Foto: Shutterstock

Hoera, ein-de-lijk weer lekker weer! Dus hup, naar buiten. Wil je eens iets anders doen dan skaten of voetballen? Met deze 5 originele buitenspeel-tips kan jouw buitendag niet meer stuk.

Zo houd je het gezellig in de appgroep
Voor ouders

De ouderappgroep: veel ouders hebben er een haat-liefde-verhouding mee. Natuurlijk is het handig om te weten dat je kind morgen een setje zwemkleding mee moet. Maar soms slaat het over naar eindeloze discussies of zelfs ruzie. Hoe voorkom je dat? 

Beeld: Shutterstock

Met dit warme weer is er niets fijners dan een duik in de zee. Maar hoe heerlijk ook: de zee heeft zijn gevaren. Met deze tips van KNRM-lifeguard Robin Koele zwem jij safe in de zee.

Wagenziek. Foto Shutterstock
Zomer

Lekker luieren aan het water, eindeloos veel ijsjes eten en af en toe een potje tafeltennis. Het is vakantie! Niets fijners dan dat. Hoewel… Er zijn ook dingen aan vakantie die eigenlijk best wel vervelend zijn. Maak je klaar voor een serie vol herkenbare ongemakken. Met oplossingen – áls die er zijn. Vandaag lees je deel één van twee.

Foto: Shutterstock

Instagram zit bomvol leuke, grappige en bijzondere beesten. Zij hebben duizenden en soms zelfs miljoenen fans over heel de wereld die hun online avonturen op de voet volgen. Kijk mee en ontdek waarom deze dieren zo beestachtig leuk zijn.

Cristiano Ronaldo tijdens de persconferentie. Foto UEFA / AFP

Cristiano Ronaldo is geen fan van cola. Dat werd deze week duidelijk toen de Portugese spits tijdens een EK-persconferentie twee flesjes Coca-Cola aan de kant schoof. 

Nederlandse Rode Kruis EHBO Stephanie Egberts

De Deense voetballer Eriksen zakte tijdens een EK-wedstrijd in elkaar. Hij kreeg een hartstilstand. Doordat er snel mensen bij hem waren die hem konden helpen, kwam hij er goed vanaf. Ook jij kunt iets doen als zoiets gebeurt. Vanaf vandaag leert het Rode Kruis je er alles over op Insta.

Foto: Shutterstock

Een Thaise dierenarts heeft laatst een wel heel speciale patiënt behandeld. Geen gewonde kat of hond, maar een… kakkerlak! 

Peter Rabit 2 The Runaway, Sony Pictures.
4
Film

Het brutale konijn Pieter Konijn is terug. In Pieter Konijn: Op de vlucht heeft hij het vooral aan de stok met zichzelf. Maar let op: voor je het weet pakt-ie jou helemaal in. 

Hermès tas groente asperge kool

Om op te eten! Dat zijn de nieuwste tassen van het chique modemerk Hermès. Ze zijn helemaal gemaakt van échte groenten en fruit.

De bruine noddy / brown noddy. Foto: Shutterstock

Op het Afrikaanse eiland Mauritius gaat het niet goed met verschillende zeevogels. Maar er is een plan om ze terug te brengen! Nepvogels moeten de dieren teruglokken naar het eiland.

Max Verstappen. Foto: XPB-Press Association Images.

Van een rat die met pensioen gaat tot bioscopen die weer open zijn. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld. Kidsweek zet vijf sprekende foto's voor je op een rij.

Foto: Shutterstock

Eén op de vier kinderen vertelt aan hun ouders weleens iets over nare online ervaringen. Maar een hoop kinderen die op internet iets vervelends meemaken, praten daar niet over. Schaamte speelt een grote rol. 'Maar het is nooit jouw schuld', zegt Jasper Iking van Terre des Hommes.

ANP RANU ABHELAKH

Een team van zo'n twintig Nederlandse artsen en verpleegkundigen is vandaag naar Suriname vertrokken. Dat is hard nodig, vertelde Kwame van der Hilst, arts in Paramaribo, eerder deze week. Het land vecht tegen zijn ergste corona-golf tot nu toe. 'Het is uit de hand gelopen.'

Foto: David Rozing

Niks lekkerder dan op warme dagen in de zee of een meertje plonzen. Maar op flink wat zwemplekken in Nederland zijn de afgelopen twee jaar té veel poepbacteriën gevonden. ‘Ga lekker zwemmen’, adviseert zwemwaterexpert Anniek de Jong. ‘Maar hap niet te veel water binnen.’

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock
Voor ouders

Meer dan de helft van de Nederlandse ouders met kinderen in de leeftijd van 8 t/m 17 jaar maakt zich (grote) zorgen maakt over de online veiligheid van hun kinderen. Tegelijkertijd worden nare online ervaringen lang niet altijd met ouders gedeeld. Hoe krijg je het gesprek op gang? ‘Weet waar je kind mee bezig is.’

Naomi Osaka. Bron PA Images / Alamy Fotograaf Steven Pasto

Toptennisster Naomi Osaka stapte maandag uit Roland Garros, één van de grootste tenniswedstrijden ter wereld. De druk werd haar te groot. De organisatie had eerst weinig begrip voor haar actie, maar zegt haar nu toch te steunen.

Buitenspeeldag valt dit jaar op 9 juni. Foto: Shutterstock
Voor ouders

Buitenspelen is leuk en belangrijk. Om buitenspelen te stimuleren, vindt elk jaar de Nationale Buitenspeeldag plaats. Dit jaar valt die op 9 juni. Maar hoé zorg je er nou voor dat jouw kind ook echt van de bank af komt? Met deze 7 originele tips moet dat lukken. Zelf meedoen mag!

Harry Styles. Foto Shutterstock

Zanger Harry Styles heeft plannen. Dat schrijven Amerikaanse media. De populaire popster én stijlicoon zou bezig zijn met een eigen parfum- en make-up-lijn. 

Foto: ANP

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de test!

Foto: Shutterstock

Een gezochte boef in Nieuw-Zeeland kwam gisteren in stijl aan op het politiebureau. De man, die weken verstopt had gezeten in afgelegen gebied, vond dat de tijd rijp was om zichzelf over te geven. Maar hij maakte er wel iets spectaculairs van. Hij vloog met een gehuurde helikopter naar het bureau.

Foto: Shutterstock

Een stel uit Frankrijk heeft laatst heerlijk gesmuld van een verrukkelijke paté, die hun dochter voor ze had meegenomen. Tenminste, dat dachten ze. Want wat bleek? Het was geen paté, maar... kattenvoer! 

Fietsers ondersteunen de klimaatzaak tegen Shell. Foto: ANP Remko de Waal

Shell moet zijn CO2-uitstoot behoorlijk verminderen. En een beetje rap ook. Dat heeft de rechtbank in Den Haag vandaag geoordeeld.

PHOTO PHILIPP STAH, GERMANY - COMEDY WILDLIFE PHOTOGRAPHY AWARDS
Foto's

Van een vis met héél zwoele lippen tot een superchagrijnige vogel: deze lachwekkende kiekjes wil je niet missen. Het zijn kanshebbers voor de titel van grappigste dierenfoto van het jaar.

Foto: Bram Petraeus
Donorkinderen

Niet iedereen groeit op met zijn biologische vader. Sommige kinderen zijn geboren met hulp van een zaaddonor. Zij mogen zodra ze zestien worden contact zoeken met hun donor. Maarten (9) vertelt.

Foto: Bram Petraeus

Niet iedereen groeit op met zijn biologische vader. Sommige kinderen zijn geboren met hulp van een zaaddonor. Zij mogen zodra ze zestien worden contact zoeken met hun donor. Yenthe (10) vertelt.

Instagram social media
Voor ouders

Een speciale Instagram-app voor kinderen onder de dertien stuit in de Verenigde Staten op felle kritiek. Critici vinden het plan schadelijk voor kinderen, schrijft de New York Times.

Instagram @yohjikattamoto

Het is moeilijk om geen glimlach op je gezicht te krijgen als je naar kat Yohji kijkt. De schattige kat met z'n grote ogen, wilde snorharen en uitstekende tandjes maakt elke dag ruim 80.000 fans op Instagram blij. Yohji's baasje Kim Kivits vertelt over haar beroemde kat.

Ajax met de schaal. ANP MAURICE VAN STEEN

Altijd al een stukje kampioensschaal willen hebben? Ajax-fans vallen met hun neus in de boter. De club heeft de schaal laten omsmelten tot ruim 42.000 kleine sterretjes, die worden uitgedeeld aan supporters met een seizoenkaart. 

De oehoe. Foto Wikipedia

Een rondvliegende oehoe jaagt mensen in het Zeeuwse Hulst de stuipen op het lijf. Volgens zijn baasje is er geen reden om bang te zijn voor oehoe Ringo: 'Hij kan oh zo lief zijn!'

Maan tijdens het 5-mei-concert. Foto: ANP Frank van Beek
Quiz

Van een meerkoetjesredder tot hele knappe artsen: Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de test!

Titicacakikkers - DierenPark Amersfoort

Zes hoeraatjes, want zoveel titicaca-kikkervisjes zijn uit hun eieren gekropen in Dierenpark Amersfoort. Dat is bijzonder, want deze kikkersoort is in het wild bijna uitgestorven.

Foto: Shutterstock

Hoopvol nieuws voor mensen die een nieuw hart nodig hebben. Nederlandse artsen is het gelukt om een hart van iemand die al was overleden, buiten het lichaam weer te laten kloppen. Dat is nooit eerder gebeurd in ons land.

De Bidens en de Carters. Foto Adam Schultz, The White House via AP

Een foto van de Amerikaanse president Joe Biden en zijn vrouw Jill naast oud-president Jimmy Carter en zijn echtgenote Rosalynn zitten, maakt nogal wat los. Op de foto lijkt het net of de Bidens reuzen zijn en de Carters kleine dwergjes. Wat is er aan de hand?

Goudjakhals. Beeld Shutterstock

Een filmpje met daarop een goudjakhals: nooit eerder werd zoiets gemaakt in Nederland. Toch lukte het een Groningse boer vorige week. Het is pas de vijfde keer dat de goudjakhals in ons land is gezien.

Mr. Go Pizza in Rome. Credit:Maria Laura Antonelli/AGF/SIPA

Pizza uit de muur: in Rome staat sinds kort een pizza-automaat. Sommige pizza-liefhebbers klagen steen en been over de snelle hap. 

Zaid- foto's Dierenambulance Amsterdam

Zaid (9) is de held van zijn woonplaats Amsterdam. Toen hij zag dat een paar jongens aan het overgooien waren met baby-meerkoetjes, sprak hij de jongens aan en redde hij de diertjes.

AP Photo/Sergio Azenha

De langste wandelhangbrug ter wereld is gisteren geopend in Portugal. Wat is dit voor ding? En welke bloedstollende bruggen zijn er nog meer op de wereld? Lees mee - als je durft.

Sam in actie tegen ALS - Foto: privébezit

Toen zijn juf de spierziekte ALS kreeg, kwam Sam uit Zoetermeer in actie. Inmiddels is zij overleden, maar hij gaat door. ‘Ik bedenk steeds iets nieuws.’ 

De kikkerbek is het populairst op Instagram. Foto: Shutterstock

En de allerpopulairste vogel op Instagram is... De kikkerbek! Duitse onderzoekers hebben dat uitgezocht. Ze bekeken daarvoor duizenden foto's.

Kenneth Ferriera/Lincoln Journal Star via AP

‘Er kan maar één Josh Swain zijn.’ Dat schreef een 22-jarige Amerikaan vorig jaar op social media. Afgelopen weekend kwam het tot een bloedstollend ‘gevecht’ om wie deze naam mag dragen. 

Foto: ANP
Voor ouders

Een kwart van de ouders wil, bij een positief coronageval in de klas, hun kind niet laten testen. Toch maken veel ouders zich zorgen over besmettingen op school. Hoe sleur je je kind wél door die test? Hester Rippen van Stichting Kind en Ziekenhuis: ‘Zeg vooral niet: 'Het doet geen pijn'.’

Legerhond Leuk redde mensenlevens. PDSA-French Navy - AFP

Een Franse hond heeft na zijn dood een prijs voor dapperheid gekregen. De hond, die Leuk la Chance ("Lucky Leuk") werd genoemd, hoorde bij het leger. 

ANP/Hollandse Hoogte/Sander Chamid

Van feest bij Ajax tot hulp aan India. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld. Kidsweek zet de vijf mooiste, leukste en interessantste foto's voor je op een rij.

Jesse Klaver GroenLinks ( Fractievoorzitter GL) en Rob Jetten ( Fractievoorzitter D66 ) Kamerlid tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. foto: Peter Hilz / HH
Quiz

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de test!

Jesse Klaver GroenLinks ( Fractievoorzitter GL) en Rob Jetten ( Fractievoorzitter D66 ) Kamerlid tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer. foto: Peter Hilz / HH

Een knipoogje hier, een lachje daar. De twee politici Rob Jetten (D66) en Jesse Klaver (GroenLinks) gaan viral. Tiktokkers over de hele wereld smullen van filmpjes van de twee en hun (verzonnen!) 'romance'.

Aleksej Navalny -Video screen grab/Moscow City Court Press Office/TASS

De Russische Aleksej Navalny zit een straf van 2,5 jaar uit. In de gevangenis weigert hij, uit protest, al drie weken om te eten. Omdat zijn gezondheid achteruit holt, wordt hij naar een ziekenhuis gebracht. 

Jasmijn met haar kaartjes. Foto PaperHug

Toen de vader van Jasmijn overleed aan kanker, zeiden veel mensen: ‘Gecondoleerd.’ Met dat officiële woord kon ze niet zoveel. Nu maakt ze zelf kaartjes voor mensen met kanker of die iemand aan de ziekte hebben verloren. ‘Die met “Wat ontzettend kut voor je” is mijn favoriet.’ 

Babyvosjes - Caspar Huurdeman Fotografie

Een stel superschattige babyvosjes bij Den Haag trekt veel bekijks. Veel mensen komen op het vossenhol af, in de hoop de diertjes op de foto te zetten. Dat is leuk, maar een boswachter uit het gebied roept op om het rustig te houden.

Campagnebeeld - copyright SIRE

Door een blunder van de overheid groeit Anashya (11) op in armoede. Nu wil ze armoede bespreekbaar maken. ‘Dit mag nooit meer voorkomen.’ 

Zo kweek je zelfvertrouwen bij je kind. Foto: Shutterstock
Voor ouders

Zichzelf de moeite waard vinden en nieuwe dingen durven ondernemen. Kinderen die genoeg zelfvertrouwen hebben, geloven in wat ze kunnen en hebben een goed gevoel over zichzelf. Maar wat als je kind dat niet heeft? Kidsweek stelde vijf vragen over zelfvertrouwen bij kinderen aan kinderpsycholoog Tischa Neve. 'Ik zie vaak dat we onze kinderen...

Foto: Rob Voss

Bram (14) en zijn vrienden wisten deze week wel wat om de corona-sleur te doorbreken. Ze hielden een heuse McMarathon en fietsten 81 kilometer langs zes vestigingen van de fastfoodketen.

