Foto: Bart Grietens
5
Theater

Er ligt Donnie iets behoorlijk zwaar op de maag. Wat? Daar kom je in de voorstelling Wat vreet er aan Donnie Druif? snel achter.

Wanuja

Acht op de tien mensen zijn gelovig, maar niet iedereen gelooft hetzelfde. En dat wil nog wel eens botsen. Om elkaars geloof beter te begrijpen, is het elke derde zondag van januari Wereld Religie Dag. Wanuja (10) vertelt waar hij in gelooft.

Foto: Karin Wesselink

Acht op de tien mensen zijn gelovig, maar niet iedereen gelooft hetzelfde. En dat wil nog wel eens botsen. Om elkaars geloof beter te begrijpen, is het elke derde zondag van januari Wereld Religie Dag. Noam (12) vertelt waarin hij gelooft.

Nurah (links) en Isis waren afgelopen zomer in Argentinië

Heel Nederland houdt vanavond z’n adem in tijdens de WK-kwartfinale Nederland-Argentinië in Qatar. Maar voor Nurah (11) en Isis (8) uit Amsterdam is het extra spannend. ‘De familie van mama is Argentijns, maar papa is voor Oranje.’ 

Foto: Karin Wesselink

Grapje! Moet toch kunnen?! Nou, echt niet altijd. Daar gaat het over in de Week tegen Pesten. Want een grap kan soms totaal mislukken, weet Noa (12) uit Amsterdam. 

Diana
Interview

Het is Wereldvluchtelingendag. Vandaag wordt er extra stilgestaan bij de ongeveer 40 miljoen kinderen die wereldwijd op de vlucht zijn, op zoek naar een veiliger plek. Diana (9) is een van hen. Drie maanden geleden vluchtte zij samen met haar moeder vanuit Kiev naar Nederland. ‘Dit is een goed land, toch wil ik het liefst terug.’

Foto: Karin Wesselink

Na de vastenmaand ramadan was het gisteren tijd voor het Eid Al Fitr. Om zeven uur vouwde Adil (11) uit Haarlem zijn gebedskleed uit in de overvolle Selimiye moskee voor het ochtendgebed. Onze collega's van Samsam gingen met hem mee.

Foto: Diana
Interview

Na een reis van vijf dagen is Diana (9) uit de Oekraïense hoofdstad Kiev eindelijk aangekomen bij familie in Nederland. ‘Ik ben moe en verdrietig en ik weet niet of ik ooit terug naar huis kan.’

Oleh woont in Marioepol, in het oosten van Oekraïne, waar nu ook explosies zijn. NATALIIA OHORODNIA

In Oekraïne gaat de strijd door tegen de Russen, die het land zijn binnengevallen. Ook in de stad Marioepol waar Oleh (14) woont. 'Elke keer als ik knallen hoor, ben ik bang geraakt te worden.'

Foto: Jia

Nog een week en de Olympische Winterspelen in Peking barsten los. Jia Rui (9) woont in de Chinese hoofdstad. ‘Toch zit ik straks niet in het stadion, maar voor de tv.’

De Verrukkelijke Kinderbakshow
4.5
Theater

Op het podium steekt iemand een stekker in het stopcontact en het lampje van de bakoven springt aan. Voorverwarmen maar! De Verrukkelijke Kinderbakshow kan beginnen.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Op basisschool Crescendo besteden de leerlingen veel aandacht aan slavernij.

De slavernij herdenken en de afschaffing vieren: dat doen de leerlingen van basisschool Crescendo in Amsterdam-Zuidoost elk jaar rond 1 juli. Op die datum in 1863 kwam er officieel een einde aan eeuwen van slavernij in de Nederlandse koloniën. Brooklyn (12), Nissi (10), Talulah (8) en Jaël (10) weten veel over wat hun verre voorouders toen...

Alligator

Een Amerikaanse visser deed afgelopen weekend een wel heel bijzondere vangst. Aan zijn hengel hing een alligator!

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto: Shutterstock
Gapende dieren

Hoe groter je brein, hoe langer je gaapt. Niet omdat je je verveelt, maar om je hersenen te koelen. Dat weten onderzoekers nadat ze meer dan 1250 gapen van 55 zoogdier- en 46 vogelsoorten bestudeerden. 

