan, weten we inmiddels wel. Maar doen we dat ook? Kidsweek zocht het uit met een vragenlijst onder lezers. (Spoiler: ja!).

Foto: Instagram

Met je eten spelen mag natuurlijk niet, maar als je de kunstwerken van de Japanse kok Takehiro Kishimoto hebt gezien denk je daar misschien wel anders over. Met een heel dun mesje snijdt-ie bijzondere vormen in groente en fruit. Zijn resultaten deelt hij op Instagram.

Foto: ANP

Door het coronavirus moeten veel kinderen binnenblijven. Is dat lekker of wil je na een paar dagen het liefst de straat op rennen? Simon (7), Iris (9) en Jasper (13) vertellen.

Foto: Kidsweek

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Gökmen T., de verdachte van de schietpartij in Utrecht vorig jaar, stond deze week voor de rechter. Nabestaanden en slachtoffers mochten hun verhaal vertellen en T. hoorde welke straf hij kan verwachten: levenslang.

De wolf en de speurhond. Foto ANP

In het natuurgebied de Veluwe in Gelderland is woensdag een jonge wolf overleden nadat hij is aangereden. Waarschijnlijk is het jonge mannetje in Nederland geboren.

Foto: Kees van de Veen

Of je nou met Simba over de Afrikaanse savanne rent, in het geldbad van Dagobert duikt of je eigen woonplaats namaakt in Minecraft: tijdens het kijken, lezen of spelen is je hoofd vást op een andere plek dan je lichaam. Hoe de makers jou daar krijgen, leren de testers in het net geopende Storyworld in Groningen.

Foto: ANP

Om de gepeste Quaden (9) naar Disneyland te sturen, werd met een inzamelactie 431.400 euro opgehaald. Maar de jongen besloot er iets anders mee te doen: 'Geef alles maar aan het goede doel.' 

Foto: Pixabay

Op school en thuis ging het er vast al over: in Nederland zijn twee mensen besmet geraakt met het coronavirus. Door dat nieuws wordt er nóg meer over het virus gesproken dan al werd gedaan. Is dat terecht? Vijf vragen en antwoorden.

stelling janine

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: ANP

Voor het kijken van een tv-programma heb je vast wel eens een icoontje van een spinnetje (eng), vuistje (geweld) of een spuitje (drugs) voorbij zien komen. Die plaatjes kun je vanaf september ook op YouTube verwachten. Vloggers met schokkende video's moeten dat van tevoren aangeven. Hoe zit dat precies? Vier vragen en antwoorden.

Foto: Sofie

Koffie schenken, sporten en spelletjes doen. Sofie (11) uit het Friese Hardegarijp helpt al anderhalf jaar elke week ouderen in een verzorgingstehuis. Minister Hugo de Jonge wilde zien hoe ze dat doet.

Foto: Pixabay

Een kunstwerk van 26 meter breed en veertien meter hoog is al best uniek. Maar als-ie ook nog van chocola is gemaakt is het écht bijzonder. Chocolatier Frits van Noppen deed het deze week.

Foto: Pixabay

Met een video op TikTok wil je waarschijnlijk zo veel mogelijk reacties en likes verzamelen. Maar pas op, waarschuwden experts vorige week. Die reacties worden niet goed gecontroleerd, dus je kunt ook opmerkingen krijgen van mensen met verkeerde bedoelingen.

Tips tegen uitstelgedrag
TIPS

Die belangrijke deadline komt eraan, je hebt nog een paar uur om het af te maken en jij… bekijkt een aflevering van je favoriete serie. Maar wel met een vervelend gevoel in je achterhoofd. Ook al voel je de druk, de weerstand om aan je opdrachten te beginnen is te groot.

Foto: ANP

Een naam geven aan je hond of kat is normaal, maar waarom gebeurt dat eigenlijk niet met alle dierentuindieren? Dat vroeg Maarten Reesink, docent Mens-Dier Studies aan de Universiteit van Amsterdam, zich af. Hij hoopt dat dat gaat veranderen.

Foto: AFP

Ben jij dol op detectives? Dan zul je smullen van de verhalen van Arthur Brand. Deze Nederlandse detective lost geen moorden op, maar kunstroven. Deze keer ging hij op zoek naar een eeuwenoude dichtbundel uit de Iraanse literatuur, die jaren geleden gestolen werd. En hij vond 'm!

Foto: Ville de Geneve

Waarom zie je eigenlijk vooral mannen op verkeersborden? Dat vroegen mensen in de Zwitserse stad Genève zich af. De stad besloot de borden bij zebrapaden daarom aan te passen. 

Foto: ANP

Als je aan de bosbranden in Australië denkt, denk je waarschijnlijk aan een koala of een kangoeroe die het zwaar heeft. Die dieren zijn het gezicht geworden van de ramp. Maar het vuur heeft voor meer slachtoffers gezorgd. 