Gelovige moslims vieren ramadan thuis met het gezin en volgen online diensten. ANP JEROEN JUMELET

De ramadan is vandaag begonnen. Een belangrijke periode voor moslims wereldwijd. Maar waarom eigenlijk? En welke rol speelt corona?

Foto: Fabrice COFFRINI / AFP

Spectaculaire beelden uit Zwitserland. Daar bungelden paarden aan een helikopter. De zoevende dieren waren niet in nood, maar onderdeel van een wetenschappelijk project.

FOTO BART HOOGVELD

OMG, dit is zó satisfying. En is het nou app en vloed of eb en vloed? Een deel van de basisschoolleerlingen geeft een Engelse ‘touch’ aan de Nederlandse taal, schrijft het AD. Hoe zit dat?

Farao-stad Egypte. EPA/Zahi Hawass Center For Egyptology

Archeologen hebben in Egypte een bijzondere ontdekking gedaan. Ze vonden een complete farao-stad met drie paleizen, complete buurten en een bakkerij uit de tijd van de farao's. 

 Erling Haaland. PA Images / Alamy - Nick Potts

Een gek moment na afloop van de kwartfinale van de Champions League. Een grensrechter vroeg na afloop de handtekening van Borussia-spits Erling Haaland. Daar is nu een hoop gedoe over.

Neushoorntje - Beeld Burgers' Zoo

De Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo is een klein neushoorntje rijker. Op Eerste Paasdag is daar neushoornjong Douwe geboren. Moeder Izala en haar baby maken het goed. 

Foto: Shutterstock

Een wereldprimeur in Utrecht. Daar is een onderwater-deurbel geplaatst voor vissen. Die helpt de dieren om verder te zwemmen door de stad.

Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Bart Hoogveld

Ruim de helft van de basisscholen heeft de afgelopen week klassen naar huis gestuurd door corona. Dat zegt onderwijsorganisatie AVS. Die vroeg 1400 schooldirecteuren hoe het er bij hen op school aan toe gaat.

Moeder kijkt mee op telefoon kind - foto Shutterstock
Voor ouders

Je kind volgen op social media of met een schuin oog meekijken naar zijn of haar WhatsApp-gesprekken. Veel ouders houden in de gaten wat hun kinderen online uitspoken. Is dat een goed idee? 

Major wordt uitgelaten. Foto Stefani Reynolds / Pool via CNP | usage worldwide Photo via Newscom

Eén van de twee honden van de Amerikaanse president Biden is weer in het nieuws. Biden’s Duitse herder Major heeft een medewerker van het Witte Huis gebeten tijdens een uitlaatrondje.

Bibian Mentel. Foto ANP

Snowboardster Bibian Mentel is overleden. De paralympisch topsporter was bij veel mensen bekend om haar positiviteit en haar inzet voor de gehandicaptensport.

Arjen Lubach. Foto ANP

Van de laatste Lubach tot een bloedstollende race van Verstappen. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste, leukste en interessantste foto's voor je op een rij. 

Foto: ANP

Goed nieuws voor kinderen tot twaalf jaar die een coronatest moeten doen: dat lange wattenstaafje hoeft je neus niet meer in. Volgens experts is er genoeg bewijs dat bij hen een andere manier van testen ook goed werkt.

Basisschoolklas in corona-tijd. Foto: ANP

‘Dit valt tegen’, zei Mark Rutte in zijn persconferentie dinsdag. Het aantal Nederlanders dat corona oploopt, gaat de laatste weken weer omhoog. En, heel opvallend: vooral kinderen en jongeren worden vaker positief getest. Hoe zit dat?

Foto: Shutterstock

Wie in of rond Utrecht woont, kan binnenkort het leven van vissen een beetje fijner maken. Er komt een online onderwater-deurbel, die vissen helpt om verder te zwemmen. En iedereen kan erop drukken.

Stanley in The Hangover Part III. Beeld: Warner Bros

De dierenbescherming in de Amerikaanse staat Californië maakt zich zorgen over giraffe Stanley. Misschien ken je de langnek uit de film The Hangover 3, waarin hij in een karretje over de snelweg reed. 

Gewoon Bloot - foto Laura Oldenbroek
TV

In het Zapp-programma Gewoon. Bloot. worden volwassenen letterlijk in hun nakie gezet. Kinderen, zoals Meike (11), mogen hen allerlei vragen stellen. ‘Eerst vond ik het gênant, later niet meer.’

Anouska weeft haar eigen kleedje
Online testteam

Wist jij dat sommige musea ook vanuit huis een bezoekje waard zijn? Het Zaans Museum deelt in zijn online Thuismuseum workshops voor kinderen. Anouska (10) test drie onderdelen. 

Foto: ANP

Nu de winnaars én verliezers van de Tweede Kamerverkiezingen bekend zijn, wordt het tijd om vooruit te kijken. Wat gaat er gebeuren?

Reda zit helemaal vooraan op de kruk.

Reda (11) schrok zich een hoedje, toen hij de minister-president op tv hoorde zeggen dat het groep-8-kamp en de eindmusical dit jaar misschien niet doorgaan. Hij startte een handtekeningenactie en schreef Rutte een brief. ‘Het is voor veel kinderen een belangrijk moment.’ 

Duivenpoep-Lotte Hendriks

Servies van duivenpoep?! We horen je denken: is het bij jullie al 1 april, Kidsweek? Toch is het voor de Limburgse Lotte bloedserieus. 

Foto: ANP

Ben jij al eens getest op het coronavirus? Dan weet je waarschijnlijk hoe het is als iemand met een wattenstaafje in je neus zit te graven. Maar is het bij kinderen wel nodig om dat zo diep te doen? Kinderartsen vinden van niet. 

Foto: Shutterstock

Negen jaar lang bleef de dader van een inbraak in Duitsland onbekend. Maar nu is het toch gelukt om de boef op te sporen. Dankzij een... half opgegeten worst!

Foto: ANP

De KNVB Jeugdraad vindt dat jeugdteams best weer wedstrijden kunnen voetballen, zolang de club van de tegenstander op fietsafstand is. 

Gewoon Bloot - foto Laura Oldenbroek

In het nieuwe kinderprogramma Gewoon. Bloot. stellen kinderen vragen aan naakte volwassenen. Er is nog geen aflevering uitgezonden, maar toch vinden sommige mensen het nu al veel te ver gaan. Pedagoog Belle Barbé schreef het boek Ik&Seks. Ze reageert: ‘Het heeft nut dat de volwassenen bloot zijn.’

Harry Meghan - AFP

De halve wereld wachtte in spanning op het interview met oud-prins Harry (36) en zijn vrouw Meghan Markle (39). Gisteravond was het zover: de Amerikaanse talkshow-koningin Oprah Winfrey interviewde het paar. Het Britse koningshuis kwam er niet best vanaf.

Fieldlab: Hazes in de Ziggo Dome. Foto ANP

Van meeblèren met Hazes tot een spraakmakend koninklijk interview. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld. Kidsweek zet de vijf mooiste en interessantste foto's voor je op een rijtje.

Tatum (11) kreeg een speciale gamecontroller van Stichting Het Gehandicapte Kind. Beeld Oscar Seijkens.png

Bijna driekwart van de kinderen met een handicap voelt zich, door corona, eenzamer dan ooit. Dat zegt stichting het Gehandicapte Kind. Ook Tatum (11) voelt zich soms alleen. Toch zit ze beter in haar vel sinds ze een speciale gamecontroller heeft. 'Er is altijd wel iemand online.'

Jeangu Macrooy. Beeld: ANP

Birth of a new age. Zo heet het liedje waarmee Nederland meedoet aan het Eurovisie Songfestival. Zanger Jeangu Macrooy onthulde het gisteravond in een livestream. Hij zingt daarin een aantal zinnen in Surinaamse taal Sranantongo. Maar wat zingt -ie dan eigenlijk?

Wopke Hoekstra
Vriendenboekjes van lijsttrekkers

De verkiezingen staan voor de deur. Iedereen van achttien en ouder mag dan aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar op wie kunnen ze eigenlijk stemmen? Acht lijsttrekkers vulden Scoops vriendenboekje in. Deze is van Wopke Hoekstra (45) van het CDA.

Sigrid Kaag
Vriendenboekjes van lijsttrekkers

De verkiezingen staan voor de deur. Iedereen van achttien en ouder mag dan aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar op wie kunnen ze eigenlijk stemmen? Acht lijsttrekkers vulden Scoops vriendenboekje in. Deze is van Sigrid Kaag (59) van het D66.

Mark Rutte
Vriendenboekjes van lijsttrekkers

De verkiezingen staan voor de deur. Iedereen van achttien jaar en ouder mag dan aangeven wie volgens hen in de Tweede Kamer moeten zitten. Maar op wie kunnen ze eigenlijk stemmen? Acht lijsttrekkers vulden Scoops vriendenboekje in. Deze is van Mark Rutte (54) van de VVD.

Privefoto Laurens

Ben jij (meer) gaan gamen sinds corona er is? Dan ben je niet de enige. Op het grote game-platform Steam werd in 2020 50% meer gespeeld dan het jaar daarvoor. Veel ouders maken zich daar zorgen over. Laurens (12): ‘Soms denk ik: hou eens op, ik bepaal zelf wel hoe lang ik game.’ 

Foto: Brill

In Burgers' Zoo is een rage gaande. Niet onder het personeel, maar onder chimpansees. Die apen namelijk elkaars gekke loopje na. Het lijkt erop dat ze er 'bij willen horen'. Net als... juist ja, mensen.

Foto: ANP

Bij een grote paardenwedstrijd in de Spaanse stad Valencia is het gevaarlijke en besmettelijke rhinovirus uitgebroken. Voor mensen is het niet gevaarlijk, maar paarden kunnen heel ziek worden van het virus. Veel internationale paardenwedstrijden zijn afgeblazen.

Yelena
Quiz

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuwtjes. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe mee met onze nieuwsquiz!

Dorus met zijn lego - privéfoto

Er gaat geen dag voorbij zonder dat Dorus (10) met lego speelt. Maar er is één ding waar hij zich groen en geel aan ergert. ‘Er zijn geen goede fietspaden. Daar strijd ik nu voor.’ 

De mammoet is al heel lang geleden uitgestorven. Foto Shutterstock

Xavier (7) en zijn zusje Pippa (4) waren gewoon een beetje aan het graven met een schep. Toen ineens stak daar iets uit. En dat was... de heup van een mammoet!

Yelena in Texas
Interview

Chaos in de Amerikaanse staat Texas. Miljoenen mensen kwamen daar vorige week zonder stroom en water te zitten, doordat het ijs- en ijskoud was. Yelena (10): ‘Het was binnen twee graden.’

Strand Duindorp. Foto ANP

Eindelijk eens goed nieuws over het milieu. Op onze stranden ligt steeds minder afval! Hoe dat komt? Doordat ook de Noordzee schoner wordt. Dat zegt Stichting de Noordzee, die er onderzoek naar deed.

Facebook University of Florida College of Veterinary Medicine
Quiz

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuwtjes. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de test!

Bella is weer thuis. Foto Scottish SPCA

Een Schotse kat die al jarenlang verdwaald was, is terug bij zijn baasjes. Bijna vier jaar later vond kat Bella, dankzij een oplettende voorbijganger, de weg terug naar huis. 

Perseverance NASA

Al sinds de zomer was hij onderweg. Perseverance, het marskarretje van ruimteorganisatie NASA. Nu is Percy (koosnaampje) dan echt veilig geland. Maar wat gaat -ie daar eigenlijk doen?

Foto: Shutterstock

Paul Grisham verloor zijn portemonnee in 1968. Hij werkte toen op Antarctica als weerman bij de Amerikaanse marine. Nu, 53 jaar later, vond hij hem terug in zijn brievenbus. 

Foto: Shutterstock

Ben jij zo iemand die geen mug kwaad doet? Dan kan je niet meedoen aan een nieuw onderzoek van de universiteit van Wageningen. Daar willen ze namelijk graag doodgeslagen muggen ontvangen.

7 weetjes over de avocado

De avocado is populairder dan ooit in Nederland. Afgelopen jaar kwam voor 1,1 miljard euro aan avocado's ons land binnen. Lees hier alles over de populaire vrucht in zeven weetjes.

Shutterstock
Tips

Valentijnsdag is dé dag waarop je iemand kunt vertellen waarom je hem of haar zo leuk/lief/grappig vindt. Een liefdesbrief is dé manier om dat te doen, maar hoe maak je die? Lieke van den Krommenacker typt op bestelling liefdesbrieven voor anderen. Ze geeft jou haar beste tips. 

Shutterstock

Valentijnsdag is dé dag waarop je een ander mag vertellen waarom je hem of haar zo leuk/lief/grappig vindt. Bijvoorbeeld met een geknutseld cadeautje of kaart! Hier zijn twee leuke voorbeelden om te knutselen:

Danilo-presenting-largest-display-of-origami-dogs_tcm25-647726-Beeld Guinness World Records

Heb jij wel eens iets van origami gevouwen? Dan weet je vast dat dat best een priegelwerkje is. Twee Braziliaanse fanaten draaien hun hand er niet voor om. Ze maakten 1010 origami-hondjes in zestig dagen tijd: een wereldrecord.

Foto: ANP

Van sneeuwpret in ons land tot rood water in een Indonesisch dorp. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste, leukste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Schaatsen op flinterdun natuurijs in Friesland. Foto ANP

Vorig weekend bonden een paar ijsliefhebbers de schaatsen toch maar onder. Het bleef bij wat geklungel aan de kant van een plas. Écht natuurijs hebben we deze winter nog niet gezien. Komt het nog wel? KNMI-klimaatexpert Peter Siegmund geeft antwoord.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Still uit Waarom bleef je niet voor mij?
Voor ouders

Als kind stapte haar moeder uit het leven. In haar documentaire stelt Milou Gevers basisschoolkinderen nu de vragen die niemand haar destijds durfde te stellen. Kidsweek vroeg Gevers wat je kunt doen voor kinderen die zoiets meemaken.

Verjaardagstaart. Foto: Shutterstock

Joost en Nicole uit het Brabantse Uden zijn een stel. Toevallig zijn ze op dezelfde dag (28 januari) jarig. Dat is al bijzonder, maar het wordt nog gekker. Hun dochtertje Bobbi is ook op dezelfde dag geboren.

Foto: National Museum of Wales

Een meisje van vier jaar heeft iets ontdekt waar veel wetenschappers alleen maar van kunnen dromen. Tijdens een wandeling op het strand vond ze een voetafdruk van... een dinosaurus!

Foto: Shutterstock

We horen je denken: 11.000 euro voor een paar sneeuwballetjes?! Toch heeft de Engelse politie twee mannen voor dat bedrag op de bon geslingerd. Niet zozeer vanwege de sneeuwballen, maar wel omdat de mannen honderden mensen bij elkaar hadden gekregen, die dicht op elkaar stonden.

Tips tegen verveling op een regenachtige dag. Foto: Shutterstock

Op een druilerige, grijze dag in lockdown als vandaag ligt verveling op de loer. Maar met deze tips hoef jij je écht niet te vervelen. Zelfs niet als het pijpenstelen regent!

Coronapoly - Anna Grooten

Niet naar de gevangenis, maar in quarantaine. Anna Grooten (19) uit Heerenveen bedacht een totaal nieuwe versie van Monopoly: Coronapoly. 

