Chinees rijtuig

Een bijzondere vondst in het noorden van China. Onderzoekers groeven daar een rijtuig van 2.500 jaar oud op. Omdat het voertuig zo mooi versierd en beschilderd is, denken archeologen dat het van rijke mensen is geweest. Misschien wel van de leider van een stam.

Riet aan het water

'Pak je biezen maar!' Iemand die dat tegen je zegt, bedoelt dat je je spullen moet pakken. Maar wat zijn 'je biezen'? En waar komt de uitdrukking vandaan? In deze rubriek zoeken we het uit.

Hond

Als de bal door de lucht richting het goal vliegt, is daar plotseling een blije hond. Met wapperende oren holt hij langs het doel om een kopbal te maken. Door zijn geslaagde verdedigingsactie was deze Argentijnse hond daarna natuurlijk de held van de dag.

Ryan

Het filmpje waarin hij op de Noordpool terecht komt om alvast een kerstcadeau uit te zoeken, werd binnen de kortste keren een miljoen keer bekeken. De Amerikaanse Ryan (7 jaar) maakt uitlegvideo's over speelgoed en daarmee verdient-ie enorm veel geld.

kijkwijzer

De Kijkwijzer ken je vast. Het zijn symbooltjes waaraan je kunt zien of films, televisieprogramma's en computerspelletjes geschikt zijn voor kinderen. Politici en media-organisaties willen nu dat er ook een kijkwijzer voor filmpjes op YouTube komt. 3 vragen (en antwoorden) daarover.

Santa Claus

'Ho ho ho!' In een Amerikaans stadje zoefden gisteren zo'n driehonderd kerstmannen op ski's en snowboards van een besneeuwde berghelling naar beneden. 

Toxeus magnus

Dat zoogdieren als ze klein zijn melk bij hun moeder drinken is bekend. Maar wist je dat er ook spinnen zijn die dat doen? Onderzoekers hebben een soort ontdekt die haar kleintjes melk geeft. 

IJslander Ellert

De zachtbruine vacht van de IJslandse hengst Ellert is besprenkeld met witte vlekken. Zijn gezicht is wit en zijn ogen helderblauw. Hij is prachtig, maar hij ziet er héél anders uit dan zijn ouders. Toen Ellert werd geboren, dacht zijn baasje daarom dat er iets fout was gegaan.

InSight

Juichende onderzoekers in Amerika. Een bijzonder meetapparaat dat ze een half jaar geleden de ruimte instuurden, landde gisteren veilig op de planeet Mars.

Puppy

Vrolijk nieuws uit het huis van de president van Zuid-Korea! Daar werden deze maand zes witte hondjes geboren. 

Camp Fire

Volgens de brandweer is de grootste natuurbrand in de Amerikaanse staat Californië geblust. Camp Fire was de ergste brand...

Luchtballon

'Reis mee!' Instappen en het avontuur opzoeken, daarover gaat de Kinderboekenweek 2019. Van een rondje op de fiets door de buurt, tot zeilen op een catamaran of een ruimtereis door het heelal. 

Grienden

Verdrietig nieuws uit Nieuw-Zeeland. Daar spoelden gisteren 145 grienden (een soort dolfijnen) op het strand aan. Ze werden 's ochtends vroeg ontdekt door een wandelaar. Vrijwilligers die de dieren kwamen helpen, ontdekten dat de helft al niet meer in leven was.

Sarcofaag Egypte

Terwijl journalisten mochten meekijken, openden onderzoekers afgelopen weekend voor het eerst een oude Egyptische mummiekist. In de beschilderde kist lag een goed bewaard gebleven mummie. Volgens de onderzoekers is het een vrouw die Thuya heette. Ze werd meer dan drieduizend jaar geleden in de Egyptische stad Luxor begraven.

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis wordt jaarlijks door meer dan 1,2 miljoen mensen bezocht. Het huis waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het joodse meisje Anne Frank ondergedoken zat, is sinds 1960 een museum. Omdat er jaarlijks zoveel bezoekers komen, werd afgelopen jaren gewerkt aan een verbouwing. Koning Willem-Alexander opende het vernieuwde museum...

Toren van Pisa

Scheef zal de toren van Pisa altijd blijven, maar omvallen doet-ie voorlopig niet. Het bouwwerk is de afgelopen jaren zelfs wat minder scheef gaan staan. Vier centimeter om precies te zijn, zeggen onderzoekers die de wereldberoemde klokkentoren voortdurend in de gaten houden.

Bei Bei

Panda Bei Bei was zó blij met de eerste sneeuw, dat hij niet kon stoppen met kopje duikelen, rollen en klauteren. Je ziet het in dit schattige filmpje dat gemaakt werd in een Amerikaanse dierentuin. 

Tuinslang

Muren die scheuren, vloeren met kieren. Zelfs de huizen in Nederland hebben last van de afgelopen droge zomer. Het grondwater staat op sommige plaatsen zo laag, dat de klei in de bodem uitdroogt en samentrekt. Huizen die op kleigrond zijn gebouwd, kunnen daardoor verzakken. De oplossing? Je huis water geven!

Spelende kinderen

Met de meeste Nederlandse kinderen gaat het goed. Ze zijn gelukkig en tevreden met hun leven. Toch maakt de Kinderombudsvrouw zich zorgen. Tijdens gesprekken die ze met kinderen voerde, hoorde ze ook veel verdrietige verhalen. Vandaag, op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind...

WC

Een schone wc én een kraantje met stromend water om je handen te wassen. Voor jou de normaalste zaak van de wereld, maar voor 2,3 miljard mensen is dat niet het geval. Daarom op Wereld Toilet Dag 2018 een paar feiten over poep en pies op een...

Stier
Spreekwoorden

'Je houdt me voor het lapje.' Dat je zo kunt zeggen dat iemand je voor de gek houdt wist je vast, maar weet je ook waar deze uitdrukking vandaan komt? In deze rubriek zoeken we het uit.

Aanbidding der herders

Een schilderij waarvoor tussen de 800 en 1.600 euro werd gevraagd, is gisteren op een veiling in Rotterdam voor meer dan een half miljoen verkocht. Het schilderij De aanbidding der herders is zo'n vierhonderd jaar geleden geschilderd. Wie het maakte is niet duidelijk.

Lion cub

Politieagenten vonden afgelopen week een baby-leeuw in een gehuurde Lamborghini in een chique winkelstraat in Parijs. De bestuurder van de luxe auto maakte selfies met het leeuwtje. Hij zei dat het 'gewoon een kat' was, maar werd wel gearresteerd.

Barnard's Star b

Ruimteonderzoekers hebben nieuwe planeet ontdekt. Omdat-ie een beetje lijkt op onze aarde, noemen ze hem 'super-aarde'. Aan deze belangrijke ontdekking is twintig jaar gewerkt. 

Hond

Afgelopen augustus kwam de eigenaar van een hond in de Chinese stad Hohhot om door een verkeersongeluk. Sindsdien zit het hondje te wachten op de plek waar zijn baasje stierf.

Pikachu

Goed nieuws voor Pokémon-fans. Er komt een nieuwe Pokémon-film met Pikachu in de hoofdrol: Pokémon Detective Pikachu. Het gele figuurtje met konijnenoren, rode wangen en een staart in de vorm van een bliksemschicht, is misschien wel de bekendste van alle Pokémon.