Jeangu Macrooy. Beeld: Shutterstock

Birth of A New Age is het Songfestivallied van Jeangu Macrooy. Op social media zijn veel grapjes gemaakt over het liedje, omdat sommige mensen er het woord 'broccoli' in horen. Ook Albert Heijn ging daarin mee, met een advertentie voor broccoli. Die grapjes vindt niet iedereen leuk. Waarom niet?

Foto: Sölvi

Vanuit zijn slaapkamerraam ziet Sölvi (11) de vulkaan Fagradalsfjall, die sinds vrijdagavond gloeiendhete lava uitspuugt. En ook al spreekt hij IJslands: de naam van deze berg is ook voor hem een echte tongbreker.  

Dia de Muertos

Overal in Mexico staan nu versierde doodskoppen en skeletten en mensen verkleden zich als monster. Griezelig? Xochitl (13) (spreek uit: Tzotsji) uit Mexico vindt van niet. ‘Op de Dag van de Doden heten we de geesten van onze overleden dierbaren met liefde welkom op aarde’.  

Foto Rob Keeris

Steeds meer mensen dragen mondkapjes. Voor Mae (11) uit Schijndel is dat een ramp: zij is doof. ‘Ik moet iemands lippen kunnen lezen om te weten wat diegene zegt.’

Shody Careman
Week tegen Pesten

Bijna haar hele basisschooltijd werd Evi (12) uit Utrecht gepest. ‘Ze zeiden dat ik dik en lelijk was. En zelfs dat ik dood moest.’ Maar dat is verleden tijd.

Janice tijdens de viering

Ruim 150 jaar geleden schafte Nederland officieel de slavernij af in Suriname en op de Nederlandse Antillen. In Nederland herdenken en vieren mensen dat elk jaar op 1 juli tijdens Keti Koti, wat 'gebroken ketenen' betekent.

beeld ANP

Alleen een kunstenaar als Banksy kan zoiets verzinnen: een omver getrokken standbeeld van een slavenhandelaar terugzetten mét een paar aanpassingen.

Foto: Noémi Beyer

Niet met de hele familie ‘s avonds het vasten verbreken, niet samen bidden in de moskee en geen groot Suikerfeest. Ramadan is dit jaar door de corona-maatregelen voor elke moslim anders dan anders. Maar voor Yasmine (11) uit Amsterdam is deze ramadan hoe dan ook bijzonder: ‘Ik ga voor het eerst meedoen.’  

Jinke

4 oktober Dierendag? Ja en ook Eet Geen Dierendag. Jinke (10) uit Schagen wil graag vegetariër zijn, maar vindt dat nog best lastig. De gehaktballetjes van haar oma kan ze nog niet laten staan.

Eigen foto

4 oktober Dierendag? Ja en ook Eet Geen Dierendag! Louis (10) uit Amsterdam is al vanaf z'n achtste vegetariër. Niet omdat hij dat niet lekker vindt, maar omdat hij zich steeds meer schuldig ging voelen.

Scenefoto Whitestar

Richelle Plantinga (20) speelt de hoofdrol in Whitestar, een film over een afgedankt springpaard. Ze deelt de rol met presentatrice en youtuber Britt Dekker die het verhaal bedacht.

Britt Dekker - ANP KIPPA

Voor haar film Whitestar huurde Britt Dekker speciaal iemand in die goed zorgde voor alle paarden. Dat is natuurlijk niet alleen belangrijk op de filmset. Haar drie gouden tips!

Whitestar filmset
Achter de schermen

Hoe is het als figurant op de set van paardenfilm Whitestar? Sophie (11), Zahra-Lindi (11), Sophie (9) en Francis (12) uit Epe hopen vooral op een handtekening van Britt Dekker. Zij bedacht de film en speelt samen met haar paard George een rol.

Keti Koti

Elk jaar op 1 juli herdenken mensen overal ter wereld de slavernij. Janice (12) deed dat vandaag bij het Nationaal Monument Slavernijverleden in het Oosterpark in Amsterdam.

Kyan met Martin Luther King

Elke derde maandag van januari is het Martin Luther King-dag. De dag van de man die opkwam voor zwarte én blanke mensen.

