Happy Meal Kinderboekenweek

Het speeltje bij 't Happy Meal: voor veel kinderen is het dé reden om langs de Mac te gaan. Tijdens de Kinderboekenweek kun je even niet meer kiezen voor een gewoon speeltje. Je krijgt sowieso een leesboek.

Beeld: Youtube Mathijs ten Hagen

Mathijs (11) heeft een hobby die nét even anders is dan Fortnite of voetbal. Hij is de jongste Nederlander met een lasdiploma én maakt filmpjes over lassen op Youtube. 'Lassen kan ik elke dag wel doen.'

De-lederschildpad-in-de-Oosterschelde-foto-Landelijke-Eenheid-Zuid-West

2,5 meter lang is ie: de schildpad dat gisteravond in de Oosterschelde dobberde. Het dier hoort eigenlijk thuis in de Atlantische Oceaan. Heel bijzonder dus dat hij zich even langs onze kust liet zien!

Roze dolfijn. Beeld Shutterstock

Heb jij wel eens een roze dolfijn gezien? Kleine kans, want daar zijn er niet zoveel van. Ooit was het roze dier het symbool van het Aziatische Hongkong. Maar daar kwamen ze de laatste jaren steeds minder vaak voor. Nu zijn ze terug van weggeweest. Met dank aan… corona.

Anne-Mar Zwart presenteert De Plaagmuur. Foto: EO
Week tegen Pesten

Al zes jaar maakt presentatrice Anne-Mar Zwart tv-programma’s over pesten. Na de Anti Pest Club komt ze nu met het gloednieuwe: De Plaagmuur. ‘Daarin kan alles besproken worden. Ook anoniem.’  

Vasilis en de buurtkinderen.

Klimmen, klauteren, glijden. Vasilis (9) uit Utrecht is dol op het speeltoestel in zijn wijk. Maar de gemeente wil van het ding af. Iets wat Vasilis niet (zomaar) over zijn kant laat gaan. 

Foto: Gemeente Sint-Truiden

Lorenzo (10) uit België verloor zijn opa aan corona. Afscheid nemen kon niet. Zondag mocht hij zijn boodschap voor opa Luc uitspreken voor zo’n honderd mensen. 

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Rioolwaterzuivering. Foto: ANP

Vanaf vandaag wordt door heel Nederland het rioolwater onderzocht op virusdeeltjes van corona. Maar wat hebben we daar eigenlijk aan?

Foto: ANP

Ruimteliefhebbers zijn door het dolle. Er is misschien leven mogelijk op Venus! Maar bewijs is er nog lang niet.

Foto: ANP

Een giga-klus kun je het wel noemen. Het beroemde, nagemaakte VOC-schip ‘De Amsterdam’ maakt zich op voor een grote opknapbeurt. Lees alles over de klus in acht weetjes.

De drie kuikens op het balkon. Foto: Jos Baart

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2020? Wordt het de familie Oehoe?

De mensen in Moria hebben geen dak meer boven hun hoofd. Foto: AFP

Ruim vierhonderd kinderen uit het Griekse vluchtelingenkamp Moria mogen naar verschillende Europese landen komen. Dat is vandaag bekend gemaakt tijdens een persconferentie, door een Duitse minister.

Julia

Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Vandaag is het de Dag van de Scheiding. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders wonen na zo'n scheiding bij allebei hun ouders. Hoe is dat? Julia (9): 'Je moet je erbij neerleggen.'

Foto: ANP

Het is druk in onze natuur. Zó druk dat het soms de spuigaten uitloopt. Dat vertellen boswachters van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten deze week in tv-programma De Monitor. Hoe dat precies zit, vragen we Staatsbosbeheer-boswachter Lisa Wassenaar.

Mick: 'ook de hele grote pak ik op.' Foto: privébezit

Hij viste deze zomer 1150 Amerikaanse rivierkreeften uit het water. Daarmee won Mick (7) uit Broek op Langedijk een grote viswedstrijd in zijn gemeente. 'Rivierkreeften...

Frank Oppedijk is de beste kunstfluiter van Nederland. Foto screenshot Youtube Verrassend Klassiek

Frank Oppedijk uit Amersfoort is bepaald geen flierefluiter. Wat hij wel is? De beste kunstfluiter van de hele wereld. 

De wolvin op de Veluwe. Beeld: Natuurmonumenten

Drinkend bij een poel en slepend met een ree. Boswachters van Natuurmonumenten maakten unieke beelden van een wolvin op de Veluwe. Nooit eerder werd in Nederland een wolf zo vaak en zo scherp vastgelegd. Het lijkt erop dat ze zich erg thuis voelt in het gebied. 

Foto: Elvin Boer

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Ook op het Koning Willem-Alexander College gaan de leerlingen weer de schoolbanken in. Dit Brugklas-seizoen maken we kennis met maar liefst vijf nieuwe leerlingen. De komende tijd stellen we ze allemaal aan je voor. Dit keer: Sophie, gespeeld door Madelief.

Foto: Elvin Boer

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Ook op het Koning Willem-Alexander College gaan de leerlingen weer de schoolbanken in. Dit Brugklas-seizoen maken we kennis met maar liefst vijf nieuwe leerlingen. De komende tijd stellen we ze allemaal aan je voor. Dit keer: Pieter, gespeeld door Déjan.

Foto: Elvin Boer

Het nieuwe schooljaar is weer begonnen! Ook op het Koning Willem-Alexander College gaan de leerlingen weer de schoolbanken in. Dit Brugklas-seizoen maken we kennis met maar liefst vijf nieuwe leerlingen. De komende tijd stellen we ze allemaal aan je voor. Dit keer: Farid, gespeeld door Rami.

Varken Gertrude heeft een chip in haar hersenen. Foto: Neuralink / AFP

Meestal zitten chips in computers. Maar Elon Musk deed er iets heel anders mee. Hij stopte er één in de hersenen van een varken. Het is een stap op weg naar zijn doel: mensen met hersenziektes helpen. 

Foto: Shutterstock

Kinderen uit een stad die opgroeien met veel groen in de buurt, zijn beter af dan kinderen die dat niet hebben. Dat blijkt uit onderzoek van twee Belgische universiteiten. 

Liam in het ziekenhuis. Foto: privébezit

Liam (11) uit Rotterdam houdt van woelen door de natuur. Maar vorige week werd hij gebeten door een giftige slang. ‘Ik dacht dat die niet bestonden in Nederland.’ 

Foto: Reuters

72 jaar. Zo lang ging een man uit het Aziatische land Vietnam niet naar de kapper. En dat levert een vrij bijzonder kapsel op.

Olifanten weer bij elkaar. Foto Facebook Zoo Halle

Het verhaal van Dombo, maar dan in het echt. De 39-jarige olifant Pori en haar eerste kalf zagen elkaar deze week, na twaalf jaar, eindelijk weer terug. Pori mocht ook meteen haar kleindochters ontmoeten.

Greta is dolblij. Foto ANP

Lange tijd zag Greta Thunberg (17) geen klaslokaal van binnen. Maar nu gaat ze toch weer naar school. 'Het is geweldig', twittert ze.

Wellington’s beroemde kat Mittens Foto: Twitter @pandoratolson

Wordt het de Nieuw-Zeelandse minister-president, een belangrijke dokter of toch kat Mittens? Dat is de grote vraag bij de verkiezing van Nieuw-Zeelander van het jaar 2020.

Screenshot uit het filmpje. Beeld AFP / Adele Landauer / @adelelandauer_lifecoach

Red everzwijn Elsa! Dat willen (volgens een online petitie) al bijna elfduizend mensen. Het wilde zwijn ging kort geleden de wereld over, nadat het met de laptop van een naakte badgast aan de haal ging. Maar nu wordt hij misschien afgemaakt.

Foto: ANP

Nederland is wel klaar met het virus, maar het virus is nog niet klaar met ons. En om te voorkomen dat we straks weer terug bij af zijn, worden sommige regels weer wat strenger. Dat was de boodschap die premier Rutte gisteren voor Nederland had.

Jordan en zijn verzameling. Beeld: Facebook Jordan The Feline Cat Burglar

Wie bij de Amerikaanse kat Jordan in de buurt woont, moet zijn spullen goed opbergen. Want in het holst van de nacht gaat hij op boevenpad. Om te jagen op... schoenen!

Winsum met het Winsumerdiep. Foto ANWB

Apetrots is de burgemeester van het Groningse Winsum. Zijn dorp is verkozen tot het allermooiste dorp van Nederland. Volgens de jury is Winsum een 'prachtdorp'. 

Foto: Shutterstock

Heel goed nieuws uit Kenia. Het gaat erg goed met de olifanten in dat Afrikaanse land. In tien jaar tijd zijn ze meer dan verdubbeld in aantal. Er wordt in één nationaal park zelfs gesproken over een heuse 'olifanten-baby-boom'. 