Kerkuil

Voor kerkuilen is de berm een mooie plek om muizen te vangen, maar langsrijdende auto's maken de jacht daar ook gevaarlijk. In de provincie Noord-Holland krijgen de uilen nu speciale palen waar ze veilig kunnen zitten om te speuren naar een prooi. De zitplaatsen zijn bedacht om de vogels te beschermen tegen aanrijdingen.

Solar panels

Het is goedkoper, beter voor het milieu én het raakt nooit op: zonne-energie. Daarom krijgen bijna alle scholen in Nederland zonnepanelen. Ze vangen zonlicht op en zetten dat om in elektriciteit. Die stroom kan gebruikt worden voor lampen, computers en kopieermachines.

Eiffeltoren

Wie graag een deel van de Eiffeltoren in zijn tuin wil zetten, kan deze maand zijn slag slaan in Parijs. Daar wordt op een veiling een deel van de wenteltrap van de beroemde toren verkocht.

wasserette australie

Douchen en dan schone kleren aan. Het klinkt als de gewoonste zaak van de wereld, maar voor mensen zonder huis is dat het niet. 

Mandarijneend

Vogelspotters hebben in New York City een nieuwe ster gevonden: een fel gekleurde mandarijneend. Sinds zijn filmpje op Twitter verscheen is deze exotische vogel 'de mooiste eend in het park'.

Toulouse_The Guardian of the Temple

Een gigantische spin en een minotaurus (menselijk figuur met stierenkop) liepen afgelopen weekend langzaam door de straten van de Franse stad Toulouse. Duizenden mensen kwamen de twee reusachtige poppen bewonderen.

Mandril

Hoera! In Artis is een kleine mandril geboren. Het bijzondere masker met blauwe wangen, een rode neus en een gele baard, krijgt-ie pas later. Naast zijn neus zie je al wel de strepen die straks blauw zullen worden.

Smaragd

Heldergroen van kleur en met het gewicht van méér dan flink pak suiker. Geologen vonden in een mijn in het Afrikaanse land Zambia een enorme en zeldzame edelsteen: een smaragd. 

Luchtvervuiling

Uche, kuche! Uit nieuw onderzoek blijkt dat ruim 90% van de kinderen op de wereld elke dag heel vieze lucht inademt. De lucht is zelfs zó vies dat je er niet alleen een beetje van moet hoesten, maar dat je er ook echt ziek van kunt worden. Maar waarom is luchtvervuiling vooral voor kinderen zo gevaarlijk? Drie vragen én antwoorden!

Disneyhuis

Twee zwembaden in de vorm van Mickey Mouse, paardenstallen én vijf slaapkamers voor al je vrienden. En voor wie naar het échte Disney World wil, is het maar een uurtje rijden. Het droomhuis voor een Disney-fan met flink wat geld staat nu te koop in de Amerikaanse staat Florida.

Willem van Oranje

Zo'n vierhonderd jaar geleden werd het gemaakt als luxe souvenir voor Oranje-fans: een vijftien centimeter hoog bronzen beeldje van prins Willem van Oranje, een verre voorvader van koning Willem-Alexander. Het Rijksmuseum kocht het op een veiling in Parijs.

Chimpansee Marria van Stichting AAP gaat vloggen

Het is precies een jaar geleden dat chimpansee Marria (foto) kennis maakte met Sony. Marria groeide op bij een gezin in Portugal. Daar moest ze zich jarenlang als een mens gedragen. Ze at aan tafel, droeg een pyama en poetste haar tanden. Gelukkig werd Marria gevonden en meegenomen door de politie.

Vlog camera

Sprankelend? Chaotisch? Overvol? Met welke woorden zou je jouw dorp of stad beschrijven? Bosrijk, spannend of juist slaapverwekkend? In de Week van de Woordenschat mag je helemaal los gaan: met woorden die je al kent en met één woord dat je zelf verzint.

Max Verstappen

Wéér een overwinning voor Max Verstappen. Net als vorig jaar won hij gisteren de Grote Prijs van Mexico in de Formule 1 in Mexico-stad. Verstappen begon als tweede, maar al in de eerste bocht lag hij aan kop. Daarna kwam niemand hem meer voorbij.

muts
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Smurf

Het is zestig jaar geleden dat de Belgische striptekenaar Peyo de Smurfen bedacht. Grote Smurf, Smurfin, Brilsmurf en hun grote vijand Gargamel spelen al jaren in strips, televisieprogramma's en films die in meer dan 40 talen werden uitgebracht.

Hongkong-Zhuhai-Macau-brug

Vandaag werd de langste zeebrug ter wereld geopend. Het 55 kilometer lange bouwwerk verbindt het Chinese vasteland met Hongkong. De Chinese regering is erg blij met de brug, anderen maken zich zorgen. 3 vragen (en antwoorden) daarover.

Stephen Hawking

Stephen Hawking was natuurkundige, wiskundige én ruimtekenner. Hij maakte ingewikkelde onderwerpen voor veel mensen makkelijker te begrijpen en was daarom wereldberoemd. Stephen Hawking overleed begin dit jaar. Een paar van zijn spullen worden nu verkocht op een veiling. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.

Max Verstappen

Max Verstappen (21) startte vanaf de 18e plek, maar na een spectaculaire race veroverde hij gisteren de tweede plaats van de Formule 1 Grand Prix in Amerika. De Finse coureur Kimi Räikkönen werd eerste en Lewis Hamilton uit Engeland derde.

Stotteren

Iedereen struikelt wel eens over zijn woorden, maar bij één op de twintig kinderen gebeurt het vaker. Op Wereldstotterdag daarom drie vragen (en antwoorden) over stotteren.

Magpie Australie

Het klinkt misschien gek dat mensen in een land vol haaien, spinnen en slangen, vooral bang zijn voor een zwart-witte vogel van iets meer dan dertig centimeter: de Australische ekster. Als Australiërs er één boven hun hoofd zien vliegen, verbergen ze zich liever. Je leest hier waarom.

Sterren kijken

Heb jij nog wensen? Sta dan maandag vroeg op, kleed je warm aan en ga naar buiten om naar de hemel te kijken. Dit weekend - vooral maandagochtend vroeg - zijn er veel vallende sterren. Vijf tips om er zoveel mogelijk te zien.

Skyline Rotterdam

Volgende week gaan de eerste heipalen de grond in. En als-ie klaar is, is de Zalmhaventoren in Rotterdam met 215 meter de hoogste toren van Nederland. In Rotterdam staan nog meer joekels van torens. Ze zijn niet zo hoog als die in Shanghai of ...

Octopus

Tijdens een duik aan de Noord-Hollandse kust zag duiker Mark Barto afgelopen weekend ineens een bijzonder zeedier: een kleine achtarm-octopus. Gelukkig had hij een onderwatercamera bij zich, want deze soort werd niet eerder in Nederland gefilmd.