Foto: WIDM

Het twintigste seizoen van Wie is de Mol? barst vanavond los en dat betekent dat je jouw innerlijke detective weer kunt wakker schudden. Maar waar begin je met het ontmaskeren van de mol? Nelleke Poorthuis, presentatrice van de WIDM-podcast Trust Nobody, geeft tips.

Foto: Luna

Het was een bijzonder jaar voor Luna (12) uit Zeist. Ze kreeg een hand uit de 3D-printer en daarmee kan ze nu makkelijker fietsen, spullen vasthouden en een ei bakken. Wel zo handig! 

Foto: ANP

Het is noodweer in Zuid-Europa. De stormen Elsa en Fabien zorgden voor flink wat chaos en onrust in verschillende landen. 

Foto: Pixabay

Een woonkamer vol met puzzelstukjes. Luuk ten Have uit Zuidlaren is er al tien maanden mee bezig en eindelijk heeft hij hem af: een puzzel van 7,5 meter lang. De één-na-grootste legpuzzel ter wereld!

Foto: Tom Schoonhoff

Beelden van een wolf in Nederland hebben we al eerder gezien, maar daarvoor had je steeds wel goede ogen nodig! Een wildcamera op de Sallandse Heuvelrug maakte nu betere beelden van een wolf.

Foto: ANP

Het kabinet is vandaag flink op de vingers getikt door de Hoge Raad tijdens een rechtszaak. De overheid moet nu snel maatregelen nemen om de uitstoot van CO2 te verminderen. Dat besloot een hoge rechter vandaag. Vijf vragen en antwoorden over de rechtszaak.

Foto: Egelopvang Papendrecht

Het verhaal van egel Five is zo bijzonder, dat dat niet verloren zou moeten gaan. Dat vonden de mensen van het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Daarom is ze vanaf vandaag in het museum te zien in de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal

Brandy

Twee tassen vol kleding, kettingen, armbanden, nagellak, lippenstift, een geurtje en geld om zelf iets uit te zoeken. Brandy (10) uit Zwolle is geboren als jongen, maar voelt zich meer een meisje. Daarom kreeg ze stapels nieuwe spullen opgestuurd.

Foto: Pixabay

Het woordenboek van honden is een stuk dikker dan we dachten. Dat blijkt uit het onderzoek van onderzoekers van de Britse universiteit van Sussex. 

Foto: ANP

Het roze standbeeld dat zondag op Wereld Aids Dag werd onthuld door de 11-jarige Jacky, is donderdagavond kapotgemaakt. Het beeld is bij de knieën afgebroken.

Foto Robert Modderkolk

Wat is er nou leuker dan je eigen kerstboom versieren met slingers en ballen? Je eigen kerstboom uit het bos halen natuurlijk! Op veel plekken in Nederland kan dat dit weekend. In Het Nationale Park De Hoge Veluwe help je de natuur ook nog een handje.

Een goudjakhals (niet die uit Drenthe)

Na de wolf lijkt nu ook zijn 'kleine neefje', de wilde goudjakhals, zich thuis te gaan voelen in Nederland. Vorige maand werd er eentje gespot in Drenthe.

Bijleveld en Rutte overleggen even tijdens het debat.

Premier Rutte en minister van Defensie Ank Bijleveld hebben het debat in de Tweede Kamer woensdagavond doorstaan. Zij moesten vragen beantwoorden over een Nederlandse bomaanval in 2015 op terreurgroep IS in de Irakese stad Hawija. Bij die aanval kwamen veel burgers om. Vier vragen en antwoorden. 

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Pixabay

Een kat die in z'n eentje de deur uitgaat kan een boel ravage aanrichten. En volgens Europese wetten mag dat helemaal niet. Dat zeggen onderzoekers tegen de krant Trouw

Ijsvogel gesmolten

Ken je de beroemde bevroren ijsvogel nog? Ruim een jaar lag hij met ijs en al in de tentoonstelling Dode dieren met een verhaal in het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam. Maar dat ijs is nu ontdooid, omdat de vogel niet meer te zien was.

De kuikens in een kooi

In de Indonesische stad Bandung wordt er op een bijzondere manier voor gezorgd dat leerlingen op de basisschool minder met hun telefoon bezig zijn: ze krijgen iets om voor te zorgen. Jongens krijgen een kuiken en meisjes krijgen zaadjes om planten te laten groeien.

Becker aan het werk met de flessen.

Op een eiland in het Afrikaanse land Ivoorkust kun je logeren in een hotel, zwemmen in een zwembad en karaoke zingen in een café. En dat is bijzonderder dan je denkt: het eiland drijft namelijk op plastic.

Foto: ANP

Mensen die in een ondergrondse gang aan het werk waren in Limburg, hebben daar iets bijzonders gevonden: een nekwervel van een zeldzame plesiosaurus. 

