beeld aspark

Een bedrijf uit Japan heeft een nieuwe supersnelle auto ontwikkeld. De Aspark owl breekt alle snelheidsrecords en is ook nog eens elektrisch. Deze zeven dingen maken de superauto zo speciaal.

Beeld dierenambulance

Het zal je gebeuren. Je neemt je katten mee op een vliegreis en hoog in de lucht ontdek je dat één van hen foetsie is. Dat overkwam deze week een Amerikaanse vrouw op het Nederlandse vliegveld Schiphol.

beeld instagram

Famke Louise heeft de video met #ikdoenietmeermee van haar Instagram gehaald. Ze zegt dat het nooit haar bedoeling was dat mensen zich niet meer aan de coronaregels zouden houden. Ook andere bekende Nederlanders zoals Bizzey, rapper Gers Pardoel en zanger Thomas Berge hebben de video verwijderd.

beeld instagram

Dikke kans dat je de hashtag #ikdoenietmeermee vandaag al ergens voorbij hebt zien komen. Artiesten als Famke Louise, Tim Douwsma en Bizzey gebruikten hem omdat ze meer dan genoeg hebben van de coronaregels van de regering.

beeld istock

Als je kind gepest wordt, raakt dat diep in je hart. Gelukkig hoef je als ouder niet machteloos toe te kijken maar kun je wel degelijk iets doen om je kind te helpen. Tijdens de Week tegen Pesten (die vandaag begint en tot en met 25 september duurt) is er extra aandacht voor pesten en iedereen die daar mee te maken heeft. 

Beeld pixabay

Jouw kind de gemene pestkop? Nee joh! De meeste ouders denken dat hun kind absolúút geen ander kind zou pesten. Maar wat nu als je het mis hebt? Met deze praktische tips kun je verder leed voorkomen.

Beeld pixabay
Week Tegen Pesten

Pesten is gemeen en kinderen kunnen er erg verdrietig van zijn. Tijdens de Week tegen Pesten (21 t/m 25 september) is er daarom extra aandacht voor. Bij de Kindertelefoon krijgen ze vaak vragen van kinderen die niet goed weten wat ze tegen pesten moeten doen. Franny Pouderoyen van de Kindertelefoon geeft de vier beste tips. 

beeld

Woedend was Sena (13, rechts op de foto) uit Utrecht toen ze hoorde over George Floyd, de zwarte Amerikaan die werd gedood door de politie. Samen met haar vriendin Carla (12) besloot ze in actie te komen tegen racisme. En daarmee wonnen ze vandaag de Nationale Kinderprijs. 

Beeld ANP

Geen rijtoer, geen zwaaiende koning in een koets en geen balkonscène. Maar wél net als anders hoedjes en een koffertje met geldplannen. Door corona is Prinsjesdag dit jaar heel anders dan anders.

Floris

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2020? Wordt het damhert Floris?

Boef foto ANP

Rapper Boef heeft een grote prijs gewonnen. Voor zijn tweede studioalbum Allemaal Een Droom won hij de FunX Music Award. Hij krijgt ook de prijs voor de beste rapper. Zijn reactie was natuurlijk: ‘Het is gewoon Boef, man!’

Beeld stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Beeld ANP

Over een week is het Prinsjesdag. Maar ook dit jaar rijdt de koning niet in de Gouden Koets. En volgend jaar trouwens ook niet. De Gouden Koets staat vanaf juni tot en met november volgend jaar in het Amsterdam Museum tijdens een tentoonstelling over de geschiedenis van...de Gouden Koets.. 

Stunt

Heb je de animatiefilm Up gezien? Daarin hangt iemand zijn huis aan een enorme tros ballonnen en vliegt er mee de lucht in. Dat leek de Amerikaanse stuntman David Blaine ook wel wat. Deze week liet hij zich door ballonnen de lucht in hijsen.

joey

Medewerkers van het Amerikaanse Marine Mammal Rescue Center vonden twee maanden geleden een piepklein otterweesje. Ze noemden hem Joey en werden op slag verliefd. Ze richtten een camera op hem en veel mensen leven nu met hem mee.

Nandi

Nandi uit Groot-Brittannië heeft één grote hobby: drummen. En daar is ze heel erg goed in. Ze daagde daarom één van de bekendste drummer van de wereld uit voor een battle. ‘Toen hij de uitdaging aannam, maakte ik een heel wilde dans door mijn kamer.’ 

vuurtoren

Welke vuurtoren hierboven vind jij mooier? De linker of de rechter? De vuurtoren in het Zeeuwse Nieuw-Haamstede is toe aan een schilderbeurt. Maar in plaats van de traditionele kleuren rood en wit, heeft Rijkswaterstaat bedacht dat de vuurtoren bruin met wit moet worden. Bewoners van het dorp vinden dat een stom plan.

eerste schoolweek

Snik, snik, in het noorden van het land is de grote vakantie bijna weer voorbij. Vanaf maandag beginnen daar de scholen weer.

Fabrizio

Woon je in een vakantieland, dan is het in de zomer vaak extra druk. Maar hoe is dat nu zoveel mensen thuisblijven? Kinderen die in het buitenland wonen, vertellen het je deze zomer. Deze week: Fabrizio (9).

ijs

Het is vakantie, maar voor veel kinderen zit een reis naar het buitenland er deze zomer niet in. Gelukkig smaken ijsjes thuis net zo lekker als op vakantie. Met deze supersimpele recepten maak je je ijsjes gewoon zelf. En daar heb je geen dure ijsmachine bij nodig.

beeld AFP

Verdrietig nieuws uit de Libanese hoofdstad Beiroet. Bij een enorme explosie in de haven zijn dinsdag zeker 137 mensen om het leven gekomen en meer dan vijfduizend mensen gewond geraakt. 

Beeld ANP

Drie vermiste schipbreukelingen zijn gered van een onbewoond eiland. Ze hadden heel groot  'SOS' in het zand geschreven. Twee vliegtuigen zagen dit en regelden hulp. 

Beeld Facebook

Wat doe je het liefst als het overdag snikheet is? Afkoelen in een zwembad natuurlijk. Niet alleen mensen denken daar zo over. In de Verenigde Staten werd een zwarte beer betrapt die heerlijk lag te chillen in een kinderzwembadje.

beeld mierenboerderij

Heb jij een hond, kat of cavia als huisdier? Sááí! Steeds meer mensen kiezen voor een mierenkolonie. En dan niet die kleine, brutale kruipers die het jamspoor op het aanrecht volgen, maar mieren in een speciale glazen bak om naar te kijken.

Beeld pixabay

Voetbal of hockey jij op kunstgras? Dan weet je dat dat in de zomer bloedheet kan worden. In Amsterdam hebben ze nu test gedaan met een regenwateropslag die het kunstgras moet koelen. En dat werkt!

Beeld anp

De kok van een deftig restaurant in de stad Akron, in de Amerikaanse staat Ohio, stond even vreemd te kijken toen hij in een emmer met kreeften ineens een blauw exemplaar aantrof.

Beeld ANP

Op unieke camerabeelden uit Thailand zijn voor het eerst in dik vier jaar weer tijgers te zien. Dat is bijzonder omdat de dieren met uitsterven worden bedreigd. In Thailand leven nog zo'n 160 wilde tijgers.

beeld anp

In de stad Mekka in Saoedi-Arabië begint vandaag de hadj. Dat is een belangrijke tocht voor moslims. Maar door corona gaat die dit jaar helemaal anders dan anders.

Beeld Burgers'zoo

Bezoekers van de dierentuin Burgers’ Zoo in Arnhem hadden maandagavond geluk. Vlak voor hun ogen beviel een leeuwin van twee welpjes. Ze lag direct achter het glas van het verblijf dus de toeschouwes konden de bevalling heel duidelijk zien.

Beeld wiki

Rozen zijn van veel mensen de lievelingsbloemen. Dat op veel plekken in het wild nu volop rozen bloeien is dus goed nieuws zou je zeggen. Maar volgens Staatsbosbeheer gaat het té goed met de soort 'veelbloemige roos'. En dus moet de geurende woekeraar weggehaald worden. 

widm2020

Goed nieuws voor fans van Wie is de Mol?. In september begint een nieuw, extra seizoen van het programma. Het programma bestaat twintig jaar en daarom is deze editie extra speciaal. In het nieuwe seizoen mogen sommige deelnemers van vorige seizoenen nog een keer meedoen.

Beeld ANP

Het Argentijnse tijdschrift Caras zegt sorry voor een artikel over prinses Amalia. Het tijdschrift zette vorige week een foto van de kroonprinses op de voorpagina met de tekst: ‘Trots laat ze haar grote maat zien'. Veel mensen vonden dat erg onaardig.

Kraantje Pappie

Hiphop-artiest Kraantje Pappie gaat blokfluitjongen Regilio (10) helpen. Regilio fluit graag in de winkelstraat van zijn woonplaats Enkhuizen. Deze week kwam hij in het nieuws omdat hij daar werd weggestuurd.

Beeld filmdepot
4
Film

Als je vader zijn baan verliest, je moeder zwanger is en je net verhuisd bent, kun je wel wat troostknuffels gebruiken. En wie kan die beter geven dan een trouwe hond?

Beeld Lydia

Een piepklein apparaatje dat waarschuwt als het in een stilstaande auto te warm wordt. Met die uitvinding won de Amerikaanse Lydia een prijs van 12.000 dollar.

Beeld pixabay

De politie stond afgelopen week even vreemd te kijken. Tijdens een achtervolging in de buurt van Breukelen gooide een man ineens iets uit het autoraam. Het bleek een tas met daarin een half miljoen euro te zijn!

Beeld ANP

Duizenden boze boeren protesteren vandaag bij het RIVM in Bilthoven. Maar anders dan bij andere protesten kwamen ze niet op de trekker, maar met de auto. 

beeld ANP

Vergaderen, vergaderen en nog eens vergaderen. De leiders van de 27 landen van de Europese Unie (EU) zijn vier dagen bijna dag en nacht aan het praten en aan het ruzieën geweest. Het belangrijkste onderwerp: geld voor landen die het zwaar hebben door corona.

Beeld ANP

Een Nederlandse legerhelikopter is zondag bij het eiland Aruba in zee neergestort. Twee militairen, een man en een vrouw, hebben dat ongeluk niet overleefd.

Beeld The Met Station

De Britse weerdienst dacht dat het afgelopen vrijdag keihard zou gaan regenen. Dat was namelijk duidelijk te zien op de buienradar. Maar het bleef kurkdroog. De zogenaamde regenwolken bleken enorme zwermen vliegende mieren.

Beeld anp

De Twitter-accounts van een flink aantal Amerikaanse beroemdheden zijn door hackers misbruikt om mensen op te lichten. De computercriminelen plaatsten namens de bekende mensen oproepen om geld te geven.

Beeld NS

Fffffffffffffft! Vertrekken maar! Een conducteur kan niet zonder twee dingen: een apparaat om kaartjes te controleren en een fluitje. Dat laatste is alleen niet coronaproof. Daarom krijgen conducteurs nu een elektronisch fluitje.

Beeld anp

Het Franse modehuis Dior heeft een bijzondere manier gevonden om in deze coronatijd toch de aandacht te trekken. Het luxe modemerk maakte zijn nieuwe wintercollectie op poppenformaat.

Beeld Warner
4
Film

Scoob! draait om de vriendschap tussen de eenzame Shaggy en de klunzige Duitse Dog Scooby Doo. De twee spelen al vijftig jaar een hoofdrol in een populaire tekenfilmserie, maar hebben nu ook hun eigen lange animatiefilm. 

Foto: Shutterstock

Na dit rare corona-schooljaar snak je misschien naar een normale zomervakantie. Nou, vergeet het maar! Ook deze grote vakantie is alles nog een beetje anders dan anders. 

beeld twitter

Vrouw en koe zingen samen een liedje

Dat koeien heel hard ‘BOE’ kunnen roepen is bekend, maar soms kunnen ze ook zingen. Een filmpje van een koe die samen met haar bazin een liedje loeit, vertederde deze week veel mensen.

Beeld kickstarter

Hoe ruikt het in de ruimte? Dikke kans dat je daar nog nooit over hebt nagedacht. Maar volgens astronauten heeft de ruimte een heel speciaal geurtje. En dat is nu in een flesje te koop. 

Beeld pixabay

‘Zeg zwaluw, hoe doe je dat vliegen eigenlijk?’ Het klinkt misschien gek, maar Staatsbosbeheer - de organisatie die de baas is over de Nederlandse bossen - gaat dieren interviewen over hun leven.

Beeld pixabay

Eén hondenjaar is hetzelfde als zeven mensenjaren, hoor je vaak zeggen. Is jouw Diesel zes, dan is hij in mensenjaren dus 42 jaar. En Tommy van twee is dus eigenlijk veertien. Maar van dat sommetje klopt helemaal niets, ontdekten Amerikaanse wetenschappers. 

Beeld ANP

President Bolsonaro van Brazilië heeft corona. En dat is opvallend omdat hij juist erg tegen strenge coronaregels is. Hij maakte het nieuws gisteren zelf bekend.

Beeld eredivisie

Voetballers in de eredivisie trappen komend seizoen tegen een bijzondere bal. Op de nieuwe officiële eredivisiebal staan elf Nederlandse hiphoppers.

