Eigen beeld

Over smaak valt te twisten maar sommige ideeën klinken gewoon voor iedereen vies. Zou jij een kopje thee drinken gemaakt van rupsenkeutels? 

kerstboom foto Shutterstock

Ieder jaar is het een uitdaging om de kerstboom nog mooier te versieren dan het jaar ervoor. Maar wat is nou precies mooi? Een speciale decoratiecalculator helpt daarbij.

ijsjes met eetbare bloemen

Het is vandaag weer warm. Dat vraagt om veel verkoeling, ijsjes en barbecue-avondjes; helaas niet altijd even goed voor het milieu. Gelukkig kun je dat watergevecht ook houden zonder dat je massa's plastic tussen de plantjes vandaan hoeft te vissen. Vier tips om duurzamer deze warme dag door te komen. Ideaal tijdens Duurzame Dinsdag!

Jongen met vossenstaart

Wat jammer dat mensen niet kunnen kwispelen! Tenminste, dat vinden de bedenkers van The Tail Company. Zij maken staarten voor mensen.

Foto: Pixabay

Dacht je dat alleen mensen humor hadden? Nee hoor. Er zijn een hoop dieren die even goed kunnen schaterlachen als wij. Amerikaanse onderzoekers kunnen wel 65 diersoorten opnoemen die hun eigen lachgeluiden maken. Dat schrijven ze in nieuw onderzoek.

Alwyn voedt de babyparkiet met een lepeltje

Vogelliefhebber Alwyn broedde een parkieteneitje uit dat verlaten in de dierenwinkel op de bodem van een kooitje lag. Het filmpje op zijn YouTubekanaal werd al dertien miljoen keer bekeken. Maar babyparkiet, die inmiddels kan vliegen, heeft nog geen naam! Alwyn: 'Misschien willen kidsweeklezers wel helpen verzinnen?' 

Pixabay Pexels

China heeft een raket gelanceerd die twee kilo aarde en gruis van de maan moet gaan ophalen. Wetenschappers kunnen dat, als de raket eenmaal terug is, gaan onderzoeken. 

Kazen

Een boer uit Lievelde miste na een inbraak 300 kazen. Gestolen! De dieven hoopten de kazen voor veel geld te verkopen. Maar dat ging niet zoals gehoopt...

Papegaai Charlie

Papegaai Charlie is terecht! Vanaf eind oktober was ze vermist. Tot iemand haar vorige week plotseling langs kwam brengen. Baasje Mark: 'We zijn door het dolle heen.' 

Carbidschieten in Zevenhuizen

Niks geen duizendklappers, fonteinen en knalcakes deze jaarwisseling: vanwege de coronacrisis is al het vuurwerk verboden. Maar op het platteland kunnen ze het nieuwe jaar toch in knallen. Carbidschieten mag namelijk wél.

Maci Currin is blij met haar lange benen

In een auto stappen of een spijkerbroek kopen is af en toe lastig voor de zeventienjarige Maci Currin. Toch is ze vooral blij met haar bijna anderhalve meter lange benen. Zeker nu ze er een wereldrecord mee op haar naam heeft gezet. 

Neushoorn Ravy is vrijdag geboren bij Beekse Bergen

Een hoorn heeft-ie nog niet, maar verder zit alles erop en eraan. Beekse Bergen is een baby-Witte Neushoorn rijker. Hij heet Ravy en het gaat goed met hem. Sofie is de trotse neushoornmama van de kleine. 

Nadal juicht na zijn zege op Djokovic

Toptennisser Rafael Nadal heeft Novak Djokovic zondag verslagen tijdens de finale van het toernooi Roland Garros. Het is zijn twintigste grandslamtitel. Daarmee heeft Nadal nu net zoveel titels op z'n naam staan als Roger Federer. 

Emoji

De smileys met mondkapjes die je via je telefoon kunt versturen kijken automatisch een beetje pips. Maar Apple werkt aan een update met een vrolijker variant. Wie een mondkapje draagt is immers niet per se ziek of chagrijnig. 

Tekenen met vogels

De één schildert fantastische olieverfschilderijen, een ander is goed met potlood. Maar heb je wel eens gehoord van iemand die tekent met levende vogels?

Katten worden gevangen in een kooi

Zwerfkatten nemen het eiland Texel zowat over. Andere eilandbewoners, zoals vogels en knaagdieren, hebben daar last van. En dus startte Staatsbosbeheer gisteren met een grote (diervriendelijke) kattenjacht. 

