WC

Een schone wc én een kraantje met stromend water om je handen te wassen. Voor jou de normaalste zaak van de wereld, maar voor ruim 2 miljard mensen is dat niet het geval. Daarom op Wereldtoiletdag een paar feiten over poep en pies op een rijtje.

Trump

Nog héél eventjes wachten, dan mogen Amerikanen naar de stembus. Op 3 november wordt gekozen of Donald Trump in het Witte Huis blijft of dat zijn tegenstander Joe Biden met het presidentschap ervandoor gaat. Hoe werkt dat eigenlijk? Vier vragen én antwoorden.

mieren

Misschien vloog er afgelopen dagen wel eentje je mond of neus in. Een mier met vleugels! Door het warme en vochtige weer komen ze ineens tevoorschijn. Vliegende mieren? Hoe zit dat?

Orang-oetan

Orang oetangs die hun handen wassen of dolfijnen in de kanalen van Venetië. Sinds de 'corona-crisis' duikt allerlei grappig dierennieuws op. Niet alles klopt, zo blijkt nu.

Emoji's coronavirus

De ellebooggroet, een bellende oma en een online verjaardagsfeestje. Kunstenaars Esther van Brakel en Joran Backx ontwierpen nieuwe emoji's over de regels die het coronavirus moeten stoppen.

Lucht

Boven de Noordpool is een gat in de ozonlaag ontstaan. Volgens onderzoekers kan een stuk van dat gebied met weinig ozon de komende dagen over Nederland trekken.

IJsvogel

Een hoog en luid getjilp en daarna een blauwe flits over het water. Wie een ijsvogel wil zien moet óók goede oren hebben. Volgens biologen wordt het een topjaar voor de ijsvogel.

koala

Goed nieuws uit Australië! Na maanden van hevige bosbranden mogen de uit het vuur geredde koala’s terug naar de natuur.

De Regels van Floor

Televisieserie De Regels van Floor won vandaag een International Emmy Kids Award. Dat is een belangrijke Amerikaanse televisieprijs.

Persconferentie

Premier Rutte zei vanavond tijdens een persconferentie, dat eerder genomen maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus, worden verlengd tot met dinsdag 28 april. Scholen blijven dicht tot en met de meivakantie.

Schapen Paleis Soestdijk

Geen tuinmannen met grasmachines, maar schapen gaan voortaan het landgoed van Paleis Soestdijk onderhouden

Olympische Spelen

Deze zomer zouden in de Japanse stad Tokio de Olympische Spelen gehouden worden. Omdat zoveel landen op de wereld last hebben van de uitbraak van het coronavirus, gaan ze dit jaar niet door.

Coronavirus

Aan het einde van de middelbare school doen leerlingen een paar belangrijke laatste examens. Door het coronavirus gaan ze dit jaar niet door. Dat zei onderwijsminister Slob vandaag.

Giraffe

De dierentuin van de Australische stad Melbourne is door het coronavirus gesloten, maar via webcams kunnen mensen wel naar de dieren kijken. Een van de dierenverzorgers besloot daarom een grapje uit te halen.

huiswerk

Lukt het jou een beetje? Thuis rekenen en spelling doen, omdat je door het corona-virus niet naar school kunt? Zo hou je het vol.

kameeltje

In DierenPark Amersfoort is vorige week een kameeltje geboren. Het veulen heeft nog geen bulten op zijn rug, maar al wel net zo'n warrige zachte vacht als zijn moeder.

Aboutaleb

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft een brief geschreven aan de kinderen in zijn stad. De brief gaat over het coronavirus: 'Als we ons allemaal aan de regels houden, dan helpt dat enorm.'

Efteling

Ga je binnenkort een dagje naar een pretpark? Dan merk je misschien wel iets van de maatregelen die daar genomen zijn om te voorkomen dat meer mensen besmet raken met het coronavirus.

klas

Afgelopen dagen vulden ruim 1.100 schoolleiders van vooral basisscholen een vragenlijst in. Ongeveer een kwart gaf aan dat kinderen op hun school thuisblijven vanwege het coronavirus.

Holi

Elk jaar in maart vieren hindoes wereldwijd dat de lente weer begonnen is. Ze gaan de straat op om gekleurd poeder en gekleurd water naar elkaar te gooien en dat zorgt voor vrolijke foto's!

worm plastic

Dat bepaalde rupsen van plastic houden wisten onderzoekers al, maar nu weten ze ook hoe dat komt: de rupsen maken een stofje aan dat plastic afbreekt. Een oplossing voor de berg plastic afval?

Pleegouders

Biologische ouders én adoptieouders. Voor sommige pleegkinderen zou het fijn kunnen zijn om volgens de wet vier ouders te hebben. Dat advies kreeg de regering deze week. Onderzoeker Machteld Vonk vertelt erover: 'Het gaat over gevoel en de vraag: waar hoor ik bij?'

mus

Friet, een handje chips of een paar kruimels cake. Ook voor mussen zijn dit soort snacks ongezond. Dat ontdekten onderzoekers die stadsmussen vergeleken met mussen van het platteland.

Verkiezingen VS 2020

Vandaag is het in de Verenigde Staten Super Tuesday. Dat is een belangrijke dag voor de verkiezingen van een nieuwe president. Weten we straks wie in november Donald Trumps tegenstander wordt?

Rembrandt

Dit portret hangt in een Amerikaans museum. Iedereen dacht altijd dat het gemaakt was door een leerling van Rembrandt. Amerikaanse onderzoekers zeggen nu dat het van de meester zelf is.

Westerdam

Het Nederlandse cruiseschip de Westerdam mag niet aanleggen in een haven van Thailand. De regering daar is bang voor het coronavirus. Hoe zit het met de verspreiding van dit nieuwe virus?

Nikkie Tutorials

NikkieTutorials wordt presentator van het Eurovisie Songfestival 2020. Ze gaat online live verslag doen van het evenement en ze zal ook te zien zijn op televisie.

Freek Vonk

Opnieuw pech voor Freek Vonk. Bij opnames in Australië voor zijn televisieprogramma Freeks Wilde Wereld werd de bioloog in zijn hand gebeten door een tapijtpython.

Storm

Durfde jij gisteren naar buiten om in de wind te rennen? Storm Ciara raasde zondag over Nederland. De wind is nog niet gaan liggen. Ook vandaag kan het nog flink hard waaien. 

Stefania

Vier jaar geleden deed Stefania (17) voor Nederland mee aan het Junior Eurovisie Songfestival. Nu zingt ze in mei op het Eurovisie Songfestival in Rotterdam. Voor Griekenland!

TikTok

TikTok is met miljoenen gebruikers wereldwijd razend populair. Het bedrijf achter de app krijgt regelmatig kritiek. Volgens nieuw onderzoek zou TikTok discrimineren en jonge gebruikers online niet genoeg beschermen.

Chinees Nieuwjaar 2020

Volgens de Chinese kalender begint het nieuwe jaar pas vandaag! 2020 wordt het Jaar van de Rat, want volgens de Chinese horoscoop heeft elk jaar een eigen dier.

Coronavirus

In de Chinese stad Wuhan dook eind december een mysterieuze ziekte op. Mensen kregen longinfecties en ademhalingsproblemen. De oorzaak is het coronavirus. 3 vragen en antwoorden hierover.

Bont

Lil' Kleine is maandag verkozen tot Dom Bontje van 2019. Bont voor Dieren nomineert jaarlijks bekende Nederlanders die bont dragen. De organisatie is daar tegen omdat bont bijdraagt aan dierenleed.

Koala's Australië

Goed nieuws uit Australië, waar al weken heftige branden woeden. Hulpverleners hebben daar honderden koala's van het vuur gered.

Lerarentekort

Leerlingen in de brugklas kunnen minder goed lezen. Dat zegt de voorzitter van een organisatie voor middelbare scholen. Volgens hem komt dat door het lerarentekort op basisscholen.

Raccoon dog

In het gebied waar in Japan na een tsunami in 2011 een kerncentrale ontplofte, blijken veel wilde dieren te leven: wasbeerhonden, zwijnen en hazen. Dat ontdekten Amerikaanse en Japanse onderzoekers.

Ivoor

Een slangenleren koffer met drie cobrakoppen, slagtanden van olifanten en een reuzenschildpad. Dit brachten mensen afgelopen maanden naar een speciaal inzamelpunt voor spullen die gemaakt zijn van beschermde dieren en planten.

Olympische Jeugdwinterspelen

De beste jonge schaatsers, snowboarders, skiërs en ijshockeyers van de wereld zijn de komende twee weken in Zwitserland. Daar beginnen vandaag in Lausanne de Olympische Jeugdwinterspelen. 4 vragen over dit sportspektakel.

Iran

Sinds de Iraanse generaal Qassem Soleimani afgelopen vrijdag omkwam bij een Amerikaanse raketaanval, is de spanning tussen Iran en Amerika opgelopen. 

Nasa

Een bijzondere ontdekking door sterrenkundigen van ruimtevaartorganisatie NASA. Zij ontdekten een planeet die ongeveer net zo groot is als de aarde en waarop misschien wel water kan staan.

Ben

De politie in de Amerikaanse plaats Franklin hield afgelopen weken een grote speelgoedinzameling. De spelletjes, auto's en poppen waren bedoeld om rond de kerstdagen aan een goed doel te schenken. Maar gek genoeg verdween er steeds iets. De dader werd al snel op heterdaad betrapt.

Tokyo2020

De Olympische Spelen zijn komende zomer in de Japanse stad Tokio. Omdat de stad op een plek ligt waar de aarde regelmatig trilt deden de organisatoren een 'aardbevingstest'.

Hittegolf Australië

Het was nog nooit zó warm in Australië. Dinsdag liep de gemiddelde temperatuur op tot een record van 40,9 graden celcius, maar vandaag was het met 41,9 graden nóg warmer. De extreme hitte zorgt voor grote problemen.

Hert

Op een meer in de Canadese provincie Ontario ligt een dikke laag ijs. Fijn voor mensen die willen schaatsen, maar minder leuk voor herten die per ongeluk op het bevroren meer belanden.

Planeet

Nachtwacht, zo gaat een verre planeet heten die nu nog de naam HAT-P-6 b heeft. Nederlanders mochten de nieuwe naam verzinnen.

Taghi

De Nederlandse politie vertelde gisteren dat in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten, Ridouan T. is gearresteerd. Hij is één van de meest gezochte boeven van Nederland.

Pandababy's

Hoera! De panda-tweelingbroertjes die op 31 augustus in de dierentuin van de Duitse stad Berlijn werden geboren, hebben nu een naam: Meng Xiang (links) en Meng Yuan.

Nobelprijs voor de Vrede

Een belangrijke vredesprijs ging vandaag naar Abiy Ahmed. Hij is premier van het Afrikaanse land Ethiopië. Abiy Ahmed kreeg de Nobelprijs voor de Vrede omdat hij zich inzet voor vrede in zijn land.

Laurent Simons

Volgens zijn ouders was Laurent (9) bijna klaar. Alleen nog een eindproject inleveren en dan zou hun zoon nog vóór kerst afstuderen aan de Technische Universiteit Eindhoven. Het liep anders.

banksy rendieren

Een gewoon bankje, dat in de slee van de kerstman verandert zodra iemand erop gaat liggen. De Britse kunstenaar Banksy maakte een muurschildering om aandacht te vragen voor mensen die dakloos zijn.

Tijger

Overdag houdt-ie zich schuil, maar 's nachts legt-ie flinke afstanden af. Een tijger in India is al sinds juni aan de wandel. Hij liep al zo'n 1.300 kilometer op zoek naar voedsel, een territorium én een vrouwtje.

Vogel

De lichamen van allerlei soorten trekvogels worden kleiner, maar hun vleugels worden groter. Volgens Amerikaanse vogelonderzoekers komt dat door de opwarming van de aarde.

Noord-Korea

Duizenden Noord-Koreanen vierden gisteren feest. Met het doorknippen van een lintje opende hun leider Kim Jong-un een nieuwe stad: Samjiyon. 

Loden Leeuw

Volwassenen die tijdens een vergadering kinderstemmen opzetten en grappig proberen te doen met snoep. Dit spotje is gisteren door kijkers uitgeroepen tot de irritantste reclame van het jaar.

Messi_Gouden Bal

De prijs voor 'beste voetballer ter wereld' is dit jaar voor Lionel Messi, de Argentijnse aanvaller van FC Barcelona. Gisteren won hij in Parijs de Gouden Bal. Nederlander Virgil van Dijk werd tweede.

Pony

Agenten horen wel vaker rare smoesjes van automobilisten of fietsers die de verkeersregels overtreden, maar twee aanhoudingen leverden afgelopen week wel heel bijzondere verhalen op.

Living Root Bridge

Ze zijn megasterk en met de jaren worden ze alleen nog maar steviger: levende bruggen gemaakt van boomwortels en lianen. In India bestaan ze al heel lang.

Conan

'Een échte held', zo werd Mechelse herder Conan gisteren genoemd. De legerhond was door de Amerikaanse president Trump uitgenodigd omdat hij hielp bij het opsporen van een terroristenleider.

Klaslokaal

In Amsterdam krijgen ongeveer 5.400 leerlingen in de week van 9 tot 13 december geen les. Er zijn te weinig juffen en meesters om aan alle kinderen goed onderwijs te kunnen geven. 

Jazz en Hunter

Van alle opvallende vriendschappen tussen dieren is deze in een Zuid-Afrikaanse dierenopvang wel héél bijzonder: Mechelse herder Hunter is dikke vrienden met Jazz, een baby-giraf.

Eend

Een paar eenden, kippen, ganzen en een kalkoen. In het Utrechtse dorp Overberg laten mensen hun dieren expres over straat lopen. Automobilisten moeten dan wel minder hard rijden.

Stappenplan kinderombudsman

Morgen bestaat het Kinderrechtenverdrag precies dertig jaar. Een mooi moment voor de Kinderombudsvrouw om een stappenplan over kinderrechten te presenteren. Niet voor volwassenen, maar voor kinderen zelf!

Nasca lines_Yamagata University

Vogels, slangen, vissen en mensachtige figuren. Als je eroverheen loopt zie je ze niet, maar vanuit de lucht wel. Onderzoekers ontdekten de tekeningen op de grond in het Zuid-Amerikaanse land Peru.

Steve McQueen_Year 3: a Portrait of London,

Haren gekamd? Zit iedereen recht? En lachen maar! De Britse kunstenaar Steve McQueen bedacht een kunstproject waarvoor hij duizenden klassenfoto's op scholen in Londen maakte.

Hvaldimir

Een filmpje van een witte dolfijn die achter een rugbybal aanzwemt en terugbrengt naar iemand op een boot is populair op social media. Nu blijkt dat het waarschijnlijk Hvaldimir is, de witte dolfijn die eerder dit jaar met een harnas om werd gevonden.

Venetië overstroming

Water, water, overal water. In huizen, scholen, kerken en restaurants: overal in de Italiaanse stad Venetië klotst het water over de drempels. De burgemeester noemt de situatie 'dramatisch'.