Wesley en Damaru

Overal ter wereld staan monumenten om de slavernij te herdenken. Wesley (14) uit Suriname bezocht twee jaar geleden samen met zanger Damaru (van Tuintje in mijn Hart) een standbeeld van Kwakoe voor een filmpje voor de website van ons 'zusje' Samsam

wereld vluchtelingendag

Wereldvluchtelingendag' is een speciale herdenkingsdag die ieder jaar gevierd wordt op 20 juni. Meer dan honderd landen vieren deze dag. Maar wat weet jij er eigenlijk van? Doe de quiz!

suikerfeest

Na 30 dagen vasten viert Zakhar (12) uit Irak vandaag het Suikerfeest. In zijn gloednieuwe kleren met heel veel lekker en familie. 

azc onderzoek

Hoe is het om te wonen in een asielzoekerscentrum? Vluchtelingenkinderen vertelden daarover aan onderzoekers. Vandaag wordt het onderzoek gepresenteerd. 

Nichawan uit Thailand

Niet alleen wij vieren de verjaardag van onze koning. Ook in Thailand en Marokko is het feest als hun koning jarig is. In winkels, op school en levensgroot op straat. 

achter de schermen mensenrechten
Achter de schermen bij Mensjesrechten

Elke aflevering van documentaireserie Mensjesrechtengaat over een ander kind. Zondag gaat het over Emma. Haar ouders zijn net gescheiden. Op de foto hierboven zie je haar tijdens de première van haar film op Cinekid.

Achter de schermen bij Si-G
Achter de schermen bij Mensjesrechten

Elke aflevering van documentaireserie Mensjesrechten gaat over een ander kind. Zondag gaat het over Cansu (13) uit de Brusselse wijk Molenbeek. Ze wil graag rapper worden. Haar artiestennaam is Si-G.

Bachir met de camera
Achter de schermen bij Mensjesrechten

Elke aflevering van documentaireserie Mensjesrechten gaat over een ander kind. Zondag gaat het over Bachir (10). Hij woont in een vluchtelingenkamp in de droge Algerijnse Sahara.

Achter de schermen Lara's reis
Achter de schermen bij Mensjesrechten

Elke aflevering van documentaireserie Mensjesrechten gaat over een ander kind. Zondag gaat het over Lara (14). Ze heeft autisme. 

Achter de schermen Monsoonshow
Achter de schermen bij Mensjesrechten

Elke aflevering van documentaireserie Mensjesrechten gaat over een ander kind. Zondag gaat over de blinde Indiase Kunal (14). Hij probeert een zangwedstrijd te winnen.

Giorgi met Mol Jan

Tien weken lang zaten Giorgi (13), Vata (12) en Elena (11) uit Georgië op zaterdagavond aan de buis gekluisterd voor Wie Is De Mol? Ze waren supertrots dat het in hun land was opgenomen.

WIDM2018

Op zaterdagavond zitten Giorgi (13), Vata (12) en Elena (11) uit Georgië klaar voor de volgende aflevering Wie Is De Mol? Ze zijn supertrots dat het tv-programma dit jaar is opgenomen in hun land.

achter de schermen heijplaters
Achter de schermen bij Mensjesrechten

Elke aflevering van de documentaireserie Mensjesrechten gaat over een ander kind. Zondag gaat het over een vriendengroep van vijf. We spraken David (12).

Telefoon aan tafel

Eten met vrienden én jullie telefoons aan tafel. Dat kan extra gezellig zijn. Maar bij een etentje met familie verpest die mobiel juist de lol van samen eten. 

Digitale klok 'Late'

Heb jij een wekker met een stekker? Dan slaap je de laatste paar weken steeds een paar minuten langer uit. Zonder dat je het in de gaten hebt. Hoe zit dat?  

Achter de schermen Mensjesrechten Jamilla
Achter de schermen bij Mensjesrechten

De documentaireserie Mensjesrechten gaat elke aflevering over een ander kind. Vandaag vertelt Jamilla (14) haar verhaal. Zij woont in een gezinshuis.

Achter de schermen Mensjesrechten Miruna
Achter de schermen bij Mensjesrechten

De documentaireserie Mensjesrechten gaat elke aflevering over een ander kind. Vandaag vertelt Miruna (14) uit Roemenië haar verhaal.

slang broodtrommel

Dat was schrikken: een Australische moeder vond een levensgevaarlijke babyslang in de broodtrommel van haar dochter. 