Beeld pixabay

Het is een heel zielig verhaal en dierenexperts snappen er niets van. In het Afrikaanse land Botswana vinden ze de ene na de andere dode olifant. In nog geen twee maanden tijd zijn er al meer dan 350 gevonden. 

beeld anp

Twaalf Nederlanders die als kind in de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zaten, nemen het nu op voor kinderen uit Griekse vluchtelingkampen. Ze hebben een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin ze dringend vragen om die kinderen hierheen te halen.

Beeld Kidsweek
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

Beeld pixabay

Hoe komen er toch altijd weer vissen terecht in vijvers, sloten of meren die niet verbonden zijn met ander water? Op die vraag hadden wetenschappers heel lang geen antwoord. Ze vermoedden altijd al wel dat visseneitjes meeliften met vogels, maar nu weten ze het zeker.

Beeld kunstbende

Vond jij het afgelopen maanden ook zo stom dat dans-, gitaar of theaterlessen niet door gingen? Kunstbende, een jaarlijkse wedstrijd in muziek, theater en nog veel meer, heeft een goedmakertje bedacht. Een online podium voor kinderen die het leuk vinden om op te treden.

Beeld ANP

Vanaf volgende week woensdag mag er weer een stuk meer in Nederland. Premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge maakten gisteravond bekend dat de regels een stuk soepeler worden. Het blijft wel belangrijk dat volwassenen 1,5 meter afstand houden en dat je binnen blijft als je snotterig bent. Dit verandert er allemaal.

Beeld Beekse Bergen

Blij nieuws uit safaripark Beekse Bergen! Daar is vrijdag een okapi geboren. Alles gaat goed met het bijzondere kleintje dat Guus is genoemd.

beeld facebook

Wacht je al weken op een telefoonhoesje, drone of oplader die je in China hebt besteld? Dikke kans dat je pakje niet meer komt. In België is een gestolen vrachtwagen gevonden met honderden pakketjes die bedoeld waren voor Nederland.

Beeld facebook

Twee agenten uit Australië waren onderweg naar een verdachte toen ze onderweg ineens werden tegengehouden. Midden op de weg stond een alpaca.

Big Trip
2.5
Film

De mopperige beer Patrick krijgt door een verstrooide ooievaar een baby-panda bezorgd. Dat is even paniek. In Big Trip moet het hele dierenbos vervolgens samenwerken om het huilende kleintje op de goede plek af te leveren. 

Beeld Facebook

Zit! Blijf! Wacht! Als je een hond hebt, ken je die commando’s vast wel. Maar weinig honden luisteren daar zo goed naar als de hond van de Peruaanse Shirley Vergara. Die zit namelijk braaf voor haar in de rij voor de supermarkt.

beeld Amsterdam

Een snake-run, half-runs en een mega-pipe. Gaat jouw hart een beetje sneller kloppen bij die woorden? Dan moet je vanaf morgen in Amsterdam zijn. Daar wordt het grootste skatepark van Nederland geopend.

Beeld pixabay

Boze buizerds vielen deze week in het Gelderse Aalten wandelaars en fietsers aan. Dat gebeurt vaker in deze tijd van het jaar. Hoe komt dat? En nog belangrijker: hoe kun je voorkomen dat roofvogelklauwen in je haar grijpen?

rups

Een hoeraatje voor deze Kampecaris obanensis! Deze duizendpoot heeft namelijk een belangrijk record verbroken. Het blijkt het alleroudste kruipende dier ter wereld geweest te zijn. 

Beeld Lars

Geen kamp, geen eindfeest en zelfs geen musical. Voor de groep-achters van dit schooljaar is door corona alles anders dan anders. Ook bij Lars (11) uit Den Haag mag de eindmusical niet voor publiek worden gespeeld. Maar daar komt zijn klas tegen in opstand. 

Beeld dierentuin Kopenhagen

Panda’s staan bekend als zo ongeveer de sloomste dieren die er bestaan. Ze eten bamboe, staren wat voor zich uit en slapen vooral heel veel. Maar een reuzenpanda in de dierentuin van Kopenhagen kreeg gisteren ineens de kriebels en ontsnapte uit zijn verblijf.

beeld twitter

Wat zit er toch onder deze berg bont? Dat was de grote vraag, toen deze pluisbal op pootjes werd binnengebracht bij een opvangplek voor zwerfdieren in de Amerikaanse staat Arizona. Het leek wel een schaap met dreadlocks. Wat bleek? Er zat een kat onder! 

Beeld wikipedia

De Efteling gaat de attractie Monsieur Cannibale voorlopig niet aanpassen. Deze week worden overal demonstraties gehouden tegen racisme en geweld tegen zwarte mensen. Daardoor is op social media ook weer discussie ontstaan over de Eftelingattractie.

eigen beeld

In de Noorse plaats Alta zijn gistermiddag bij een aardverschuiving acht huizen in zee verdwenen. Gelukkig waren het vakantiehuizen en was er op dat moment niemand thuis. Het spectaculaire moment werd gefilmd door een buurtbewoner.

beeld anp

Heb je ze al zien hangen? Aan veel huizen hangen vandaag vlaggen met een schooltas eraan. Dat is omdat het Nationale Slaagdag is. Veel middelbare scholieren vieren dat ze hun diploma hebben gehaald.

Beeld ANP

Vanaf de ruimtebasis Cape Canaveral in Florida werd zaterdagavond ruimtecapsule Crew Dragon de ruimte ingeschoten. Met twee astronauten en een hoop interessante weetjes aan boord. Deze zes dingen wist je vast nog niet over de ruimtemissie.

Beeld pixabay

Je ligt in bed, hebt net je ogen dicht en dan hoor je ineens irritant gezoem. Je doet je lamp aan. Stilte. Lamp weer uit. En nét voor je wegdommelt, begint het weer: bzzzzzzzzz.  Herkenbaar? Maak je dan maar klaar voor volgende week want er is een muggenplaag in aantocht. 

beeld anp

Three, Two, One, Zero…en applaus! Zaterdagavond schoot de raket Dragon Crew van het bedrijf SpaceX met aan boord twee astronauten dan toch de ruimte in. 

Beeld ANP

Verdrietige mensen op straat, boze beroemdheden en vernielde auto’s en winkels. In de Amerikaanse stad Minneapolis is het al een paar dagen heel onrustig. Veel mensen zijn woedend vanwege het overleden van een zwarte man. Hij overleed omdat de politie hem hardhandig arresteerde.

beeld anp

Elon Musk (48) is deze week volop in het nieuws. Hij is de baas van Tesla én van SpaceX, het bedrijf dat deze week twee mensen de ruimte in stuurt. Woensdagavond ging dat op het laatste moment niet door, zaterdag volgt een nieuwe poging. Musk doet nog veel meer dan raketten de ruimte in schieten. Deze zeven dingen wist je vast nog niet over hem...

beeld instagram

Wie heb jij tijdens de corona-quarantaine het meest gemist? Je juf of meester? Of opa en oma? De Spaanse Ismael Fernandez uit Malaga miste vooral zijn ezel. En dat bleek wederzijds.

Foto: WildEarth

Door de coronacrisis zijn er nu geen toeristen in de wildparken in Zuid-Afrika. Een paar rangers bedacht een oplossing: het YouTube-kanaal WildEarth waar kinderen online op safari kunnen. ‘Als jullie niet naar Afrika kunnen komen, dan brengen we Afrika gewoon bij je thuis.’ 

Beeld ANP

In veel grote Europese steden is het verkeer sinds een paar weken nogal veranderd. In plaats van stinkende bussen en rammelende trams zie je ineens veel meer fietsers op straat. En dat is goed nieuws voor het milieu.

beeld youtube

Zwarte beer Takoda kan genieten als de beste. De dierentuin in Oregon heeft deze week een video geplaatst van Takoda die een heerlijk badje nam. Je krijgt bijna zin om er zelf in te springen!

Beeld ISS

Astronauten zijn meestal druk met moeilijke wetenschappelijke testen en technische experimenten. Maar deze week hadden de ruimtevaarders van het Internationale ruimtestation ISS een heel ander klusje. Ze mochten spelen met knalgroen slijm.

Beeld anp

Dunne, harde vlechtjes die als antennes alle kanten uit steken. Dat is een nieuwe kapseltrend in het Afrikaanse land Kenia. Het kapsel ziet er een beetje uit zoals het coronavirus er onder een microscoop uitziet.

Beeld politie

Wat zou jij doen als je zomaar een grote zak vol geld op straat zou vinden? Alles lekker zelf houden? De negentienjarige Jose Nuñez uit de Amerikaanse stad Albuquerque belde meteen de politie toen hij een tas met 135.000 dollar (125.000 euro) vond. En voor die eerlijkheid kreeg hij een medaille en cadeaus.

Beeld Ecomare

Arme Skyp. De jonge zeehond lag in zijn uppie vlak langs een fietspad op Texel. Zijn moeder was nergens te bekennen en dus werd hij afgelopen weekend naar de zeehondenopvang gebracht. Skyp is de eerste ‘huiler’ van dit seizoen. 

Beeld anp

De beste voetbalster van de Verenigde Staten wil de politiek in. Megan Rapinoe heeft zo’n hekel aan Trump dat ze heeft aangeboden de Democratische presidentskandidaat Joe Biden te helpen om hem te verslaan.

beeld twitter

Boswachter Thomas wist even niet wat hem overkwam toen hij tijdens een rondje door ‘zijn’ bos in Brabant ineens iets in het water zag bewegen. In een meertje zag hij een zeeprik, een soort slang. En die laat zich bijna nooit zien.

Beeld ANP

Zakenman Elon Musk en zangeres Grimes hebben samen een baby gekregen. Dat is blij nieuws maar de naam die ze voor hun kindje verzonnen, vindt niet iedereen mooi. Ze wilden hun zoontje X Æ A-12 noemen. Maar dat mag niet van de wet.

beeld Kidsweek
Stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het ermee eens of oneens en waarom?

beeld anp

Over de ruimte zijn heel veel fantasiefilms gemaakt. Maar geen enkele speelfilm is ook echt in de ruimte gefilmd. Zakenman Elon Musk, onder andere de baas van automerk Tesla, wil de eerste zijn die dat wel echt gaat doen. 

Beeld wikipedia

De Amerikaanse snelwegpolitie maakt wel vaker rare dingen mee tijdens controles, maar deze week keek een agent toch wel heel vreemd op. Hij hield een een slingerende auto aan en de bestuurder bleek een kleuter van vijf te zijn. Die bleek onderweg te zijn om een Lamborghini te gaan kopen.

Beeld Artis

Blij babynieuws uit de Amsterdamse dierentuin Artis! Maandagavond is daar een olifantje geboren. Het kleintje kwam razendsnel ter wereld. Binnen een minuut floepte het jong uit zijn moeder en een kwartier later stond het al op vier poten. 

Beeld pixabay

‘Help ons door vaker een patatje te eten!’ Die opvallende (en best prettige!) oproep doen aardappelboeren aan alle Nederlanders. Door de coronacrisis zijn er superveel aardappelen over. En dat is zonde.

Beeld Ouwehands

Heel blij nieuws uit Ouwehands Dierenpark vandaag. Reuzenpanda Wu Wen heeft een jonkie gekregen. Alles gaat goed met de moeder en het pandajong. 

Beeld vpro
TV

De documentaireserie Koplopers van de VPRO volgt aanstormende talenten die nu al op kop lopen. Voor dj en producer Daan van Marle (16) is Nederland nog maar het begin. Als het aan hem ligt, is hij over vijf jaar als dj Tommy één van de beste ter wereld. Maar het coronavirus gooit nu even roet in het eten. 

Beeld anp

Honderd jaar worden is natuurlijk altijd al bijzonder. Maar de Britse Tom Moore heeft vandaag wel een extra speciale bijzondere verjaardag. Vanuit alle hoeken van de wereld kreeg hij de afgelopen week verjaardagskaarten. Het zijn er zelfs zóveel dat ze niet meer in zijn eigen huis passen.

Ministerie van Defensie

Zijn het vliegende schotels? Is het ruimteafval? Of zweeft er iets heel anders? Niemand die precies weet wat de ‘ongeïdentificeerde vliegende objecten’(ufo’s dus) zijn op de filmpjes die het Amerikaanse ministerie van Defensie gisteren heeft vrijgegeven.

beeld instagram

Wat is jouw lievelingsbroodbeleg? Als je nu onmiddellijk heel hard ‘Nutella!’ roept, is het recept van de Amerikaanse vlogster Valentina Mussi net wat voor jou. Zij bedacht het recept voor een drankje met opgeklopte chocoladehazelnootpasta. En dat ging al snel viral op Instagram.

Beeld pixabay

De Spaanse politie heeft een boete uitgedeeld aan een man die zijn goudvis uitliet. In Spanje mag je nog wel wandelen met je huisdier, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je je vis, cavia of slang mee naar buiten neemt.

