Meisjes handen

Internationale vrouwendag, wat moet je ermee? Nou, films over bijzondere meisjes kijken bijvoorbeeld!

Blue Monday kat

Voel jij het ook? Vandaag is volgens sommige psychologen de aller-chagrijnigste dag van het jaar. Of is dat onzin? 

Vogels kerstbomen

Staat jouw kerstboom nog? Gooi 'm niet zomaar weg. Maar tover 'm om in een vogelrestaurant, vreugdevuur of maak er compost van voor in de tuin! Vier tips.

Foto: Shutterstock
Voor ouders

Dit nieuwe jaar gaan we het echt he-le-maal anders doen! Alleen lijkt dat niet zo te werken; van de goede voornemens is na een paar weken vaak weinig meer over. Moet je er dan wel met je kind aan beginnen, en zo ja, hoe?

Kinderen laten winnen of niet
Voor ouders

In de kerstvakantie heb je eindelijk tijd om met het gezin een spelletje te doen. Moet je je kind laten winnen? Of is het voor je kind beter als je  gewoon keihard voor de winst gaat? Kinderpsycholoog Tischa Neve legt uit hoe je ervoor zorgt dat het Monopoly-spel deze kerstvakantie niet door de kamer vliegt.

Hoe was het vandaag op school? Zo krijg je wel antwoord
Voor ouders

Ken je dat? Je jonge spraakwaterval die bij die ene vraag opeens wezenloos voor zich uit staart. Waarom valt het gesprek vaak stil als je vraagt hoe het vandaag op school was? Kindercoach Estelle de Hingh legt uit hoe je je kind wél aan de praat krijgt.

Foto: ANP

Misschien heb je de regenboogvlaggen al zien wapperen? Vandaag is het Kom-uit-de-kast-dag, een dag om te benadrukken dat je lekker zelf mag bepalen wie je bent en wie je leuk vindt.

Museum kinderen
Voor ouders

Nederland barst van de bijzondere kindermusea. En eindelijk zijn de deuren weer open! Neem je kroost mee naar een ruimtevaartcapsule, maak samen een muziekinstrument, leer hoe je energie uit de wind haalt of raak de maan aan.

Lekker vies

De hele dag door sijpelen en schieten er slijmerige en soms stinkende lichaamssappen en -gassen uit ons lijf. Denk maar aan oorsmeer, snot, zweet en scheten. Ieeuwww! Is dat nu echt nodig? 

Kikker

Vandaag staat het internet vol rare verhalen. Glow-in-the-dark-chips? Die bestel je gewoon bij een bejaarde flitsbezorger op een scootmobiel. En terwijl je een bod doet op het spookslot uit de Efteling, neem je nog een hapje kaas met stukjes gras... 1 april!

plastic bakje patat binnenkort verleden tijd

Weg met wegwerpbekers en -borden. Dat zegt een nieuwe wet die ingaat in 2024. Op die manier moet een einde komen aan de 19 miljoen plastic wegwerpverpakkingen die Nederlanders per dag in de prullenbak gooien. 

Groep dolfijnen Foto: shutterstock

Voor de mannetjesdolfijn geldt: hoe meer vrienden, hoe meer kinderen. Dat ontdekten biologen die dertig jaar lang een groep dolfijnen volgden. Hoe zit dat precies?

Protesterende scholieren foto Flickr CC

De grote klimaatstaking in Amsterdam is begonnen. Honderden scholieren en jongeren protesteren tegen bedrijven die de klimaatcrisis erger maken. 

Gehandicaptenraad kinderen les

Hoe is het om blind te zijn? En welke obstakels kom je tegen als je in een rolstoel zit? Alle Hengelose bovenbouwers ervaren dat deze en komende week tijdens een speciale les van de Gehandicaptenraad in samenwerking met Hengelo Sport.

Tweedehands kleding

Lang had tweedehands kleding een stoffig imago. Maar die tijd is voorbij, blijkt uit een nieuw onderzoek.

Vliegen vliegtuig
Uitgelegd

Dat vliegen slecht is voor het klimaat, dat weten we nu wel. Waarom lukt het maar niet om schoner te vliegen?

IKEA Rusland

Meterslange rijen gisteren bij de 17 IKEA-winkels in Rusland. Russen wilden nog snel iets kopen, want vanaf vandaag zijn alle IKEA-winkels daar dicht. 

Haai foto: Shutterstock

Meestal zijn mensen bang door haaien opgegeten te worden. Maar een nieuw onderzoek toont aan dat het precies andersom is!

Foto: Anna
Interview

Anna (12) uit Haarlem was in haar geboorteland Oekraïne op snowboardvakantie. Op de laatste dag brak de oorlog uit. Haar vakantie eindigde in een verschrikkelijke tocht naar huis. ‘We dachten dat het rustig zou blijven.’

ANP
Uitgelegd

Sinds Poetin een oorlog met Oekraïne is begonnen, hoor je het woord rondzingen. Sancties. Maar wat zijn sancties eigenlijk en hoe werken ze?