Met deze vrieskou geef je Flappie een extra laag stro in z’n hok en Fikkie een gebreid vestje. Moeten we ook 'wilde' dieren de winter door helpen? We vroegen het twee meedenklezers Sacha (13) en Jaro (12). 

schildpadden indiaas strand

Elk jaar zwemmen zeeschildpadden naar de plek waar ze zelf geboren zijn om een nest te bouwen. Afgelopen weekend legden honderdduizenden schildpadden eitjes op een Indiaas strand.

dakloze man

Buiten slapen in deze vrieskou? Geen haar op je hoofd die daaraan denkt! Daklozen hebben soms geen keuze. Om te voorkomen dat ze de kou niet overleven helpt een burgemeester in België ze.

fietspaden

Op de BMX naar je vriendje of met de opoefiets naar school. Veel mensen vinden fietsen maar linke soep. Daarom wil de ANWB nu veiligere fietspaden en meer straten waar auto's minder hard mogen. 

valentijnsdag

Overal ter wereld vieren mensen Valentijnsdag. In Nederland, maar ook in India, Egypte en Ghana. 

selfiekid en Justin Timberlake

Door één selfie weet iedereen ineens wie de Amerikaanse Ryan (13) is. Hij maakte gisteren in de pauze van de Super Bowl een selfie met Justin Timberlake. 

Georgië

Op zaterdagavond zitten Giorgi (13), Vata (12) en Elena (11) uit Georgië aan de buis gekluisterd voor Wie Is De Mol? Ze zijn supertrots dat het dit jaar is opgenomen in hun land.

hond en kat

Mensen die hun huisdier verwaarlozen of mishandelen mogen in de toekomst er niet zomaar weer een kopen. Tenminste, dat is het plan van een paar wethouders Dierenwelzijn.

Europese flamingo

Is het een dierentuin? Ben je op een tropisch eiland? Nee, ook 'gewoon' in Zeeland vind je flamingo's. Een fotograaf maakt elk jaar foto's van deze langpotige roze dieren. Dit jaar besloot hij ze ook te filmen.

chocolade aanhangers

Twee aanhangers vol chocola ter waarde van 400.000 euro. Dat was de vette buit van de politie in Duitsland afgelopen weekend.

Merel

Ruim 1 miljoen vogels werden afgelopen weekend in tuinen en op balkons gespot. Zaterdag en zondag was het weer tijd voor de Nationale Tuinvogeltelling.

Wie is de mol

Op zaterdagavond zitten Giorgi (13), Vata (12) en Elena (11) uit Georgië klaar voor de volgende aflevering Wie Is De Mol? Ze zijn supertrots dat het tv-programma dit jaar is opgenomen in hun land.

Panddababy Mini Yuan Zi

Hoera, panda Liang Liang uit een dierentuin in Maleisië heeft haar tweede baby gekregen. En daar zijn ze erg blij mee! Of ze roze of blauwe muisjes moeten trakteren, dat is alleen nog niet duidelijk.

Inzamelingsactie scholen

Broodroosters, föhns en boormachines. Leerlingen van meer dan tweehonderd basisscholen zamelden elektrische apparaten in. De opbrengst? 18 ton! Dat zijn ongeveer twee volle vrachtwagens bij elkaar.

Recordpoging Conga schaatsen Amsterdam

Een recordpoging op de schaatsbaan van het Museumplein in Amsterdam is gisterochtend mislukt. Waarom? De zeshonderd mensen op het ijs maakten geen goede rij.

armoede in nederland

In rijke landen is niet iedereen rijk en in arme landen is niet iedereen arm. Maar de verschillen tussen arm en rijk worden steeds groter. Ook in Nederland. Eén op de tien kinderen in Nederland groeit op in een arm gezin. Hier wordt niet veel over gepraat. Het is een taboe-onderwerp.

groente verbouwen op zilte grond onderzocht door Ziltproefbedrijf op Texel

Wat eet jij vanavond? Best een belangrijke vraag. Maar vandaag op Wereldvoedseldag, gaat het over nóg belangrijkere vragen. Hoe kunnen we er bijvoorbeeld voor zorgen dat niemand meer honger heeft? Door genoeg eten te verbouwen, maar hoe doe je dat als de aarde te zout, te nat of juist te droog is? Kira (10) uit Joure ging op onderzoek uit.