Beeld Netflix
4
Film

Best kans dat jij in deze coronatijd je ouders weleens he-le-maal zat bent. Maar na het zien van de knap gemaakte en grappige Netflix-film The Willoughby’s vallen ze ineens heel erg mee.

beeld anp

Dit jaar wordt een heel gekke Koningsdag. Geen vrijmarkt, geen Koningsspelen en geen zwaaiende Máxima en Willem-Alexander die vrolijk door een stad lopen. De naam van de dag is zelfs omgedoopt tot Woningsdag. Des te meer reden om er thuis gewoon wél een feestje van te maken. Dat kan natuurlijk met een gekochte oranje tompouce, maar zelf maken...

beeld shuterstock

Wat mis jij het meest in deze tijd van thuiszitten en corona? Dikke kans dat het je vrienden en vriendinnen zijn. Flamingo's begrijpen dat misschien beter dan je zou denken. Wetenschappers van de Britse universiteit van Exeter ontdekten dat ook flamingo’s vrienden maken

beeld anp

Ieder jaar op 4 mei is er in Madurodam een speciale dodenherdenking voor kinderen: de Nationale Kinderherdenking. Door het coronavirus kan dat dit jaar natuurlijk niet doorgaan. Maar Madurodam heeft daar nu iets op bedacht: herdenken op afstand. Mét bloemen.

beeld tiktok

Een ondeugende vos in een opvang voor zieke vossen pikte deze week de mobiele telefoon van één van de medewerkers en rende daar hard mee weg. Toevallig stond de camera nog aan en filmde de vos zichzelf.

Beeld Kruger Park

Normaal gesproken rijden er elke dag jeeps vol toeristen door het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Ze komen daar op safari want in het gigantische park stikt het van de wilde dieren. Maar door het coronavirus is het park nu uitgestorven. En daarom slapen de leeuwen nu lekker op de warme weg.

Zezel

Is het een ezbra? Of misschien een zebrezel? Of toch een zezel? In een wildpark in Kenia is een veulen geboren dat een kruising is tussen een zebra en een ezel. Het kleintje heeft zebrapoten en een ezellijf.

beeld us navy

Een 64-jarige Fransman heeft zichzelf per ongeluk gelanceerd met zijn schietstoel toen hij als passagier in een straaljager zat. Hij schoot met vijfhonderd kilometer per uur uit het toestel toen hij in paniek aan een hendel naast zijn stoel trok. Het liep gelukkig goed af.

beestachtig paasontbijt
knutselen

Bijna Pasen! Lekker een extra dagje vrij en de tijd om uit te slapen en uitgebreid te ontbijten of brunchen. Met deze vijf beestachtige recepten kom je gegarandeerd in de lente-stemming.

Beeld anp

Niet alleen mensen, maar ook dieren kunnen het corona-virus krijgen. Afgelopen week werd het virus ontdekt bij flink wat katten, twee honden en zelfs een tijger. Professor Wim van de Poel doet op de universiteit van Wageningen onderzoek naar besmettelijke ziekten bij dieren. Volgens hem is het niet nodig om bang te zijn voor je hond of kat. 

beeld anp

Niet alleen scholen en restaurants zijn dicht, ook dierentuinen zijn gesloten. En dat is natuurlijk zielig voor de dieren die nu even niet meer kunnen mensen-kijken! Andersom is het beter geregeld. Jij kunt nog steeds een kijkje nemen, want veel dierenparken hebben webcams opgehangen die 24 uur per dag aanstaan. Zo kun je toch nog even zwaaien...

Beeld ANP

Als het in de kranten of op televisie over corona gaat, gaat het meestal om zorgelijk, slecht nieuws. Maar het virus zorgt niet alleen voor ellende. In deze ingewikkelde tijd zijn er ook genoeg lichtpuntjes. Tijd voor wat goed nieuws! 

beeld pixabay

Over het coronavirus wordt heel veel onzin beweerd, vooral op social media. Zo zou je jezelf kunnen testen door je adem in te houden. Nonsens! Vijf fabels op een rij. 

regenboog poster

Verveel jij je na bijna een week coronavrij al helemaal te pletter? De Nederlandse Su (10) woont sinds vorig jaar in het Spaanse Valencia en zit al bijna drie weken verplicht binnen! Samen met heel veel andere kinderen tekent ze regenboog-posters om mensen moed in te spreken.

maiar idlib

De oorlog in Syrië is ook in Nederland veel in het nieuws. In de regio Iblid zitten nog steeds bijna een miljoen vluchtelingen die nergens heen kunnen. En in de overvolle kampen op de Griekse eilanden is de situatie vooral voor kinderen heel ellendig. Hoe is het als je zelf uit Syrië komt om dit nieuws te volgen? Maiar (10) uit Houten is er...

Beeld flickr

In Nederland mopperen we weleens als er een wespen- of een muggenplaag is. Maar in Colombia hebben ze een (letterlijk) groter probleem. In het Zuid-Amerikaanse land is een nijlpaardenplaag. 

wintersportles oostenrijk

Skiën laat Oostenrijkers steeds vaker koud. Dat brengt niet alleen de economie in gevaar, het is ook slecht voor het imago van het Alpenland. En dus verzon de nieuwe regering een oplossing: alle leerlingen moeten verplicht op wintersportles.

Beeld Kidsweek

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

wereld denkdag

Het is vandaag Wereld Denkdag. De grootste denkers uit de geschiedenis hadden hun eigen trucjes om fabelachtige ideeën te bedenken. Wil je dat ook leren? We hebben een paar tips voor je bij elkaar gezet.

tiktok ouders

Waarschuwing! Zit jij graag, vaak en lang op TikTok? En wil je dat graag zo houden? Laat dit bericht dan vooral niet aan je ouders lezen! Sinds deze week heeft de app namelijk een nieuwe instelling waarmee ouders kunnen bepalen hoe lang jij mag TikTokken. 

foto University of Sheffield

Vluchtelingenkamp Zaatari ligt midden in de woestijn van Jordanië. Het is er kurkdroog, dus groente kweken lukt niet. Maar Britse onderzoekers bedachten een slimme oplossing om de Syrische vluchtelingen in het kamp te helpen.

Beeld Universal
4
Film

Lang geleden waren games met de supersnelle Sonic bijna net zo populair als die met Super Mario. In games is Sonic een beetje vergeten, maar de blauwe egel heeft nu wel zijn eigen film.

Beeld pixabay

Ergens héél ver weg, aan de rand van een ander sterrenstelsel, zendt iets (of iemand?) precies om de zestien dagen een radiosignaal uit. Wetenschappers hebben nog geen duidelijke verklaring.

Foto: ANP

Het verkeer in de Indiase stad Mumbai is vaak een chaos. Als de rijen auto’s weer eens muurvast staan, blijven veel automobilisten eindeloos naar elkaar toeteren. Zinloos en irritant, want al die claxons maken een oorverdovend lawaai. Slimme stoplichten moeten daar nu een eind aan maken.

foto anp

Veel politiek gedoe in de Verenigde Staten deze week. Trump kon woensdag opgelucht ademhalen, want hij mag president blijven. En er waren spannende voorverkiezingen in de staat Iowa. Komende maanden wordt duidelijk wie het in november bij de verkiezingen tegen Trump op gaat nemen.

Insta

Ken je Grumpy Cat nog? De beroemde superchagrijnige kat is alweer een tijdje overleden. Maar er is nu een opvolger die minstens net zo boos kan kijken: Meow Meow.

ANP

Lege straten, volle ziekenhuizen en heel veel mondkapjes. Vooral in China zijn mensen in de ban van een nieuw coronavirus. Die griepachtige ziekte is heel besmettelijk en grijpt snel om zich heen. Over de ziekte gaan de gekste verhalen rond. Wat is waar en wat niet?
 

Beeld ANP

Begin maar vast met trainen: op vrijdag 17 april worden op scholen in het hele land de Koningsspelen gehouden. Elk jaar doen honderdduizenden kinderen mee aan het speciale ontbijt en de sportdag vlak voor de meivakantie. Vandaag werd het thema voor dit jaar bekend: hand in hand. 

Libie

Wereldleiders kwamen deze week samen in de Duitse hoofdstad Berlijn om te praten over het Noord-Afrikaanse land Libië. In dat land is het al jaren oorlog. Drie vragen over hoe dat zit. 

beeld ecomare

Op Texel is een zeldzame albinozeehond vrijgelaten in zee. De zeehond werd eind oktober gevonden. Hij was heel ziek en werd verzorgd in een zeehondenopvang.

beeld pixabay

Hoofdpijn, koorts en overal spierpijn. Is jouw klas al half leeg door de griep? Volgens wetenschappers komt er een griepgolf aan. Deze dingen wist je vast nog niet over griep.

beeld ANP

De rook van de grote Australische natuurbranden blijft niet boven dat werelddeel hangen, maar zal minstens één rondje om de aardbol maken. Dat verwacht de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA.

Grijze roodstaartpapegaai

Van olifanten en mensapen, zoals chimpansees wisten we al dat ze elkaar helpen. Nu blijken roodstaartpapegaaien dat ook te doen, zelfs als ze...

beeld twitter

Dieren hebben weinig geduld, zitten niet graag stil en doen altijd onverwachte dingen. En dat is natuurlijk precies waarom ze vaak zo leuk zijn. Als je zelf een huisdier hebt, is het heel leuk om kerstachtige foto’s van ze te maken. Voor een kerstwens op Insta bijvoorbeeld. Of om te printen als papieren kerstkaart. 

Foto ANP

Spannende tijden in Amerika. Volgende maand begint er een rechtszaak waarmee president Trump ontslagen kan worden. Trump is pas de derde Amerikaanse president ooit die dit overkomt.

bernio

Bernio V.  kan voor geen meter voetballen, maar liegen kan hij des te beter. De Nederlander verzon dat hij een topvoetballer was en sleepte zo een contract binnen bij een profclub in Denemarken. Maar hij viel door de mand en werd gearresteerd. Maandag wist hij te ontsnappen door razendsnel een politiebusje uit te rennen. 

Beeld dierenambulance

Een familie in het Drentse dorp Zwartemeer stond vreemd te kijken toen er door hun kattenluik ineens geen poes maar een wasbeer het huis binnendrong. De wasbeer kroop naar binnen om daar het kattenvoer op te eten en fruit te pikken.

Beeld Roberts Bakery

Hou jij van lekker knapperige boterhammen? Dan moet je bij de Britse bakkerij Roberts Bakery zijn. Die heeft namelijk een brood bedacht waar 336 krekels in meegebakken worden. En die maken het brood gezond en knapperig.

Beeld Efteling

De Efteling heeft een nieuwe attractie. Het pretpark in Kaatsheuvel opent morgen de deuren van Fabula, een 4D-film vol speciale effecten. We verzamelden vijf weetjes over de nieuwe bezienswaardigheid.

gio
2
Film

Youtubers MeisjeDjamila, Dylan Haegens en Kalvijn maakten al eerder hun eigen bioscoopfilm en nu is ook Gio Latooy aan de beurt. In Project Gio loopt een feest vreselijk uit de hand. 

Beeld Facebook

Hij is nog maar net tien weken oud en nu al wereldberoemd. Een foto die een Amerikaans dierenopvangcentrum van het hondje Narwhal op Facebook plaatste, werd al snel duizenden keren gedeeld. Narwhal is dan ook geen gewone pup. Hij heeft een extra staart: niet aan zijn kont, maar op zijn koppie.

beeld anp

De Chinese regering vindt dat kinderen in China te veel tijd aan gamen besteden. Daarom gelden er vanaf nu nieuwe strenge regels in het land. Kinderen en jongeren tot 18 jaar mogen voortaan door de week niet langer dan negentig minuten per dag gamen. En ‘s nachts mag het helemaal niet meer. 

testteam

Wat is zoet, zout en romig tegelijk en onweerstaanbaar lekker? Chocola in de smaak karamel-zeezout natuurlijk! Al voor het eerste hapje begon het testteam al te watertanden. Het testteam van vandaag (van links naar rechts op foto hierboven): Linde (10), Rosa (11), Casper (9), Raphael (10) en Jonne (10).

beeld Kidsweek
stelling

In de stelling geeft een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

beeld Cinekid

Naar een kinderfilmfestival gaan om films te kijken is leuk. Maar op een filmfestival een prijs winnen is nóg leuker. Flip Stroom (12) uit Eindhoven won op Cinekid de prijs voor de beste korte film door kinderen.

Cinekid Festival

Wat is het allerfijnst om te doen als het buiten regent en waait? Lekker in een warme bioscoop een mooie film kijken natuurlijk. En de beste plek daarvoor is Cinekid.

beeld pixabay

Nederlanders gebruiken jaarlijks 26 miljard plastic voedselverpakkingen. Per Nederlander komt dat neer op meer dan 1500 stuks plastic, omgerekend vier per dag. Best veel dus.

Egel Five

Nog maar een week geleden was het groot feest voor egel Five. Het schattige egeltje met haar vijf stekels werd toen uitgeroepen tot Kidsweek Dier van het Jaar. Vandaag is er helaas verdrietig nieuws. De dierenarts heeft haar moeten laten inslapen. Five is overleden.

Foto ANP

Turkije is woensdagavond begonnen met het bombarderen van buurland Syrië. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse president Trump eerder deze week besloot om het Amerikaanse leger weg gaat halen in die regio. Wat is er aan de hand? Vier vragen mét antwoorden.

zwaan otje dier van het jaar

Ze hebben allemaal een bijzonder verhaal, maar welk dier wordt Kidsweek Dier van het Jaar 2019? Redacteur Nathalie vertelt waarom zwaan Otje de verkiezing moet winnen.

