Foto: Associated Press

Grote opluchting in Australië. Honderden mensen zochten dagenlang naar een piepkleine levensgevaarlijke capsule. Wonder boven wonder werd het mini-buisje gevonden.

Beeld Zeeuws archief

Hond Bläsz uit het Zeeuwse Scharendijke was een echte held tijdens de Watersnoodramp in 1953. Daarom krijgt hij nu een standbeeld. 

Eigen beeld

Daan (12) uit Twello heeft de Veer in je reet-award gewonnen. Dat is een prijs voor kinderen die iets goeds gedaan hebben voor de wereld. Die prijs is zaterdag uitgereikt tijdens de Zapp Awards. 

foto Coleen Keenan

De Amerikaanse Campbell (12) ging een dagje mee uit vissen. Ineens had hij iets zwaars aan z’n hengel hangen. ‘Het was een witte haai!’ 

Eigen beeld

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Eigen beeld

Hij kan in zeven talen tot honderd tellen, rekenen als de beste en hij leest zijn Harry Potter-boeken in recordtijd uit. En o ja, hij is nog maar net vier jaar oud. Teddy Hobbs is niet voor niets het jongste lid ooit van Mensa, een club voor superslimme mensen.

Foto Shody Careman

DOA in Amsterdam is het grootste asiel van Nederland. Elk jaar komen er zo’n tweeduizend honden, katten en konijnen terecht. Voor de meeste wordt snel weer een nieuw baasje gevonden. Maar voor sommige is dat lastiger. Omdat ze speciale zorg nodig hebben of hun uiterlijk gewoon niet zo mee hebben. Kidsweek liep een dagje mee.

Foto ANP

Elke kat in Nederland moet binnenkort verplicht een chip hebben. Minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit wil zo de baasjes van zoekgeraakte katten sneller terug kunnen vinden. Ook moet het makkelijker worden om zwerfkatten zonder eigenaar te helpen.

Foto ANP

Elk jaar wordt er in de Zwitserse wintersportplaats Davos een wat geheimzinnige vergadering gehouden. Deze week is het weer zover. Wat gebeurt daar? 

Foto ANP

De Kinderboekenweek gaat dit jaar over 'Bij mij thuis'. De week waarin het over het lezen van boeken gaat, wordt net als altijd weer in oktober gehouden.

Beeld Herman Engbers
testteam

Buiten is het ruim 10 graden boven nul, maar het testteam draagt vandaag dikke jassen en handschoenen. Dat is hard nodig, want in de hal van het IJsbeeldenfestival in Zwolle is het bibberen geblazen.

Foto ANP

Spannende dagen voor het Oertijdmuseum in Boxtel. Het museum liet deze week  33 eieren van dinosaurussen scannen in het Jeroen Bosch ziekenhuis in Den Bosch. Het museum hoopte heel hard dat er in de eieren mini-baby’s zaten. En dat was zo! 

Foto Shutterstock

Hoesten, sniffen, en rillen. Ben jij afgelopen weken ziek geweest? Of ligt je halve klas in bed? Grote kans, want er is een griepepidemie. Over griep gaan veel fabels rond. Wat klopt en wat niet?

Foto ANP

Dikke kans dat jij ook weleens hebt afgekeken bij een topo-toets of een dictee. Maar in Arnhem ging een man wel heel ver met spieken. Hij droeg een speciaal gemaakt spiekvest tijdens zijn theorie-rijexamen. Helaas voor hem werd hij betrapt. 

Beeld dierentuin

Niet alleen mensen lijden tijdens de oorlog in Oekraïne. Ook veel dieren hebben het zwaar. Drie leeuwinnen uit een dierentuin in Oekraïne hebben nu een nieuw thuis gekregen in een Deens safaripark. 

Foto Shutterstock

Max en Luna zijn nog steeds de meest voorkomende hondennamen. Maar ook Doekoe, Booty en zelfs Falafel kun je steeds vaker tegenkomen. Dat onderzocht dierverzekeraar Petplan.

Foto ANP

Bij de Zwitserse Alpen in de winter denk je misschien aan dikke pakken sneeuw en zoevende skiërs over pistes. Maar zo ziet het er dit jaar nog bepaald niet uit. Het lijkt wel zomer in de Zwitserse Alpen!

Foto Shutterstock

Knallende rotjes, gierende vuurpijlen en felle flitsen. Veel dieren zijn doodsbang voor vuurwerk. Met deze tips help je de jaarwisseling ook voor jouw hond, kat, konijn of ander dier een klein beetje prettiger te houden. 

Eigen beeld

Zeist schreef een tekenwedstrijd uit waaraan alle kinderen in die gemeente mochten meedoen. De winnende tekening werd de kerstkaart voor alle inwoners van de gemeente. Jikke (10) won! 

Foto ANP

Het Glazen Huis in Amersfoort kan komende dagen beter omgedoopt worden tot Glazen Ziekenhuis. Twee van de drie dj's die in het huis zitten, hebben namelijk corona.

Foto Shutterstock

Help! Vanavond is het kerstdiner op school en je hebt nog steeds niets bedacht! Geen paniek, met deze zelfgemaakte kersthapjes steel je alsnog de show. Extreem snel klaar maar met een groots effect. 

Foto Shutterstock
Uitgelegd

Hoe zorgen we ervoor dat plant- en diersoorten niet uitsterven? Door zeker een derde van alle natuur tot beschermd gebied uit te roepen. Dat besloten bijna tweehonderd landen in een grote vergadering. Hoe zit dat precies?

Eigen beeld

Het gaat niet zo goed met de Afrikaanse pinguïns en wetenschappers weten precies hoe dat komt. Het is de schuld van hun poep! Daar beschermden ze vroeger hun eieren mee, maar ze zijn een beetje vergeten hoe ze dat deden. En dát is weer de schuld van mensen.

Beeld Filmdepot
3
Film

Finny eet alleen maar groente en Leah kan niet zonder vlees. Toch zijn de twee de beste vrienden. Niet zo fijn dus dat ze elkaar kwijtraken in Oeps, Kids overboord

Eigen beeld

Dieren hebben weinig geduld, zitten niet graag stil en doen altijd onverwachte dingen. En dat is natuurlijk precies waarom ze vaak zo leuk zijn. Als je zelf een huisdier hebt, is het heel leuk om kerstachtige foto’s van ze te maken. Voor een kerstwens op Insta bijvoorbeeld. Of om te printen als papieren kerstkaart. 

Foto Shutterstock
Uitgelegd

Rode bultjes en enorme jeuk. Steeds meer Nederlanders hebben schurft. Deze week werd bekend dat er dit jaar ruim dubbel zoveel gevallen zijn als vorig jaar. Ook kinderen raken steeds vaker besmet. Hoe komt je aan schurft? En belangrijker: hoe kom je ervan af? 

Eigen beeld

Hij luistert, ligt rustig tegen je aan en heeft nooit kritiek: de leeshond. Hij helpt kinderen die moeite hebben met lezen. Of die er gewoon niet zoveel aan vinden. 

Foto Shutterstock

Kinderen in Nieuw-Zeeland die jonger dan dertien jaar zijn, kunnen nooit meer sigaretten kopen. Ook niet als ze volwassen zijn. Daar zorgt een nieuwe wet voor. 

Foto ANP

Ineens is het deze week echt winter. Voor schaatsen op natuurijs is het nog te vroeg, maar de eerste ijsbanen zijn inmiddels open. Dikke kans dat er deze winter nog meer ijs volgt, en daar kun je maar beter op voorbereid zijn. Met deze ijzingwekkende ijsfeitjes kom jij goed beslagen... ten ijs! 

Foto ANP

Wat doe je met een cadeau dat je eigenlijk niet zo leuk vindt? Op Marktplaats zetten of terug naar de winkel brengen is meestal een goede oplossing. Maar een Zuid-Koreaanse ex-leider bracht zijn cadeau naar de dierentuin.

Foto ANP

De maanraket Orion is gisteren weer veilig op aarde geland na een reis van drie weken rond de maan. De ruimte-capsule landde in de Stille Oceaan.

Foto ANP

Een heel spannende dag vandaag voor Luna. Vanavond doet ze mee met het Junior Eurovisie Sonfestival met haar liedje La Festa. Luna is als eerste van de zestien acts aan de beurt.

Foto ANP

De Nederlandse honkballer Xander Bogaerts (30) kan vandaag een feestje vieren. Hij tekende een contract bij de club San Diego Padres. Het contract geldt voor elf jaar en hij gaat er heel veel verdienen.

Foto ANP
Uitgelegd

De coronaregels in China worden een stuk soepeler. Mensen hoeven niet meer te testen voor ze op reis gaan. En als mensen toch corona hebben, mogen ze gewoon thuis in quarantaine blijven. Ze hoeven niet meer naar een speciaal ziekenhuis.

Beeld British Navy

Britse militairen zijn twee dagen bezig geweest met het uitgraven van ‘het meest afgelegen postkantoor ter wereld’ op Antarctica. Het was tot aan het dak ingesneeuwd. 

Beeld ANP

Vergeet dat hele WK-voetbal! In Qatar was afgelopen weekend een veel leuker toernooi. Tijdens de Camel Beauty World Cup streden de mooiste kamelen tegen elkaar in een schoonheidswedstrijd. Beauty's met bulten dus.

Beeld Shutterstock

Tropische stranden, wuivende palmen en een stralende zon. Op foto’s ziet het eiland Vanuata in de Stille Oceaan er als een droomplek uit. Maar de bewoners hebben veel zorgen. Ze moeten verhuizen omdat hun dorpen onder water dreigen te lopen.

Eigen beeld

Bij de feestdagen horen cadeaus en veel lekkers. Maar steeds meer mensen kunnen dat niet betalen. En daarom komen Linus (9), Ivan (8) en Alexander (13) in actie.

Beeld Shutterstock
Uitgelegd

Een rechter heeft vandaag besloten dat er voorlopig niet met paintball-geweren geschoten mag worden op een wolf op de Veluwe. De provincie Gelderland wilde zo proberen om een te tamme wolf weer schuw te maken. 

Foto Dierenambulance

Katten blijven weleens vaker een nachtje of een paar nachtjes weg. Maar kater Yoda uit Oss maakte het wel heel bont. Die bleef twaalf jaar weg!

Beeld ANP
Uitgelegd

In China gelden nog steeds heel strenge coronaregels. Maar veel Chinezen hebben er genoeg van om steeds opgesloten te zitten in hun huizen. Ze gaan nu de straat op om te protesteren. 

Beeld Shutterstock

Diergaarde Blijdorp heeft drie jaar lang bezoekers een beetje voor de gek gehouden. Vandaag werd bekend dat de dierentuin al drie jaar geen vleeskroketten meer verkoopt. Wie een kroket bestelde, kreeg al die tijd een vegetarische variant. 

Beeld NIOZ

Bij riffen denk je vast aan kleurrijk koraal en tropische vissen. Maar ook in de Waddenzee liggen riffen. Niet van koraal, maar van perenhout. En daar zijn de vissen en andere zeedieren heel blij mee. 

Beeld JFK

De veiligheidsmensen op vliegveld JFK in New York moesten deze week even twee keer kijken toen ze een koffer door de scanner haalden. Op hun scherm zagen ze een levende kat in een koffer zitten.

Beeld Shutterstock

Ben jij klaar met dit gure grijze herfstweer? En wil je best verhuizen naar een zonnig dorp met veel groen en elke dag pizza? Laat dit stuk dan aan je ouders lezen. En vertel ze meteen dat je zelfs betaald krijgt om er te wonen.

Eigen beeld

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Beeld ANP

Feest in Saoedi-Arabië! Koning Salman is zó blij dat zijn land de eerste voetbalwedstrijd op het WK heeft gewonnen dat hij vandaag heeft uitgeroepen tot nationale feestdag. 

Beeld schildpaddenopvang

Bij de Stichting Schildpaddenopvang Nederland kregen ze twee weken geleden een wel heel speciaal pakketje bezorgd. De postbode bracht een doosje met daarin een heel zieke schildpad. Gelukkig gaat het inmiddels beter met het dier.

Beeld NASA

Het Amerikaanse ruimteschip dat vorige week is gelanceerd, heeft vandaag voor het eerst een duikvlucht langs de maan gemaakt. De Orion-raket vloog op een hoogte van ongeveer 130 kilometer achter de maan langs, met een snelheid van ongeveer 7700 kilometer per uur.

Beeld Filmdepot
3
Film

Buddy is geen gewone hond, maar een ruimtehond. Samen met zijn baas, astronaut David, wordt hij de ruimte ingeschoten. Maar dat gaat vreselijk mis. 

Beeld Kidsright

Rena Kawasaki (17) uit Japan won deze week de Internationale Kindervredesprijs. Die wordt elk jaar uitgereikt aan een kind dat zich op een bijzondere manier inzet voor kinderrechten. 

Beeld ANP
Uitgelegd

Vandaag is een belangrijke dag in de rechtszaak over de ramp met vliegtuig MH17. De rechter vertelde vanmiddag dat drie van de vier verdachten levenslang gevangenisstraf krijgen. Eén van de verdachten wordt vrijgesproken. Hoe zat het ook alweer met de MH17?

Beeld ANP
Uitgelegd

In een Pools dorp vlakbij de grens met Oekraïne zijn gisteravond twee raketten neergekomen. Twee mensen zijn daarbij om het leven gekomen. Wereldleiders hielden met spoed een vergadering maar riepen iedereen op rustig te blijven. Wat is er aan de hand?

Beeld ANP

Drie, twee, één…GO! Vanochtend om 07.47 uur schoot-ie eindelijk de lucht in. Na een paar mislukte pogingen is raket Orion van ruimtevaartorganisatie NASA nu onderweg naar de maan. En dat is voor het eerst in vijftig jaar.

Credit Museums Victoria

Australische wetenschappers hebben heel diep in de zee een aantal dieren ontdekt die nog nooit eerder zijn gezien. Ze deden een expeditie in de buurt van de Cocoseilanden in de Indische Oceaan.

Beeld ANP

Rena Kawasaki uit de Japanse stad Osaka vindt het heel belangrijk dat politici beter naar kinderen luisteren. Daarom richtte ze de organisatie Earth Guardians op. Vandaag werd haar werk bekroond met de internationale Kindervredesprijs. 

Beeld shutterstock

Monsters die je achterna zitten of zonder kleren op school verschijnen. Iedereen heeft wel eens een nare droom. Zwitserse wetenschappers ontdekten dat pianomuziek nachtmerries omtovert tot mooie dromen. 

Beeld ANP

Afghaanse vrouwen, en meisjes vanaf twaalf jaar, mogen niet meer naar openbare (pret)parken in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Ook kermissen zijn voortaan alleen voor mannen en jongens.

Eigen beeld

 ‘11 november is de dag, da-hat mijn lichtje, da-hat mijn lichtje... ’Nog twee nachtjes slapen en mag je weer zingend langs de deur!  Nog net genoeg tijd dus om dit jaar met Sint Maarten een keer heel origineel voor de dag te komen. Vijf tips voor een originele zelfgemaakte lampion. Volle tas snoep gegarandeerd.

Beeld shutterstock
Voor ouders

Hoort jouw kind weleens gefluister of geklop op een deur? Of ziet hij of zij soms dieren of mensen die verder niemand ziet? Geen reden voor paniek. Hallucinaties bij kinderen komen vaker voor dan je misschien zou denken. Psycholoog Lisa Steenkamp promoveerde deze maand op een onderzoek naar hallucinaties bij kinderen.

beeld kinderpostzegels

De verkoop van Kinderpostzegels heeft dit jaar meer dan 9 miljoen euro opgebracht, zo heeft de organisatie vandaag verteld. Dit is ruim 500.000 euro meer dan vorig jaar. De opbrengst gaat naar kinderen die het thuis moeilijk hebben.

Veilinghuis Derksen

Op de foto hierboven zie je véél konijnen. Maar in het echt is de verzameling nog zeker tien keer groter. De konijntjes waren van een oudere vrouw die is overleden. 

Beeld ANP

In de Egyptische badplaats Sharm-el-Sheikh is gisteren een grote en belangrijke vergadering begonnen. Meer dan 40.000 mensen zijn daar bij elkaar om te praten over het klimaat.

Beeld Ghosthost

Ergens in Nederland, vanaf een geheime locatie, geeft een mysterieuze ‘ghost host' twee spelers opdrachten. Deze twee BN’ers moeten er tijdens het spel achter zien te komen van wie ze hun opdrachten krijgen. Kaj van der Voort is één van de deelnemers aan het spelprogramma Ghost Host

Beeld Zoo Perth

Giraf Inkosi uit de dierentuin van Perth begon deze week aan een spannende reis. Hij ging in een speciaal voor hem gemaakte heel hoge trailer de weg op.

Beeld shutterstock

Hoor jij weleens gefluister, geklop op een deur of iemand die je naam roept? Of zie je soms dieren of mensen die verder niemand ziet? Je bent zeker niet de enige, vertelt psycholoog Lisa Steenkamp. Zij deed onderzoek naar hallucinaties bij kinderen. 

Beeld shutterstock

De hoorn van de neushoorn is de afgelopen honderd jaar steeds een beetje kleiner geworden. En dat is waarschijnlijk de schuld van stropers, zo blijkt uit  onderzoek van de universiteit van Helsinki.

Trinity College

Op de afgelegen Indonesische Wakatobi-eilanden hebben wetenschappers een paar bijzondere nieuwe vogelsoorten ontdekt. De opvallendste is de Wakatobi-honingzuiger.

zomertijd
Uitgelegd

De wintertijd begint dit weekend. In de nacht van zaterdag op zondag wordt de klok weer een uur achteruit gezet. Maar waarom eigenlijk?

Beeld Royal Caribbean

Het is gloednieuw, superluxe en heeft heel veel attracties voor kinderen. Op het allergrootste cruiseschip ter wereld, de Icon of the Seas, kun je vanaf komend voorjaar op vakantie. Als je tenminste een dikke portemonnee hebt. 

beeld asiel

Poes Lola uit Winschoten nam deze week de trein en stapte uit in Duitsland. Daar had ze het meteen zo naar haar zin dat ze daar blijft wonen. 

Eigen beeld

Het moet nu maar eens afgelopen zijn met spiekbriefjes en afkijken! Dat vond Mary Joy Mandane-Ortiz, docent op een universiteit op de Filipijnen. Zij vroeg haar studenten om voor een belangrijk examen een anti-spiek-hoofddeksel te verzinnen. 

Beeld ANP

In Iran is Amou Haji overleden. Hij was vooral bekend omdat hij zich al meer dan een halve eeuw niet had gewassen. Hij is 94 jaar oud geworden.

Beeld ANP

De Chinese leider Xi Jinping mag vijf jaar langer de baas blijven. Dat is besloten op een grote partijbijeenkomst in de Chinese hoofdstad Peking. Wie is die Xi eigenlijk? 

Beeld shutterstock

Het is herfstvakantie. Buiten is het grijs en nat en je schermtijd voor vandaag is al op. Je hangt dus maar wat en hebt niks te doen. Sáái! Niet als je weet dat vervelen eigenlijk heel goed voor je is. 

Eigen beeld

De Britse Lowri  (13) draagt al haar hele leven een bril. En ze zit graag op haar telefoon om te chatten. Tot zo ver niets bijzonders. Maar Lowri is boos omdat ze nooit een emoji aan kan klikken die op haar lijkt. En dus voert ze actie voor meer brillen-emoji’s. 

Beeld ANP
Uitgelegd

Indonesië wil dat Nederland veel kunststukken, fossielen en sieraden terug gaat geven. De museumstukken zijn niet eerlijk in Nederland gekomen. 

Hebe en Sanne

Verdrietig nieuws over het vermiste meisje Hebe (10) en haar begeleidster Sanne (26). De politie heeft gisteravond in de buurt van Den Bosch een auto gevonden die in het water lag.  De twee mensen die er in zaten zijn om het leven gekomen.

Beeld shutterstock
Voor ouders

Het is herfstvakantie. Buiten is het grijs en nat en je thuiswerkdag vlot voor geen meter. Niet zo gek met die dreinende kinderen die van verveling ondersteboven op de bank hangen. Niets zo makkelijk als na de zoveelste ‘Maham, ik verveeel me!’ toch maar toe te geven aan een extra uurtje schermtijd. Jammer, want volgens experts is...

Beeld ANP

De Iraanse klimster Elnaz Rekabi is veilig terug in Iran. De sportvrouw kwam in het nieuws omdat ze afgelopen weekend zonder hoofddoek meedeed aan het WK klimmen in Zuid-Korea. En daar staan in Iran strenge straffen op.

Beeld Levi

Een stokoude spijkerbroek is op een veiling in de Verenigde Staten verkocht voor bijna 80.000 euro. Het is de duurste spijkerbroek ooit. Maar er is wel iets geks met de broek aan de hand.

Beeld Chester Zoo

Beschuit met muisjes in alle kleuren van regenboog voor de verzorgers in de Britse dierentuin Chester Zoo. Daar kropen afgelopen weekend tien baby-kameleons uit hun ei. 

Foto juf Kaylee

In de Radboudschool in Heiloo brandde afgelopen nacht alle lampen. De school zat vol kinderen, ouders en juffen en meester, maar toch was het opvallend stil. De school hield namelijk een leesmarathon waarbij er 24 uur aan een stuk gelezen werd.

Beeld Miso

Wat is er lekkerder dan een portie perfect gebakken patat? Jammer dat je bij de snackbar of in restaurants soms van die slappe friet krijgt. Te koud en met te weinig zout. Maar gelukkig is er nu Flippy 2, de perfect patatbakker!

Beeld shutterstock

Wasberen zien er heel schattig uit met hun kraaloogjes en zwart-witte snoetjes. Maar in Limburg leven er inmiddels zoveel in het wild dat ze er meer dan genoeg van hebben. Daarom mag er nu zelfs op de dieren gejaagd worden.

Eigen beeld

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het daarmee eens of oneens?

Beeld ANP

In films en strips ontsnappen gevangenen vaak met aan elkaar geknopte lakens uit hun cel. Maar in een gevangenis in Alphen aan den Rijn gebeurde dat afgelopen nacht in het echt.

Beeld shutterstock

Ze hoefden er niet eens voor naar het eind van de regenboog. Een Brits stel vond de pot met goud gewoon onder hun keukenvloer. Ze verkochten de munten deze week voor 850.000 euro op een veiling.

Beeld ANP

Nu het wat kouder wordt, zitten in Nederland veel mensen onder een dekentje op de bank om energie te sparen. Beren in Alaska bereiden zich heel anders voor op de winter. Zij eten hun buiken helemaal rond aan moddervette zalm. De beer met de allerdikste buik wordt deze week de winnaar van de Dikkeberenwedstrijd.