ANP - babypanda Fu Bao

Alvast een waarschuwing: de kans op smelten is erg groot. Baby-reuzenpanda Fu Bao gaat viral met een video waarin hij er niet over piekert om z'n verzorger los te laten. 

Koss met z'n gezin in Nieuw-Zeeland. Privéfoto

Anderhalve meter? Niet voor Koss (11). Zijn gezin vertrok vlak vóór de tweede Nederlandse lockdown van Haarlem naar Nieuw-Zeeland. Daar is praktisch geen corona meer. ‘Zwemmen, uiteten, naar de dierentuin: alles kan.’ 

Foto AFP

Russische TikTokkers komen massaal in actie voor de Russische politicus Aleksej Navalny. Die zit in een Russische cel. 

Still uit Het Klokhuis. Foto NTR

Wat is dood? En hoe neem je afscheid van een dierbare? Het Klokhuis zoekt het uit in de serie Dood en Afscheid. Fay (12) kan erover meepraten. Haar moeder overleed in 2017 aan kanker. ‘Na haar dood was ze nog mijn mama, maar ook heel iemand anders.’

Beeld:  Facebook South Cariboo Search and Rescue

Het zal je maar gebeuren. Je maakt een vette tocht op een sneeuwscooter, maar raakt verdwaald. En je moet een ijskoude nacht in de sneeuw doorbrengen, in een grot die je zelf gegraven hebt. Het overkwam een 17-jarige jongen uit Canada. 

Katy Perry - ANP

Ophef over Katy Perry. Of eigenlijk over haar hondje Nugget. De Amerikaanse zangeres zegt op Twitter dat ze er klaar voor is om vegan te gaan leven. Maar dat Nugget daar ook aan meedoet, vinden veel van haar volgers een slecht idee.

Foto: ANP

Van sneeuwpret in ons eigen landje tot een vulkaanuitbarsting in Indonesië. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste, leukste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Wit zeepaardje in Sea Life Sydney. Foto Sea Life Sydney

Magische beelden uit Australië. Honderden ieniemienie zeepaardjes komen er uit de buidel van dit mannelijke witte zeepaardje. Witte zeepaardjes zijn een bedreigde diersoort. In de Australische stad Sydney proberen ze de soort te redden.

Sneeuwpop maken op het Museumplein in Amsterdam, 2018. Foto ANP

Het gaat dit weekend (waarschijnlijk) sneeuwen. Kidsweek is op zoek naar de leukste sneeuwpretfoto's! Heb jij je slee al uit de kast gehaald?

Een steenmarter knaagde zich dwars door de kabels heen. Foto Shutterstock

11.000 (!) huizen en bedrijven in de Achterhoek (Gelderland) zaten dinsdag urenlang zonder stroom. Een eigenwijs steenmartertje beet zich door de kabels van een elektriciteitsstation. 

Marijke Boudewijns

Hoe richt ik mijn bureau in? Hoe werken staartdelingen ook alweer? Marijke Boudewijns (30) laat het zien aan kinderen op haar Youtube-kanaal 'Geflipt?!'. Informatie waar ook ouders baat bij hebben in deze lockdown. In dit artikel deelt Marijke, zelf juf van...

Nikkie in Make-up Cup. Foto Chris Pauw

Wie wordt dé nieuwe make-up-artiest van Nederland? In Make-up Cup strijden tien jonge talenten om die titel. En wie kan die het beste begeleiden en beoordelen? Nikkie de Jager (NikkieTutorials) natuurlijk! 

evans mols

Op Pakjesavond kreeg Evans (10) een metaaldetector. Tijdens zijn tweede zoektocht deed hij al meteen een serieuze (en gevaarlijke) vondst. Die mocht hij zelf laten ontploffen. En daar maakte hij een filmpje van.

Trump Header ANP

En dan gebeurde het vandaag toch nog. De Amerikaanse President Trump heeft voor het eerst toegegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren. 

Stijn met zijn vondsten bij de politieauto.

Stijn (9) uit Tholen (Zeeland) was even de honden uitlaten, toen hij iets in de sloot zag. Hij besloot het eruit te vissen. Het bleek een zware kluis te zijn, mét waardevolle sieraden en munten erin! ‘Het was een bijzonder avontuur en ik ging ook nog viraal’, vertelt hij.

Politie-agenten op de fiets met zwaailichten

Bij zwaailichten denk je waarschijnlijk niet meteen aan een fiets, maar eerder aan een snelle politiewagen of ambulance. Toch is het precies wat zes politieteams in Nederland op dit moment testen.

Kat gered uit vuilniszak. Foto: Instagram minprirody73

Deze Russische kat is het nieuwe jaar goed begonnen. Hij ontsnapte uit een vuilniszak, vlak voor hij in de afvalscheidingsmachine zou worden gegooid. Nu is hij zelfs benoemd tot vice-minister.

De robots van Robot Dynamics swingen de pan uit

Nee, deze beelden zijn niet door een computer gemaakt. De robots in dit filmpje zijn écht zo soepel in de heupen! De video is gemaakt door een robotbedrijf en sinds gisteren al meer dan tien miljoen (!) keer bekeken op YouTube.

Een nieuwsgierige eekhoorn. Foto: Shutterstock

Een goede buur is beter dan een verre vriend. Dat bewijst nieuw onderzoek over eekhoorns. Daaruit blijkt dat de knaagdiertjes die een goeie band met hun 'buren' hebben, langer leven. 

Eline is wereldkampioen schaken. Foto: Eline Roebers

De beste van de wereld is ze. Eline (14) heeft de finale van het online WK Schaken gewonnen in de categorie tot en met 14 jaar. ‘Ik doe niets liever dan schaken.’

grévy-zebra-jong-geboren-Safaripark Beekse Bergen

Beschuit met muisjes in Safaripark Beekse Bergen. Daar is namelijk een klein zebraatje geboren. Ze heet Lara en ze is behoorlijk zeldzaam.

Saméo komt in actie voor kinderen met kanker. Foto: privébezit.

Elk jaar krijgen zo’n zeshonderd Nederlandse kinderen kanker. En één op de vier kinderen overleeft dat niet. De Kinderadviesraad van het Prinses Máxima Centrum (een ziekenhuis voor kinderen met kanker) wil daar iets tegen doen. Saméo (11): 'We halen geld op voor meer onderzoek.'

Wereldrecord zitten in ijsblokjes. Foto: AFP

De Franse Romain Vandendorpe is een echt ijskonijn. Hij verbrak namelijk het wereldrecord zitten in ijsblokjes. Hij zat er tot z'n nek in en hield het wel twee uur en 35 minuten vol! Dat is veertig minuten langer dan het vorige record.

rode kruis gezinnen warme maaltijd

Door de aanhoudende coronacrisis kunnen steeds meer mensen hun werk niet meer doen. Sommigen hebben niet genoeg geld om hun eten te betalen. Voor die mensen komt het Rode Kruis in actie. Kidsweek hielp een handje mee en zamelde 3000 euro in.

Een sneeuwpop op het beroemde Times Square in New York. Foto: AFP

Een enorme sneeuwstorm heeft een deel van de Verenigde Staten bedekt met een dik pak sneeuw. Van soms wel meer dan één meter (!) dik. Dat levert mooie plaatjes, maar ook overlast op.

Sarina Wiegman. Foto: ANP

Hoera voor Sarina Wiegman. Ze heeft bij de FIFA Awards de prijs gekregen voor beste coach van een vrouwelijk voetbalteam. Wereldwijd! Wist jij dit al over haar?

Kangoeroes kunnen communiceren met mensen. Foto: Shutterstock

Het klinkt als een 1-april-grap, maar daar is het nog een beetje te vroeg voor. Kangoeroes kunnen communiceren met mensen! Dat zegt een groep Australische en Engelse onderzoekers. 

Unsplash

Ruimte-fans opgelet! Komende weken is er iets bijzonders te zien aan onze sterrenhemel. De planeten Jupiter en Saturnus lijken dan superdicht bij elkaar te staan. Iets wat bijna nooit voorkomt.

Come Away - recensie
3.5
Film

Come Away is het verhaal van Alice en Peter. Ja, die van Alice in Wonderland en Peter Pan. Dat kán niet anders dan een film vol fantasie opleveren. 

Ivan is model voor Paarse Vrijdag. Foto: Jasper Groen

Ga jij vandaag in het paars naar school? Dan laat je zien dat iedereen zichzelf mag zijn. Ivan (11) werd geboren als meisje, maar voelt zich jongen. Hij staat model op Paarse-Vrijdag-posters op basisscholen door heel Nederland. ‘We zijn allemaal evenveel waard.’

Koraalrif is heel belangrijk voor onze planeet. Foto: Shutterstock

Je hoort vast niets nieuws als we je vertellen dat het slecht gaat met het koraal in onze wereldzeeën. Nederlandse studenten gingen op zoek naar een manier om het afsterven van dat oh-zo-belangrijke koraal te voorkomen. Hun waarschuwings-systeem heeft nu een grote internationale prijs gewonnen.

Horecazaken verkopen massaal afhaalmaaltijden. Foto ANP

Het zijn bittere tijden voor hotels, restaurants en cafés in ons land. Een Alkmaarse zanger steekt ze een hart onder de riem met zijn lied Take away, Thuisdiner.

Vince: 'Ik ben in dit hotel geboren.'

Dichte restaurants, vliegtuigen aan de grond. De coronacrisis heeft veel invloed op onze economie. En op de banen van duizenden Nederlanders. Dat merken ook deze kinderen.

TIME Kid of the Year - Gitanjali Rao

Drie hoeraatjes voor Gitanjali (15) uit Amerika! Ze is door het superstatige Amerikaanse tijdschrift TIME uitgeroepen tot Kind van het Jaar.

Ambergrijs zit in de darmen van sommige potvissen. Foto: Shutterstock

Een Thaise visser heeft een bijzondere vondst gedaan. Op het strand zag hij een enorme brok van iets liggen. Het bleek om de de darminhoud van een potvis te gaan. En laat dat nou héél veel geld waard zijn!

Leeuwenwelpjes Burgers' Zoo

Om op te vreten, zo schattig zijn ze. Sinds gisteravond heeft Burgers' Zoo er drie babyleeuwtjes bij. De dierentuin in Arnhem deelt vandaag de eerste beelden.

Fucking wordt fugging. Foto: AFP

Het Oostenrijkse dorpje Fucking verandert zijn naam vanaf 1 januari in Fugging. Hoewel de plaatsnaam voor veel mensen juist heel grappig was, konden de inwoners van het dorp er niet meer om lachen.

Semi-naaktslak, foto David Tempelman

Er is een nieuw en bijzonder diertje ontdekt in Nederland. Het is een soort naaktslak, maar toch ook niet helemaal. Hij heeft namelijk een huisje op zijn rug, maar daar past hij met geen mogelijkheid in.

De twee in het afgebrande Moria. Foto: JustAMillion

Nog maar even geleden stonden er duizenden tenten, waarin vluchtelingen woonden. Na een verwoestende brand werd het Griekse kamp Moria één grote vuilnisbelt. Lize Marie (12) en Marc Floor (14) uit Apeldoorn maakten er een videoclip. ‘We willen kinderen helpen die het een stuk slechter hebben.’ 

Beeld: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Niet iedereen kan zelf maandverband betalen. Foto Shutterstock

Gratis maandverband en tampons voor iedereen dat nodig heeft. Schotland is het eerste land ter wereld dat daarmee gaat beginnen. Deze week is daar een wet voor aangenomen. 

Trump vs Biden, Foto: ANP

De Amerikaanse president Trump heeft tegen zijn team gezegd dat het de macht moet overdragen aan Joe Biden. Toch wil Trump nog niet toegeven dat hij de verkiezingen heeft verloren. 

UniKids

Esmée, Zohal, Emmie, Deeba en Esther zijn dol op zingen. Samen vormen ze UniKids. Met rapper Tur-G hebben ze een nummer gemaakt, waarmee ze geld willen ophalen voor UNICEF. 'We willen dat het iets betekent.'

Kamelenbibliotheek Beeld: Save the Children

Mahadiya (13) woont in Ethiopië. Haar school is dicht vanwege corona. Online lessen zijn geen optie: ze heeft ook geen internet. Maar ze kan wél blijven leren. Dankzij een... kameel! 

Jos B. Foto: ANP

Jos B. is veroordeeld tot 12,5 jaar cel. De rechtbank in Maastricht houdt hem verantwoordelijk voor de dood van Nicky Verstappen (toen elf jaar) in 1998.

‘Grootste Kinderrechtenles’ met UNICEF. Foto Guus Schoonewille voor Save the Children

Het is de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Op basisschool de Korenaer in Oss geeft UNICEF-ambassadeur (en presentator) Klaas van Kruistum daarom vandaag de ‘Grootste Kinderrechtenles’. Ook Kaat (9) doet mee. 'Als kinderrechten niet worden opgeschreven, zal het ook minder goed gaan met kinderen.'

Rupert Grint. Foto: Reuters

Rupert Grint, bekend als Ron Wemel uit de Harry Potter-films, schrijft geschiedenis. Hij haalde als snelste ooit de één miljoen volgers op Insta. 

Kasteel Helmond - foto Shutterstock

En de winnaar is... Kasteel Helmond! Volgens kinderen is dat het allerleukste museum van Nederland. Zij hebben cijfers gegeven aan musea. Kasteel Helmond scoorde gemiddeld een 9,3! 

appen achter stuur - anp xtra

Zitten jouw ouders wel eens met hun mobiel te klooien tijdens het autorijden? Dat kan ze vanaf nu duur komen te staan. De politie speurt vanaf maandag met slimme camera's naar automobilisten die achter het stuur een telefoon vasthouden. Als eerste land in Europa.

Facebook

Verkiezingsgekte in de VS. Dan hebben we het dit keer niet over de presidentsverkiezingen. In het kleine plaatsje Rabbit Hash is deze week een bijzondere nieuwe burgemeester gekozen: de Franse bulldog Wilbur.

shutterstock_divali

Een belangrijk feest voor hindoes over de hele wereld: komende week vieren zij Divali, ook wel het lichtjesfeest genoemd. Maar wat wordt er precies gevierd? En vanwaar de naam lichtjesdag?

Marie Claire - Week van het Gehandicapte Kind

Kinderen met een handicap kunnen niet altijd meedoen met de rest. In de Week van het Gehandicapte Kind wordt daar aandacht voor gevraagd. Marie Claire (13): ‘Het is belangrijk dat kinderen met en zonder handicap gewoon samen dingen doen.’

The Spirit of the Rose - Shutterstock

Een zeldzame diamant is in Zwitserland voor een recordbedrag verkocht. Namelijk voor wel 22 miljoen (!) euro. De glimmer is bijzonder, omdat hij paars-roze van kleur is.

In een straat in Utrecht is een skelet gevonden. Dit beeld is ter illustratie. Foto Shutterstock

Krak! Toen een machinist in Utrecht uit zijn graafmachine stapte, wist hij niet wat hem overkwam. Hij liep zo over een schedel van een mens.