Foto: ANP

Vijf klassen uit groep 7 en 8 namen dinsdag het werk over van Kamerleden uit de Tweede Kamer. Ze stelden kritische vragen aan ministers tijdens het jaarlijkse kindervragenuur. Nena (10, niet op de foto) van basisschool De Meulenrakkers uit Ossendrecht had een vraag over pesten.

Foto: Pixabay

Nog even je tijdlijn verversen of lezen voor het slapen. Met je vrienden appen of met ze afspreken. Erop los liken of echte complimentjes geven. Het is de Week van de Mediawijsheid. Hoe online ben jij?

Foto: Sjors aan het werk

Met duizenden lampjes en lichtgevende kunstwerken lijkt Eindhoven vanaf vandaag wel een sprookjeswereld tijdens lichtfestival Glow. Eén van die kunstwerken is gemaakt door kinderen tijdens Hack Glow. Sjors (11) uit Nuenen doet voor de vierde keer mee.

Foto: ANP

Trokken begin deze maand nog boze boeren naar Den Haag om te demonstreren, vandaag zijn boze bouwers aan de beurt. En ook dat liep uit op chaos.

Foto: YouTube

Een bedrijf uit Heerhugowaard laat de bekende Argentijnse voetballer Lionel Messi voor de Spaanse rechter verschijnen. Ze hebben namelijk ruzie over een Space Scooter.

Foto: Pixabay

In India hebben negen mannen een nogal pijnlijk record verbroken: spijkerbedstapelen. De stunters hebben daarmee een plekje in het Guinness Book of Records verdiend.

Foto: ANP

Een zachte, witte vacht met zwarte oren en zwarte vlekken om de ogen. Aan welk dier denk je dan? Precies! Een panda. In de Chinese stad Chengdu lopen er honden rond die er ook zo uitzien.

Foto: ANP

Russische onderzoekers hebben vijf nieuwe eilanden ontdekt in de Noordelijke IJszee. De eilanden waren eeuwenlang bedekt onder een dikke laag ijs. 

Foto: Kidsweek
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock

Leg je je telefoon onder je kussen tijdens het opladen? Of ga je slordig om met je hoverboard? Daardoor kan brand ontstaan. De brandweer is nu op zoek naar speurneuzen: kinderen die dit soort branden kunnen voorkomen. René Hagen van de Brandweeracademie vertelt.

Foto: Pixabay

De wasbeer ziet er met z'n lieve ogen en pluizige vacht schattig uit. Maar zo schattig zijn ze niet, vinden mensen in Limburg. Daar zorgen de beesten voor overlast en daarom wil de provincie ze vangen.

Foto: The Ocean Cleanup

Het ging een paar keer mis, maar de uitvinding van de Nederlandse plastic-opruimer Boyan Slat lijkt nu te werken. Een mini-versie van zijn zeebezem heeft deze week afval opgeveegd.

Foto: Martijn Beekman
In beeld

Het Omniversum in Den Haag zat woensdagmiddag vol met Kidsweek-lezers in dierenoutfits. Er was een slangenshow en er werden twee prijzen uitgereikt. Het Dier van het Jaar Feest zat vol met leuke momenten. Zeven op een rij. Foto's: Martijn Beekman.

Foto Snelle

Snelle ruilde zijn baan voor één dag om van rapper naar leraar, omdat het deze week de week tegen pesten is. Hij stond voor de klas om over dat onderwerp te praten en tips te geven.

Foto: Daniel

Het is de Week tegen Pesten. Daniël (13) heeft er ook ervaring mee. Door te dansen hield hij zelfvertrouwen en dat heeft hem erg geholpen. Daarom wil hij nu andere gepeste kinderen helpen als ambassadeur van de stichting Stop Pesten Nu.

Lotte

Overal in Nederland verschijnen deze week ineens getekende zeeschildpadden op straat. De Plastic Bende van het Wereld Natuur Fonds (WNF) zit erachter. En die daders, gekleed in een trui met capuchon, eisen ook nog losgeld! Tijd voor een verhoor van bendelid Lotte (13).

Mia Dier van het Jaar

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2019? Redacteur Janine vertelt waarom kat Mia de verkiezing moet winnen.

Foto: Udo van Dongen

26 Nederlandse duikers zwommen deze week in de Noordzee. Niet om bijzondere vissen te bewonderen, maar om de zee schoon te maken. Vandaag komen ze weer terug, maar eerst bellen we nog even met duiker Willem Heijdeman van Stichting Duik de Noordzee Schoon.

Foto Marco de Swart
Testteam

Gluren bij de buren en stiekem door het raam spieken: in de Superstraat in het Wereldmuseum in Rotterdam mag dat allemaal. De testers grijpen hun kans en kijken bij iedereen naar binnen. En daar is genoeg te zien, want er wonen mensen uit allerlei landen. Net