Boom van het jaar 2018

De ouwe reus staat op de middenberm, ingeklemd tussen twee snelwegen bij Ulvenhout. Dagelijks zoeven duizenden auto's langs hem heen. Gisteren werd hij uitgeroepen tot 'Boom van het jaar'. Het slechte nieuws is dat deze eik in 2020 waarschijnlijk gekapt wordt. De A58 moet breder worden en daarom is er voor de boom geen plaats meer.

Titanic_projectie

Ken je de Titanic, het passagiersschip dat op 14 april 1912 op een ijsberg botste en zonk? Sindsdien ligt het op de bodem van de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada, op bijna vier kilometer diepte. Lekker rustig daar zou je denken, maar volgens onderzoekers is het enorm druk aan boord. Het krioelt er van de bacteriën! Ze eten het...

Snoep

Striphelden op verpakkingen van snacks, een populaire sporter die frisdrank aanprijst of gratis koekjes bij een sportevenement. Veel ouders vinden dat kinderen beschermd moeten worden tegen reclame voor ongezonde producten met veel suiker, zout of vet. Dat blijkt uit een onderzoek van het...

Kiwi

In Nederland is het nog nooit eerder gebeurd: na tachtig dagen kroop in vogelpark Avifauna op 18 september een kleine kiwi uit het ei. De eerste weken waren heel spannend. Zou het vogeltje het redden om op eigen benen te staan? Gelukkig ging het met het pasgeboren kiwi-kuiken meteen goed. Het dier is volgens het vogelpark kerngezond!

Actie Sulawesi

Met de actie Giro555 is ruim 11 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan het Indonesische eiland Sulawesi. Dat werd gisteravond laat bekend gemaakt in het televisieprogramma Pauw.

Achtbaan Efteling

Na vierendertig jaar trouwe dienst neemt de Efteling afscheid van de bobsleebaan. Op dezelfde plek wordt een nieuwe attractie gebouwd. In het voorjaar van 2020 opent het pretpark een dubbele familieachtbaan voor kinderen tussen de vier en tien jaar oud: Max & Moritz.

Lieke Martens

Hoezo kunnen mannen beter voetballen dan vrouwen? Lieke Martens bewijst dat je dat maar beter niet al te hard kunt roepen. Ze is een van de vijftien spelers die genomineerd zijn voor de Gouden Bal voor vrouwen. Dat is een prijs voor de beste voetballer van wereld. 

Oss herdenkt dodelijk ongeluk

'Een verschrikkelijke klap en de wereld stond even stil', sprak de burgemeester van Oss op de herdenkingsdienst. Met deze dienst werden de slachtoffers van het ernstige spoorwegongeluk op 20 september herdacht. Een stint botste die dag op een trein. Vier kinderen overleefden het...

Schildpad

Een van de leukere schoonmaakklusjes: een zeeschildpad boenen en daarna de ramen zemen van een zee-aquarium. Je moet alleen niet bang zijn om tussen de haaien te zwemmen. 

Week van de Wetenschap

Een rondleiding in de operatiekamer van een ziekenhuis, meekijken door de microscoop in een laboratorium of naar sterren speuren in de sterrenwacht. Afgelopen weekend kon je op verschillende bijzondere plekken een kijkje nemen.

Hond

Goed nieuws op Dierendag! In 2020 moet elke nieuwe hond in Nederland een paspoort hebben. In het boekje staat waar en wanneer de hond geboren is, wie de vorige eigenaren waren en van alles over de gezondheid van het dier.

Kippen

Plofkippen hebben een rotleven. Ze staan met z'n allen in een propvolle stal zonder daglicht, ze gaan niet naar buiten en krijgen veel antibiotica voor allerlei kwaaltjes. Plofkippen moeten snel groeien, want na zes weken worden ze geslacht. Allemaal geen pretje dus.

Mahatma Ghandi_India

In India is hij een held: de man die, gekleed in witte doeken, op sandalen en met een lange wandelstok in de hand, het land bevrijdde van de Britten. Vandaag vieren ze in India de geboortedag van politicus en vrijheidsstrijder Mahatma Ghandi. 

Pungsan-hond

Officieel zijn Noord-Korea en Zuid-Korea nog steeds vijanden, maar het lijkt erop dat ze hun ruzie proberen bij te leggen. De leider van Noord-Korea Kim Jong-un stuurde de Zuid-Koreaanse president laatst zelfs een bijzonder cadeau: twee jachthonden.

Sulawesi_tsunami en aardbeving

Het Indonesische eiland Sulawesi is afgelopen vrijdag getroffen door een aardbeving en een tsunami. Meer dan 1.200 mensen kwamen om, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer slachtoffers. In de zwaar getroffen afgelegen gebieden kunnen hulpverleners moeilijk komen omdat veel wegen vernield zijn.

Grizzly

Amerikaanse grizzly's kunnen weer rustig slapen. Jagen op deze berensoort mag niet meer in het Amerikaanse natuurpark Yellowstone. De rechter heeft dat nu besloten.

Opgraving_Katwijk

Een grote verrassing voor archeologen in Katwijk. Ze vonden bij hun graafwerk een stuk Romeinse weg met eikenhouten palen en veel spullen van bijna tweeduizend jaar oud.

Glazen Huis

Het was jarenlang net zo'n traditie als Kerstmis zelf: het Glazen Huis van Serious Request. Dit jaar is alles anders. De dj's laten zich niet meer opsluiten, maar ze gaan wandelen voor het goede doel.

Ongeluk Oss

In Oss is een ernstig ongeluk gebeurd. Een trein botste daar vanochtend vroeg op een stint, een elektrische bolderkar. 

Glennis Grace

Glennis Grace is niet de winnaar geworden van het televisieprogramma America's Got Talent. Ze kreeg niet genoeg stemmen van het Amerikaanse publiek.

Bert en Ernie

Ze wonen samen en kibbelen als een getrouwd stel. Eigenlijk zijn Bert en Ernie meer dan alleen vrienden, ze zijn ook een koppel, vertelt Sesamstraat-schrijver Mark Saltzman nu.

Prinsjesdag 2018

Ministers met grote hoeden, Oranjefans (ook met hoeden), de Glazen Koets en de troonrede: het is weer Prinsjesdag. Vandaag maakt de regering de plannen voor het komende jaar bekend. Een paar foto's van vandaag uit Den Haag.

Kindermiljoenennota

Morgen met Prinsjesdag presenteert de regering de échte Miljoenennota aan de Tweede Kamer, maar vandaag was de beurt aan leerlingen van de Koningin Beatrixschool in Den Haag. Zij presenteerden de Kindermiljoenennota.

Walvis

Walvisspotters in Canada hadden de dag van hun leven. Vanaf hun boot zagen ze drie walvissen tegelijkertijd uit het water omhoog springen. 

Kruisspin

De uitslag van de spinnentelling 2018 is bekend! Met een speciale spinnentelkaart kon je vorig weekend doorgeven welke spinnen je had gevonden in je huis en tuin. De kruisspin was dit jaar overduidelijk de winnaar.

Kubus

Je moet wat meer kracht zetten dan bij een gewoon exemplaar, maar verder werkt deze reuze-puzzel net als de rubiks kubus die je kent.

Thea Beckmanprijzen 2018

Vandaag werd de Thea Beckmanprijs 2018 uitgereikt. De kinderjury van De Jonge Beckman koos voor Anna's grote reis van Inez van Loon. De jury van volwassenen bekroonde De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam. 