Foto ANP

Dinsdag was het Prinsjesdag en dus las koning Willem-Alexander (met baard) zoals elk jaar de troonrede voor. Dat is een lange toespraak over het land en de nieuwe plannen van de regering. Die toespraak staat bomvol moeilijke woorden en plechtige zinnen. Kidsweek maakte een vertaling.

Beeld Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

foto pixabay

Meeuwen. Prachtige vogels, maar als het er te veel zijn, kunnen ze heel vervelend worden. Als ze op je hoofd poepen bijvoorbeeld. In de Belgische plaats Oostende gaan ze nu drones gebruiken om de meeuwen weg te jagen.

foto ANP

Opnieuw is het chaos en ruzie in het Verenigd Koninkrijk. En natuurlijk weer door de Brexit. Wat is er nu weer aan de hand?

beeld Flos

De boeddhistische monnik Mindar heeft een plechtige stem, vouwt keurig zijn handen tijdens het gebed en spreekt wijze woorden over belangrijke dingen in het leven.

foto anp

Als roze of paars jouw lievelingskleur is, is het duidelijk waar jij zo snel mogelijk heen moet: naar de Veluwe! Daar staat nu de heide in bloei. En dat ziet er uit alsof je over een knalpaarse zee kijkt.

Beeld Pixabay

Sommige mensen dromen van een nieuwe auto. Andere willen graag een huis. De Amerikaanse president Donald Trump heeft een andere wens: hij wil een land kopen. Groenland om precies te zijn.

Beeld ANP

Feest in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. De panda’s Wu Wen en Xing Ya vieren allebei hun zesde verjaardag. Het mannetje Xing Ya is jarig op 5 augustus en het vrouwtje Wu Wen op 11 augustus. En dus vieren ze dat precies daartussen, op 8 augustus. Vandaag dus!

beeld Disney

Heb jij de nieuwste Disney-film The Lion King al gezien? Het is van de populairste films die deze zomer in de bioscoop te zien is. Het is een animatiefilm, maar deze week werd bekend dat het leeuwenwelpje Simba écht bestaat.

foto omroep gelderland

Van poezen hoor je nog weleens dat die ‘aan komen lopen’. En ook honden lopen nog weleens weg. Maar een geit? In Lunteren vond iemand een geit en niemand weet van wie hij is.

pixabay

Goed dierennieuws uit India. Het aantal wilde tijgers is daar in twaalf jaar tijd bijna verdubbeld. Er zijn er nu ongeveer drieduizend. In 2007 waren dat er 1700.

foto anp

De Mexicaanse drugsboef El Chapo moet levenslang de gevangenis in. Dat maakte de rechtbank in New York bekend. De beruchte crimineel is schuldig aan alle misdaden waar hij van beschuldigd werd. Hij moet waarschijnlijk naar een superstrenge gevangenis in de bergen van Colorado. Deze feitjes wist je vast nog niet van hem.

ANP - MH17 monument

Vandaag is het precies vijf jaar geleden dat de vliegramp met de MH17 gebeurde. Op verschillende plekken in Nederland wordt dat herdacht. In Vijfhuizen is de grootste herdenking met veel familie van mensen die bij die ramp overleden zijn. Premier Rutte is daar ook bij.

Beeld Blijdorp

Babynieuws uit Diergaarde Blijdorp. In de Krokodillenrivier van de Rotterdamse dierentuin zijn twee slurfhondjes geboren. En dat zijn eigenlijk geen honden, maar grote muizen.

foto anp

Feest voor Eurovisiesongfestivalwinnaar Duncan Laurence vandaag. Hij werd officieel gehuldigd door de burgemeester van Hellevoetsluis, de plaats waar hij opgroeide.

smartphone 10-jarigen

Ben jij tien jaar oud? Dan is de kans groot dat je dit stukje leest op je eigen mobieltje. Uit onderzoek blijkt dat iets meer dan de helft (54%) van de tienjarigen een eigen telefoon heeft.

Harry Potter

Heb jij alle Harry Potter-boeken verslonden? En heb je de films allemaal al zes keer gezien? Goed nieuws voor fans van de tovenaarsleerling van Zweinstein! Er komt waarschijnlijk een tv-serie over Harry Potter, Ron Wemel en Hermelien Griffel.

stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

testteam onderwijsmuseum

In je vrije tijd naar school? Is dat nou wel zo’n goed idee? De testers weten niet helemaal wat hun te wachten staat in het Onderwijsmuseum in Dordrecht. Maar gelukkig hoef je daar niet stil te zitten en hard te werken. Je mag er schilderen en zelfs gewoon herrie maken. Het testteam bestaat deze week uit: Talitha (10), Joaquim (9), Sara (11),...

Foto ANP

Mackenzie Bezos, één van de rijkste vrouwen van de wereld, wil de helft van haar geld weggeven aan goede doelen. En dat gaat om flink wat geld, namelijk meer dan 16 miljard euro. 

Eigen foto

Droom van oma Gerritje (102) komt uit: paardrijden

Gerritje van Bennekom uit Utrecht is 102 jaar en 11 maanden en had tot vandaag één grote droom: op een paard zitten. Deze week ging die droom in vervulling op manege Zilfia's Hoeve in Houten.

foto Disney
4
Film

Het sprookje van Aladdin en de wonderlamp ken je vast wel. Maar in de nieuwe Disneyfilm Aladdin wordt het bekende verhaal helemaal nieuw leven ingeblazen. Aladdin is één groot vrolijk feest vol kleur en aanstekelijke liedjes. 

Beeld Tiktok

Heb je ze al langs zien komen? Op Tiktok en Instagram verschijnen steeds meer filmpjes van mensen die hun Crocs volspuiten met scheerschuim. Ze trekken de schoen vervolgens aan waarna het schuim als een soort serpentine uit de gaatjes schiet.

Foto ANP

Veel inwoners van de provincie Groningen lagen vanochtend te schudden in hun bed. Een grote aardbeving ontstond rond 5.45 uur vanmorgen in het dorp Westerwijtwerd. Ook in andere dorpen in de buurt en in de stad Groningen werd de beving gevoeld.

Beeld stelling
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

foto ANP

De Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan hebben hun zoon getoond aan de wereld. 'Hij is lief en erg rustig', zei Meghan tegen de journalisten, die naar Windsor Castle waren gekomen.

Foto Facebook

In de Duitse plaats Bocholt, vlak over de grens, is een wel heel bijzondere boete uitgedeeld. Een duif vloog zó hard dat hij werd geflitst door een flitspaal. 

Foto ANP

Het is vandaag een belangrijke dag in Japan. Voor het eerst in tweehonderd jaar treedt een keizer af. Keizer Akihito (85) stopt omdat hij zijn werk te zwaar vindt. Zijn zoon Naruhito (59, op de foto hierboven) volgt hem op. En met een nieuwe keizer verandert er veel in het land. De jaartelling bijvoorbeeld. 

Beeld ANP

Brand in het Honderd Bunderbos van Winnie de Poeh! 'Huh?', denk je misschien, 'Winnie bestaat toch helemaal niet echt?' Klopt, maar zijn bos wél. 

Citotoets

Voor de meeste achtstegroepers is het een spannende week. Eindelijk die Cito-toets! Hoe zorg je ervoor dat je de zenuwenbibbers de baas blijft? Doe je voordeel met de Kidsweek Cito-tips! 

Ducktales

Dagobert Duck, Oom Donald en natuurlijk Kwik, Kwek en Kwak zijn misschien wel de beroemdste eenden ter wereld. Ze hebben niet alleen hun eigen strip, maar ze spelen ook de hoofdrol in de tekenfilmserie Ducktales. Zaterdag 6 april begint het gloednieuwe tweede seizoen. Een goede reden om de makers Matt Youngberg en Francisco Angones aan...

Disney

Wat is er nog schattiger dan één gewone puppy? 99 puppy’s met stippen natuurlijk! Maar in de nieuwe tv-serie 101 Dalmatian Street zie je dat zoveel honden in één huis natuurlijk vragen is om chaos. Alles draait in de serie om de avonturen van Dylan en Dolly, de oudste kinderen van Doug en Delilah. Ze hebben 97 broertjes en zusjes van...

Foto Janisdeman

Het lijkt een enorme boekenkast, maar het is een muurschildering. Vanaf deze week is die te zien in de Utrechtse Mimosastraat. Graffitikunstenaar JanIsDeMan bedacht het kunstwerk. 

provinciale staten verkiezing

Thierry Baudet met zijn Forum voor Democratie is de absolute winnaar van de Provinciale Statenverkiezingen die woensdag werden gehouden. De nieuwkomer werd meteen de grootste partij. Nooit eerder werd een partij die voor het eerst meedeed, in één klap de grootste.

Stembiljet

Morgen zijn de verkiezingen voor de Provinciale Staten. Huh? De wát? Ook veel volwassenen snappen niet zo goed waar die verkiezingen over gaan. Maar als je dit leest, kun jij het daarna je ouders vertellen!

Foto ANP

Dikke kans dat jouw juf of meester er morgen een dagje niet is. Op 2.300 scholen in Nederland wordt morgen gestaakt. De meesters en juffen willen graag dat er meer geld komt voor onderwijs.

Foto HH

Hoe voorkom je een ganzenplaag? Met varkens! In de Utrechtse gemeente Houten worden sinds deze week tien biggen de wei in gestuurd om eieren op te peuzelen. ‘Alsof ze worden losgelaten in een snoepwinkel.’

Foto ANP

Bijna tweehonderd konikpaarden uit natuurgebied de Oostvaardersplassen in Flevoland beginnen binnenkort aan een spannend avontuur. Ze gaan emigreren naar Wit-Rusland en Spanje.

foto Sotheby's

Het deftige veilinghuis Sotheby’s verkocht deze week geen schilderij, maar een kunstenaar. Geen 'gewone levende schilder', maar een machine die zelf steeds nieuwe kunst maakt.

Luizen

Vandaag is het Landelijke Luizendag! Niet echt reden voor een feestje, want van die kriebeldiertjes op je hoofd wordt niemand blij. Over luizen doen veel verhalen de ronde. Wat is nou waar en wat niet?

stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

foto Samantha Kelly

Een week geleden was Don Chatten uit de Amerikaanse stad Buffalo nog 'gewoon' vrachtwagenchauffeur. Maar sinds donderdag is hij ineens een held. Hij redde namelijk een hondje uit een ijskoud meer.

Beeld Filmpdepot

Hondenliefhebbers opgelet. In Corgi draait alles om vorstelijke honden die zich soms niet zo koninklijk gedragen. Grappig zijn ze gelukkig wel.

Foto Shutterstock

Veel te vaak staan paarden helemaal in hun eentje in een wei of op stal. En dat is zielig, want paarden zijn echte kuddedieren. Vier organisaties die opkomen voor dierenrechten willen daar nu iets aan doen. Ze beginnen daarom de actie ‘deel je wei, iedereen blij’.

Foto ANP

Kinderen in groep 8 moeten hun middelbare schooladvies pas krijgen ná de uitslag van de eindtoets. Dat zeggen politici van de regeringspartijen D66, VVD, CDA en ChristenUnie.

 

foto Facebook

De twee vermiste hondjes Pim en Pom uit het Limburgse Berkelaar zijn gevonden! Ze zaten vast in een vossenhol en werden gevonden door een speurhond. Hun baasje is superblij. 'Het moment dat ze hun kopjes uit het zand staken zal ik nooit vergeten', vertelt hij op Facebook. 'Niet eerst een en dan de ander. Maar tegelijk, naast elkaar.'

Foto ANP

Hij is geen familie maar heeft wél dezelfde achternaam als de Amerikaanse president. En daar werd Joshua Trump (11) uit de staat Delaware op school vreselijk mee gepest. Als troost mocht Trump dinsdag bij Trump op bezoek.

beeld facebook

Als een operagebouw iemand in dienst neemt, verwacht je dat dat iemand is die heel mooi kan zingen. Maar het Opera House in de Australische stad Sydney heeft vijf honden aangenomen. Niet om hartverscheurend mooi te janken, maar om meeuwen weg te jagen.

foto pixabay

Sneeuw! Is het bij jou al wit buiten? De hoogste tijd voor een sneeuwballengevecht of race met je slee. Wat weet jij eigenlijk van die dwarrelende witte vlokken? Vijf sneeuwfeitjes op een rijtje.

griep

Spierpijn, snot en een bonkend hoofd: er heerst weer griep! Heb jij geen zin om proestend en rillend in bed te liggen? Een Amerikaanse krant zocht uit welke zeven dingen je dan vooral niet aan moet raken.

foto anp

In België spijbelden vandaag 32.000 scholieren tegelijk. Ze zijn boos omdat ze vinden dat politici niet genoeg doen voor het klimaat. Daarom gingen ze in Brussel de straat op.

foto pixabay

Heb je weleens gelet op de liedjes die vanuit de kerktoren in jouw woonplaats gespeeld worden? Meestal zijn dat nogal onherkenbare klassieke melodietjes. En in december kerstliedjes. In Utrecht gaan ze dat anders doen. Daar klinken deze zomer nummers van Michael Jackson vanaf de beroemde Domtoren.

koolmeesje

Hou jij wel van een beetje uit het raam staren? Komend (lang) weekend mag dat! Met een zak vogelvoer in de aanslag, een vogelgids op tafel en een verrekijker op je neus. 

foto anp

‘Wij willen jouw plan niet, verzin maar iets anders.’ Britse politici stemden dinsdagavond tegen het belangrijke plan dat premier May had gemaakt voor de Brexit. En dat is een enorme tegenvaller voor de Britse premier.

verjagen herten

Hoe jaag je herten weg die brutaal tuinen in lopen om daar de bloemen op te eten? Dat klinkt misschien als een onzinnige vraag, maar in Zandvoort zijn vraatzuchtige herten echt een probleem. Afgelopen weekend werd geprobeerd om de dieren weg te jagen met…leeuwenlucht.

foto twitter

Groot feest voor strandjutters op Terschelling en Vlieland. Het strand van deze waddeneilanden ligt vol met barbiepoppen, klapstoeltjes, nieuwe kinderkleding en auto-onderdelen. De spullen komen van containers die van een schip zijn gevallen.

foto Christies

Deden jouw ouders mee aan de Oudejaarsloterij? Voor wie een grote prijs gewonnen heeft, is er nu iets leuks te koop. Het allerduurste huis van de wereld staat te koop voor zo'n vierhonderd miljoen euro. Je moet er alleen wel voor naar Hongkong verhuizen.