Foto: Shutterstock

Fortnite op je telefoon downloaden? Sinds vandaag is dat een stuk moeilijker geworden. De app is verdwenen uit de AppStore en Google Play. Er is gedoe over... geld.

Sarina Wiegman. Foto: ANP

Sarina Wiegman is nu nog bondscoach van de Oranjeleeuwinnen. Vandaag werd bekend dat ze, na Olympische Spelen van 2021, de Engelse vrouwen gaat coachen. Wist jij dit al over haar?

Foto: ANP

Al twee nachten is het onrustig in de Schilderswijk in Den Haag. Er waren relschoppers actief. De burgemeester van Den Haag hoopt dat zijn stad de rust bewaart.

Stijn foto Marjan Noteboom

Stijn (12) uit Markelo is gek op natuur. En op bijen. Hij verzorgt zelf drie bijenvolken. Dit jaar heeft hij al drie keer honing kunnen oogsten.

Job - privéfoto

Drie jaar lang had Job (11) ervoor gespaard. Twee volle mappen met voetbalplaatjes. Maar zijn rugzak, met de plaatjes erin, werd gestolen. Nu is er hulp onderweg.

Kalil - Foto MaffieMoppie

Het is HEET! Maar wat is een hittegolf en hoe werkt zoiets? Kalil (11) legt het allemaal hapklaar voor je uit in zijn nieuwste YouTube-filmpje. 'Nu is het juiste moment.'

Beeld: Shutterstock

Met dit plakweer is er niets fijners dan een duik in de zee. Maar hoe heerlijk ook: de zee heeft zijn gevaren. Dit weekend overleden vier zwemmers door sterke stroming en harde wind. Met deze tips van KNRM-lifeguard Robin Koele zwem jij safe in de zee.

Joas
Corona-zomer

Wel of niet op vakantie? In eigen land of toch over de grens? In deze rubriek vertellen kinderen hoe hun zomer eruitziet. Deze week: Joas (11).  

Beeld: Shutterstock

En toen… zat de vakantie er alweer (bijna) op. Terug naar school! Maar wel een beetje relaxed, graag. Zó begint jouw kind blij aan het nieuwe jaar (en jij dus ook). En houden jullie dat vakantiegevoel net wat langer vast in huis. 

Instagram @cynera

Je hoeft echt niet naar een ver eiland om het perfecte Insta-kiekje te schieten. Ook in Nederland zijn zat plekken waar je plaatjes kunt maken die nét anders zijn dan de grachten of bollenvelden. 

Andreas

Woon je in een vakantieland, dan is het in de zomer vaak extra druk. Maar hoe is dat nu zoveel mensen thuisblijven? Nederlandse kinderen die in het buitenland wonen, vertellen het je deze zomer. Deze week: Andréas (9).

Wagenziek. Foto Shutterstock
Zomerse tips

Lekker luieren aan het water, eindeloos veel ijsjes eten en af en toe een potje tafeltennis. Het is vakantie! Niets fijners dan dat. Hoewel… Er zijn ook dingen aan vakantie die eigenlijk best wel vervelend zijn. Maak je klaar voor een overzicht vol herkenbare ongemakken. Met oplossingen – áls die er zijn. Vandaag lees je het tweede en laatste...

Beeld: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Eenzaamheid bij kinderen neemt toe door corona. Foto Shutterstock

Meer kinderen voelden zich, door corona, de afgelopen tijd eenzaam. Dat zegt de Kindertelefoon. In de maanden maart tot en met mei voerden ze daar meer gesprekken met kinderen over het onderwerp eenzaamheid. Maar ze hebben ook tips om het tegen te gaan! 

Komeet Neowise en Pim. Beeld Roel Weijenberg

Het zijn fantastische weken voor ruimte-fans, want er is iets heel bijzonders te zien aan onze sterrenhemel. Je kunt je vergapen aan een superheldere komeet, Neowise. Dat komt bijna nooit voor. Maar hoe doé je dat? Pim (11) geeft tips.

foto Youtube Gert Jakobs

Drie jongens uit Drenthe maakten tijdens hun vakantie een praatje met een dakloze. Toen ze door kregen dat hij een blauw oog had, gingen ze op pad om hem te helpen. Ze kwamen terug met een tas vol eten en geld.

Foto: Instagram

Je hoeft echt niet naar een ver eiland om het perfecte Insta-kiekje te schieten. Ook in Nederland zijn zat plekken waar jij Insta-waardige plaatjes kunt maken die nét even anders zijn dan de grachten of de bollenvelden. Kijk je mee?

Wagenziek. Foto Shutterstock
Zomer

Lekker luieren aan het water, eindeloos veel ijsjes eten en af en toe een potje tafeltennis. Het is vakantie! Niets fijners dan dat. Hoewel… Er zijn ook dingen aan vakantie die eigenlijk best wel vervelend zijn. Maak je klaar voor een serie vol herkenbare ongemakken. Met oplossingen – áls die er zijn. Vandaag lees je deel één van twee.

Het monument bij Vijfhuizen. Foto ANP

Het is vandaag zes jaar geleden dat de ramp met de MH17 gebeurde. 298 mensen kwamen daarbij om, waarvan 196 uit Nederland. Vandaag wordt stilgestaan bij de slachtoffers, zoals elk jaar, met een herdenkingsdag. Niet bij elkaar, maar digitaal.

Paleis Soestdijk. Foto Shutterstock.jpg

Ooit was Paleis Soestdijk een plek van pracht en praal. Maar tegenwoordig bladdert de verf van het gebouw. Nu zijn er wilde plannen voor het paleis, én het bos eromheen. Maar niet iedereen is enthousiast over de renovatie.

Zwemmend hert. Foto: Facebook Berry Boer

Het is weer eens wat anders dan karpers in de singels van Gouda. Dat schrijft Gouwenaar Berry Boer op Facebook, boven een filmpje van wat hij gisterenochtend vroeg in het water zag. Geen vissen, maar een hert kwam zwemmend voorbij!

Shutterstock

Toetjes, toetjes en nog eens toetjes... Zoetekauwen opgelet! Binnenkort opent in Apeldoorn een restaurant met alleen maar desserts op de kaart. 

Koraal van Burgers Zoo

39 steenkoralen, veertig zachte koralen en vijftien vissen. Deze week gaan ze op transport, van ons eigen Burgers’ Zoo naar een dierenpark in Berlijn. En daar zijn ze in Arnhem best trots op. ‘We zijn de hofleverancier van koraal in Europa.’

Tim en z'n gevonden bom

Vorig jaar viste Tim (10) al een granaat op tijdens het magneetvissen. En blijkbaar heeft hij een explosief neusje. Want deze week haalde hij een nog grotere bom uit het water. En hij mocht 'm zelf laten ontploffen!

Foto: Vera
Corona-zomer

Wel of niet op vakantie? In eigen land of toch over de grens? In deze rubriek vertellen kinderen hoe hun zomer eruitziet. Deze week: Vera (13).  

Foto: Shutterstock

Nederland staat bekend als fietsland. Maar toch heeft één op de negen Nederlandse kinderen geen fiets. Dat blijkt uit onderzoek van de ANWB.

Komeet Neowise. Foto: Sonnenborgh

Een komeet die vanaf onze aarde te zien is: dat komt maar zelden voor. Deze zomer kun je je vergapen aan Neowise. Zélfs met het blote oog.

Emma met haar goudblonde lokken. Foto: privébezit.

Van zichzelf heeft Emma (7) een ‘bolletje zonder haar’, zoals ze het zelf noemt. Maar Emma wilde ook wel eens rondlopen mét haar op haar hoofd, net als iedereen. Dankzij Stichting Haarwensen kan ze dat sinds een paar maanden. ‘Mensen staren me niet aan als ik mijn pruik op heb.’

Foto: politie. Blue Whale Challenge

Misschien heb jij er ook al mee te maken gekregen: de blue whale challenge. Het begint als een spel, maar er komen steeds gevaarlijkere opdrachten voorbij. De politie waarschuwt nu: het is nep, doe er niet aan mee!

Sarah Beth met haar gevonden brief. Foto Facebook Message in a Bottle.png

Het is de droom van veel kinderen: een fles in de zee gooien en daar een innige vriendschap aan over houden. Bij Sofia en Sarah Beth (allebei 11) gebeurde het echt!

Beeld: Shutterstock

Je gooit je dobber in het water en wacht tot je beet hebt. En dan... hebbes! Vissen wordt steeds populairder in Nederland. Vooral bij kinderen. 

Beeld: Shutterstock

Emmers vol raapten ze. In een half uurtje tijd. Levy en Simon (10) rapen sigaretten in het park. Ze vinden dat onze natuur niet 'gesloopt' mag worden.