De Tasmaanse Duivel is geherintroduceerd in Australie

De Tasmaanse Duivel is terug in Australië! Dit vraatzuchtige buideldiertje met angstaanjagende naam wordt met uitsterven bedreigd. 

Trump maakt een ritje

Amerikaanse president Trump bleek vorige week besmet met het coronavirus. Voor de zekerheid werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Maar denk maar niet dat hij daar een gewone behandeling krijgt...

President Lincoln in 1863

Op een veiling in de Amerikaanse stad Boston is een haarlok verkocht voor 81.250 euro. De pluk haar zat ooit op het hoofd van een Amerikaanse president Lincoln, die in 1865 werd vermoord. 

mikey

Ieder jaar geeft voetballer Lionel Messi een aantal slechtziende of blinde personen een speciale bril die hun leven makkelijker maakt. Dit jaar was Mikey Poulli (10) uit Engeland een van de gelukkigen. Mikey is topvoetballer. En dat terwijl hij niks ziet. 

Anouk foto ANP Kippa

Zangeres en Voice-coach Anouk gaat trouwen. Ze vroeg haar vriend Dominique Schemmekes ten huwelijk en postte een filmpje van het aanzoek op Instagram. 'Jij hebt mij natuurlijk al een stuk of twintig keer gevraagd en ik heb natuurlijk elke keer nee gezegd, dus de bal lag nu bij mij', zegt Anouk. 

De beer is nog grotendeels intact

In Siberië is het lichaam van een holenbeer gevonden. Dat is bijzonder, want die zijn al zo'n 22.000 jaar uitgestorven. Door het ijs is het lichaam goed bewaard gebleven. Zelfs zijn ontblote tanden zijn nog te zien. Misschien is de beer wel gestorven tijdens een gevecht met een mammoet...

 

 

 

Volleybal

Twee volleyballers hebben een potje gespeeld op wel érg hoog niveau. De Noren Anders Mol en Christian Sørum beklommen de berg Svolvargeita en speelden op 150 meter hoogte de bal naar elkaar over. 

Chico de papegaai met één van z'n fans

Een papegaai uit Groot-Brittannië is wereldberoemd door zijn vertolking van Beyoncé's liedje If I were a boy. Mensen komen er zelfs speciaal voor naar zijn dierentuin.

Cartier (11) verzamelt luiers voor alleenstaande moeders

Zoals zoveel kinderen verkocht Cartier Carey (11) deze zomer snacks en limonade in de buurt. Alleen: met het geld dat hij verdiende, rende hij niet naar de snoepwinkel, maar naar de drogist. En daar kocht hij... luiers. 

Djokovic moet de US Open verlaten

Djoko is down. De tennisser sloeg boos een bal over de baan en raakte per ongeluk een lijnrechter in haar hals. Dat was natuurlijk niet de bedoeling. Toch diskwalificeerde de scheidsrechter Djokovic voor de US Open. Hij mag het hele toernooi niet meer meedoen. En dat terwijl hij bijna zeker zou hebben gewonnen. 

Nienke neemt altijd pindakaas mee op vakantie

Wel of niet op vakantie? In eigen land of toch over de grens? In deze rubriek vertellen kinderen hoe hun zomer eruitziet. Deze week: Nienke (10).

Joep de sprookjeskat

Beetje luieren in de vensterbank, af en toe een uitstapje naar de kattenbak... sommige huisdieren zijn na een tijdje wel klaar met de sleur. Een baasje uit Enkhuizen ontdekte dat haar kat Joep 's nachts door Sprookjeswonderland struint. En ook vier andere katten bleken er een geheim leven op na te houden. 

Een schildpad is geen geschikt huisdier

Een vermagerd, ziek schildpadje in de berm. Voor de zoveelste keer moest de dierenambulance in Doetinchem uitrukken omdat een anonieme eigenaar geen zin meer had om voor z'n schildpad te zorgen. Dierenverzorgers zijn het zat: de handel in deze dieren moet verboden worden, vinden ze. 

Tuinkabouters tussen de bladeren

In Vlaams-Brabant stonden drie dieven voor de rechter voor een 'klein vergrijp'. In twee weken tijd kidnapten zij tuinkabouters uit 26 tuinen. De ukkepukken zijn nog altijd vermist. 

Jet (links) is in Frankrijk op vakantie

Wel of niet op vakantie? In eigen land of toch over de grens? In deze rubriek vertellen kinderen hoe hun zomer eruitziet. Deze week: Jet (8).