Still Kop Op
Interview

In Kop op! vinden de vrienden Sef, Wesley en Marjolein een magische wasmachine waarmee ze per ongeluk van hoofd verwisselen. Dat levert hilarische misverstanden op! En niet alleen in de serie. Makers Job, Joris & Marieke raakten soms zelf ook in de war.

Foto Elise

Elise (10) vertrok afgelopen zondag met haar familie van Oekraïne naar Nederland. Zelf wilde ze liever blijven, want ze woont er al jaren. Maar de dreiging dat buurland Rusland aanvalt, is te groot.

Kunstschaatsen Olympische Spelen

De Nederlandse Lindsay vloog en draaide sierlijk en foutloos over het ijs van Peking. Ze kreeg een hele hoge score! Daarom mag ze aanstaande donderdag meedoen met de Olympische finale van het kunstrijden.

Harry Styles pyjama bed

Is het een vliegtuig? Is het een vogel? Nee, het is de rijdende pyjama party van Harry Styles! 

Lego mri scan ziekenhuizen

Brrr... niemand is graag in het ziekenhuis. Al helemaal niet als je een MRI-scan krijgt. Dit nieuwe setje van Lego moet die ervaring iets minder spannend maken. 

Foto: Eyevine
Uitgelegd

Grote delen van Madagaskar liggen in puin door de cycloon Batsirai. Die raasde afgelopen weekend over het eiland voor de oostkust van Afrika. Miora (7) lag te trillen in haar bed. ‘Het voelde alsof de storm ons huis ging optillen.'

Foto van het gehaakte koraal

Kleurig en kunstig koraal, niet diep in de zee. Maar gehaakt! Om aandacht te vragen voor de bleke situatie onder water.

Julia (8) in de sneeuw in New York

Een deel van de Verenigde Staten is de afgelopen dagen getroffen door een heftige sneeuwstorm. Honderd miljoen mensen kregen te maken met verkeerschaos en stroomstoringen. Julia (8) uit Westchester County waagde zich toch eventjes naar buiten.

Rayan kleuter Marokko put

Reddingswerkers in Marokko zijn bijna bij Rayan, de kleuter die dinsdag in een diepe put viel. Het 5-jarige jongetje is 32 meter naar beneden gevallen. 

Stelling Marlies

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Emoji

De nieuwe update voor Iphone krijgt 37 nieuwe emoji's. Van smeltend gezicht tot discobal en zwangere man, welke is jouw nieuwe favoriet? 

Privacy online
Uitgelegd

Vandaag is het de Europese Dag van de Privacy. Wat is privacy precies en waarom is jouw privacy goud waard?

Schildpad douane

Vandaag is het Internationale Douane Dag. Zoekend door tassen en koffers vindt de douane de gekste dingen.

Tijgerverblijf naast hotelkamer

Je wordt wakker, wrijft de slaap uit je ogen en kijkt in de ogen van een reusachtige witte tijger. Spannend, of zielig?

Andersom dag; toetje eerst

Loop achterstevoren naar school, met je sokken over je schoenen en klim de schommel op. Vandaag is het andersom-dag: de wereld op z'n kop!

Foto: ANP

De quarantaine-regels voor scholen moeten worden versoepeld. Dat zegt het OMT, een groep deskundigen die advies geeft aan de overheid.

Rijk en arm

De ongelijkheid in de wereld is enorm. En de corona-pandemie heeft het verschil tussen arm en rijk nog veel groter gemaakt. Dat zegt de mensenrechtenorganisatie Oxfam. Hieronder zes weetjes uit Oxfam's jaarlijkse rapport. 

Tonga ligt in puin. Beeld: Consulaat van Tonga

Vijf dagen na de vulkaanuitbarsting op Tonga kwam vanochtend het eerste vliegtuig met noodhulp aan. Wat is nu de situatie op de getroffen eilandengroep in de Stille Oceaan?

Foto: Rainforest Trust

Deze drie diersoorten zijn vernoemd naar 's werelds meest bekende milieuactiviste. Wat vind je, welke lijkt het meest? 

Foto: AFP

Na een extra lange vakantie startten deze week de scholen in Nederland weer. Ook in Oeganda krijgen kinderen weer les. In het Afrikaanse land duurde de schoolsluiting door corona bijna twee jaar! Bless (12) stofte zondag haar schooluniform af. 

EK schaatsen Nederland

Op het EK Schaatsen in Heerenveen was het afgelopen weekend feest. Nederland bleef maar gouden plakken winnen! 

huisdier voogdij

In Spanje kunnen niet alleen kinderen, maar voortaan ook huisdieren na een scheiding gedeelde voogdij krijgen. Dat betekent dat ze allebei de baasjes kunnen blijven zien. 

Prikken

Precies een jaar geleden werd in Nederland de eerste coronaprik gezet. En we zijn nog steeds niet van de vaccinaties af. Hoe staan we ervoor?

Maffiabaas opgepakt

Een Italiaanse maffiabaas ontsnapte uit de gevangenis en bleef twintig jaar onzichtbaar voor de politie. Totdat Google Maps hem vond.

Illegaal vuurwerk Cobra
Voor ouders

Het begon zo lief met sterretjes, maar nu is je kind wat ouder en is illegaal vuurwerk al op de basisschool populair. Hoe voorkom je dat je kind met illegaal vuurwerk stunt?