Beeld ANP

Altijd al een vliegtuigstoel in je kamer willen hebben? Dan kun je nu je kans grijpen. Vliegtuigbouwer Airbus veilt volgende week vijfhonderd onderdelen uit een superjumbo A380.

Beeld shutterstock

Loop het water je bij het kijken naar de foto hierboven in de mond? Daar mag je dan nu officieel je hersenen de schuld van geven. Amerikaanse wetenschappers ontdekten daar een nieuw gebied dat heel gevoelig is voor voedselfoto’s. 

Beeld shutterstock
Uitgelegd

Ruim vijfhonderd veeboeren en andere grote stikstof-uitstoters (zoals fabrieken) moeten hun bedrijf zo snel mogelijk sluiten. Liefst nog binnen een jaar. Dat staat in een belangrijk rapport.

Beeld shutterstock

Kippen in Nederland opgelet!  Lekker buiten scharrelen is even verboden. Omdat er nog steeds vogelgriep heerst, moeten alle kippen per direct in hun hok blijven. 

Beeld shutterstock

Hans Niemann is nog maar 19 jaar maar hij kan schaken als de beste. Met gemak wint hij al zijn partijen tegen grootmeesters en wereldkampioenen. Dat dacht iedereen tenminste. Maar nu wordt de jonge schaker beschuldigd van valsspelen.

Beeld shutterstock

Woensdag 5 oktober (morgen dus!)  is niet zomaar een dag. Het is dan overal ter wereld de Dag van de Leraar! Juffen en meesters  verdienen die dag net een beetje meer aandacht dan anders. Wil jij die van jou een keer flink in het zonnetje zetten? Vijf tips voor originele verrassingen.

Beeld shutterstock

Overal in Nederland is het vandaag een gewone schooldag. Maar niet in Leiden. Kinderen daar zijn op 3 oktober altijd vrij en vieren dan Leidens Ontzet. En dat doen ze met hutspot, haring en witbrood.

Beeld ANP

Orkaan Ian richtte afgelopen nacht enorm veel schade aan in de Amerikaanse staat Florida. Er ontstond een vloedgolf van 3,6 meter hoog. Straten en huizen zijn onder water gelopen en ruim twee miljoen huizen en bedrijven zitten zonder stroom.

Beeld shutterstock

Weg met alle roofdieren! Hup voor de rest. Op het eiland Rakiura bij Nieuw-Zeeland moeten komende jaren alle buidelratten, verwilderde katten en egels verdwijnen. 

beeld istock
Voor ouders

Als je kind gepest wordt, raakt dat diep in je hart. Gelukkig hoef je als ouder niet machteloos toe te kijken maar kun je wel degelijk iets doen om je kind te helpen. Tijdens de Week tegen Pesten is er extra aandacht voor pesten en iedereen die daar mee te maken heeft. 

Beeld pixabay
Voor ouders

Jouw kind de gemene pestkop? Nee joh! De meeste ouders denken dat hun kind absolúút geen ander kind zou pesten. Maar wat nu als je het mis hebt? Met deze praktische tips kun je verder leed voorkomen.

Beeld ANP
Uitgelegd

Middenin de stad Villa Nueva in het Midden-Amerikaanse land Guatemala ontstond maandag zomaar een enorm zinkgat in de weg. Reddingswerkers zijn druk bezig om een moeder en dochter uit het gat te halen. Zij verdwenen met auto en al. Wat zijn die zinkgaten en hoe ontstaan ze?
 

Beeld ANP

Wielrenner Mathieu van der Poel moet een boete van ruim duizend euro betalen omdat hij twee kinderen geduwd heeft die hem uit zijn slaap hielden. Dat besloot een Australische rechter dit weekend.

Beeld ANP
Uitgelegd

Veel vrouwen in Iran zijn boos. Vorige week overleed de 22-jarige Mahsa Amini. Zij was gearresteerd omdat ze geen hoofddoek droeg. Uit protest doen vrouwen tijdens demonstraties ook hun hoofddoek af. Ook laten ze in fimpjes zien dat ze hun haar afknippen.

Beeld ANP

Vaak zijn vergaderingen in de Tweede Kamer best een beetje saai. Politici houden lange verhalen en gebruiken ingewikkelde woorden. Maar gisteren was het even een stuk spannender. Alle ministers liepen boos weg toen politicus Thierry Baudet nare dingen zei over minister Kaag.

Beeld ANP

In de troonrede maakte de koning vandaag de echte plannen van de regering bekend. Maar wat willen de kinderen van Nederland eigenlijk? Dat was tijdens een groot project de vraag aan meer dan honderd leerlingen uit groepen 6, 7 en 8. 

Eigen beeld
Dier van het Jaar

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2022? Wordt het hond Bram?

Beeld shutterstock

De beroemde Hollywood-letters in Los Angeles krijgen een opknapbeurt. De wereldberoemde letters worden in 2023 honderd jaar. En voor die verjaardag moeten ze er natuurlijk piekfijn uit zien.

Beeld ANP

Gooi jij weleens een boterham weg? Je bent niet de enige. Een kwart van ons eten belandt in de vuilnisbak. Zonde, vinden de bedenkers van de Verspillingsvrije Week. Met deze tips voorkom je zinloos weggooien.

Beeld shutterstock

Een bedrijf in China heeft een nieuwe baas, en wat voor eentje! De game-fabriek benoemde Tang Yu als nieuwe baas van het bedrijf. Een belangrijk detail: Tang Yu is een robot.

Beeld Twitter

Archeologen hebben in Georgië een mensentand van 1.8 miljoen jaar oud gevonden. De tand is gevonden in de buurt van een plek waar twee jaar geleden ook al schedels zijn gevonden.

Beeld ANP

Dacht jij dat woorden als lockdown, quarantaine en teststraten iets uit het corona-verleden waren? Helaas, corona is nog niet weg. In de miljoenenstad Chengdu in China moet iedereen weer in lockdown omdat er een nieuwe uitbraak is van het virus.

Beeld ANP

Straten, muren, mensen…álles in de Spaanse plaats Buñol zat gisteren onder de rode prut. Tijdens het jaarlijkse tomatengooifestival La Tomatina mag iedereen de hele dag met rotte tomaten smijten.

Eigen beeld

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens?

Beeld ANP

Goed nieuws voor Lego-fans! Er komt een Legoland in België. Je moet nog wel even geduld hebben want het duurt nog vijf jaar voor het park er is. 

Beeld shutterstock

Wat gebeurt er bij jou in de klas als iemand iets heel stouts doet of totaal niet luistert? Op de gang of een preek van de juf is in Nederland meestal wel de ergste straf die je kunt krijgen. Op een scholengroep in de Amerikaanse staat Missouri is dat anders. Daar mogen juffen en meesters sinds deze week weer klappen uitdelen.

Phileine en Isis
Bijzondere vakanties

Vakantie vieren kan op héél veel manieren. In deze rubriek spraken we kinderen die het nét even anders deden. We blikken terug met Phileine (11) en Isis (9). 

Beeld ANP

Heb je net met heel veel moeite een PlayStation 5 bij elkaar gespaard? Dan heb je dikke pech. Die spelcomputer wordt ineens tien procent duurder. En dat is niet het enige dat duurder is geworden. 

Foto: Rob Keeris

Hutten, vuurstenen en een heleboel verklede mensen. Het testteam doet een flinke stap terug in de tijd in het preHistorisch Dorp in Eindhoven. En dat is soms hard werken. 

Beeld ANP

Het gaat niet goed met de zeekoeien in Azië. Biologen maakten deze week bekend dat dieren voor de kust van China bijna zijn uitgestorven.

credit Palms casino
Rubriek: extreem overnachten

Geen zin in wéér een zomer in de tent of caravan? En heb je al die doorsnee hotels en huisjes wel gezien? In deze vakantierubriek bespreken we vier extreme logeeropties. Deze week gaan we voor de allerduurste kamer.

Beeld shutterstock
Uitgelegd

Heb jij het eerste plakkerige spinnenweb alweer uit je haar moeten pulken? Dat kan zomaar kloppen. Volgens de natuurwebsite Waarnemingen.nl zijn vooral kruisspinnen er vroeg bij dit jaar. Hoe zit dat?

Beeld ANP

Voortaan kun je bij de supermarkten van Albert Heijn een winkelkarretje pakken zonder dat je die met een muntje los hoeft te maken. Net als tijdens corona dus.

Beeld ANP

Vandaag moeten de kinderen uit regio Midden weer naar school. In plaats van laat opblijven, heel veel buiten spelen en lekker niksen is het weer opletten en stilzitten geblazen. Een oersaai vooruitzicht? Helemaal niet! Met deze survivaltips wordt terug-naar-school bijna een spannend avontuur.

Beeld shutterstock

De zon schijnt, het is vakantie en je hebt honger! Het allerbeste moment dus voor een zomerse picknick. Maar dan wel nú want in uren voorbereiden heb je vast geen zin. Deze picknickrecepten heb je razendsnel gemaakt. Verzamel je vrienden, pak een kleedje en plof neer in het park. Of gewoon in de achtertuin natuurlijk.

Beeld shutterstock

Frankrijk is het land van lekker eten en uitgebreid koken. Maar Fransen hebben een probleem: er is bijna geen mosterd meer te krijgen.

beeld filmdepot
3
Film

Je kunt het je misschien niet voorstellen, maar honderd jaar geleden waren er een heleboel beroepen die vrouwen niet konden kiezen. Meisjes die bij de brandweer of de politie wilden? Vergeet het maar, mocht niet. Maar daar neemt Georgia in Fireheart geen genoegen mee. 

Eigen beeld
Bijzondere vakanties

Vakantie vieren kan op héél veel manieren. In deze rubriek spreken we kinderen die het nét even anders doen. Deze week: Phileine (11) en Isis (9) uit Oisterwijk gaan op de fiets naar Parijs. En misschien nog wel een stukje verder.

Beeld ANP

De politie van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro heeft een gestolen schilderij teruggevonden onder het bed van een oplichter.

ijs

Het is vakantie én het is bloedjeheet komende dagen. Wat is er dan lekkerder dan een flinke bak ijs? Nou: een bak met zelfgemaakt ijs! Met deze supersimpele recepten is dat een fluitje van een cent.  En daar heb je geen dure ijsmachine bij nodig.

Beeld ANP
Uitgelegd

Vandaag is het warm. Maar morgen wordt het heet. Héél heet! Daarom gaat zelfs officieel het Nationaal Hitteplan in. Dat betekent dat je goed op jezelf en op mensen in je omgeving moet letten. Hoe houd je die hitte leuk? We hebben zeven survivaltips voor je op een rijtje gezet! 

Foto: duif

Sportduiven zijn kampioenen in de weg vinden. Ze worden honderden kilometers van huis losgelaten en vliegen dan razendsnel weer terug naar hun hok. Meestal dan, want vorige week ging het mis. Door onweer raakten zo’n twintigduizend duiven die meededen aan een wedstrijd in Frankrijk zoek.

Beeld shutterstock

Wat wil jij later worden? Piloot, brandweerman of toch liever snoepproever? Een Canadees bedrijf is op zoek naar iemand die de hele dag nieuwe snoepjes wil testen.

Beeld ANP
Uitgelegd

Een frisse duik met dit warme weer is heerlijk, maar dan moet het water wel schoon zijn. Helaas komt er op steeds meer zwemplekken blauwalg voor. Wat is dat en kan het kwaad?

Beeld ANP

Verdrietig nieuws uit Engeland afgelopen weekend. Daar is Archie (12) die in coma in een ziekenhuis lag overleden. 

Beeld shutterstock
Recepten

Als je deze zomervakantie op kamp gaat, weet je vooraf eigenlijk al wat daar het leukst gaat zijn: het kampvuur! Liedjes zingen, spookverhalen vertellen en natuurlijk iets te eten maken boven de vlammen. Want wat smaakt er nou lekkerder dan een broodje-aan-een-stok dat je zelf boven een kampvuur gebakken hebt? Nou…deze Kidsweek-kampvuurrecepten...

Beeld ANP

Verdrietig nieuws in Engeland. Daar is een grote ruzie over Archie (12) die in coma in een ziekenhuis ligt. Zijn hersenen werken niet meer en dokters willen stoppen met zijn behandeling. Maar de ouders van Archie (op de foto hierboven) willen dat niet en spanden verschillende rechtszaken aan. De arsten wonnen die maar de ouders geven het nog...

Beeld shutterstock

Goed nieuws over de tijgers in Nepal. Daar leven nu ongeveer 355 tijgers in het wild. En dat zijn er bijna drie keer zoveel als in 2009. 

Eigen beeld

Op Schiphol, maar ook op andere vliegvelden, gaat deze zomervakantie veel mis. De wachtrijen zijn lang en koffers gaan per ongeluk naar verkeerde bestemmingen. Wel zo handig om alleen handbagage mee te nemen! Met deze slimme trucjes krijg je heel veel in een piepklein koffertje.

Beeld Dierenambulance Den Helder

Als ze bij de dierenambulance in Den Helder een telefoontje krijgen dat er een smerige, kleddernatte kat is gevonden, weten ze inmiddels wel hoe laat het is. Kees de kat is weer bezig. Kees houdt gewoon van zwemmen en van modderbadjes nemen. 

Beeld shutterstock

Een hamburger, wat frietjes en een sigaret: die combinatie mag straks niet meer op het terras van McDonald’s. Vanaf eind deze zomer mag er op de terrassen of voor de deur van de hamburgerketen niet meer gerookt worden.

Beeld Bavokerk

Een belangrijke muziekwedstrijd in Haarlem is dit jaar door niemand gewonnen. De jury vond de finalisten geen van drieën goed genoeg.

Beeld: Shutterstock

Zomervakantie, dat moet gevierd worden! Met deze best-makkelijke-recepten maak je beslist indruk. En sta je op de camping? Dikke kans dat jij niet hoeft af te wassen vanavond!

Beeld ANP

In een natuurgebied in de buurt van de Spaanse stad Zaragoza ging deze week iets vreselijk verkeerd. Een Nederlands bedrijf dat de natuur juist kwam verbeteren door een heleboel bomen te planten, veroorzaakte per ongeluk een enorme bosbrand. 

Beeld shutterstock
Uitgelegd

Een oud-televisiepresentator moest negen jaar de gevangenis in omdat hij drugs gesmokkeld had. Zijn straf is nog niet afgelopen maar toch werd hij vandaag vrijgelaten. Dat komt omdat hij gratie kreeg van de koning. Wat is gratie precies? En hoe kunnen gevangenen dat krijgen?

beeld guinnessworldrecords.

Echt lekker zal-ie vast niet om je vinger zitten. Maar degene die met deze ring ten huwelijk wordt gevraagd, zal vast diep onder de indruk zijn. In deze ring zitten namelijk maar liefst 24.679 diamanten. En dat is een wereldrecord.

Beeld twitter

In Australië is een zeldzame witte walvis aangespoeld. Veel mensen gingen er van uit dat het Migaloo was, de tot nu toe enige bekende albinobultrug. Hij is heel beroemd in Australië. Maar het blijkt een andere te zijn.

recepten voor zonnige zomershakes

Komend weekend wordt het warm, maar volgende week wordt het heet! Op een snoeihete zomerdag is niets lekkerder dan een ijskoude milkshake.  Met deze 7 recepten is dat een fluitje van een cent.

Beeld ANP

De bosbranden in  Frankrijk, Spanje, Portugal en Griekenland zijn lastig te blussen en breiden zich snel uit. In Zuid-Frankrijk worden nu zelfs campings ontruimd.

Beeld Avifauna

Beschuit met muisjes in Alphen aan den Rijn. In dierenpark Avifauna is een rode titi geboren. Dit bijzondere aapje leeft maar in een paar dierentuinen en ziet er extreem schattig uit.

Beeld ANP
Uitgelegd

Astronomen verheugden zich er al een tijd enorm op. En dit is ‘m dan! De allereerste superscherpe kleurenfoto die de James Webb-ruimtetelescoop heeft gemaakt.

Beeld ANP

In het Amerikaanse natuurpark Yosemite woedt een grote brand. De brandweer is druk bezig met blussen. Het park is bekend om de enorme mammoetbomen die er staan.

Beeld pixabay

Als je een beetje in de buurt van de kust woont, heb je het vast weleens gehoord: het doordringende geschreeuw van jonge meeuwen. Vaak zitten ze een beetje sneu op straat met hun vleugels te wapperen. Wat moet je doen als je zo'n jonkie vindt?

Beeld ANP
Uitgelegd

In de stad Mekka in Saoedi-Arabië is gisteren de hadj begonnen. Dat is een belangrijke tocht voor moslims. 

Eigen beeld

‘Ik ben even met de hond lopen hoor. Ik ben over een jaar of zeven weer terug!’ Nee, zo ging het niet helemaal toen de Amerikaanse Thomas Turcich (32) besloot om een rondje met zijn hond te gaan lopen. Een rondje om de wereld om precies te zijn. Afgelopen week kwamen ze weer thuis.

Beeld ANP

De Britse premier Boris Johnson stopt ermee. Afgelopen tijd kreeg hij heel veel kritiek. Hij vindt nu zelf ook dat hij niet langer de leider van zijn land kan blijven.

Beeld ANP

Het gaat niet zo goed met de Eiffeltoren. De beroemde bezienswaardigheid in Parijs zit vol met roest. Eigenlijk zou de toren van onder tot boven gerestaureerd moeten worden, maar daar heeft de gemeente geen geld voor.

Beeld shutterstock
Uitgelegd

Misschien heb je ze al hinderlijk rond je hoofd horen zoemen: wespen! Volgens wespendeskundige Arnold van Vliet van de Universiteit in Wageningen worden dat er de komende weken alleen nog maar meer. En dat is de schuld van het warme weer in het voorjaar. Hoe kan dat?

Monroe County Alabama Animal Shelter

Dat duiven flinke stukken kunnen vliegen, is bekend. Maar de Britse wedstrijdduif Bob (4) maakte het wel erg bont. Hij maakte een reis van Engeland naar de Verenigde Staten, dwars de oceaan over.

Beeld ANP

Wie is de echte Davina Michelle en wie is de neppe? Kun jij het zien? Sinds deze week staat er in het Amsterdamse wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds een beeld van de zangeres. 

Beeld ANP

Plantenonderzoekers speuren naar plekken waar reuzenberenklauwen in Nederland groeien. Dat zijn giftige planten die voor nare brandwonden kunnen zorgen. De wetenschappers vragen iedereen die er eentje ziet dat te melden.

Beeld ANP

In de Amerikaanse staat Florida is een enorme python gevonden. Het vrouwtje weegt 98 kilo en is bijna vijf meter lang. En dat is een record.

Beeld ANP

Verdrietig nieuws uit Afghanistan. Een zware aardbeving heeft een gebied in het oosten van dat land in puin gelegd. Veel huizen en gebouwen zijn ingestort. Zeker 1000 mensen zijn omgekomen en meer dan 1500 mensen raakten gewond.

Ook in de horeca is een groot tekort aan personeel. ANP / Hollandse Hoogte / Venema Media
Uitgelegd

Klassen die naar huis moeten omdat er geen juf of meester is, treinen die niet rijden door een tekort aan machinisten en restaurants die eerder dichtgaan omdat er geen bediening is. Er is ineens overal tekort aan personeel. Waar is iedereen toch gebleven?

Beeld shutterstock
Uitgelegd

Slecht nieuws voor mensen met hooikoorts. Deze week komt er een echte hooikoortspiek aan. Vooral donderdag is het proesten en snotteren geblazen. Maar wat is die hooikoorts eigenlijk?

Beeld ANP
Uitgelegd

Het wordt komende dagen snikheet. En wat is er dan lekkerder dan ergens buiten het water in plonzen? Toch is dat niet verstandig, zegt de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). 

Eigen beeld

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens met redacteur Nathalie?

Beeld ANP
Uitgelegd

In het aanmeldcentrum voor asielzoekers in het Groningse Ter Apel is het zó druk dat er deze week opnieuw niet genoeg slaapplekken waren. Vluchtelingen moesten soms op stoelen of op de grond slapen. Hoe kan dat?

Beeld ANP

Werken? Dat komt wel als je volwassen bent toch? Dat geldt niet voor iedereen. In sommige landen moeten kinderen zwaar en gevaarlijk werk doen. Vandaag is de Internationale Dag tegen Kinderarbeid. Kinderrechtenorganisaties vragen iop deze dag extra aandacht voor dit probleem. 

Foto: Shutterstock

Veel dino-fans hebben er lang op gewacht: de film Jurassic World Dominion (12+) draait sinds deze week in de bioscoop. Een mega-productie! Wist je dit al over de film?

Beeld ANP

Japanse duizendknoop is een vervelende, hardnekkige plant die heel snel groeit en met zijn wortels huizen en wegen kapot maakt. Steeds meer mensen in Nederland hebben er last van.

Beeld Dag van het Kasteel

Trek vandaag je mooiste prinsessenjurk maar uit de kast of poets je rijlaarzen op. Het is de Dag van het Kasteel en dus openen meer dan honderd kastelen vandaag hun deuren. Dwaal door de kasteeltuinen, ga kijken bij een riddertoernooi of steek wat op bij een rondleiding. Om alvast in de stemming te komen vijf feitjes over kastelen die...

Beeld ANP

Groot feest bij de buren. Met optochten, straatfeesten en een extra dagje vrij vieren de Britten vier dagen lang dat koningin Elizabeth (96) al zeventig jaar op de troon zit. Dat is het langst van alle koningen en koninginnen die nu nog leven. En dat is niet haar enige record. 

Beeld ANP

In de Amerikaanse stad New York kijken deze week opvallend veel mensen omhoog. Rond zonsondergang is de lucht deze dagen namelijk extra mooi.

Beeld Grasshoppers

Een paartje scholeksters heeft in het Noord-Hollandse Hoogwoud een wel heel bijzondere plek uitgekozen om te broeden. Ze bouwden hun nestje precies op de middenstip van een voetbalveld.

Beeld shutterstock
Uitgelegd

Vandaag is het vrijdag de dertiende. Ben jij op zo’n ongeluksdag extra voorzichtig? Of loop jij fluitend onder een ladder door en aai je elke zwarte kat die je tegenkomt? Waar komt al dat bijgeloof toch vandaan?

Beeld shutterstock
Voor ouders

Wat voor trucjes gebruiken andere ouders om hun kinderen alles te leren eten? Hoe bewaren ze hun goede humeur bij puber-korte-lontjes? Of rommelen ze ook maar wat aan als het om opvoeden gaat? Soms is het fijn om eens te horen hoe het er bij anderen thuis aan toe gaat. Gelukkig zijn er genoeg podcasts die speciaal over opvoeden gaan.