Gevlekte adelaarsrog

Een bijzondere verhuizing gisteren in Burgers Zoo in Arnhem. Daar vertrok een gevlekte adelaarsrog met één van zijn zonen naar een dierentuin in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Syrië

Gisteren bepaalde de rechter dat Nederland er alles aan moet doen om de kinderen van IS-aanhangers in Syrië terug te halen. Twee ministers schrijven vandaag dat het kabinet het daar niet mee eens is.

Afrikaanse wilde hond

Met een slaapmasker op knus lepeltje-lepeltje liggen met je vrienden. Zo werd een lange vliegreis voor vijftien Afrikaanse wilde honden nog best comfortabel.

De Draak van Calais

Snuivend en vuurspuwend trok afgelopen week een gigantisch monster door de straten van de Franse stad Calais. Duizenden mensen kwamen naar het theaterspektakel kijken.

Venetië overstroming

Waarom stijgt de zeespiegel? Heeft hongersnood met klimaatverandering te maken? En wat is duurzaamheid eigenlijk? In Italië leren kinderen op school straks precies hoe het zit. Vanaf volgend schooljaar krijgen ze namelijk officieel 'klimaatles'.

radio

Het is vandaag precies honderd jaar geleden dat in Nederland het allereerste radioprogramma werd uitgezonden. Wist jij dit al over de radio?

Dokter Corrie

Goed nieuws: Dokter Corrie is terug! Deze bijzondere televisiedokter had tussen 2013 en 2015 haar eigen programma over liefde en seks. Ze beantwoordde elke vraag die je maar over dit onderwerp kon hebben. Vanaf deze week is ze te zien op YouTube.

Geld

Of ze nou bier, voetballers of shampoo verkopen, dit jaar werden de rijkste Nederlanders er nóg rijker door. Tijdschrift Quote onderzocht het en zette de allerrijksten onder elkaar.

Krekels

In Azië koop je insecten als snacks bij kraampjes op straat. Lekker knapperig én gezond vinden ze. De geroosterde krekels en wormen zijn in Thailand vanaf nu ook in de supermarkt te koop, als chips!

Mispaksel

Een rode biologische paprika in bioplastic. Volgens stemmers in de #Mispaksel-verkiezing is deze paprika van supermarkt Jumbo het meest onzinnig in plastic verpakte product van 2019.

Natuurbranden

Het is opnieuw mis in de Amerikaanse staat Californië. Net als een jaar geleden razen weer heftige natuurbranden door het gebied. Zo'n tweehonderdduizend mensen moesten vluchten voor het vuur. De brandweer probeert dag en nacht om de vlammen te blussen.

Vuursteen_RMO

Archeologen hebben een bijzondere ontdekking gedaan: een vuursteentje dat in 2016 op het strand bij Den Haag werd gevonden, blijkt een prehistorisch mes met neanderthaler-lijm te zijn.

Toerisme

Uitwaaien op de Waddeneilanden? Molens kijken? Bevrijdingsdag vieren in Amsterdam? Reisgids Lonely Planet zette Nederland in de top-10 van beste vakantiebestemmingen voor 2020.

Ruinerwold

Over het gezin dat vorige week door de politie in een kelder in Ruinerwold werd gevonden, is nog steeds veel onbekend. Waarom de vader daar precies met zes kinderen afgescheiden van de buitenwereld leefde, is nog onduidelijk.

Bultrugwalvis

Amerikaanse onderzoekers deelden deze week bijzondere beelden van jagende bultrugwalvissen. Terwijl ze samen in cirkels zwemmen, blazen de walvissen bubbels rondom hun prooi.

Heksenboom

In het Noord-Brabantse Bladel heet-ie de 'Heksenboom van Zwarte Kaat'. De beuk is verkozen tot Boom van het Jaar. Een indrukwekkende winnaar, waarover spannende verhalen rondgaan.

Protest Barcelona

Het was gisteren onrustig op de vliegvelden van de Spaanse steden Madrid en Barcelona. Demonstranten blokkeerden daar toegangswegen en de luchthavens zelf. Drie vragen en antwoorden.

bont

Bontjassen, tassen of schoenen met versieringen van bont, vanaf 2023 kun je ze in de Amerikaanse staat Californië niet meer kopen. Ook komt er een verbod op het gebruik van circusdieren.

Oehoe

Vorige week wist hij zich los te maken van het riempje waarmee hij vastzat: de vier jaar oude oehoe Brutus. Zijn eigenaar is bezorgd, want de uil heeft niet geleerd om op prooien te jagen.

School

Na schooltijd wéér rekenen of begrijpend lezen én extra huiswerk. Uit een onderzoek blijkt dat één op de vier achtstegroepers bijles krijgt. De minister die het onderzoek liet doen, is bezorgd.

Hond

Een teckel in een rugzak, een mopshond in een plastic zak en een boxer die brommig uit een boodschappentas steekt. In New York mogen honden alleen de metro in als ze ergens in zitten.

Meisjes school

Vandaag is het Wereldmeisjesdag, een dag voor meisjes die met armoede en discriminatie te maken hebben. Meisjes en jongens zijn gelijk, maar in veel landen krijgen meisjes minder kansen.

plastic

Veel van wat je dagelijks eet en gebruikt, zit in een verpakking van plastic: ijs, thee, snoep en shampoo. Handig, maar niet goed voor het milieu. Grote bedrijven die veel van die producten maken, zijn nu van plan om minder plastic te gebruiken.

Speelgoedwinkel

Een half jaar geleden ging Intertoys failliet. De speelgoedwinkels van het bedrijf verkochten te weinig speelgoed om open te kunnen blijven. Mensen die er vroeger werkten, gaan nu nieuwe speelgoedwinkels beginnen. Binnenkort gaan ze open.

Miracle

Een gelukkige vondst op de Bahama's, waar een maand geleden orkaan Dorian grote verwoestingen aanrichtte. Reddingswerkers vonden daar vrijdag in een ingestort gebouw een springlevend hondje.

Klimaatprotest

Honderden mensen blokkeerden vandaag de Stadhouderskade, een straat in het centrum van Amsterdam. Ze protesteerden omdat ze willen dat politici de klimaatproblemen serieus gaan nemen. Drie vragen en antwoorden over de demonstratie.

Kittens

Heel tevreden drinken de kittens melk bij hun nieuwe moeder. De pleegmoeder van de twee rode en drie gestreepte poesjes is alleen zelf geen kat, maar een grote herdershond.

Matrix Challenge

Voetballer Zlatan Ibrahimovic liet afgelopen week op Instagram zien hoe soepel én hoe gecontroleerd hij nog nog steeds is. Hij deed de 'Matrix Challenge', achterover met een bal!

Demonstratie boeren

Op het Malieveld in Den Haag protesteren vandaag honderden boeren. Ze vinden dat politici hen te streng aanpakken met nieuwe regels. Drie vragen en antwoorden over hun protest.

Babyflesjes prehistorie

Tuitbekers van aardewerk, waarvan sommige in de vorm van een grappig diertje. Onderzoekers vonden ze in hele oude kindergraven in Duitsland. Ze denken dat de bekers in de prehistorie gebruikt werden om baby's en kleine kinderen te drinken te geven.

Base jump

Basejumpen: je moet het maar durven. Vandaag sprongen basejumpers van een hoge toren in Kuala Lumpur, de hoofdstad van het Aziatische land Maleisië.

Speelgoed

'Is het voor een jongen of voor een meisje?' Als het aan minister Ingrid van Engelshoven ligt mag het personeel in een speelgoedwinkel dat straks niet meer vragen. Ook met de indeling van 'jongensspeelgoed' en 'meisjesspeelgoed' in reclamefolders moet het afgelopen zijn. 

Egel

Goed nieuws in het Jaar van de Egel! Tijdens de jaarlijkse egeltelling telden mensen een recordaantal egels. Ze zagen er in totaal 2.088. In tuinen werden er 1.385 gespot en daarbuiten 703.

Greta Thunberg

Verdrietige en boze woorden gisteren van Greta Thunberg (16) tijdens de VN-klimaattop in New York. Het Zweedse meisje sprak daar zo'n zestig wereldleiders toe: 'Ik zou niet hier, maar op school moeten zijn. En toch komen jullie naar ons, voor hoop. Hoe durven jullie?'

Sari van Veenendaal

Groot feest gisteravond voor Sari van Veenendaal tijdens het gala van wereldvoetbalbond FIFA in Milaan. De keepster van de Oranje Leeuwinnen kreeg de prijs voor beste doelvrouw van de wereld.

Fisherman’s boat (Lelystad), door Karel Ton

Bijzondere foto's van Nederland die hoog vanuit de lucht zijn gemaakt. Minister Cora van Nieuwenhuizen maakte gisteren de winnaars bekend van de fotowedstrijd Drone120.nl. Ze was blij dat de fotografen hebben laten zien dat ze hun drones op een veilige manier gebruiken. 

De Buitendienst

Wat is er allemaal voor bijzonders te zien in de Noordzee? Presentatrice Nienke de la Rive Box dook erin en ontdekte lichtgevende kwallen, een zeewolf en bijtende kreeften. Je beleeft het mee in een nieuwe webserie van De Buitendienst, die vandaag begint.

Mc Donalds en Burger King

Een doosje met friet, een hamburger én een plastic speeltje. In het Verenigd Koninkrijk hoort dat laatste voortaan niet meer bij een kindermenu. Burger King en McDonald's stoppen daar met het weggeven van plastic speelgoed na een campagne van twee zusjes. 

Visnet

Op het strand zie je ze weleens liggen: gekleurde plastic draden. Het zijn stukjes van kunststof visnetten. Vissers in Den Helder hebben voor dit probleem nu een oplossing.

Orka's

Een makkelijke klus is het niet: een groep aangespoelde orka's weer naar het water duwen. In Argentinië hadden reddingswerkers er gisteren al hun spierkracht voor nodig.

Waterval

Tijdens een kampeertocht langs een rivier in de Amerikaanse staat Californië, konden een vader, zijn vriendin en zijn 13-jarige zoon plotseling niet verder. Een enorme waterval versperde de weg. Dankzij flessenpost werden ze gered.

Rivier Zurich

Afgelopen dinsdag stroomde door de Zwitserse stad Zürich een rivier die bijna licht gaf, zó groen was-ie. Actievoerders hadden de rivier gekleurd om aandacht te vragen voor klimaatverandering.

Taart

Een bezorger van handgemaakte taartjes van een chique banketbakker in New York vond het moeilijk om van de zoetigheden af te blijven. Hij nam ze stiekem mee om ze door te verkopen.

Klokhuis_spelling

Vind jij spelling ook vaak lastig? Wanneer eindigt een werkwoord nou met een -t en wanneer schrijf je -dt? En hoe weet je wanneer je een d schrijft terwijl je een t hoort? In deze videoclips zie je hoe het zit!

Waardeer het. Repareer het.

Die rugzak met een scheurtje, een jas met een stukke rits, speelgoed met een barst? De meeste mensen gooien kapotte spullen meteen weg. De boodschap van een nieuwe campagne is dan ook: geef je spullen een tweede leven en laat ze repareren.

Prins Harry

De Britse prins Harry was vandaag in Amsterdam om te praten over oplossingen voor milieuvervuiling door reizen en toerisme. Hij heeft twee jaar aan een plan gewerkt.

School

Onderzoekers zeiden het al eerder, maar nu hebben ze het ook uitgebreid onderzocht: meisjes doen het vanaf de brugklas beter op school dan jongens. Ze halen ook vaker een middelbare school-diploma.

Matthijs de Ligt

Een feestje gisteravond tijdens het gala 'Voetballer van het Jaar' in Hilversum. Matthijs de Ligt werd gekroond tot Voetballer van het Jaar. Ook andere voetballers stonden in schijnwerpers met een prijs.

Kat

Kattenbrokjes, hondenvoer en vogelzaad. Voor mensen met weinig geld is dierenvoer in de supermarkt of dierenwinkel vaak erg duur. Daarom kunnen zij bij de voedselbank gratis eten voor hun huisdier krijgen. Er komen steeds meer van dat soort dierenvoedselbanken bij.

Hond

Een zwerfhond in de Thaise hoofdstad Bangkok heeft zichzelf een trucje geleerd om aandacht van mensen te trekken. Het lijkt alsof het dier niet kan lopen, maar niets is minder waar.

Greta Thunberg

'Land! De lichtjes van New York in zicht!', twitterde Greta Thunberg (16) aan haar bijna 1,2 miljoen volgers. Het Zweedse meisje voert al twee jaar actie voor een schonere aarde. Gisteren kwam ze per schip aan in New York. Daar stonden honderden mensen klaar om haar te verwelkomen.

Robotvlinders

Bij een robot denk je misschien meteen aan een schokkerig bewegend figuur van metaal en hard plastic. Maar wist je dat wetenschappers ook zachte robots kunnen maken? Sierlijk bewegende vlinders, bloemen en blaadjes die net echt lijken?

Hagel in Madrid

Het ene moment loop je in de brandende zon en op het andere moment word je bedolven door een dikke ijslaag. Het overkwam de inwoners van de Spaanse hoofdstad Madrid.

Berke_Holiday in Holland
Holiday in Holland

Het is zomer en Nederland stroomt vol toeristen. Wat vinden zij van ons land? Deze week: Berke (12) uit Bandırma in Turkije. Hij was in Volendam.

mist

Als je gevoelig bent voor luchtvervuiling en je woont in Brabant, Zuid-Holland, Limburg, Zeeland, Noord-Holland, Flevoland of Utrecht, is het beter om binnen te blijven. In deze provincies geldt vandaag namelijk een 'smogalarm'.

Zapata

Is het een vogel? Een vliegtuigje? Nee, het is een man op een flyboard. Franky Zapata uit Frankrijk probeerde vandaag het Kanaal over te steken op zijn Flyboard Air.

Schiphol

De vertragingen op Schiphol zijn nog niet voorbij. Gisteren konden vliegtuigen door een storing geen brandstof tanken. Omdat daardoor alle vluchtschema's vastliepen, moesten tienduizenden reizigers in de vertrekhal van het vliegveld wachten.

Boris Johnson

Veel mensen voorspelden het al: Boris Johnson (55) wordt de nieuwe leider van Groot Brittannië. Hij volgt Theresa May op als premier. Meer dan de helft van de leden van zijn politieke partij stemde vandaag op hem.

Kind slaapt

Melatonine is een slaapmiddel dat je gewoon bij de drogist kunt kopen. Volgens onderzoekers geven ouders het middeltje steeds vaker aan kinderen met slaapproblemen. Dat is niet slim zeggen de slaapexperts. Als je het niet goed gebruikt kunnen slaapproblemen zelfs erger worden.

Ayleen_Holiday in Holland
Holiday in Holland

Het is zomer en Nederland stroomt vol toeristen. Wat vinden zij van ons land? Deze week: Ayleen (11) uit Den Pasar, de hoofdstad van het Indonesische eiland Bali. Zij was in Volendam.

Donald Trump en Mark Rutte

Wat gaan ze bespreken? Lastige onderwerpen? Of blijft het gezellig? Premier Mark Rutte is vandaag voor de tweede keer op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump.