Mary Poppins

Mary Poppins is een merkwaardige kinderjuf. Ze reist per vlieger, heeft een pratende paraplu en een tas vol magische voorwerpen. En dan zingt ze ook nog de mooiste liedjes. Een juf waar je blij van wordt!

Foto ANP

Het was gisteravond een spannende avond voor de Britse premier May. Haar eigen partij hield een stemming of ze als leider mag blijven. En dat mag.

Foto ANP

'Ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen heeft ontvoerd en ik ben niet de persoon die Nicky Verstappen van het leven heeft beroofd. Ik heb het niet gedaan.' Verdachte Jos B. ontkende vanmorgen dat hij iets met de moord van twintig jaar geleden op Nicky (toen 11) te maken heeft. 

stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Facebook

Ouders die tijdens een etentje steeds hun telefoon zitten te checken zijn erg ongezellig. Een Britse restaurantketen verzon daar iets op. Vaders en moeders moeten hun telefoons inleveren

Foto ANP

Een officiële toespraak van de paus, de baas van de katholieke kerk, liep woensdag een beetje minder deftig dan gepland. Een jongetje dat aan zijn moeder was ontsnapt zette de boel op het podium op stelten.

Foto Facebook

Asielhond Bopper is zó dik dat hij niet in een hondenkennel past. Nu moet hij verplicht sporten en op een streng dieet.

Foto ANP

Het was een heel precies klusje vanochtend, maar het is gelukt. De Laurentiuskerk in Weesp heeft een nieuwe toren. De oude brak twee jaar geleden af bij een grote brand.

Foto Facebook

Is het een zezel? Een ezbra? Of misschien een zebrezel? In een Britse dierentuin werd een veulen geboren dat een kruising is tussen een ezel en een zebra. Hij heet Zippy en ziet er vooral heel erg schattig uit.

Door heel het land vierden de Democraten feestjes, zoals hier in Washington  Foto AFP

In de Verenigde Staten hebben de Democraten, de tegenstanders van president Trump, een belangrijke overwinning gehaald. Zij hebben de ‘mid-terms’ gewonnen, een soort tussendoor-verkiezingen.

Foto ANP

Meer dan acht jaar hebben scheepsbouwers gedaan over het namaken van het schip van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz. Gisteren werd het gedoopt en binnenkort gaat het opnieuw op reis.

Foto Sander Koning
Testteam

Een enorm wit paleis waar nog niet zo heel lang geleden een echte koningin woonde. Daar verwacht het testteam gouden borden, statige schilderijen en chique meubels. Maar Paleis Soestdijk blijkt helemaal niet zo deftig. 

Foto Cinekid
Filmpjes

Kijken naar films is leuk. Maar zelf een film maken is nóg leuker! In Amsterdam was deze week op kinderfilmfestival Cinekid een wedstrijd voor korte filmpjes die door kinderen zelf gemaakt zijn. Kidsweek zat in de jury. De winnaar werd Luuk (13) met zijn film Snapbos.

Foto ANP

Ga je vanavond uit eten? Dikke kans dat het dan een diner bij kaarslicht wordt. Vannacht is het de Nacht van de Nacht. In veel restaurants gaat het licht uit en steken ze kaarsen aan.

Foto ANP

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn op bezoek in Groot-Brittannië. Ze praten daar met hun 'collega's' koningin Elizabeth en kroonprins Charles. En dat is best een bijzonder bezoek want koningin Elizabeth is al 92 en zit al 66 jaar op de troon. Natuurlijk worden er tijdens zo'n reisje foto's gemaakt. Dit...

ratten

Krijg jij al kippenvel van een muisje dat door je huis trippelt? Stop dan nu met lezen! In New York hebben ze een groter probleem. Daar zijn de ratten zó enorm dat zelfs katten er bang voor zijn.

Foto ANP

Wil jij later een eigen vliegtuig, een garage vol mooie auto's en een luxe villa op een tropisch eiland? Om steenrijk te worden, zit er maar één ding op: word dj! Een top-dj verdient per week 571.000 euro. Dat is dus 2,3 miljoen euro per maand. En bijna 30 miljoen per jaar!

foto pixabay

Drie jaar geleden maakten 195 landen in Parijs samen een afspraak. ‘We zorgen ervoor dat we de opwarming van de aarde zoveel mogelijk tegenhouden. In 2050 mag het liefst niet meer dan anderhalve graad warmer zijn dan nu.’ Maar het gaat helemaal niet goed met dat voornemen, zeggen onderzoekers nu in een onderzoek dat deze week verscheen.

Dolle Tweeling
3.5
Film

De Dolle Tweeling-boeken over Ann en Pat zijn dik zestig jaar geleden geschreven en nog steeds grappig. Ook in de films is veel te lachen, maar die spelen gewoon in deze tijd. De Dolle Tweeling, meer dan beste vriendinnen is alweer het vierde deel.

foto booking

Dacht jij dat huisjes van snoep alleen in sprookjes (en in de Efteling) voorkwamen? Dan moet je razendsnel een kijkje nemen in het Franse Sèvres.

Foto Rolf Rosing

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Marc Mingels

Na een spectaculaire finale, waarin vier acts de sterren van de hemel zongen, hebben Max & Anne  het Junior Songfestival gewonnen. Met hun nummer Samen wisten zij de vakjury, kinderjury en kijkers thuis te overtuigen. 

the house with a clock in its walls
3
Film

Over een kleine maand is het Halloween. Wie niet kan wachten tot dat enge feest begint, kan in de bioscoop nu alvast lekker in de stemming komen. The House With A Clock in its Walls zit vol skeletten en onverwachte schrikmomenten.

foto anp

De politie heeft donderdag zeven mannen opgepakt. Ze worden ervan verdacht dat ze van plan waren een grote aanslag in Nederland te plegen. Dat ze gearresteerd zijn, is dus goed nieuws.

Bob

Arme Bob. Hij zag er niet uit toen hij zaterdag in de buurt van Rotterdam gevonden werd. Zijn vacht stonk en zat vol klitten en viezigheid. En echt lekker kijken kon hij ook niet met al die vieze slierten voor zijn ogen. Gelukkig is hij nu weer helemaal fris.

Heldere uitleg voor kinderen over de oorlog in Syrië
Dossier IS

De oorlog in Syrië begon in 2011. Inwoners kwamen in opstand tegen Assad die als een dictator heerste. Er zijn nu ongeveer een half miljoen mensen overleden en ruim vijf miljoen inwoners zijn gevlucht. Hoe het allemaal begon lees je in deze strip die we eerder maakten.

scholieren

Een groepje middelbare scholieren voert sinds gisteren actie voor het gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag. Ze spijbelen van school om zo aandacht te vragen voor het klimaat.

Louis
film

Louis is jarig maar een heel leuke verjaardag wordt het niet. Vrienden heeft hij niet, zijn moeder is dood en zijn verstrooide vader is zo druk met het zoeken naar buitenaards leven dat hij de verjaardag van zijn zoon vergeten is. Best zielig, maar natuurlijk komt in Louis en de Aliens alles toch nog goed.

vliegtuig

Joehoe, zomervakantie! Dikke kans dat jij één van de komende weken met het vliegtuig naar een zonnige bestemming vliegt. Als je een beetje oplet tijdens die vliegreis, zie je allemaal dingen die eigenlijk niet kloppen. Waarom zitten er asbakken in de wc’s terwijl je daar helemaal niet mag roken? En waarom mist rij 13? 

recepten voor zonnige zomershakes

Op een snoeihete zomerdag is niets lekkerder dan een ijskoude milkshake. En het aller-allerlekkerst is die natuurlijk als je hem zelf maakt. Met deze 7 recepten is dat een fluitje van een cent.

jokken leeftijd social media

Instagram vraagt of je achttien bent. En in WhatsApp moet je aanvinken of je ouder dan zestien bent. Veel apps willen ineens je leeftijd weten. Wat is er aan de hand? En is het erg als je daarover jokt?

Achtbaan

Hou jij van hard en een beetje eng? Dan hebben we de ideale zomerbaan voor je gevonden! Voor deze zomer worden achtbaan-testers gezocht. Je krijgt er niet voor betaald, maar je mag wél samen met iemand gratis naar onder meer de Efteling, Walibi en Toverland.

prijs

Heb je zin om een keertje echt héél héél lekker te eten? Dan moet je in het Italiaanse Modena naar restaurant Osteria Francescana. Dat restaurant won de prijs voor het beste restaurant van de wereld.

hond

Zit jij op warme dagen weleens te puffen van de hitte in de klas of in je kamer? In een stilstaande auto wordt het pas écht heet. Heel zielig dus om daar een hond in achter te laten.

robothondjes

Is er bij jou thuis weleens een huisdier doodgegaan? Dan weet je dat je daar heel verdrietig van kunt zijn. In Japan laten sommige baasjes dikke tranen nadat hun robothond kapot is gegaan. 

Naomi

‘Ik ben een strijder, een strijder tegen oneerlijkheid. Een strijder voor hoop, vrede en een toekomst voor de wereld’. Klinkt dat een beetje plechtig? Dat kan kloppen. Het is de eerste regel van een zelfgeschreven toespraak die Naomi (10) uit Leeuwarden op Bevrijdingsdag (5 mei) live op televisie mag houden.

spelen
Uittips

Bang dat je je deze meivakantie gaat vervelen? Niet nodig. Zelfs als het weer niet meewerkt, is er genoeg leuks te doen.

whatsapp

WhatsApp mag je vanaf volgende maand officieel alleen nog gebruiken als je 16 jaar of ouder bent. Maar geen paniek. De kans dat kinderen een boete krijgen voor stiekem tóch appen is niet zo groot.

sherlock
3
Film

Twee heldhaftige tuinkabouters verslaan samen met een beroemde detective een slechterik en leven nog lang en gelukkig. In het kort is dat het verhaal van de animatiefilm Sherlock Gnomes. Dat klinkt als een sprookje en dat is het ook een beetje.

Nathalie over hondenfilms

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

bijen

Heb jij al eens meegedaan met de Nationale Tuinvogeltelling? Komend weekend (21 en 22 april) kun je iets heel anders tellen: bijen!

enquete kidsweek

‘Hoe lang zit jij nu al te Minecraften? Hup, computer uit en buiten spelen!’ Herkenbaar? Bij bijna iedereen is er thuis weleens gedoe over schermtijd. Kidsweek liet onderzoeken hoe het zit met regels en ruzies over computers, telefoons en gamen. En wat blijkt? Kinderen en ouders zijn het behoorlijk eens.

snoep

Dikke kans dat je er deze week op school of thuis wel over gepraat hebt: de snoepsensor. Die nanochip meet heel precies wat je aan zoetigheid in je mond stopt en stuurt die informatie door naar een speciale app. Veel ouders en tandartsen zijn blij dat de chip er na lang vergaderen eindelijk komt. Maar sommige kinderen zijn juist boos en voeren...

haasje

Stel dat je komend paasweekend een lekkere wandeling gaat maken en je ziet ergens een schattig babyhaasje eenzaam liggen. Die wil je dan vast redden en naar een dierenopvang brengen. ‘Niet doen!’ waarschuwen de opvangcentra.

 

hoofdpijn

Zit jij op school vaak weg te dutten? Of krijg je hoofdpijn na een uurtje rekenen? Grote kans dat dat niet komt omdat je juf of meester zo saai vertelt, maar omdat er te weinig frisse lucht in de klas is.

leeuw

Dierenverzorgers van een dierentuin in de Amerikaanse stad Oklahoma wisten vorige maand niet wat ze zagen. Leeuwin Bridget had ineens manen! En Bridget is toch echt een vrouwtje...

blijdschap groenlinks

Misschien mocht je gisteren wel mee naar het stembureau. Of werd er gestemd in jouw school. Volwassenen stemden gisteren voor de gemeenteraad. De meeste stemmen zijn geteld en de grote winnaars zijn de lokale partijen.

zeehonden

Het gaat zo goed met de zeehonden in Nederland dat opvangcentra veel minder zeehonden moeten opnemen. Dat vindt een wetenschappelijke commissie.

disney

Disneyland Parijs gaat flink verbouwen. Het pretpark geeft twee miljard euro uit aan nieuwe attracties. Er komen drie nieuwe landen bij, maar er verdwijnen ook attracties. 

kroon

Nederland heeft er een prins bij. Hugo Klynstra (21) uit Hummelo krijgt een nieuwe achternaam, die van zijn vader. Hij won een rechtszaak en mag zich vanaf nu ‘zijne Koninklijke Hoogheid prins Carlos Hugo Roderik Sybren de Bourbon de Parme’ noemen.

huisje

Hoera, vakantie! (Als je tenminste niet in het zuiden woont.) Ga je deze week naar een vakantiehuisje? Dan moet je misschien niet te goed het doucheputje bestuderen. Of onder het matras kijken.

ariane

Dikke pech voor prinses Ariane (10). Afgelopen zondag brak ze tijdens een schaatstochtje haar pols.

schietpatij

Verdrietig nieuws uit de Amerikaanse staat Florida. Daar vielen 17 doden bij een schietpartij op een middelbare school.