Beeld ANP
Uitgelegd

Michelle O’Neill uit Noord-Ierland vierde deze week feest. Haar partij won de verkiezingen en dus wordt zij de nieuwe premier. En dat is bijzonder omdat er nu een katholieke partij de baas is in het land. Hoe zit dat precies?

leeuw credit Kenya Wildlife services

Dikke paniek in het dorpje Kinyana in Kenia. Een man sloeg alarm toen hij aan de rand van het dorp een leeuw onder de struiken zag liggen. Maar was dat wel zo?

Shutterstock

Snoepen is niet altijd verstandig. Neem liever een appel! Maar dat zoete fruit is niet voor iedereen gezond. Sommige leguanen krijgen zelfs een soort suikerziekte ervan.

Beeld shutterstock
Voor ouders

Na twee festivalloze jaren mogen we deze zomer ein-de-lijk weer los. Natuurlijk is het heerlijk om de kinderen uit logeren te sturen en met vrienden of partner een weekend los te gaan, maar bij sommige festivals kun je ze ook gerust meenemen. De leukste familiefestivals op een rijtje.

Foto Anadolu Agency

Elon Musk (50) gaat Twitter kopen. Hij betaalt zo'n 41 miljoen euro voor het sociale medium. De directeur van Twitter hoopt dat het platform zo nog populairder wordt. Een grote taak dus, voor de rijkste man ter wereld. En hij is al zo'n drukke baas! Wist je dit al over hem?

Beeld pixabay

Pesten is gemeen en kinderen kunnen er erg verdrietig van zijn. Tijdens de Dag tegen Pesten is er daarom extra aandacht voor. Bij de Kindertelefoon krijgen ze vaak vragen van kinderen die niet goed weten wat ze tegen pesten moeten doen. Franny Pouderoyen van de Kindertelefoon geeft de vier beste tips. 

Eigen beeld

Bijna Pasen! Lekker een extra dagje vrij en de tijd om uit te slapen en uitgebreid te ontbijten of brunchen. Met deze vijf beestachtige recepten kom je gegarandeerd in de lente-stemming.

Beeld shutterstock
Uittips

Nog een paar nachtjes slapen en dan is het Pasen. Eieren zoeken, lekker uitgebreid ontbijten en extra veel tijd om leuke dingen te doen. Lammetjes aaien, naar vuren kijken of eten zoals de Romeinen dat deden bijvoorbeeld. 

zonnebloem foto Shutterstock

Superzonnebloemen waar je zelf met een speciaal kraantje olie uit kan tappen? Helaas bestaan zulke bloemen niet echt. 1 april!

Beeld shutterstock
Voor ouders

Ook koningin Máxima krijgt (en betaalt) Tikkies van haar kinderen. Dat vertelde ze aan de NOS tijdens de opening van de Week van het Geld 2022. Die heeft dit jaar als thema 'Van Doekoe tot Digi'. Steeds meer...

Beeld shutterstock
Voor ouders

Een gezicht vol chocoladevegen maar met een stalen gezicht beweren dat ze echt, écht niet aan de pot chocoladepasta gezeten hebben. En die barst in het glas van de iPad? Dat was al! Kinderen kunnen vaak jokken als de beste. Maar van wie leren ze dat eigenlijk? En is het nodig om te leren altijd eerlijk te zijn?

series
Voor Ouders

Opvoeden, huishouden, werken, aandacht verdelen… het valt niet altijd mee om als ouder alle ballen in de lucht te houden. Juist in de spaarzame vrije uren waarin je eindelijk op de bank voor de tv kunt ploffen, is een beetje herkenning dan wel fijn. Al is het maar om te zien dat het in andere gezinnen ook niet altijd van een leien dakje gaat....

Beeld shutterstock
Voor ouders

Scoor ik wel hoog genoeg op de Eindtoets? Vinden mijn vrienden me nog wel leuk? En hoe moet dat nu verder met corona? Van kleine en grote zorgen kunnen kinderhoofden soms overvol raken. Wat doe je als je kind lastig kan stoppen met malen?

Voorlezen is heel belangrijk
Voor ouders

Als ouder ken je het riedeltje van de experts inmiddels wel. Voorlezen móet. Het is belangrijk voor de algemene ontwikkeling, de woordenschat en de concentratie. En o ja, het is ook nog gezellig en goed voor de ouder-kind-band. Maar hoe zorg je ervoor dat dat dagelijkse voorleesmoment ook echt een hoogtepunt wordt in plaats van één van de vele...

Beeld ANP
Voor ouders

Oefenen of niet oefenen? Dat is voor veel ouders van basisscholieren deze periode de grote vraag. Januari en februari zijn traditioneel Citotoets-maanden. Levert veel oefenen inderdaad een betere score, en uiteindelijk een hoger schooladvies, op? En zo ja, is dat verstandig?

Beeld ANP

Vandaag is het een spannende dag voor de nieuwe regering. De 29 kersverse ministers, staatssecretarissen en premier Rutte gingen eerst op bezoek bij de koning. Daarna mochten ze op de foto op het bordes van Paleis Noordeinde. En daarna…moesten ze meteen aan het werk! Weetjes over het nieuwe kabinet. 

Eigen beeld
Jaaroverzicht

2021 is bijna voorbij. Ook dit jaar ging het nieuws vooral over virussen, vaccins, varianten en lockdowns. Toch draaide de afgelopen twaalf maanden niet álles om corona. Dit was het belangrijkste shownieuws. 

Beeld ANP
Jaaroverzicht

2021 is bijna voorbij. Ook dit jaar ging het nieuws vooral over virussen, vaccins, varianten en lockdowns. Toch draaide de afgelopen twaalf maanden niet álles om corona. Dit was het belangrijkste andere nieuws in het buitenland.

Eigen beeld
Jaaroverzicht

2021 is bijna voorbij. Ook dit jaar ging het nieuws vooral over virussen, vaccins, varianten en lockdowns. Toch draaide de afgelopen twaalf maanden niet álles om corona. Dit was het belangrijkste andere nieuws over dieren

Beeld ANP
Jaaroverzicht

2021 is bijna voorbij. Ook dit jaar ging het nieuws vooral over virussen, vaccins, varianten en lockdowns. Toch draaide de afgelopen twaalf maanden niet álles om corona. Dit was het belangrijkste nieuws in Nederland.

Beeld shutterstock
Voor ouders

Geen groot familiekerstfeest, geen vuurwerk met oudjaar, niet uit eten. Maar wel kinderen die vijf weken thuis zijn. Hoe ga je de verveling te lijf in een kerstvakantie waarin zelfs logeren bij opa en oma niet meer vanzelfsprekend is? Tips voor leuks tijdens de lockdown.

 

Beeld shutterstock

Wat past er nou meer bij kerst dan een knapperend haardvuur waar je met de hele familie gezellig omheen kunt zitten? Maar niet iedereen heeft natuurlijk een open haard thuis. Daar heeft de televisiezender SBS6 nu iets op bedacht.

Beeld ANP

Hoor wie klopt daar kinderen…Is het Piet met een zak cadeautjes? Nee, dit jaar ben jíj op 5 december degene die iedereen verrast! Met lekkere hapjes. Zo wordt het heerlijk avondje zeker een feest. 

Beeld shutterstock
voor ouders

Chatten met wildvreemden over de hele wereld? Dat klinkt spannend, ook voor kinderen. Zeker als die wildvreemde zomaar een bekende TikTokker of YouTuber kan zijn. Maar is de populaire chat-app Omegle wel zo onschuldig? Kidsweek deed een test en schrok behoorlijk van wat we te zien kregen. 

Beeld The Tan Hill Inn

Als je hier naar buiten kijkt is het grijs en grauw. Maar in het noorden van Groot-Brittannië is het spierwit. Het sneeuwde daar afgelopen dagen zó hard dat vijftig mensen ingesneeuwd raakten in een café. Ze zitten daar al drie dagen vast. 

Eigen beeld
Week van de Pleegzorg

Soms kunnen ouders niet goed voor hun kinderen zorgen. Als het thuis niet zo fijn gaat, is wonen bij pleegouders dan een goede oplossing. In de Week van de Pleegzorg is daar extra aandacht voor. Hoe is het om zelf een pleegkind te zijn? Max (13) vertelt het.

Mirte
Week van de Pleegzorg

Soms kunnen ouders niet goed voor hun kinderen zorgen. Als het thuis niet zo fijn gaat, is wonen bij pleegouders soms een goede oplossing. Deze week is daar in de Week van de Pleegzorg extra aandacht voor. Vandaag het verhaal van pleegzus Mirte (11).

Beeld shutterstock

Heb jij vannacht wakker gelegen van geflits en gedonder? Op sommige plekken in Nederland ging het flink tekeer. Op zomerse dagen onweert het wel vaker aan het eind van de dag. Hoe zit dat?

Beeld ANP

SAAN, AR, IE: GO! Het was vanochtend om 9.45 uur in het Chinees aftellen geblazen op de ruimtebasis in de Gobi-woestijn. Drie ruimtevaarders werden daar met een raket de lucht ingeschoten. Ze gaan werken aan een splinternieuw ruimteschip met de bijzondere naam Hemels Paleis. 

Beeld ANP

Tot een paar jaar geleden maakte koning Willem-Alexander er op Prinsjesdag altijd zelf een ritje in, maar vandaag bekijkt hij hem in het Amsterdams Museum. Daar is de koninklijke koets vanaf vandaag namelijk te zien tijdens een tentoonstelling over de geschiedenis van...de Gouden Koets. 

Beeld ANP

Een flinke brand heeft vanochtend veel schade aangericht aan het hoofdgebouw van vakantiepark Beekse Bergen. In het safaripark dat erbij hoort zijn gelukkig geen dieren gewond geraakt.

credit chouqette chocolates

Knapperig, zoet, een beetje nootachtig, met een vleugje kaneel. Loopt het water jou al in de mond bij de omschrijving van dit chocolaatje? Dan is het misschien goed om te weten wat er binnenin verstopt zit. 

Beeld Siese Veenstra

Uitlegborden met lange teksten en kunst waar je alleen maar naar mag kijken. Kunsttentoonstellingen zijn niet altijd even spannend voor kinderen. Maar de Kinderbiënnale in het Groninger Museum wel. Lente (11) weet er als ambassadeur alles van.

Beeld shutterstock

Heel veel pech voor leerlingen van groep 8. Als het aan de minister van Onderwijs ligt, gaat er een dikke streep door de schoolkampen. Dit jaar dus geen kussengevechten en kampvuur als afscheid van de basisschool.

beeld youtube

Een bijzondere reddingsactie deze week in het ijskoude Siberië. Zeelieden zagen een verdwaalde hond op een ijsplaat en haalde haar met veel moeite aan boord. 

Beeld ANP

Belangrijk dino-nieuws. Australische wetenschappers hebben een heel nieuwe dinosoort ontdekt. En dat moet nogal een joekel geweest zijn.

Beeld poeslief

Hoe word je als doodgewone boerderijkat de bekendste kater van Nederland? Poeslief vertelt het levensverhaal van de negenjarige filmkat Abatutu. En dat is feest voor poezenfans. De film is vanaf vandaag op Netflix te zien.

Beeld ANP

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA wil robots naar de planeet Venus sturen om daar onderzoek te doen.

Eigen beeld

De Verenigde Arabische Emiraten is één van de heetste landen ter wereld. Het regent er bijna nooit, dus elk drupje is welkom. Britse wetenschappers hebben nu een drone gemaakt die het kan laten regenen.

Beeld RMO

Vanaf aanstaande zaterdag mag er in ineens weer een heleboel meer! Ook musea gaan weer open. Op heel veel plekken zijn splinternieuwe tentoonstellingen te bezoeken. 

Beeld ANP

Schildpad Helmuth (24) uit de dierentuin in het Duitse Gelsenkirchen kan dankzij een op maat gebouwd skateboard onder zijn buik weer lopen. Of eigenlijk: rijden.

Beeld shutterstock

Konijnen en vogels mogen straks eigenlijk niet meer in een hok of kooi worden gehouden. En poezen moeten altijd naar buiten kunnen. Dat kan zomaar het gevolg zijn van een nieuwe wet die vorige week is aangenomen. 

Eigen beeld

Het zal je maar gebeuren. Je maakt een lekker boottochtje op een prachtig meer, je geniet van de prachtige omgeving en dan word je ineens achtervolgd door een nijlpaard!

beeld instagram

De Amerikaanse Kashe Quest kan alle Amerikaanse staten op een blinde kaart aanwijzen, leest en rekent als de beste en kan ook nog gebarentaal. En o ja…ze is nog maar twee jaar oud. Daarom mag ze nu lid worden van Mensa, een club voor superslimme mensen.

Eigen beeld

Tess (10) uit Houten houdt van knutselen én van honden. Toen ze een puppy kreeg, maakte ze daar zelf speeltjes voor. Al snel wilden ook alle buurhonden er ook één. En nu heeft ze bestellingen uit heel het land! 

Beeld shutterstock

Herinner jij onze 1-aprilgrap nog? Die ging over rijlessen voor kinderen in een zelfrijdende auto. In Groot-Brittannië gebeurt dat nu echt! Daar kunnen kinderen vanaf tien jaar autorijles volgen. 

Beeld ANP

Goed sportnieuws voor Nederland. De belangrijke wielerwedstrijd De Ronde van Spanje, oftewel de Vuelta, begint volgend jaar in Nederland. De organisatie van maakte bekend dat de wedstrijd begint in Utrecht (provincie en stad) en in Noord-Brabant.

Beeld ANP

Veel woede en verbazing dit weekend over een actie van Belarus. Dat land zette een vliegtuig aan de grond en arresteerde een journalist die daarin zat.

Beeld prehistorisch dorp

Hoera! Na een saaie herfst, winter én lente mogen nu eindelijk de pretparken, dierentuinen én de buitenmusea weer open. Drie tips voor musea waar je iets kunt leren over vroeger. 

Beeld Human

In Wat zou jij doen? denkt een panel van twaalf kinderen uit heel Nederland mee over de dilemma's van leeftijdsgenoten. Wat zouden zij zelf doen in een vergelijkbare situatie? Thomas en Luca (allebei 11) zitten in het panel en geven samen advies in het programma.

Beeld WNF

Natuurbeschermers dachten dat de Bouviers rode franjeaap allang uitgestorven was. Maar dat blijkt niet waar te zijn. De Nederlander Jaap van der Waarde trok het oerwoud van Congo in en maakte het allereerste filmpje ooit van de bijzondere rode aap.

Eigen beeld

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Beeld ANP

Nog heel even geduld en dan mogen er weer een heleboel leuke dingen. Als het een beetje mee zit, mogen volgende week woensdag (19 mei) pretparken en dierentuinen weer open.  Dat vertelde premier Mark Rutte gisteravond tijdens een persconferentie. 

Beeld ANP

Veel geweld deze week in de stad Jeruzalem. Palestijnen protesteren tegen de Israëlische regering en raketten vliegen over en weer. Waar gaat deze ruzie over?

Beeld Rijkswaterstaat

Het was een bijzonder gezicht afgelopen nacht. Een enorme brug voer dwars door Rotterdam. De brug is tweehonderd meter lang, twintig meter breed en meer dan veertig meter hoog.

Beeld AvroTros

De meeste achtstegroepers hebben dit jaar geen musical. Maar het derde seizoen van De Eindmusical gaat wél door. UNITY-zangeres Maud (14) speelt één van de hoofdrollen.

Beeld shutterstock

Dat je met tomaten of radijsjes uit je eigen moestuin iets lekkers kunt maken, weet je natuurlijk allang. Maar je eigen groente oogsten kan nóg makkelijker. Door gewoon onkruid te plukken. Deze recepten maak je van onkruid dat je overal kunt vinden. 

Beeld ANP

Het Dolfinarium in Harderwijk wil acht dolfijnen verkopen aan een pretpark in China. Een heel slecht plan, vindt dierenorganisatie World Animal Protection. 

Beeld Bas Nijboer

‘Schat…er zwemt een kameel in het zwembad!’ Bas Nijboer uit het Brabantse Eersel keek even vreemd op toen hij dinsdagochtend de gordijnen open deed en naar buiten keek.

beeld ministerie van volksgezondheid Mali

De 25-jarige Halima Cisse uit Mali kreeg gisteren niet  één, niet twee, niet drie…maar NEGEN baby’s in één keer. En dat waren er twee meer dan de artsen vooraf op de echo hadden gezien.

Beeld ANP

Het is een spannende week voor ruimtevaartexperts. Een Chinese raket staat op het punt van neerstorten. De grote vraag is alleen: waar gaat-ie vallen? 

Beeld ANP

Altijd al willen vliegen? In Londen opent binnenkort een zwembad waarbij het al zwemmend net is alsof je door de lucht vliegt. Niet geschikt voor zwemmers met hoogtevrees! 

Beeld ANP

In India zorgt corona voor grote problemen. Door een nieuwe variant loopt het aantal besmettingen gigantisch op en er is veel te weinig plek in de ziekenhuizen. Maar hulp is onderweg.

Beeld Otree

Vieze lucht in klaslokalen zorgt bij veel kinderen voor hoofdpijn en prikkende ogen. Drie studenten uit Rotterdam bedachten een plantenbak die de lucht op school een stuk frisser moet maken. 

Beeld ANP

Voetbalclub ADO Den Haag heeft grote geldproblemen. En rapper Boef duidelijk niet. Hij liet deze week op Instagram weten dat hij de club wel wil kopen.

beeld anp

Dit jaar wordt voor het tweede achtereenvolgende jaar een heel gekke Koningsdag. Geen vrijmarkt, geen kermis en geen zwaaiende Máxima en Willem-Alexander die vrolijk door een stad lopen. Des te meer reden om er thuis gewoon wél een feestje van te maken. Dat kan natuurlijk met een gekochte oranje tompouce, maar zelf maken is nóg leuker. Met deze...

Beeld filmdepot

Dit weekend was het weer zo ver. In de Amerikaanse filmstad Los Angeles werden de bekendste filmprijzen van de wereld, de Oscars, weer uitgereikt. Ook de nieuwste Pixar-animatiefilm Soul kreeg twee beeldjes. Maar een groot feest werd het niet. 

Beeld filmdepot
3
Film

Na het succes van de eerste twee Misfit-films is het nu tijd voor derde én laatste. En ook die zit weer vol muziek en vrolijkheid. 

Eigen beeld

Ken je het sprookje over het kleine lelijke eendje dat uitgroeide tot een prachtige zwaan? Zo ongeveer gaat ook het verhaal van Sientje, alleen bleef die gewoon een eend.

Eigen beeld

Ayana uit het Limburgse Simpelveld kan zó goed voetballen dat ze ‘gescout’ is door de Duitse profclub Bayer Leverkusen. Ze mag daar vanaf deze zomer drie jaar komen trainen.

Beeld ANP
Voor ouders

Het voorjaar is definitief losgebarsten en wat is er dan lekkerder dan even met het hele gezin naar buiten? Maar er is een keerzijde aan banjeren door het groen: tekenbeten. Deze week is het de Week van de Teek, een goed moment om even stil te staan bij dit vileine bloedzuigertje.

Eigen beeld

Een Rubik’s Cube oplossen, lastig? Voor Mohamed (12) uit de Amerikaanse stad Detroit niet. Hij lost er met gemak vijfhonderd op een dag op. En van al die kubussen maakt hij ook nog kunst. 

Citotoets

Voor de meeste achtstegroepers is het een spannende dag. Eindelijk die Cito-toets! Hoe zorg je ervoor dat je de zenuwenbibbers de baas blijft? Doe je voordeel met de Kidsweek Cito-tips! 

Beeld ANP

Van raceauto's in Italië tot recordaantallen bijen. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste, leukste en interessantste foto's voor je op een rij.

beeld twitter

Luke Boulton (9) uit Canada heeft deze week een wereldrecord gevestigd. En daar hoefde hij eigenlijk weinig voor te doen. Zijn getrokken melktand blijkt de grootste melktand ter wereld.

Beeld ANP

Staan jouw ouders bij jou langs de kant als je een sportwedstrijd hebt? De vader van professioneel golfer Rory McIlroy slaat in elk geval geen wedstrijd van zijn zoon over. Maar daar werd hij gisteren door zijn zoon voor ‘bedankt’ met een golfbal die keihard tegen zijn been kwam. Foutje!

Eigen beeld

Heel erg goed nieuws voor Jacob (13) en zijn moeder. Ze worden niet uitgezet naar Armenië, maar mogen in Nederland blijven. Dat nieuws hoorden ze vanmiddag.

Beeld Facebook

Een overleden alligator van bijna vier meter lang blijkt heel wat op zijn geweten te hebben. Na zijn dood werden in zijn maag zeker vijf hondenpenningen gevonden. 

beeld youtube

Een vrouw uit de Amerikaanse staat Texas heeft deze week haar nagels geknipt. ‘Dat is toch geen nieuws?’, denk je nu misschien. Maar haar nagels waren wel de allerallerlangste van de wereld.

Beeld shutterstock

Italië heeft zijn pasta, Spanje heeft paella en Engeland fish & chips. Maar Nederland heeft vanaf nu stamppot boerenkool. Dat winterse maaltje is namelijk gekozen tot nationaal gerecht.

Eigen beeld

Wist jij dat sommige musea ook vanuit huis een bezoekje waard zijn? Filmmuseum Eye in Amsterdam deelt in zijn online Thuismuseum filmpjes en workshops voor kinderen. Olivier (12) test wat daar te doen is. 

Beeld Manon Veldhuis

Jacob (13) wordt weggestuurd uit Nederland. Samen met zijn moeder moet hij naar Armenië, een land waar hij nooit is geweest. Maar zijn vrienden laten het er niet bij zitten en komen in actie. 

Beeld ANP

Een Nederlands vrachtschip is op zee in de buurt van Noorwegen in de problemen gekomen. Door het slechte weer kwam er water in het ruim en daardoor kwam het schip scheef te liggen. De bemanningsleden zijn voor de zekerheid al van boord gehaald. 

Beeld Facebook

Sid (6) uit de Britse plaats Walsall was aan het graven in de achtertuin toen hij ineens een gek steentje vond. Het bleek een uniek hoornkoraal van 488 miljoen jaar oud te zijn.

Beeld ANP

Het was vandaag een zware middag voor minister-president Mark Rutte. Hij vertelde de Tweede Kamer dat hij ‘vergeten was’ dat hij belangrijke dingen over politicus Pieter Omtzigt heeft gezegd. Veel Kamerleden zijn daar boos over.

Beeld Ripla-1

Hoe handig zou het zijn als je gewoon helemaal zelf met de auto naar je opa en oma kunt rijden? Of naar school als het hard regent? Nederlandse wetenschappers hebben een elektrische auto ontwikkeld speciaal voor kinderen: de Ripla-I. En ze zoeken testrijders.

Beeld Museums Victoria

Hij is kleiner dan een graankorreltje, komt uit Australië, heeft acht poten en een heel bijzonder gekleurd hoofdje. Omdat hij een beetje op een clownsvis lijkt, werd deze spin vernoemd naar Nemo uit de film Finding Nemo.