Fabrikant Pfizer noemt de resultaten van hun corona-vaccin een mijlpaal. Beeld: Shutterstock

Hoopvol nieuws uit de Verenigde Staten. Daar is een vaccin gemaakt tegen het coronavirus dat goed lijkt te werken. Dat blijkt uit tests die de afgelopen maanden op duizenden mensen zijn gedaan. Experts spreken van een doorbraak, maar er zijn nog wel haken en ogen.

Spuitjes, welk kind wordt er niet blij van? Foto: Shutterstock

Een bijzonder advies aan ouders op de website van de gemeente Amsterdam. De gemeente roept iedereen op om Sint-Maarten dit jaar lekker thuis te vieren. En om in plaats van snoepgoed... spruitjes te geven! Als dát niet smullen wordt...

Filmstill van Guus in zijn film voor Spieren voor Spieren.

Guus (7) heeft een ernstige spierziekte. Deze week stond hij in de papieren versie van Kidsweek. Guus is het gezicht van een campagne voor kinderen zoals hij. Er is ook een film over hem gemaakt.

Self-Transcendence 3100 Mile Race - Beeld: EPA

Het klinkt ongelooflijk, maar het is echt gebeurd. Een hardloopwedstrijd van 4.989 (!) kilometer lang. Dat is ongeveer een wandeling van Utrecht naar de Turkse hoofdstad Istanboel en terug.

Verkiezingen VS: Trump vs Biden.Foto ANP
Update

Al drie dagen worden er stemmen geteld in de Verenigde Staten. Maar er is een dikke kans dat we vandaag toch echt weten wie de winnaar is van de presidentsverkiezingen. Ben je de kluts inmiddels een beetje kwijtgeraakt? Geen paniek. In dit artikel lees je het laatste nieuws.

Foto: ANP

Leuk uitje gepland de komende weken? Stel dat nog maar even uit. Premier Rutte maakte afgelopen dinsdag de nieuwste corona-maatregelen bekend. Nederland gaat toch weer iets meer op slot. 

Er zijn minder konijnen in Nederland dan in 2006. Foto: Shutterstock

Goed nieuws over de otter en de bever. Daar zijn er steeds meer van in Nederland. Daarom zijn ze van de Rode Lijst van bedreigde zoogdieren gehaald. Helaas zijn er ook dieren aan de lijst toegevoegd. Met de haas en het konijn gaat het niet goed.

Een afgezette straat in Wenen, na de aanslag. Foto: Reuters

Verdriet en verslagenheid in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Er is gisteravond geschoten in het centrum van de stad. Het gaat waarschijnlijk om een terroristische aanslag. Vier mensen zijn overleden en minstens vijftien mensen raakten gewond. 

Baby Shark - Youtube-Pinkfong

Simpel, eentonig, maar ook behoorlijk aanstekelijk: het kinderliedje Baby Shark is sinds vandaag de meest bekeken video op Youtube. 

Still uit #Lockdocks. Maiza is het meisje aan de linkerkant. Beeld: Human

Maart 2020: scholen gingen dicht, kinderen mochten wekenlang thuis geen vriendjes ontvangen. In ZappDoc: #Lockdocs filmden Nederlandse kinderen in verschillende landen zichzelf tijdens coronatijd. Maiza (11) uit Almere deed ook mee. 'Ik besefte dat wij het hier niet slecht hebben.’ 

Halloween schmink kinderen tips - Foto: Shutterstock

Boooeeehh! Schrok je? Het is vandaag Halloween, het feest van het grote griezelen. Daar horen maskers en kostuums bij waar je de rrrillingen van krijgt. Heb je daar nog helemaal niet over nagedacht, maar wil je wél een (corona-proof) feestje vieren? Met deze last-minute schminktips kan jij thuis volop griezelen!

De groep in het Museon. Foto: Rolf Rosing

In het Museon in Den Haag is een fonkelnieuwe tentoonstelling geopend. Bij MUSIC! - van Beethoven tot Beyoncé gaat het om muziek horen, maken en voelen. Wat vindt het testteam ervan? 

Stelling Judie Greta

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Reuters-405003429-rashford

Geen kind mag met honger z'n bed in. Dat is al tijden de boodschap van Manchester United-spits Marcus Rashford. Hij wil gratis maaltijden voor schoolkinderen, ook in vakanties. Nu de politiek niet meer meewerkt, krijgen de kinderen steun uit een andere hoek.

Rutte en De Jonge. Beeld: ANP

Het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus in Nederland gaat nog steeds omhoog. Dinsdagavond hielden premier Rutte en minister De Jonge weer een toespraak. De regels die er nu zijn, blijven nog zeker tot december gelden. ‘Ga er maar vanuit dat we Sinterklaas in kleine kring vieren’, zei de premier.

Beeld: Jeroen Kloppenburg

Bijzondere beelden uit natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen. Een vos was wel heel nieuwsgierig naar Thijs (10) uit Deventer, die het dier aan het fotograferen was. En dat vond Thijs toch wel 'een beetje' spannend.

I Am Greta
4.5
Film

I Am Greta geeft een inkijkje in het leven van klimaatactiviste Greta Thunberg (17). De film laat zien dat haar strijd zeker niet altijd makkelijk is.

Bultrug-humpback. Foto: Kidsweek

Wist jij dat walvissen een groot wapen zijn in de strijd tegen klimaatverandering? Ze zijn namelijk echte CO2-vreters. In 7 weetjes lees je hier hoe dat werkt.

Nazca geoglief. Foto: AFP

Wauw! Dit is niet zomaar een kattenplaatje. De pas ontdekte rotstekening is waarschijnlijk eeuwenoud. Honderden jaren lag -ie verstopt.

Privefoto Leer te Durven

Ben jij vaak bang of maak je je snel zorgen? Dan kan deze tijd van corona extra moeilijk voor je zijn. Dat geldt ook voor Noor (9) uit Naarden. Daarom doet ze een online training. Gewoon vanuit huis. ‘Ik hoop dat ik straks niet meer bang ben.’ 

Een vrijwilliger van het Natuurhulpcentrum Opglabbeek met een van de kuikens

De familie Oehoe ken je vast wel. Ze werden Kidsweek Dier van het Jaar 2020. De drie uilskuikens gingen van een plantenbak op een Belgisch balkon naar een vogelopvang. Nu zijn ze vrijgelaten in het wild. 'Ze hebben leren jagen in een kooi', vertelt bioloog Frederik Thoelen.

Jackson Oswalt - Youngest Person To Achieve Nuclear Fusion. Beeld Guinness

Jackson (15) uit de Verenigde Staten kreeg iets voor elkaar dat voor veel mensen niet eens te begrijpen is. Toen hij twaalf was bouwde hij een werkende mini-fusiereactor. Omdat hij de jongste ooit is die dat kan zeggen, staat hij nu in het Guinness World Records-boek. 

I Am Greta

I Am Greta. Zo heet de nieuwe film die is gemaakt over het leven van klimaatactiviste Greta. En voor kinderen die hem willen zien is er goed nieuws. Je kunt er morgen gratis naartoe!

rode kruis gezinnen warme maaltijd

Nu het coronavirus weer in volle vaart door Nederland raast, kunnen steeds meer mensen hun werk niet meer doen. Sommige van die mensen hebben niet genoeg geld meer om hun eten te betalen. Voor die mensen komt hulporganisatie Het Rode Kruis in actie.

Ruben

Al 150 verschillende heeft ie er. Ruben (12) uit Veenendaal verzamelt winkelwagenmuntjes. Maar da's nog niet zo makkelijk. 

Beeld: Jos Baart

Hoera! De familie Oehoe mag zich officieel Kidsweek Dier van het Jaar 2020 noemen. De titel hebben ze meer dan verdiend, want ze haalden meer dan de helft de stemmen binnen.

De quokka: het vrolijkste dier op aarde''. Foto: Shutterstock

Schattige dierenfilmpjes: wie houdt er niet van? Wetenschappers hebben nu ontdekt dat er naar kijken ook nog eens echt goed is voor je gezondheid. 

Luuk in de sneeuw

In Nederland vallen de blaadjes net van de bomen. Maar in de Alpenlanden heeft Koning Winter al flink huisgehouden. ‘Ik dacht: eindelijk sneeuw!’

Ultra Strips Down Youtube DR

In een Deens kinderprogramma worden volwassen mensen letterlijk in hun nakie gezet. Kinderen mogen de bloterds allerlei vragen stellen. Maar waarom?

David Attenborough. Foto: Reuters

De Britse bioloog en televisiemaker David Attenborough maakt gehakt van alle records op Instagram. Wie zijn films niet kent, ziet misschien gewoon een grijs, oud mannetje. Toch is er meer dan genoeg over hem te vertellen.

Teckel Zazou

Teckel Zazou uit Naarden mag zich de ‘leukste hond van Nederland’ noemen. De teckel heeft die titel gekregen van radiostation Radio 10. Kahlan (12), het baasje van Zazou, is zo trots als een pauw.

Happy Meal Kinderboekenweek

Het speeltje bij 't Happy Meal: voor veel kinderen is het dé reden om langs de Mac te gaan. Tijdens de Kinderboekenweek kun je even niet meer kiezen voor een gewoon speeltje. Je krijgt sowieso een leesboek.

Beeld: Youtube Mathijs ten Hagen

Mathijs (11) heeft een hobby die nét even anders is dan Fortnite of voetbal. Hij is de jongste Nederlander met een lasdiploma én maakt filmpjes over lassen op Youtube. 'Lassen kan ik elke dag wel doen.'

De-lederschildpad-in-de-Oosterschelde-foto-Landelijke-Eenheid-Zuid-West

2,5 meter lang is ie: de schildpad dat gisteravond in de Oosterschelde dobberde. Het dier hoort eigenlijk thuis in de Atlantische Oceaan. Heel bijzonder dus dat hij zich even langs onze kust liet zien!

Roze dolfijn. Beeld Shutterstock

Heb jij wel eens een roze dolfijn gezien? Kleine kans, want daar zijn er niet zoveel van. Ooit was het roze dier het symbool van het Aziatische Hongkong. Maar daar kwamen ze de laatste jaren steeds minder vaak voor. Nu zijn ze terug van weggeweest. Met dank aan… corona.

Anne-Mar Zwart presenteert De Plaagmuur. Foto: EO
Week tegen Pesten

Al zes jaar maakt presentatrice Anne-Mar Zwart tv-programma’s over pesten. Na de Anti Pest Club komt ze nu met het gloednieuwe: De Plaagmuur. ‘Daarin kan alles besproken worden. Ook anoniem.’  

Vasilis en de buurtkinderen.

Klimmen, klauteren, glijden. Vasilis (9) uit Utrecht is dol op het speeltoestel in zijn wijk. Maar de gemeente wil van het ding af. Iets wat Vasilis niet (zomaar) over zijn kant laat gaan. 

Foto: Gemeente Sint-Truiden

Lorenzo (10) uit België verloor zijn opa aan corona. Afscheid nemen kon niet. Zondag mocht hij zijn boodschap voor opa Luc uitspreken voor zo’n honderd mensen. 

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Rioolwaterzuivering. Foto: ANP

Vanaf vandaag wordt door heel Nederland het rioolwater onderzocht op virusdeeltjes van corona. Maar wat hebben we daar eigenlijk aan?

Foto: ANP

Ruimteliefhebbers zijn door het dolle. Er is misschien leven mogelijk op Venus! Maar bewijs is er nog lang niet.

Foto: ANP

Een giga-klus kun je het wel noemen. Het beroemde, nagemaakte VOC-schip ‘De Amsterdam’ maakt zich op voor een grote opknapbeurt. Lees alles over de klus in acht weetjes.

De drie kuikens op het balkon. Foto: Jos Baart

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2020? Wordt het de familie Oehoe?

De mensen in Moria hebben geen dak meer boven hun hoofd. Foto: AFP

Ruim vierhonderd kinderen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria mogen naar verschillende Europese landen komen. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie, door een Duitse minister.

Julia

Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Vandaag is het de Dag van de Scheiding. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders wonen na zo'n scheiding bij allebei hun ouders. Hoe is dat? Julia (9): 'Je moet je erbij neerleggen.'

Foto: ANP

Het is druk in onze natuur. Zó druk dat het soms de spuigaten uitloopt. Dat vertellen boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten deze week in tv-programma De Monitor. Hoe dat precies zit, vragen we Staatsbosbeheer-boswachter Lisa Wassenaar.

Mick: 'ook de hele grote pak ik op.' Foto: privébezit

Hij viste deze zomer 1150 Amerikaanse rivierkreeften uit het water. Daarmee won Mick (7) uit Broek op Langedijk een grote viswedstrijd in zijn gemeente. 'Rivierkreeften...

Frank Oppedijk is de beste kunstfluiter van Nederland. Foto screenshot Youtube Verrassend Klassiek

Frank Oppedijk uit Amersfoort is bepaald geen flierefluiter. Wat hij wel is? De beste kunstfluiter van de hele wereld. 

De wolvin op de Veluwe. Beeld: Natuurmonumenten

Drinkend bij een poel en slepend met een ree. Boswachters van Natuurmonumenten maakten unieke beelden van een wolvin op de Veluwe. Nooit eerder werd in Nederland een wolf zo vaak en zo scherp vastgelegd. Het lijkt erop dat ze zich erg thuis voelt in het gebied. 

Foto: Elvin Boer

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Ook op het Koning Willem-Alexander College gaan de leerlingen weer de schoolbanken in. Dit Brugklas-seizoen maken we kennis met maar liefst vijf nieuwe leerlingen. De komende tijd stellen we ze allemaal aan je voor. Dit keer: Sophie, gespeeld door Madelief.

Foto: Elvin Boer

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Ook op het Koning Willem-Alexander College gaan de leerlingen weer de schoolbanken in. Dit Brugklas-seizoen maken we kennis met maar liefst vijf nieuwe leerlingen. De komende tijd stellen we ze allemaal aan je voor. Dit keer: Pieter, gespeeld door Déjan.

Foto: Elvin Boer

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Ook op het Koning Willem-Alexander College gaan de leerlingen weer de schoolbanken in. Dit Brugklas-seizoen maken we kennis met maar liefst vijf nieuwe leerlingen. De komende tijd stellen we ze allemaal aan je voor. Dit keer: Farid, gespeeld door Rami.

Varken Gertrude heeft een chip in haar hersenen. Foto: Neuralink / AFP

Meestal zitten chips in computers. Maar Elon Musk deed er iets heel anders mee. Hij stopte er één in de hersenen van een varken. Het is een stap op weg naar zijn doel: mensen met hersenziektes helpen. 

Foto: Shutterstock

Kinderen uit een stad die opgroeien met veel groen in de buurt, zijn beter af dan kinderen die dat niet hebben. Dat blijkt uit onderzoek van twee Belgische universiteiten. 

Liam in het ziekenhuis. Foto: privébezit

Liam (11) uit Rotterdam houdt van woelen door de natuur. Maar vorige week werd hij gebeten door een giftige slang. ‘Ik dacht dat die niet bestonden in Nederland.’ 

Foto: Reuters

72 jaar. Zo lang ging een man uit het Aziatische land Vietnam niet naar de kapper. En dat levert een vrij bijzonder kapsel op.

Olifanten weer bij elkaar. Foto Facebook Zoo Halle

Het verhaal van Dombo, maar dan in het echt. De 39-jarige olifant Pori en haar eerste kalf zagen elkaar deze week, na twaalf jaar, eindelijk weer terug. Pori mocht ook meteen haar kleindochters ontmoeten.