Zijlstra

‘Sorry! Ik heb gejokt! Ik stap op!’ Halbe Zijlstra stopt als minister van Buitenlandse Zaken. Dat vertelde hij gisteren aan de Tweede Kamer. Hij moest tijdens die toespraak een beetje huilen en werd getroost door premier Rutte.

halbe

Sorry! Ik heb gejokt! Minister van Buitenlandse Zaken Halbe Zijlstra gaf het vandaag zelf toe. Hij heeft gelogen over een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin. 

harry

Fans van Harry Potter kunnen binnenkort hun hart ophalen. Een Nederlands kasteel wordt dit voorjaar omgetoverd tot Zweinstein

tijger

Mexicaanse douanebeambten vonden deze week een wel heel merkwaardig postpakketje. In het pakje zat een baby-tijger.

goud

Twee Britse hobby-archeologen waren superblij. Met hun metaaldetector stuitten ze op een schat. Meer dan vijftig gouden Romeinse munten vonden ze in een weiland in het oosten van Engeland! 

klonen

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

test

De Waterlinie? Dat dat iets met water is, snappen de testers ook nog wel. Maar verder hebben ze voor hun bezoek aan het Waterliniemuseum in Bunnik geen idee waarom daar een heel...

patrijs

Patrijzen worden steeds zeldzamer en daar zijn natuurbeschermers niet blij mee. Vogelliefhebbers bedachten een plan om de vogels naar het natuurgebied de Hoeksche Waard te lokken. 

mopshond

Er was al een speciaal kattencafé, maar binnenkort moeten ook hondenliefhebbers hun cola of warme chocolademelk in Amsterdam gaan drinken. Daar komt namelijk een speciaal mopshondencafé.

koraal

Het gaat slecht met het koraal. Australische deskundigen waarschuwden deze week dat het grootste deel van het kleurige onderzeelandschap deze eeuw niet zal overleven.

dierentuin

Bezoekers van een dierentuin in de Chinese stad Yulin waren afgelopen week woedend. Een speciale pinguïntentoonstelling viel nogal tegen. Er waren namelijk alleen maar opblaasexemplaren te zien.

film Coco
5
Film

Een animatiefilm over de dood. Dat klinkt loodzwaar. Maar Coco is helemaal niet moeilijk of alleen maar verdrietig. Het is een film die heel grappig en vrolijk is en je toch laat nadenken. De perfecte mix dus.

hamster

Als jij nog niet zo lang geleden een hamster had die dood is gegaan, moet je misschien even niet verder lezen. Dan is dit bericht misschien naar. Maar als je een nog levende hamster hebt juist wel!

pizza

Een knapperig randje, verse tomatensaus en warme druipende kaas. Bij veel mensen staat pizza hoog op hun lijstje met lievelingseten. Italianen, de uitvinders van de pizza, gaan nog een stapje verder. Zij vinden het bakken van de perfecte pizza kunst en willen dat het gerecht op de Werelderfgoedlijst komt. En daar hebben ze nu twee miljoen...

roken

Kuch kuch kuch...Vind jij sigarettenrook ook zo smerig? Dan ben je helemaal niet blij als je ouders hebt die in de auto roken! In België bespreken politici deze week een voorstel dat dat moet gaan verbieden.  

briefje aan stuur

De dag begon gisteren goed voor studente Elina. Toen ze haar fiets uit het rek bij het station haalde, bleek er een tasje met een bijzondere inhoud aan te hangen.

koud

Dat was flink bibberen vanochtend. Op veel plekken vroor het. Dikke kans dat ook jij voor het eerst je handschoenen weer aan hebt gehad.

Speel Memory met de nieuwe ministers

Welke minister houdt van mooie schoenen? Wie groeide op tussen de koeien? En wie vindt het belangrijk dat kinderen u zeggen tegen hun ouders? De nieuwe ministers van de regering Rutte III staan te trappelen om te beginnen. We stellen ze in dit spelletje aan je voor!

Tijn

Op een muur in het Afrikaanse land Ivoorkust is een grote schilderij van Tijn gemaakt. Tijn werd bekend door zijn nagellakactie in het Glazen Huis van 3FM.

onderwaterrestaurant

Altijd al eens willen dineren aan een tafeltje op de zeebodem? In Noorwegen kan dat binnenkort. En nog zonder dat je een duikpak aan hoeft ook. Voor de kust van het dorpje Båly, op het meest zuidelijke puntje van Noorwegen, wordt nu gebouwd aan eerste onderwaterrestaurant van Europa.

chips

In Nieuw-Zeeland is een ernstig tekort aan chips. In veel supermarkten is de chips twee keer zo duur als normaal. Op veel plekken is zelfs helemaal geen chips meer te koop. 

stelling
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

regeerakkoord

Na 209 dagen vergaderen is het vandaag eindelijk zo ver. Trots kwamen de leiders van de vier regeringspartijen de Tweede Kamer in. Het regeerakkoord is klaar. Daarin staan hun plannen voor de komende vier jaar. Dit zijn de opvallendste.

jodium

Als jij in het zuiden, midden of bepaalde delen van het oosten en noorden van Nederland woont, valt er volgende week een bijzonder pakje door de brievenbus. Meer dan een miljoen Nederlandse gezinnen krijgen een doosje jodiumpillen toegestuurd. De pillen beschermen tegen radioactieve straling bij een eventueel ongeluk met een kerncentrale. Vijf...

weekend

Op heel veel plekken in Nederland kun je komend weekend (7 en 8 oktober) proefjes doen, rondleidingen krijgen of zomaar een professor in het wild tegenkomen. 

hennis

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie is gisteravond uit de regering gestapt. Als baas van het Nederlandse leger heeft zij fouten gemaakt en daarom stopt ze ermee.

schaakles

Regelmatig een potje schaken kan je volgens wetenschappers aan hogere cijfers helpen. In Rotterdam boffen leerlingen dus maar! Daar krijgen heel veel kinderen nu schaakles op school.

octo

Voor de kust van Australië hebben wetenschappers een octopusstad ontdekt. Ze noemen de plaats Octlantis, naar de gezonken stad Atlantis die voorkomt in spannende verhalen.

kinderpostzegels

Zit jij in groep 7 of 8? Dikke kans dat je het deze week na schooltijd flink druk hebt. Het is weer tijd voor Kinderpostzegels!

vulkaan

Vulkaan Agung op het Indonesische eiland Bali staat op het punt van uitbarsten. Al meer dan 50.000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Zij slapen in gymzalen.

troonrede
Prinsjesdag

Deftige hoedjes, mooie jurken en een rijtoer door Den Haag met veel paarden en zwaaiende mensen. Vandaag is het Prinsjesdag, een belangrijke dag voor de politiek en de koning. Die vertelt op prinsjesdag in een lange toespraak (de troonrede) over de politieke plannen voor het nieuwe jaar. Wat staat daar dit jaar voor belangrijks in?

kindermiljoenennota

Een dag voordat de échte Miljoenennota aan de Tweede Kamer gepresenteerd wordt, reikten honderd leerlingen de Kindermiljoenennota uit. En die ziet er best een beetje anders uit. 

paarden

Nog één nachtje slapen en dan is het Prinsjesdag. Een spannende dag voor de koning want hij moet de troonrede voorlezen en heel veel wuiven. Maar ook voor alle paarden die meelopen is de 'derde dinsdag van september' spannend. Vandaag oefenden ze vast hun stressbestendigheid. 

amira

Operaster Amira Willighagen (13) uit Nijmegen verhuist met haar moeder en broer naar Zuid-Afrika. Dat doen ze omdat ze de regels voor optredens hier veel te streng vinden.

boshut

Een hut maken in het bos mag eigenlijk niet. Als een boswachter een getimmerde hut ontdekt, moet die meestal afgebroken worden. Maar boswachter Floris Hoefakker uit het Brabantse Prinsenbeek loste het anders op. Hij plaatste een bord bij een hut die hij in 'zijn' bos vond.

yupmi

Een groot orkest is niets waard zonder een goede dirigent. Zo ook het Philharmonisch Orkest van Lucca. De beroemde Italiaanse muzikanten werden niet geleid door een mens, maar door een robot. 

pepa

Een aflevering van kinderserie Peppa Big is van de Australische televisie gehaald. Het kleuterprogramma leert kinderen dat je niet bang hoeft te zijn voor spinnen, maar in Australië klopt dat helemaal niet. Daar zijn sommige spinnen namelijk wel echt gevaarlijk.

juffenstaking

Dikke kans dat jij op donderdag 5 oktober niet naar school hoeft. Juffen en meesters op heel veel basisscholen gaan dan staken.

Nathalie stelling jongensfietsen
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

nieuw schooljaar tips

Snik, snik, de grote vakantie is weer voorbij. In plaats van laat opblijven, heel veel buiten spelen en lekker niksen is het weer opletten en stilzitten geblazen. Een oersaai vooruitzicht? Helemaal niet! Met deze survivaltips wordt terug-naar-school bijna een spannend avontuur.

boomhut

Alweer terug van vakantie en voorlopig nog vrij? Vervelen is niet nodig! Met deze tips heb je genoeg te doen. 

ijs

'Maham, mag ik een ijsje?'. Heel irritant natuurlijk als het antwoord dan 'Nee!' is. Maar geen paniek, dan maak je je ijsje toch gewoon zelf? Dat is ook nog eens veel lekkerder dan ijs uit de winkel.

Winnie en Xi

De Chinese president Xi Jinping heeft er genoeg van. Hij ziet er misschien lief en knuffelig uit, maar hij wil niet steeds vergeleken worden met knuffelbeer Winnie de Poeh. En dus heeft hij de populaire beer maar gewoon verboden.

nieuwe attracties

Dit jaar zijn er heel veel gloednieuwe attracties geopend in pretparken. De hoogtepunten.

boerderijdag

Wil jij weleens een lammetje aaien, een geit in zijn bek kijken of kijken of je zelf een koe kan melken? 

kastelendag

Trek je mooiste jurk uit je kast of poets je rijlaarzen op. Op maandag, 5 juni, Tweede Pinksterdag openen honderd kastelen hun deuren.

grijze jager dagen

Máhám…ik vervéééél me zo!’ Roep jij dat ook regelmatig in het weekend? Nergens voor nodig, genoeg leuke dingen te doen. Zeker in komend extra lange Pinksterweekend.

Nathalie over frisdrank
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Kidsweek

Op 22 maart komt Toen mijn vader een struik werd uit, de verfliming van een boek van Joke van Leeuwen. Het verhaal gaat over een meisje dat moet vluchten voor oorlog. De film werd vorig jaar opgenomen in Kroatië. Kidsweek nam een kijkje op de set, in een diep donker bos. 

tuinvogeltelling

Rekenen doe je meestal op school, maar komende zaterdag en zondag mag je ook thuis gaan tellen. Vogeltjes tellen, om precies te zijn. Op 28 en 29 januari wordt namelijk de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland gehouden.

varende sportschool

Over de beroemde rivier de Seine in Parijs vaart binnenkort een bijzondere boot: een drijvende sportschool! 

poep

In Australië is het nu hartje zomer en snikheet. Ideaal weer voor een frisse duik in zee. Toch kun je dat in de stad Melbourne maar beter even niet doen. De zee zit daar namelijk vol met poep.

Lichtjesdieren in de Beekse Bergen
uittips

Hoera, kerstvakantie! Heel veel tijd om leuke dingen te doen. Deze winterse uitstapjes passen perfect bij deze gezellige tijd.

sneeuwpop

'Weet je wat ik eigenlijk heel eng vind? Sneeuwpoppen! Dat vind ik écht geen leuke kerstversiering.' Die bekentenis deed president Obama een paar weken geleden in een interview. Reden voor het personeel van het Witte Huis om een grapje met hem uit te halen.

Kayleigh zingt

Filmpje: Als Kayleigh (10) zingt, vergeet ze haar verlegenheid

De Britse Kayleigh (10) zit op een speciale school omdat ze autistisch is en ADHD heeft. Ze is ook nog eens superverlegen. Maar deze week verraste ze tijdens de kerstuitvoering van haar school iedereen met een prachtig en zuiver gezongen lied.

Geert Wilders

Geert Wilders was op zijn tiende al druk bezig met politiek. Dat blijkt een schoolkrant van zijn basisschool, die het tijdschrift Vrij Nederland heeft gevonden. De kleine Geert maakte zich toen vreselijk druk over het milieu en gevaren in het verkeer. Ook over kinderen die 'door de tuin rennen', wond hij zich enorm op.