De olietanker op Mauritius is doormidden gebroken

Vorige week kon je hier lezen over olieramp nabij het Afrikaanse land Mauritius. Een olietanker voor de kust van het eiland lekte olie en dreigde in tweeën te breken. De minister-president riep andere landen op om te helpen de rest van de olie weg te pompen, zodat...

Agenten dansen de haka voor Matthew Hunt

Dat zie je niet vaak: een meute wild dansende politie-agenten met uitgestoken tongen. Er was dan ook een speciale aanleiding. De mannen en vrouwen dansten een 'haka' om een overleden collega-agent te eren.

Moflin is een kunstmatig intelligent huisdier

Wel een huisdier, maar geen zin om stinkende kattenbakken of kooien te verschonen? Japanse uitvinders ontwikkelen een wollig robotje dat net als een echt huisdier op je reageert. En hij poept nooit!

Beloega's of witte dolfijnen

Dat beloega's Little Grey en Little White hun vrijheid terug zouden krijgen, was al besloten. Maar hoe vervoer je dieren van meer dan duizend kilo van het ene werelddeel naar het andere? Nou, per hijskraan, vrachtwagen en sleepboot. 

Nachtvlinders hebben last van ons licht.

Licht helpt ons 's nachts de weg te vinden. Maar insecten raken er juist hopeloos door verdwaald. In Duitsland worden de wetten voor verlichting daarom steeds strenger. Schijnwerpers moeten voortaan uit en nieuwe lantaarnpalen worden zo insectvriendelijk mogelijk. 

Waterval

In Australië is iets geks aan de hand. Er stromen watervallen van beneden naar boven. Hangen ze aan de andere kant van de wereld dan toch op z'n kop?

Vrijwilligers ruimen de olie aan de kust van Mauritius zoveel mogelijk op

Een grote olievlek overspoelt de witte stranden en de helderblauwe zee van Mauritius. Dat komt door een lekke olietanker voor de kust. Vrijwilligers doen hard hun best om de rommel op te ruimen en de dieren in het gebied te beschermen. De minister-president van het eiland heeft de noodtoestand uitgeroepen: het lukt Mauritius niet alleen. 

Watermeloen snijden hoeft niet moeilijk te zijn

Watermeloen is misschien wel het beste fruit om te eten als het zo warm is. Bomvol water, lekker zoet en als je 'm in de koelkast legt is het bijna een ijsje. De meeste mensen snijden 'm in van die punten met de schil er nog aan. Krijg je héle vieze handen van. Hebben jullie al eens geprobeerd een watermeloen te verorberen...

Tijdens de Naakte Tour kunnen mensen kunst kijken zonder kleren

In je nakie een wandelingetje door een museum maken gek? Nee hoor, in de kunsthal in Rotterdam vinden ze dat 'blootgewoon'.

Chalwa met één van haar zes pythons

Ze worden niet voor niets wurgslangen genoemd, zou je denken. Toch aait Chalwa (14) uit Indonesië liever een python dan een poesje. Op Instagram post ze sinds kort filmpjes waarin ze haar zes(!) huisdieren baddert, voert en vertroetelt.

Er mogen minder toeristen in de gondels van Venetië

Venetië wordt te vol. En dan hebben we het nu eens niet over het aantal toeristen, maar over hun aantal kilo's. Waar je vroeger makkelijk zes toeristen in een gondel kwijt kon, zinkt-ie nu zowat onder al die zware lijven. Daarom mogen er voortaan maar maximaal vijf mensen in een bootje.

Het regent meteorieten

Het regent deze week vallende sterren! Vooral woensdag- en donderdagnacht zijn ze waarschijnlijk goed te zien. Vijf sterrenkijktips voor mensen met veel wensen. 

Australië bosbranden

De hevige bosbranden vorig jaar in Australië raakten wel drie miljard vogels, reptielen en zoogdieren. Dat is nog eens drie keer zoveel als gedacht. De dieren gingen dood of moesten vluchten uit hun natuurlijke leefomgeving.

Pixabay baechi

Als er niets verandert, leeft er binnenkort geen enkele haai meer in het koraalrif. Dat klinkt misschien best fijn. Maar wetenschappers maken zich zorgen.

Yunyang cliff swing

Weet je nog de superschommel waar we een paar kranten terug over schreven? Hij is nu open voor publiek, dus wie durft kan er in. Of in één van deze andere huiveringwekkend hoge schommels.

Pixabay Susanne Jutzeler, suju-foto

Op bezoek bij de zeehondencrèche in Pieterburen: het is een geliefd zomervakantie-uitje, maar het mag voorlopig niet. Er is namelijk een corona-besmetting vastgesteld.