Manta

Bij de kust van Australië bleef een reuzenmanta opvallend dicht bij een paar snorkelaars. Toen ze beter keken zagen ze dat er vishaken onder het rechteroog van het dier zaten. De rog had pijn.

Maansverduistering

Als de wolken vanavond genoeg optrekken, is boven Nederland een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Toevallig valt deze verduistering op een bijzondere datum: precies 50 jaar geleden werden de eerste mensen naar de maan gelanceerd.

Kwal

Een grote zacht-oranje wolk die sierlijk door het water zweeft. Duikers die deze kwal bij de kust van Zuid-Engeland filmden, waren onder de indruk. Zo'n grote kwal hadden ze nog nooit gezien.

Mayaan en Naama
Holiday in Holland

Het is zomer en Nederland stroomt vol toeristen. Wat vinden zij van ons land? Deze week: Naama (12) en Mayaan (11) uit Kibboets Hanita in Israël. Zij waren bij de Zaanse Schans.

Olifant

Een ritje op een olifant, een dolfijnenshow? Knuffelen met tijgerwelpen of zeeschildpadden vasthouden? Het klinkt onschuldig, maar voor de dieren is het verschrikkelijk. Toeristen moeten daarom niet naar dierenattracties gaan, vinden dierenbeschermingsorganisaties.

HPV-prik

In Groot-Brittannië krijgen niet alleen meisjes, maar ook jongens straks een HPV-prik. HPV is een virus dat kanker kan veroorzaken. Het kan zich verspreiden als mensen met elkaar vrijen.

Haan

Een energieke haan in Zwitserland kraaide zó vaak en zó luid, dat zijn buren er niet van konden slapen. Toen ze het probleem niet met de eigenaar van het dier konden oplossen, stapten ze naar de rechter. Die legde de haan een kraaiverbod op.

Rechtszitting_Gokmen T.

De verdachte van de schietpartij op 18 maart in Utrecht verscheen vanochtend voor het eerst voor de rechter. De man gaf toe dat hij geschoten had, maar de reden bleef onduidelijk.

Hagelbui_Guadalaraja

Loop je te puffen van de hitte, valt er plotseling een gigantische hoeveelheid hagel uit de lucht. Het gebeurde gisteren in de Mexicaanse stad Guadalajara in Zuid-Amerika. Op sommige plekken lag wel anderhalve meter. Straten veranderden in rivieren vol langzaam stromend ijs.

Veldmuis

Een beetje griezelig is het wel. Op een fietspad in Friesland liggen elke dag dode veldmuizen. Niet een paar, maar honderden. Ze vallen vanaf een paar meter hoogte naar beneden in de fietstunnel. Waarom ze precies vallen, is nog een raadsel.

Dollars

Bijna twintig Amerikaanse miljardairs schreven gisteren een brief aan de Amerikaanse regering. Daarin vragen ze om hogere belastingen voor de rijkste mensen. Het extra geld zou gebruikt moeten worden om bijvoorbeeld klimaatverandering aan te pakken.

Voshaai

Het zal je maar gebeuren. Je dobbert rustig in de Noordzee en opeens springt niet ver van je vandaan een enorme haai omhoog uit het water. Niet zomaar een haai, maar ook nog eens eentje van een super-zeldzame soort: de voshaai. 

Hond

Droevig kijken als je standje krijgt, of je wenkbrauwen laten hangen uit schuldgevoel of teleurstelling. Honden kunnen het ook! Ze hebben daarvoor net als mensen een speciaal spiertje. Dat ontdekten Amerikaanse en Britse onderzoekers. 

Maarten van der Weijden

Meer en vaker eten én rustiger aandoen. Met die voornemens begint zwemmer Maarten van der Weijden (38) vandaag aan zijn tweede Elfstedenzwemtocht. Vorig jaar probeerde hij dat ook, maar toen haalde hij de finish niet. Vijf weetjes over deze topsporter met een missie.

Selah

El Capitan is een wereldberoemde 900 meter steile bergwand in het Amerikaanse natuurpark Yosemite. Alleen de beste bergbeklimmers bereiken de top. Selah Schneiter (10) waagde zich er ook aan. Ze is de jongste klimmer ooit die El Capitan heeft bedwongen.

Luipaard

Een échte held, zo kun je de Naresh (14) uit een dorpje in het noordwesten van India wel noemen. Met een stok en wat stenen probeerde hij zijn neefje Harshad (7) uit de bek van een luipaard te redden. 

Reuzenteek

Ze zijn drie keer zo groot dan normale teken en kunnen mensen en dieren al van tientallen meters afstand ruiken. In Duitsland, vlakbij de Nederlandse grens, zijn de afgelopen dagen zes van deze giga-teken gevonden. Onderzoekers maken zich zorgen, want ze kunnen gevaarlijke ziektes overbrengen.

nieuw stadion rotterdam

In het nieuwe voetbalstadion dat Feyenoord gaat bouwen, zijn per jaar straks 65.000 plaatsen gratis beschikbaar voor kinderen. Het geld daarvoor komt van een stichting die het belangrijk vindt dat mensen uit de buurt betrokken zijn bij de Rotterdamse voetbalclub.

Zonsondergang

Een prachtig kleurenspel vanuit de ruimte. Dat zie je in het versnelde filmpje van astronauten van ISS, het International Space Station, die de ondergaande zon vanuit hun ruimtestation filmden.

Drone show_China

Honderden gekleurde lichtjes die samen menselijke figuren, vlinders, dolfijnen en bloemen aan de donkere hemel vormen. Deze lichtshow met ruim 500 drones was de afgelopen dagen te zien tijdens een beurs over computertechniek in de Chinese provincie Guizhou.

Albino panda

Wat is een reuzenpanda zonder zwarte bril, zwarte oren en zwarte poten? Een albino panda! In China werd zo'n helemaal witte panda voor het eerst in het wild gefotografeerd.

Japan_Kawasaki

Verdrietig nieuws uit Japan. In de stad Kawasaki verwondde een man met een mes negentien mensen, waaronder veel schoolkinderen die op de bus stonden te wachten. Twee slachtoffers overleefden de aanval niet.

Eindtoets

Ongeveer 20.000 achtstegroepers hebben een verkeerde uitslag van de eindtoets gekregen. Dat zei de minister van Onderwijs vandaag. De uitslagen moeten daarom opnieuw bekeken worden. De kinderen hoeven de toetsen niet opnieuw te maken.

hulpdieren

Blindengeleidehonden, knuffelpony's en aaibare konijnen en kippen. Dieren worden steeds vaker gebruikt om mensen te helpen of gerust te stellen. Maar hoe is zo'n behandeling voor de zorgdieren zelf? Dierendeskundigen vinden dat daar beter naar gekeken moet worden.

Ayla_'paardenmeisje'

Even lijkt het alsof in de verte een hond komt aangerend, maar al snel zie je het: het is geen dier, maar een mens! Ayla uit Noorwegen leerde zichzelf hoe ze moest lopen als een hond op haar vierde. Nu kan ze ook heel goed galopperen en springen als een paard.

Hoofddoek

Kinderen op de basisschool in Oostenrijk mogen straks misschien geen hoofddoek meer dragen. Dat hebben Oostenrijkse politici besloten. Tegenstanders zeggen dat het discriminatie is.

Zwembad Ruinen

Vergeet jij ook weleens je zonnebrand als je buiten gaat zwemmen? In het openluchtzwembad in Ruinen kun je je sinds deze week van top tot teen gratis insmeren. Gratis? Ja, het zwembad vindt het belangrijk dat mensen zich tegen de zon beschermen en daarom is de zonnebrand gratis beschikbaar voor alle bezoekers.

kat in boom

Een katten-reddingsactie in Amsterdam liep iets minder heldhaftig af dan gepland. De jongen die in een boom was geklommen om een kat te redden, moest uiteindelijk zelf gered worden.

Gevlekte paardenbloem

Elke natuuronderzoeker droomt ervan: een plantensoort ontdekken waarvan iedereen denkt dat-ie niet meer bestaat. Afgelopen weekend vonden biologen op Schiermonnikoog bij toeval honderden gevlekte paardenbloemen. Dat is goed nieuws want in de afgelopen jaren was de soort niet meer gezien.

Australisch dollarbiljet

Met het blote oog is het bijna niet te zien: een spelfoutje op het nieuwe Australische briefje van 50 dollar. In een tekst op het geldbiljet is het woord responsibility (verantwoordelijkheid) geschreven als responsibilty. Er ontbreekt dus een letter, de i!

Schapen

Opvallende namen voor een aantal nieuwe leerlingen op een school in Frankrijk. Ze heten Baa-bête (Bèh-beest), Saute-Mouton (Springschaap) en Shaun. Omdat de school te weinig leerlingen heeft, zou één van de klassen verdwijnen. Uit protest lieten ouders van de kinderen daarom vijftien schapen inschrijven.

Trein

Sinaasappels, tomaten en komkommers die in Spanje worden geteeld, komen vanaf vandaag met een speciale, gekoelde trein naar Nederland. Dat is veel minder slecht voor het milieu dan vrachtwagens met fruit en groente over de weg laten rijden.

Viking

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag en wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Giraffe en koedoe

In Diergaarde Blijdorp mocht de pasgeboren giraffe Khaleesi gisteren voor het eerst naar buiten. De afgelopen weken was ze binnen met haar moeder Kimberley.

Olifant_India

Een verdwaalde olifant veroorzaakte onrust in een stad in Noord-India. Politie en dierenbeschermers besloten hem daarom terug te brengen naar zijn reservaat, maar dat ging nog niet zo makkelijk.

Natuurzwembad

Zwemmen zonder dat je rode, prikkende ogen krijgt of een droge huid. In Ede is sinds kort een buitenzwembad zonder chloor. Planten en speciale filters zorgen ervoor dat het water schoon blijft.

Verdwijningsposter

In de maand mei fietsen maaltijdbezorgers van het bedrijf Deliveroo in vier steden rond met een speciale bezorgtas: op hun rugzak is een foto afgebeeld van iemand die wordt vermist. De politie hoopt hierdoor meer tips te krijgen van mensen die iemand herkennen.

Zeehond

Wat lag daar nou in het zand langs het water? Derk Lamphen (26) kon het gisteren bijna niet geloven. Hij wandelde met zijn hond langs de Lek bij Vianen toen hij opeens een opmerkelijke zonnebader zag. Het was een zeehond! Dat is vrij bijzonder in de provincie Utrecht.

Spelen
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag en wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Eekhoorn in de tuin

Eekhoorns, egels, kikkers en vlinders. In de tuin of op het balkon scharrelen en vliegen vaak een boel kleine dieren. Als je eenmaal begint met tellen, zie je er steeds meer. Vind je dat leuk? Dan kun je vanaf morgen meedoen met de Tuintelling van de Dierenbescherming.

IJsbeer

In Rusland is een verdwaalde ijsbeer per helikopter weer teruggebracht naar huis. Het dier was op een ijsschots weggedreven van zijn leefgebied en pas 700 kilometer zuidelijker weer aan land gekomen.

Gevangenis

Was het spijt? Schuldgevoel? Of heimwee? Waarschijnlijk was verveling de reden dat een ontsnapte gevangene zichzelf aangaf bij de politie. De plek waar hij naartoe was gevlucht, was volgens hem 'niet meer zo leuk als vroeger.' Daarom wilde hij terug naar Oostenrijk.

Leopard cub

Een jongen in de Chinese provincie Yunnan, kwam tijdens het spelen in het bos twee luipaardjonkies tegen. Hij tilde ze op en nam ze mee naar huis. 

Robothond

Hoe krijg je een vrachtwagen zonder de motor aan te zetten een hellinkje op? Span tien robothonden voor de wagen en laat ze tegelijk marcheren!

Eendenfamilie

Een verdwaalde moedereend en haar kinderen waggelden tussen het langsrazende verkeer op de A20. Een agent van de Rotterdamse politie bleek hun redder in nood.

Meteoriet

In het zuiden van de Brazilië was te zien hoe een meteoriet voor een enorme lichtflits in de donkere hemel zorgde. Een speciale camera legde het vast.

Onder water

Voor de kust van Turkije hebben duikers een scheepswrak gevonden dat ongeveer 3.600 jaar oud zou zijn. Voor onderwater-archeologen is het een belangrijke vondst, want aan boord ontdekten ze een bijzondere lading: koper.

Reuzenpanda

Helaas, het is niet gelukt om reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya te laten paren. De dierentuin in Rhenen waar ze sinds twee jaar wonen, heeft van alles geprobeerd, maar zonder succes.

Lili en Howick

De moeder van Howick en Lili mag terugkomen naar Nederland. Dat vertelde Howick aan het NOS Jeugdjournaal. Hij en zijn zus Lili zijn 'superblij' en opgelucht.

School

Zelf kiezen wanneer je op vakantie gaat, een keer een dagje vrij plannen. Twaalf scholen hadden de afgelopen jaren een flexibel lesrooster waarin dat kon. De minister van Onderwijs heeft nu besloten het experiment te stoppen.

Kauwgom
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag en wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Hond aan lijn

Blaffen, iemand bespringen, afval opeten? Sommige baasjes bestraffen hun hond voor zulk gedrag met een schokje via een elektronische halsband. Vanaf volgend jaar mag dat niet meer. Volgens onderzoekers is de 'opvoedingshalsband' dieronvriendelijk.

Pompeï

De oude Romeinen gingen ook wel eens naar een snackbar. Tenminste, dat blijkt uit de overblijfselen van een afhaalrestaurant in de Romeinse stad Pompeï in Italië. 

Kinderen voor Kinderen

Kinderen voor Kinderen bestaat 40 jaar. En daarom mochten scholen, net als toen het programma in 1979 begon, een lied insturen. Uit de ruim honderd ingestuurde teksten is het winnende lied van groep 6 van basisschool Het Startblok uit Harderwijk. Het heet: Stiekem Snoepen.

Kangoeroerat

Amerikaanse onderzoekers ontdekten hoe kangoeroeratten zich verdedigen. Ze blijken niet alleen met hun lange achterpoten heel hoog te kunnen springen. Ze kunnen ook keiharde karate-trappen uitdelen aan hun vijand.

Cito

Leerlingen in groep 8 moeten hun advies voor de middelbare school pas na de eindtoets krijgen. Politici vonden dat al eerder en nu zegt een adviesraad van de regering het ook.

Wasbeer

In Limburg duiken ze steeds vaker op: wasberen! Veel mensen vinden het leuk om deze dieren met hun zwart-witte gezichtsmaskers in het wild tegen te komen. Anderen zijn een stuk minder enthousiast. Drie vragen (en antwoorden) over wasberen in Limburg.

Spin

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag en wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Gekloonde politiehond_China

De politie in de Chinese hoofdstad Beijing was zó tevreden met de prestaties van politiehond Huahuangma, dat ze er nog zo'n speurneus bij wilden. Een politiehond trainen kost alleen veel tijd en geld. Daarom werd Huahuangma gekloond. 

Ruimtewandeling

Deze week zou het gebeuren. Twee vrouwen die - voor het eerst in de geschiedenis - samen een ruimtewandeling maken. Helaas gaat het niet door. De reden? Er is maar één ruimtepak in de juiste maat aan boord.