Op deze rouwauto mag je kleuren

Hoe neem je afscheid van iemand tijdens een begrafenis? Voor kinderen kan een tekening een mooie manier zijn. Een uitvaartbedrijf uit het Brabantse Veen komt daarom met de eerste rouwauto ter wereld waarop je mag kleuren en tekenen. 

Zingende vis

Uit een gezond koraalrif duiken de meest grappige en bizarre geluidjes op. Het zijn de raspende tanden en klapperende lippen van verschillende zeewezens.

Bron: ANP

Gezonde kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf half januari een coronaprik krijgen, als ze dat willen. Dat maakte corona-minister Hugo de Jonge vandaag bekend. 

Neder Banaan bananen

Bij het bedrijf Neder Banaan in Ede zijn de eerste 1600 bananen van Nederlandse bodem geoogst. Ze eindigen in gebak, bier, nepvlees en onderbroeken. Omdat de bananen op een nieuwe manier worden geteeld, hebben ze geen last van de schimmel die bananenplanten wereldwijd verwoest. 

Kinderen in de tram. Foto: RET

Wow! Alle kinderen in Rotterdam tussen de 4 en 11 jaar mogen in 2022 gratis reizen met de tram, bus en metro!

Pokémonkaarten Bron: Flickr CC
voor ouders

Ze prijken bovenaan menig verlanglijstje; de razend populaire Pokémonkaarten. Maar veel ouders zien vooral een potentiële gokverslaving. Is het dan wel zo'n leuk kadootje  voor de feestdagen? Kinderpsycholoog Ger Ramakers geeft antwoord. 

Sebastiaan de krab Foto: Disney

Kreeften en krabben voelen geen pijn? Brits onderzoek heeft aangetoond dat dat onzin is. Daarom wil het kabinet het levend koken van kreeftachtige dieren verbieden. 

Rolstoel. Foto: Flickr CC

Vandaag is het Wereld Gehandicapten Dag. Maar iemand is toch niet alleen gehandicapt? Lees wat Tatum, Marie-Claire en Romy er zelf over zeggen!

De omgekeerde supermarkt TKRAMREPUS

Welkom bij de omgekeerde supermarkt TKRAMREPUS (supermarkt achterstevoren geschreven)! Hier koop je geen eten, maar laat je eten achter voor anderen. 

Elektriciteit

De 21-jarige Jeremiah Thoronka heeft 100.000 dollar gewonnen met zijn machine die via bewegingen op de weg energie opwekt.

Basisscholen blijven open. Foto: ANP

Vanaf zondagavond gelden nieuwe maatregelen voor de vierde coronagolf. Wat verandert er voor jou?

Drijvende stad OCEANIX

In Zuid-Korea wordt gebouwd aan de eerste drijvende stad ter wereld. OCEANIX overleeft zelfs orkanen en gaat nooit kopje onder! 

Autisme app muziek

De negenjarige Sean bouwde op school een app zodat hij beter met zijn autistische broertje kan praten. 

Hond redt levens van honderd koala's
Reddingshond

Ontmoet de Australische hond Bear. Door zijn uitmuntende speurwerk is hij de superheld onder de koalabeertjes! Daarom kreeg hij een mooie prijs. 

Venezuela orkest

Meer dan 12.000 muzikanten in Venezuela probeerden vorige week het wereldrecord Grootste Band te verbreken. Iedereen met een instrument was welkom!

De vuurwerkhallen liggen er nu nog leeg bij

Slecht nieuws voor vuurwerkfans: er komt toch een vuurwerkverbod. Dat heeft het kabinet vandaag na dringend advies van artsen en burgemeesters besloten. 

Zwarte kat

In sommige landen denken ze dat Droppie, Venco of Batman ongeluk brengt. Waar komt dat idee vandaan en hoe zit dat in Nederland?

Foto: ANP

Prinses Amalia (17) houdt van paardrijden, cocktails maken en voelt zich soms heel erg aangestaard. ‘Alsof er een goudvis op mijn hoofd zit’. Dat vertelt de prinses in het boek Amalia, geschreven door Claudia de Breij, dat dinsdag verschijnt.

Hier gebeurt het. Foto: AFP

Wat zijn de belangrijkste afspraken die gemaakt zijn op de klimaattop COP26 in Glasgow? En houden die afspraken de wereld wel ‘cool’ genoeg?

Son Respons duck

Wat als er een olieramp plaatsvindt op de Noordzee? Die kans is heel klein, maar de mogelijke schade voor vogels enorm. Daarom hield Rijkswaterstaat een oefenrondje robotvogels redden op het strand van het Zeeuwse Westkapelle. 

Een Nederlandse militair met een Indonesisch jongetje
Uitgelegd

Nederlandse militairen hebben vroeger op grote schaal oorlogsgeweld gebruikt in Indonesië. Dat blijkt uit een groot onderzoek dat deze week naar buiten is gekomen. Premier Rutte heeft daarom officieel sorry gezegd voor wat er zeventig jaar geleden is gebeurd.