Jan met z'n lokken. Beeld: Facebook Leontien Kuster

Jarenlang je haar laten groeien, er in één keer de schaar inzetten en je vlecht opsturen in een envelop. In één week tijd deden Jan (10), Duuk (11) en Julian (12) het. Stichting Haarwensen maakt er een haarwerk van, bedoeld voor kinderen die het nodig hebben.

Beeld: Kidsweek

Hoe poep en plas je het fijnst op de maan? Zelfs de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA weet het niet. Iedereen mag nu meedoen aan een ontwerpwedstrijd voor een nieuwe ruimte-wc. Lees er alles over in zeven weetjes.

Links: Merna, rechts: Meleknaz

Help ons om onze meest kwetsbare buurten te steunen in deze zware tijd! Die oproep doen vijftien burgemeesters uit heel Nederland aan de regering. Ze willen actie. Zeker ook voor de kinderen die daar wonen, zoals Meleknaz (10) en Merna (11).

Kyano: 'Ik kon me beter concentreren.'
Raar schooljaar

In maart veranderde in één klap de rest van het schooljaar. Vanwege het coronavirus sloten de scholen en kregen jullie les vanuit huis. De eindtoets ging niet door en ook de eindmusicals liepen anders dan anders. Kidsweek blikt terug op het rare schooljaar met achtstegroepers Isil (11), Kyano (12) en Bente (12). Deel één: Kyano. 'Dit komt in de...

Steeds meer tekenbeten in Nederland. Foto: ANP

Steeds meer mensen worden gebeten door een teek. Niet fijn, want een tekenbeet kán de ziekte van Lyme overbrengen. Hoe voorkom je zo'n beet?  

Klaartje

De collecteweek van het Rode Kruis komt eraan. Maar langs de deuren kan Klaartje (8) uit Purmerend dit jaar niet. Ze bedacht een andere manier om toch geld op te halen. ‘Mensen hebben de hulp gewoon nodig.’

Eindelijk van dat geschreeuw af. Foto: ANP

'SCHIETEN, NU!' 'Hee scheids, let eens op!' Voor de corona-crisis hadden sportende kinderen er soms behoorlijk wat last van: schreeuwende ouders langs de zijlijn. Nu die niet meer welkom zijn vanwege de corona-regels, is er veel meer rust. Dat schrijft de NOS. Kidsweek is benieuwd: mag het van jou altijd zo blijven? 

Scheetje. Beeld: Shutterstock

Mocht je binnenkort naar Oostenrijk gaan, let er dan even op dat je je windjes binnenboord houdt. Tenminste, als er politie in de buurt is. Een man die expres een harde scheet liet terwijl hij in gesprek was met een agent, hield daar een boete van vijfhonderd euro aan over.

Marcus Rashford. Beeld: Reuters

‘Geen kind mag met honger z'n bed in. Doe iets!’ Deze boodschap had Manchester United-spits Marcus Rashford deze week voor zijn regering. En die kwam aan. 

Fortnite seizoen 3. Beeld: Epic Games

Vandaag is het eindelijk zover: seizoen 3 van de populaire game Fortnite komt uit. Dit moet je erover weten.

foto Eco-Runner Team Delft - EcoRunner X 9

Daar is ie-dan: de Eco-Runner X! Volgens zijn ontwerpers, 27 Nederlandse studenten, is het de meest efficiënte waterstof-stadsauto ter wereld. Maak kennis met 'm in zeven weetjes.

Boeken

Bij de bibliotheek in Groesbeek geloofden ze hun ogen niet. Deze week werd daar het boek Terug naar Oegstgeest ingeleverd. Precies 39 jaar, 13 weken en 5 dagen te laat!

Van links naar rechts: Miracle, Omar, Jeniah en Raphael

Overal ter wereld wordt geprotesteerd tegen racisme. Maar wat is dat eigenlijk? En wat merken Nederlandse kinderen ervan? 'Ik heb grote dromen, maar ik weet niet of ze uitkomen.’

MH-17-proces. Foto ANP

De rechtszaak over de ramp met vlucht MH17 is, na maanden stilte, weer verder gegaan. Er zijn vier verdachten in beeld. Maar wat gebeurde er ook alweer met de MH17? En waar gaat de rechtszaak over? We praten je bij in vier stappen.

Facebook Herberg De Brabantse Kluis

Een wel heel spannende ontdekking tijdens het slopen van een Brabants muurtje. Er zat namelijk een doosje in gemetseld, met daarin een briefje uit 1904. Mét een boodschap!

Mae-Lin

Je tekent thuis een knuffel, stuurt het ontwerp op en hij wordt écht in elkaar gezet. En daar maak je nog een ander kind blij mee ook. Dat is het idee van Doelknuffel, het bedrijf van Mae-Lin (9) uit Den Haag. ‘Iedereen verdient een vriendje dat altijd naar je luistert.’ 

Stelling Judie

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock

Een Zeeuws restaurant heeft twee wel heel bijzondere obers aangenomen. Over een tijdje zullen twee robots daar de bestellingen rondbrengen. En die hoeven géén afstand te houden.

Nico op haar kamer. Foto: Ernie Buts

Je krijgt ineens een beurt in de klas of staat op een feestje met onbekenden. En dan breekt het zweet je uit. Indy (9), Nico (9) en Ella (11) zijn wel eens verlegen, op hun eigen manier. Ze vertellen in drie afleveringen hoe dat is. Nico sluit deze serie af.

Ella op haar kamer. Foto Ernie Buts

Je krijgt ineens een beurt in de klas of staat op een feestje met onbekenden. En dan breekt het zweet je uit. Indy (9), Nico (9) en Ella (11) zijn wel eens verlegen, op hun eigen manier. Ze vertellen in drie afleveringen hoe dat is. Deel twee: Ella.

Indy op haar kamer. Foto: Ernie Buts

Je krijgt ineens een beurt in de klas of staat op een feestje met onbekenden. En dan breekt het zweet je uit. Indy (9), Nico (9) en Ella (11) zijn wel eens verlegen, op hun eigen manier. Ze vertellen in drie afleveringen hoe dat is. Deel één: Indy.

Beeld: Emira

De ramadan is dit jaar anders dan anders. Met z’n allen samenkomen kan even niet. Maar Emira (9) uit Amsterdam deed wel iets speciaals. Ze deelde cupcakes uit aan mensen in een verzorgingshuis. ‘Zo maakten we anderen blij met lekkere dingen.’

Rutte: 'Denk mee!' Foto ANP

‘Kom met ideeën!’ Premier Rutte richtte zich gisteren speciaal tot kinderen tijdens zijn persconferentie. Hij vroeg jullie om mee te denken over de corona-aanpak in Nederland. Maar willen jullie dat ook?

Beeld NSW Police

Een nachtje in het museum: wie zou dat niet stiekem willen? Een 25-jarige Duitser trakteerde zichzelf er vorige week op. Hij nam het er goed van en maakte zelfs selfies met dino-skeletten. 

Foto: Jos Baart

Jos Baart uit België geloofde zijn ogen (bijna) niet toen hij het zag. Er leeft een hele oehoe-familie op zijn balkon! En dat is heel bijzonder.

Beeld: deuitvinders.com

Iedere ochtend kwamen ze met een dikke high five of hand shake van de meester de klas in. Corona maakte dat voor groep 5 van basisschool Olof Palme in Drunen wel erg moeilijk. Nu heeft hun meester dé oplossing bedacht. Een high-five-machine!

Zafar, zwemmend in de haven van Amsterdam. Foto: ANP

Dolfijn Zafar is zeker doodgegaan door een aanvaring met een schip. Dat zeggen onderzoekers. Zijn laatste reis gaat nu naar het waddencentrum Ecomare op Texel. 

Privefoto Leer te Durven

Ben jij vaak bang of maak je je snel zorgen? Dan kan deze tijd van corona extra moeilijk voor je zijn. Dat geldt ook voor Noor (9) uit Naarden. Binnenkort start ze met een online training. Gewoon vanuit huis. ‘Ik hoop dat ik straks niet meer bang ben.’ 

Nachtwacht

Goed voor uuurenlang kijkplezier is -ie. De gigantische foto van De Nachtwacht, die het gesloten Rijksmuseum op zijn website heeft gezet. Zo is het wereldberoemde kunstwerk toch nog te bewonderen, gewoon vanuit huis.

Zafar, zwemmend in de haven van Amsterdam. Foto: ANP

Verdrietig nieuws over dolfijn Zafar. Vorige week werd hij nog gered uit de Amsterdamse haven. Nu is hij toch overleden. ‘Dit is niet het einde waar we op hadden gehoopt’, zegt Annemarie van den Berg van SOS Dolfijn. 

Beeld: Shutterstock

Niet videobellen met je leraar of oma, maar met… palingen?! In Tokio kan ‘t sinds kort. Anders zouden ze wel eens eenzaam kunnen worden...