Luchtalarm

Schrik jij wel eens van de sirene die elke eerste maandag van de maand klinkt? Het luchtalarm zou per 1 januari 2020 verdwijnen, maar dat wordt uitgesteld, zei de minister van Justitie en Veiligheid. Hoe zit het met dat maandelijks luchtalarm?

Picasso en Arthur Brand

Iedereen ging ervan uit dat het schilderij niet meer bestond, maar sinds kort is het weer terecht: het kleurige portret Buste de Femme van de Spaanse kunstenaar Picasso. In vuilniszakken werd het afgeleverd bij kunstdetective Arthur Brand in Amsterdam.

Orkaan Idai

Langzaam wordt duidelijk hoe groot de schade is die orkaan Idai in de zuidelijke Afrikaanse landen Mozambique, Malawi en Zimbabwe vorige week aanrichtte. 3 vragen (en antwoorden) daarover.

Flintstones

Levensgrote dino's, een harige mammoet en een bord met 'yabba dabba doo' in de tuin. In een stadje in de Amerikaanse staat Californië kunnen ze er niet om lachen. Ze vinden het zelfs zo erg dat ze willen dat de bewoonster de beelden weg haalt uit haar tuin.

Polarstern

Honderden onderzoekers laten zich een jaar lang op een schip ‘invriezen’ in het zee-ijs van de Noordpool. Dat is dus niet zomaar een onderzoek naar klimaatverandering...

Utrecht-schietpartij

Utrecht werd gisteren opgeschrikt door een schietpartij. Daarbij kwamen drie mensen om. Vijf slachtoffers liggen in het ziekenhuis. De verdachte van de schietpartij werd later gearresteerd. Dit is er tot nu toe bekend over de schietpartij...

Lion_Nairobi

'Wat is dit? Een stripfiguur?', 'De leeuw zelf kan er ook niets aan doen' en alleen maar: 'Ha ha ha ha'. Een standbeeld van een leeuw in Nairobi - in het Afrikaanse land Kenia - kreeg veel kritiek.

Tusker_Kenia

'Als ik haar niet met mijn eigen ogen gezien had, zou ik niet hebben geloofd dat zulke olifanten bestaan.' Dat zei de Britse fotograaf Will Burrard-Lucas die in Kenia de laatste beelden maakte van 'de koningin der olifanten'. Kort daarna overleed ze door ouderdom.

Fortnite

Een rechtszaak beginnen tegen de makers van Fortnite omdat je vindt dat ze een dansje van je hebben afgekeken. De afgelopen tijd gebeurde het een paar keer. In Amerika bepaalde de rechter dat dat nu niet meer kan.

Bijen

Vergeetmijnietjes, klaprozen, margrieten. Honderd jaar geleden stond Nederland vol wilde bloemen. Al die bloeiende planten in bermen en akkers waren een paradijs voor insecten én vogels. Volgens onderzoekers zijn er nu véél minder soorten planten en dieren dan vroeger. Dat komt doordat er steeds minder ruimte is voor de natuur. Ze vroegen...

Krododil

Verdrietig nieuws uit Australië. Daar overleed de bejaarde zoutwaterkrokodil Bismarck. Het ruim 4,5 meter lange dier is waarschijnlijk door stropers gedood.

Onderwijsstaking

Basisscholen krijgen meer geld om extra juffen en meesters aan te nemen. Bijvoorbeeld voor gym of muziek. Ze krijgen het geld volgend schooljaar al. Dat is eerder dan de minister van plan was.

I-pad

Disney gaat in Nederland een proef doen met een eigen streamingdienst: Disney+. Dat schrijft de Amerikaanse internetkrant The Information

Amber

De vreemd uitziende steen die een man vond op een strand in Thailand, is misschien wel heel kostbaar. Als de bruin-gele klomp uit de darmen van een potvis komt, dan is-ie zo'n half miljoen euro waard.

Minicheetah

Een pirouette, een achterwaartse salto en allerlei andere trucjes. Een nieuwe Amerikaanse robot, die eruit ziet als een kruising tussen een hond en een cheeta, kan het allemaal.

IJsgrot

Drie avonturiers die in Zwitserland een gletsjertocht maakten, wisten niet wat ze zagen toen ze een grot binnengingen. Overal lagen grote ijsblokken en het plafond was bedekt met ijs.

Yosemite_waterval

Het leek wel gloeiende lava, maar het was stromend water. In het Amerikaanse Yosemite National Park was woensdag een bijzondere 'vuurwaterval' te zien. 

Hond Kingston

Een hond die tijdens de heftige natuurbranden in Californië in november vorig jaar ervandoor ging, is sinds deze week weer terug bij zijn baasjes.

Voetbalveld

Een gekke voetbalwedstrijd gisteren in het Noord-Italiaanse stadje Piacenza. De thuisclub speelde niet alleen met maar zeven voetballers, de club verloor ook met 20-0 van tegenstander AC Cuneo.

Zwarte sneeuw

In steden in het Russische Siberië zijn auto's, bomen en daken bedekt met een grauwe laag. Geen modder of zand, maar verse zwarte sneeuw! Dat komt door de mijnbouw en kolenfabrieken, die de lucht in het gebied vervuilen.

Depot

In kelders van Nederlandse musea liggen miljoenen spullen en kunstwerken opgeborgen. Vaak omdat er in het museum zelf geen plaats meer is. Zonde, vinden museumdirecteuren, want zo ziet niemand deze verzameling. Ze gaan daarom 'ontspullen' via een online winkel.

Poema

In de Amerikaanse staat Californië haalde de brandweer afgelopen weekend een poema uit de boom. Een bewoner die in de tuin aan het werk was, ontdekte dat de reuzekat niet meer naar beneden durfde te klimmen.

Gulden Vlies

Niet van goud én ook niet heel oud. Een zwaarbeveiligde 'gouden' hanger in het Flipje en Streekmuseum in Tiel blijkt niet echt te zijn.

Schubdier

In het Aziatische land Maleisië vond de politie in een fabriek van dierensmokkelaars een heleboel schubdieren. Nooit eerder werden zoveel van deze met uitsterven bedreigde dieren gevonden.

Protest Zaanstad

Leerlingen van basisschool de Tamarinde in Zaandam protesteerden gisteren tegen de vierdaagse schoolweek op hun school. Met spandoeken, hun ouders én leerkrachten liepen ze naar het stadhuis van Zaanstad.

Pink Dog

Je hond in vrolijke kleuren verven omdat mensen dan minder bang voor 'm zouden zijn? Een Amerikaanse vrouw deed het. Ze gaf haar Duitse dog een roze en paarse kleurspoeling en ja hoor, veel meer mensen wilden hem aaien. 

Emoji

Een meisje in een rolstoel en een figuurtje dat in gebarentaal praat. Maar ook een oester, een jojo en een flamingo. Het zijn een paar van de nieuwe emoji's die je binnenkort kunt gebruiken.

Marshmello

Je kon elkaar even niet uitschakelen, de zwaartekracht was lager dan normaal én de geluiden stonden uit zodat je kon genieten van muziek. Die muziek werd live gespeeld: Fortnite-spelers kregen afgelopen weekend een concert van dj Marshmello. 

Ajax_kinderziekenhuis

High fives, selfies en cadeautjes gistermiddag op de kinderafdeling van een Amsterdams ziekenhuis. Voetballers van Ajax brachten kinderen in het ziekenhuis een verrassingsbezoek.

Kou in Amerika

Denk jij dat het hier in Nederland koud is? In delen van Amerika is het nog veel erger. Het is er zo ijzig koud dat bijna niemand meer de straat op gaat. Bedrijven, regeringsgebouwen en scholen zijn zelfs tijdelijk gesloten, en ook veel treinen rijden niet meer.

lippenbalsem

Zijn je lippen droog door de kou? Smeren met lippenbalsem kan helpen. En als je stick een zoet smaakje heeft, is dat nog lekker ook. Maar volgens onderzoekers zitten in veel van die balsems stoffen die slecht voor je gezondheid zijn.

Rodrigo Koxa _surfer

Surfer Rodrigo Koxa vestigde in Portugal een wereldrecord. De Braziliaan surfte op een golf van 24,99 meter. Hiermee verbrak-ie zijn eigen record. 

Wesley Sneijder

Niet op het veld, maar ernaast. Daar zal Wesley Sneijder tijdens het EK voetbal in 2020 te vinden zijn. De voetballer is vanaf vandaag ambassadeur van het toernooi. Dat betekent dat-ie gaat helpen om van het toernooi een succes te maken

Droogte Australië

Terwijl het hier sneeuwde, was het in Australië al weken snikheet. Meer dan 13 steden in Zuid-Australië versloegen hun eigen warmterecords. Op sommige plaatsen werd het zelfs 50 graden. Deze extreme hitte is zwaar voor mensen en dieren. 

populaire kindernamen

Lucas en Julia, dat waren vorig jaar de populairste namen voor pasgeboren baby's. In 2018 werden 681 jongetjes Lucas genoemd en 797 meisjes kregen de naam Julia.  

Oscar de la Renta

Tijdens de verbouwing van een oud kantoor in de Franse hoofdstad Parijs kwam onverwacht een enorm schilderij uit de 17e eeuw tevoorschijn. Het was verborgen achter een onopvallende nep-muur.

politie boeten joyriden kind 15 snelweg auto

Een frisse vondst door de politie afgelopen zaterdag langs de snelweg A28. Bij de controle van een auto vonden de agenten twee weekendtassen propvol tubes tandpasta!

Huismus

Heb jij afgelopen weekend met je verrekijker voor het raam gezeten? Bijna 7.500 mensen deden mee met de Nationale Tuinvogeltelling. Samen telden ze meer dan 1,2 miljoen vogels. Opnieuw staat de huismus bovenaan als meest getelde tuinvogel. 

Drinkyoghurt

Aardbei, frambozen, ananas en yoghurt. Door de plaatjes op het pakje, lijkt het alsof yoghurtdrinks gezond zijn. Dat klopt niet zeggen onderzoekers. Bijna de helft van deze drankjes is zelfs nog zoeter dan Coca-Cola.

Disneyland Thalys

In een supersnelle trein volgeplakt met tekenfilmfiguren direct naar een sprookjespretpark? Vanaf eind maart kan het met een nieuwe treinverbinding tussen Rotterdam Centraal en Disneyland in Parijs.

Kinderpardon

Vandaag spraken de vier politieke partijen die in de regering zitten, urenlang over het kinderpardon. Dat is een regeling waarbij asielzoekerskinderen die hier langer dan vijf jaar zijn, in Nederland mogen blijven. Ze krijgen dan een verblijfsvergunning.

arm rijk

Superrijke mensen die nóg rijker worden, en arme mensen die armer worden. Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib is dat wat er afgelopen jaren is gebeurd.

Katoenplantje_maan

Helaas! Het plantje dat aan boord van een Chinees ruimtevaartschip op de maan groeide, heeft het niet gered. Waarschijnlijk kon het niet tegen de extreme kou op de maan. Op de foto zie je links nog een paar druppels en wat groen.

Katoenplantje op de maan

Groen nieuws van de maan! Aan boord van een Chinees ruimtevaartuig, dat begin deze maand op de maan landde, groeien katoenplantjes (links op de foto). Dat zegt de Chinese ruimtevaartorganisatie CNSA. Het is voor het eerst dat er planten groeien op de maan.

Sokken_recycling

Deze week is het Week van de Circulaire Economie. Dat klinkt misschien wat saai, maar dat is het allesbehalve. Het gaat erom dat je iets nieuws maakt van oude grondstoffen zoals plastic, glas, hout of plantaardig materiaal. Een mooi voorbeeld is een kopje gemaakt van koffiedrab!

Hazelaar

Officieel is de winter nog maar net begonnen, maar in de natuur lijkt het al lente. Door de hoge temperaturen van afgelopen tijd staan sommige bomen zelfs al in bloei. Wie gevoelig is voor stuifmeel, loopt daarom nu al met tranende ogen en een loopneus.

Trevifontein

In de Italiaanse hoofdstad Rome staat een grote fontein: de Trevi-fontein. Toeristen van over de hele wereld nemen er foto's, doen een wens en gooien tegelijkertijd een muntje in het water. Over wat er met al die geldstukken moet gebeuren is nu ruzie.

Prinsessen

Gisteren was het eindelijk zo ver. Amalia, Alexia en Ariane verhuisden van Villa Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch, een paar kilometer verderop. Vannacht sliepen de prinsessen voor het eerst in hun nieuwe Haagse huis. 

witkruinmangabey

Geboortenieuws uit dierentuin Blijdorp in Rotterdam! Daar werd in de nacht van 2 op 3 januari een witkruinmangabey geboren. 

Onder water

Voor de kust van Turkije hebben duikers een scheepswrak gevonden dat ongeveer 3.600 jaar oud zou zijn. Voor onderwater-archeologen is het een belangrijke vondst, want aan boord ontdekten ze een bijzondere lading: koper.

Geld onder keukenblok

De politie heeft in een huis in Rotterdam een heleboel contant geld gevonden. Achter de plint van een keukenblok lagen stapels bankbiljetten ter waarde van 600.000 euro!

Penny 1943

Een Amerikaanse man die als tiener een koperen cent als wisselgeld kreeg, had dankzij dat muntje steenrijk kunnen worden. Maar het liep anders, want officieel bestond het geldstuk niet. Vandaag wordt de cent geveild en misschien brengt-ie wel 2 miljoen dollar op.

Oehoe

Vier jaar geleden was hij wereldnieuws: de oehoe die in Purmerend mensen belaagde door vlak over hun hoofd te vliegen. Uit het niets viel hij regelmatig ook echt aan. 

Storm in Nederland

Vandaag trekt er stormachtig weer over Nederland, maar het waterpeil dat vanochtend op sommige plekken flink hoog was, zakt alweer. Door de harde wind spoelden opnieuw spullen aan uit de containers die vorige week van een schip vielen.

Mug

Het is winter, maar op verschillende plaatsen in Nederland hebben mensen last van muggen. Steekmuggen om precies te zijn. Volgens onderzoekers komt dat omdat het nog niet écht koud is geweest. Door de hoge temperaturen houden ze geen winterslaap.

Slimme lantaarnpaal_Lite-On

Op de grootste techniek- en gadgetbeurs van de wereld in Las Vegas is deze week een slimme lantaarnpaal te zien. Volgens de makers kunnen gemeentes met deze uitvinding veel geld verdienen.

mario kart

Ooit was de Nintendo een cadeau voor hun zoon, maar die is allang volwassen en het huis uit. Sindsdien zijn meneer en mevrouw Bork uit Engeland zelf gek op de spelcomputer uit 1999. Al bijna twintig jaar spelen ze elke avond Mario Kart.

veilig pinnen

Hup, even je pasje tegen de scanner en je hebt betaald. Steeds meer kinderen mogen van hun ouders zelf pinnen. Maar in vergelijking met vijf jaar geleden gebeurt dat minder veilig. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1.500 Nederlandse kinderen en hun ouders.