Beeld shutterstock

Met Pasen kun je op een heleboel plekken meedoen aan een speurtocht. Coronaproof natuurlijk. Dus vooraf reserveren!

beeld Kaboom

Houd je van animatiefilms, dan is het Kaboom-festival een aanrader. Daar zijn komende week online 333 films uit 53 landen te zien. De meeste zijn voor volwassenen, maar ook voor kinderen is er veel te zien. Festivalprogrammeur Maarten van Gageldonk geeft tips.

Beeld shutterstock

Zon, zee en lekker eten. Wie wil dat nou niet? Maar helaas: corona. Op vakantie naar een Grieks eiland mag voorlopig niet. Behalve voor 189 mensen die binnenkort op proefvakantie mogen. Zij doen mee met een onderzoek naar hoe we straks weer veilig op reis kunnen. En heel veel mensen willen daar wel proefpersoon voor zijn! 

Beeld shutterstock

'Hoi! Hoe is het met jou?’ ‘Prima, wat zie je er goed uit!’ Zo ongeveer moet het videobellen tussen twee groepen chimpansees gaan. Twee chimpanseeverblijven in verschillende dierentuinen in Tsjechië zijn zo met elkaar in contact omdat de apen een beetje eenzaam begonnen te worden. 

Beeld ANP

Van heel veel water in Australië tot blije koeien in de wei. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste, leukste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Beeld Dierenpark Amersfoort

Luiaards staan bekend als dieren die de hele dag op hun kop aan een tak hangen en verder weinig doen. Maar luiaardmoeder Amanka uit Dierenpark Amersfoort is een stuk drukker. Zij heeft deze week haar negende jong gekregen. En dat is een record.

Eigen beeld

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Beeld ANP

Het was vandaag een belangrijke dag. Volwassenen mochten stemmen voor de Tweede Kamer-verkiezingen. En dat ging niet bij iedereen helemaal goed. De verkiezingsdag in vijf foto's.

Beeld Chesterzoo

In de Britse dierentuin Chester Zoo is deze week een girafje geboren. Het langnekje is een Rothschildgiraffe, een zeldzame soort. Het kleintje kwam met een flinke dreun op de wereld. 

Beeld ANP

Drie vingers in de lucht, een gebalde vuist of een plein vol rode schoenen. Op veel plekken op de wereld wordt gedemonstreerd. Actievoerders gebruiken daarbij bijzondere symbolen om hun punt extra duidelijk te maken.

Beeld dierenartsenpraktijk Ypenburg

Wat hebben dokter Van Leeuwen, dokter Kip en dokter Van Osch met elkaar gemeen? Ze hebben alledrie een dierennaam! Heel toevallig dus dat ze ook nog eens alledrie dierenarts zijn. In dezelfde praktijk. Aan de Torenvalklaan. 

Eigen beeld

Al bijna een jaar zamelt Alexander uit het Gelderse Terborg speelgoed in voor kinderen van wie de ouders weinig geld hebben. De dozen staan inmiddels tot aan het plafond. ‘Elke avond testen we een puzzel.’

Beeld ANP

Dikke pech voor Champ en Major, de twee honden van de kersverse Amerikaanse president Joe Biden. De twee Duitse herders wonen nog maar net in het Witte Huis maar ze moeten alweer vertrekken. Eigen schuld, hadden ze zich maar niet moeten misdragen.

Beeld ANP

Zeventig jaar is voor mensen al een hele leeftijd. Maar voor vogels is het echt stokoud. De Amerikaanse albatros Wisdom is met haar zeventig jaar niet alleen de oudste bekende levende vogel in het wild, ze werd deze maand ook nog een keer moeder! 

Beeld NPR

In Van vader naar moeder rijdt Tatum Dagelet elke aflevering een kind van gescheiden ouders van vader naar moeder of andersom. Nieuw dit seizoen zijn kinderen met bekende gescheiden ouders. Zoals Anna (11), de dochter van 24Kitchen-kok Roberta Pagnier. 

Eigen beeld

Nog bijna twee weken en dan zijn er in Nederland verkiezingen. Alleen volwassenen mogen dan stemmen. Best stom, vindt Vera (7) uit Haarlem. Zij belde deze week met een Tweede Kamerlid om het daar eens over te hebben. 

Beeld Apenheul

Beschuit met muisjes in Apeldoorn! In dierenpark Apenheul is een gorilla geboren. Dat is altijd al bijzonder, maar dit is ook nog eens de vijftigste baby-gorilla sinds de opening van het park ruim 45 jaar geleden.

beeld Neel Veterinary Hospital

Skipper eet, plast en poep net als elke andere pup. Toch is ze hartstikke bijzonder. Het hondje uit de Verenigde Staten werd geboren met zes pootjes en twee staarten.

Beeld ANP

Het was een heftig weekje voor zangeres Lady Gaga en haar drie honden Koji, Gustav en Asia. Dieven vielen haar hondenuitlater aan en stalen twee van de drie honden. Gelukkig zijn ze weer terecht. Maar helemaal een happy end is het nog niet want de uitlater ligt nog in het ziekenhuis. 

Beeld filmdepot

Tijdens de Internationale Dag van de Wilde Dieren op 3 maart kun je helaas niet op safari. En ook een dierentuinbezoek zit er niet in. Maar wilde dieren kun je ook gewoon in huis halen! Met deze vijf natuurfilms zit je zeker goed.

Beeld GaiaZOO

De verzorgers van GaiaZOO in Limburg pinkten gisteren even een traantje weg toen ze een enorme verhuiswagen uitzwaaiden. In die vrachtwagen zaten twee joekels van muskusossen.

Beeld Natuurhistorisch museum Stockholm

Twee Zweedse geologen hebben in de buurt van de hoofdstad Stockholm een meteoriet gevonden van bijna veertien kilo. Dat is ongeveer net zo zwaar als een gemiddelde peuter. 

beeld youtube

Dobber jij in de zomer ook weleens lekker met een roeibootje op een plas of in een meertje? De Britse Jasmine Harrison (21)  pakte het een stuk serieuzer aan. Zij roeide in haar eentje gewoon de Atlantische Oceaan over. Daar deed ze zeventig dagen, drie uur en 48 minuten over.

Beeld ANP

Van heerlijk lenteweer in ons land tot een tennisrecord in Australië. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

beeld instagram

Het is al een paar dagen flink bibberen in de Amerikaanse staat Texas. Het is er bijna nooit zo koud als nu en dat is niet alleen wennen voor mensen, maar ook voor dieren. Zo hebben dierenbeschermers duizenden en duizenden door kou verstijfde schildpadden uit de zee gehaald.

Beeld ANP

De vulkaan Etna op het Italiaanse eiland Sicilië is voor de tweede keer deze maand uitgebarsten. De Etna barst ieder jaar wel een paar keer uit dus heel bijzonder is dat niet. Maar deze keer was de uitbarsting wel zo heftig dat het vliegveld voor de zekerheid dicht moest.

Beeld shutterstock

Jeff Bezos, de baas van Amazon, is weer de rijkste man op aarde. Dat was hij al eerder maar vorig jaar haalde Elon Musk hem in. Maar omdat het minder goed gaat met Tesla, het bedrijf van Musk, is nu Bezos weer de winnaar.

Beeld Sadie Swicker

Een hond met maar twee poten en een staart die aan zijn kop vastzit? Een Amerikaanse fotografe maakte een foto van haar hond die vreselijk mislukte. En die daarom juist heel grappig werd.

foto pixabay

Sneeuw! Is het bij jou al wit buiten? De hoogste tijd voor een sneeuwballengevecht of race met je slee. Wat weet jij eigenlijk van die dwarrelende witte vlokken? Vijf sneeuwfeitjes op een rijtje.

Beeld ANP

Van lege straten door de avondklok tot prikken voor jongeren in Israel. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste, leukste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Beeld ANP

Ding dong! ‘Ik heb hier een pakje voor u.’ Klinkt dat bekend? Dikke kans dat ook bij jou thuis regelmatig wordt aangebeld door een pakketbezorger. Nog nooit werden er zoveel pakketjes verstuurd als in 2020.

Beeld ANP

Hij is nog maar een dag de nieuwe president van de Verenigde Staten, maar hij is meteen al heel erg druk. Joe Biden had na de ceremonie van gisteren geen tijd om uit te puffen of na te genieten. Hij moest meteen aan het werk. 

Eigen beeld

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Beeld shutterstock
Voor ouders

Op school gaat in deze coronatijd alles anders dan anders. Ook het 10-minutengesprek gaat even via Teams, Meet of Zoom. Wat nog hetzelfde is, is dat dat gesprek bij veel ouders voor stress en frustratie zorgt. De hoeveelheid informatie is vaak overrompelend en achteraf bedenk je je dat je toch weer niet de juiste vragen hebt gesteld. Zes tips...

Beeld ANP

Nederland krijgt vanaf zaterdag of zondag een avondklok. Tussen half 9 's avonds en half 5 's ochtends mag dan niemand meer naar buiten. Dat maakte minister-president Mark Rutte vanmiddag bekend tijdens een persconferentie.

Beeld shutterstock

Bye bye Donald Trump, hello Joe Biden! Vandaag krijgen de Verenigde Staten een nieuwe president: Joe Biden! Deze dingen moet je weten over de nieuwe bewoner van het Witte Huis.

beeld instagram

Een serveerster heeft in de Amerikaanse staat Florida een 11-jarige jongen op een heel slimme manier geholpen. Toen de jongen met zijn familie haar restaurant bezocht, zag ze dat hij allemaal schrammen en blauwe plekken had. Achter de rug van zijn ouders om vroeg ze het kind hem via een briefje of hij hulp nodig had. Toen hij knikte, belde ze...

Beeld shutterstock

Het vandaag Blue Monday. Op de derde maandag van januari zijn mensen volgens wetenschappers extra somber. Goede voornemens zijn vaak al gesneuveld, de dagen zijn nog donker en het duurt nog lang voor er weer een vakantie of feestdag aan komt. Dit jaar is Blue Monday misschien nog wel extra zwaar vanwege de lockdown waar veel...

Beeld shutterstock

Olivia Rodrigo is nog maar zeventien jaar oud, maar ze breekt sinds een paar dagen alle records op Spotify. Het allereerste nummer van de zangeres/actrice was in de Verenigde Staten op de eerste dag meteen het meest gestreamde liedje op één dag ooit. 

Beeld shutterstock

Als jij op TikTok zit, heb je het misschien al gemerkt. Sinds gisteren staat ineens je account op privé en kunnen alleen je vrienden je TikToks zien. Dat komt omdat de app veel gaat strenger kijken naar de leeftijd van gebruikers. 

Tips verveling lockdown
voor ouders

Scholen, restaurants, winkels en bioscopen blijven nog dicht en de regering maakt zich grote zorgen over de Britse variant van het virus. Het was geen vrolijk nieuws dat minister-president Rutte deze week te melden had. Niet alleen volwassenen slaakten na de persconferentie van dinsdag een diepe zucht, ook voor kinderen is het een lastige tijd...

Beeld shutterstock

De lockdown in Nederland gaat waarschijnlijk drie weken langer duren. De strenge corona-regels zouden tot 19 januari gelden, maar dat wordt nu de tweede week van februari. Basisscholen mogen misschien wel weer eerder open.

Beeld ANP

Van heel veel sneeuw in Spanje tot verdrietig nieuws uit Indonesië. Dit weekend is er weer van alles gebeurd in de wereld! Kidsweek zet de vijf mooiste, leukste en interessantste foto's voor je op een rijtje:

Beeld shutterstock

Jack Ma, de baas van AliExpress, is al weken spoorloos. De multimiljardair had kritiek op de Chinese regering en is sinds die tijd niet meer in het openbaar gezien. Veel mensen denken dat hij nu onderduikt omdat hij bang is dat hij anders naar de gevangenis moet.

Beeld Noah's Ark

Een enorme dierentuin waar álle bedreigde diersoorten van de wereld bij elkaar wonen. Het liefst van elke soort twee om te voorkomen dat de dieren uitsterven. Dat is het plan van de Brits/Zuid-Afrikaanse natuurbeschermers Hein Prinsloo en Richard Curson.

Beeld ANP

Boze aanhangers van president Trump hebben gisteravond in de Amerikaanse hoofdstad Washington het Capitool bestormd. Dat is zoiets als de Tweede Kamer en dus één van de belangrijkste gebouwen van de Verenigde Staten.

Beeld ANP

Veel mensen kijken al er al maanden naar uit: het coronavaccin. In Nederland was het vanochtend eindelijk zo ver. Verpleeghuismedewerkster Sanna Elkadiri (op de foto) kreeg in Veghel als allereerste een prik. Maar wanneer is het prikken klaar? En waarom krijg jij ’m niet? 

Beeld shutterstock

Iets doen wat helemaal niet mag en dan nog geld krijgen ook. Dat gebeurde bij een groep jongeren in de Friese plaats Joure. Zij veroorzaakten op oudejaarsavond veel schade met een carbidkanon. Maar omdat ze zich eerlijk bij de politie meldden, geven veel mensen nu geld.

Wat vind jij?

beeld instagram

De dakloze Keith Walker (53) uit de Amerikaanse stad Atlanta heeft vorige week met gevaar voor eigen leven alle katten en honden uit een brandend asiel gered. 

beeld instagram
filmpje

In de Schotse hoofdstad Edinburgh is het normaal rond de jaarwisseling drie dagen groot feest, maar dat kon door corona dit jaar niet doorgaan. Daarom bedachten ze iets anders: een spectaculaire show met meer dan honderd drones.

Beeld ANP

Ingestorte kerken, afgebrokkelde huizen en scheuren in de wegen: Een zware aardbeving heeft gisteren in Kroatië voor veel schade gezorgd. Zeker vijf mensen zijn omgekomen en tientallen mensen moesten naar het ziekenhuis.

Beeld shutterstock

Archeologen hebben in het Aziatische land Myanmar een bloem van 100 miljoen jaar oud gevonden. Het piepkleine bloemje is bewaard gebleven in een doorzichtig stuk steen. Daardoor zijn alle blaadjes nog heel goed te zien.

beeld twitter

Een witte kerst kan dit jaar niet meer, maar in het noordoosten van de provincie Groningen zijn de straten toch wit. Het eerste laagje sneeuw van deze winter is daar vannacht gevallen.

Beeld shutterstock

Goed nieuws voor de duizenden pinguïns, zeehonden en albatrossen op het eiland Zuid-Georgië op de Zuidpool. De enorme ijsschots die hun kant op drijft, is in stukken gebroken en is daardoor niet meer  gevaarlijk.

beeld instagram

Een parelhoen, een soort kip, heeft de dierenambulance van Zaandam afgelopen jaar flink grijze haren bezorgd. Bijna elke dag moesten ze uitrukken voor het dier, maar het liet zich niet vangen.

foto facebook

Heb jij in deze gekke corona-kersttijd behoefte aan een extra knuffel? Dan kun je bij Antoinet van Zon in Deventer terecht. Zij heeft sinds deze week een knuffelboom in haar tuin waar iedereen die het maar wil een exemplaar uit mag halen.

beeld instagram

Cael (12) uit de Britse stad Manchester had wel weer eens zin in iets leuks in deze saaie coronatijd. Dus organiseerde hij een stiekem feest op de wc op school. Toen leraren dat ontdekten, moest hij zijn dj-spullen inleveren.

Beeld ANP

Sinds afgelopen nacht is het bijna onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk  naar andere Europese landen te reizen. Vliegtuigen mogen niet meer vliegen en ook treinen, auto's en veerboten niet meer welkom. Veel mensen zitten vast. Dat komt door een nieuwe, superbesmettelijke, soort van het coronavirus. Hoe zit dat?

Beeld shutterstock

Als het aan de politieke partij CDA ligt, laten alle kerken in Nederland op oudejaarsavond hun klokken om twaalf uur ’s nachts klingelen en beieren. Dat zou volgens de partij een heel mooie vervanging zijn van vuurwerk. Want dat is dit jaar verboden.

beeld instagram

Derek Prue (8) uit Canada heeft een grote wijnvlek op zijn borst. En daar is hij niet blij mee. Hij schaamde zich er zelfs voor. Dat was voor zijn vader Derek Prue Sr. reden voor een bijzondere actie. Hij liet net zo’n vlek op zijn borst tatoeëren.

Beeld ANP

Joe Biden heeft de Amerikaanse presidentsverkiezingen gewonnen. Alle vijftig staten hebben de uitslag doorgegeven. Toch legt president Donald Trump zich er nog steeds niet bij neer. Wat weetjes over hoe het er nu voor staat in de Verenigde Staten.

beeld instagram

Merry X-Mas and a happy 2021. Die tekst zie je veel op kerstkaarten en soms ook op kerstballen. Maar op koeien? Bij boer Leon Keijzer uit Vriezenveen wel. Hij liet de speciale kerstwens in de vacht van zijn koeien scheren.

Beeld ANP

Vanaf morgen gaan alle scholen dicht. Winkels die niet heel erg nodig zijn moeten vanaf vandaag al sluiten. Dat vertelde minister-president Rutte gisteravond in een belangrijke toespraak. 

Beeld shutterstock

Beton, staal, plastic…alle door mensen gemaakte dingen zijn zwaarder dan alle planten, dieren en bacteriën bij elkaar. Dat rekenden Israëlische wetenschappers uit.

Beeld ANP

Een raket van ruimtevaart-bedrijf SpaceX is tijdens een testvlucht ontploft. Gelukkig zaten er geen mensen in.

Beeld shutterstock

Het klinkt als de titel van een verhaaltje van het beroemde kleuterduo, maar dit is écht waar: Jip en Janneke zijn zoek! Niemand weet waar hun beeld gebleven is.

Beeld ANP

Dikke kans dat ook bij jou thuis gisteravond om 19 uur iedereen even stil moest zijn. Tijdens de persconferentie vertelden premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge over de coronamaatregelen. Ze hadden geen goed nieuws.

beeld youtube

Hond Lola uit de Amerikaanse staat Michigan raakte drie jaar geleden vermist tijden een bezoek aan Chicago. Haar baasjes zochten en zochten en zochten, maar de speurtocht naar Lola leek vergeefs. Tot afgelopen weekend.

Beeld ANP

Er is er een jarig hoera, hoera! Prinses Amalia, de oudste dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima, wordt vandaag zeventien jaar. Maar een heel groot feest wordt het niet, want ook een prinses moet zich aan de corona-regels houden

Beeld shutterstock

Vliegtuigen in Australië hebben veel last van wespen. De insecten bouwen hun nesten graag in vliegtuigonderdelen. En dat is soms hartstikke gevaarlijk.

Beeld pixabay

Een bijzondere vondst in Thailand deze week. Daar werd een walvisskelet gevonden dat waarschijnlijk tussen de drie- en vijfduizend jaar oud is.

Beeld Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Beeld ANP

Meer dan 550 bewoners van het Indonesische eiland Java moesten vandaag hun huis uit nadat de vulkaan Semeru uitbarstte. De vuurberg in het oosten van het eiland stoot gloeiend hete gassen uit en werpt lava de lucht in.

Beeld ANP

Iedereen vanaf 13 jaar moet vanaf vandaag verplicht een mondkapje op in openbare ruimtes. Wie dat niet doet, kan een boete krijgen van 95 euro.

 

Eigen beeld

Julieta (15) woont op Curaçao en is dol op zwemmen en duiken. Omdat ze zo van de zee houdt, vindt ze het extra erg dat ze daar zoveel plastic in te vinden is. In haar vrije tijd helpt ze mee om dat op te ruimen en redt ze schildpadden. Over haar kun je zondag op televisie een mini-documentaire zien: Julieta & de schildpadden in de...

Beeld Dierenpark Amersfoort

Dierenpark Amersfoort wil een herdenkingsplek gaan inrichten voor de chimpansees Mike en Karibuna. Die twee werden twee weken geleden doodgeschoten nadat ze waren ontsnapt. 

Beeld Vogue

Zanger Harry Styles staat als eerste man ooit op de voorpagina van het decembernummer van Vogue. In de 127 jaar dat het Amerikaanse tijdschrift bestaat, stond er nog nooit eerder een man alleen op de cover.

beeld instagram

Een kaartje van opa en oma. Nog eentje van een verre tante. Daarmee hebben de meeste kinderen het met verjaardagskaarten wel gehad. Maar bij de Britse Oscar Jealous moest de postbode flink sjouwen. Hij kreeg voor zijn negende verjaardag meer dan vijfhonderd kaarten en een heleboel cadeautjes van wildvreemden.

Beeld ANP

In plaats van minder, werden er afgelopen jaar juist méér proeven met dieren gedaan. In totaal zijn in Nederland bijna 449.000 testen gedaan met dieren als muizen, apen, honden en schapen. Dat is ook een klein beetje de schuld van corona.

Beeld Dierenpark Amersfoort

Goed babynieuws uit Dierenpark Amersfoort. Vanochtend is olifant Kina daar bevallen van een klein reusje. Meestal bevallen olifanten middenin de nacht, maar dit olifantje floepte om 10 uur in de ochtend tevoorschijn.

beeld flickr

Rood, geel, blauw, groen… Iedereen die dat had gewild, kon afgelopen tijd de kleuren van de Rotterdamse Erasmusbrug aanpassen. Het computersysteem waarmee de kleurenlampen bediend worden, was niet beveiligd. Dat ontdekte een journalist van RTL Nieuws.

beeld instagram

En het is….eindelijk een meisje! Een Amerikaanse stel met veertien zonen heeft nu een dochter gekregen. Bijna dertig jaar na hun eerste kind werd deze week Maggie Jayne geboren. En dat is best even wennen.

Beeld Blijdorp

Blauwe muisjes in de Rotterdamse Diergaarde Blijdorp. Neushoornmoeder Naima is daar zondagavond laat bevallen van een klein zwart neushoorn-mannetje. 

Beeld ANP

Het Witte Huis krijgt in januari een nieuwe bewoner. Na een paar spannende dagen won Joe Biden de verkiezingen. Maar Donald Trump legt zich daar niet zomaar bij neer. Hij stapt vandaag naar de rechter.

beeld instagram

Verdrietig nieuws over de enorme schildpad die een paar weken geleden rondzwom in de Oosterschelde. Het dier is dood aangespoeld in Denemarken.

Beeld pixabay

Een bank in Milaan is deze week op een bijzondere manier overvallen. De bankrovers kwamen via het riool het gebouw in en weer uit. De overvallers zijn nog spoorloos.