Nathalie
Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

vissenschaatsbaan

Het leek het Japanse pretpark SpaceWorld zo’n leuk idee: een ijsbaan waarbij het lijkt alsof je op zee schaatst. Met allemaal vissen net onder het oppervlakte waardoor het nog echter lijkt. Schaatsers zouden zo  meteen wat leren over zeedieren. Maar de baan werd geen succes.

Yang Liwei

De Chinese astronaut Yang Liwei heeft tijdens zijn vijf ruimtereizen een paar keer erg rare geluiden gehoord. Waren het klopgeesten of ruimtewezens? Of was er gewoon iets met de raket aan de hand?

de club van sinterklaas en geblaf op de pakjesboot
3
Film

Een nieuwe sinterklaasfilm in de bioscoop hoort misschien wel net zo bij 5 december als pepernoten, het Sinterklaasjournaal en je schoen zetten. Of de film goed is, maakt eigenlijk niet eens zoveel uit.

wortel met ring

Het verhaal van een 82-jarige opa uit Duitsland is mooi, verdrietig en bijzonder tegelijk. De man verloor drie jaar geleden zijn trouwring toen hij aan het werk was in de tuin. Deze week vond hij hem terug op een heel bijzondere plek.

geitje

Het allerliefste Instagram-model van dit moment is... een schattig geitje! Het Belgische bokje verloor kort na zijn geboorte zijn moeder en werd daarna geadopteerd door twee enorme sint-bernardshonden.

vanillevla getest
Testteam

Wie wil er een toetje? Nou, daar zegt het Kidsweek testteam nooit nee tegen. Een bakje romige zoete vla vinden de testers de ideale afsluiting van elke maaltijd. Maar welke vanillevla is het allerlekkerst? De testers lepelen en slurpen zich bijna misselijk om daar achter te komen.

de duurste chips ter wereld

Ben jij een enorme chipsfan die al begint te watertanden bij de gedachte aan een grote zak knapperige chips? Dan moet je vooral NIET naar Zweden om daar de chips van bierbrouwer St. Erik's te kopen. Die kosten namelijk tien euro per chipje. En dan is je zakgeld natuurlijk snel op...

Testteam test paprika-ribbelchips
Testteam

Chips zijn er in de gekste smaken. Patatje Joppie of Thaise Chili bijvoorbeeld. Maar zijn simpele paprikachips niet stiekem gewoon het lekkerst? Het Kidsweek-testteam vindt van wel. En zeker als ze ook nog ribbels hebben. Maar welke soort is het állerlekkerst?

Jason

Mopshond Jaxson vierde deze week een feestje. De elfjarige hond uit de Amerikaanse staat Idaho kreeg namelijk een medaille voor 'uitzonderlijke moed en heldendom'. Afgelopen zomer voorkwam hij dat het huis van zijn baasjes afbrandde. 

adler

Een barista is iemand die heel goed koffie kan maken. Niet echt een kinderhobby zou je zeggen. Maar de Amerikaanse peuter Adler denkt daar anders over. Zijn ouders hebben een koffiezaak en hij doet niets liever dan meehelpen.

stelling
stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

nieuwe achtbaan

Ben jij in pretparken een dappere held die overal in durft? Dan moet je volgend jaar zeker naar Attractiepark Slagharen. Daar komt in 2017 een nieuwe achtbaan waarin bezoekers drie keer gelanceerd worden, twee keer over de kop gaan én in een een vrije val terecht komen.

Knuffels ADO

Knuffelregen in stadion

Tijdens voetbalwedstrijden in de eredivisie wil het er nog wel eens ruig aan toe gaan op de tribunes. Vooral scheldwoorden vliegen met regelmaat door de vakken. Maar in het stadion De Kuip in Rotterdam regende het zondag iets heel anders. Supporters van ADO Den Haag gooiden knuffels naar een vak met zieke kinderen uit het Sophia...

lunchtrommels

Wat eten kinderen in andere landen tussen de middag?

De meeste scholen zijn weer begonnen en dus is het weer overblijven geblazen. Wat zit er vandaag in jouw broodtrommel? Vast geen bietensoep of rauwe vis. Toch hebben kinderen in andere landen dat soms wel in hun lunchtrommel zitten. Een Amerikaanse nieuwssite maakte een filmpje van school-lunches in verschillende landen.

Pokemon Go

Als je Pokémon GO-speelt, dan weet je dat er best irritante dingen in het spel zitten. Pokémons die je niet kunt vinden terwijl ze volgens je 'radar’ toch echt in de buurt moeten zijn, bijvoorbeeld. Of pokéballen die snel op zijn omdat je niet recht kunt mikken. De makers van het spel hebben een heleboel verbeterd en brachten vannacht een...

Linneaushof
Testteam

In het Noord-Hollandse Bennebroek ligt de Linnaeushof, de grootste speeltuin van Europa. Sinds deze zomer is daar een nieuwe attractie te vinden: een stoere hindernisbaan. Natuurlijk moest het testteam die even proberen. En als ze er dan toch zijn, testen ze meteen even de rest. Want zo’n speeltuin, is dat niet een beetje eh… kinderachtig?...

Nathalie over hondenselfies

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Finding Dory recensie
4
Film

Heb jij Finding Nemo gezien? Dikke kans dat je die vraag met een keihard ‘ja!’ beantwoordt. De film over de knaloranje clownsvis Nemo is een van de beste, meest bekeken animatiefilms ooit. Dertien jaar na Nemo is er eindelijk een vervolg: Finding Dory.

ontsnapt stel is terug

Er waren eens twee verliefde waterzwijntjes in Canada. Ze waren gekocht door een dierentuin om daar een ander eenzaam waterzwijntje gezelschap te houden. Maar het stel vond dat zwijntje maar stom. En dus ontsnapten ze samen door een piepklein gaatje in het hek en verdwenen ze spoorloos.

glazen brug

Hameren op een glazen brug

Als je een beetje last van hoogtevrees hebt, is deze brug in het China's Shiniuzhai Geopark een nachtmerrie. De brug is namelijk van glas en bungelt 180 meter boven de grond. Omdat dat er een beetje eng uitziet, twijfelde veel mensen of de brug wel veilig was. De makers bedachten daarom een plan. Iedereen die dat wilde mocht proberen om 'm...

Britten stemmen over Europa

Vandaag is een belangrijke dag voor Groot-Brittannië. En eigenlijk ook voor de rest van Europa. De Britten mogen vandaag kiezen: Blijven ze bij Europa of gaan ze voortaan wat meer hun eigen gang? Wat willen de twee verschillende partijen?

dinoplaatjes

Heb jij je dinoplaatjes-album al compleet? Albert Heijn heeft weer een spaaractie. En dus staan er dranghekken bij de supermarkt, neemt iedereen zijn verzamelalbum mee naar school en word je woedend op je vader als die vergeet om bij de kassa om de dinoplaatjes te vragen. De 160 verschillende plaatjes compleet krijgen is nog een flinke klus....

brydewalvis

Drone filmt baby-walvis

Soms komt een drone goed van pas. Bijvoorbeeld als je onderzoek wil doen naar het leven van zeedieren. Wetenschappers uit Nieuw-Zeeland filmden vorige week toevallig een zeldzame Brydewalvis die haar jong aan het voeden is.

Geofort1
Testteam

Het GeoFort in het Gelderse Herwijnen is vorige week uitgeroepen tot het beste museum ter wereld voor kinderen. Kidsweeklezers wisten natuurlijk allang hoe leuk dat museum is. Een paar jaar geleden beoordeelde het Kidsweek Testteam de plek al met een 8,5.

rusland, leger, kinderen

Een uurtje rekenen, een paar taaloefeningenen en daarna een lesje geweer uit elkaar halen. Voor Russische kinderen zal een school dag er na de komende zomervakantie een beetje anders uit gaan zien. De meeste scholen krijgen dan een jeugdbrigade waar leerlingen militaire lessen kunnen volgen. 

dino alligator krokodil golfbaan

Schrikken van 'dino' op de golfbaan

HELP! Er loopt hier een dino!' Een groep golfers in de Amerikaanse staat Florida schrok zich rot toen ze ineens een enorm beest de baan zagen oversteken.

foto Nederland

'Goedemorgen! Zo zien wij nu Noord-Europa. Zien jullie de Noordzee en Nederland liggen?' Astronaut Jeff Williams zweeft in het ISS-ruimtestation op 400 kilometer hoogte. 

De allernieuwste attractie van De Efteling wordt donker, magisch en heeft drie verschillende routes vol verborgen kamers en avonturen. Meer dan dit tipje van de sluier licht het pretpark nog niet op. 

Bibi en Tina: Liefde en diefstal op de manege
3.5
Film

Bibi en Tina ken je misschien uit de tekenfilmserie die een tijdje geleden op Ketnet te zien was. Over de twee paardenmeisjes kwam vorig jaar al een eerste speelfilm uit. Nu is er een tweede deel. 

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Inky de inktvis woonde in een groot aquarium in Nieuw-Zeeland. Hoewel hij goed werd verzorgd, miste hij de zee. Op een dag besloot hij op avontuur te gaan. Hij ontsnapte via een een kier in het aquariumdeksel. 

Foto's ANP

Nog even en dan is het Pasen. Een lekker lang weekend met zeeën van tijd om leuke dingen te doen. Voorjaarsdingen natuurlijk! Ga lammetjes aaien, naar vuren kijken of op avontuur op een forteiland.

 

Foto's iStock en Flickr/Liz West

De lente is begonnen, dat moet gevierd worden! Met een lekker romig ijsje bijvoorbeeld. En daarvoor hoef je niet eens naar de winkel. Met deze supersimpele recepten maak je het lekkerste roomijs gewoon zelf. En daar heb je echt geen dure ijsmachine bij nodig!

Zootropolis
4.5
Film

Zootropolis lijkt een gewone, grote wereldstad. Met huizen, kantoren, winkels en verschillende wijken. Maar het is geen normale stad, want er wonen alleen dieren.

Operatie noordpool
4
Film

Een spannend verhaal, indrukwekkend mooie beelden van de Noordpool en kinderen die heel goed spelen. Operatie Noordpool is een prachtige avonturen film. 

Alvin en de chipmunks: roadtrip
4
Film

Vrolijkheid, aanstekelijke dansjes, leuke muziek en ook nog een grappig avontuur. Alvin en de Chipmunks: Roadtrip heeft het allemaal 

Race naar de maan
3.5
Film

Bi j Mike (12) thuis draait alles om de ruimte. Zijn vader is astronaut in opleiding en droomt van zijn eerste lancering. Zijn opa is een gepensioneerde astronaut . Mike ziet hem bijna nooit, want zijn opa heeft ruzie met zijn vader. Waarover precies, hoort Mike pas als hij in een absurd avontuur verzeild raakt .

ANP

Iedereen droomt er weleens van. Je loopt op straat en ineens vind je een briefje van honderd. Of duizend! Zou je het naar de politie brengen of stiekem lekker zelf houden?

Infographic Mathijs Wansink/Foto EPA

Veel nieuws gaat de laatste tijd over vluchtelingen. Mensen op de vlucht voor oorlog of armoede, op zoek naar een beter leven. Hoe komen zij Europa binnen? Waarom kiezen ze voor die route? En wat voor moeilijkheden komen ze onderweg tegen?

Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Foto Cinekid

Ook dit jaar zijn op Cinekid tijdens deze herfstvakantie héél veel bijzondere films te zien. In totaal gaan er 29 films op het kinderfilmfestival in première. Kidsweek geeft vier tips voor films die je eigenlijk niet mag missen.

Dwarrelende blaadjes, straten vol plassen en grijze luchten: herfstvakantie! Ook als het geen buitenspeelweer is, is het niet nodig om je binnen te vervelen. Genoeg leuks te doen!

 

Foto Toronto Zoo

Een reuzenpanda uit China is dinsdag in een Canadese dierentuin bevallen van twee baby’s. Moeder Er Shun was door de dierentuin van Peking uitgeleend aan de stad Toronto. 

Peuter steelt de show als dj

De beroemde dj's Hardwell en Tiësto hebben er een stevige concurrent bij. De driejarige Oratilwe Hlongwane deed mee aan South Africa’s Got Talent en is door naar de halve finale van de televisieshow.

Door heel Nederland kun je het weekend van 3 en 4 oktober proefjes doen, rondleidingen krijgen bij bijzondere bedrijven of kletsen met onderzoeker. Hier zie je wat er bij jou in de buurt te doen is tijdens het Weekend van de Wetenschap.

Beeld YouTube

Weerballon vol verrassingen

Vijf vrienden lieten in juni 2013 een weerballon op in de Amerikaanse staat Arizona. Ze wilden van grote hoogte met een camera foto's maken, maar ze verloren contact met de ballon. De vrienden hadden de hoop al lang opgegeven dat ze hun ballon met camera ooit nog zouden zouden terugzien. Maar een vrouw vond het ding deze week, midden in de...

Beeld: Facebookpagina Ilana

Zo hond, zo baas

Honden en hun baasjes lijken vaak op elkaar, let maar eens op!  De Israëlische make-up-artiest Ilana overdrijft dat wel heel erg. In dit filmpje laat ze zien hoe ze zichzelf omtovert tot haar hond.