Rozen
Spreekwoorden

Als je zegt 'zij zit op rozen' dan bedoel je 'het gaat goed met haar'. Of: ze heeft het goed voor elkaar. Waar komt dit gezegde eigenlijk vandaan? In deze rubriek zoeken we het uit.

Gingerbread House 2018_Stockholm

Een tentoonstelling waar het ruikt naar kaneel en vers gebakken koekjes. Daar wil je toch naar toe! Een Zweeds museum organiseerde daarom heel slim een wedstrijd peperkoekhuisjes maken.

Bakkeleien
Spreekwoorden

Als je met iemand aan het ‘bakkeleien’ bent, dan zijn jullie aan het kibbelen. Waar komt het woord eigenlijk vandaan? In deze rubriek zoeken we het uit.

De grafkamer van priester Wahtye

Het houdt maar niet op met spectaculaire ontdekkingen uit het oude Egypte. Vijf meter diep onder het zand, vonden onderzoekers onlangs het graf van een belangrijke Egyptische priester. Hij leefde meer dan vierduizend jaar geleden.

Matthijs de Ligt

Voetballer Matthijs de Ligt (19 jaar) heeft vandaag de Golden Boy Award gewonnen. Dat is een prijs die de Italiaanse sportkrant Tuttosport jaarlijks uitreikt aan het voetbaltalent van het jaar. 

Draculamier

Vergeet het snelle jachtluipaard of de antilope maar. In het dierenrijk wordt de allersnelste beweging gemaakt door de draculamier. Onderzoekers ontdekten dat het diertje zijn prooi vangt met razendsnel bewegende kaken.

uitdrukking opdirken
Spreekwoorden

Iemand die zegt 'ik ga me nog even opdirken' bedoelt 'ik ga me nog even mooi maken'. Waar komt dit gezegde eigenlijk vandaan? In deze rubriek zoeken we het uit.

Eiffeltoren

Afgelopen nacht werden de lichtjes van de Eiffeltoren in Parijs gedoofd. Dat gebeurde om de slachtoffers te herdenken van de aanslag op een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg.

Kerststal Rome

Kunstenaars werkten in de Italiaanse hoofdstad Rome afgelopen weken aan een grote kerststal van zand. Het kunstwerk staat op het plein voor de beroemde Sint-Pieterskerk. Maria, Jozef, Jezus, de herders, de wijzen en de os en de ezel zijn heel precies in zand uitgebeeld. 

Vuurwerkvrije zone

Steeds meer steden in Nederland experimenteren met vrijwillig vuurwerkvrije zones. In Den Haag konden mensen vorig jaar al een vuurwerkvrije zone aanvragen voor hun plein of straat.

Apen New Delhi

Best grappig zou je denken, een aapje dat door je slaapkamerraam naar binnen klimt. In de Indiase hoofdstad New Delhi kunnen ze er niet om lachen. De stad is vol met brutale apen.

Spinnenweb

Afgelopen weekend werden de winnaars van de grootste natuurfotowedstrijd van Nederland bekend gemaakt. Dirk (12) en Duco (8) wonnen allebei een prijs.

Vredespaleis

Het is vandaag 10 december, dat is wereldwijd de Dag van de Mensenrechten. Het Vredespaleis in Den Haag is daarom vanmiddag te bewonderen in een speciaal blauw licht. 

Chinees rijtuig

Een bijzondere vondst in het noorden van China. Onderzoekers groeven daar een rijtuig van 2.500 jaar oud op. Omdat het voertuig zo mooi versierd en beschilderd is, denken archeologen dat het van rijke mensen is geweest. Misschien wel van de leider van een stam.

Riet aan het water

'Pak je biezen maar!' Iemand die dat tegen je zegt, bedoelt dat je je spullen moet pakken. Maar wat zijn 'je biezen'? En waar komt de uitdrukking vandaan? In deze rubriek zoeken we het uit.

Hond

Als de bal door de lucht richting het goal vliegt, is daar plotseling een blije hond. Met wapperende oren holt hij langs het doel om een kopbal te maken. Door zijn geslaagde verdedigingsactie was deze Argentijnse hond daarna natuurlijk de held van de dag.

Ryan

Het filmpje waarin hij op de Noordpool terecht komt om alvast een kerstcadeau uit te zoeken, werd binnen de kortste keren een miljoen keer bekeken. De Amerikaanse Ryan (7 jaar) maakt uitlegvideo's over speelgoed en daarmee verdient-ie enorm veel geld.

kijkwijzer

De Kijkwijzer ken je vast. Het zijn symbooltjes waaraan je kunt zien of films, televisieprogramma's en computerspelletjes geschikt zijn voor kinderen. Politici en media-organisaties willen nu dat er ook een kijkwijzer voor filmpjes op YouTube komt. 3 vragen (en antwoorden) daarover.

Santa Claus

'Ho ho ho!' In een Amerikaans stadje zoefden gisteren zo'n driehonderd kerstmannen op ski's en snowboards van een besneeuwde berghelling naar beneden. 

Toxeus magnus

Dat zoogdieren als ze klein zijn melk bij hun moeder drinken is bekend. Maar wist je dat er ook spinnen zijn die dat doen? Onderzoekers hebben een soort ontdekt die haar kleintjes melk geeft. 

IJslander Ellert

De zachtbruine vacht van de IJslandse hengst Ellert is besprenkeld met witte vlekken. Zijn gezicht is wit en zijn ogen helderblauw. Hij is prachtig, maar hij ziet er héél anders uit dan zijn ouders. Toen Ellert werd geboren, dacht zijn baasje daarom dat er iets fout was gegaan.

InSight

Juichende onderzoekers in Amerika. Een bijzonder meetapparaat dat ze een half jaar geleden de ruimte instuurden, landde gisteren veilig op de planeet Mars.

Puppy

Vrolijk nieuws uit het huis van de president van Zuid-Korea! Daar werden deze maand zes witte hondjes geboren. 

Camp Fire

Volgens de brandweer is de grootste natuurbrand in de Amerikaanse staat Californië geblust. Camp Fire was de ergste brand...

Luchtballon

'Reis mee!' Instappen en het avontuur opzoeken, daarover gaat de Kinderboekenweek 2019. Van een rondje op de fiets door de buurt, tot zeilen op een catamaran of een ruimtereis door het heelal. 

Grienden

Verdrietig nieuws uit Nieuw-Zeeland. Daar spoelden gisteren 145 grienden (een soort dolfijnen) op het strand aan. Ze werden 's ochtends vroeg ontdekt door een wandelaar. Vrijwilligers die de dieren kwamen helpen, ontdekten dat de helft al niet meer in leven was.

Sarcofaag Egypte

Terwijl journalisten mochten meekijken, openden onderzoekers afgelopen weekend voor het eerst een oude Egyptische mummiekist. In de beschilderde kist lag een goed bewaard gebleven mummie. Volgens de onderzoekers is het een vrouw die Thuya heette. Ze werd meer dan drieduizend jaar geleden in de Egyptische stad Luxor begraven.

Anne Frank Huis

Het Anne Frank Huis wordt jaarlijks door meer dan 1,2 miljoen mensen bezocht. Het huis waar tijdens de Tweede Wereldoorlog het joodse meisje Anne Frank ondergedoken zat, is sinds 1960 een museum. Omdat er jaarlijks zoveel bezoekers komen, werd afgelopen jaren gewerkt aan een verbouwing. Koning Willem-Alexander opende het vernieuwde museum...

Toren van Pisa

Scheef zal de toren van Pisa altijd blijven, maar omvallen doet-ie voorlopig niet. Het bouwwerk is de afgelopen jaren zelfs wat minder scheef gaan staan. Vier centimeter om precies te zijn, zeggen onderzoekers die de wereldberoemde klokkentoren voortdurend in de gaten houden.

Bei Bei

Panda Bei Bei was zó blij met de eerste sneeuw, dat hij niet kon stoppen met kopje duikelen, rollen en klauteren. Je ziet het in dit schattige filmpje dat gemaakt werd in een Amerikaanse dierentuin. 

Tuinslang

Muren die scheuren, vloeren met kieren. Zelfs de huizen in Nederland hebben last van de afgelopen droge zomer. Het grondwater staat op sommige plaatsen zo laag, dat de klei in de bodem uitdroogt en samentrekt. Huizen die op kleigrond zijn gebouwd, kunnen daardoor verzakken. De oplossing? Je huis water geven!

Spelende kinderen

Met de meeste Nederlandse kinderen gaat het goed. Ze zijn gelukkig en tevreden met hun leven. Toch maakt de Kinderombudsvrouw zich zorgen. Tijdens gesprekken die ze met kinderen voerde, hoorde ze ook veel verdrietige verhalen. Vandaag, op de Internationale Dag voor de Rechten van het Kind...

Stier
Spreekwoorden

'Je houdt me voor het lapje.' Dat je zo kunt zeggen dat iemand je voor de gek houdt wist je vast, maar weet je ook waar deze uitdrukking vandaan komt? In deze rubriek zoeken we het uit.

Aanbidding der herders

Een schilderij waarvoor tussen de 800 en 1.600 euro werd gevraagd, is gisteren op een veiling in Rotterdam voor meer dan een half miljoen verkocht. Het schilderij De aanbidding der herders is zo'n vierhonderd jaar geleden geschilderd. Wie het maakte is niet duidelijk.

Lion cub

Politieagenten vonden afgelopen week een baby-leeuw in een gehuurde Lamborghini in een chique winkelstraat in Parijs. De bestuurder van de luxe auto maakte selfies met het leeuwtje. Hij zei dat het 'gewoon een kat' was, maar werd wel gearresteerd.

Barnard's Star b

Ruimteonderzoekers hebben nieuwe planeet ontdekt. Omdat-ie een beetje lijkt op onze aarde, noemen ze hem 'super-aarde'. Aan deze belangrijke ontdekking is twintig jaar gewerkt. 

Hond

Afgelopen augustus kwam de eigenaar van een hond in de Chinese stad Hohhot om door een verkeersongeluk. Sindsdien zit het hondje te wachten op de plek waar zijn baasje stierf.

Pikachu

Goed nieuws voor Pokémon-fans. Er komt een nieuwe Pokémon-film met Pikachu in de hoofdrol: Pokémon Detective Pikachu. Het gele figuurtje met konijnenoren, rode wangen en een staart in de vorm van een bliksemschicht, is misschien wel de bekendste van alle Pokémon.

Kerkuil

Voor kerkuilen is de berm een mooie plek om muizen te vangen, maar langsrijdende auto's maken de jacht daar ook gevaarlijk. In de provincie Noord-Holland krijgen de uilen nu speciale palen waar ze veilig kunnen zitten om te speuren naar een prooi. De zitplaatsen zijn bedacht om de vogels te beschermen tegen aanrijdingen.

Solar panels

Het is goedkoper, beter voor het milieu én het raakt nooit op: zonne-energie. Daarom krijgen bijna alle scholen in Nederland zonnepanelen. Ze vangen zonlicht op en zetten dat om in elektriciteit. Die stroom kan gebruikt worden voor lampen, computers en kopieermachines.

Eiffeltoren

Wie graag een deel van de Eiffeltoren in zijn tuin wil zetten, kan deze maand zijn slag slaan in Parijs. Daar wordt op een veiling een deel van de wenteltrap van de beroemde toren verkocht.

wasserette australie

Douchen en dan schone kleren aan. Het klinkt als de gewoonste zaak van de wereld, maar voor mensen zonder huis is dat het niet. 

Mandarijneend

Vogelspotters hebben in New York City een nieuwe ster gevonden: een fel gekleurde mandarijneend. Sinds zijn filmpje op Twitter verscheen is deze exotische vogel 'de mooiste eend in het park'.

Toulouse_The Guardian of the Temple

Een gigantische spin en een minotaurus (menselijk figuur met stierenkop) liepen afgelopen weekend langzaam door de straten van de Franse stad Toulouse. Duizenden mensen kwamen de twee reusachtige poppen bewonderen.

Mandril

Hoera! In Artis is een kleine mandril geboren. Het bijzondere masker met blauwe wangen, een rode neus en een gele baard, krijgt-ie pas later. Naast zijn neus zie je al wel de strepen die straks blauw zullen worden.

Smaragd

Heldergroen van kleur en met het gewicht van méér dan flink pak suiker. Geologen vonden in een mijn in het Afrikaanse land Zambia een enorme en zeldzame edelsteen: een smaragd. 

Luchtvervuiling

Uche, kuche! Uit nieuw onderzoek blijkt dat ruim 90% van de kinderen op de wereld elke dag heel vieze lucht inademt. De lucht is zelfs zó vies dat je er niet alleen een beetje van moet hoesten, maar dat je er ook echt ziek van kunt worden. Maar waarom is luchtvervuiling vooral voor kinderen zo gevaarlijk? Drie vragen én antwoorden!

Disneyhuis

Twee zwembaden in de vorm van Mickey Mouse, paardenstallen én vijf slaapkamers voor al je vrienden. En voor wie naar het échte Disney World wil, is het maar een uurtje rijden. Het droomhuis voor een Disney-fan met flink wat geld staat nu te koop in de Amerikaanse staat Florida.

Willem van Oranje

Zo'n vierhonderd jaar geleden werd het gemaakt als luxe souvenir voor Oranje-fans: een vijftien centimeter hoog bronzen beeldje van prins Willem van Oranje, een verre voorvader van koning Willem-Alexander. Het Rijksmuseum kocht het op een veiling in Parijs.

Chimpansee Marria van Stichting AAP gaat vloggen

Het is precies een jaar geleden dat chimpansee Marria (foto) kennis maakte met Sony. Marria groeide op bij een gezin in Portugal. Daar moest ze zich jarenlang als een mens gedragen. Ze at aan tafel, droeg een pyama en poetste haar tanden. Gelukkig werd Marria gevonden en meegenomen door de politie.

Vlog camera

Sprankelend? Chaotisch? Overvol? Met welke woorden zou je jouw dorp of stad beschrijven? Bosrijk, spannend of juist slaapverwekkend? In de Week van de Woordenschat mag je helemaal los gaan: met woorden die je al kent en met één woord dat je zelf verzint.

Max Verstappen

Wéér een overwinning voor Max Verstappen. Net als vorig jaar won hij gisteren de Grote Prijs van Mexico in de Formule 1 in Mexico-stad. Verstappen begon als tweede, maar al in de eerste bocht lag hij aan kop. Daarna kwam niemand hem meer voorbij.

muts
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Smurf

Het is zestig jaar geleden dat de Belgische striptekenaar Peyo de Smurfen bedacht. Grote Smurf, Smurfin, Brilsmurf en hun grote vijand Gargamel spelen al jaren in strips, televisieprogramma's en films die in meer dan 40 talen werden uitgebracht.

Hongkong-Zhuhai-Macau-brug

Vandaag werd de langste zeebrug ter wereld geopend. Het 55 kilometer lange bouwwerk verbindt het Chinese vasteland met Hongkong. De Chinese regering is erg blij met de brug, anderen maken zich zorgen. 3 vragen (en antwoorden) daarover.