Beeld ANP

Het is vandaag een spannende dag in de Verenigde Staten. Mag president Trump nog vier jaar in het Witte Huis blijven, of gaat Biden de verkiezingen winnen? Een paar weetjes zodat je deze belangrijke verkiezingsdag extra goed kunt volgen.

beeld instagram

Dou Dou uit China is het beste bewijs voor hoe trouw honden aan hun baasjes kunnen zijn. Dou Dou wandelde dik 37 kilometer terug naar huis nadat zijn eigenaren hem per ongeluk bij een tankstation achterlieten.

Eigen beeld

De eigenaren van de enorme sporenschildpad Sparkplug hebben een paar bange dagen beleefd. Het dier van meer dan negentig kilo ontsnapte uit zijn ren in de Amerikaanse staat Alabama en werd bijna 50 kilometer verderop gevonden. 

Beeld ANP

Vernietigde oogsten, hongerige boeren en miljarden euro’s schade. Enorme zwermen sprinkhanen veroorzaken al jaren veel ellende in Afrika en het zuidwesten van Azië. Elf studenten van de universiteit van Delft denken nu een oplossing te hebben. ‘We willen virussen loslaten op de vraatzuchtige insecten.’ 

Eigen beeld

Als je oma in een ander land woont en er door corona even geen vliegtuigen gaan, moet je iets anders verzinnen om haar toch te zien. Romeo (10) uit de Zuid-Italiaanse stad Palermo besloot te gaan wandelen. 

beeld instagram

De 24-jarige klusjesman Marcus Rügge uit het Duitse Bielefeld vond tijdens een reparatie op een zolder iets heel bijzonders. Op een al jaren niet gebruikte vliering zag hij een paar houten kisten staan bedekt met een dikke laag stof. In de kisten zaten twee grote blikken vol gedroogde frietjes.

beeld instagram

Honderden vogelliefhebbers stapten afgelopen weekend op de boot naar Texel. Ze hadden gehoord dat op een begraafplaats op het Waddeneiland een Amerikaanse zwartkopzanger was neergestreken. Het was de eerste keer dat die zangvogel in Nederland was ontdekt.

Beeld ANP

Billie Eilish gaf dit weekend een heel groot online optreden. Ze zong niet alleen maar ze had het ook over de klimaatverandering en ze riep haar Amerikaanse kijkers op om volgende week te gaan stemmen. Liefst tégen Trump.

Beeld filmdepot
4
Film

Niet alleen kinderen kunnen elkaar flink pesten. In De Magische Poort zie je dat er ook diep in de zee zwemmen gemeneriken rondzwemmen. 

Eigen beeld

Als je nog geen 13 jaar bent, hoef je nog geen mondkapje op. Maar sommige mondkapjes zijn zó speciaal dat ze bijna een attractie zijn. Wat dacht je van dit mondkapje dat naar spek ruikt?

Beeld ANP

Mark Rutte (53) is vandaag precies tien jaar minister-president van Nederland. De laatste tijd is hij vooral in het nieuws als hij met een somber gezicht nieuwe coronamaatregelen bekend maakt. Maar Rutte doet nog veel meer dan alleen regeren. Wist je deze tien dingen ook al over hem?

Beeld anp

Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen het corona-virus krijgen. Afgelopen tijd werd het virus ontdekt bij flink wat katten, honden, konijnen en andere dieren. Moeten we nu bang worden van onze huisdieren? 

Beeld De Schooltuin

Amsterdamse kinderen uit groep 7 en 8 hebben geluk. Een jaar lang krijgen zij een ochtend of middag per week buiten les in een grote schooltuin. De film De Schooltuin laat zien hoeveel er zelfs middenin de stad aan natuur te beleven valt. 

beeld instagram

Het Amerikaanse leger experimenteert met brillen voor honden. Niet omdat ze slecht zien, maar om hun bazen mee te laten kijken tijdens een missie. Hij zijn namelijk speciale brillen met een camera en een luidspreker er in.

Beeld ANP

‘Als de regering vluchtelingen in de kou laat staan, dan gaan we ze zelf halen’. Actiegroep We Gaan Ze Halen wilde deze week een vliegtuig vol vluchtelingen uit Griekenland naar Nederland brengen. Maar dat liep anders. 

Beeld ANP

De buik van beer 747 is zo bol dat hij bijna uit zijn bruine berenvel barst. En dat is precies zoals het moet zijn tijdens de jaarlijkse Dikkeberenwedstrijd in het Katmai Nationale Park in het zuidwesten van Alaska.

Coronaproof herfstuitjes
Voor ouders

Nog een paar dagen en dan zijn de kinderen wéér een week thuis. En helaas gooit ook deze herfstvakantie het coronavirus roet in het eten. Veel activiteiten gaan niet door en zelfs een paar dagen bij opa en oma logeren is even geen vanzelfsprekendheid. Hoe kom je komende week toch een beetje leuk door?  Een paar tips voor coronaproof uitjes.

beeld instagram

Het speciale extra seizoen met oud-kandidaten is nog in volle gang, maar gisteren werd bekend dat er toch nóg een nieuw seizoen van Wie is de Mol komt. Dat was nog niet zeker omdat de opnames door het coronavirus lastig waren.

Beeld ANP

Overvolle treinstations en lange rijen in pretparken. In China trekken honderdduizenden mensen er deze week op uit. En dat is nieuw na maanden van corona-quarantaine. 

Beeld ANP

Zangeres Famke Louise gaat zelf mondkapjes ontwerpen en verkopen. De opbrengst gaat naar een goed doel. Ook wil ze samen met arts Diederik Gommers jongeren informatie gaan geven over het corona-virus. Dat vertelde ze gisteravond in het tv-programma Jinek.

beeld instagram

Het baby-olifantje Khanyisa werd een paar maanden geleden gewond en helemaal alleen gevonden in Zuid-Afrika. Het dier ging naar een olifantenopvang, dat hem bij een nieuwe kudde plaatste. En dat gaat goed.

beeld instagram

Schildpadden die geld ophalen voor een goed doel? Dat klinkt niet logisch, maar de schildpadden Freek en Corrie van Nicolette van Dam (36) en Bas Smit (38) zijn daar hard mee bezig. Hun eieren zorgen voor heel veel geld voor het Prinses Máxima Centrum, waar kinderen met kanker behandeld worden.

Beeld ANP

Kiezen de Amerikanen bij de verkiezingen op 3 november nóg een keer voor Donald Trump of wordt zijn tegenstander Joe Biden de nieuwe president? De strijd tussen die twee is in elk geval volop losgebarsten. Gisteren was het eerste debat en dat werd een chaotische scheldpartij.

Beeld pixabay

Je winterjas hangt waarschijnlijk nog diep in de kast. Sinterklaas zit nog in Spanje. En sneeuw, kransjes en versierde bomen lijken nog helemáál ver weg. Toch kun je vanaf vandaag al helemaal in de kerstsfeer komen. De speciale kerstmuziekzender van Sky Radio is namelijk al begonnen met uitzenden.

Kerstliedjes in september

beeld flickr

Niet teveel bezoek, geen ouders meer langs de lijn en restaurants die vroeg dicht moeten. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten maandagavond een aantal nieuwe, strengere coronaregels bekend. Dat is nodig omdat er afgelopen weken weer meer mensen besmet raakten met het virus.

Beeld ANP

Precies om half tien morgenochtend moet je even goed je oren spitsen. In het hele land luiden kerkklokken dan acht minuten en twintig seconden lang voor vluchtelingkinderen.

beeld aspark

Een bedrijf uit Japan heeft een nieuwe supersnelle auto ontwikkeld. De Aspark owl breekt alle snelheidsrecords en is ook nog eens elektrisch. Deze zeven dingen maken de superauto zo speciaal.

Beeld dierenambulance

Het zal je gebeuren. Je neemt je katten mee op een vliegreis en hoog in de lucht ontdek je dat één van hen foetsie is. Dat overkwam deze week een Amerikaanse vrouw op het Nederlandse vliegveld Schiphol.

beeld instagram

Famke Louise heeft de video met #ikdoenietmeermee van haar Instagram gehaald. Ze zegt dat het nooit haar bedoeling was dat mensen zich niet meer aan de coronaregels zouden houden. Ook andere bekende Nederlanders zoals Bizzey, rapper Gers Pardoel en zanger Thomas Berge hebben de video verwijderd.

beeld instagram

Dikke kans dat je de hashtag #ikdoenietmeermee vandaag al ergens voorbij hebt zien komen. Artiesten als Famke Louise, Tim Douwsma en Bizzey gebruikten hem omdat ze meer dan genoeg hebben van de coronaregels van de regering.

beeld

Woedend was Sena (13, rechts op de foto) uit Utrecht toen ze hoorde over George Floyd, de zwarte Amerikaan die werd gedood door de politie. Samen met haar vriendin Carla (12) besloot ze in actie te komen tegen racisme. En daarmee wonnen ze vandaag de Nationale Kinderprijs. 

Beeld ANP

Geen rijtoer, geen zwaaiende koning in een koets en geen balkonscène. Maar wél net als anders hoedjes en een koffertje met geldplannen. Door corona is Prinsjesdag dit jaar heel anders dan anders.

Floris

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2020? Wordt het damhert Floris?

Boef foto ANP

Rapper Boef heeft een grote prijs gewonnen. Voor zijn tweede studioalbum Allemaal Een Droom won hij de FunX Music Award. Hij krijgt ook de prijs voor de beste rapper. Zijn reactie was natuurlijk: ‘Het is gewoon Boef, man!’

Beeld stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Stunt

Heb je de animatiefilm Up gezien? Daarin hangt iemand zijn huis aan een enorme tros ballonnen en vliegt er mee de lucht in. Dat leek de Amerikaanse stuntman David Blaine ook wel wat. Deze week liet hij zich door ballonnen de lucht in hijsen.

joey

Medewerkers van het Amerikaanse Marine Mammal Rescue Center vonden twee maanden geleden een piepklein otterweesje. Ze noemden hem Joey en werden op slag verliefd. Ze richtten een camera op hem en veel mensen leven nu met hem mee.

Nandi

Nandi uit Groot-Brittannië heeft één grote hobby: drummen. En daar is ze heel erg goed in. Ze daagde daarom één van de bekendste drummer van de wereld uit voor een battle. ‘Toen hij de uitdaging aannam, maakte ik een heel wilde dans door mijn kamer.’ 

vuurtoren

Welke vuurtoren hierboven vind jij mooier? De linker of de rechter? De vuurtoren in het Zeeuwse Nieuw-Haamstede is toe aan een schilderbeurt. Maar in plaats van de traditionele kleuren rood en wit, heeft Rijkswaterstaat bedacht dat de vuurtoren bruin met wit moet worden. Bewoners van het dorp vinden dat een stom plan.

eerste schoolweek

Snik, snik, in het noorden van het land is de grote vakantie bijna weer voorbij. Vanaf maandag beginnen daar de scholen weer.

Fabrizio

Woon je in een vakantieland, dan is het in de zomer vaak extra druk. Maar hoe is dat nu zoveel mensen thuisblijven? Kinderen die in het buitenland wonen, vertellen het je deze zomer. Deze week: Fabrizio (9).

beeld AFP

Verdrietig nieuws uit de Libanese hoofdstad Beiroet. Bij een enorme explosie in de haven zijn dinsdag zeker 137 mensen om het leven gekomen en meer dan vijfduizend mensen gewond geraakt. 

Beeld ANP

Drie vermiste schipbreukelingen zijn gered van een onbewoond eiland. Ze hadden heel groot  'SOS' in het zand geschreven. Twee vliegtuigen zagen dit en regelden hulp. 

Beeld Facebook

Wat doe je het liefst als het overdag snikheet is? Afkoelen in een zwembad natuurlijk. Niet alleen mensen denken daar zo over. In de Verenigde Staten werd een zwarte beer betrapt die heerlijk lag te chillen in een kinderzwembadje.

beeld mierenboerderij

Heb jij een hond, kat of cavia als huisdier? Sááí! Steeds meer mensen kiezen voor een mierenkolonie. En dan niet die kleine, brutale kruipers die het jamspoor op het aanrecht volgen, maar mieren in een speciale glazen bak om naar te kijken.

Beeld pixabay

Voetbal of hockey jij op kunstgras? Dan weet je dat dat in de zomer bloedheet kan worden. In Amsterdam hebben ze nu test gedaan met een regenwateropslag die het kunstgras moet koelen. En dat werkt!

Beeld anp

De kok van een deftig restaurant in de stad Akron, in de Amerikaanse staat Ohio, stond even vreemd te kijken toen hij in een emmer met kreeften ineens een blauw exemplaar aantrof.

Beeld ANP

Op unieke camerabeelden uit Thailand zijn voor het eerst in dik vier jaar weer tijgers te zien. Dat is bijzonder omdat de dieren met uitsterven worden bedreigd. In Thailand leven nog zo'n 160 wilde tijgers.

beeld anp

In de stad Mekka in Saoedi-Arabië begint vandaag de hadj. Dat is een belangrijke tocht voor moslims. Maar door corona gaat die dit jaar helemaal anders dan anders.

Beeld Burgers'zoo

Bezoekers van de dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem hadden maandagavond geluk. Vlak voor hun ogen beviel een leeuwin van twee welpjes. Ze lag direct achter het glas van het verblijf dus de toeschouwes konden de bevalling heel duidelijk zien.

Beeld wiki

Rozen zijn van veel mensen de lievelingsbloemen. Dat op veel plekken in het wild nu volop rozen bloeien is dus goed nieuws zou je zeggen. Maar volgens Staatsbosbeheer gaat het té goed met de soort 'veelbloemige roos'. En dus moet de geurende woekeraar weggehaald worden. 

widm2020

Goed nieuws voor fans van Wie is de Mol?. In september begint een nieuw, extra seizoen van het programma. Het programma bestaat twintig jaar en daarom is deze editie extra speciaal. In het nieuwe seizoen mogen sommige deelnemers van vorige seizoenen nog een keer meedoen.

Beeld ANP

Het Argentijnse tijdschrift Caras zegt sorry voor een artikel over prinses Amalia. Het tijdschrift zette vorige week een foto van de kroonprinses op de voorpagina met de tekst: ‘Trots laat ze haar grote maat zien'. Veel mensen vonden dat erg onaardig.

Kraantje Pappie

Hiphop-artiest Kraantje Pappie gaat blokfluitjongen Regilio (10) helpen. Regilio fluit graag in de winkelstraat van zijn woonplaats Enkhuizen. Deze week kwam hij in het nieuws omdat hij daar werd weggestuurd.

Beeld filmdepot
4
Film

Als je vader zijn baan verliest, je moeder zwanger is en je net verhuisd bent, kun je wel wat troostknuffels gebruiken. En wie kan die beter geven dan een trouwe hond?

Beeld Lydia

Een piepklein apparaatje dat waarschuwt als het in een stilstaande auto te warm wordt. Met die uitvinding won de Amerikaanse Lydia een prijs van 12.000 dollar.

Beeld pixabay

De politie stond afgelopen week even vreemd te kijken. Tijdens een achtervolging in de buurt van Breukelen gooide een man ineens iets uit het autoraam. Het bleek een tas met daarin een half miljoen euro te zijn!

Beeld ANP

Duizenden boze boeren protesteren vandaag bij het RIVM in Bilthoven. Maar anders dan bij andere protesten kwamen ze niet op de trekker, maar met de auto. 

beeld ANP

Vergaderen, vergaderen en nog eens vergaderen. De leiders van de 27 landen van de Europese Unie (EU) zijn vier dagen bijna dag en nacht aan het praten en aan het ruzieën geweest. Het belangrijkste onderwerp: geld voor landen die het zwaar hebben door corona.

Beeld ANP

Een Nederlandse legerhelikopter is zondag bij het eiland Aruba in zee neergestort. Twee militairen, een man en een vrouw, hebben dat ongeluk niet overleefd.

Beeld The Met Station

De Britse weerdienst dacht dat het afgelopen vrijdag keihard zou gaan regenen. Dat was namelijk duidelijk te zien op de buienradar. Maar het bleef kurkdroog. De zogenaamde regenwolken bleken enorme zwermen vliegende mieren.

Beeld anp

De Twitter-accounts van een flink aantal Amerikaanse beroemdheden zijn door hackers misbruikt om mensen op te lichten. De computercriminelen plaatsten namens de bekende mensen oproepen om geld te geven.

Beeld NS

Fffffffffffffft! Vertrekken maar! Een conducteur kan niet zonder twee dingen: een apparaat om kaartjes te controleren en een fluitje. Dat laatste is alleen niet coronaproof. Daarom krijgen conducteurs nu een elektronisch fluitje.

Beeld anp

Het Franse modehuis Dior heeft een bijzondere manier gevonden om in deze coronatijd toch de aandacht te trekken. Het luxe modemerk maakte zijn nieuwe wintercollectie op poppenformaat.

Beeld Warner
4
Film

Scoob! draait om de vriendschap tussen de eenzame Shaggy en de klunzige Duitse Dog Scooby Doo. De twee spelen al vijftig jaar een hoofdrol in een populaire tekenfilmserie, maar hebben nu ook hun eigen lange animatiefilm. 

Foto: Shutterstock

Na dit rare corona-schooljaar snak je misschien naar een normale zomervakantie. Nou, vergeet het maar! Ook deze grote vakantie is alles nog een beetje anders dan anders. 

beeld twitter

Vrouw en koe zingen samen een liedje

Dat koeien heel hard ‘BOE’ kunnen roepen is bekend, maar soms kunnen ze ook zingen. Een filmpje van een koe die samen met haar bazin een liedje loeit, vertederde deze week veel mensen.

Beeld kickstarter

Hoe ruikt het in de ruimte? Dikke kans dat je daar nog nooit over hebt nagedacht. Maar volgens astronauten heeft de ruimte een heel speciaal geurtje. En dat is nu in een flesje te koop. 

Beeld pixabay

‘Zeg zwaluw, hoe doe je dat vliegen eigenlijk?’ Het klinkt misschien gek, maar Staatsbosbeheer - de organisatie die de baas is over de Nederlandse bossen - gaat dieren interviewen over hun leven.

Beeld pixabay

Eén hondenjaar is hetzelfde als zeven mensenjaren, hoor je vaak zeggen. Is jouw Diesel zes, dan is hij in mensenjaren dus 42 jaar. En Tommy van twee is dus eigenlijk veertien. Maar van dat sommetje klopt helemaal niets, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. 

Beeld ANP

President Bolsonaro van Brazilië heeft corona. En dat is opvallend omdat hij juist erg tegen strenge coronaregels is. Hij maakte het nieuws gisteren zelf bekend.

Beeld eredivisie

Voetballers in de eredivisie trappen komend seizoen tegen een bijzondere bal. Op de nieuwe officiële eredivisiebal staan elf Nederlandse hiphoppers.

Beeld pixabay

Het is een heel zielig verhaal en dierenexperts snappen er niets van. In het Afrikaanse land Botswana vinden ze de ene na de andere dode olifant. In nog geen twee maanden tijd zijn er al meer dan 350 gevonden. 

beeld anp

Twaalf Nederlanders die als kind in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten, nemen het nu op voor kinderen uit Griekse vluchtelingkampen. Ze hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze dringend vragen om die kinderen hierheen te halen.

Beeld Kidsweek
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

Beeld pixabay

Hoe komen er toch altijd weer vissen terecht in vijvers, sloten of meren die niet verbonden zijn met ander water? Op die vraag hadden wetenschappers heel lang geen antwoord. Ze vermoedden altijd al wel dat visseneitjes meeliften met vogels, maar nu weten ze het zeker.

Beeld kunstbende

Vond jij het afgelopen maanden ook zo stom dat dans-, gitaar of theaterlessen niet door gingen? Kunstbende, een jaarlijkse wedstrijd in muziek, theater en nog veel meer, heeft een goedmakertje bedacht. Een online podium voor kinderen die het leuk vinden om op te treden.

Beeld ANP

Vanaf volgende week woensdag mag er weer een stuk meer in Nederland. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten gisteravond bekend dat de regels een stuk soepeler worden. Het blijft wel belangrijk dat volwassenen 1,5 meter afstand houden en dat je binnen blijft als je snotterig bent. Dit verandert er allemaal.

Beeld Beekse Bergen

Blij nieuws uit safaripark Beekse Bergen! Daar is vrijdag een okapi geboren. Alles gaat goed met het bijzondere kleintje dat Guus is genoemd.

beeld facebook

Wacht je al weken op een telefoonhoesje, drone of oplader die je in China hebt besteld? Dikke kans dat je pakje niet meer komt. In België is een gestolen vrachtwagen gevonden met honderden pakketjes die bedoeld waren voor Nederland.

Beeld facebook

Twee agenten uit Australië waren onderweg naar een verdachte toen ze onderweg ineens werden tegengehouden. Midden op de weg stond een alpaca.

Big Trip
2.5
Film

De mopperige beer Patrick krijgt door een verstrooide ooievaar een baby-panda bezorgd. Dat is even paniek. In Big Trip moet het hele dierenbos vervolgens samenwerken om het huilende kleintje op de goede plek af te leveren. 

Beeld Facebook

Zit! Blijf! Wacht! Als je een hond hebt, ken je die commando’s vast wel. Maar weinig honden luisteren daar zo goed naar als de hond van de Peruaanse Shirley Vergara. Die zit namelijk braaf voor haar in de rij voor de supermarkt.

beeld Amsterdam

Een snake-run, half-runs en een mega-pipe. Gaat jouw hart een beetje sneller kloppen bij die woorden? Dan moet je vanaf morgen in Amsterdam zijn. Daar wordt het grootste skatepark van Nederland geopend.

Beeld pixabay

Boze buizerds vielen deze week in het Gelderse Aalten wandelaars en fietsers aan. Dat gebeurt vaker in deze tijd van het jaar. Hoe komt dat? En nog belangrijker: hoe kun je voorkomen dat roofvogelklauwen in je haar grijpen?

rups

Een hoeraatje voor deze Kampecaris obanensis! Deze duizendpoot heeft namelijk een belangrijk record verbroken. Het blijkt het alleroudste kruipende dier ter wereld geweest te zijn. 

Beeld Lars

Geen kamp, geen eindfeest en zelfs geen musical. Voor de groep-achters van dit schooljaar is door corona alles anders dan anders. Ook bij Lars (11) uit Den Haag mag de eindmusical niet voor publiek worden gespeeld. Maar daar komt zijn klas tegen in opstand. 

Beeld dierentuin Kopenhagen

Panda’s staan bekend als zo ongeveer de sloomste dieren die er bestaan. Ze eten bamboe, staren wat voor zich uit en slapen vooral heel veel. Maar een reuzenpanda in de dierentuin van Kopenhagen kreeg gisteren ineens de kriebels en ontsnapte uit zijn verblijf.

beeld twitter

Wat zit er toch onder deze berg bont? Dat was de grote vraag, toen deze pluisbal op pootjes werd binnengebracht bij een opvangplek voor zwerfdieren in de Amerikaanse staat Arizona. Het leek wel een schaap met dreadlocks. Wat bleek? Er zat een kat onder! 