Beeld: IMC Weekendschool / Arno Stevens

We denken aan jullie. Dat is de boodschap achter licht-boodschappen die op verschillende plekken in Nederland te zien zijn. Kinderen uit heel Nederland maakten ze, om Nederland een hart onder de riem te steken in deze zware tijd. 

Foto: AFP

Nu we door corona zoveel thuiszitten, zijn spelcomputers niet aan te slepen. Vooral de Nintendo Switch is gewild en dat heeft alles te maken met het spel Animal Crossings.

Oma-oma met haar feestmuts

Op bezoek bij opa en oma is er, voor veel kinderen, al weken niet bij. Nia (7) verraste haar overgrootoma (‘oma-oma’) tóch op haar verjaardag. Op de parkeerplaats bij het verzorgingshuis. ‘Ze keek heel blij.’

Foto: Shutterstock

'Er loopt een kameel op de weg!' Die melding kreeg de politie in de Rotterdamse wijk Overschie vanochtend. Ze rukten uit, maar troffen iets heel anders aan. Namelijk: een struisvogel!

Rutte corona persconferentie

‘We kunnen Nederland alleen van het slot halen, als iedereen zich verstandig blijft gedragen.’ Dat heeft premier Rutte gezegd in een persconferentie. Toch komt er meer ruimte. Deze regels zullen, stap voor stap, worden versoepeld. 

Foto: Shutterstock

De Vlaamse Abel (11) is bezig met een wandeltocht door het westen van de Verenigde Staten, samen met zijn vader. Van wel vierduizend kilometer! 

Kris Kross Amsterdam
75 jaar vrijheid

Misschien ken je ze van de hits Hij Is Van MijMoment of Loop Niet Weg. De drie dj’s van Kris Kross Amsterdam (Sander, Jordy en Yuki) zijn dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid. 'Een grote eer.'

Levi en Sifra met hun spel

Schud je iemand de hand? Dat is dan twee vakjes terug. Maar houd je netjes anderhalve meter? Dan mag je er twee vooruit. Levi (10) en Sifra (8) uit Dordrecht zijn de bedenkers van hun eigen corona-bordspel. Er zijn er al duizend van gedrukt.

Foto: Pexels

Rioolwater drinken: zie jij het jezelf al doen? Het is nog lang niet zo ver, maar de kans bestaat dat dit idee met een luchtje in de toekomst echt gaat gebeuren. 

Foto: ANP

De scholen gaan weer open. Maar met z’n allen in de klas, dat is er niet meer bij. Lucas (10) en Fieke (11) gaan al een tijdje, in kleine groepjes, naar school. ‘Het is fijn om de meester weer echt aan te kijken.'

Doutsen: 'Ik maak kunst leuk voor kinderen'

Doutsen (10) is kinderdirecteur van Museum Arnhem. Door corona kan ze het museum niet in. Nu neemt ze thuis vlogs op. 'Ik vertel over kunstwerken en bedenk er een doe-opdracht bij.'

Beeld 'De Drie Zoekers'

Het begon met gewoon een grappig filmpje. Maar het groeide uit tot een ware fantasy-film. Alle kinderen uit groep zes van basisschool Mareland in Leiden spelen erin. Vanavond is de première. 

Rutte: 'De scholen gaan weer open.' Foto ANP

Met een gezicht als een oorwurm vertelde premier Rutte gisteravond het laatste nieuws over de corona-maatregelen. Hij had niet voor iedereen goed nieuws. Maar voor kinderen verandert er behoorlijk wat. 

Peter

Thuis leren kan best een gedoe zijn. Zeker als daar weinig of geen Nederlands wordt gesproken. Peter (10) bedacht iets om die kinderen te helpen. 'Iedereen moet een goeie toekomst hebben.'

Beeld Kidsweek

Weet jij het verschil tussen een koolmees en een pimpelmees? Nee? Dan ben je niet de enige. Nu we met z’n allen veel meer thuis zitten dan normaal, staat de telefoon van de Vogelbescherming roodgloeiend. Online kun je nu een gratis cursus doen.

Julia

Nu de scholen dicht zijn, ben je waarschijnlijk vaker en langer online. Volgens Julia (11) weten de meeste kinderen niet goed genoeg hoe ze dat écht veilig doen. Daarom organiseert ze vrijdag een gratis webinar (een online spreekbeurt).

zonnebrand boompjes

Een beetje gek gezicht is het wel. Midden in de Achterhoekse bossen staan vierhonderd witte beukenboompjes. Hoe dat kan? ‘We hebben ze ingesmeerd met zonnebrandcrème’, vertelt Dirk van den Brink van Staatsbosbeheer.

tosca menten humor

Tosca Menten wordt ook wel de ‘grappigste kinderboekenschrijver van Nederland’ genoemd en is de bedenker van Dummie de Mummie. Deze week was het 1 april, onze nationale grappendag. Maar waar ligt de bekende schrijver zelf dubbel om?

stelling judie kapper

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

siem humor
1 april

Dat 1 april onze nationale grappendag is, weten we allemaal. Maar wat is humor eigenlijk? Kun je dat leren? En waar liggen kinderen zelf dubbel om? Siem (11, niet op de foto hierboven) vertelt: 'Als je grappig bent heb je ook een beetje humor.'

april meija
1 april

Dat 1 april (morgen) onze nationale grappendag is, weten we allemaal. Maar wat is humor eigenlijk? Kun je dat leren? En waar liggen kinderen zelf dubbel om? Meija (10) vertelt: 'Slechte humor is als je grapjes over anderen maakt.'

Beeld @https://www.instagram.com/grizzlygirl84/

Zeldzame beelden uit een winters Canada. Beer Boo heeft maanden liggen tukken, maar werd vorige week wakker uit zijn winterslaap. Zijn verzorger filmde de slaperige Boo, die zijn hoofd boven de sneeuw uitsteekt en voorzichtig uit z'n hol kruipt.

Boris achter laptop
Thuis naar school

Niet met z’n allen in de klas, maar achter de laptop of computer. Door de corona-crisis krijgen kinderen overal in Nederland thuis les. Lukt dat een beetje? Boris (11) uit Haarlem vertelt: ’Met de hele klas online is best chaotisch.’ 

Belle
Thuis naar school

Niet met z’n allen in de klas, maar achter de laptop of computer. Door de corona-crisis krijgen kinderen overal in Nederland thuis les. Lukt dat een beetje? Belle (10) uit Den Haag vertelt: ‘Eerst ga ik de duinen in, daarna maak ik huiswerk.’

corona kinderen spelen school

Scholen en restaurants zijn dicht, veel ouders werken thuis. Alles om de verspreiding van het corona-virus te vertragen. Maar kan jij nu nog buiten spelen? En hoe zit het eigenlijk met die Cito-toets? Lees hier de antwoorden op de belangrijkste (nieuwe) vragen van kinderen over de corona-crisis.

 

Foto: ANP

Is corona erger dan gewone griep? Hoe groot is de kans dat ik het zelf krijg? En mijn goudvis dan? Kidsweek vroeg onze lezers: wat wil jij weten over het corona-virus? Hieronder lees je de antwoorden.

nasa perseverance

Alexander (13) uit de Amerikaanse staat Virginia heeft een bijzondere naam bedacht. Die van het allernieuwste Mars-karretje! Perseverance gaat -ie heten. Dat is Engels voor 'volhardend' of 'taai'. Dit onderzoekertje laat zich, als we zijn naam mogen geloven, dus niet zomaar uit het veld slaan. 

Noko maakt tatoeages vanaf haar zesde. Foto Roger Cremers

Noko (11) uit Amsterdam houdt van K-pop, TikTok en gamen. Net als veel andere kinderen. Maar ze heeft ook een héél bijzondere hobby: tatoeages maken. ‘Ik heb geoefend op een sinaasappel.’

Webshops buiten de EU leveren spullen voor lage prijzen, maar vaak ook van lage kwaliteit. Foto ANP

Een telefoonlader van twee euro klinkt te mooi om waar te zijn. En dat is het meestal ook, waarschuwt de Consumentenbond. Hoe zit dat?

quaden

Quaden (9) uit Australië is wereldnieuws. Hij wordt flink gepest. Zijn moeder zette een filmpje van de snikkende jongen op internet. Het leverde een bak steun op. Maar er kwamen ook nare reacties. 

Foto: Shutterstock

Kinderen moeten wereldwijd beter beschermd worden tegen ongezond eten en klimaatverandering. Dat staat in een nieuw onderzoek. Daaruit blijkt ook dat we het in Nederland behoorlijk goed hebben.

Foto: ANP

Een 'streepjescode' van liggende en schuine strepen. Met deze 'handtekening' zijn de laatste weken meerdere bombrieven ondertekend. Bij een bank in Amsterdam en een bedrijf in Kerkrade onploften vorige week twee explosieven, die iemand in een envelop had opgestuurd. 