Stephen Hawking

Stephen Hawking was natuurkundige, wiskundige én ruimtekenner. Hij maakte ingewikkelde onderwerpen voor veel mensen makkelijker te begrijpen en was daarom wereldberoemd. Stephen Hawking overleed begin dit jaar. Een paar van zijn spullen worden nu verkocht op een veiling. De opbrengst daarvan gaat naar een goed doel.

Max Verstappen

Max Verstappen (21) startte vanaf de 18e plek, maar na een spectaculaire race veroverde hij gisteren de tweede plaats van de Formule 1 Grand Prix in Amerika. De Finse coureur Kimi Räikkönen werd eerste en Lewis Hamilton uit Engeland derde.

Stotteren

Iedereen struikelt wel eens over zijn woorden, maar bij één op de twintig kinderen gebeurt het vaker. Op Wereldstotterdag daarom drie vragen (en antwoorden) over stotteren.

Magpie Australie

Het klinkt misschien gek dat mensen in een land vol haaien, spinnen en slangen, vooral bang zijn voor een zwart-witte vogel van iets meer dan dertig centimeter: de Australische ekster. Als Australiërs er één boven hun hoofd zien vliegen, verbergen ze zich liever. Je leest hier waarom.

Sterren kijken

Heb jij nog wensen? Sta dan maandag vroeg op, kleed je warm aan en ga naar buiten om naar de hemel te kijken. Dit weekend - vooral maandagochtend vroeg - zijn er veel vallende sterren. Vijf tips om er zoveel mogelijk te zien.

Skyline Rotterdam

Volgende week gaan de eerste heipalen de grond in. En als-ie klaar is, is de Zalmhaventoren in Rotterdam met 215 meter de hoogste toren van Nederland. In Rotterdam staan nog meer joekels van torens. Ze zijn niet zo hoog als die in Shanghai of ...

Octopus

Tijdens een duik aan de Noord-Hollandse kust zag duiker Mark Barto afgelopen weekend ineens een bijzonder zeedier: een kleine achtarm-octopus. Gelukkig had hij een onderwatercamera bij zich, want deze soort werd niet eerder in Nederland gefilmd.

Boom van het jaar 2018

De ouwe reus staat op de middenberm, ingeklemd tussen twee snelwegen bij Ulvenhout. Dagelijks zoeven duizenden auto's langs hem heen. Gisteren werd hij uitgeroepen tot 'Boom van het jaar'. Het slechte nieuws is dat deze eik in 2020 waarschijnlijk gekapt wordt. De A58 moet breder worden en daarom is er voor de boom geen plaats meer.

Titanic_projectie

Ken je de Titanic, het passagiersschip dat op 14 april 1912 op een ijsberg botste en zonk? Sindsdien ligt het op de bodem van de Atlantische Oceaan voor de kust van Canada, op bijna vier kilometer diepte. Lekker rustig daar zou je denken, maar volgens onderzoekers is het enorm druk aan boord. Het krioelt er van de bacteriën! Ze eten het...

Snoep

Striphelden op verpakkingen van snacks, een populaire sporter die frisdrank aanprijst of gratis koekjes bij een sportevenement. Veel ouders vinden dat kinderen beschermd moeten worden tegen reclame voor ongezonde producten met veel suiker, zout of vet. Dat blijkt uit een onderzoek van het...

Kiwi

In Nederland is het nog nooit eerder gebeurd: na tachtig dagen kroop in vogelpark Avifauna op 18 september een kleine kiwi uit het ei. De eerste weken waren heel spannend. Zou het vogeltje het redden om op eigen benen te staan? Gelukkig ging het met het pasgeboren kiwi-kuiken meteen goed. Het dier is volgens het vogelpark kerngezond!

Actie Sulawesi

Met de actie Giro555 is ruim 11 miljoen euro binnengekomen voor hulp aan het Indonesische eiland Sulawesi. Dat werd gisteravond laat bekend gemaakt in het televisieprogramma Pauw.

Achtbaan Efteling

Na vierendertig jaar trouwe dienst neemt de Efteling afscheid van de bobsleebaan. Op dezelfde plek wordt een nieuwe attractie gebouwd. In het voorjaar van 2020 opent het pretpark een dubbele familieachtbaan voor kinderen tussen de vier en tien jaar oud: Max & Moritz.

Lieke Martens

Hoezo kunnen mannen beter voetballen dan vrouwen? Lieke Martens bewijst dat je dat maar beter niet al te hard kunt roepen. Ze is een van de vijftien spelers die genomineerd zijn voor de Gouden Bal voor vrouwen. Dat is een prijs voor de beste voetballer van wereld. 

Oss herdenkt dodelijk ongeluk

'Een verschrikkelijke klap en de wereld stond even stil', sprak de burgemeester van Oss op de herdenkingsdienst. Met deze dienst werden de slachtoffers van het ernstige spoorwegongeluk op 20 september herdacht. Een stint botste die dag op een trein. Vier kinderen overleefden het...

Schildpad

Een van de leukere schoonmaakklusjes: een zeeschildpad boenen en daarna de ramen zemen van een zee-aquarium. Je moet alleen niet bang zijn om tussen de haaien te zwemmen. 

Week van de Wetenschap

Een rondleiding in de operatiekamer van een ziekenhuis, meekijken door de microscoop in een laboratorium of naar sterren speuren in de sterrenwacht. Afgelopen weekend kon je op verschillende bijzondere plekken een kijkje nemen.

Hond

Goed nieuws op Dierendag! In 2020 moet elke nieuwe hond in Nederland een paspoort hebben. In het boekje staat waar en wanneer de hond geboren is, wie de vorige eigenaren waren en van alles over de gezondheid van het dier.

Kippen

Plofkippen hebben een rotleven. Ze staan met z'n allen in een propvolle stal zonder daglicht, ze gaan niet naar buiten en krijgen veel antibiotica voor allerlei kwaaltjes. Plofkippen moeten snel groeien, want na zes weken worden ze geslacht. Allemaal geen pretje dus.

Mahatma Ghandi_India

In India is hij een held: de man die, gekleed in witte doeken, op sandalen en met een lange wandelstok in de hand, het land bevrijdde van de Britten. Vandaag vieren ze in India de geboortedag van politicus en vrijheidsstrijder Mahatma Ghandi. 

Pungsan-hond

Officieel zijn Noord-Korea en Zuid-Korea nog steeds vijanden, maar het lijkt erop dat ze hun ruzie proberen bij te leggen. De leider van Noord-Korea Kim Jong-un stuurde de Zuid-Koreaanse president laatst zelfs een bijzonder cadeau: twee jachthonden.

Sulawesi_tsunami en aardbeving

Het Indonesische eiland Sulawesi is afgelopen vrijdag getroffen door een aardbeving en een tsunami. Meer dan 1.200 mensen kwamen om, maar waarschijnlijk zijn er nog veel meer slachtoffers. In de zwaar getroffen afgelegen gebieden kunnen hulpverleners moeilijk komen omdat veel wegen vernield zijn.

Grizzly

Amerikaanse grizzly's kunnen weer rustig slapen. Jagen op deze berensoort mag niet meer in het Amerikaanse natuurpark Yellowstone. De rechter heeft dat nu besloten.

Opgraving_Katwijk

Een grote verrassing voor archeologen in Katwijk. Ze vonden bij hun graafwerk een stuk Romeinse weg met eikenhouten palen en veel spullen van bijna tweeduizend jaar oud.

Glazen Huis

Het was jarenlang net zo'n traditie als Kerstmis zelf: het Glazen Huis van Serious Request. Dit jaar is alles anders. De dj's laten zich niet meer opsluiten, maar ze gaan wandelen voor het goede doel.

Ongeluk Oss

In Oss is een ernstig ongeluk gebeurd. Een trein botste daar vanochtend vroeg op een stint, een elektrische bolderkar. 

Glennis Grace

Glennis Grace is niet de winnaar geworden van het televisieprogramma America's Got Talent. Ze kreeg niet genoeg stemmen van het Amerikaanse publiek.

Bert en Ernie

Ze wonen samen en kibbelen als een getrouwd stel. Eigenlijk zijn Bert en Ernie meer dan alleen vrienden, ze zijn ook een koppel, vertelt Sesamstraat-schrijver Mark Saltzman nu.

Prinsjesdag 2018

Ministers met grote hoeden, Oranjefans (ook met hoeden), de Glazen Koets en de troonrede: het is weer Prinsjesdag. Vandaag maakt de regering de plannen voor het komende jaar bekend. Een paar foto's van vandaag uit Den Haag.

Kindermiljoenennota

Morgen met Prinsjesdag presenteert de regering de échte Miljoenennota aan de Tweede Kamer, maar vandaag was de beurt aan leerlingen van de Koningin Beatrixschool in Den Haag. Zij presenteerden de Kindermiljoenennota.

Walvis

Walvisspotters in Canada hadden de dag van hun leven. Vanaf hun boot zagen ze drie walvissen tegelijkertijd uit het water omhoog springen. 

Kruisspin

De uitslag van de spinnentelling 2018 is bekend! Met een speciale spinnentelkaart kon je vorig weekend doorgeven welke spinnen je had gevonden in je huis en tuin. De kruisspin was dit jaar overduidelijk de winnaar.

Kubus

Je moet wat meer kracht zetten dan bij een gewoon exemplaar, maar verder werkt deze reuze-puzzel net als de rubiks kubus die je kent.

Thea Beckmanprijzen 2018

Vandaag werd de Thea Beckmanprijs 2018 uitgereikt. De kinderjury van De Jonge Beckman koos voor Anna's grote reis van Inez van Loon. De jury van volwassenen bekroonde De reis van Syntax Bosselman van Arend van Dam. 

Orkaan Florence

Orkaan Florence die afgelopen dagen tekeerging in het oosten van de VS, neemt boven de staat South Carolina langzaam in kracht af. Toch blijft deze tropische storm gevaarlijk.

Dalai Lama

De Dalai Lama (83) is een van de belangrijkste religieuze leiders van de wereld. Vandaag is hij in Nederland. Drie vragen (en antwoorden) over deze wereldberoemde Tibetaanse monnik.

Glennis Grace

'Het was het beste optreden van de avond', zei de jury. Toch werd het tijdens de bekendmaking van de uitslag nog even spannend. Maar gelukkig kwam het goed: Glennis Grace is door naar de finale!

Staatsloterij

Een grote geluksvogel is sinds gisteren een enorme pechvogel. Hij of zij won een prijs van honderdduizend euro in de Staatsloterij, maar haalde deze nooit op. Gisteren was de laatste dag waarop dat kon. Wat gebeurt er nu met het geld?

Swish swish

In een Amerikaans programma deden drie presentatoren met meer dan driehonderd mensen een minuut lang de floss. Met hun dansje in de regen haalden ze een nieuw wereldrecord.

Twin Towers

Op 11 september 2001, vandaag precies twintig jaar geleden, doorboorden twee vliegtuigen twee wolkenkrabbers in de Amerikaanse stad New York. Deze terroristische aanslag had grote gevolgen.

Meer bewegen

Niet alleen rennen of voetballen in de pauze, maar ook in de klas moeten kinderen vaker van hun stoel komen om te bewegen. Dat vinden adviseurs van drie organisaties voor onderwijs, sport en gezondheid.

Romeinse munten

In Italië vonden archeologen vorige week een bijzondere schat: een stenen kan propvol gouden munten. Het zijn geldstukken uit het late Romeinse rijk.

Chips

Chipsfans opgelet. Aardappelchips zijn de komende tijd waarschijnlijk kleiner dan normaal. Dat komt omdat de aardappeloogst door de droogte dit jaar tegenvalt.

Hamsterbolletje AH

Een actie van Albert Heijn om klanten die voor veertig euro boodschappen doen, een hamsterballetje te geven, is niet bij iedereen goed gevallen. 

Lili en Howick

Lili (12) en Howick (13) zaten sinds zaterdag op een geheime plek, maar gisteravond doken ze weer op. Dat zegt Nidos, een organisatie die zorgt voor jonge asielzoekers die zonder ouders in Nederland zijn.

Roze kaketoe

Hij heeft een flinke reis achter de rug, maar de roze kaketoe die vorige week verdween uit vogelpark Avifauna in Alphen aan den Rijn, is gisteren weer gevonden in Utrecht.

howick en lili

'Lili (12) en Howick (13) zijn ondergedoken en op een veilige plek ondergebracht', dat schrijft hun moeder Armina in een brief aan het AD

John McCain

In Amerika is gisteren John McCain begraven. De Amerikaanse politicus overleed vorige week. Hij werd 81 jaar. Tijdens een herdenkingsdienst zei oud-president Barack Obama dat hij en zijn voorganger George W. Bush veel van McCain hadden geleerd: 'Hij heeft betere presidenten van ons gemaakt.'

Euro's

In een supermarkt in Tilburg heeft iemand geprobeerd om met valse munten van twee euro te betalen. De politie heeft een waarschuwing op Facebook gezet.

Zeehond

Voor een nieuwsgierig dier als een zeehond kan een dierentuin-aquarium best saai zijn. Geen wonder dat zeehond Kaya enthousiast een fladderende vlinder volgt.

11-jarige joyrider

Met horten en stoten reed de sportauto twee kruisingen over. De politie in Krimpen aan de IJssel vond dat verdacht en besloot de auto aan te houden. Wat bleek? De bestuurder was elf jaar!

Hoornaar

In Amerika haalde een ongediertebestrijder afgelopen weekend een gigantisch wespennest uit een oude auto. Het waren geen gewone wespen, maar hoornaars. 

Bibliotheek

Werd School 7 uit Den Helder vorig jaar al uitgeroepen tot Beste Bibliotheek van Nederland, nu mag de bieb zichzelf ook de beste bibliotheek van de wereld noemen! 

Freek Vonl

Hap! Voor Freek het wist zette een kaaiman twee tanden in de palm van zijn hand. 'Vergeet nooit hoe sterk kaaimannen zijn', schreef hij daarna bij een foto op Instagram.

Maarten van der Weijden_huldiging

Heel Waalwijk leek gisteren uitgelopen om Maarten van der Weijden toe te juichen. De zwemkampioen werd gehuldigd voor zijn Elfstedenzwemtocht vorige week.

Illegale schildpaddenboerderij

Op het Spaanse eiland Mallorca heeft de politie gisteren meer dan 1.000 schildpadden in beslag genomen. De dieren leefden in een illegale schildpaddenboerderij. 

Rohingya vluchtelingenkamp Bangladesh

Nauwelijks drinkwater, te weinig voedsel en geen school. Voor gevluchte Rohingya-kinderen in Bangladesh is het leven in overvolle vluchtelingenkampen heel moeilijk. Zeker nu het regen- en stormseizoen is aangebroken.

bloemencorso dahlia's

Wagenbouwers van de bloemencorso's maken zich zorgen. Door de droogte van afgelopen tijd zijn er te weinig dahlia's waarmee ze de wagens kunnen versieren. Bouwers komen honderdduizenden bloemen te kort.

Maarten van der Weijden

Hij heeft vannacht drie keer kort uitgerust en zwom daarna weer door. Maarten van der Weijden zwemt sinds zaterdagochtend voor het goede doel door Friesland. Zijn route: de beroemde Elfstedentocht.