Beeld wikipedia

De Efteling gaat de attractie Monsieur Cannibale voorlopig niet aanpassen. Deze week worden overal demonstraties gehouden tegen racisme en geweld tegen zwarte mensen. Daardoor is op social media ook weer discussie ontstaan over de Eftelingattractie.

eigen beeld

In de Noorse plaats Alta zijn gistermiddag bij een aardverschuiving acht huizen in zee verdwenen. Gelukkig waren het vakantiehuizen en was er op dat moment niemand thuis. Het spectaculaire moment werd gefilmd door een buurtbewoner.

beeld anp

Heb je ze al zien hangen? Aan veel huizen hangen vandaag vlaggen met een schooltas eraan. Dat is omdat het Nationale Slaagdag is. Veel middelbare scholieren vieren dat ze hun diploma hebben gehaald.

Beeld ANP

Vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida werd zaterdagavond ruimtecapsule Crew Dragon de ruimte ingeschoten. Met twee astronauten en een hoop interessante weetjes aan boord. Deze zes dingen wist je vast nog niet over de ruimtemissie.

Beeld pixabay

Je ligt in bed, hebt net je ogen dicht en dan hoor je ineens irritant gezoem. Je doet je lamp aan. Stilte. Lamp weer uit. En nét voor je wegdommelt, begint het weer: bzzzzzzzzz.  Herkenbaar? Maak je dan maar klaar voor volgende week want er is een muggenplaag in aantocht. 

beeld anp

Three, Two, One, Zero…en applaus! Zaterdagavond schoot de raket Dragon Crew van het bedrijf SpaceX met aan boord twee astronauten dan toch de ruimte in. 

Beeld ANP

Verdrietige mensen op straat, boze beroemdheden en vernielde auto’s en winkels. In de Amerikaanse stad Minneapolis is het al een paar dagen heel onrustig. Veel mensen zijn woedend vanwege het overleden van een zwarte man. Hij overleed omdat de politie hem hardhandig arresteerde.

beeld instagram

Wie heb jij tijdens de corona-quarantaine het meest gemist? Je juf of meester? Of opa en oma? De Spaanse Ismael Fernandez uit Malaga miste vooral zijn ezel. En dat bleek wederzijds.

Foto: WildEarth

Door de coronacrisis zijn er nu geen toeristen in de wildparken in Zuid-Afrika. Een paar rangers bedacht een oplossing: het YouTube-kanaal WildEarth waar kinderen online op safari kunnen. ‘Als jullie niet naar Afrika kunnen komen, dan brengen we Afrika gewoon bij je thuis.’ 

Beeld ANP

In veel grote Europese steden is het verkeer sinds een paar weken nogal veranderd. In plaats van stinkende bussen en rammelende trams zie je ineens veel meer fietsers op straat. En dat is goed nieuws voor het milieu.

beeld youtube

Zwarte beer Takoda kan genieten als de beste. De dierentuin in Oregon heeft deze week een video geplaatst van Takoda die een heerlijk badje nam. Je krijgt bijna zin om er zelf in te springen!

Beeld ISS

Astronauten zijn meestal druk met moeilijke wetenschappelijke testen en technische experimenten. Maar deze week hadden de ruimtevaarders van het Internationale ruimtestation ISS een heel ander klusje. Ze mochten spelen met knalgroen slijm.

Beeld anp

Dunne, harde vlechtjes die als antennes alle kanten uit steken. Dat is een nieuwe kapseltrend in het Afrikaanse land Kenia. Het kapsel ziet er een beetje uit zoals het coronavirus er onder een microscoop uitziet.

Beeld politie

Wat zou jij doen als je zomaar een grote zak vol geld op straat zou vinden? Alles lekker zelf houden? De negentienjarige Jose Nuñez uit de Amerikaanse stad Albuquerque belde meteen de politie toen hij een tas met 135.000 dollar (125.000 euro) vond. En voor die eerlijkheid kreeg hij een medaille en cadeaus.

Beeld Ecomare

Arme Skyp. De jonge zeehond lag in zijn uppie vlak langs een fietspad op Texel. Zijn moeder was nergens te bekennen en dus werd hij afgelopen weekend naar de zeehondenopvang gebracht. Skyp is de eerste ‘huiler’ van dit seizoen. 

Beeld anp

De beste voetbalster van de Verenigde Staten wil de politiek in. Megan Rapinoe heeft zo’n hekel aan Trump dat ze heeft aangeboden de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te helpen om hem te verslaan.

beeld twitter

Boswachter Thomas wist even niet wat hem overkwam toen hij tijdens een rondje door ‘zijn’ bos in Brabant ineens iets in het water zag bewegen. In een meertje zag hij een zeeprik, een soort slang. En die laat zich bijna nooit zien.

Beeld ANP

Zakenman Elon Musk en zangeres Grimes hebben samen een baby gekregen. Dat is blij nieuws maar de naam die ze voor hun kindje verzonnen, vindt niet iedereen mooi. Ze wilden hun zoontje X Æ A-12 noemen. Maar dat mag niet van de wet.

beeld Kidsweek
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

beeld anp

Over de ruimte zijn heel veel fantasiefilms gemaakt. Maar geen enkele speelfilm is ook echt in de ruimte gefilmd. Zakenman Elon Musk, onder andere de baas van automerk Tesla, wil de eerste zijn die dat wel echt gaat doen. 

Beeld wikipedia

De Amerikaanse snelwegpolitie maakt wel vaker rare dingen mee tijdens controles, maar deze week keek een agent toch wel heel vreemd op. Hij hield een een slingerende auto aan en de bestuurder bleek een kleuter van vijf te zijn. Die bleek onderweg te zijn om een Lamborghini te gaan kopen.

Beeld Artis

Blij babynieuws uit de Amsterdamse dierentuin Artis! Maandagavond is daar een olifantje geboren. Het kleintje kwam razendsnel ter wereld. Binnen een minuut floepte het jong uit zijn moeder en een kwartier later stond het al op vier poten. 

Beeld pixabay

‘Help ons door vaker een patatje te eten!’ Die opvallende (en best prettige!) oproep doen aardappelboeren aan alle Nederlanders. Door de coronacrisis zijn er superveel aardappelen over. En dat is zonde.

Beeld Ouwehands

Heel blij nieuws uit Ouwehands Dierenpark vandaag. Reuzenpanda Wu Wen heeft een jonkie gekregen. Alles gaat goed met de moeder en het pandajong. 

Beeld vpro
TV

De documentaireserie Koplopers van de VPRO volgt aanstormende talenten die nu al op kop lopen. Voor dj en producer Daan van Marle (16) is Nederland nog maar het begin. Als het aan hem ligt, is hij over vijf jaar als dj Tommy één van de beste ter wereld. Maar het coronavirus gooit nu even roet in het eten. 

Beeld anp

Honderd jaar worden is natuurlijk altijd al bijzonder. Maar de Britse Tom Moore heeft vandaag wel een extra speciale bijzondere verjaardag. Vanuit alle hoeken van de wereld kreeg hij de afgelopen week verjaardagskaarten. Het zijn er zelfs zóveel dat ze niet meer in zijn eigen huis passen.

Ministerie van Defensie

Zijn het vliegende schotels? Is het ruimteafval? Of zweeft er iets heel anders? Niemand die precies weet wat de ‘ongeïdentificeerde vliegende objecten’(ufo’s dus) zijn op de filmpjes die het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren heeft vrijgegeven.

beeld instagram

Wat is jouw lievelingsbroodbeleg? Als je nu onmiddellijk heel hard ‘Nutella!’ roept, is het recept van de Amerikaanse vlogster Valentina Mussi net wat voor jou. Zij bedacht het recept voor een drankje met opgeklopte chocoladehazelnootpasta. En dat ging al snel viral op Instagram.

Beeld pixabay

De Spaanse politie heeft een boete uitgedeeld aan een man die zijn goudvis uitliet. In Spanje mag je nog wel wandelen met je huisdier, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je vis, cavia of slang mee naar buiten neemt.

Beeld Netflix
4
Film

Best kans dat jij in deze coronatijd je ouders weleens he-le-maal zat bent. Maar na het zien van de knap gemaakte en grappige Netflix-film The Willoughby’s vallen ze ineens heel erg mee.

beeld shuterstock

Wat mis jij het meest in deze tijd van thuiszitten en corona? Dikke kans dat het je vrienden en vriendinnen zijn. Flamingo's begrijpen dat misschien beter dan je zou denken. Wetenschappers van de Britse universiteit van Exeter ontdekten dat ook flamingo’s vrienden maken

beeld anp

Ieder jaar op 4 mei is er in Madurodam een speciale dodenherdenking voor kinderen: de Nationale Kinderherdenking. Door het coronavirus kan dat dit jaar natuurlijk niet doorgaan. Maar Madurodam heeft daar nu iets op bedacht: herdenken op afstand. Mét bloemen.

beeld tiktok

Een ondeugende vos in een opvang voor zieke vossen pikte deze week de mobiele telefoon van één van de medewerkers en rende daar hard mee weg. Toevallig stond de camera nog aan en filmde de vos zichzelf.

Beeld Kruger Park

Normaal gesproken rijden er elke dag jeeps vol toeristen door het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Ze komen daar op safari want in het gigantische park stikt het van de wilde dieren. Maar door het coronavirus is het park nu uitgestorven. En daarom slapen de leeuwen nu lekker op de warme weg.

Zezel

Is het een ezbra? Of misschien een zebrezel? Of toch een zezel? In een wildpark in Kenia is een veulen geboren dat een kruising is tussen een zebra en een ezel. Het kleintje heeft zebrapoten en een ezellijf.

beeld us navy

Een 64-jarige Fransman heeft zichzelf per ongeluk gelanceerd met zijn schietstoel toen hij als passagier in een straaljager zat. Hij schoot met vijfhonderd kilometer per uur uit het toestel toen hij in paniek aan een hendel naast zijn stoel trok. Het liep gelukkig goed af.

beeld anp

Niet alleen scholen en restaurants zijn dicht, ook dierentuinen zijn gesloten. En dat is natuurlijk zielig voor de dieren die nu even niet meer kunnen mensen-kijken! Andersom is het beter geregeld. Jij kunt nog steeds een kijkje nemen, want veel dierenparken hebben webcams opgehangen die 24 uur per dag aanstaan. Zo kun je toch nog even zwaaien...

Beeld ANP

Als het in de kranten of op televisie over corona gaat, gaat het meestal om zorgelijk, slecht nieuws. Maar het virus zorgt niet alleen voor ellende. In deze ingewikkelde tijd zijn er ook genoeg lichtpuntjes. Tijd voor wat goed nieuws! 

beeld pixabay

Over het coronavirus wordt heel veel onzin beweerd, vooral op social media. Zo zou je jezelf kunnen testen door je adem in te houden. Nonsens! Vijf fabels op een rij. 

regenboog poster

Verveel jij je na bijna een week coronavrij al helemaal te pletter? De Nederlandse Su (10) woont sinds vorig jaar in het Spaanse Valencia en zit al bijna drie weken verplicht binnen! Samen met heel veel andere kinderen tekent ze regenboog-posters om mensen moed in te spreken.

maiar idlib

De oorlog in Syrië is ook in Nederland veel in het nieuws. In de regio Iblid zitten nog steeds bijna een miljoen vluchtelingen die nergens heen kunnen. En in de overvolle kampen op de Griekse eilanden is de situatie vooral voor kinderen heel ellendig. Hoe is het als je zelf uit Syrië komt om dit nieuws te volgen? Maiar (10) uit Houten is er...

Beeld flickr

In Nederland mopperen we weleens als er een wespen- of een muggenplaag is. Maar in Colombia hebben ze een (letterlijk) groter probleem. In het Zuid-Amerikaanse land is een nijlpaardenplaag. 

wintersportles oostenrijk

Skiën laat Oostenrijkers steeds vaker koud. Dat brengt niet alleen de economie in gevaar, het is ook slecht voor het imago van het Alpenland. En dus verzon de nieuwe regering een oplossing: alle leerlingen moeten verplicht op wintersportles.

Beeld Kidsweek

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

wereld denkdag

Het is vandaag Wereld Denkdag. De grootste denkers uit de geschiedenis hadden hun eigen trucjes om fabelachtige ideeën te bedenken. Wil je dat ook leren? We hebben een paar tips voor je bij elkaar gezet.

tiktok ouders

Waarschuwing! Zit jij graag, vaak en lang op TikTok? En wil je dat graag zo houden? Laat dit bericht dan vooral niet aan je ouders lezen! Sinds deze week heeft de app namelijk een nieuwe instelling waarmee ouders kunnen bepalen hoe lang jij mag TikTokken. 

foto University of Sheffield

Vluchtelingenkamp Zaatari ligt midden in de woestijn van Jordanië. Het is er kurkdroog, dus groente kweken lukt niet. Maar Britse onderzoekers bedachten een slimme oplossing om de Syrische vluchtelingen in het kamp te helpen.

Beeld Universal
4
Film

Lang geleden waren games met de supersnelle Sonic bijna net zo populair als die met Super Mario. In games is Sonic een beetje vergeten, maar de blauwe egel heeft nu wel zijn eigen film.

Beeld pixabay

Ergens héél ver weg, aan de rand van een ander sterrenstelsel, zendt iets (of iemand?) precies om de zestien dagen een radiosignaal uit. Wetenschappers hebben nog geen duidelijke verklaring.

Foto: ANP

Het verkeer in de Indiase stad Mumbai is vaak een chaos. Als de rijen auto’s weer eens muurvast staan, blijven veel automobilisten eindeloos naar elkaar toeteren. Zinloos en irritant, want al die claxons maken een oorverdovend lawaai. Slimme stoplichten moeten daar nu een eind aan maken.

foto anp

Veel politiek gedoe in de Verenigde Staten deze week. Trump kon woensdag opgelucht ademhalen, want hij mag president blijven. En er waren spannende voorverkiezingen in de staat Iowa. Komende maanden wordt duidelijk wie het in november bij de verkiezingen tegen Trump op gaat nemen.

Insta

Ken je Grumpy Cat nog? De beroemde superchagrijnige kat is alweer een tijdje overleden. Maar er is nu een opvolger die minstens net zo boos kan kijken: Meow Meow.

ANP

Lege straten, volle ziekenhuizen en heel veel mondkapjes. Vooral in China zijn mensen in de ban van een nieuw coronavirus. Die griepachtige ziekte is heel besmettelijk en grijpt snel om zich heen. Over de ziekte gaan de gekste verhalen rond. Wat is waar en wat niet?
 

Beeld ANP

Begin maar vast met trainen: op vrijdag 17 april worden op scholen in het hele land de Koningsspelen gehouden. Elk jaar doen honderdduizenden kinderen mee aan het speciale ontbijt en de sportdag vlak voor de meivakantie. Vandaag werd het thema voor dit jaar bekend: hand in hand. 

Libie

Wereldleiders kwamen deze week samen in de Duitse hoofdstad Berlijn om te praten over het Noord-Afrikaanse land Libië. In dat land is het al jaren oorlog. Drie vragen over hoe dat zit. 

beeld ecomare

Op Texel is een zeldzame albinozeehond vrijgelaten in zee. De zeehond werd eind oktober gevonden. Hij was heel ziek en werd verzorgd in een zeehondenopvang.

beeld pixabay

Hoofdpijn, koorts en overal spierpijn. Is jouw klas al half leeg door de griep? Volgens wetenschappers komt er een griepgolf aan. Deze dingen wist je vast nog niet over griep.

beeld ANP

De rook van de grote Australische natuurbranden blijft niet boven dat werelddeel hangen, maar zal minstens één rondje om de aardbol maken. Dat verwacht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Grijze roodstaartpapegaai

Van olifanten en mensapen, zoals chimpansees wisten we al dat ze elkaar helpen. Nu blijken roodstaartpapegaaien dat ook te doen, zelfs als ze...

Foto ANP

Spannende tijden in Amerika. Volgende maand begint er een rechtszaak waarmee president Trump ontslagen kan worden. Trump is pas de derde Amerikaanse president ooit die dit overkomt.

bernio

Bernio V.  kan voor geen meter voetballen, maar liegen kan hij des te beter. De Nederlander verzon dat hij een topvoetballer was en sleepte zo een contract binnen bij een profclub in Denemarken. Maar hij viel door de mand en werd gearresteerd. Maandag wist hij te ontsnappen door razendsnel een politiebusje uit te rennen. 

Beeld dierenambulance

Een familie in het Drentse dorp Zwartemeer stond vreemd te kijken toen er door hun kattenluik ineens geen poes maar een wasbeer het huis binnendrong. De wasbeer kroop naar binnen om daar het kattenvoer op te eten en fruit te pikken.

Beeld Roberts Bakery

Hou jij van lekker knapperige boterhammen? Dan moet je bij de Britse bakkerij Roberts Bakery zijn. Die heeft namelijk een brood bedacht waar 336 krekels in meegebakken worden. En die maken het brood gezond en knapperig.

Beeld Efteling

De Efteling heeft een nieuwe attractie. Het pretpark in Kaatsheuvel opent morgen de deuren van Fabula, een 4D-film vol speciale effecten. We verzamelden vijf weetjes over de nieuwe bezienswaardigheid.

gio
2
Film

Youtubers MeisjeDjamila, Dylan Haegens en Kalvijn maakten al eerder hun eigen bioscoopfilm en nu is ook Gio Latooy aan de beurt. In Project Gio loopt een feest vreselijk uit de hand. 

Beeld Facebook

Hij is nog maar net tien weken oud en nu al wereldberoemd. Een foto die een Amerikaans dierenopvangcentrum van het hondje Narwhal op Facebook plaatste, werd al snel duizenden keren gedeeld. Narwhal is dan ook geen gewone pup. Hij heeft een extra staart: niet aan zijn kont, maar op zijn koppie.

beeld anp

De Chinese regering vindt dat kinderen in China te veel tijd aan gamen besteden. Daarom gelden er vanaf nu nieuwe strenge regels in het land. Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen voortaan door de week niet langer dan negentig minuten per dag gamen. En ‘s nachts mag het helemaal niet meer. 

testteam

Wat is zoet, zout en romig tegelijk en onweerstaanbaar lekker? Chocola in de smaak karamel-zeezout natuurlijk! Al voor het eerste hapje begon het testteam al te watertanden. Het testteam van vandaag (van links naar rechts op foto hierboven): Linde (10), Rosa (11), Casper (9), Raphael (10) en Jonne (10).

beeld Kidsweek
stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

beeld Cinekid

Naar een kinderfilmfestival gaan om films te kijken is leuk. Maar op een filmfestival een prijs winnen is nóg leuker. Flip Stroom (12) uit Eindhoven won op Cinekid de prijs voor de beste korte film door kinderen.

Cinekid Festival

Wat is het allerfijnst om te doen als het buiten regent en waait? Lekker in een warme bioscoop een mooie film kijken natuurlijk. En de beste plek daarvoor is Cinekid.

beeld pixabay

Nederlanders gebruiken jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen. Per Nederlander komt dat neer op meer dan 1500 stuks plastic, omgerekend vier per dag. Best veel dus.

Egel Five

Nog maar een week geleden was het groot feest voor egel Five. Het schattige egeltje met haar vijf stekels werd toen uitgeroepen tot Kidsweek Dier van het Jaar. Vandaag is er helaas verdrietig nieuws. De dierenarts heeft haar moeten laten inslapen. Five is overleden.

Foto ANP

Turkije is woensdagavond begonnen met het bombarderen van buurland Syrië. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president Trump eerder deze week besloot om het Amerikaanse leger weg gaat halen in die regio. Wat is er aan de hand? Vier vragen mét antwoorden.

zwaan otje dier van het jaar

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2019? Redacteur Nathalie vertelt waarom zwaan Otje de verkiezing moet winnen.

Foto ANP

Dinsdag was het Prinsjesdag en dus las koning Willem-Alexander (met baard) zoals elk jaar de troonrede voor. Dat is een lange toespraak over het land en de nieuwe plannen van de regering. Die toespraak staat bomvol moeilijke woorden en plechtige zinnen. Kidsweek maakte een vertaling.

Beeld Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

foto pixabay

Meeuwen. Prachtige vogels, maar als het er te veel zijn, kunnen ze heel vervelend worden. Als ze op je hoofd poepen bijvoorbeeld. In de Belgische plaats Oostende gaan ze nu drones gebruiken om de meeuwen weg te jagen.

foto ANP

Opnieuw is het chaos en ruzie in het Verenigd Koninkrijk. En natuurlijk weer door de Brexit. Wat is er nu weer aan de hand?

beeld Flos

De boeddhistische monnik Mindar heeft een plechtige stem, vouwt keurig zijn handen tijdens het gebed en spreekt wijze woorden over belangrijke dingen in het leven.

foto anp

Als roze of paars jouw lievelingskleur is, is het duidelijk waar jij zo snel mogelijk heen moet: naar de Veluwe! Daar staat nu de heide in bloei. En dat ziet er uit alsof je over een knalpaarse zee kijkt.

Beeld Pixabay

Sommige mensen dromen van een nieuwe auto. Andere willen graag een huis. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een andere wens: hij wil een land kopen. Groenland om precies te zijn.

Beeld ANP

Feest in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De panda’s Wu Wen en Xing Ya vieren allebei hun zesde verjaardag. Het mannetje Xing Ya is jarig op 5 augustus en het vrouwtje Wu Wen op 11 augustus. En dus vieren ze dat precies daartussen, op 8 augustus. Vandaag dus!

beeld Disney

Heb jij de nieuwste Disney-film The Lion King al gezien? Het is van de populairste films die deze zomer in de bioscoop te zien is. Het is een animatiefilm, maar deze week werd bekend dat het leeuwenwelpje Simba écht bestaat.

foto omroep gelderland

Van poezen hoor je nog weleens dat die ‘aan komen lopen’. En ook honden lopen nog weleens weg. Maar een geit? In Lunteren vond iemand een geit en niemand weet van wie hij is.

pixabay

Goed dierennieuws uit India. Het aantal wilde tijgers is daar in twaalf jaar tijd bijna verdubbeld. Er zijn er nu ongeveer drieduizend. In 2007 waren dat er 1700.

foto anp

De Mexicaanse drugsboef El Chapo moet levenslang de gevangenis in. Dat maakte de rechtbank in New York bekend. De beruchte crimineel is schuldig aan alle misdaden waar hij van beschuldigd werd. Hij moet waarschijnlijk naar een superstrenge gevangenis in de bergen van Colorado. Deze feitjes wist je vast nog niet van hem.

ANP - MH17 monument

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de vliegramp met de MH17 gebeurde. Op verschillende plekken in Nederland wordt dat herdacht. In Vijfhuizen is de grootste herdenking met veel familie van mensen die bij die ramp overleden zijn. Premier Rutte is daar ook bij.