Youtube

Hoera! YouTube viert deze week zijn vijftiende verjaardag. Om dat te vieren: 15 feitjes die jij vast nog niet (allemaal) wist over het platform. 

Vakantiekiekje Foto Shutterstock

Heb jij ouders die wel al jouw TikTok-filmpjes controleren, maar er niet bij stilstaan wat ze van jou online posten? Dan ben je niet de enige. Het is een grote ergernis onder kinderen, blijkt uit een nieuw onderzoek. ‘Als je ouders iets geks plaatsen, kun je daarmee gepest worden.'

Banksy Bristol flowers bloemen Valentijn

Love is in the air! Inwoners van de Britse stad Bristol werden gisterochtend wakker met een bijzonder staaltje kunst op één van hun huizen. Daarop schiet een meisje een bos bloemen de lucht in met een katapult. Een Valentijnscadeau van de wereldberoemde, mysterieuze kunstenaar Banksy?

Foto: ANP

Onstuimig weer op komst! De eerste échte storm van het jaar komt eraan. De storm heeft de naam Ciara gekregen. Waarom is dat?

Foto: ANP

Ze gingen al van de Oostvaardersplassen naar Texel. Nu moeten de negentien konikpaarden ook daar weg. Dierenactivisten zijn woest. De kans is groot dat de dieren worden afgemaakt. Is er nog hoop? 

Foto: Unsplash

Er is (veel) gedoe over drinkwater. Als daar te veel lood in zit, is dat slecht nieuws voor de gezondheid. Nu moeten alle basisscholen in Nederland als de wiedeweerga worden gecontroleerd, vindt een grote onderwijsorganisatie.

Jeniah tijdens de workshop. Foto Laure van Rooij.

Hoe tover je een oud, suf kledingstuk om tot iets waar je weer blij van wordt? Jeniah (12) uit Rotterdam leerde het tijdens een workshop. ‘Weggooien is hartstikke zonde.’ 

disneyland shanghai

Het corona-virus heeft grote impact op het leven in China. Acht grote steden zijn helemaal 'op slot'. En daar blijft het niet bij. Morgen gaat namelijk de Chinese Muur dicht voor publiek. En ook de dierentuin van Peking en Disneyland Shanghai worden gesloten.

Oudste paddenstoel, foto: advances.sciencemag.org

810 miljoen jaar oud is -ie. In het Afrikaanse land Congo is een stokoude paddenstoel ontdekt. Héél waarschijnlijk zelfs de alleroudste ooit.

Foto: EPA

'Een vergissing die niet te vergeven is.' Zo omschrijft de Iraanse president wat er woensdag is gebeurd. Toen werd bij de Iraanse hoofdstad een vliegtuig uit de lucht geschoten, waardoor 176 mensen overleden. Nu geeft Iran toe dat zij dat hebben gedaan. Maar het ging per ongeluk.

Eva in haar konijnenpak

Eva (8) uit Woerden is een echte boekenwur- eehh, konijn. In 2019 las ze meer dan 200 boeken uit. In een roze konijnenpak. ‘Omdat -ie zo lekker warm en harig is.’ 

Tzippy

De vader van Tzippy (12) wordt behandeld tegen kanker. Eerst voelde Tzippy zich machteloos. Maar ze bedacht iets om andere kinderen te helpen die ook zo'n moeilijke tijd meemaken.

Foto: UNICEF / Klaas van Kruistum

Vijftig miljoen. Zoveel kinderen zijn, over de hele wereld, op de vlucht voor oorlog en geweld. Majd (11) weet hoe dat is. Hij vluchtte voor de oorlog in Syrië en woont nu in Nederland. ‘Ik vond het heel jammer om weg te gaan.’ 

Foto Wilbert Bijzitter

De sluiting van een jeugdzorginstelling op de Veluwe zorgt voor grote onrust. Ruim tweehonderd kinderen hoorden deze week dat zij binnen een half jaar moeten vertrekken. ‘Mijn huis wordt gesloopt en mijn leven van me afgepakt’, vertelt Robin (14).

Foto: Lotte Stekelenburg

Wat een marinier doet? Iets met helmen en geweren, denken de testers. En wil -ie niet z’n land beschermen? Veel tijd om na te denken is er niet, want in de nieuwe tentoonstelling Mariniers op Missie van het Mariniersmuseum in Rotterdam moeten de testers meteen aan de bak. Als échte mariniers. Go testteam, go!

Foto: Shutterstock

Tranen van het lachen, het drolletje met ogen of toch een hartje. Emoji gebruiken we allemaal. Maar wie beslist eigenlijk welke emoji jij op je telefoon hebt? Een Amerikaanse organisatie. Dat moet anders, vindt emoji-expert Lilian Stolk. Ze bedacht de emoji-voter, zodat ook jij kunt stemmen.

Foto: Facebook Rederij Doeksen

Kat Poelie houdt wel van een avontuurtje. Poelie komt uit Amsterdam, maar werd zaterdag gevonden op een boot naar Terschelling. Hij had dus half Nederland al doorkruist.

Vreugdevuur Scheveningen in 2016

De kogel is door de kerk. Dit jaar geen vreugdevuren voor Scheveningen en Den Haag. Daar zijn veel mensen boos over. Het kwam zelfs tot rellen. Daar snapt Féline (9) uit Scheveningen niks van. ‘Willen ze dan dat hun stad in de fik vliegt?'

Foto: ANP

Op veel scholen zijn er te weinig juffen en meesters. Eerder deze week besloten zestien Amsterdamse scholen dat ze in december een week dichtgaan. Maar daarna is het probleem nog niet opgelost. De scholen denken nu over een schoolweek van vier in plaats van vijf dagen.

Foto: Steve Lindberg

Een Amerikaanse fotograaf spotte vorige week iets bijzonders in het bos. Eerst dacht-ie nog dat het een hert met heel rommelig gewei was. Maar wat bleek? Het gewei had geen twee, maar wel drie takken! 

stelling judie
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Zwevende wensen Berlijnse Muur

Vandaag is het precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. En daarom viert de stad een week lang feest. 

spookberichtjes

Midden in de nacht een vreemd sms'je krijgen dat al maanden geleden werd verstuurd. Op Valentijnsdag, om precies te zijn. Het gebeurde duizenden Amerikanen gisteren. Wat is er aan de hand met deze spookberichtjes?

Meisje spijkerjas jeugdzorg

Het gaat al jaren niet goed in de jeugdzorg. Kinderen die hulp nodig hebben, moeten vaak te lang wachten. Dit moet anders, vinden deskundigen al lang. Twee ministers willen nu een paar dingen veranderen.

Tzippy

Wist jij dat kinderen met dyslexie vaak heel creatief kunnen denken? En dat veel goede Minecrafters dyslectisch zijn? Over die voordelen hoor je alleen bijna nooit wat. Maar tijdens de Dag van Dyslexie, vandaag in Amsterdam, draait het juist daarom! Tzippy (12) is dyslectisch en gaat daar vloggen. ‘Ik hou van schrijven en lezen.'

ongesteld menstruatie maandverband tampon

Moe, buikpijn, een blegh-gevoel: ongesteld zijn is vaak geen pretje. Toch weten we er te weinig van, zegt een stichting die zich ermee bezighoudt. De club pleit daarom voor verplichte ongesteldheids-les op. 

liefde huisdier kat

Als je van iemand houdt, heb je verdriet als die doodgaat. Daar is iedereen het over eens. Maar als het om huisdieren gaat, zijn we een stuk minder begripvol. Onterecht, zegt psycholoog Nienke Endenburg. ‘Het zou pas gek zijn als je fluitend doorgaat.’ 

Helen VoorleesExpress

Het is de Week van de… Alfabetisering! Dat is een moeilijk woord dat betekent dat het belangrijk is om goed te kunnen lezen en schrijven. Helen (9) kan daarover meepraten. ‘Het is goed voor je hersenen om veel woorden te kennen.’ 

Foto: ANP

‘Het lelijke eendje’. Zo wordt de roze zeehondenpup, die gevonden is aan de Russische kust, al genoemd. Het diertje is opvallend, want het is een albino. 

Knuffelregen in het stadion

Ruim 20.000 knuffels. De supportersvereniging van ADO Den Haag is overladen met pluchen beesten. Ze houden een inzamelingsactie voor kinderen in het Rotterdamse Sophia Kinderziekenhuis. Maar zó veel hadden ze niet verwacht.

Veiling. Screenshot BVA Auctions

Een beetje boef houdt van dure spullen. Héél vervelend dus als die 'schatten' door de politie worden afgepakt. In Noord-Holland zijn ze nu met een proef begonnen. In beslag genomen dure kleding en tassen worden online geveild.