Greta is dolblij. Foto ANP

Lange tijd zag Greta Thunberg (17) geen klaslokaal van binnen. Maar nu gaat ze toch weer naar school. 'Het is geweldig', twittert ze.

Wellington’s beroemde kat Mittens Foto: Twitter @pandoratolson

Wordt het de Nieuw-Zeelandse minister-president, een belangrijke dokter of toch kat Mittens? Dat is de grote vraag bij de verkiezing van Nieuw-Zeelander van het jaar 2020.

Screenshot uit het filmpje. Beeld AFP / Adele Landauer / @adelelandauer_lifecoach

Red everzwijn Elsa! Dat willen (volgens een online petitie) al bijna elfduizend mensen. Het wilde zwijn ging kort geleden de wereld over, nadat het met de laptop van een naakte badgast aan de haal ging. Maar nu wordt hij misschien afgemaakt.

Foto: ANP

Nederland is wel klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons. En om te voorkomen dat we straks weer terug bij af zijn, worden sommige regels weer wat strenger. Dat was de boodschap die premier Rutte gisteren voor Nederland had.

Jordan en zijn verzameling. Beeld: Facebook Jordan The Feline Cat Burglar

Wie bij de Amerikaanse kat Jordan in de buurt woont, moet zijn spullen goed opbergen. Want in het holst van de nacht gaat hij op boevenpad. Om te jagen op... schoenen!

Winsum met het Winsumerdiep. Foto ANWB

Apetrots is de burgemeester van het Groningse Winsum. Zijn dorp is verkozen tot het allermooiste dorp van Nederland. Volgens de jury is Winsum een 'prachtdorp'. 

Foto: Shutterstock

Heel goed nieuws uit Kenia. Het gaat erg goed met de olifanten in dat Afrikaanse land. In tien jaar tijd zijn ze meer dan verdubbeld in aantal. Er wordt in één nationaal park zelfs gesproken over een heuse 'olifanten-baby-boom'. 

Foto: Shutterstock

Fortnite op je telefoon downloaden? Sinds vandaag is dat een stuk moeilijker geworden. De app is verdwenen uit de AppStore en Google Play. Er is gedoe over... geld.

Foto: ANP

Al twee nachten is het onrustig in de Schilderswijk in Den Haag. Er waren relschoppers actief. De burgemeester van Den Haag hoopt dat zijn stad de rust bewaart.

Stijn foto Marjan Noteboom

Stijn (12) uit Markelo is gek op natuur. En op bijen. Hij verzorgt zelf drie bijenvolken. Dit jaar heeft hij al drie keer honing kunnen oogsten.

Job - privéfoto

Drie jaar lang had Job (11) ervoor gespaard. Twee volle mappen met voetbalplaatjes. Maar zijn rugzak, met de plaatjes erin, werd gestolen. Nu is er hulp onderweg.

Kalil - Foto MaffieMoppie

Het is HEET! Maar wat is een hittegolf en hoe werkt zoiets? Kalil (11) legt het allemaal hapklaar voor je uit in zijn nieuwste YouTube-filmpje. 'Nu is het juiste moment.'

Joas
Corona-zomer

Wel of niet op vakantie? In eigen land of toch over de grens? In deze rubriek vertellen kinderen hoe hun zomer eruitziet. Deze week: Joas (11).  

Beeld: Shutterstock

En toen… zat de vakantie er alweer (bijna) op. Terug naar school! Maar wel een beetje relaxed, graag. Zó begint jouw kind blij aan het nieuwe jaar (en jij dus ook). En houden jullie dat vakantiegevoel net wat langer vast in huis. 

Instagram @cynera

Je hoeft echt niet naar een ver eiland om het perfecte Insta-kiekje te schieten. Ook in Nederland zijn zat plekken waar je plaatjes kunt maken die nét anders zijn dan de grachten of bollenvelden. 

Andreas

Woon je in een vakantieland, dan is het in de zomer vaak extra druk. Maar hoe is dat nu zoveel mensen thuisblijven? Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen, vertellen het je deze zomer. Deze week: Andréas (9).

Wagenziek. Foto Shutterstock
Zomerse tips

Lekker luieren aan het water, eindeloos veel ijsjes eten en af en toe een potje tafeltennis. Het is vakantie! Niets fijners dan dat. Hoewel… Er zijn ook dingen aan vakantie die eigenlijk best wel vervelend zijn. Maak je klaar voor een overzicht vol herkenbare ongemakken. Met oplossingen – áls die er zijn. Vandaag lees je het tweede en laatste...

Beeld: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Eenzaamheid bij kinderen neemt toe door corona. Foto Shutterstock

Meer kinderen voelden zich, door corona, de afgelopen tijd eenzaam. Dat zegt de Kindertelefoon. In de maanden maart tot en met mei voerden ze daar meer gesprekken met kinderen over het onderwerp eenzaamheid. Maar ze hebben ook tips om het tegen te gaan! 

Komeet Neowise en Pim. Beeld Roel Weijenberg

Het zijn fantastische weken voor ruimte-fans, want er is iets heel bijzonders te zien aan onze sterrenhemel. Je kunt je vergapen aan een superheldere komeet, Neowise. Dat komt bijna nooit voor. Maar hoe doé je dat? Pim (11) geeft tips.

foto Youtube Gert Jakobs

Drie jongens uit Drenthe maakten tijdens hun vakantie een praatje met een dakloze. Toen ze door kregen dat hij een blauw oog had, gingen ze op pad om hem te helpen. Ze kwamen terug met een tas vol eten en geld.

De beste Instagram-plekken van Nederland. Foto: Shutterstock

Je hoeft echt niet naar een ver eiland om het perfecte Insta-kiekje te schieten. Ook in Nederland zijn zat plekken waar jij Insta-waardige plaatjes kunt maken die nét even anders zijn dan de grachten of de bollenvelden. Kijk je mee?

Het monument bij Vijfhuizen. Foto ANP

Het is vandaag zes jaar geleden dat de ramp met de MH17 gebeurde. 298 mensen kwamen daarbij om, waarvan 196 uit Nederland. Vandaag wordt stilgestaan bij de slachtoffers, zoals elk jaar, met een herdenkingsdag. Niet bij elkaar, maar digitaal.

Paleis Soestdijk. Foto Shutterstock.jpg

Ooit was Paleis Soestdijk een plek van pracht en praal. Maar tegenwoordig bladdert de verf van het gebouw. Nu zijn er wilde plannen voor het paleis, én het bos eromheen. Maar niet iedereen is enthousiast over de renovatie.

Zwemmend hert. Foto: Facebook Berry Boer

Het is weer eens wat anders dan karpers in de singels van Gouda. Dat schrijft Gouwenaar Berry Boer op Facebook, boven een filmpje van wat hij gisterenochtend vroeg in het water zag. Geen vissen, maar een hert kwam zwemmend voorbij!

Shutterstock

Toetjes, toetjes en nog eens toetjes... Zoetekauwen opgelet! Binnenkort opent in Apeldoorn een restaurant met alleen maar desserts op de kaart. 

Koraal van Burgers Zoo

39 steenkoralen, veertig zachte koralen en vijftien vissen. Deze week gaan ze op transport, van ons eigen Burgers’ Zoo naar een dierenpark in Berlijn. En daar zijn ze in Arnhem best trots op. ‘We zijn de hofleverancier van koraal in Europa.’

Tim en z'n gevonden bom

Vorig jaar viste Tim (10) al een granaat op tijdens het magneetvissen. En blijkbaar heeft hij een explosief neusje. Want deze week haalde hij een nog grotere bom uit het water. En hij mocht 'm zelf laten ontploffen!

Foto: Vera
Corona-zomer

Wel of niet op vakantie? In eigen land of toch over de grens? In deze rubriek vertellen kinderen hoe hun zomer eruitziet. Deze week: Vera (13).  

Foto: Shutterstock

Nederland staat bekend als fietsland. Maar toch heeft één op de negen Nederlandse kinderen geen fiets. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB.

Komeet Neowise. Foto: Sonnenborgh

Een komeet die vanaf onze aarde te zien is: dat komt maar zelden voor. Deze zomer kun je je vergapen aan Neowise. Zélfs met het blote oog.

Emma met haar goudblonde lokken. Foto: privébezit.

Van zichzelf heeft Emma (7) een ‘bolletje zonder haar’, zoals ze het zelf noemt. Maar Emma wilde ook wel eens rondlopen mét haar op haar hoofd, net als iedereen. Dankzij Stichting Haarwensen kan ze dat sinds een paar maanden. ‘Mensen staren me niet aan als ik mijn pruik op heb.’

Foto: politie. Blue Whale Challenge

Misschien heb jij er ook al mee te maken gekregen: de blue whale challenge. Het begint als een spel, maar er komen steeds gevaarlijkere opdrachten voorbij. De politie waarschuwt nu: het is nep, doe er niet aan mee!

Sarah Beth met haar gevonden brief. Foto Facebook Message in a Bottle.png

Het is de droom van veel kinderen: een fles in de zee gooien en daar een innige vriendschap aan over houden. Bij Sofia en Sarah Beth (allebei 11) gebeurde het echt!

Beeld: Shutterstock

Je gooit je dobber in het water en wacht tot je beet hebt. En dan... hebbes! Vissen wordt steeds populairder in Nederland. Vooral bij kinderen. 

Beeld: Shutterstock

Emmers vol raapten ze. In een half uurtje tijd. Levy en Simon (10) rapen sigaretten in het park. Ze vinden dat onze natuur niet 'gesloopt' mag worden.

Jan met z'n lokken. Beeld: Facebook Leontien Kuster

Jarenlang je haar laten groeien, er in één keer de schaar inzetten en je vlecht opsturen in een envelop. In één week tijd deden Jan (10), Duuk (11) en Julian (12) het. Stichting Haarwensen maakt er een haarwerk van, bedoeld voor kinderen die het nodig hebben.

Beeld: Kidsweek

Hoe poep en plas je het fijnst op de maan? Zelfs de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA weet het niet. Iedereen mag nu meedoen aan een ontwerpwedstrijd voor een nieuwe ruimte-wc. Lees er alles over in zeven weetjes.

Links: Merna, rechts: Meleknaz

Help ons om onze meest kwetsbare buurten te steunen in deze zware tijd! Die oproep doen vijftien burgemeesters uit heel Nederland aan de regering. Ze willen actie. Zeker ook voor de kinderen die daar wonen, zoals Meleknaz (10) en Merna (11).

Kyano: 'Ik kon me beter concentreren.'
Raar schooljaar

In maart veranderde in één klap de rest van het schooljaar. Vanwege het coronavirus sloten de scholen en kregen jullie les vanuit huis. De eindtoets ging niet door en ook de eindmusicals liepen anders dan anders. Kidsweek blikt terug op het rare schooljaar met achtstegroepers Isil (11), Kyano (12) en Bente (12). Deel één: Kyano. 'Dit komt in de...

Steeds meer tekenbeten in Nederland. Foto: ANP

Steeds meer mensen worden gebeten door een teek. Niet fijn, want een tekenbeet kán de ziekte van Lyme overbrengen. Hoe voorkom je zo'n beet?  

Klaartje

De collecteweek van het Rode Kruis komt eraan. Maar langs de deuren kan Klaartje (8) uit Purmerend dit jaar niet. Ze bedacht een andere manier om toch geld op te halen. ‘Mensen hebben de hulp gewoon nodig.’

Eindelijk van dat geschreeuw af. Foto: ANP

'SCHIETEN, NU!' 'Hee scheids, let eens op!' Voor de corona-crisis hadden sportende kinderen er soms behoorlijk wat last van: schreeuwende ouders langs de zijlijn. Nu die niet meer welkom zijn vanwege de corona-regels, is er veel meer rust. Dat schrijft de NOS. Kidsweek is benieuwd: mag het van jou altijd zo blijven? 

Scheetje. Beeld: Shutterstock

Mocht je binnenkort naar Oostenrijk gaan, let er dan even op dat je je windjes binnenboord houdt. Tenminste, als er politie in de buurt is. Een man die expres een harde scheet liet terwijl hij in gesprek was met een agent, hield daar een boete van vijfhonderd euro aan over.

Marcus Rashford. Beeld: Reuters

‘Geen kind mag met honger z'n bed in. Doe iets!’ Deze boodschap had Manchester United-spits Marcus Rashford deze week voor zijn regering. En die kwam aan. 

Fortnite seizoen 3. Beeld: Epic Games

Vandaag is het eindelijk zover: seizoen 3 van de populaire game Fortnite komt uit. Dit moet je erover weten.

foto Eco-Runner Team Delft - EcoRunner X 9

Daar is ie-dan: de Eco-Runner X! Volgens zijn ontwerpers, 27 Nederlandse studenten, is het de meest efficiënte waterstof-stadsauto ter wereld. Maak kennis met 'm in zeven weetjes.

Boeken

Bij de bibliotheek in Groesbeek geloofden ze hun ogen niet. Deze week werd daar het boek Terug naar Oegstgeest ingeleverd. Precies 39 jaar, 13 weken en 5 dagen te laat!

Van links naar rechts: Miracle, Omar, Jeniah en Raphael

Overal ter wereld wordt geprotesteerd tegen racisme. Maar wat is dat eigenlijk? En wat merken Nederlandse kinderen ervan? 'Ik heb grote dromen, maar ik weet niet of ze uitkomen.’

MH-17-proces. Foto ANP

De rechtszaak over de ramp met vlucht MH17 is, na maanden stilte, weer verder gegaan. Er zijn vier verdachten in beeld. Maar wat gebeurde er ook alweer met de MH17? En waar gaat de rechtszaak over? We praten je bij in vier stappen.

Facebook Herberg De Brabantse Kluis

Een wel heel spannende ontdekking tijdens het slopen van een Brabants muurtje. Er zat namelijk een doosje in gemetseld, met daarin een briefje uit 1904. Mét een boodschap!

Mae-Lin

Je tekent thuis een knuffel, stuurt het ontwerp op en hij wordt écht in elkaar gezet. En daar maak je nog een ander kind blij mee ook. Dat is het idee van Doelknuffel, het bedrijf van Mae-Lin (9) uit Den Haag. ‘Iedereen verdient een vriendje dat altijd naar je luistert.’ 

Stelling Judie

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock

Een Zeeuws restaurant heeft twee wel heel bijzondere obers aangenomen. Over een tijdje zullen twee robots daar de bestellingen rondbrengen. En die hoeven géén afstand te houden.

Nico op haar kamer. Foto: Ernie Buts

Je krijgt ineens een beurt in de klas of staat op een feestje met onbekenden. En dan breekt het zweet je uit. Indy (9), Nico (9) en Ella (11) zijn wel eens verlegen, op hun eigen manier. Ze vertellen in drie afleveringen hoe dat is. Nico sluit deze serie af.

Ella op haar kamer. Foto Ernie Buts

Je krijgt ineens een beurt in de klas of staat op een feestje met onbekenden. En dan breekt het zweet je uit. Indy (9), Nico (9) en Ella (11) zijn wel eens verlegen, op hun eigen manier. Ze vertellen in drie afleveringen hoe dat is. Deel twee: Ella.

