Rijk en arm

De ongelijkheid in de wereld is enorm. En de corona-pandemie heeft het verschil tussen arm en rijk nog veel groter gemaakt. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Oxfam. Hieronder zes weetjes uit Oxfam's jaarlijkse rapport. 

Tonga ligt in puin. Beeld: Consulaat van Tonga

Vijf dagen na de vulkaanuitbarsting op Tonga kwam vanochtend het eerste vliegtuig met noodhulp aan. Wat is nu de situatie op de getroffen eilandengroep in de Stille Oceaan?

Blue Monday kat

Voel jij het ook? Vandaag is volgens sommige psychologen de aller-chagrijnigste dag van het jaar. Of is dat onzin? 

Foto: Rainforest Trust

Deze drie diersoorten zijn vernoemd naar 's werelds meest bekende milieuactiviste. Wat vind je, welke lijkt het meest? 

Foto: AFP

Na een extra lange vakantie startten deze week de scholen in Nederland weer. Ook in Oeganda krijgen kinderen weer les. In het Afrikaanse land duurde de schoolsluiting door corona bijna twee jaar! Bless (12) stofte zondag haar schooluniform af. 

EK schaatsen Nederland

Op het EK Schaatsen in Heerenveen was het afgelopen weekend feest. Nederland bleef maar gouden plakken winnen! 

huisdier voogdij

In Spanje kunnen niet alleen kinderen, maar voortaan ook huisdieren na een scheiding gedeelde voogdij krijgen. Dat betekent dat ze allebei de baasjes kunnen blijven zien. 

Prikken

Precies een jaar geleden werd in Nederland de eerste coronaprik gezet. En we zijn nog steeds niet van de vaccinaties af. Hoe staan we ervoor?

Maffiabaas opgepakt

Een Italiaanse maffiabaas ontsnapte uit de gevangenis en bleef twintig jaar onzichtbaar voor de politie. Totdat Google Maps hem vond.

goede voornemens
Voor ouders

Dit nieuwe jaar gaan we het echt he-le-maal anders doen! Alleen lijkt dat niet zo te werken; van de goede voornemens is na een paar weken vaak weinig meer over. Moet je er dan wel met je kind aan beginnen, en zo ja, hoe?

Kinderen laten winnen of niet
Voor ouders

Heeeel knap gedaan hoor Tommie, alweer gewonnen! Loont dat nou, net doen alsof je niks bakt van Vier op ‘n Rij? Of is het voor je kind beter als je  gewoon keihard voor de winst gaat? Kinderpsycholoog Tischa Neve legt uit hoe je ervoor zorgt dat het Monopoly-spel deze kerstvakantie niet door de kamer vliegt.

Illegaal vuurwerk Cobra
Voor ouders

Het begon zo lief met sterretjes, maar nu is je kind wat ouder en is illegaal vuurwerk al op de basisschool populair. Hoe voorkom je dat je kind met illegaal vuurwerk stunt?

Op deze rouwauto mag je kleuren

Hoe neem je afscheid van iemand tijdens een begrafenis? Voor kinderen kan een tekening een mooie manier zijn. Een uitvaartbedrijf uit het Brabantse Veen komt daarom met de eerste rouwauto ter wereld waarop je mag kleuren en tekenen. 

Zingende vis

Uit een gezond koraalrif duiken de meest grappige en bizarre geluidjes op. Het zijn de raspende tanden en klapperende lippen van verschillende zeewezens.

Bron: ANP

Gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf half januari een coronaprik krijgen, als ze dat willen. Dat maakte corona-minister Hugo de Jonge vandaag bekend. 

Neder Banaan bananen

Bij het bedrijf Neder Banaan in Ede zijn de eerste 1600 bananen van Nederlandse bodem geoogst. Ze eindigen in gebak, bier, nepvlees en onderbroeken. Omdat de bananen op een nieuwe manier worden geteeld, hebben ze geen last van de schimmel die bananenplanten wereldwijd verwoest. 