Foto Shutterstock

Ben jij een beetje creatief? Lees dan verder. Er is een bijzondere wedstrijd van start gegaan. Nederlanders mogen een naam bedenken voor... een ster en een planeet.

Stelling Judie

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Billie Eilish door Flos Vingerhoets

De mega-populaire zangeres Billie Eilish heeft miljoenen fans en is nog maar zeventien. En vandaag treedt ze op tijdens het Nederlandse muziekfestival Lowlands! Wist jij deze dingen al over de (meestal) blauwharige zangeres?

nepvuurwapen foto ANP

Burgemeester van Amsterdam Femke Halsema is niet blij. Haar zoon (15) is vorige maand aangehouden en dat is in het nieuws gekomen. Hij was stiekem een verlaten woonboot ingegaan en had een nepwapen bij zich. Daarmee heeft hij de wet overtreden. Hoe zit dat eigenlijk met die nepwapens in Nederland?

geldfabriek gouden munten

1567. Zoveel gouden munten namen twee boeven dinsdag mee uit de geldfabriek van de Mexicaanse regering. De buit: omgerekend zo'n 1,8 miljoen euro.

Simba. Foto: GoFundMe

Mager, moe en bang. Zo werd leeuw Simba begin dit jaar gevonden op een markt in Irak. De twee Nederlandse militairen die Simba daar vonden, startten een actie om hem te redden. Nu is er goed nieuws: Simba is vandaag in Nederland aangekomen.

Het geld dat ligt te drogen - Politie Rotterdam

Een kat in het nauw maakt gekke sprongen. Dat bewees een boef in Rotterdam gisterochtend. Met een zak vol geld sprong van de kade, om te ontsnappen aan agenten.

Foto: U Dream Global

Helemaal van Kaapstad naar Caïro, in je zelfgeknutselde vliegtuig. Klinkt dit onmogelijk? Niet voor twintig Zuid-Afrikaanse scholieren. Ze bouwden een vliegtuig én vlogen er 12.000 kilometer mee.

Eikenprocesssierups

Jeuk, rode bultjes en prikkende ogen. De eikenprocessierups kan voor nare klachten zorgen. En nu blijkt ook nog eens dat ze dit jaar met veel meer zijn dan vorig jaar. Getsie!

Foto: Pixabay

Het is warm! Wordt het deze zomer wéér zo enorm puffen zomer als vorig jaar? Dat is niet zeker. Maar we moeten ons wel wapenen tegen droge zomers, zegt droogte-expert Niko Wanders van de Universiteit Utrecht.

Foto: ANP

De Rotterdamse Thijs (19) heeft al jarenlang iets héél bijzonders in zijn bezit. Namelijk de sleutel van het graf van de allergrootste zeeheld die Nederland ooit gekend heeft. Juist ja: Michiel de Ruyter. 

Foto: ANP

Al wekenlang zijn er felle protesten in Hongkong. En het blijft er onrustig. Vanochtend omsingelden honderden mensen het hoofdkantoor van de politie. Zij eisen dat de hoogste baas van Hongkong opstapt. Maar waarom zijn ze zo boos? 

baby

Vrolijk nieuws uit Ierland. Daar is een vrouw bevallen in een rijdende trein. Haar dochtertje kwam gezond ter wereld. Het meisje heeft alvast een mooi cadeau gekregen. Ze mag 25 jaar gratis treinreizen!

Lucie

Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders wonen na de scheiding bij allebei hun ouders. Hoe is dat? Vandaag vertelt Lucie (11, bijna 12): 'Het is niet erg als je moet huilen.'

Christian

Twee buurten, twee huizen, twee kamers. Steeds meer kinderen van gescheiden ouders wonen bij allebei hun ouders. Hoe is dat? Vandaag vertelt Christian (11): 'Je kan je niet aan één plek hechten.'

Judie

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Kim raket

Er is weer iets de lucht in geschoten vanaf Noord-Korea. Tenminste, dat zeggen hoge piefen van het Zuid-Koreaanse leger. Waarschijnlijk waren het twee korte-afstands-raketten.

ajax champions league

Hij leek al bijna binnen: het ticket naar de finale van de Champions League. Maar in de tweede helft kreeg Ajax gisteren drie tegengoals om zijn oren. Daag, cup met de grote oren. Dikke kans dat jij vandaag zit te balen. Daarom speciaal voor jou: drie tips om met teleurstellingen om te gaan.

Tijgerwelpjes Siberische tijger

Superschattig: in Safaripark Beekse Bergen zijn donderdag drie hele zeldzame Siberische tijgers geboren. De kleintjes maken het goed. Ze heten Aida, Radames en Amneris. 

magneetvissen schat Noa

De 12-jarige Noa vond vorige week iets heel bijzonders. Hij viste een verroeste kluis uit 1973 op. Daarin zaten oude, gestolen juwelen. De schat bleek het erfstuk van een 63-jarige vrouw te zijn. 'Ik vond het geweldig om ze te vinden, maar nog mooier om weer terug te geven', vertelt Noa.

Kalvijn

Youtuber Kalvijn doet in zijn serie Gekkenwerk de meest idiote opdrachten. Zijn laatste challenge: maak binnen 24 uur een nummer 1-hit op Spotify. Het liedje en de clip zijn er, maar gaat het ook lukken om bovenaan de hitlijst te komen?

orkaan Fani India

Over het noordoosten van India raast sinds vanochtend een orkaan: Fani. Dat gaat gepaard met héle harde wind, enorme stortbuien en veel schade. Al een miljoen mensen zijn geëvacueerd. 

Instagram social media

Een leven zonder likes. Kan jij het je voorstellen? De mensen achter Instagram onderzoeken nu de mogelijkheid om het aantal vind-ik-leuks bij een bericht te verbergen. 'We willen niet dat het als een wedstrijdje voelt', aldus de baas van het bedrijf.

summer

De Nederlandse Summer de Snoo (10) is al een (heel) succesvol model. En ze krijgt het waarschijnlijk nog drukker, want ze krijgt binnenkort haar eigen reality-show.

Kat voorlezen

Dol op katten en op boeken? Dan heeft Dierentehuis Kennemerland in Noord-Holland het ideale klusje voor je. Zij zijn op zoek naar kinderen die hun poezenbeesten willen voorlezen.

Foto: AFP

Toeristen uit Nederland die met een reisorganisatie in Sri Lanka op vakantie zijn, worden terug naar huis gevlogen. Het zou er te onveilig zijn. 

Foto: Tiyana

In Sri Lanka gaat het leven door na de heftige aanslagen op Eerste Paasdag. Tiyana (13) woont vlakbij een kerk waar een bom afging. ‘Er is veel verdriet, maar toch zie je ook die typische brede Sri Lankaanse glimlach weer terugkomen.’ 

Foto: AFP

Een zwarte Eerste Paasdag voor Sri Lanka. In het Aziatische land werden meerdere aanslagen gepleegd. Er vielen meer dan 250 slachtoffers en nog eens vijfhonderd mensen raakten gewond.

Sri Lanka aanslagen

Eerste Paasdag was een zwarte dag voor het Aziatische land Sri Lanka. Gisteren werden daar meerdere aanslagen gepleegd. Daarbij zijn zeker 290 slachtoffers gevallen. Zeker vijfhonderd mensen raakten gewond. De premier roept de bevolking van Sri Lanka op om sterk te blijven.

Foto: EPA

Parijs is diep bedroefd nadat de Notre-Dame maandagavond voor een groot deel verwoest werd door een heftige brand. De zusjes Rose (9) en Anna (10) wonen in de stad. 'Het is heel mooi dat mensen nu samenkomen', vertellen ze.

ongesteld menstruatie maandverband tampon

Gratis maandverband en tampons voor alle kinderen. Op basisscholen in Engeland gaan ze daar volgend schooljaar mee beginnen. Hard nodig, vinden ze. Want niet iedereen kan deze dingen zelf kopen.

utrecht schietpartij terrorimse

Ruim twee weken geleden vond in een Utrechtse tram een dodelijke schietpartij plaats. Voor veel kinderen een angstaanjagende gebeurtenis. Toch is de kans héél klein dat jij ooit te maken krijgt met terrorisme, zeggen de mensen van TerInfo.

kat

Feeee-lix! Minoe-hoes! Heb jij het idee dat jouw kat hoort dat je hem roept? Dan heb je nu officieel gelijk gekregen. Volgens Japans onderzoek kunnen huiskatten namelijk hun naam herkennen.

kikker romeo julia

Tien jaar lang zat kikker Romeo uit Bolivia eenzaam in een aquarium. Biologen vreesden dat hij de laatste in zijn soort was. Begin dit jaar vonden ze in de jungle toch een Julia voor hem en ze zijn eindelijk op date geweest. Dat was super-romantisch.