Indy op haar kamer. Foto: Ernie Buts

Je krijgt ineens een beurt in de klas of staat op een feestje met onbekenden. En dan breekt het zweet je uit. Indy (9), Nico (9) en Ella (11) zijn wel eens verlegen, op hun eigen manier. Ze vertellen in drie afleveringen hoe dat is. Deel één: Indy.

Beeld: Emira

De ramadan is dit jaar anders dan anders. Met z’n allen samenkomen kan even niet. Maar Emira (9) uit Amsterdam deed wel iets speciaals. Ze deelde cupcakes uit aan mensen in een verzorgingshuis. ‘Zo maakten we anderen blij met lekkere dingen.’

Rutte: 'Denk mee!' Foto ANP

‘Kom met ideeën!’ Premier Rutte richtte zich gisteren speciaal tot kinderen tijdens zijn persconferentie. Hij vroeg jullie om mee te denken over de corona-aanpak in Nederland. Maar willen jullie dat ook?

Beeld NSW Police

Een nachtje in het museum: wie zou dat niet stiekem willen? Een 25-jarige Duitser trakteerde zichzelf er vorige week op. Hij nam het er goed van en maakte zelfs selfies met dino-skeletten. 

Foto: Jos Baart

Jos Baart uit België geloofde zijn ogen (bijna) niet toen hij het zag. Er leeft een hele oehoe-familie op zijn balkon! En dat is heel bijzonder.

Beeld: deuitvinders.com

Iedere ochtend kwamen ze met een dikke high five of hand shake van de meester de klas in. Corona maakte dat voor groep 5 van basisschool Olof Palme in Drunen wel erg moeilijk. Nu heeft hun meester dé oplossing bedacht. Een high-five-machine!

Zafar, zwemmend in de haven van Amsterdam. Foto: ANP

Dolfijn Zafar is zeker doodgegaan door een aanvaring met een schip. Dat zeggen onderzoekers. Zijn laatste reis gaat nu naar het waddencentrum Ecomare op Texel. 

Nachtwacht

Goed voor uuurenlang kijkplezier is -ie. De gigantische foto van De Nachtwacht, die het gesloten Rijksmuseum op zijn website heeft gezet. Zo is het wereldberoemde kunstwerk toch nog te bewonderen, gewoon vanuit huis.

Zafar, zwemmend in de haven van Amsterdam. Foto: ANP

Verdrietig nieuws over dolfijn Zafar. Vorige week werd hij nog gered uit de Amsterdamse haven. Nu is hij toch overleden. ‘Dit is niet het einde waar we op hadden gehoopt’, zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. 

Beeld: Shutterstock

Niet videobellen met je leraar of oma, maar met… palingen?! In Tokio kan ‘t sinds kort. Anders zouden ze wel eens eenzaam kunnen worden...

Beeld: IMC Weekendschool / Arno Stevens

We denken aan jullie. Dat is de boodschap achter licht-boodschappen die op verschillende plekken in Nederland te zien zijn. Kinderen uit heel Nederland maakten ze, om Nederland een hart onder de riem te steken in deze zware tijd. 

Foto: AFP

Nu we door corona zoveel thuiszitten, zijn spelcomputers niet aan te slepen. Vooral de Nintendo Switch is gewild en dat heeft alles te maken met het spel Animal Crossings.

Oma-oma met haar feestmuts

Op bezoek bij opa en oma is er, voor veel kinderen, al weken niet bij. Nia (7) verraste haar overgrootoma (‘oma-oma’) tóch op haar verjaardag. Op de parkeerplaats bij het verzorgingshuis. ‘Ze keek heel blij.’

Beeld: DierenPark Amersfoort
Quiz

Kidsweek stond deze week weer boordevol nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de test!

Foto: Shutterstock

'Er loopt een kameel op de weg!' Die melding kreeg de politie in de Rotterdamse wijk Overschie vanochtend. Ze rukten uit, maar troffen iets heel anders aan. Namelijk: een struisvogel!

Rutte corona persconferentie

‘We kunnen Nederland alleen van het slot halen, als iedereen zich verstandig blijft gedragen.’ Dat heeft premier Rutte gezegd in een persconferentie. Toch komt er meer ruimte. Deze regels zullen, stap voor stap, worden versoepeld. 

Foto: Shutterstock

De Vlaamse Abel (11) is bezig met een wandeltocht door het westen van de Verenigde Staten, samen met zijn vader. Van wel vierduizend kilometer! 

Kris Kross Amsterdam
75 jaar vrijheid

Misschien ken je ze van de hits Hij Is Van MijMoment of Loop Niet Weg. De drie dj’s van Kris Kross Amsterdam (Sander, Jordy en Yuki) zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. 'Een grote eer.'

Levi en Sifra met hun spel

Schud je iemand de hand? Dat is dan twee vakjes terug. Maar houd je netjes anderhalve meter? Dan mag je er twee vooruit. Levi (10) en Sifra (8) uit Dordrecht zijn de bedenkers van hun eigen corona-bordspel. Er zijn er al duizend van gedrukt.

Foto: Pexels

Rioolwater drinken: zie jij het jezelf al doen? Het is nog lang niet zo ver, maar de kans bestaat dat dit idee met een luchtje in de toekomst echt gaat gebeuren. 

Foto: ANP

De scholen gaan weer open. Maar met z’n allen in de klas, dat is er niet meer bij. Lucas (10) en Fieke (11) gaan al een tijdje, in kleine groepjes, naar school. ‘Het is fijn om de meester weer echt aan te kijken.'

Doutsen: 'Ik maak kunst leuk voor kinderen'

Doutsen (10) is kinderdirecteur van Museum Arnhem. Door corona kan ze het museum niet in. Nu neemt ze thuis vlogs op. 'Ik vertel over kunstwerken en bedenk er een doe-opdracht bij.'

Beeld 'De Drie Zoekers'

Het begon met gewoon een grappig filmpje. Maar het groeide uit tot een ware fantasy-film. Alle kinderen uit groep zes van basisschool Mareland in Leiden spelen erin. Vanavond is de première. 

Rutte: 'De scholen gaan weer open.' Foto ANP

Met een gezicht als een oorwurm vertelde premier Rutte gisteravond het laatste nieuws over de corona-maatregelen. Hij had niet voor iedereen goed nieuws. Maar voor kinderen verandert er behoorlijk wat. 

Peter

Thuis leren kan best een gedoe zijn. Zeker als daar weinig of geen Nederlands wordt gesproken. Peter (10) bedacht iets om die kinderen te helpen. 'Iedereen moet een goeie toekomst hebben.'

Beeld Kidsweek

Weet jij het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees? Nee? Dan ben je niet de enige. Nu we met z’n allen veel meer thuis zitten dan normaal, staat de telefoon van de Vogelbescherming roodgloeiend. Online kun je nu een gratis cursus doen.

Julia

Nu de scholen dicht zijn, ben je waarschijnlijk vaker en langer online. Volgens Julia (11) weten de meeste kinderen niet goed genoeg hoe ze dat écht veilig doen. Daarom organiseert ze vrijdag een gratis webinar (een online spreekbeurt).

zonnebrand boompjes

Een beetje gek gezicht is het wel. Midden in de Achterhoekse bossen staan vierhonderd witte beukenboompjes. Hoe dat kan? ‘We hebben ze ingesmeerd met zonnebrandcrème’, vertelt Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer.

tosca menten humor

Tosca Menten wordt ook wel de ‘grappigste kinderboekenschrijver van Nederland’ genoemd en is de bedenker van Dummie de Mummie. Deze week was het 1 april, onze nationale grappendag. Maar waar ligt de bekende schrijver zelf dubbel om?

stelling judie kapper

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

siem humor
1 april

Dat 1 april onze nationale grappendag is, weten we allemaal. Maar wat is humor eigenlijk? Kun je dat leren? En waar liggen kinderen zelf dubbel om? Siem (11, niet op de foto hierboven) vertelt: 'Als je grappig bent heb je ook een beetje humor.'

april meija
1 april

Dat 1 april (morgen) onze nationale grappendag is, weten we allemaal. Maar wat is humor eigenlijk? Kun je dat leren? En waar liggen kinderen zelf dubbel om? Meija (10) vertelt: 'Slechte humor is als je grapjes over anderen maakt.'

Beeld @https://www.instagram.com/grizzlygirl84/

Zeldzame beelden uit een winters Canada. Beer Boo heeft maanden liggen tukken, maar werd vorige week wakker uit zijn winterslaap. Zijn verzorger filmde de slaperige Boo, die zijn hoofd boven de sneeuw uitsteekt en voorzichtig uit z'n hol kruipt.

Boris achter laptop
Thuis naar school

Niet met z’n allen in de klas, maar achter de laptop of computer. Door de corona-crisis krijgen kinderen overal in Nederland thuis les. Lukt dat een beetje? Boris (11) uit Haarlem vertelt: ’Met de hele klas online is best chaotisch.’ 

Belle
Thuis naar school

Niet met z’n allen in de klas, maar achter de laptop of computer. Door de corona-crisis krijgen kinderen overal in Nederland thuis les. Lukt dat een beetje? Belle (10) uit Den Haag vertelt: ‘Eerst ga ik de duinen in, daarna maak ik huiswerk.’

corona kinderen spelen school

Scholen en restaurants zijn dicht, veel ouders werken thuis. Alles om de verspreiding van het corona-virus te vertragen. Maar kan jij nu nog buiten spelen? En hoe zit het eigenlijk met die Cito-toets? Lees hier de antwoorden op de belangrijkste (nieuwe) vragen van kinderen over de corona-crisis.

 

Foto: ANP

Is corona erger dan gewone griep? Hoe groot is de kans dat ik het zelf krijg? En mijn goudvis dan? Kidsweek vroeg onze lezers: wat wil jij weten over het corona-virus? Hieronder lees je de antwoorden.

nasa perseverance

Alexander (13) uit de Amerikaanse staat Virginia heeft een bijzondere naam bedacht. Die van het allernieuwste Mars-karretje! Perseverance gaat -ie heten. Dat is Engels voor 'volhardend' of 'taai'. Dit onderzoekertje laat zich, als we zijn naam mogen geloven, dus niet zomaar uit het veld slaan. 

Noko maakt tatoeages vanaf haar zesde. Foto Roger Cremers

Noko (11) uit Amsterdam houdt van K-pop, TikTok en gamen. Net als veel andere kinderen. Maar ze heeft ook een héél bijzondere hobby: tatoeages maken. ‘Ik heb geoefend op een sinaasappel.’

Webshops buiten de EU leveren spullen voor lage prijzen, maar vaak ook van lage kwaliteit. Foto ANP

Een telefoonlader van twee euro klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het meestal ook, waarschuwt de Consumentenbond. Hoe zit dat?

quaden

Quaden (9) uit Australië is wereldnieuws. Hij wordt flink gepest. Zijn moeder zette een filmpje van de snikkende jongen op internet. Het leverde een bak steun op. Maar er kwamen ook nare reacties. 

Foto: Shutterstock

Kinderen moeten wereldwijd beter beschermd worden tegen ongezond eten en klimaatverandering. Dat staat in een nieuw onderzoek. Daaruit blijkt ook dat we het in Nederland behoorlijk goed hebben.

Foto: ANP

Een 'streepjescode' van liggende en schuine strepen. Met deze 'handtekening' zijn de laatste weken meerdere bombrieven ondertekend. Bij een bank in Amsterdam en een bedrijf in Kerkrade onploften vorige week twee explosieven, die iemand in een envelop had opgestuurd. 

Youtube

Hoera! YouTube viert deze week zijn vijftiende verjaardag. Om dat te vieren: 15 feitjes die jij vast nog niet (allemaal) wist over het platform. 

Vakantiekiekje Foto Shutterstock

Heb jij ouders die wel al jouw TikTok-filmpjes controleren, maar er niet bij stilstaan wat ze van jou online posten? Dan ben je niet de enige. Het is een grote ergernis onder kinderen, blijkt uit een nieuw onderzoek. ‘Als je ouders iets geks plaatsen, kun je daarmee gepest worden.'

Banksy Bristol flowers bloemen Valentijn

Love is in the air! Inwoners van de Britse stad Bristol werden gisterochtend wakker met een bijzonder staaltje kunst op één van hun huizen. Daarop schiet een meisje een bos bloemen de lucht in met een katapult. Een Valentijnscadeau van de wereldberoemde, mysterieuze kunstenaar Banksy?

Foto: ANP

Onstuimig weer op komst! De eerste échte storm van het jaar komt eraan. De storm heeft de naam Ciara gekregen. Waarom is dat?

Foto: ANP

Ze gingen al van de Oostvaardersplassen naar Texel. Nu moeten de negentien konikpaarden ook daar weg. Dierenactivisten zijn woest. De kans is groot dat de dieren worden afgemaakt. Is er nog hoop? 

Foto: Unsplash

Er is (veel) gedoe over drinkwater. Als daar te veel lood in zit, is dat slecht nieuws voor de gezondheid. Nu moeten alle basisscholen in Nederland als de wiedeweerga worden gecontroleerd, vindt een grote onderwijsorganisatie.

Jeniah tijdens de workshop. Foto Laure van Rooij.

Hoe tover je een oud, suf kledingstuk om tot iets waar je weer blij van wordt? Jeniah (12) uit Rotterdam leerde het tijdens een workshop. ‘Weggooien is hartstikke zonde.’ 

disneyland shanghai

Het corona-virus heeft grote impact op het leven in China. Acht grote steden zijn helemaal 'op slot'. En daar blijft het niet bij. Morgen gaat namelijk de Chinese Muur dicht voor publiek. En ook de dierentuin van Peking en Disneyland Shanghai worden gesloten.

Oudste paddenstoel, foto: advances.sciencemag.org

810 miljoen jaar oud is -ie. In het Afrikaanse land Congo is een stokoude paddenstoel ontdekt. Héél waarschijnlijk zelfs de alleroudste ooit.

Foto: EPA

'Een vergissing die niet te vergeven is.' Zo omschrijft de Iraanse president wat er woensdag is gebeurd. Toen werd bij de Iraanse hoofdstad een vliegtuig uit de lucht geschoten, waardoor 176 mensen overleden. Nu geeft Iran toe dat zij dat hebben gedaan. Maar het ging per ongeluk.

Eva in haar konijnenpak

Eva (8) uit Woerden is een echte boekenwur- eehh, konijn. In 2019 las ze meer dan 200 boeken uit. In een roze konijnenpak. ‘Omdat -ie zo lekker warm en harig is.’ 

Tzippy

De vader van Tzippy (12) wordt behandeld tegen kanker. Eerst voelde Tzippy zich machteloos. Maar ze bedacht iets om andere kinderen te helpen die ook zo'n moeilijke tijd meemaken.

Foto: UNICEF / Klaas van Kruistum

Vijftig miljoen. Zoveel kinderen zijn, over de hele wereld, op de vlucht voor oorlog en geweld. Majd (11) weet hoe dat is. Hij vluchtte voor de oorlog in Syrië en woont nu in Nederland. ‘Ik vond het heel jammer om weg te gaan.’ 

Foto Wilbert Bijzitter

De sluiting van een jeugdzorginstelling op de Veluwe zorgt voor grote onrust. Ruim tweehonderd kinderen hoorden deze week dat zij binnen een half jaar moeten vertrekken. ‘Mijn huis wordt gesloopt en mijn leven van me afgepakt’, vertelt Robin (14).