Orkaan Florence

Orkaan Florence die afgelopen dagen tekeerging in het oosten van de VS, neemt boven de staat South Carolina langzaam in kracht af. Toch blijft deze tropische storm gevaarlijk.

Dalai Lama

De Dalai Lama (83) is een van de belangrijkste religieuze leiders van de wereld. Vandaag is hij in Nederland. Drie vragen (en antwoorden) over deze wereldberoemde Tibetaanse monnik.

Glennis Grace

'Het was het beste optreden van de avond', zei de jury. Toch werd het tijdens de bekendmaking van de uitslag nog even spannend. Maar gelukkig kwam het goed: Glennis Grace is door naar de finale!

Staatsloterij

Een grote geluksvogel is sinds gisteren een enorme pechvogel. Hij of zij won een prijs van honderdduizend euro in de Staatsloterij, maar haalde deze nooit op. Gisteren was de laatste dag waarop dat kon. Wat gebeurt er nu met het geld?

Swish swish

In een Amerikaans programma deden drie presentatoren met meer dan driehonderd mensen een minuut lang de floss. Met hun dansje in de regen haalden ze een nieuw wereldrecord.

Twin Towers

Op 11 september 2001, vandaag precies zeventien jaar geleden, doorboorden twee vliegtuigen twee wolkenkrabbers in de Amerikaanse stad New York. Deze terroristische aanslag had grote gevolgen.

Meer bewegen

Niet alleen rennen of voetballen in de pauze, maar ook in de klas moeten kinderen vaker van hun stoel komen om te bewegen. Dat vinden adviseurs van drie organisaties voor onderwijs, sport en gezondheid.

Romeinse munten

In Italië vonden archeologen vorige week een bijzondere schat: een stenen kan propvol gouden munten. Het zijn geldstukken uit het late Romeinse rijk.

Chips

Chipsfans opgelet. Aardappelchips zijn de komende tijd waarschijnlijk kleiner dan normaal. Dat komt omdat de aardappeloogst door de droogte dit jaar tegenvalt.

Hamsterbolletje AH

Een actie van Albert Heijn om klanten die voor veertig euro boodschappen doen, een hamsterballetje te geven, is niet bij iedereen goed gevallen. 

Lili en Howick

Lili (12) en Howick (13) zaten sinds zaterdag op een geheime plek, maar gisteravond doken ze weer op. Dat zegt Nidos, een organisatie die zorgt voor jonge asielzoekers die zonder ouders in Nederland zijn.

Roze kaketoe

Hij heeft een flinke reis achter de rug, maar de roze kaketoe die vorige week verdween uit vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn, is gisteren weer gevonden in Utrecht.

howick en lili

'Lili (12) en Howick (13) zijn ondergedoken en op een veilige plek ondergebracht', dat schrijft hun moeder Armina in een brief aan het AD

John McCain

In Amerika is gisteren John McCain begraven. De Amerikaanse politicus overleed vorige week. Hij werd 81 jaar. Tijdens een herdenkingsdienst zei oud-president Barack Obama dat hij en zijn voorganger George W. Bush veel van McCain hadden geleerd: 'Hij heeft betere presidenten van ons gemaakt.'

Euro's

In een supermarkt in Tilburg heeft iemand geprobeerd om met valse munten van twee euro te betalen. De politie heeft een waarschuwing op Facebook gezet.

Zeehond

Voor een nieuwsgierig dier als een zeehond kan een dierentuin-aquarium best saai zijn. Geen wonder dat zeehond Kaya enthousiast een fladderende vlinder volgt.

11-jarige joyrider

Met horten en stoten reed de sportauto twee kruisingen over. De politie in Krimpen aan de IJssel vond dat verdacht en besloot de auto aan te houden. Wat bleek? De bestuurder was elf jaar!

Hoornaar

In Amerika haalde een ongediertebestrijder afgelopen weekend een gigantisch wespennest uit een oude auto. Het waren geen gewone wespen, maar hoornaars. 

Bibliotheek

Werd School 7 uit Den Helder vorig jaar al uitgeroepen tot Beste Bibliotheek van Nederland, nu mag de bieb zichzelf ook de beste bibliotheek van de wereld noemen! 

Freek Vonl

Hap! Voor Freek het wist zette een kaaiman twee tanden in de palm van zijn hand. 'Vergeet nooit hoe sterk kaaimannen zijn', schreef hij daarna bij een foto op Instagram.

Maarten van der Weijden_huldiging

Heel Waalwijk leek gisteren uitgelopen om Maarten van der Weijden toe te juichen. De zwemkampioen werd gehuldigd voor zijn Elfstedenzwemtocht vorige week.

Illegale schildpaddenboerderij

Op het Spaanse eiland Mallorca heeft de politie gisteren meer dan 1.000 schildpadden in beslag genomen. De dieren leefden in een illegale schildpaddenboerderij. 

Rohingya vluchtelingenkamp Bangladesh

Nauwelijks drinkwater, te weinig voedsel en geen school. Voor gevluchte Rohingya-kinderen in Bangladesh is het leven in overvolle vluchtelingenkampen heel moeilijk. Zeker nu het regen- en stormseizoen is aangebroken.

bloemencorso dahlia's

Wagenbouwers van de bloemencorso's maken zich zorgen. Door de droogte van afgelopen tijd zijn er te weinig dahlia's waarmee ze de wagens kunnen versieren. Bouwers komen honderdduizenden bloemen te kort.

Maarten van der Weijden

Hij heeft vannacht drie keer kort uitgerust en zwom daarna weer door. Maarten van der Weijden zwemt sinds zaterdagochtend voor het goede doel door Friesland. Zijn route: de beroemde Elfstedentocht.

Alpaca's

Ze waren al een tijdje verliefd en Josephine was zwanger. Genoeg reden voor een trouwerij vond de eigenaar van Josephine de Wit en Lodewijk de Bruin, twee alpaca's uit Leimuiden.

Bull
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Ontwerp luchttaxi Rolls-Royce

Zou het kunnen over een paar jaar? Een taxi-ritje in een vliegtuig? In Engeland werken ze in ieder geval al aan een elektrische luchttaxi.

Zwembad

Ben je volgende week niet in de buurt van een zwembad, een meer of rivier? Probeer daar maar wel voor te zorgen, want er wordt een hittegolf verwacht.

Bultrugwalvis

Een jonge bultrugwalvis raakte voor de kust van Australië verstrikt in een haaiennet. Afgelopen weekend werd-ie gered.

Muziek maken
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

thaise grot

Met de twaalf jongens die dinsdag gered werden uit de grot waarin ze vastzaten, gaat het weer redelijk goed. De reddingsactie kreeg over de hele wereld veel aandacht. De grotten worden nu misschien een toeristische attractie. 

Zonnebril

Dat je je goed moet insmeren tegen de zon, heb je vast al vaak gehoord. Maar wist je dat je ogen ook bescherming nodig hebben? Drie tips voor het kiezen van een goede zonnebril.

Jerzy Tagalski_Nieuwsuur

Voor de Poolse onderzoeker Jerzy Targalski zelf is het niets bijzonders, maar een filmpje waarin zijn kat Lisio opduikt tijdens een serieus interview, is een hit op internet.