Kinderen in de tram. Foto: RET

Wow! Alle kinderen in Rotterdam tussen de 4 en 11 jaar mogen in 2022 gratis reizen met de tram, bus en metro!

Pokémonkaarten Bron: Flickr CC
voor ouders

Ze prijken bovenaan menig verlanglijstje; de razend populaire Pokémonkaarten. Maar veel ouders zien vooral een potentiële gokverslaving. Is het dan wel zo'n leuk kadootje  voor de feestdagen? Kinderpsycholoog Ger Ramakers geeft antwoord. 

Sebastiaan de krab Foto: Disney

Kreeften en krabben voelen geen pijn? Brits onderzoek heeft aangetoond dat dat onzin is. Daarom wil het kabinet het levend koken van kreeftachtige dieren verbieden. 

Rolstoel. Foto: Flickr CC

Vandaag is het Wereld Gehandicapten Dag. Maar iemand is toch niet alleen gehandicapt? Lees wat Tatum, Marie-Claire en Romy er zelf over zeggen!

De omgekeerde supermarkt TKRAMREPUS

Welkom bij de omgekeerde supermarkt TKRAMREPUS (supermarkt achterstevoren geschreven)! Hier koop je geen eten, maar laat je eten achter voor anderen. 

Elektriciteit

De 21-jarige Jeremiah Thoronka heeft 100.000 dollar gewonnen met zijn machine die via bewegingen op de weg energie opwekt.

Basisscholen blijven open. Foto: ANP

Vanaf zondagavond gelden nieuwe maatregelen voor de vierde coronagolf. Wat verandert er voor jou?

Drijvende stad OCEANIX

In Zuid-Korea wordt gebouwd aan de eerste drijvende stad ter wereld. OCEANIX overleeft zelfs orkanen en gaat nooit kopje onder! 

Autisme app muziek

De negenjarige Sean bouwde op school een app zodat hij beter met zijn autistische broertje kan praten. 

Hond redt levens van honderd koala's
Reddingshond

Ontmoet de Australische hond Bear. Door zijn uitmuntende speurwerk is hij de superheld onder de koalabeertjes! Daarom kreeg hij een mooie prijs. 

Venezuela orkest

Meer dan 12.000 muzikanten in Venezuela probeerden vorige week het wereldrecord Grootste Band te verbreken. Iedereen met een instrument was welkom!

De vuurwerkhallen liggen er nu nog leeg bij

Slecht nieuws voor vuurwerkfans: er komt toch een vuurwerkverbod. Dat heeft het kabinet vandaag na dringend advies van artsen en burgemeesters besloten. 

Zwarte kat

In sommige landen denken ze dat Droppie, Venco of Batman ongeluk brengt. Waar komt dat idee vandaan en hoe zit dat in Nederland?

Foto: ANP

Prinses Amalia (17) houdt van paardrijden, cocktails maken en voelt zich soms heel erg aangestaard. ‘Alsof er een goudvis op mijn hoofd zit’. Dat vertelt de prinses in het boek Amalia, geschreven door Claudia de Breij, dat dinsdag verschijnt.

Hier gebeurt het. Foto: AFP

Wat zijn de belangrijkste afspraken die gemaakt zijn op de klimaattop COP26 in Glasgow? En houden die afspraken de wereld wel ‘cool’ genoeg?

Son Respons duck

Wat als er een olieramp plaatsvindt op de Noordzee? Die kans is heel klein, maar de mogelijke schade voor vogels enorm. Daarom hield Rijkswaterstaat een oefenrondje robotvogels redden op het strand van het Zeeuwse Westkapelle. 

Vogels kerstbomen

Stop! Gooi je kerstboom niet zomaar weg. Maar tover 'm om in een vogelrestaurant, vreugdevuur of maak er compost van voor in de tuin! Vier tips.