Ramy Italië held

Ramy (13) is een ware held in Italië. Met een slimme actie redde hij vorige week de levens van 51 kinderen in een schoolbus.

Memphis Depay Wijnaldum

Met twee treffers en een assist was-ie gisteren superbelangrijk voor Oranje, dat met 4-0 won van Wit-Rusland. We hebben het natuurlijk over Memphis Depay. Weet jij waarom-ie altijd z'n vingers in z'n oren stopt bij een goal? En waarom hij z'n voornaam op zijn rug draagt? Je leest het in deze zeven feitjes.

beatrix nl doet

Prinses Beatrix is niet vies van een poetswerkje. De prinses en haar zoon prins Constantijn hielpen vandaag een handje mee bij de Stichting Instrumentendepot Leerorkest. Dat deden ze in het kader van NL Doet, de jaarlijkse vrijwilligersactie van het Oranje Fonds. 

champions league ronaldo messi

Het is bekend! Om de halve finale van de Champions League te bereiken moet Ajax de club Juventus, die van Ronaldo dus, uit het toernooi knikkeren. Hij is samen met Messi dé sterspeler van het toernooi. Hoog tijd om de prestaties van de twee topvoetballers op een rij te zetten.

nieuw-zeeland aanslag christchurch

Triest nieuws uit Nieuw-Zeeland. In twee moskeeën in de stad Christchurch zijn terroristische aanslagen gepleegd. Volgens de politie zijn er 49 mensen overleden. In ziekenhuizen in de stad worden nog veertig mensen behandeld die gewond zijn geraakt. 

egel kanker chemo

Het egeltje Blueberry (3) woont als huisdier bij zijn baasje Gabriëlla (23). Toen zij erachter kwam dat Blueberry erg ziek is, was ze ontroostbaar. Blueberry heeft namelijk kanker. Nu krijgt het egeltje een behandeling die uniek is: chemotherapie.

spaghetti bolognese

Denk jij bij pasta bolognese aan spaghetti met rode saus? Laat dat de burgemeester van de Italiaanse stad Bologna maar niet horen. Het gerecht komt daar helemaal niet vandaan, maar veel mensen denken van wel. En dat zijn ze in Bologna behoorlijk zat.

iditarod

Met veertien honden een afstand van 1700 kilometer afleggen, dwars door het barre winterlandschap van Alaska. Vorige week zaterdag is daar de jaarlijkse sledehondenrace Iditarod gestart. De grootste ter wereld. ‘Het belangrijkst is dat het goed gaat met de honden’, vertelt oud-deelnemer Ben Valks.

Irak IS kinderen

Triest nieuws over kinderen in Irak. Daar zitten honderden kinderen in de gevangenis, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Dat komt doordat de mensen die daar de macht hebben, denken dat ze lid zijn van terreurgroep IS. HRW slaat alarm.

Famke Louise okselhaar

Famke Louise staat met een opvallende pose op de cover van de nieuwste LINDA.meiden. Ze laat op de foto haar okselhaar zien. Volgens haar is okselhaar namelijk 'heel normaal'. 

Gps-tracker huisdier

De pas verhuisde kater Vos (3) uit Alphen aan de Rijn heeft sinds kort een gps-tracker om z’n nek. Baasjes Boris (12) en Kiki (15) kunnen zo precies zien waar hun kat uithangt.  

ballon

Bij een feestje horen ballonnen. Maar ze oplaten? Dat kan binnenkort niet meer in Den Haag. De stad gaat het verbieden, om dierenleed te voorkomen. 

Apex Legends game

Hij wordt al de nieuwe Fortnite genoemd: Apex Legends. Vorige week was -ie uit het niks te downloaden en inmiddels spelen miljoenen gamers de game. Waarom is het spel ineens zo populair? Game-journalist Remco Hayes: 'De makers hebben iets slims bedacht.'

Trump

De Amerikaanse president Trump heeft een nieuw plan bedacht om zijn oh zo gewilde grensmuur in het zuiden van het land te bouwen. Hij wil de noodtoestand uitroepen in Amerika. Maar wat schiet hij daarmee op? Drie vragen (en antwoorden).

gestolen smeltwater

Dieven in Canada hebben wel een heel bijzondere buit gemaakt: ze hebben 30.000 liter smeltwater van een ijsberg gestolen. Maar wat ze daarmee moeten? Dat is de vraag.

stelling klimaatspijbelen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

IJsbeer

Bewoners van de Russische eilandengroep Nova Zembla (in de Noordelijke IJszee) durven hun huis niet meer uit. Veel kinderen gaan ook niet school. Niet omdat het er extreem koud is, maar omdat er een groep brutale ijsberen door hun dorp wandelt.

happy meal

Eet je een Happy Meal, dan krijg je daar altijd een speeltje bij. Maar McDonald's heeft iets nieuws. Voortaan kun je ook een leesboekje krijgen!

verveeld saai school

Ook zo'n hekel aan breuken? Dan is er goed én slecht nieuws voor je. Een stel hoge piefen vindt namelijk dat ze niet op de basisschool thuishoren. Maar andere belangrijkerds zijn het daar niet mee eens.

kikker bolivia romeo

Tien jaar lang dachten biologen dat kikker Romeo uit Bolivia de laatste van zijn soort was. Maar er is goed nieuws: in de jungle is toch een vrouwtje voor hem gevonden!

Go speler Japan

De Japanse Sumire (9) is zó goed in het Aziatische bordspel Go, dat zij zich een echte Go-professional mag noemen. Als jongste speler ooit!

rapper Feis herdenking

Rapper Feis wordt vandaag herdacht in Rotterdam. Zijn vrienden organiseren een bijeenkomst in de buurt in Rotterdam, waar Feis is opgegroeid. 

irma enzo

Enzo, move over. Irma Knol, de moeder van Enzo, gaat ook vloggen. Vanaf 10 januari zal ze iedere week een video maken voor Libelle TV.

oud vuurwerk

Kom je niet-ontploft vuurwerk tegen op straat? Steek het niet opnieuw aan. Je kunt lelijk gewond raken als je dat probeert.

Instagram Ronnie Flex

Ronnie Flex is voor de eerste keer vader geworden! Hij heeft een dochtertje gekregen: Nori Dua. De kersverse vader deelde het blije nieuws op Instagram.

groep 7

Een basisschool in Waalwijk zoekt een nieuwe directeur. Mensen die de baan willen, gaan een bijzonder sollicitatiegesprek tegemoet. Namelijk met kinderen uit groep zeven.

stier knickers

Hij weegt 1400 kilo en hij is bijna twee meter hoog. Stier Knickers uit Australië is een forse. En hij is sinds kort wereldberoemd.

Stelling tanden poetsen
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Keizerpinguïns

Een Engelse filmploeg heeft iets ongewoons gedaan. Ze grepen in toen ze een groep pinguïns in gevaar zagen. Logisch toch, zou je denken. Toch is het heel bijzonder.

Groot-Brittannië zwemrecord record

Kwallenbeten, een ontmoeting met een haai en een kapotte tong van het zoute water. Hij moest er wat voor doorstaan, maar de Britse Ross Edgley (33) zwom de afgelopen maanden heel Groot-Brittannië rond. Dat is nooit iemand eerder gelukt.

Witte neushoorn

Alarm! Het gaat slecht met onze wilde dieren. In veertig jaar tijd is hun aantal wereldwijd gemiddeld met meer dan de helft verminderd. Maar er is hoop: ‘We kunnen er nog wat aan doen’, zegt Monique Grooten van het Wereld Natuur Fonds (WNF).

grotjongens thailand duiker

Een verdrietig bericht: In Thailand is een man overleden die hielp bij de reddingsactie voor de 'grotjongens'. De ervaren duiker hielp vrijwillig mee om het voetbalteam te bevrijden.

Thaise grot voetbalteam

Twee dagen geleden werden ze teruggevonden. Het voetbalteam dat nu al twaalf dagen vastzit in een Thaise grot. Helaas kunnen ze nog niet worden bevrijd, maar ze maken het momenteel goed. Dat blijkt uit een nieuwe video die in de grot is gemaakt.

Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Mark van Bommel, voetbal, PSV

Mark van Bommel is de nieuwe coach van PSV. De 41-jarige krullenbol uit Limburg draait al heel wat jaren mee in de voetbalwereld en kent de club op zijn duimpje. Hij vervangt Philip Cocu die naar het Turkse Fenerbahçe vertrekt. Een overzicht van zijn opvallende voetbalcarrière.

wk robot voetbal

Een bijzondere overwinning voor Nederland. We pakten een wereldtitel! Namelijk die van Robocup, een voetbaltoernooi voor robots. Daarin spelen intelligente robots tegen elkaar. Ze zijn geprogrammeerd door studenten van de Technische Universiteit Eindhoven.