Foto: Lotte Stekelenburg

Wat een marinier doet? Iets met helmen en geweren, denken de testers. En wil -ie niet z’n land beschermen? Veel tijd om na te denken is er niet, want in de nieuwe tentoonstelling Mariniers op Missie van het Mariniersmuseum in Rotterdam moeten de testers meteen aan de bak. Als échte mariniers. Go testteam, go!

Foto: Shutterstock

Tranen van het lachen, het drolletje met ogen of toch een hartje. Emoji gebruiken we allemaal. Maar wie beslist eigenlijk welke emoji jij op je telefoon hebt? Een Amerikaanse organisatie. Dat moet anders, vindt emoji-expert Lilian Stolk. Ze bedacht de emoji-voter, zodat ook jij kunt stemmen.

Foto: Facebook Rederij Doeksen

Kat Poelie houdt wel van een avontuurtje. Poelie komt uit Amsterdam, maar werd zaterdag gevonden op een boot naar Terschelling. Hij had dus half Nederland al doorkruist.

Vreugdevuur Scheveningen in 2016

De kogel is door de kerk. Dit jaar geen vreugdevuren voor Scheveningen en Den Haag. Daar zijn veel mensen boos over. Het kwam zelfs tot rellen. Daar snapt Féline (9) uit Scheveningen niks van. ‘Willen ze dan dat hun stad in de fik vliegt?'

Foto: ANP

Op veel scholen zijn er te weinig juffen en meesters. Eerder deze week besloten zestien Amsterdamse scholen dat ze in december een week dichtgaan. Maar daarna is het probleem nog niet opgelost. De scholen denken nu over een schoolweek van vier in plaats van vijf dagen.

Foto: Steve Lindberg

Een Amerikaanse fotograaf spotte vorige week iets bijzonders in het bos. Eerst dacht-ie nog dat het een hert met heel rommelig gewei was. Maar wat bleek? Het gewei had geen twee, maar wel drie takken! 

stelling judie
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Zwevende wensen Berlijnse Muur

Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. En daarom viert de stad een week lang feest. 

spookberichtjes

Midden in de nacht een vreemd sms'je krijgen dat al maanden geleden werd verstuurd. Op Valentijnsdag, om precies te zijn. Het gebeurde duizenden Amerikanen gisteren. Wat is er aan de hand met deze spookberichtjes?

Meisje spijkerjas jeugdzorg

Het gaat al jaren niet goed in de jeugdzorg. Kinderen die hulp nodig hebben, moeten vaak te lang wachten. Dit moet anders, vinden deskundigen al lang. Twee ministers willen nu een paar dingen veranderen.

Tzippy

Wist jij dat kinderen met dyslexie vaak heel creatief kunnen denken? En dat veel goede Minecrafters dyslectisch zijn? Over die voordelen hoor je alleen bijna nooit wat. Maar tijdens de Dag van Dyslexie, vandaag in Amsterdam, draait het juist daarom! Tzippy (12) is dyslectisch en gaat daar vloggen. ‘Ik hou van schrijven en lezen.'

ongesteld menstruatie maandverband tampon

Moe, buikpijn, een blegh-gevoel: ongesteld zijn is vaak geen pretje. Toch weten we er te weinig van, zegt een stichting die zich ermee bezighoudt. De club pleit daarom voor verplichte ongesteldheids-les op. 

liefde huisdier kat

Als je van iemand houdt, heb je verdriet als die doodgaat. Daar is iedereen het over eens. Maar als het om huisdieren gaat, zijn we een stuk minder begripvol. Onterecht, zegt psycholoog Nienke Endenburg. ‘Het zou pas gek zijn als je fluitend doorgaat.’ 

Helen VoorleesExpress

Het is de Week van de… Alfabetisering! Dat is een moeilijk woord dat betekent dat het belangrijk is om goed te kunnen lezen en schrijven. Helen (9) kan daarover meepraten. ‘Het is goed voor je hersenen om veel woorden te kennen.’ 

Foto: ANP

‘Het lelijke eendje’. Zo wordt de roze zeehondenpup, die gevonden is aan de Russische kust, al genoemd. Het diertje is opvallend, want het is een albino. 

Knuffelregen in het stadion

Ruim 20.000 knuffels. De supportersvereniging van ADO Den Haag is overladen met pluchen beesten. Ze houden een inzamelingsactie voor kinderen in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis. Maar zó veel hadden ze niet verwacht.

Veiling. Screenshot BVA Auctions

Een beetje boef houdt van dure spullen. Héél vervelend dus als die 'schatten' door de politie worden afgepakt. In Noord-Holland zijn ze nu met een proef begonnen. In beslag genomen dure kleding en tassen worden online geveild.

Foto Shutterstock

Ben jij een beetje creatief? Lees dan verder. Er is een bijzondere wedstrijd van start gegaan. Nederlanders mogen een naam bedenken voor... een ster en een planeet.

Stelling Judie

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Billie Eilish door Flos Vingerhoets

De mega-populaire zangeres Billie Eilish heeft miljoenen fans en is nog maar zeventien. En vandaag treedt ze op tijdens het Nederlandse muziekfestival Lowlands! Wist jij deze dingen al over de (meestal) blauwharige zangeres?

nepvuurwapen foto ANP

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema is niet blij. Haar zoon (15) is vorige maand aangehouden en dat is in het nieuws gekomen. Hij was stiekem een verlaten woonboot ingegaan en had een nepwapen bij zich. Daarmee heeft hij de wet overtreden. Hoe zit dat eigenlijk met die nepwapens in Nederland?

geldfabriek gouden munten

1567. Zoveel gouden munten namen twee boeven dinsdag mee uit de geldfabriek van de Mexicaanse regering. De buit: omgerekend zo'n 1,8 miljoen euro.

Simba. Foto: GoFundMe

Mager, moe en bang. Zo werd leeuw Simba begin dit jaar gevonden op een markt in Irak. De twee Nederlandse militairen die Simba daar vonden, startten een actie om hem te redden. Nu is er goed nieuws: Simba is vandaag in Nederland aangekomen.

Het geld dat ligt te drogen - Politie Rotterdam

Een kat in het nauw maakt gekke sprongen. Dat bewees een boef in Rotterdam gisterochtend. Met een zak vol geld sprong van de kade, om te ontsnappen aan agenten.

Foto: U Dream Global

Helemaal van Kaapstad naar Caïro, in je zelfgeknutselde vliegtuig. Klinkt dit onmogelijk? Niet voor twintig Zuid-Afrikaanse scholieren. Ze bouwden een vliegtuig én vlogen er 12.000 kilometer mee.

Eikenprocesssierups

Jeuk, rode bultjes en prikkende ogen. De eikenprocessierups kan voor nare klachten zorgen. En nu blijkt ook nog eens dat ze dit jaar met veel meer zijn dan vorig jaar. Getsie!

Foto: Pixabay

Het is warm! Wordt het deze zomer wéér zo enorm puffen zomer als vorig jaar? Dat is niet zeker. Maar we moeten ons wel wapenen tegen droge zomers, zegt droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht.

Foto: ANP

De Rotterdamse Thijs (19) heeft al jarenlang iets héél bijzonders in zijn bezit. Namelijk de sleutel van het graf van de allergrootste zeeheld die Nederland ooit gekend heeft. Juist ja: Michiel de Ruyter. 

Foto: ANP

Al wekenlang zijn er felle protesten in Hongkong. En het blijft er onrustig. Vanochtend omsingelden honderden mensen het hoofdkantoor van de politie. Zij eisen dat de hoogste baas van Hongkong opstapt. Maar waarom zijn ze zo boos? 

baby

Vrolijk nieuws uit Ierland. Daar is een vrouw bevallen in een rijdende trein. Haar dochtertje kwam gezond ter wereld. Het meisje heeft alvast een mooi cadeau gekregen. Ze mag 25 jaar gratis treinreizen!

Lucie

Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders wonen na de scheiding bij allebei hun ouders. Hoe is dat? Vandaag vertelt Lucie (11, bijna 12): 'Het is niet erg als je moet huilen.'

Christian

Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders wonen bij allebei hun ouders. Hoe is dat? Vandaag vertelt Christian (11): 'Je kan je niet aan één plek hechten.'

Judie

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Kim raket

Er is weer iets de lucht in geschoten vanaf Noord-Korea. Tenminste, dat zeggen hoge piefen van het Zuid-Koreaanse leger. Waarschijnlijk waren het twee korte-afstands-raketten.

ajax champions league

Hij leek al bijna binnen: het ticket naar de finale van de Champions League. Maar in de tweede helft kreeg Ajax gisteren drie tegengoals om zijn oren. Daag, cup met de grote oren. Dikke kans dat jij vandaag zit te balen. Daarom speciaal voor jou: drie tips om met teleurstellingen om te gaan.

Tijgerwelpjes Siberische tijger

Superschattig: in Safaripark Beekse Bergen zijn donderdag drie hele zeldzame Siberische tijgers geboren. De kleintjes maken het goed. Ze heten Aida, Radames en Amneris. 

magneetvissen schat Noa

De 12-jarige Noa vond vorige week iets heel bijzonders. Hij viste een verroeste kluis uit 1973 op. Daarin zaten oude, gestolen juwelen. De schat bleek het erfstuk van een 63-jarige vrouw te zijn. 'Ik vond het geweldig om ze te vinden, maar nog mooier om weer terug te geven', vertelt Noa.

Kalvijn

Youtuber Kalvijn doet in zijn serie Gekkenwerk de meest idiote opdrachten. Zijn laatste challenge: maak binnen 24 uur een nummer 1-hit op Spotify. Het liedje en de clip zijn er, maar gaat het ook lukken om bovenaan de hitlijst te komen?

orkaan Fani India

Over het noordoosten van India raast sinds vanochtend een orkaan: Fani. Dat gaat gepaard met héle harde wind, enorme stortbuien en veel schade. Al een miljoen mensen zijn geëvacueerd. 

Instagram social media

Een leven zonder likes. Kan jij het je voorstellen? De mensen achter Instagram onderzoeken nu de mogelijkheid om het aantal vind-ik-leuks bij een bericht te verbergen. 'We willen niet dat het als een wedstrijdje voelt', aldus de baas van het bedrijf.

summer

De Nederlandse Summer de Snoo (10) is al een (heel) succesvol model. En ze krijgt het waarschijnlijk nog drukker, want ze krijgt binnenkort haar eigen reality-show.

Kat voorlezen

Dol op katten en op boeken? Dan heeft Dierentehuis Kennemerland in Noord-Holland het ideale klusje voor je. Zij zijn op zoek naar kinderen die hun poezenbeesten willen voorlezen.

Foto: AFP

Toeristen uit Nederland die met een reisorganisatie in Sri Lanka op vakantie zijn, worden terug naar huis gevlogen. Het zou er te onveilig zijn. 

Foto: Tiyana

In Sri Lanka gaat het leven door na de heftige aanslagen op Eerste Paasdag. Tiyana (13) woont vlakbij een kerk waar een bom afging. ‘Er is veel verdriet, maar toch zie je ook die typische brede Sri Lankaanse glimlach weer terugkomen.’ 

Foto: AFP

Een zwarte Eerste Paasdag voor Sri Lanka. In het Aziatische land werden meerdere aanslagen gepleegd. Er vielen meer dan 250 slachtoffers en nog eens vijfhonderd mensen raakten gewond.

Sri Lanka aanslagen

Eerste Paasdag was een zwarte dag voor het Aziatische land Sri Lanka. Gisteren werden daar meerdere aanslagen gepleegd. Daarbij zijn zeker 290 slachtoffers gevallen. Zeker vijfhonderd mensen raakten gewond. De premier roept de bevolking van Sri Lanka op om sterk te blijven.

Foto: EPA

Parijs is diep bedroefd nadat de Notre-Dame maandagavond voor een groot deel verwoest werd door een heftige brand. De zusjes Rose (9) en Anna (10) wonen in de stad. 'Het is heel mooi dat mensen nu samenkomen', vertellen ze.

ongesteld menstruatie maandverband tampon

Gratis maandverband en tampons voor alle kinderen. Op basisscholen in Engeland gaan ze daar volgend schooljaar mee beginnen. Hard nodig, vinden ze. Want niet iedereen kan deze dingen zelf kopen.

utrecht schietpartij terrorimse

Ruim twee weken geleden vond in een Utrechtse tram een dodelijke schietpartij plaats. Voor veel kinderen een angstaanjagende gebeurtenis. Toch is de kans héél klein dat jij ooit te maken krijgt met terrorisme, zeggen de mensen van TerInfo.

kat

Feeee-lix! Minoe-hoes! Heb jij het idee dat jouw kat hoort dat je hem roept? Dan heb je nu officieel gelijk gekregen. Volgens Japans onderzoek kunnen huiskatten namelijk hun naam herkennen.

kikker romeo julia

Tien jaar lang zat kikker Romeo uit Bolivia eenzaam in een aquarium. Biologen vreesden dat hij de laatste in zijn soort was. Begin dit jaar vonden ze in de jungle toch een Julia voor hem en ze zijn eindelijk op date geweest. Dat was super-romantisch.

Ramy Italië held

Ramy (13) is een ware held in Italië. Met een slimme actie redde hij vorige week de levens van 51 kinderen in een schoolbus.

Memphis Depay Wijnaldum

Met twee treffers en een assist was-ie gisteren superbelangrijk voor Oranje, dat met 4-0 won van Wit-Rusland. We hebben het natuurlijk over Memphis Depay. Weet jij waarom-ie altijd z'n vingers in z'n oren stopt bij een goal? En waarom hij z'n voornaam op zijn rug draagt? Je leest het in deze zeven feitjes.

beatrix nl doet

Prinses Beatrix is niet vies van een poetswerkje. De prinses en haar zoon prins Constantijn hielpen vandaag een handje mee bij de Stichting Instrumentendepot Leerorkest. Dat deden ze in het kader van NL Doet, de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. 

champions league ronaldo messi

Het is bekend! Om de halve finale van de Champions League te bereiken moet Ajax de club Juventus, die van Ronaldo dus, uit het toernooi knikkeren. Hij is samen met Messi dé sterspeler van het toernooi. Hoog tijd om de prestaties van de twee topvoetballers op een rij te zetten.

nieuw-zeeland aanslag christchurch

Triest nieuws uit Nieuw-Zeeland. In twee moskeeën in de stad Christchurch zijn terroristische aanslagen gepleegd. Volgens de politie zijn er 49 mensen overleden. In ziekenhuizen in de stad worden nog veertig mensen behandeld die gewond zijn geraakt. 

egel kanker chemo

Het egeltje Blueberry (3) woont als huisdier bij zijn baasje Gabriëlla (23). Toen zij erachter kwam dat Blueberry erg ziek is, was ze ontroostbaar. Blueberry heeft namelijk kanker. Nu krijgt het egeltje een behandeling die uniek is: chemotherapie.

spaghetti bolognese

Denk jij bij pasta bolognese aan spaghetti met rode saus? Laat dat de burgemeester van de Italiaanse stad Bologna maar niet horen. Het gerecht komt daar helemaal niet vandaan, maar veel mensen denken van wel. En dat zijn ze in Bologna behoorlijk zat.

iditarod

Met veertien honden een afstand van 1700 kilometer afleggen, dwars door het barre winterlandschap van Alaska. Vorige week zaterdag is daar de jaarlijkse sledehondenrace Iditarod gestart. De grootste ter wereld. ‘Het belangrijkst is dat het goed gaat met de honden’, vertelt oud-deelnemer Ben Valks.