Beeld Blijdorp

Babynieuws uit Diergaarde Blijdorp. In de Krokodillenrivier van de Rotterdamse dierentuin zijn twee slurfhondjes geboren. En dat zijn eigenlijk geen honden, maar grote muizen.

foto anp

Feest voor Eurovisiesongfestivalwinnaar Duncan Laurence vandaag. Hij werd officieel gehuldigd door de burgemeester van Hellevoetsluis, de plaats waar hij opgroeide.

smartphone 10-jarigen

Ben jij tien jaar oud? Dan is de kans groot dat je dit stukje leest op je eigen mobieltje. Uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft (54%) van de tienjarigen een eigen telefoon heeft.

Harry Potter

Heb jij alle Harry Potter-boeken verslonden? En heb je de films allemaal al zes keer gezien? Goed nieuws voor fans van de tovenaarsleerling van Zweinstein! Er komt waarschijnlijk een tv-serie over Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel.

stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

testteam onderwijsmuseum

In je vrije tijd naar school? Is dat nou wel zo’n goed idee? De testers weten niet helemaal wat hun te wachten staat in het Onderwijsmuseum in Dordrecht. Maar gelukkig hoef je daar niet stil te zitten en hard te werken. Je mag er schilderen en zelfs gewoon herrie maken. Het testteam bestaat deze week uit: Talitha (10), Joaquim (9), Sara (11),...

Foto ANP

Mackenzie Bezos, één van de rijkste vrouwen van de wereld, wil de helft van haar geld weggeven aan goede doelen. En dat gaat om flink wat geld, namelijk meer dan 16 miljard euro. 

Eigen foto

Droom van oma Gerritje (102) komt uit: paardrijden

Gerritje van Bennekom uit Utrecht is 102 jaar en 11 maanden en had tot vandaag één grote droom: op een paard zitten. Deze week ging die droom in vervulling op manege Zilfia's Hoeve in Houten.

foto Disney
4
Film

Het sprookje van Aladdin en de wonderlamp ken je vast wel. Maar in de nieuwe Disneyfilm Aladdin wordt het bekende verhaal helemaal nieuw leven ingeblazen. Aladdin is één groot vrolijk feest vol kleur en aanstekelijke liedjes. 

Beeld Tiktok

Heb je ze al langs zien komen? Op Tiktok en Instagram verschijnen steeds meer filmpjes van mensen die hun Crocs volspuiten met scheerschuim. Ze trekken de schoen vervolgens aan waarna het schuim als een soort serpentine uit de gaatjes schiet.

Foto ANP

Veel inwoners van de provincie Groningen lagen vanochtend te schudden in hun bed. Een grote aardbeving ontstond rond 5.45 uur vanmorgen in het dorp Westerwijtwerd. Ook in andere dorpen in de buurt en in de stad Groningen werd de beving gevoeld.

Beeld stelling
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

foto ANP

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben hun zoon getoond aan de wereld. 'Hij is lief en erg rustig', zei Meghan tegen de journalisten, die naar Windsor Castle waren gekomen.

Foto Facebook

In de Duitse plaats Bocholt, vlak over de grens, is een wel heel bijzondere boete uitgedeeld. Een duif vloog zó hard dat hij werd geflitst door een flitspaal. 

Foto ANP

Het is vandaag een belangrijke dag in Japan. Voor het eerst in tweehonderd jaar treedt een keizer af. Keizer Akihito (85) stopt omdat hij zijn werk te zwaar vindt. Zijn zoon Naruhito (59, op de foto hierboven) volgt hem op. En met een nieuwe keizer verandert er veel in het land. De jaartelling bijvoorbeeld. 

Beeld ANP

Brand in het Honderd Bunderbos van Winnie de Poeh! 'Huh?', denk je misschien, 'Winnie bestaat toch helemaal niet echt?' Klopt, maar zijn bos wél. 

Ducktales

Dagobert Duck, Oom Donald en natuurlijk Kwik, Kwek en Kwak zijn misschien wel de beroemdste eenden ter wereld. Ze hebben niet alleen hun eigen strip, maar ze spelen ook de hoofdrol in de tekenfilmserie Ducktales. Zaterdag 6 april begint het gloednieuwe tweede seizoen. Een goede reden om de makers Matt Youngberg en Francisco Angones aan...

Disney

Wat is er nog schattiger dan één gewone puppy? 99 puppy’s met stippen natuurlijk! Maar in de nieuwe tv-serie 101 Dalmatian Street zie je dat zoveel honden in één huis natuurlijk vragen is om chaos. Alles draait in de serie om de avonturen van Dylan en Dolly, de oudste kinderen van Doug en Delilah. Ze hebben 97 broertjes en zusjes van...

Foto Janisdeman

Het lijkt een enorme boekenkast, maar het is een muurschildering. Vanaf deze week is die te zien in de Utrechtse Mimosastraat. Graffitikunstenaar JanIsDeMan bedacht het kunstwerk. 

provinciale staten verkiezing

Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie is de absolute winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen die woensdag werden gehouden. De nieuwkomer werd meteen de grootste partij. Nooit eerder werd een partij die voor het eerst meedeed, in één klap de grootste.

Stembiljet

Morgen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Huh? De wát? Ook veel volwassenen snappen niet zo goed waar die verkiezingen over gaan. Maar als je dit leest, kun jij het daarna je ouders vertellen!

Foto ANP

Dikke kans dat jouw juf of meester er morgen een dagje niet is. Op 2.300 scholen in Nederland wordt morgen gestaakt. De meesters en juffen willen graag dat er meer geld komt voor onderwijs.

Foto HH

Hoe voorkom je een ganzenplaag? Met varkens! In de Utrechtse gemeente Houten worden sinds deze week tien biggen de wei in gestuurd om eieren op te peuzelen. ‘Alsof ze worden losgelaten in een snoepwinkel.’

Foto ANP

Bijna tweehonderd konikpaarden uit natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland beginnen binnenkort aan een spannend avontuur. Ze gaan emigreren naar Wit-Rusland en Spanje.

foto Sotheby's

Het deftige veilinghuis Sotheby’s verkocht deze week geen schilderij, maar een kunstenaar. Geen 'gewone levende schilder', maar een machine die zelf steeds nieuwe kunst maakt.

Luizen

Vandaag is het Landelijke Luizendag! Niet echt reden voor een feestje, want van die kriebeldiertjes op je hoofd wordt niemand blij. Over luizen doen veel verhalen de ronde. Wat is nou waar en wat niet?

stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

foto Samantha Kelly

Een week geleden was Don Chatten uit de Amerikaanse stad Buffalo nog 'gewoon' vrachtwagenchauffeur. Maar sinds donderdag is hij ineens een held. Hij redde namelijk een hondje uit een ijskoud meer.

Beeld Filmpdepot

Hondenliefhebbers opgelet. In Corgi draait alles om vorstelijke honden die zich soms niet zo koninklijk gedragen. Grappig zijn ze gelukkig wel.

Foto Shutterstock

Veel te vaak staan paarden helemaal in hun eentje in een wei of op stal. En dat is zielig, want paarden zijn echte kuddedieren. Vier organisaties die opkomen voor dierenrechten willen daar nu iets aan doen. Ze beginnen daarom de actie ‘deel je wei, iedereen blij’.

Foto ANP

Kinderen in groep 8 moeten hun middelbare schooladvies pas krijgen ná de uitslag van de eindtoets. Dat zeggen politici van de regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie.

 

foto Facebook

De twee vermiste hondjes Pim en Pom uit het Limburgse Berkelaar zijn gevonden! Ze zaten vast in een vossenhol en werden gevonden door een speurhond. Hun baasje is superblij. 'Het moment dat ze hun kopjes uit het zand staken zal ik nooit vergeten', vertelt hij op Facebook. 'Niet eerst een en dan de ander. Maar tegelijk, naast elkaar.'

Foto ANP

Hij is geen familie maar heeft wél dezelfde achternaam als de Amerikaanse president. En daar werd Joshua Trump (11) uit de staat Delaware op school vreselijk mee gepest. Als troost mocht Trump dinsdag bij Trump op bezoek.

beeld facebook

Als een operagebouw iemand in dienst neemt, verwacht je dat dat iemand is die heel mooi kan zingen. Maar het Opera House in de Australische stad Sydney heeft vijf honden aangenomen. Niet om hartverscheurend mooi te janken, maar om meeuwen weg te jagen.

griep

Spierpijn, snot en een bonkend hoofd: er heerst weer griep! Heb jij geen zin om proestend en rillend in bed te liggen? Een Amerikaanse krant zocht uit welke zeven dingen je dan vooral niet aan moet raken.

foto anp

In België spijbelden vandaag 32.000 scholieren tegelijk. Ze zijn boos omdat ze vinden dat politici niet genoeg doen voor het klimaat. Daarom gingen ze in Brussel de straat op.

foto pixabay

Heb je weleens gelet op de liedjes die vanuit de kerktoren in jouw woonplaats gespeeld worden? Meestal zijn dat nogal onherkenbare klassieke melodietjes. En in december kerstliedjes. In Utrecht gaan ze dat anders doen. Daar klinken deze zomer nummers van Michael Jackson vanaf de beroemde Domtoren.

koolmeesje

Hou jij wel van een beetje uit het raam staren? Komend (lang) weekend mag dat! Met een zak vogelvoer in de aanslag, een vogelgids op tafel en een verrekijker op je neus. 

foto anp

‘Wij willen jouw plan niet, verzin maar iets anders.’ Britse politici stemden dinsdagavond tegen het belangrijke plan dat premier May had gemaakt voor de Brexit. En dat is een enorme tegenvaller voor de Britse premier.

verjagen herten

Hoe jaag je herten weg die brutaal tuinen in lopen om daar de bloemen op te eten? Dat klinkt misschien als een onzinnige vraag, maar in Zandvoort zijn vraatzuchtige herten echt een probleem. Afgelopen weekend werd geprobeerd om de dieren weg te jagen met…leeuwenlucht.

foto twitter

Groot feest voor strandjutters op Terschelling en Vlieland. Het strand van deze waddeneilanden ligt vol met barbiepoppen, klapstoeltjes, nieuwe kinderkleding en auto-onderdelen. De spullen komen van containers die van een schip zijn gevallen.

foto Christies

Deden jouw ouders mee aan de Oudejaarsloterij? Voor wie een grote prijs gewonnen heeft, is er nu iets leuks te koop. Het allerduurste huis van de wereld staat te koop voor zo'n vierhonderd miljoen euro. Je moet er alleen wel voor naar Hongkong verhuizen.

Mary Poppins

Mary Poppins is een merkwaardige kinderjuf. Ze reist per vlieger, heeft een pratende paraplu en een tas vol magische voorwerpen. En dan zingt ze ook nog de mooiste liedjes. Een juf waar je blij van wordt!

Foto ANP

Het was gisteravond een spannende avond voor de Britse premier May. Haar eigen partij hield een stemming of ze als leider mag blijven. En dat mag.

Foto ANP

'Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd en ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan.' Verdachte Jos B. ontkende vanmorgen dat hij iets met de moord van twintig jaar geleden op Nicky (toen 11) te maken heeft. 

stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Facebook

Ouders die tijdens een etentje steeds hun telefoon zitten te checken zijn erg ongezellig. Een Britse restaurantketen verzon daar iets op. Vaders en moeders moeten hun telefoons inleveren

Foto ANP

Een officiële toespraak van de paus, de baas van de katholieke kerk, liep woensdag een beetje minder deftig dan gepland. Een jongetje dat aan zijn moeder was ontsnapt zette de boel op het podium op stelten.

Foto Facebook

Asielhond Bopper is zó dik dat hij niet in een hondenkennel past. Nu moet hij verplicht sporten en op een streng dieet.

Foto ANP

Het was een heel precies klusje vanochtend, maar het is gelukt. De Laurentiuskerk in Weesp heeft een nieuwe toren. De oude brak twee jaar geleden af bij een grote brand.

Foto Facebook

Is het een zezel? Een ezbra? Of misschien een zebrezel? In een Britse dierentuin werd een veulen geboren dat een kruising is tussen een ezel en een zebra. Hij heet Zippy en ziet er vooral heel erg schattig uit.

Door heel het land vierden de Democraten feestjes, zoals hier in Washington  Foto AFP

In de Verenigde Staten hebben de Democraten, de tegenstanders van president Trump, een belangrijke overwinning gehaald. Zij hebben de ‘mid-terms’ gewonnen, een soort tussendoor-verkiezingen.

Foto ANP

Meer dan acht jaar hebben scheepsbouwers gedaan over het namaken van het schip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Gisteren werd het gedoopt en binnenkort gaat het opnieuw op reis.

Foto Sander Koning
Testteam

Een enorm wit paleis waar nog niet zo heel lang geleden een echte koningin woonde. Daar verwacht het testteam gouden borden, statige schilderijen en chique meubels. Maar Paleis Soestdijk blijkt helemaal niet zo deftig. 

Foto Cinekid
Filmpjes

Kijken naar films is leuk. Maar zelf een film maken is nóg leuker! In Amsterdam was deze week op kinderfilmfestival Cinekid een wedstrijd voor korte filmpjes die door kinderen zelf gemaakt zijn. Kidsweek zat in de jury. De winnaar werd Luuk (13) met zijn film Snapbos.

Foto ANP

Ga je vanavond uit eten? Dikke kans dat het dan een diner bij kaarslicht wordt. Vannacht is het de Nacht van de Nacht. In veel restaurants gaat het licht uit en steken ze kaarsen aan.

Foto ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op bezoek in Groot-Brittannië. Ze praten daar met hun 'collega's' koningin Elizabeth en kroonprins Charles. En dat is best een bijzonder bezoek want koningin Elizabeth is al 92 en zit al 66 jaar op de troon. Natuurlijk worden er tijdens zo'n reisje foto's gemaakt. Dit...

ratten

Krijg jij al kippenvel van een muisje dat door je huis trippelt? Stop dan nu met lezen! In New York hebben ze een groter probleem. Daar zijn de ratten zó enorm dat zelfs katten er bang voor zijn.

Foto ANP

Wil jij later een eigen vliegtuig, een garage vol mooie auto's en een luxe villa op een tropisch eiland? Om steenrijk te worden, zit er maar één ding op: word dj! Een top-dj verdient per week 571.000 euro. Dat is dus 2,3 miljoen euro per maand. En bijna 30 miljoen per jaar!

foto pixabay

Drie jaar geleden maakten 195 landen in Parijs samen een afspraak. ‘We zorgen ervoor dat we de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegenhouden. In 2050 mag het liefst niet meer dan anderhalve graad warmer zijn dan nu.’ Maar het gaat helemaal niet goed met dat voornemen, zeggen onderzoekers nu in een onderzoek dat deze week verscheen.

Dolle Tweeling
3.5
Film

De Dolle Tweeling-boeken over Ann en Pat zijn dik zestig jaar geleden geschreven en nog steeds grappig. Ook in de films is veel te lachen, maar die spelen gewoon in deze tijd. De Dolle Tweeling, meer dan beste vriendinnen is alweer het vierde deel.

foto booking

Dacht jij dat huisjes van snoep alleen in sprookjes (en in de Efteling) voorkwamen? Dan moet je razendsnel een kijkje nemen in het Franse Sèvres.

Foto Rolf Rosing

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Marc Mingels

Na een spectaculaire finale, waarin vier acts de sterren van de hemel zongen, hebben Max & Anne  het Junior Songfestival gewonnen. Met hun nummer Samen wisten zij de vakjury, kinderjury en kijkers thuis te overtuigen. 

the house with a clock in its walls
3
Film

Over een kleine maand is het Halloween. Wie niet kan wachten tot dat enge feest begint, kan in de bioscoop nu alvast lekker in de stemming komen. The House With A Clock in its Walls zit vol skeletten en onverwachte schrikmomenten.

foto anp

De politie heeft donderdag zeven mannen opgepakt. Ze worden ervan verdacht dat ze van plan waren een grote aanslag in Nederland te plegen. Dat ze gearresteerd zijn, is dus goed nieuws.

Bob

Arme Bob. Hij zag er niet uit toen hij zaterdag in de buurt van Rotterdam gevonden werd. Zijn vacht stonk en zat vol klitten en viezigheid. En echt lekker kijken kon hij ook niet met al die vieze slierten voor zijn ogen. Gelukkig is hij nu weer helemaal fris.

Heldere uitleg voor kinderen over de oorlog in Syrië
Dossier IS

De oorlog in Syrië begon in 2011. Inwoners kwamen in opstand tegen Assad die als een dictator heerste. Er zijn nu ongeveer een half miljoen mensen overleden en ruim vijf miljoen inwoners zijn gevlucht. Hoe het allemaal begon lees je in deze strip die we eerder maakten.

scholieren

Een groepje middelbare scholieren voert sinds gisteren actie voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze spijbelen van school om zo aandacht te vragen voor het klimaat.

Louis
film

Louis is jarig maar een heel leuke verjaardag wordt het niet. Vrienden heeft hij niet, zijn moeder is dood en zijn verstrooide vader is zo druk met het zoeken naar buitenaards leven dat hij de verjaardag van zijn zoon vergeten is. Best zielig, maar natuurlijk komt in Louis en de Aliens alles toch nog goed.

vliegtuig

Joehoe, zomervakantie! Dikke kans dat jij één van de komende weken met het vliegtuig naar een zonnige bestemming vliegt. Als je een beetje oplet tijdens die vliegreis, zie je allemaal dingen die eigenlijk niet kloppen. Waarom zitten er asbakken in de wc’s terwijl je daar helemaal niet mag roken? En waarom mist rij 13? 

jokken leeftijd social media

Instagram vraagt of je achttien bent. En in WhatsApp moet je aanvinken of je ouder dan zestien bent. Veel apps willen ineens je leeftijd weten. Wat is er aan de hand? En is het erg als je daarover jokt?

Achtbaan

Hou jij van hard en een beetje eng? Dan hebben we de ideale zomerbaan voor je gevonden! Voor deze zomer worden achtbaan-testers gezocht. Je krijgt er niet voor betaald, maar je mag wél samen met iemand gratis naar onder meer de Efteling, Walibi en Toverland.

prijs

Heb je zin om een keertje echt héél héél lekker te eten? Dan moet je in het Italiaanse Modena naar restaurant Osteria Francescana. Dat restaurant won de prijs voor het beste restaurant van de wereld.

hond

Zit jij op warme dagen weleens te puffen van de hitte in de klas of in je kamer? In een stilstaande auto wordt het pas écht heet. Heel zielig dus om daar een hond in achter te laten.

robothondjes

Is er bij jou thuis weleens een huisdier doodgegaan? Dan weet je dat je daar heel verdrietig van kunt zijn. In Japan laten sommige baasjes dikke tranen nadat hun robothond kapot is gegaan. 

Naomi

‘Ik ben een strijder, een strijder tegen oneerlijkheid. Een strijder voor hoop, vrede en een toekomst voor de wereld’. Klinkt dat een beetje plechtig? Dat kan kloppen. Het is de eerste regel van een zelfgeschreven toespraak die Naomi (10) uit Leeuwarden op Bevrijdingsdag (5 mei) live op televisie mag houden.

spelen
Uittips

Bang dat je je deze meivakantie gaat vervelen? Niet nodig. Zelfs als het weer niet meewerkt, is er genoeg leuks te doen.

whatsapp

WhatsApp mag je vanaf volgende maand officieel alleen nog gebruiken als je 16 jaar of ouder bent. Maar geen paniek. De kans dat kinderen een boete krijgen voor stiekem tóch appen is niet zo groot.

sherlock
3
Film

Twee heldhaftige tuinkabouters verslaan samen met een beroemde detective een slechterik en leven nog lang en gelukkig. In het kort is dat het verhaal van de animatiefilm Sherlock Gnomes. Dat klinkt als een sprookje en dat is het ook een beetje.

Nathalie over hondenfilms

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

bijen

Heb jij al eens meegedaan met de Nationale Tuinvogeltelling? Komend weekend (21 en 22 april) kun je iets heel anders tellen: bijen!

enquete kidsweek

‘Hoe lang zit jij nu al te Minecraften? Hup, computer uit en buiten spelen!’ Herkenbaar? Bij bijna iedereen is er thuis weleens gedoe over schermtijd. Kidsweek liet onderzoeken hoe het zit met regels en ruzies over computers, telefoons en gamen. En wat blijkt? Kinderen en ouders zijn het behoorlijk eens.

snoep

Dikke kans dat je er deze week op school of thuis wel over gepraat hebt: de snoepsensor. Die nanochip meet heel precies wat je aan zoetigheid in je mond stopt en stuurt die informatie door naar een speciale app. Veel ouders en tandartsen zijn blij dat de chip er na lang vergaderen eindelijk komt. Maar sommige kinderen zijn juist boos en voeren...

haasje

Stel dat je komend paasweekend een lekkere wandeling gaat maken en je ziet ergens een schattig babyhaasje eenzaam liggen. Die wil je dan vast redden en naar een dierenopvang brengen. ‘Niet doen!’ waarschuwen de opvangcentra.

 

hoofdpijn

Zit jij op school vaak weg te dutten? Of krijg je hoofdpijn na een uurtje rekenen? Grote kans dat dat niet komt omdat je juf of meester zo saai vertelt, maar omdat er te weinig frisse lucht in de klas is.

leeuw

Dierenverzorgers van een dierentuin in de Amerikaanse stad Oklahoma wisten vorige maand niet wat ze zagen. Leeuwin Bridget had ineens manen! En Bridget is toch echt een vrouwtje...

blijdschap groenlinks

Misschien mocht je gisteren wel mee naar het stembureau. Of werd er gestemd in jouw school. Volwassenen stemden gisteren voor de gemeenteraad. De meeste stemmen zijn geteld en de grote winnaars zijn de lokale partijen.

zeehonden

Het gaat zo goed met de zeehonden in Nederland dat opvangcentra veel minder zeehonden moeten opnemen. Dat vindt een wetenschappelijke commissie.

disney

Disneyland Parijs gaat flink verbouwen. Het pretpark geeft twee miljard euro uit aan nieuwe attracties. Er komen drie nieuwe landen bij, maar er verdwijnen ook attracties. 

kroon

Nederland heeft er een prins bij. Hugo Klynstra (21) uit Hummelo krijgt een nieuwe achternaam, die van zijn vader. Hij won een rechtszaak en mag zich vanaf nu ‘zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme’ noemen.

huisje

Hoera, vakantie! (Als je tenminste niet in het zuiden woont.) Ga je deze week naar een vakantiehuisje? Dan moet je misschien niet te goed het doucheputje bestuderen. Of onder het matras kijken.

ariane

Dikke pech voor prinses Ariane (10). Afgelopen zondag brak ze tijdens een schaatstochtje haar pols.

schietpatij

Verdrietig nieuws uit de Amerikaanse staat Florida. Daar vielen 17 doden bij een schietpartij op een middelbare school.