Prins Louis_doop

Een koninklijk doopfeest gisteren voor prins Louis  in Sint...

Thailand_boys missing

De reddingsoperatie in Thailand is nog steeds in volle gang. Acht van de dertien jongens die vastzitten in een grot in Thailand zijn nu gered.

Pony's krijgen water

Voorbijgangers in het Gelderse dorp Zoelen schrokken gisteren toen ze een kudde pony's met hun veulens in een weiland zagen. De dieren stonden in de felle zon, zonder water, zo leek het.

De Nijl

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Ambulances Thailand

Goed nieuws! Vier van de dertien jongens die met hun voetbalcoach vastzitten in een grot in Thailand, zijn vandaag gered.

Efteling

DTP'er (Drakentandenpoetser) of Piraña-verzorger. In de Efteling kunnen kinderen deze zomer allerlei klusjes doen. En voor wie klaar is met werken, is er een verrassing.

warme klassen

Zit jij met deze warmte ook te puffen in de klas? En kun je je 's middags niet meer concentreren? Je bent niet de enige. In veel klaslokalen in Nederland is het deze dagen te warm. Vier vragen.

Worstenbroodijs

Wat erin zit? Gehakt, kerrie, knoflook en nootmuskaat. Hoe het smaakt? Naar een koud worstenbroodje!

Rode panda

Een pluizig, superzacht wit bolletje dat héél voorzichtig het nest verkent. Vorige week werd in Diergaarde Blijdorp een kleine panda geboren. 

Dylan Haegens

Sinds afgelopen staat-ie online en binnen 24 uur al 350.000 keer bekeken. We hebben het over de trailer van De Film van Dylan Haegens. Daarmee is het de best bekeken trailer ooit in Nederland!

voetbalplaatjes

Sparen, plakken en je dubbele ruilen. Net als zijn klasgenoten wilde Pedro (8) uit Brazilië een album vol met plaatjes van alle voetballers van het WK in Rusland. 

Landbouw_sproeien

Na wéér een warme dag zetten veel boeren de sproeiers op hun weiland flink aan. Dat zit er voorlopig niet meer in voor boeren op de Veluwe, en in de Utrechtse en Gelderse vallei. Door de droogte mogen ze tien weken lang geen water uit beken en sloten halen.

Haai

Peddel je rustig een stukje voor de kust van Australië, word je ineens achtervolgd door een grote witte haai van ruim vijf meter! Het overkwam twee kajakkers minutenlang.

Max Verstappen

Niet alleen de overwinning van Max Verstappen in de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk was gisteren wereldnieuws. Ook een filmpje van zijn fans ging de wereld over.

Spelen met water

Houd jij tijdens deze warme dagen watergevechten? En hang je het liefst in je eigen zwembadje in de tuin? Zonde van het water, vinden waterbedrijven!

toilet vliegtuig fabel feit

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Excuus Ajax_Nouri

Ajax heeft toegegeven dat de voetbalclub niet genoeg gedaan heeft toen voetballer Nouri (21 jaar) tijdens een wedstrijd hartproblemen kreeg. Sindsdien ligt hij in coma in het ziekenhuis. 

Killdeer

Elk jaar komen mensen vanuit heel Canada naar Bluesfest, één van de grootste muziekfestivals van het land in de maand juli. De voorbereidingen lopen dit jaar alleen wat vertraging op. Precies in het midden van het terrein broedt namelijk een beschermde vogel, een killdeer. 

Bij

Eerst zag ze er maar eentje, maar toen Sija wat beter keek zag ze op de stoep tientallen dode bijen liggen. Eentje die nog leefde nam ze mee naar huis. Helaas overleefde deze bij het ook niet.

Amalia met hond Nala

Geboortenieuws! Zo begint het Instagram-bericht van het Koninklijk Huis. 'Vannacht zijn op de Eikenhorst 7 labrador puppy's geboren. Het zijn 4 mannetjes en 3 vrouwtjes.'

Ocean Volvo Race

De Nederlandse ploeg won niet, maar Carolijn Brouwer (44) won de Volvo Ocean Race wel als eerste vrouw ooit. Ze zeilde met een Frans-Chinees team in de Chinese boot de Dongfeng.

Zwemmen
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook? 

Fabeltjeskrant

Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar en Zoef de Haas. De bewoners van het Grote Dierenbos uit de populaire tv-serie De Fabeltjeskrant staan dit jaar op de kinderpostzegels.

Winnaar Beste Ringtone

'Een mooie opbouw en een rustige melodie die niet verveelt.' Dat vond de jury van de wedstrijd 'Digitaal componeren in de Klas' van de ringtone van groep 8 van de Ichthussschool uit Nijkerk.

Taart

Op het eerste gezicht lijkt dit een doodgewone taart met glazuur en amandelen. Toch maakten duizenden mensen zich er druk over op social media.

Downburst

Net een tsunami, maar dan uit de lucht. Zo omschrijft een bergbeklimmer de bijzondere regenbui die hij filmde in de Oostenrijkse Alpen. Zo'n hevige bui heet een downburst.

Nacht van de Vluchteling

Afgelopen zaterdagnacht maakten meer dan vijfduizend mensen een hele lange wandeling. Ze deden mee aan een sponsorloop van Stichting Vluchteling: de Nacht van de Vluchteling.

beeldschermen slecht
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Muggen

Heel irritant. Wakker liggen door het gezoem van een mug. Zoemende muggen prikken niet, zeggen ze. Maar pas op! Eenmaal geland op jou, gaan ze meteen op zoek naar bloed.

Baobab

Onderzoekers bestudeerden tussen 2005 en 2017 zo’n zestig apenbroodbomen in en buiten Afrika. Ze wilden te weten komen hoe deze bomen groeien. Maar ze deden ook een schokkende ontdekking.

sticker politie

Politieagenten in Den Haag kregen vandaag een wel heel bijzonder bedankje voor hun speurwerk. 

Koe Penka

In korte tijd werd ze een ster op social media. De Bulgaarse koe, die een tijd geleden ontsnapte en de grens met Servië overstak. 

Trump Kim Jung-un

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar voor het eerst ontmoet. Dat is bijzonder, want de twee landen hebben al heel lang ruzie.

kuiken

Een kippenboer in Georgië dumpte duizenden eieren op een vuilnisbelt. Drie keer raden wat er toen gebeurde.

schoolkamp

Sommige dingen zijn op schoolkamp vaste prik. Reken maar op het douanespel, vieze douches, korte nachten en een bonte avond. Stop dit in je koffer en je overleeft het wel.

Hoofdluis
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook? 

koffie mark rutte

Oeps! Daar morst premier Mark Rutte per ongeluk koffie op de grond. Hij pakt een mop en dweilt de boel voor het oog van een draaiende camera op. 

Inés Zorreguieta

Verdrietig nieuws. Inés Zorreguieta, het jongere zusje van koningin Máxima is gisteravond in Argentinië overleden.

Burgerschap

Samenwerken, ruzies uitpraten, je inleven in een ander. Je leert het allemaal op school. De minister wil dat scholen nog een stap verder gaan. Daarom stelt hij een nieuw vak voor: burgerschap.

beeldscherm telefoon

Onderzoekers weten het nu zeker. Te lang en te vaak naar een klein beeldscherm turen is slecht voor je ogen.