Spoorwegmuseum

Of de testers iets met treinen hebben? Nou, niet per se, maar Het Spoorwegmuseum in Utrecht kennen ze allemaal! Ook opende er nog niet zo lang geleden het Testlab. Hoog tijd om die te testen. 

schapen scheten methaan

Kijk deze schaapjes eens onschuldig grazen. Toch is er een vuiltje aan de lucht. Schapen laten veel boeren en dat zorgt in Nieuw-Zeeland voor klimaatproblemen. 

loterij geluk frankrijk

Het zijn dingen die alleen in je dromen gebeuren. Maar voor een man uit Frankrijk is het de waarheid. Hij won voor de tweede keer de loterij. Die kans is su-per-klein.

Nouri Ajax prijs

Gisteren reikte Ajax de prijs voor grootste jeugdtalent uit aan middenvelder Ryan Gravenberch. Mooi detail: de prijs is vernoemd naar Abdelhak Nouri.

Noordoostpolder scheepswrak zuiderzee

Wel 300 jaar oud is ie. Het schip dat op dit moment wordt opgegraven uit de Noordoostpolder. 

blikjes samuel rotzooi

De Belgische Samuel (9) wandelt graag. Alleen al die blikjes die overal rondslingeren! Daar hij wilde iets tegen doen. Hij maakte er een enorme slinger van. Samuel: ‘Blikjes horen niet op straat.’

klas spijbelen controle

‘Halt!’ Duitse ouders die met kinderen buiten de vakanties om op het vliegtuig stappen, kunnen nu door de politie worden aangehouden.

fortnite games geld

85 miljoen euro. Zoveel geld gaan de makers van Fortnite uitdelen aan de beste gamers. Een recordbedrag.

emoji serieuze teksten

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

robot ikea stoel

Voor veel mensen is het een onmogelijke opgave. Maar 2 robots is het wél gelukt om samen een Ikea-stoel in elkaar te zetten. Zonder ruzie!

ooievaars kroatie liefde

Er was eens… een ooievaar uit Kroatië. Deze dame, Malena, vliegt elk jaar naar warmere oorden om te overwinteren. Daarna komt ze weer terug naar haar thuisland. Maar op een dag slaat het noodlot toe.

Kim archeoloog

Kim (13) uit Apeldoorn is al jaren helemaal gek van archeologie. Samen met een groep archeologen deed ze laatst de ontdekking van haar leven bij Paleis Het Loo: een familiegraf uit de Vroege Middeleeuwen. Zelf vond ze een héél oud scherfje. ‘Dat was heel speciaal.’

staking onderwijs limburg brabant

Alwéér staken? Je hoort het goed. Dit keer hebben veel kinderen uit Brabant en Limburg een extra vrije dag. De meeste scholen zijn daar vandaag gesloten.

politie honden madrid

Luisteren naar Mozart, luieren in verwarmde bedjes en poedelen in hun eigen badhuis. De 22 politiehonden van Madrid moeten meer relaxen. Daarom wordt hun verblijf helemaal vernieuwd.

vlinders tuin tips

Het gaat al lang niet goed met de vlinders in Nederland. Het worden er steeds minder. Maar je kan ze een handje helpen. Met deze tips kun je zelf vlinders lokken naar je balkon of tuin. 

bios hond film

Het klinkt misschien een beetje raar: een avondje naar de bios met je hond op schoot. Maar in Ierland en Groot-Brittannië kan het.

optimisten blij cpb

Klagen kunnen we als de beste, maar het blijkt allemaal toch mee te vallen. Voor het eerst sinds tien jaar zijn er meer optimisten dan pessimisten in ons land. We zien het dus zonniger in met z'n allen!

gemeenteraad verkiezingen kinderen

 Volwassenen kunnen vandaag naar de stembus voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar waar gaat het eigenlijk om? Nou, om dingen die ook voor jou belangrijk zijn.

bento keyboard cat

Verdrietig nieuws. Bento de 'keyboardkat' is overleden. Bento werd wereldberoemd door zijn filmpjes, waarin hij als een echte pianist op zijn keyboard speelde. De YouTube-ster werd 9 jaar oud.

witte neushoorn dood

Het allerlaatste mannetje van de noordelijke witte neushoorn is overleden. Hij woonde in een park in Kenia. Nu zijn er nog maar twee vrouwtjes over. Dat betekent dat de soort waarschijnlijk echt uitsterft...

kaizler leukemie steun

Kaizler (4) heeft leukemie, een ernstige ziekte. Nu kan hij een dure behandeling krijgen. Waarom? Omdat een meisje een sms stuurde naar een verkeerd nummer.

squishies jeshley verkoop

Ze hebben mooie kleurtjes, zijn lekker om in te knijpen maar ook hartstikke duur: squishy’s.  Dat kan anders, dacht Jeshley (12) uit Valkenswaard. Ze verkoopt ze nu zelf: wel driehonderd per dag. 

kameel geboren amersfoort

Dierenpark Amersfoort werd deze week verrast door de geboorte van een héél lief babykameeltje. Het diertje staat nog wat onwennig op de beentjes. Moeder en kind maken het goed.

bibian paralympische spelen

Snowboardster Bibian Mentel gaat als een speer. Ze heeft alweer een gouden medaille gewonnen op de Paralympische Winterspelen. 

Pannenkoeken bakken op de Kidsweek-redactie

Koekenpannen klaar? Bakken maar! Op vrijdag 16 maart is het Nationale Pannenkoekdag. Weet jij al voor wie je gaat bakken? De Kidsweek-meedenklezers namen alvast een voorproefje.

gay couple

Haha, homo die je d'r bent. Of: die jas van jou is echt gay. Het klinkt misschien wel onschuldig, maar volgens deskundigen is dat het zeker niet.

syrie ghouta muhammad

Schuilen voor bommen in kelders onder de grond. Zo zien de dagen van de Syrische Muhammad (15) eruit. Via social media wil hij laten zien wat er gebeurt. ‘Er sterven elke dag kinderen door de bommen.’ 

zuid-korea

Dankzij de Olympische Winterspelen zijn alle ogen gericht op Zuid-Korea. Hoe goed ken jij dit eigenzinnige Aziatische land eigenlijk? Deze keer: het bijgeloof van Zuid-Korea.

stelling judie

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

zuid-korea uiterlijk youtube

Dankzij de Olympische Winterspelen zijn alle ogen gericht op Zuid-Korea. Hoe goed ken jij dit eigenzinnige Aziatische land eigenlijk? Deze keer: waarom is uiterlijk zo belangrijk?

Esmee Olympisch goud

Het begint bijna saai te worden. Alweer een medaille voor de Nederlandse schaatsploeg! Dit keer voor de 22-jarige Esmee Visser. Ze reed verrassend goed op de 5000 meter.

inbrekers domste duo

Het lijken de boeven uit Home Alone wel. Twee Chinese inbrekers wilden 's nachts een gebouw binnenkomen. Dat mislukte op een wel heel knullige manier. 

snapchat update petitie

Je hebt het vast gemerkt: Snapchat is totaal veranderd. Veel mensen zijn daar niet blij mee. Al een miljoen mensen hebben hun handtekening gezet, in de hoop de oude versie terug te krijgen. 

sneeuw Parijs chaos

Geen school, maar sneeuwballen gooien met de hele klas. Wie droomt er niet van? In Parijs is zo veel sneeuw gevallen, dat veel scholen vandaag niet open konden. Wel 20 centimeter in totaal. En er wordt nog meer verwacht. ‘Stiekem best wel leuk’, vindt Emma (12), die er woont.

SpaceX Tesla ruimte raket

Je leest het goed. In de ruimte zweeft een knalrode auto. In Amerika is een gloednieuwe raket begonnen aan een proefvlucht. Met aan boord een rode Tesla.

bever muskusrat overlast

Ze zien er schattig uit met hun spitse neusjes en harige lijfjes. Maar bevers kunnen ook heel wat problemen veroorzaken. Daarom worden in de provincie Limburg nu bevers doodgeschoten.

poetin ijsbad rusland

Brrr! Russiche president Vladimir Poetin nam deze week een ijskoud bad. En daar zijn beelden van.

Efteling attractie python

Ben je ook zo dol op de Efteling? Dan hebben we goed nieuws voor je: het park wordt groter. En er komt een nieuwe attractie!

egel winterslaap winter

Het is warm voor de tijd van het jaar. Dat vind jij misschien wel fijn, maar voor jonge egeltjes is het levensgevaarlijk.

schiereiland nederland

Waarschijnlijk heb je er niks van gemerkt, maar: ons land is sinds deze week ietsje groter. We hebben er een eilandje bijgekregen. Hoe zit dat?

alpaca haarlem verdwaald

Huh? Maak je een avondwandelingetje, kom je ineens een verdwaalde alpaca tegen. De politie trof het dier vannacht aan in het centrum van Haarlem, maar weet niet wie het baasje van het dier is.