Zijlstra

‘Sorry! Ik heb gejokt! Ik stap op!’ Halbe Zijlstra stopt als minister van Buitenlandse Zaken. Dat vertelde hij gisteren aan de Tweede Kamer. Hij moest tijdens die toespraak een beetje huilen en werd getroost door premier Rutte.

halbe

Sorry! Ik heb gejokt! Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra gaf het vandaag zelf toe. Hij heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. 

harry

Fans van Harry Potter kunnen binnenkort hun hart ophalen. Een Nederlands kasteel wordt dit voorjaar omgetoverd tot Zweinstein

tijger

Mexicaanse douanebeambten vonden deze week een wel heel merkwaardig postpakketje. In het pakje zat een baby-tijger.

goud

Twee Britse hobby-archeologen waren superblij. Met hun metaaldetector stuitten ze op een schat. Meer dan vijftig gouden Romeinse munten vonden ze in een weiland in het oosten van Engeland! 

klonen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

test

De Waterlinie? Dat dat iets met water is, snappen de testers ook nog wel. Maar verder hebben ze voor hun bezoek aan het Waterliniemuseum in Bunnik geen idee waarom daar een heel...

patrijs

Patrijzen worden steeds zeldzamer en daar zijn natuurbeschermers niet blij mee. Vogelliefhebbers bedachten een plan om de vogels naar het natuurgebied de Hoeksche Waard te lokken. 

mopshond

Er was al een speciaal kattencafé, maar binnenkort moeten ook hondenliefhebbers hun cola of warme chocolademelk in Amsterdam gaan drinken. Daar komt namelijk een speciaal mopshondencafé.

koraal

Het gaat slecht met het koraal. Australische deskundigen waarschuwden deze week dat het grootste deel van het kleurige onderzeelandschap deze eeuw niet zal overleven.

dierentuin

Bezoekers van een dierentuin in de Chinese stad Yulin waren afgelopen week woedend. Een speciale pinguïntentoonstelling viel nogal tegen. Er waren namelijk alleen maar opblaasexemplaren te zien.

film Coco
5
Film

Een animatiefilm over de dood. Dat klinkt loodzwaar. Maar Coco is helemaal niet moeilijk of alleen maar verdrietig. Het is een film die heel grappig en vrolijk is en je toch laat nadenken. De perfecte mix dus.

hamster

Als jij nog niet zo lang geleden een hamster had die dood is gegaan, moet je misschien even niet verder lezen. Dan is dit bericht misschien naar. Maar als je een nog levende hamster hebt juist wel!

pizza

Een knapperig randje, verse tomatensaus en warme druipende kaas. Bij veel mensen staat pizza hoog op hun lijstje met lievelingseten. Italianen, de uitvinders van de pizza, gaan nog een stapje verder. Zij vinden het bakken van de perfecte pizza kunst en willen dat het gerecht op de Werelderfgoedlijst komt. En daar hebben ze nu twee miljoen...

roken

Kuch kuch kuch...Vind jij sigarettenrook ook zo smerig? Dan ben je helemaal niet blij als je ouders hebt die in de auto roken! In België bespreken politici deze week een voorstel dat dat moet gaan verbieden.  

briefje aan stuur

De dag begon gisteren goed voor studente Elina. Toen ze haar fiets uit het rek bij het station haalde, bleek er een tasje met een bijzondere inhoud aan te hangen.

koud

Dat was flink bibberen vanochtend. Op veel plekken vroor het. Dikke kans dat ook jij voor het eerst je handschoenen weer aan hebt gehad.

Speel Memory met de nieuwe ministers

Welke minister houdt van mooie schoenen? Wie groeide op tussen de koeien? En wie vindt het belangrijk dat kinderen u zeggen tegen hun ouders? De nieuwe ministers van de regering Rutte III staan te trappelen om te beginnen. We stellen ze in dit spelletje aan je voor!

Tijn

Op een muur in het Afrikaanse land Ivoorkust is een grote schilderij van Tijn gemaakt. Tijn werd bekend door zijn nagellakactie in het Glazen Huis van 3FM.

onderwaterrestaurant

Altijd al eens willen dineren aan een tafeltje op de zeebodem? In Noorwegen kan dat binnenkort. En nog zonder dat je een duikpak aan hoeft ook. Voor de kust van het dorpje Båly, op het meest zuidelijke puntje van Noorwegen, wordt nu gebouwd aan eerste onderwaterrestaurant van Europa.

chips

In Nieuw-Zeeland is een ernstig tekort aan chips. In veel supermarkten is de chips twee keer zo duur als normaal. Op veel plekken is zelfs helemaal geen chips meer te koop. 

stelling
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

regeerakkoord

Na 209 dagen vergaderen is het vandaag eindelijk zo ver. Trots kwamen de leiders van de vier regeringspartijen de Tweede Kamer in. Het regeerakkoord is klaar. Daarin staan hun plannen voor de komende vier jaar. Dit zijn de opvallendste.

jodium

Als jij in het zuiden, midden of bepaalde delen van het oosten en noorden van Nederland woont, valt er volgende week een bijzonder pakje door de brievenbus. Meer dan een miljoen Nederlandse gezinnen krijgen een doosje jodiumpillen toegestuurd. De pillen beschermen tegen radioactieve straling bij een eventueel ongeluk met een kerncentrale. Vijf...

weekend

Op heel veel plekken in Nederland kun je komend weekend (7 en 8 oktober) proefjes doen, rondleidingen krijgen of zomaar een professor in het wild tegenkomen. 

hennis

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is gisteravond uit de regering gestapt. Als baas van het Nederlandse leger heeft zij fouten gemaakt en daarom stopt ze ermee.

schaakles

Regelmatig een potje schaken kan je volgens wetenschappers aan hogere cijfers helpen. In Rotterdam boffen leerlingen dus maar! Daar krijgen heel veel kinderen nu schaakles op school.

octo

Voor de kust van Australië hebben wetenschappers een octopusstad ontdekt. Ze noemen de plaats Octlantis, naar de gezonken stad Atlantis die voorkomt in spannende verhalen.

kinderpostzegels

Zit jij in groep 7 of 8? Dikke kans dat je het deze week na schooltijd flink druk hebt. Het is weer tijd voor Kinderpostzegels!

vulkaan

Vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali staat op het punt van uitbarsten. Al meer dan 50.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij slapen in gymzalen.

troonrede
Prinsjesdag

Deftige hoedjes, mooie jurken en een rijtoer door Den Haag met veel paarden en zwaaiende mensen. Vandaag is het Prinsjesdag, een belangrijke dag voor de politiek en de koning. Die vertelt op prinsjesdag in een lange toespraak (de troonrede) over de politieke plannen voor het nieuwe jaar. Wat staat daar dit jaar voor belangrijks in?

kindermiljoenennota

Een dag voordat de échte Miljoenennota aan de Tweede Kamer gepresenteerd wordt, reikten honderd leerlingen de Kindermiljoenennota uit. En die ziet er best een beetje anders uit. 

paarden

Nog één nachtje slapen en dan is het Prinsjesdag. Een spannende dag voor de koning want hij moet de troonrede voorlezen en heel veel wuiven. Maar ook voor alle paarden die meelopen is de 'derde dinsdag van september' spannend. Vandaag oefenden ze vast hun stressbestendigheid. 

amira

Operaster Amira Willighagen (13) uit Nijmegen verhuist met haar moeder en broer naar Zuid-Afrika. Dat doen ze omdat ze de regels voor optredens hier veel te streng vinden.

boshut

Een hut maken in het bos mag eigenlijk niet. Als een boswachter een getimmerde hut ontdekt, moet die meestal afgebroken worden. Maar boswachter Floris Hoefakker uit het Brabantse Prinsenbeek loste het anders op. Hij plaatste een bord bij een hut die hij in 'zijn' bos vond.

yupmi

Een groot orkest is niets waard zonder een goede dirigent. Zo ook het Philharmonisch Orkest van Lucca. De beroemde Italiaanse muzikanten werden niet geleid door een mens, maar door een robot. 

pepa

Een aflevering van kinderserie Peppa Big is van de Australische televisie gehaald. Het kleuterprogramma leert kinderen dat je niet bang hoeft te zijn voor spinnen, maar in Australië klopt dat helemaal niet. Daar zijn sommige spinnen namelijk wel echt gevaarlijk.

juffenstaking

Dikke kans dat jij op donderdag 5 oktober niet naar school hoeft. Juffen en meesters op heel veel basisscholen gaan dan staken.

Nathalie stelling jongensfietsen
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

nieuw schooljaar tips

Snik, snik, de grote vakantie is weer voorbij. In plaats van laat opblijven, heel veel buiten spelen en lekker niksen is het weer opletten en stilzitten geblazen. Een oersaai vooruitzicht? Helemaal niet! Met deze survivaltips wordt terug-naar-school bijna een spannend avontuur.

boomhut

Alweer terug van vakantie en voorlopig nog vrij? Vervelen is niet nodig! Met deze tips heb je genoeg te doen. 

ijs

'Maham, mag ik een ijsje?'. Heel irritant natuurlijk als het antwoord dan 'Nee!' is. Maar geen paniek, dan maak je je ijsje toch gewoon zelf? Dat is ook nog eens veel lekkerder dan ijs uit de winkel.

Winnie en Xi

De Chinese president Xi Jinping heeft er genoeg van. Hij ziet er misschien lief en knuffelig uit, maar hij wil niet steeds vergeleken worden met knuffelbeer Winnie de Poeh. En dus heeft hij de populaire beer maar gewoon verboden.

nieuwe attracties

Dit jaar zijn er heel veel gloednieuwe attracties geopend in pretparken. De hoogtepunten.

boerderijdag

Wil jij weleens een lammetje aaien, een geit in zijn bek kijken of kijken of je zelf een koe kan melken? 

kastelendag

Trek je mooiste jurk uit je kast of poets je rijlaarzen op. Op maandag, 5 juni, Tweede Pinksterdag openen honderd kastelen hun deuren.

grijze jager dagen

Máhám…ik vervéééél me zo!’ Roep jij dat ook regelmatig in het weekend? Nergens voor nodig, genoeg leuke dingen te doen. Zeker in komend extra lange Pinksterweekend.

Nathalie over frisdrank
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Kidsweek

Op 22 maart komt Toen mijn vader een struik werd uit, de verfliming van een boek van Joke van Leeuwen. Het verhaal gaat over een meisje dat moet vluchten voor oorlog. De film werd vorig jaar opgenomen in Kroatië. Kidsweek nam een kijkje op de set, in een diep donker bos. 

tuinvogeltelling

Rekenen doe je meestal op school, maar komende zaterdag en zondag mag je ook thuis gaan tellen. Vogeltjes tellen, om precies te zijn. Op 28 en 29 januari wordt namelijk de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland gehouden.

varende sportschool

Over de beroemde rivier de Seine in Parijs vaart binnenkort een bijzondere boot: een drijvende sportschool! 

poep

In Australië is het nu hartje zomer en snikheet. Ideaal weer voor een frisse duik in zee. Toch kun je dat in de stad Melbourne maar beter even niet doen. De zee zit daar namelijk vol met poep.

Lichtjesdieren in de Beekse Bergen
uittips

Hoera, kerstvakantie! Heel veel tijd om leuke dingen te doen. Deze winterse uitstapjes passen perfect bij deze gezellige tijd.

sneeuwpop

'Weet je wat ik eigenlijk heel eng vind? Sneeuwpoppen! Dat vind ik écht geen leuke kerstversiering.' Die bekentenis deed president Obama een paar weken geleden in een interview. Reden voor het personeel van het Witte Huis om een grapje met hem uit te halen.

Kayleigh zingt

Filmpje: Als Kayleigh (10) zingt, vergeet ze haar verlegenheid

De Britse Kayleigh (10) zit op een speciale school omdat ze autistisch is en ADHD heeft. Ze is ook nog eens superverlegen. Maar deze week verraste ze tijdens de kerstuitvoering van haar school iedereen met een prachtig en zuiver gezongen lied.

Geert Wilders

Geert Wilders was op zijn tiende al druk bezig met politiek. Dat blijkt een schoolkrant van zijn basisschool, die het tijdschrift Vrij Nederland heeft gevonden. De kleine Geert maakte zich toen vreselijk druk over het milieu en gevaren in het verkeer. Ook over kinderen die 'door de tuin rennen', wond hij zich enorm op.

Nathalie
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

vissenschaatsbaan

Het leek het Japanse pretpark SpaceWorld zo’n leuk idee: een ijsbaan waarbij het lijkt alsof je op zee schaatst. Met allemaal vissen net onder het oppervlakte waardoor het nog echter lijkt. Schaatsers zouden zo  meteen wat leren over zeedieren. Maar de baan werd geen succes.

Yang Liwei

De Chinese astronaut Yang Liwei heeft tijdens zijn vijf ruimtereizen een paar keer erg rare geluiden gehoord. Waren het klopgeesten of ruimtewezens? Of was er gewoon iets met de raket aan de hand?

de club van sinterklaas en geblaf op de pakjesboot
3
Film

Een nieuwe sinterklaasfilm in de bioscoop hoort misschien wel net zo bij 5 december als pepernoten, het Sinterklaasjournaal en je schoen zetten. Of de film goed is, maakt eigenlijk niet eens zoveel uit.

Beeld AFP

Natuurbeschermers doen er alles aan om de allerlaatste levende witte giraffe op aarde te beschermen. Daarom krijgt de bijzondere langnek, die leeft in een Keniaans natuurreservaat, nu een gps-tracker. 

wortel met ring

Het verhaal van een 82-jarige opa uit Duitsland is mooi, verdrietig en bijzonder tegelijk. De man verloor drie jaar geleden zijn trouwring toen hij aan het werk was in de tuin. Deze week vond hij hem terug op een heel bijzondere plek.

geitje

Het allerliefste Instagram-model van dit moment is... een schattig geitje! Het Belgische bokje verloor kort na zijn geboorte zijn moeder en werd daarna geadopteerd door twee enorme sint-bernardshonden.

vanillevla getest
Testteam

Wie wil er een toetje? Nou, daar zegt het Kidsweek testteam nooit nee tegen. Een bakje romige zoete vla vinden de testers de ideale afsluiting van elke maaltijd. Maar welke vanillevla is het allerlekkerst? De testers lepelen en slurpen zich bijna misselijk om daar achter te komen.

de duurste chips ter wereld

Ben jij een enorme chipsfan die al begint te watertanden bij de gedachte aan een grote zak knapperige chips? Dan moet je vooral NIET naar Zweden om daar de chips van bierbrouwer St. Erik's te kopen. Die kosten namelijk tien euro per chipje. En dan is je zakgeld natuurlijk snel op...

Testteam test paprika-ribbelchips
Testteam

Chips zijn er in de gekste smaken. Patatje Joppie of Thaise Chili bijvoorbeeld. Maar zijn simpele paprikachips niet stiekem gewoon het lekkerst? Het Kidsweek-testteam vindt van wel. En zeker als ze ook nog ribbels hebben. Maar welke soort is het állerlekkerst?

Jason

Mopshond Jaxson vierde deze week een feestje. De elfjarige hond uit de Amerikaanse staat Idaho kreeg namelijk een medaille voor 'uitzonderlijke moed en heldendom'. Afgelopen zomer voorkwam hij dat het huis van zijn baasjes afbrandde. 

adler

Een barista is iemand die heel goed koffie kan maken. Niet echt een kinderhobby zou je zeggen. Maar de Amerikaanse peuter Adler denkt daar anders over. Zijn ouders hebben een koffiezaak en hij doet niets liever dan meehelpen.

stelling
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

nieuwe achtbaan

Ben jij in pretparken een dappere held die overal in durft? Dan moet je volgend jaar zeker naar Attractiepark Slagharen. Daar komt in 2017 een nieuwe achtbaan waarin bezoekers drie keer gelanceerd worden, twee keer over de kop gaan én in een een vrije val terecht komen.

Knuffels ADO

Knuffelregen in stadion

Tijdens voetbalwedstrijden in de eredivisie wil het er nog wel eens ruig aan toe gaan op de tribunes. Vooral scheldwoorden vliegen met regelmaat door de vakken. Maar in het stadion De Kuip in Rotterdam regende het zondag iets heel anders. Supporters van ADO Den Haag gooiden knuffels naar een vak met zieke kinderen uit het Sophia...

lunchtrommels

Wat eten kinderen in andere landen tussen de middag?

De meeste scholen zijn weer begonnen en dus is het weer overblijven geblazen. Wat zit er vandaag in jouw broodtrommel? Vast geen bietensoep of rauwe vis. Toch hebben kinderen in andere landen dat soms wel in hun lunchtrommel zitten. Een Amerikaanse nieuwssite maakte een filmpje van school-lunches in verschillende landen.

Pokemon Go

Als je Pokémon GO-speelt, dan weet je dat er best irritante dingen in het spel zitten. Pokémons die je niet kunt vinden terwijl ze volgens je 'radar’ toch echt in de buurt moeten zijn, bijvoorbeeld. Of pokéballen die snel op zijn omdat je niet recht kunt mikken. De makers van het spel hebben een heleboel verbeterd en brachten vannacht een...

Linneaushof
Testteam

In het Noord-Hollandse Bennebroek ligt de Linnaeushof, de grootste speeltuin van Europa. Sinds deze zomer is daar een nieuwe attractie te vinden: een stoere hindernisbaan. Natuurlijk moest het testteam die even proberen. En als ze er dan toch zijn, testen ze meteen even de rest. Want zo’n speeltuin, is dat niet een beetje eh… kinderachtig?...

Nathalie over hondenselfies

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Finding Dory recensie
4
Film

Heb jij Finding Nemo gezien? Dikke kans dat je die vraag met een keihard ‘ja!’ beantwoordt. De film over de knaloranje clownsvis Nemo is een van de beste, meest bekeken animatiefilms ooit. Dertien jaar na Nemo is er eindelijk een vervolg: Finding Dory.

ontsnapt stel is terug

Er waren eens twee verliefde waterzwijntjes in Canada. Ze waren gekocht door een dierentuin om daar een ander eenzaam waterzwijntje gezelschap te houden. Maar het stel vond dat zwijntje maar stom. En dus ontsnapten ze samen door een piepklein gaatje in het hek en verdwenen ze spoorloos.

glazen brug

Hameren op een glazen brug

Als je een beetje last van hoogtevrees hebt, is deze brug in het China's Shiniuzhai Geopark een nachtmerrie. De brug is namelijk van glas en bungelt 180 meter boven de grond. Omdat dat er een beetje eng uitziet, twijfelde veel mensen of de brug wel veilig was. De makers bedachten daarom een plan. Iedereen die dat wilde mocht proberen om 'm...

Britten stemmen over Europa

Vandaag is een belangrijke dag voor Groot-Brittannië. En eigenlijk ook voor de rest van Europa. De Britten mogen vandaag kiezen: Blijven ze bij Europa of gaan ze voortaan wat meer hun eigen gang? Wat willen de twee verschillende partijen?

dinoplaatjes

Heb jij je dinoplaatjes-album al compleet? Albert Heijn heeft weer een spaaractie. En dus staan er dranghekken bij de supermarkt, neemt iedereen zijn verzamelalbum mee naar school en word je woedend op je vader als die vergeet om bij de kassa om de dinoplaatjes te vragen. De 160 verschillende plaatjes compleet krijgen is nog een flinke klus....

brydewalvis

Drone filmt baby-walvis

Soms komt een drone goed van pas. Bijvoorbeeld als je onderzoek wil doen naar het leven van zeedieren. Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland filmden vorige week toevallig een zeldzame Brydewalvis die haar jong aan het voeden is.

Geofort1
Testteam

Het GeoFort in het Gelderse Herwijnen is vorige week uitgeroepen tot het beste museum ter wereld voor kinderen. Kidsweeklezers wisten natuurlijk allang hoe leuk dat museum is. Een paar jaar geleden beoordeelde het Kidsweek Testteam de plek al met een 8,5.

rusland, leger, kinderen

Een uurtje rekenen, een paar taaloefeningenen en daarna een lesje geweer uit elkaar halen. Voor Russische kinderen zal een school dag er na de komende zomervakantie een beetje anders uit gaan zien. De meeste scholen krijgen dan een jeugdbrigade waar leerlingen militaire lessen kunnen volgen. 

dino alligator krokodil golfbaan

Schrikken van 'dino' op de golfbaan

HELP! Er loopt hier een dino!' Een groep golfers in de Amerikaanse staat Florida schrok zich rot toen ze ineens een enorm beest de baan zagen oversteken.

foto Nederland

'Goedemorgen! Zo zien wij nu Noord-Europa. Zien jullie de Noordzee en Nederland liggen?' Astronaut Jeff Williams zweeft in het ISS-ruimtestation op 400 kilometer hoogte. 

De allernieuwste attractie van De Efteling wordt donker, magisch en heeft drie verschillende routes vol verborgen kamers en avonturen. Meer dan dit tipje van de sluier licht het pretpark nog niet op. 

Bibi en Tina: Liefde en diefstal op de manege
3.5
Film

Bibi en Tina ken je misschien uit de tekenfilmserie die een tijdje geleden op Ketnet te zien was. Over de twee paardenmeisjes kwam vorig jaar al een eerste speelfilm uit. Nu is er een tweede deel. 

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Inky de inktvis woonde in een groot aquarium in Nieuw-Zeeland. Hoewel hij goed werd verzorgd, miste hij de zee. Op een dag besloot hij op avontuur te gaan. Hij ontsnapte via een een kier in het aquariumdeksel. 

Foto's ANP

Nog even en dan is het Pasen. Een lekker lang weekend met zeeën van tijd om leuke dingen te doen. Voorjaarsdingen natuurlijk! Ga lammetjes aaien, naar vuren kijken of op avontuur op een forteiland.

 

Foto's iStock en Flickr/Liz West

De lente is begonnen, dat moet gevierd worden! Met een lekker romig ijsje bijvoorbeeld. En daarvoor hoef je niet eens naar de winkel. Met deze supersimpele recepten maak je het lekkerste roomijs gewoon zelf. En daar heb je echt geen dure ijsmachine bij nodig!

Zootropolis
4.5
Film

Zootropolis lijkt een gewone, grote wereldstad. Met huizen, kantoren, winkels en verschillende wijken. Maar het is geen normale stad, want er wonen alleen dieren.

Operatie noordpool
4
Film

Een spannend verhaal, indrukwekkend mooie beelden van de Noordpool en kinderen die heel goed spelen. Operatie Noordpool is een prachtige avonturen film. 

Alvin en de chipmunks: roadtrip
4
Film

Vrolijkheid, aanstekelijke dansjes, leuke muziek en ook nog een grappig avontuur. Alvin en de Chipmunks: Roadtrip heeft het allemaal 

Race naar de maan