Ben Lecomte

Marathonzwemmer Ben Lecomte plonsde vandaag in het koude water van de Grote Oceaan. Hij heeft een zwemtocht van 9.000 kilometer voor de boeg.

IJsbeer

Een hongerige ijsbeer ging zondag op zoek naar eten in een hotel op Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee bij Noorwegen.

Hondenpoep op straat

Te hard scheurende auto's en poep op de stoep. Nederlanders ergeren zich er wild aan. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS.

Abdelhak Nouri

Ajax-voetballer Abdelhak Nouri kreeg vorig jaar tijdens een oefenwedstrijd een hartstilstand. Sindsdien ligt hij in het ziekenhuis. Zijn familie vindt dat Ajax dingen anders had moeten doen.

Struisvogel
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook? 

Eikenprocesssierups

Jeuk, rode bultjes en oogirritaties. De eikenprocessie-rups zorgt voor vervelende klachten. Door de warmte veroorzaken ze ook nog eens meer overlast dan anders.

schoolmusical

Het was een idee van de achtstegroepers zelf. De rollen in de schoolmusical van een verliefde man en vrouw verwisselen voor verliefde mannen. Twee jongens zouden het homo-stel spelen.

Ninja

Het spelen van computerspelletjes is allang niet meer alleen voor de lol. Met gamen en e-sports kun je tegenwoordig flink wat geld verdienen.

telefoon ouders

'Ik vind de telefoon niet leuk, want mijn ouders zitten er elke dag op.' Dat zeiden Amerikaanse leerlingen toen de juf hen vroeg welke uitvinding ze stom vonden.

Bliksem

Als het warm én drukkend weer is, voel je vaak dat-ie eraan komt. Een flinke donderbui met bliksem. Hoe onstaat onweer eigenlijk?

Lammergier

De lammergier is de grootste vogel van Europa. Vogelkenners zagen er gisteren eentje in de provincie Zeeland. Dat is bijzonder, want eigenlijk komt deze roofvogel vooral voor in de bergen.

Goudvis
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook? 

Pesten

Plagen, schelden, buitensluiten. Kinderen op de basisschool worden meer gepest dan ouders en leerkrachten weten. Eén op de drie kinderen vertelt er zelfs nooit over.

Sneeuwtijgers

In een Chinese dierentuin lieten vijf pasgeboren sneeuwtijgertjes zich deze week voor het eerst aan het publiek zien. 

Dolfijnenshow

Een ritje op een olifant, een dolfijnenshow, een selfie maken met een orang oetan. Het klinkt onschuldig, maar voor de dieren is het verschrikkelijk.

Friesland

Friesland is 'ontdekt'. De provincie staat dit jaar zelfs op de derde plek in de top 10 van beste Europese bestemmingen. Dat is de hoogste plek ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst.

Spookrijder in de buurt van Jupiter

Alle planeten in ons zonnestelsel draaien in dezelfde richting rond de zon. De meeste rotsblokken doen dat ook, maar soms duikt een 'spookrijder' op. Dit keer is dat een bijzondere.

Glas water
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Regenboogvlag

Een jongen die verliefd is op een jongen, twee zoenende meisjes? De meeste Nederlandse kinderen vinden dat geen probleem.

Leguaan

In Diergaarde Blijdorp zijn ze enorm blij. Vandaag kwamen daar vier Antilliaanse leguanen aan. Premier Rutte nam ze mee toen hij van het eiland Sint-Maarten naar Nederland vloog.

Lantaarnpaal

Stratenmakers in Nijmegen trokken zich bij het breder maken van een rijweg niets aan van een lantaarnpaal. Daardoor staat-ie nu precies in het midden van de straat.

Libelle

Het gaat niet goed met de vliegende, zoemende en kruipende beestjes in ons land. Dat wisten we al, maar volgens een nieuw onderzoek is hun situatie nog slechter we dachten.

Mars Helikopter

Een helikopter die de planeet Mars gaat verkennen. Voor deze missie bouwen wetenschappers nu een speciale 'Marskopter'.

Aanslag Surabaya

Vandaag en gisteren ontploften bommen in een grote stad op het Indonesische eiland Java. Wat is er precies gebeurd? Drie vragen over deze aanslagen.

plastic rietjes

De stranden liggen er vol mee. Plastic afval. Zelfs in landen die strenge regels hebben voor plastic wegwerpmateriaal. Dat moet anders vindt de Europese Commissie.

Luipaardgekko

Een hagedis met zwarte vlekjes. Zo'n diertje had een mevrouw in Schiedam nog nooit in haar tuin gezien. 

Kubus

Australiër Feliks Zemdegs (22) had maar 4,22 seconden nodig om de puzzel op te lossen. Zondag vestigde hij dit wereldrecord in Australië.

Taylor Swift

Zo'n tweeduizend fans van Taylor Swift uit de Amerikaanse staat Arizona kregen afgelopen weekend een verrassing. Met hun ouders mochten ze naar een gratis concert van Taylor Swift.

bom ijmond

Een roestig stuk ijzer dat drie jongens vorige week in de duinen bij IJmuiden vonden, bleek gevaarlijker dan het eruitzag.

Amélie Mijs

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Madurodam is een kinderherdenking. Amélie (15) is daarbij als kinderburgemeester van Madurodam. 

Onderzoeker

Een embryo bestaat uit cellen die in de baarmoeder kunnen uitgroeien tot een levend wezen. Je hebt er een eitje en een zaadje voor nodig. Dat het ook anders kan ontdekten ze in een Nederlands lab.

Medicijnen

Onderzoekers krijgen 130 miljoen euro van de Europese Unie en bedrijven die medicijnen maken. Dat geld gaan ze gebruiken om uit te zoeken welke medicijnen geschikt zijn voor kinderen.

Legoland Windsor

Heet jij ook Louis, net als het pasgeboren zoontje van de Britse prins William en zijn vrouw Kate? Dan heb je geluk, want iedereen met die naam mag gratis naar Legoland in Groot-Brittannië.

Vrouwen voetbalstadion Iran

Alleen als je goed kijkt dan zie je het. De voetbalsupporters op deze foto zijn namelijk geen mannen... maar vrouwen. 

Prins Louis

Het was een verrassing voor de Engelsen, maar ook weer niet. Prins William en zijn vrouw Kate noemen hun derde kindje Louis

Resusaap

Vandaag is het 'Internationale Dag tegen Dierproeven'. Het nieuws dat in Nederland juist meer in plaats van minder apen gebruikt worden voor dierproeven, is daarom opvallend.

Moeder kroonmaki met jongen

Goed nieuws zo net voor Koningsdag. In DierenPark Amersfoort kreeg kroonmaki Amalia deze week een tweeling!

Busje aanslag Toronto

Verdriet in Canada. In de stad Toronto reed Alek Minassian gisteren met een gehuurd busje in op een aantal voetgangers. Tien mensen kwamen daarbij om en vijftien mensen raakten gewond.