Alpaca's

Ze waren al een tijdje verliefd en Josephine was zwanger. Genoeg reden voor een trouwerij vond de eigenaar van Josephine de Wit en Lodewijk de Bruin, twee alpaca's uit Leimuiden.

Bull
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Ontwerp luchttaxi Rolls-Royce

Zou het kunnen over een paar jaar? Een taxi-ritje in een vliegtuig? In Engeland werken ze in ieder geval al aan een elektrische luchttaxi.

Zwembad

Ben je volgende week niet in de buurt van een zwembad, een meer of rivier? Probeer daar maar wel voor te zorgen, want er wordt een hittegolf verwacht.

Bultrugwalvis

Een jonge bultrugwalvis raakte voor de kust van Australië verstrikt in een haaiennet. Afgelopen weekend werd-ie gered.

Muziek maken
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

thaise grot

Met de twaalf jongens die dinsdag gered werden uit de grot waarin ze vastzaten, gaat het weer redelijk goed. De reddingsactie kreeg over de hele wereld veel aandacht. De grotten worden nu misschien een toeristische attractie. 

Zonnebril

Dat je je goed moet insmeren tegen de zon, heb je vast al vaak gehoord. Maar wist je dat je ogen ook bescherming nodig hebben? Drie tips voor het kiezen van een goede zonnebril.

Jerzy Tagalski_Nieuwsuur

Voor de Poolse onderzoeker Jerzy Targalski zelf is het niets bijzonders, maar een filmpje waarin zijn kat Lisio opduikt tijdens een serieus interview, is een hit op internet.

Prins Louis_doop

Een koninklijk doopfeest gisteren voor prins Louis  in Sint...

Thailand_boys missing

De reddingsoperatie in Thailand is nog steeds in volle gang. Acht van de dertien jongens die vastzitten in een grot in Thailand zijn nu gered.

Pony's krijgen water

Voorbijgangers in het Gelderse dorp Zoelen schrokken gisteren toen ze een kudde pony's met hun veulens in een weiland zagen. De dieren stonden in de felle zon, zonder water, zo leek het.

De Nijl

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Ambulances Thailand

Goed nieuws! Vier van de dertien jongens die met hun voetbalcoach vastzitten in een grot in Thailand, zijn vandaag gered.

Efteling

DTP'er (Drakentandenpoetser) of Piraña-verzorger. In de Efteling kunnen kinderen deze zomer allerlei klusjes doen. En voor wie klaar is met werken, is er een verrassing.

warme klassen

Zit jij met deze warmte ook te puffen in de klas? En kun je je 's middags niet meer concentreren? Je bent niet de enige. In veel klaslokalen in Nederland is het deze dagen te warm. Vier vragen.

Worstenbroodijs

Wat erin zit? Gehakt, kerrie, knoflook en nootmuskaat. Hoe het smaakt? Naar een koud worstenbroodje!

Rode panda

Een pluizig, superzacht wit bolletje dat héél voorzichtig het nest verkent. Vorige week werd in Diergaarde Blijdorp een kleine panda geboren. 

Dylan Haegens

Sinds afgelopen staat-ie online en binnen 24 uur al 350.000 keer bekeken. We hebben het over de trailer van De Film van Dylan Haegens. Daarmee is het de best bekeken trailer ooit in Nederland!

voetbalplaatjes

Sparen, plakken en je dubbele ruilen. Net als zijn klasgenoten wilde Pedro (8) uit Brazilië een album vol met plaatjes van alle voetballers van het WK in Rusland. 

Landbouw_sproeien

Na wéér een warme dag zetten veel boeren de sproeiers op hun weiland flink aan. Dat zit er voorlopig niet meer in voor boeren op de Veluwe, en in de Utrechtse en Gelderse vallei. Door de droogte mogen ze tien weken lang geen water uit beken en sloten halen.

Haai

Peddel je rustig een stukje voor de kust van Australië, word je ineens achtervolgd door een grote witte haai van ruim vijf meter! Het overkwam twee kajakkers minutenlang.

Max Verstappen

Niet alleen de overwinning van Max Verstappen in de Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk was gisteren wereldnieuws. Ook een filmpje van zijn fans ging de wereld over.

Spelen met water

Houd jij tijdens deze warme dagen watergevechten? En hang je het liefst in je eigen zwembadje in de tuin? Zonde van het water, vinden waterbedrijven!

toilet vliegtuig fabel feit

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Excuus Ajax_Nouri

Ajax heeft toegegeven dat de voetbalclub niet genoeg gedaan heeft toen voetballer Nouri (21 jaar) tijdens een wedstrijd hartproblemen kreeg. Sindsdien ligt hij in coma in het ziekenhuis. 

Killdeer

Elk jaar komen mensen vanuit heel Canada naar Bluesfest, één van de grootste muziekfestivals van het land in de maand juli. De voorbereidingen lopen dit jaar alleen wat vertraging op. Precies in het midden van het terrein broedt namelijk een beschermde vogel, een killdeer. 

Bij

Eerst zag ze er maar eentje, maar toen Sija wat beter keek zag ze op de stoep tientallen dode bijen liggen. Eentje die nog leefde nam ze mee naar huis. Helaas overleefde deze bij het ook niet.

Amalia met hond Nala

Geboortenieuws! Zo begint het Instagram-bericht van het Koninklijk Huis. 'Vannacht zijn op de Eikenhorst 7 labrador puppy's geboren. Het zijn 4 mannetjes en 3 vrouwtjes.'

Ocean Volvo Race

De Nederlandse ploeg won niet, maar Carolijn Brouwer (44) won de Volvo Ocean Race wel als eerste vrouw ooit. Ze zeilde met een Frans-Chinees team in de Chinese boot de Dongfeng.

Zwemmen
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook? 

Fabeltjeskrant

Meneer de Uil, Juffrouw Ooievaar en Zoef de Haas. De bewoners van het Grote Dierenbos uit de populaire tv-serie De Fabeltjeskrant staan dit jaar op de kinderpostzegels.

Winnaar Beste Ringtone

'Een mooie opbouw en een rustige melodie die niet verveelt.' Dat vond de jury van de wedstrijd 'Digitaal componeren in de Klas' van de ringtone van groep 8 van de Ichthussschool uit Nijkerk.

Taart

Op het eerste gezicht lijkt dit een doodgewone taart met glazuur en amandelen. Toch maakten duizenden mensen zich er druk over op social media.

Downburst

Net een tsunami, maar dan uit de lucht. Zo omschrijft een bergbeklimmer de bijzondere regenbui die hij filmde in de Oostenrijkse Alpen. Zo'n hevige bui heet een downburst.

Nacht van de Vluchteling

Afgelopen zaterdagnacht maakten meer dan vijfduizend mensen een hele lange wandeling. Ze deden mee aan een sponsorloop van Stichting Vluchteling: de Nacht van de Vluchteling.

beeldschermen slecht
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Muggen

Heel irritant. Wakker liggen door het gezoem van een mug. Zoemende muggen prikken niet, zeggen ze. Maar pas op! Eenmaal geland op jou, gaan ze meteen op zoek naar bloed.

Baobab

Onderzoekers bestudeerden tussen 2005 en 2017 zo’n zestig apenbroodbomen in en buiten Afrika. Ze wilden te weten komen hoe deze bomen groeien. Maar ze deden ook een schokkende ontdekking.

sticker politie

Politieagenten in Den Haag kregen vandaag een wel heel bijzonder bedankje voor hun speurwerk. 

Koe Penka

In korte tijd werd ze een ster op social media. De Bulgaarse koe, die een tijd geleden ontsnapte en de grens met Servië overstak. 

Trump Kim Jung-un

De Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un hebben elkaar voor het eerst ontmoet. Dat is bijzonder, want de twee landen hebben al heel lang ruzie.

kuiken

Een kippenboer in Georgië dumpte duizenden eieren op een vuilnisbelt. Drie keer raden wat er toen gebeurde.

schoolkamp

Sommige dingen zijn op schoolkamp vaste prik. Reken maar op het douanespel, vieze douches, korte nachten en een bonte avond. Stop dit in je koffer en je overleeft het wel.

Hoofdluis
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook? 

koffie mark rutte

Oeps! Daar morst premier Mark Rutte per ongeluk koffie op de grond. Hij pakt een mop en dweilt de boel voor het oog van een draaiende camera op. 

Inés Zorreguieta

Verdrietig nieuws. Inés Zorreguieta, het jongere zusje van koningin Máxima is gisteravond in Argentinië overleden.

Burgerschap

Samenwerken, ruzies uitpraten, je inleven in een ander. Je leert het allemaal op school. De minister wil dat scholen nog een stap verder gaan. Daarom stelt hij een nieuw vak voor: burgerschap.

beeldscherm telefoon

Onderzoekers weten het nu zeker. Te lang en te vaak naar een klein beeldscherm turen is slecht voor je ogen.

Ben Lecomte

Marathonzwemmer Ben Lecomte plonsde vandaag in het koude water van de Grote Oceaan. Hij heeft een zwemtocht van 9.000 kilometer voor de boeg.

IJsbeer

Een hongerige ijsbeer ging zondag op zoek naar eten in een hotel op Spitsbergen, een eilandengroep in de Noordelijke IJszee bij Noorwegen.

Hondenpoep op straat

Te hard scheurende auto's en poep op de stoep. Nederlanders ergeren zich er wild aan. Dat blijkt uit een onderzoek van het CBS.

Abdelhak Nouri

Ajax-voetballer Abdelhak Nouri kreeg vorig jaar tijdens een oefenwedstrijd een hartstilstand. Sindsdien ligt hij in het ziekenhuis. Zijn familie vindt dat Ajax dingen anders had moeten doen.

Struisvogel
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook? 

Eikenprocesssierups

Jeuk, rode bultjes en oogirritaties. De eikenprocessie-rups zorgt voor vervelende klachten. Door de warmte veroorzaken ze ook nog eens meer overlast dan anders.

schoolmusical

Het was een idee van de achtstegroepers zelf. De rollen in de schoolmusical van een verliefde man en vrouw verwisselen voor verliefde mannen. Twee jongens zouden het homo-stel spelen.

Ninja

Het spelen van computerspelletjes is allang niet meer alleen voor de lol. Met gamen en e-sports kun je tegenwoordig flink wat geld verdienen.

telefoon ouders

'Ik vind de telefoon niet leuk, want mijn ouders zitten er elke dag op.' Dat zeiden Amerikaanse leerlingen toen de juf hen vroeg welke uitvinding ze stom vonden.

Bliksem

Als het warm én drukkend weer is, voel je vaak dat-ie eraan komt. Een flinke donderbui met bliksem. Hoe onstaat onweer eigenlijk?

Lammergier

De lammergier is de grootste vogel van Europa. Vogelkenners zagen er gisteren eentje in de provincie Zeeland. Dat is bijzonder, want eigenlijk komt deze roofvogel vooral voor in de bergen.

Goudvis
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook? 

Pesten

Plagen, schelden, buitensluiten. Kinderen op de basisschool worden meer gepest dan ouders en leerkrachten weten. Eén op de drie kinderen vertelt er zelfs nooit over.

Sneeuwtijgers

In een Chinese dierentuin lieten vijf pasgeboren sneeuwtijgertjes zich deze week voor het eerst aan het publiek zien. 

Dolfijnenshow

Een ritje op een olifant, een dolfijnenshow, een selfie maken met een orang oetan. Het klinkt onschuldig, maar voor de dieren is het verschrikkelijk.

Friesland

Friesland is 'ontdekt'. De provincie staat dit jaar zelfs op de derde plek in de top 10 van beste Europese bestemmingen. Dat is de hoogste plek ooit van een Nederlandse bestemming in deze lijst.

Spookrijder in de buurt van Jupiter

Alle planeten in ons zonnestelsel draaien in dezelfde richting rond de zon. De meeste rotsblokken doen dat ook, maar soms duikt een 'spookrijder' op. Dit keer is dat een bijzondere.

Glas water
Feit of fabel?

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Regenboogvlag

Een jongen die verliefd is op een jongen, twee zoenende meisjes? De meeste Nederlandse kinderen vinden dat geen probleem.

Leguaan

In Diergaarde Blijdorp zijn ze enorm blij. Vandaag kwamen daar vier Antilliaanse leguanen aan. Premier Rutte nam ze mee toen hij van het eiland Sint-Maarten naar Nederland vloog.

Lantaarnpaal

Stratenmakers in Nijmegen trokken zich bij het breder maken van een rijweg niets aan van een lantaarnpaal. Daardoor staat-ie nu precies in het midden van de straat.

Libelle

Het gaat niet goed met de vliegende, zoemende en kruipende beestjes in ons land. Dat wisten we al, maar volgens een nieuw onderzoek is hun situatie nog slechter we dachten.

Mars Helikopter

Een helikopter die de planeet Mars gaat verkennen. Voor deze missie bouwen wetenschappers nu een speciale 'Marskopter'.

Aanslag Surabaya

Vandaag en gisteren ontploften bommen in een grote stad op het Indonesische eiland Java. Wat is er precies gebeurd? Drie vragen over deze aanslagen.

plastic rietjes

De stranden liggen er vol mee. Plastic afval. Zelfs in landen die strenge regels hebben voor plastic wegwerpmateriaal. Dat moet anders vindt de Europese Commissie.

Luipaardgekko

Een hagedis met zwarte vlekjes. Zo'n diertje had een mevrouw in Schiedam nog nooit in haar tuin gezien. 

Kubus

Australiër Feliks Zemdegs (22) had maar 4,22 seconden nodig om de puzzel op te lossen. Zondag vestigde hij dit wereldrecord in Australië.

Taylor Swift

Zo'n tweeduizend fans van Taylor Swift uit de Amerikaanse staat Arizona kregen afgelopen weekend een verrassing. Met hun ouders mochten ze naar een gratis concert van Taylor Swift.

bom ijmond

Een roestig stuk ijzer dat drie jongens vorige week in de duinen bij IJmuiden vonden, bleek gevaarlijker dan het eruitzag.

Amélie Mijs

Op 4 mei herdenken we de Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. In Madurodam is een kinderherdenking. Amélie (15) is daarbij als kinderburgemeester van Madurodam. 

Onderzoeker

Een embryo bestaat uit cellen die in de baarmoeder kunnen uitgroeien tot een levend wezen. Je hebt er een eitje en een zaadje voor nodig. Dat het ook anders kan ontdekten ze in een Nederlands lab.

Medicijnen

Onderzoekers krijgen 130 miljoen euro van de Europese Unie en bedrijven die medicijnen maken. Dat geld gaan ze gebruiken om uit te zoeken welke medicijnen geschikt zijn voor kinderen.

Legoland Windsor

Heet jij ook Louis, net als het pasgeboren zoontje van de Britse prins William en zijn vrouw Kate? Dan heb je geluk, want iedereen met die naam mag gratis naar Legoland in Groot-Brittannië.

Vrouwen voetbalstadion Iran

Alleen als je goed kijkt dan zie je het. De voetbalsupporters op deze foto zijn namelijk geen mannen... maar vrouwen. 