Knutselen

De zon schijnt, het is vakantie en je hebt honger! Het allerbeste moment dus voor een zomerse picknick. Maar dan wel nú want over een uur kan het wel weer regenen! Deze picknickrecepten heb je razendsnel gemaakt. Verzamel je vrienden, pak een kleedje en plof neer in het park. Of gewoon in de achtertuin natuurlijk.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij eens of oneens en waarom?

Foto's ANP

Opluchting in Griekenland. Na uren en uren vergaderen is er eindelijk een plan om het land te redden. Europa gaat Griekenland opnieuw geld lenen. Maar niet zomaar: Griekenland moet daar heel veel voor terug doen.

Foto: EPA

‘NEE!!!’, zei de meerderheid van de Grieken zondag in een belangrijke stemming. ‘NEE, we willen niet nóg meer bezuinigen! We hebben het hier al zwaar genoeg.’ 

Poes vliegt mee op vleugel

Oeps, daar ging iets mis. Een stel dat een gezellig vluchtje in een vliegtuigje boven Frans-Guyana maakte, kreeg de schrik van hun leven. Er vloog per ongeluk een poes mee!

Testteam

Als het testteam van het parkeerterrein naar de ingang van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen loopt, is de teleurstelling van hun gezichten te lezen. ‘Is dit het?’ vraagt Jada voorzichtig, ‘wat klein.’ Maar dan komt Steven al aanhollen: ‘We moeten met de boot! Dit is alleen de kassa!’

Komeetlander Philae is wakker en heeft contact gezocht met de aarde. De accu van het ruimtevaartuig was leeg en daarom leek het maandenlang alsof Philae stuk was.

Hoe leuk zou het zijn om ’s ochtends met je fiets vanuit de achtertuin op te stijgen om zo supersnel naar school te vliegfietsen? Misschien is dat over een paar jaar wel heel normaal. Een Hongaars bedrijf heeft namelijk een eerste succesvolle testvlucht gemaakt met een vliegende fiets.

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek over een nieuwsonderwerp en vraagt jouw mening.

Het is even wat anders dan een camping in Frankrijk of een huisje op Texel. Vakantievierders in Winter Haven (in het Amerikaanse Florida) kunnen sinds deze week logeren in het het allergrootste lego-hotel ter wereld.

Zit je net lekker frietjes te eten, krijg je een heel grappig filmpje toegestuurd dat je echt NU móet bekijken. Gevolg: een telefoon vol vieze vette vlekken.

De Amerikaanse president Barack Obama zit op Twitter. De president had al eerder een account, maar daar plaatsten alleen zijn medewerkers berichten op.

Filmen in de ruimte

Op je helm tijdens het mountainbiken, op de punt van je surfplank of aan je parachute tijdens een sprong in het diepe.... De GoPro is een leuke gadget waar je bijzondere beelden mee kunt maken. Nu hebben astronauten de action-camera zelfs in de ruimte gebruikt.

Ben jij fan van Dummie de Mummie en heb jij altijd al op een filmset willen rondlopen? Dan is dit je kans!

Een enorme animatiestudio in Groot-Brittannië werd afgelopen maanden omgetoverd tot een wollige schapenwereld. In de studio werd keihard gewerkt aan de eerste echte speelfilm van Shaun het Schaap. Kidsweek mocht tijdens het maken een kijkje komen nemen. En zelfs de echte Shaun even vasthouden!

knutselen

Wil jij op Koningsdag geld verdienen op de vrijmarkt? Laat je oude, kapotte speelgoed dan op zolder liggen. Echt goed verdienen doe je pas met zelfgemaakte lekkere dingen!

Alex Pring (7) uit het Amerikaanse Florida is geboren zonder rechter-onderarm. Omdat hij een enorme superhelden-fan is, droomt hij al jaren van een sterke, stoere robotarm. Liefst net zo één als Iron Man. Afgelopen week kreeg hij de verrassing van zijn leven.

Foto Facebook

De elfjarige labrador Madera is zo blind als een mol, maar heel eigenwijs. En dus was ze stiekem van huis weggelopen en op avontuur gegaan. Helaas voor haar woont haar baas in Alaska en daar was het buiten min veertig graden. Gelukkig werd Madera na twee weken rondzwerven gevonden en naar huis gebracht.

Eten weggooien is hartstikke zonde. Daarom is er sinds deze week een website tegen verspilling: Kliekipedia. En met deze Kidsweek Restjesrecepten hoeft weggooien ook niet meer. Tover oud brood om in een heerlijke zoete taart en maak van koelkastresten smakelijke gevulde paprika’s. En die...

Beeld: Team Peak Performance

Een Zweedse sportploeg die in Ecuador meedeed aan een van de zwaarste races ter wereld, kreeg onverwacht gezelschap. Een zwerfhond volgde de mannen en deed de hele avonturenrace mee. 

Beeld: YouTube

Wanneer je op de fiets iemand met een supersnelle Ferrari uitdaagt voor een race, verklaart iedereen je natuurlijk voor gek. Toch is dat precies wat François Gissy deed. En deze Fransman won. 

Ga jij het liefst acht keer achter elkaar in de Python, de Goliath of de Speed of Sound? Dan moet je vanaf volgend jaar zeker naar de Efteling. Daar wordt komende winter druk gebouwd aan een splinternieuwe achtbaan: de Baron 1898. En die wordt héél eng!

Foto: ANP

Heb jij ze het liefst met slagroom, glazuur of vers fruit? Cupcakefans opgelet. Aanstaande zaterdag moeten echte zoetekauwen in Amsterdam zijn, voor het allereerste CupCakeCup-evenement.

Foto ANP

Wat is er nou prettiger dan een kopje thee drinken met een luid spinnende poes op schoot? Pechvogels die thuis geen eigen poes hebben om te aaien, kunnen binnenkort in Amsterdam terecht in Kattencafé Kopjes. Niet geschikt voor kinderen met kattenallergie!

Wetenschappers hebben in de Verenigde Staten fossielen van een nieuw soort dinosaurus opgegraven. Die hadden een schild in hun nek in de vorm van een vleugel.

 

Foto Sotheby's

Misschien ga jij dit lange Hemelvaartweekend, net als een miljoen andere Nederlanders, wel kamperen of een paar dagen naar een huisje. Leuk, maar lang niet zo leuk als vakantie vieren op je eigen privé-eiland. Voor de kust van Miami ligt zo’n droomeiland te koop.

Over een paar weken begint in het Utrechtse Universiteitsmuseum de grote tentoonstelling Tot op het bot. Tot en met Pasen (21 april) kun je alvast een kijkje achter de schermen nemen bij de opbouw van die tentoonstelling.

Een groepje boze ouders protesteert vandaag bij de Tweede Kamer tegen Dokter Corrie van Schooltv Weekjournaal. Zij vinden de sekslessen van de televisiedokter veel te ver gaan. Ongeveer achtduizend ouders hebben hun handtekening gezet onder een protestbrief. Zij willen dat Corrie zo snel mogelijk van de televisie verdwijnt.

 ...

Foto Dreamstime

Veel honden houden niet van alleen thuis blijven. Als de kinderen naar school zijn en de ouders naar hun werk, halen ze soms de stoutste streken uit. Of ze blaffen de hele buurt bij elkaar. Om te zorgen dat ze zich niet vervelen is er nu een televisiekanaal speciaal voor honden.

Andres Putting (EBU), Elke Roels (EBU)

Oekraïne heeft zaterdagavond het Junior Eurovisie Songfestival gewonnen met het liedje Nebo. Femke (12 jaar), die voor Nederland meedeed met Tik,Tak,Tik, eindigde als zevende.

Les krijgen op de 44ste verdieping van een wolkenkrabber. Het is weer eens iets anders dan een ochtend in een muf klaslokaal. Samen met twintig andere leerlingen uit groep 8 kreeg Chaimae (11 jaar) dinsdag geldles van accountants.

Rachel (13 jaar) heeft zaterdag het AVRO's Junior Songfestival gewonnen met haar liedje Ik ben een Teenager.

Foto iStock

Kinderen die zich ernstig misdragen moeten veel strengere straffen krijgen. Een halfjaar huisarrest bijvoorbeeld. Of een verbod om in een bepaalde wijk te komen. Dat vindt VVD-Kamerlid Ard van der Steur.

Foto SpangaS

Eerst was er de televisieserie, toen kwam er een speelfilm en nu is er ook een theatershow. De leerlingen van het Spangaliscollege zijn komende maanden in het echt te bekijken in de show Spangas Live. Kidsweek sprak met Talisia Misiedjan (20 jaar) die in SpangaS Avalanche speelt.

Foto Dreamstime

Kinderen die brutaal zijn of die maar blijven kletsen, moeten naar de gang. Of nablijven. Zo gaat het tenminste in de meeste klassen. Een juf in Den Helder gaf vorige week een heel andere straf. Zij plakte een jongen uit groep 5 die niet luisterde vast aan zijn stoel.

Foto ANP

Schoolreisjes zijn nergens voor nodig. Kringgesprekken na het weekend worden vooral gebruikt om op te scheppen. En moederdagcadeautjes kun je net zo goed thuis maken. Twee meesters vinden dat er op scholen veel te veel tijd verloren gaat met leuke dingen en schreven hier een boekje over.

Een gezin in Hiversum kreeg deze week een wel heel bijzonder kaartje. De postbode bracht een vakantiekaart die in juli 1968 op de bus is gedaan.

ANP

Zangeres Sieneke gaat in mei voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival. Zondagavond won ze de nationale finale.

'Wij zijn van M&M-tv en we willen graag weten wat u van uw werk vindt. Mij lijkt papierprikken namelijk een beetje saai.’ ‘Tsja jongen, dit is het werk dat je krijgt als je op school niet goed je best doet!’ In een filmpje op internet interviewt Merijn (12 jaar) uit Breskens een papierprikker van de gemeente.

De chaos op Haïti is een week na de aardbeving nog steeds enorm. Zeker 80.000 mensen zijn door de beving overleden. Veel anderen zijn gewond en hebben geen huis meer. In Haiti is op het moment van alles te weinig. Er is te weinig te eten, de medicijnen zijn op en er is niet genoeg drinkwater.

Foto ANP

Het zeilmeisje Laura (13 jaar) mag volgende week niet vertrekken. Dat heeft de rechter vanochtend besloten.

Damon Weaver (11 jaar) uit de Verenigde Staten had één grote droom. Hij wilde president Obama interviewen! Tot ieders verbazing kreeg hij het voor elkaar. Deze week mocht hij de president interviewen voor het journaal van zijn school.

Bij een echte Amerikaanse rodeo denk je waarschijnlijk aan stoere cowboys die vanaf een bokkig paard een stier proberen te vangen. Maar dat is verleden tijd!

Foto Lissa Kooijman

Mensen die te dik zijn, eten vaak veel te snel. Als ze leren om langzamer te eten, vallen ze vaak vanzelf af. Ontwerpers Lissa Kooijman (25 jaar) en Jan Hendrik Croockewit (53 jaar) bedachten daarom een bord met lichtjes dat helpt om langzamer te eten.

Een vreemd sprookjesboek, een hond die eigenlijk een zwarte leeuw is en een familie waar een vloek op rust. In het leven van Maria gebeuren rare dingen.

Foto AFP

Je zit in een ruimtestation en je wilt aan de mensen op aarde laten zien hoe het is om gewichtloos te zijn. Hoe doe je dat het beste? Op een vliegend tapijt natuurlijk!

Foto Internet

Vieze sokken stop je in de wasmachine. Smerige borden worden schoon in de vaatwasmachine. Maar wat doe je met een stinkende hond? Wassen in de hondenwasmachine natuurlijk!

Foto ANP

Is geen achtbaan jou eng genoeg? Ben je niet bang voor een natte broek in de wildwaterbaan? En weet je precies hoe een perfecte zak patat zou moeten smaken? Dan zijn we misschien wel naar jou op zoek voor ons pretparktestteam!

Foto Jet Kraanen

Spelen met dolfijnen is voor veel kinderen een droom. Maar sommige kinderen mogen het ook echt. Niet alleen omdat het leuk is, maar vooral omdat ze van dolfijnen kunnen leren.

Foto Nathalie Strijker

Doen operazangeressen jou vooral denken aan Bianca Castafiore, die in de strip Kuifje steeds ruiten laat breken? En vind jij klassieke muziek iets voor oude mensen? Dan moet je vooral komen kijken naar de uitvoeringen van Schoolvoices. Duizend kinderen laten daar horen dat opera niet saai hoeft te zijn.

Foto AFP

Als de zee te vies wordt voor gewone vissen, stop je er gewoon namaakvissen in. Net zo gemakkelijk. Volgend jaar gaan vijf robotvissen watervervuiling opsporen voor de kust van Spanje.

Foto Dreamstime

Heb jij ook overgrootoma van over de honderd? Een hele oude opa of oma is tegenwoordig minder bijzonder dan vroeger.

Wordt het morgen lekker buitenspeelweer? De leerlingen van De Wyngert in Drachtstercompagnie hoeven niet meer naar het weerbericht van Piet Paulusma te kijken. Zij maken hun weersvoorspelling gewoon zelf. Vorige week wonnen ze er de Nationale Onderwijsprijs mee.