Avicii

Gisteren klonk vanaf de Domtoren in Utrecht een bijzonder concert. Het was een eerbetoon aan de Zweedse dj Avicii die afgelopen vrijdag overleed.

IS-vrouwen

Ongeveer 145 Nederlandse kinderen wonen in vluchtelingenkampen in Syrië. Ze kunnen niet zomaar met hun familie terug naar Nederland. Hoe zit dat?

Makaak

Toen hij begon waren het er vijftig, maar ondertussen zorgt Dobrgyal (70) uit Tibet voor bijna drieduizend makaken. 

Buiten spelen

Schoolplein, tuin, park, speeltuin of het bos. Het zijn de favoriete speelplekken van Nederlandse kinderen. Toch komen ze er steeds minder om te spelen. Hoe kan dat?

blauwtand

Zilveren kettingen, armbanden, broches, ringen en munten van meer dan duizend jaar oud. Hobby-archeoloog Luca (13) ontdekte de schat op het Duitse eiland Rügen.

Kidsweek 15 jaar

Kidsweek is jarig en dat vierden we gisteren met zo'n vijfhonderd kinderen in Beeld en Geluid in Hilversum. 

Teek

Als je veel in het groen bent of vaak buitenspeelt, is het risico groot dat je een tekenbeet krijgt. Op zich is dat niet erg, maar een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen.

PSV kampioen

De Eindhovense voetbalclub PSV is gisteren landskampioen geworden. De club speelde een thuiswedstrijd en won met 3-0 van Ajax.

Blue Sky

Eindelijk kan het weer: naar buiten met korte mouwen en blote benen. Hoe kan het eigenlijk dat de hemel met mooi weer zo stralend blauw is?

Paard in stal

Te weinig ruimte, vuil water, eenzaamheid en stress. Volgens een organisatie voor dierenrechten hebben paarden in veel Nederlandse maneges geen goed leven.

Songkran

In Thailand vieren ze Nieuwjaar in april. Niet met vuurwerk, maar met water. Langs de weg staan mensen met emmers en tuinslangen om voorbijgangers drijfnat te maken. Gelukkig nieuwjaar!

Montannah

Montannah (7 jaar) beklom met haar moeder de Kilimanjaro. Ze deed het om een record te verbeteren én om dichter bij haar overleden vader te zijn.

Zeearend

Spannende ontwikkelingen in het vogelbroedseizoen. In Friesland heeft een havikspaar veel last van twee bazige zeearenden. Het gedoe is live te volgen via een webcam.

Gazing Ball_Jeff Koons

Over een losse veter struikelen of je evenwicht verliezen als je een selfie maakt. Het kan allemaal gebeuren in een museum. Wel pech als je dan net een kunstwerk raakt.

Menahem Pressler

Alleen naar de piano lopen lukt hem niet goed, maar zodra hij de toetsen aanraakt vergeet je zijn leeftijd. Het pianospel van Menahem Pressler betovert het publiek nog altijd.

Goudvis

Tientallen mensen liepen gisteren met schepnetjes langs de Sint Jansbeek in Arnhem. Ze probeerden de goudvissen te vangen, die eerder dit jaar in de beek waren losgelaten.

Galaxy

Het is een miniscuul lichtpuntje dat je alleen kunt zien met een speciale telescoop: Icarus. Dat is de ster die, van alle sterren die we kennen, het verste van de aarde staat. 

Olifantje Wildlands

In Wildlands in Emmen is gisterochtend een mannetjesolifant geboren. Hij is de eerste olifant die geboren wordt in de Olifantenvallei.

Baron_Efteling

Nét voordat je karretje op het hoogste punt een val naar beneden gaat maken, tot stilstand komen. Gisteren overkwam het de passagiers van achtbaan de Baron in de Efteling.

wereld autisme dag

Zo'n 35 miljoen mensen over de hele wereld hebben een vorm van autisme. We weten er steeds meer over, maar nog niet genoeg. Daarom is Wereld Autisme Dag in het leven geroepen.

Panda's Ouwehands Dierenpark

Gescheiden door tralies en ieder vanuit hun eigen nachthok snuffelden reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen voor het eerst aan elkaar. 

Alpaca Bambi

Hij vertrouwde in alles op zijn grote broer, maar nu moet de blinde Bambi het alleen zien te redden. Zijn broer Charisma werd twee weken geleden gestolen.

Puma

Dat was schrikken gisteren voor bewoners in Azusa, in het Amerikaanse Californië. Er liep namelijk een wilde poema in hun achtertuin! Hij snuffelde wat rond en er raakte niemand gewond. 

Adelaarsrog

In geen enkel ander aquarium worden zoveel adelaarsroggen geboren als in Burgers' Zoo in Arnhem. Afgelopen weekend kwam daar zelfs een drieling ter wereld.

Screenshot Puck

Puck (6) en Dejé (7) mochten afgelopen weekend het veld op met de voetballers van Oranje. Tijdens het zingen van het volkslied stak Puck haar tong uit naar de camera en maakte een peace-teken. 

Door Boko Haram ontvoerde Nigeriaanse meisjes

In Nigeria zijn meer dan 100 meisjes vrijgelaten. Ze werden vorige maand ontvoerd door terroristen van Boko Haram. Soldaten van het leger brachten de meisjes weer terug naar hun ouders.

Yolanda Renee King

'Mijn naam is Yolanda Renee King, de kleindochter van Martin Luther King'. Tienduizenden mensen gaven het negenjarige meisje op het podium een daverend applaus. 

Video: zingende moeders en kinderen met Downsyndroom

Vijftig moeders van kinderen met Down maakten samen een ontroerend filmpje. In de auto zingen ze mee met het liedje A Thousand Years van Christina Perri.

Bosbrand

Het was niet alleen heel koud afgelopen dagen, maar ook heel droog. Daarom is de kans op natuurbranden in sommige delen van Nederland groot.

Hardlopen

Hoe hij het doet? 'Altijd door blijven gaan. Nooit opgeven.' Dat zei Amerikaan Orville Rogers (100) na zijn record op de 60 meter sprint.

Paralympiërs Schiphol

Vanochtend kwamen ze weer aan op Schiphol, mét hun gouden, zilveren en bronzen medailles. Zeven wonnen de Nederlandse paralympische sporters er in totaal. Een record voor Nederland.

Dylan Haegens

Hij is een bezige bij, die Dylan. Tussen al zijn vlogs door maakte hij vorig jaar al een eigen stripboek. Nu gaat hij ook nog een eigen bioscoopfilm maken.

Olivia en NS

Misschien heb je ze wel eens gezien. Kastjes op straat of in de supermarkt met boeken die je gratis mee mag nemen. Olivia (8 jaar) verspreidt ook 'zwerfboeken', maar dan voor kinderen.

Poetin

Verrassend was het niet, de uitslag van de Russische presidentsverkiezingen. Wat iedereen al voorspeld had gebeurde: Vladimir Poetin werd zondag opnieuw gekozen tot president.

geluk

De Finnen hebben de Noren verslagen. Ze staan nu bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Nederland staat weer op de zesde plaats.

Zwarte slingeraap Artis

In Artis is afgelopen dinsdag een zwart slingeraapje geboren. Het jonge aapje heeft al bij de moeder gedronken en samen maken ze het uitstekend.