Prins Louis

Het was een verrassing voor de Engelsen, maar ook weer niet. Prins William en zijn vrouw Kate noemen hun derde kindje Louis

Resusaap

Vandaag is het 'Internationale Dag tegen Dierproeven'. Het nieuws dat in Nederland juist meer in plaats van minder apen gebruikt worden voor dierproeven, is daarom opvallend.

Moeder kroonmaki met jongen

Goed nieuws zo net voor Koningsdag. In DierenPark Amersfoort kreeg kroonmaki Amalia deze week een tweeling!

Busje aanslag Toronto

Verdriet in Canada. In de stad Toronto reed Alek Minassian gisteren met een gehuurd busje in op een aantal voetgangers. Tien mensen kwamen daarbij om en vijftien mensen raakten gewond.

Avicii

Gisteren klonk vanaf de Domtoren in Utrecht een bijzonder concert. Het was een eerbetoon aan de Zweedse dj Avicii die afgelopen vrijdag overleed.

IS-vrouwen

Ongeveer 145 Nederlandse kinderen wonen in vluchtelingenkampen in Syrië. Ze kunnen niet zomaar met hun familie terug naar Nederland. Hoe zit dat?

Makaak

Toen hij begon waren het er vijftig, maar ondertussen zorgt Dobrgyal (70) uit Tibet voor bijna drieduizend makaken. 

Buiten spelen

Schoolplein, tuin, park, speeltuin of het bos. Het zijn de favoriete speelplekken van Nederlandse kinderen. Toch komen ze er steeds minder om te spelen. Hoe kan dat?

blauwtand

Zilveren kettingen, armbanden, broches, ringen en munten van meer dan duizend jaar oud. Hobby-archeoloog Luca (13) ontdekte de schat op het Duitse eiland Rügen.

Kidsweek 15 jaar

Kidsweek is jarig en dat vierden we gisteren met zo'n vijfhonderd kinderen in Beeld en Geluid in Hilversum. 

Teek

Als je veel in het groen bent of vaak buitenspeelt, is het risico groot dat je een tekenbeet krijgt. Op zich is dat niet erg, maar een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen.

PSV kampioen

De Eindhovense voetbalclub PSV is gisteren landskampioen geworden. De club speelde een thuiswedstrijd en won met 3-0 van Ajax.

Blue Sky

Eindelijk kan het weer: naar buiten met korte mouwen en blote benen. Hoe kan het eigenlijk dat de hemel met mooi weer zo stralend blauw is?

Paard in stal

Te weinig ruimte, vuil water, eenzaamheid en stress. Volgens een organisatie voor dierenrechten hebben paarden in veel Nederlandse maneges geen goed leven.

Songkran

In Thailand vieren ze Nieuwjaar in april. Niet met vuurwerk, maar met water. Langs de weg staan mensen met emmers en tuinslangen om voorbijgangers drijfnat te maken. Gelukkig nieuwjaar!

Montannah

Montannah (7 jaar) beklom met haar moeder de Kilimanjaro. Ze deed het om een record te verbeteren én om dichter bij haar overleden vader te zijn.

Zeearend

Spannende ontwikkelingen in het vogelbroedseizoen. In Friesland heeft een havikspaar veel last van twee bazige zeearenden. Het gedoe is live te volgen via een webcam.

Gazing Ball_Jeff Koons

Over een losse veter struikelen of je evenwicht verliezen als je een selfie maakt. Het kan allemaal gebeuren in een museum. Wel pech als je dan net een kunstwerk raakt.

Menahem Pressler

Alleen naar de piano lopen lukt hem niet goed, maar zodra hij de toetsen aanraakt vergeet je zijn leeftijd. Het pianospel van Menahem Pressler betovert het publiek nog altijd.

Goudvis

Tientallen mensen liepen gisteren met schepnetjes langs de Sint Jansbeek in Arnhem. Ze probeerden de goudvissen te vangen, die eerder dit jaar in de beek waren losgelaten.

Galaxy

Het is een miniscuul lichtpuntje dat je alleen kunt zien met een speciale telescoop: Icarus. Dat is de ster die, van alle sterren die we kennen, het verste van de aarde staat. 

Olifantje Wildlands

In Wildlands in Emmen is gisterochtend een mannetjesolifant geboren. Hij is de eerste olifant die geboren wordt in de Olifantenvallei.

Baron_Efteling

Nét voordat je karretje op het hoogste punt een val naar beneden gaat maken, tot stilstand komen. Gisteren overkwam het de passagiers van achtbaan de Baron in de Efteling.

wereld autisme dag

Zo'n 35 miljoen mensen over de hele wereld hebben een vorm van autisme. We weten er steeds meer over, maar nog niet genoeg. Daarom is Wereld Autisme Dag in het leven geroepen.

Panda's Ouwehands Dierenpark

Gescheiden door tralies en ieder vanuit hun eigen nachthok snuffelden reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen voor het eerst aan elkaar. 

Alpaca Bambi

Hij vertrouwde in alles op zijn grote broer, maar nu moet de blinde Bambi het alleen zien te redden. Zijn broer Charisma werd twee weken geleden gestolen.

Puma

Dat was schrikken gisteren voor bewoners in Azusa, in het Amerikaanse Californië. Er liep namelijk een wilde poema in hun achtertuin! Hij snuffelde wat rond en er raakte niemand gewond. 

Adelaarsrog

In geen enkel ander aquarium worden zoveel adelaarsroggen geboren als in Burgers' Zoo in Arnhem. Afgelopen weekend kwam daar zelfs een drieling ter wereld.

Screenshot Puck

Puck (6) en Dejé (7) mochten afgelopen weekend het veld op met de voetballers van Oranje. Tijdens het zingen van het volkslied stak Puck haar tong uit naar de camera en maakte een peace-teken. 

Door Boko Haram ontvoerde Nigeriaanse meisjes

In Nigeria zijn meer dan 100 meisjes vrijgelaten. Ze werden vorige maand ontvoerd door terroristen van Boko Haram. Soldaten van het leger brachten de meisjes weer terug naar hun ouders.

Yolanda Renee King

'Mijn naam is Yolanda Renee King, de kleindochter van Martin Luther King'. Tienduizenden mensen gaven het negenjarige meisje op het podium een daverend applaus. 

Video: zingende moeders en kinderen met Downsyndroom

Vijftig moeders van kinderen met Down maakten samen een ontroerend filmpje. In de auto zingen ze mee met het liedje A Thousand Years van Christina Perri.

Bosbrand

Het was niet alleen heel koud afgelopen dagen, maar ook heel droog. Daarom is de kans op natuurbranden in sommige delen van Nederland groot.

Hardlopen

Hoe hij het doet? 'Altijd door blijven gaan. Nooit opgeven.' Dat zei Amerikaan Orville Rogers (100) na zijn record op de 60 meter sprint.

Paralympiërs Schiphol

Vanochtend kwamen ze weer aan op Schiphol, mét hun gouden, zilveren en bronzen medailles. Zeven wonnen de Nederlandse paralympische sporters er in totaal. Een record voor Nederland.

Dylan Haegens

Hij is een bezige bij, die Dylan. Tussen al zijn vlogs door maakte hij vorig jaar al een eigen stripboek. Nu gaat hij ook nog een eigen bioscoopfilm maken.

Olivia en NS

Misschien heb je ze wel eens gezien. Kastjes op straat of in de supermarkt met boeken die je gratis mee mag nemen. Olivia (8 jaar) verspreidt ook 'zwerfboeken', maar dan voor kinderen.

Poetin

Verrassend was het niet, de uitslag van de Russische presidentsverkiezingen. Wat iedereen al voorspeld had gebeurde: Vladimir Poetin werd zondag opnieuw gekozen tot president.

geluk

De Finnen hebben de Noren verslagen. Ze staan nu bovenaan de lijst van gelukkigste landen ter wereld. Nederland staat weer op de zesde plaats.

Zwarte slingeraap Artis

In Artis is afgelopen dinsdag een zwart slingeraapje geboren. Het jonge aapje heeft al bij de moeder gedronken en samen maken ze het uitstekend.

Record ijszwemmen

Je moet het maar durven. Onder het ijs zwemmen en dan óók nog in je blote bast.

Tweeling

Ze zien er op het eerste gezicht misschien niet zo uit, maar deze meisjes zijn het toch echt: tweelingzusjes. 

Superbril politie China

Het klinkt als een uitvinding uit een science fiction-film, maar de Chinese politie gebruikt 'm echt: een superbril waarmee je kunt zien of er een verdacht persoon voor je staat.

Flessenpost

Julien (15) had het nooit verwacht, maar na acht jaar kwam het. Een antwoord op zijn briefje dat jarenlang in een fles in de oceaan dobberde.

Lammetje

Op Texel is het druk deze lente. Dit jaar worden daar meer lammetjes geboren dan anders.

Enzo Knol

Een T-shirt, een tube haargel of een milkshake. Het maakt niet uit wat het is, maar als een vlogger het laat zien, gaan veel kinderen het kopen. 

John Farnworth_Mount Everest

De hoogste berg ter wereld beklimmen, terwijl je constant kick-ups doet. Voetballer John Farnworth wilde het zichzelf niet al te makkelijk maken.

Dino

Altijd al een dino willen klonen? Deze lente kan het met een nieuwe game: Jurassic World Alive.

Keizerpinguïns

Altijd leuk. Even stiekem een selfie of filmpje maken met de camera van iemand anders. Pinguïns doen het ook. 

Fossiel kuikentje

In Spanje is het fossiel van een piepjong kuikentje gevonden. Geen kuiken zoals wij dat kennen, maar een vogeltje met klauwen aan zijn vleugels en tanden in zijn snavel.

brandweer

Op de eerste maandag van de maand klinkt overal in Nederland stipt om 12 uur een luchtalarm. Vandaag bleef het op veel plekken stil.

Oostvaarderplassen

Met trekkers en spandoeken kwamen gistermiddag honderden mensen naar de Oostvaardersplassen. Ze vinden dat de wilde dieren die er leven, tijdens de winter niet genoeg bijgevoerd worden.

The Silent Child_bedankspeech Oscars

Actrice Rachel Stenton had het Maisie Sly beloofd. Als ze een Oscar zouden winnen, zou ze een speech houden in gebarentaal. 

Carnaval Nice

Wagens met duizenden bloemen en bloemenmeisjes. Dat is carnaval in Nice, een stad aan de Zuid-Franse kust.

Banaan met eetbare schil

Houd je van bananen? Dan heb je geluk, want in Japan is nu een banaan gekweekt die je hélemaal op kunt eten. Met schil en al.

Romeinse bokshandschoenen

Romeinen hielden vroeger wel van een potje boksen. Dankzij een zeldzame vondst in Engeland weten we nu hoe hun bokshandschoenen eruit zagen.

Zeearend

Zeearend Lady Maya is weer thuis. Medewerkers van safaripark Beekse Bergen hebben haar maandagmiddag in Goirle gevangen. 

NAP

Huh, het NAP? Je kent ze vast wel, die blauwe bordjes bij sluizen, bruggen en grachten. Daarmee wordt de hoogte van het land gemeten. Tweehonderd jaar geleden werden ze ingevoerd.

Mees Kees

De film Mees Kees langs de lijn is geselecteerd voor het Internationale Jeugdfilmfestival van Busan, een grote stad in Zuid-Korea.

Radio

Huh, de radio? Jij luistert er misschien niet naar, maar miljoenen andere mensen wel. Daarom is het vandaag Wereld Radio Dag.

Sinaasappelgevecht Ivrea

Vandaag is de laatste dag van carnaval. In de Italiaanse stad Ivrea leven ze zich nog even uit met een gigantisch sinaasappelgevecht. Lekker zoet en plakkerig!

Schaatsen gracht

Hoe het komt dat Nederlanders zo goed kunnen schaatsen? Een Amerikaanse journalist gaf het antwoord: de schaats is een belangrijk vervoermiddel in een stad als Amsterdam.

Koe Hermien

Koe Hermien heeft eindelijk rust. Zondagavond werd ze gevangen. Na haar wekenlange zwerftocht heeft ze nu een plaatsje in het koeienrusthuis. 

Berlijnse muur

Ken jij de Berlijnse muur? Die was 150 kilometer lang en deelde de Duitse hoofdstad jarenlang in tweeën. Iedereen dacht dat er niks van over was. Nu blijkt een stuk van de Berlijnse muur toch nog overeind te staan.

goudjacht

Ergens in Amsterdam liggen twee goudklompjes verborgen. Dat is niet voor het eerst. Twee jaar geleden gebeurde dat ook al.

Robot

Hartstikke handig: ze zijn nooit ziek en werken 24 uur per dag. Robots die mensenwerk doen. Vroeger was dat best bijzonder, maar tegenwoordig komen ze overal ter wereld voor. 

Opgraving Nieuwegein

In Nieuwegein deden onderzoekers een bijzondere ontdekking. Ze vonden namelijk de resten van een vrouw met een baby in haar armen. Ze leefden zo'n 6.000 jaar geleden.

Kinderen computer

Vanaf 25 mei heeft Nederland een nieuwe wet over privacy. Voor leerlingen in groep 7 en 8 is daarom nieuw lesmateriaal gemaakt. Ze leren waarom die regels ook voor hen belangrijk...

Het Capitool Washington

In Amerika kan iedereen die voor de regering werkt, weer aan de slag. President Donald Trump zette daarvoor gisteren een handtekening.

Witte Huis, Washington D.C.

Wie het Witte Huis belt, krijgt sinds zaterdag een nogal ongewone mededeling. De Republikeinen en de Democraten, de politieke partijen van Amerika, hebben namelijk ruzie over een wet.

brug Engeland en Frankrijk

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, Boris Johnson, heeft een nieuw plan. Hij wil graag een enorme brug laten bouwen tussen Engeland en Frankrijk.

trampoline

De 9-jarige Tim uit Gouda is blij. Hij krijgt namelijk van ProRail een nieuwe trampoline. Zijn oude kwam vorige week donderdag tijdens de zware storm op de spoorlijn terecht. 

Strips

Iemand heeft het vast wel eens tegen je gezegd. ‘Pak eens een boek, in plaats van altijd die strips.’ Alsof je van strips lezen niets opsteekt. Integendeel. Het maakt je juist slimmer!

Superman
Nieuws

Iemand heeft het vast wel eens tegen je gezegd. ‘Pak nou eens een boek, in plaats van steeds een strip.’ Alsof je van strips niets opsteekt. Integendeel. Ze maken je juist slimmer!

Afluisterapp

Wist je dat apps op je smartphone gesprekken kunnen afluisteren? Ook als je telefoon uitstaat of in je broekzak zit. Het gaat om meer dan 250 game-apps. Kinderen gebruiken ze ook.

Coco Golden Globe

Coco heeft dit weekend een Golden Globe gewonnen voor de beste animatiefilm. De Globes zijn belangrijke Amerikaanse filmprijzen.

iphone gezondheid

Miljarden dollars verdient het Amerikaanse technologiebedrijf Apple met de verkoop van iPhones. Toch maken twee van de rijkste aandeelhouders van het bedrijf zich grote zorgen.