Irak IS kinderen

Triest nieuws over kinderen in Irak. Daar zitten honderden kinderen in de gevangenis, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Dat komt doordat de mensen die daar de macht hebben, denken dat ze lid zijn van terreurgroep IS. HRW slaat alarm.

Famke Louise okselhaar

Famke Louise staat met een opvallende pose op de cover van de nieuwste LINDA.meiden. Ze laat op de foto haar okselhaar zien. Volgens haar is okselhaar namelijk 'heel normaal'. 

Gps-tracker huisdier

De pas verhuisde kater Vos (3) uit Alphen aan de Rijn heeft sinds kort een gps-tracker om z’n nek. Baasjes Boris (12) en Kiki (15) kunnen zo precies zien waar hun kat uithangt.  

ballon

Bij een feestje horen ballonnen. Maar ze oplaten? Dat kan binnenkort niet meer in Den Haag. De stad gaat het verbieden, om dierenleed te voorkomen. 

Apex Legends game

Hij wordt al de nieuwe Fortnite genoemd: Apex Legends. Vorige week was -ie uit het niks te downloaden en inmiddels spelen miljoenen gamers de game. Waarom is het spel ineens zo populair? Game-journalist Remco Hayes: 'De makers hebben iets slims bedacht.'

Trump

De Amerikaanse president Trump heeft een nieuw plan bedacht om zijn oh zo gewilde grensmuur in het zuiden van het land te bouwen. Hij wil de noodtoestand uitroepen in Amerika. Maar wat schiet hij daarmee op? Drie vragen (en antwoorden).

gestolen smeltwater

Dieven in Canada hebben wel een heel bijzondere buit gemaakt: ze hebben 30.000 liter smeltwater van een ijsberg gestolen. Maar wat ze daarmee moeten? Dat is de vraag.

stelling klimaatspijbelen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

IJsbeer

Bewoners van de Russische eilandengroep Nova Zembla (in de Noordelijke IJszee) durven hun huis niet meer uit. Veel kinderen gaan ook niet school. Niet omdat het er extreem koud is, maar omdat er een groep brutale ijsberen door hun dorp wandelt.

happy meal

Eet je een Happy Meal, dan krijg je daar altijd een speeltje bij. Maar McDonald's heeft iets nieuws. Voortaan kun je ook een leesboekje krijgen!

verveeld saai school

Ook zo'n hekel aan breuken? Dan is er goed én slecht nieuws voor je. Een stel hoge piefen vindt namelijk dat ze niet op de basisschool thuishoren. Maar andere belangrijkerds zijn het daar niet mee eens.

kikker bolivia romeo

Tien jaar lang dachten biologen dat kikker Romeo uit Bolivia de laatste van zijn soort was. Maar er is goed nieuws: in de jungle is toch een vrouwtje voor hem gevonden!

Go speler Japan

De Japanse Sumire (9) is zó goed in het Aziatische bordspel Go, dat zij zich een echte Go-professional mag noemen. Als jongste speler ooit!

rapper Feis herdenking

Rapper Feis wordt vandaag herdacht in Rotterdam. Zijn vrienden organiseren een bijeenkomst in de buurt in Rotterdam, waar Feis is opgegroeid. 

irma enzo

Enzo, move over. Irma Knol, de moeder van Enzo, gaat ook vloggen. Vanaf 10 januari zal ze iedere week een video maken voor Libelle TV.

oud vuurwerk

Kom je niet-ontploft vuurwerk tegen op straat? Steek het niet opnieuw aan. Je kunt lelijk gewond raken als je dat probeert.

Instagram Ronnie Flex

Ronnie Flex is voor de eerste keer vader geworden! Hij heeft een dochtertje gekregen: Nori Dua. De kersverse vader deelde het blije nieuws op Instagram.

groep 7

Een basisschool in Waalwijk zoekt een nieuwe directeur. Mensen die de baan willen, gaan een bijzonder sollicitatiegesprek tegemoet. Namelijk met kinderen uit groep zeven.

stier knickers

Hij weegt 1400 kilo en hij is bijna twee meter hoog. Stier Knickers uit Australië is een forse. En hij is sinds kort wereldberoemd.

Stelling tanden poetsen
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Keizerpinguïns

Een Engelse filmploeg heeft iets ongewoons gedaan. Ze grepen in toen ze een groep pinguïns in gevaar zagen. Logisch toch, zou je denken. Toch is het heel bijzonder.

Groot-Brittannië zwemrecord record

Kwallenbeten, een ontmoeting met een haai en een kapotte tong van het zoute water. Hij moest er wat voor doorstaan, maar de Britse Ross Edgley (33) zwom de afgelopen maanden heel Groot-Brittannië rond. Dat is nooit iemand eerder gelukt.

Witte neushoorn

Alarm! Het gaat slecht met onze wilde dieren. In veertig jaar tijd is hun aantal wereldwijd gemiddeld met meer dan de helft verminderd. Maar er is hoop: ‘We kunnen er nog wat aan doen’, zegt Monique Grooten van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

grotjongens thailand duiker

Een verdrietig bericht: In Thailand is een man overleden die hielp bij de reddingsactie voor de 'grotjongens'. De ervaren duiker hielp vrijwillig mee om het voetbalteam te bevrijden.

Thaise grot voetbalteam

Twee dagen geleden werden ze teruggevonden. Het voetbalteam dat nu al twaalf dagen vastzit in een Thaise grot. Helaas kunnen ze nog niet worden bevrijd, maar ze maken het momenteel goed. Dat blijkt uit een nieuwe video die in de grot is gemaakt.

Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Mark van Bommel, voetbal, PSV

Mark van Bommel is de nieuwe coach van PSV. De 41-jarige krullenbol uit Limburg draait al heel wat jaren mee in de voetbalwereld en kent de club op zijn duimpje. Hij vervangt Philip Cocu die naar het Turkse Fenerbahçe vertrekt. Een overzicht van zijn opvallende voetbalcarrière.

wk robot voetbal

Een bijzondere overwinning voor Nederland. We pakten een wereldtitel! Namelijk die van Robocup, een voetbaltoernooi voor robots. Daarin spelen intelligente robots tegen elkaar. Ze zijn geprogrammeerd door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Spoorwegmuseum

Of de testers iets met treinen hebben? Nou, niet per se, maar Het Spoorwegmuseum in Utrecht kennen ze allemaal! Ook opende er nog niet zo lang geleden het Testlab. Hoog tijd om die te testen. 

schapen scheten methaan

Kijk deze schaapjes eens onschuldig grazen. Toch is er een vuiltje aan de lucht. Schapen laten veel boeren en dat zorgt in Nieuw-Zeeland voor klimaatproblemen. 

loterij geluk frankrijk

Het zijn dingen die alleen in je dromen gebeuren. Maar voor een man uit Frankrijk is het de waarheid. Hij won voor de tweede keer de loterij. Die kans is su-per-klein.

Nouri Ajax prijs

Gisteren reikte Ajax de prijs voor grootste jeugdtalent uit aan middenvelder Ryan Gravenberch. Mooi detail: de prijs is vernoemd naar Abdelhak Nouri.

Noordoostpolder scheepswrak zuiderzee

Wel 300 jaar oud is ie. Het schip dat op dit moment wordt opgegraven uit de Noordoostpolder. 

blikjes samuel rotzooi

De Belgische Samuel (9) wandelt graag. Alleen al die blikjes die overal rondslingeren! Daar hij wilde iets tegen doen. Hij maakte er een enorme slinger van. Samuel: ‘Blikjes horen niet op straat.’

klas spijbelen controle

‘Halt!’ Duitse ouders die met kinderen buiten de vakanties om op het vliegtuig stappen, kunnen nu door de politie worden aangehouden.

fortnite games geld

85 miljoen euro. Zoveel geld gaan de makers van Fortnite uitdelen aan de beste gamers. Een recordbedrag.

emoji serieuze teksten

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

robot ikea stoel

Voor veel mensen is het een onmogelijke opgave. Maar 2 robots is het wél gelukt om samen een Ikea-stoel in elkaar te zetten. Zonder ruzie!

ooievaars kroatie liefde

Er was eens… een ooievaar uit Kroatië. Deze dame, Malena, vliegt elk jaar naar warmere oorden om te overwinteren. Daarna komt ze weer terug naar haar thuisland. Maar op een dag slaat het noodlot toe.

Kim archeoloog

Kim (13) uit Apeldoorn is al jaren helemaal gek van archeologie. Samen met een groep archeologen deed ze laatst de ontdekking van haar leven bij Paleis Het Loo: een familiegraf uit de Vroege Middeleeuwen. Zelf vond ze een héél oud scherfje. ‘Dat was heel speciaal.’

staking onderwijs limburg brabant

Alwéér staken? Je hoort het goed. Dit keer hebben veel kinderen uit Brabant en Limburg een extra vrije dag. De meeste scholen zijn daar vandaag gesloten.

politie honden madrid

Luisteren naar Mozart, luieren in verwarmde bedjes en poedelen in hun eigen badhuis. De 22 politiehonden van Madrid moeten meer relaxen. Daarom wordt hun verblijf helemaal vernieuwd.

vlinders tuin tips

Het gaat al lang niet goed met de vlinders in Nederland. Het worden er steeds minder. Maar je kan ze een handje helpen. Met deze tips kun je zelf vlinders lokken naar je balkon of tuin. 

bios hond film

Het klinkt misschien een beetje raar: een avondje naar de bios met je hond op schoot. Maar in Ierland en Groot-Brittannië kan het.

optimisten blij cpb

Klagen kunnen we als de beste, maar het blijkt allemaal toch mee te vallen. Voor het eerst sinds tien jaar zijn er meer optimisten dan pessimisten in ons land. We zien het dus zonniger in met z'n allen!

gemeenteraad verkiezingen kinderen

 Volwassenen kunnen vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar waar gaat het eigenlijk om? Nou, om dingen die ook voor jou belangrijk zijn.

bento keyboard cat

Verdrietig nieuws. Bento de 'keyboardkat' is overleden. Bento werd wereldberoemd door zijn filmpjes, waarin hij als een echte pianist op zijn keyboard speelde. De YouTube-ster werd 9 jaar oud.

witte neushoorn dood

Het allerlaatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn is overleden. Hij woonde in een park in Kenia. Nu zijn er nog maar twee vrouwtjes over. Dat betekent dat de soort waarschijnlijk echt uitsterft...

kaizler leukemie steun

Kaizler (4) heeft leukemie, een ernstige ziekte. Nu kan hij een dure behandeling krijgen. Waarom? Omdat een meisje een sms stuurde naar een verkeerd nummer.

squishies jeshley verkoop

Ze hebben mooie kleurtjes, zijn lekker om in te knijpen maar ook hartstikke duur: squishy’s.  Dat kan anders, dacht Jeshley (12) uit Valkenswaard. Ze verkoopt ze nu zelf: wel driehonderd per dag. 

kameel geboren amersfoort

Dierenpark Amersfoort werd deze week verrast door de geboorte van een héél lief babykameeltje. Het diertje staat nog wat onwennig op de beentjes. Moeder en kind maken het goed.

bibian paralympische spelen

Snowboardster Bibian Mentel gaat als een speer. Ze heeft alweer een gouden medaille gewonnen op de Paralympische Winterspelen. 

Pannenkoeken bakken op de Kidsweek-redactie

Koekenpannen klaar? Bakken maar! Op vrijdag 16 maart is het Nationale Pannenkoekdag. Weet jij al voor wie je gaat bakken? De Kidsweek-meedenklezers namen alvast een voorproefje.

gay couple

Haha, homo die je d'r bent. Of: die jas van jou is echt gay. Het klinkt misschien wel onschuldig, maar volgens deskundigen is dat het zeker niet.

syrie ghouta muhammad

Schuilen voor bommen in kelders onder de grond. Zo zien de dagen van de Syrische Muhammad (15) eruit. Via social media wil hij laten zien wat er gebeurt. ‘Er sterven elke dag kinderen door de bommen.’ 

zuid-korea

Dankzij de Olympische Winterspelen zijn alle ogen gericht op Zuid-Korea. Hoe goed ken jij dit eigenzinnige Aziatische land eigenlijk? Deze keer: het bijgeloof van Zuid-Korea.

stelling judie

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

zuid-korea uiterlijk youtube

Dankzij de Olympische Winterspelen zijn alle ogen gericht op Zuid-Korea. Hoe goed ken jij dit eigenzinnige Aziatische land eigenlijk? Deze keer: waarom is uiterlijk zo belangrijk?

Esmee Olympisch goud

Het begint bijna saai te worden. Alweer een medaille voor de Nederlandse schaatsploeg! Dit keer voor de 22-jarige Esmee Visser. Ze reed verrassend goed op de 5000 meter.

inbrekers domste duo

Het lijken de boeven uit Home Alone wel. Twee Chinese inbrekers wilden 's nachts een gebouw binnenkomen. Dat mislukte op een wel heel knullige manier. 

snapchat update petitie

Je hebt het vast gemerkt: Snapchat is totaal veranderd. Veel mensen zijn daar niet blij mee. Al een miljoen mensen hebben hun handtekening gezet, in de hoop de oude versie terug te krijgen. 

sneeuw Parijs chaos

Geen school, maar sneeuwballen gooien met de hele klas. Wie droomt er niet van? In Parijs is zo veel sneeuw gevallen, dat veel scholen vandaag niet open konden. Wel 20 centimeter in totaal. En er wordt nog meer verwacht. ‘Stiekem best wel leuk’, vindt Emma (12), die er woont.

SpaceX Tesla ruimte raket

Je leest het goed. In de ruimte zweeft een knalrode auto. In Amerika is een gloednieuwe raket begonnen aan een proefvlucht. Met aan boord een rode Tesla.

bever muskusrat overlast

Ze zien er schattig uit met hun spitse neusjes en harige lijfjes. Maar bevers kunnen ook heel wat problemen veroorzaken. Daarom worden in de provincie Limburg nu bevers doodgeschoten.

poetin ijsbad rusland

Brrr! Russiche president Vladimir Poetin nam deze week een ijskoud bad. En daar zijn beelden van.

Efteling attractie python

Ben je ook zo dol op de Efteling? Dan hebben we goed nieuws voor je: het park wordt groter. En er komt een nieuwe attractie!

egel winterslaap winter

Het is warm voor de tijd van het jaar. Dat vind jij misschien wel fijn, maar voor jonge egeltjes is het levensgevaarlijk.

schiereiland nederland

Waarschijnlijk heb je er niks van gemerkt, maar: ons land is sinds deze week ietsje groter. We hebben er een eilandje bijgekregen. Hoe zit dat?

alpaca haarlem verdwaald

Huh? Maak je een avondwandelingetje, kom je ineens een verdwaalde alpaca tegen. De politie trof het dier vannacht aan in het centrum van Haarlem, maar weet niet wie het baasje van het dier is.