Record ijszwemmen

Je moet het maar durven. Onder het ijs zwemmen en dan óók nog in je blote bast.

Tweeling

Ze zien er op het eerste gezicht misschien niet zo uit, maar deze meisjes zijn het toch echt: tweelingzusjes. 

Superbril politie China

Het klinkt als een uitvinding uit een science fiction-film, maar de Chinese politie gebruikt 'm echt: een superbril waarmee je kunt zien of er een verdacht persoon voor je staat.

Flessenpost

Julien (15) had het nooit verwacht, maar na acht jaar kwam het. Een antwoord op zijn briefje dat jarenlang in een fles in de oceaan dobberde.

Lammetje

Op Texel is het druk deze lente. Dit jaar worden daar meer lammetjes geboren dan anders.

Enzo Knol

Een T-shirt, een tube haargel of een milkshake. Het maakt niet uit wat het is, maar als een vlogger het laat zien, gaan veel kinderen het kopen. 

John Farnworth_Mount Everest

De hoogste berg ter wereld beklimmen, terwijl je constant kick-ups doet. Voetballer John Farnworth wilde het zichzelf niet al te makkelijk maken.

Dino

Altijd al een dino willen klonen? Deze lente kan het met een nieuwe game: Jurassic World Alive.

Keizerpinguïns

Altijd leuk. Even stiekem een selfie of filmpje maken met de camera van iemand anders. Pinguïns doen het ook. 

Fossiel kuikentje

In Spanje is het fossiel van een piepjong kuikentje gevonden. Geen kuiken zoals wij dat kennen, maar een vogeltje met klauwen aan zijn vleugels en tanden in zijn snavel.

brandweer

Op de eerste maandag van de maand klinkt overal in Nederland stipt om 12 uur een luchtalarm. Vandaag bleef het op veel plekken stil.

Oostvaarderplassen

Met trekkers en spandoeken kwamen gistermiddag honderden mensen naar de Oostvaardersplassen. Ze vinden dat de wilde dieren die er leven, tijdens de winter niet genoeg bijgevoerd worden.

The Silent Child_bedankspeech Oscars

Actrice Rachel Stenton had het Maisie Sly beloofd. Als ze een Oscar zouden winnen, zou ze een speech houden in gebarentaal. 

Carnaval Nice

Wagens met duizenden bloemen en bloemenmeisjes. Dat is carnaval in Nice, een stad aan de Zuid-Franse kust.

Banaan met eetbare schil

Houd je van bananen? Dan heb je geluk, want in Japan is nu een banaan gekweekt die je hélemaal op kunt eten. Met schil en al.

Romeinse bokshandschoenen

Romeinen hielden vroeger wel van een potje boksen. Dankzij een zeldzame vondst in Engeland weten we nu hoe hun bokshandschoenen eruit zagen.

Zeearend

Zeearend Lady Maya is weer thuis. Medewerkers van safaripark Beekse Bergen hebben haar maandagmiddag in Goirle gevangen. 

NAP

Huh, het NAP? Je kent ze vast wel, die blauwe bordjes bij sluizen, bruggen en grachten. Daarmee wordt de hoogte van het land gemeten. Tweehonderd jaar geleden werden ze ingevoerd.

Mees Kees

De film Mees Kees langs de lijn is geselecteerd voor het Internationale Jeugdfilmfestival van Busan, een grote stad in Zuid-Korea.

Radio

Huh, de radio? Jij luistert er misschien niet naar, maar miljoenen andere mensen wel. Daarom is het vandaag Wereld Radio Dag.

Sinaasappelgevecht Ivrea

Vandaag is de laatste dag van carnaval. In de Italiaanse stad Ivrea leven ze zich nog even uit met een gigantisch sinaasappelgevecht. Lekker zoet en plakkerig!

Schaatsen gracht

Hoe het komt dat Nederlanders zo goed kunnen schaatsen? Een Amerikaanse journalist gaf het antwoord: de schaats is een belangrijk vervoermiddel in een stad als Amsterdam.

Koe Hermien

Koe Hermien heeft eindelijk rust. Zondagavond werd ze gevangen. Na haar wekenlange zwerftocht heeft ze nu een plaatsje in het koeienrusthuis. 

Berlijnse muur

Ken jij de Berlijnse muur? Die was 150 kilometer lang en deelde de Duitse hoofdstad jarenlang in tweeën. Iedereen dacht dat er niks van over was. Nu blijkt een stuk van de Berlijnse muur toch nog overeind te staan.

goudjacht

Ergens in Amsterdam liggen twee goudklompjes verborgen. Dat is niet voor het eerst. Twee jaar geleden gebeurde dat ook al.

Robot

Hartstikke handig: ze zijn nooit ziek en werken 24 uur per dag. Robots die mensenwerk doen. Vroeger was dat best bijzonder, maar tegenwoordig komen ze overal ter wereld voor. 

Opgraving Nieuwegein

In Nieuwegein deden onderzoekers een bijzondere ontdekking. Ze vonden namelijk de resten van een vrouw met een baby in haar armen. Ze leefden zo'n 6.000 jaar geleden.

Kinderen computer

Vanaf 25 mei heeft Nederland een nieuwe wet over privacy. Voor leerlingen in groep 7 en 8 is daarom nieuw lesmateriaal gemaakt. Ze leren waarom die regels ook voor hen belangrijk...

Het Capitool Washington

In Amerika kan iedereen die voor de regering werkt, weer aan de slag. President Donald Trump zette daarvoor gisteren een handtekening.

Witte Huis, Washington D.C.

Wie het Witte Huis belt, krijgt sinds zaterdag een nogal ongewone mededeling. De Republikeinen en de Democraten, de politieke partijen van Amerika, hebben namelijk ruzie over een wet.

brug Engeland en Frankrijk

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft een nieuw plan. Hij wil graag een enorme brug laten bouwen tussen Engeland en Frankrijk.

trampoline

De 9-jarige Tim uit Gouda is blij. Hij krijgt namelijk van ProRail een nieuwe trampoline. Zijn oude kwam vorige week donderdag tijdens de zware storm op de spoorlijn terecht. 

Strips

Iemand heeft het vast wel eens tegen je gezegd. ‘Pak eens een boek, in plaats van altijd die strips.’ Alsof je van strips lezen niets opsteekt. Integendeel. Het maakt je juist slimmer!

Superman
Nieuws

Iemand heeft het vast wel eens tegen je gezegd. ‘Pak nou eens een boek, in plaats van steeds een strip.’ Alsof je van strips niets opsteekt. Integendeel. Ze maken je juist slimmer!

Afluisterapp

Wist je dat apps op je smartphone gesprekken kunnen afluisteren? Ook als je telefoon uitstaat of in je broekzak zit. Het gaat om meer dan 250 game-apps. Kinderen gebruiken ze ook.

Coco Golden Globe

Coco heeft dit weekend een Golden Globe gewonnen voor de beste animatiefilm. De Globes zijn belangrijke Amerikaanse filmprijzen.

iphone gezondheid

Miljarden dollars verdient het Amerikaanse technologiebedrijf Apple met de verkoop van iPhones. Toch maken twee van de rijkste aandeelhouders van het bedrijf zich grote zorgen.