Foto: Unsplash

Nog een paar weken en dan begint school alweer. Maar wat moet je met die weken kerstvakantie? Nu kun je natuurlijk op de bank hangen, maar zelfs dát gaat vervelen. Daarom schreven we dit lijstje met doe-ideeën: 

kheris rogers, discriminatie

Al eerder schreven we over de 11-jarige Kheris Rogers, die beroemd werd dankzij haar t-shirts. Ze is nu nóg bekender omdat haar ontwerpen te zien waren op de New York Fashion Week!

storm, code oranje

Je hebt het vanmorgen vast gemerkt toen je naar school ging: het stormt! En flink ook. In sommige delen van ons land werd windkracht tien gemeten. Dan spreek je officieel van een herfststorm.

SpangaS Credit Annemieke van der Togt

Hoe gaat het verder met de liefde tussen Maud en Ramin, nu hij naar een nieuw asielzoekerscentrum is overgeplaatst? En lukt het Dylan om de problemen met zijn moeder en opa op te lossen?

grootste scheetkussen

De Nederlandse kinderboekenschrijver Lucas Keijning is met een heel bijzonder project bezig. Hij werkt aan het grootste scheetkussen ter wereld, van bijna 7,5 meter lang!

kleuter, melkallergie, viral

Een televisie-interview over melkallergie: dat klinkt als een serieuze bedoening. Toch maakte kleuter Iris er een heel ander verhaal van waar duizenden mensen om moesten lachen.

jongetje grijpt python

Is-ie nou dapper, of dom? De toeschouwers van dit jongetje kwamen er niet uit. Zonder aarzelen greep hij namelijk een drie meter lange python.

witte wegen, reflecterende wegen, piet zijlstra

Witte wegen doen je misschien denken aan sneeuw en kerst. Maar wie weet rijden we over een paar jaar ook in de zomer over wit asfalt. In Noord-Holland zijn ze er al mee begonnen. Maar waarom?

australia zoo, koala

Heel bijzonder: in een Australische dierentuin is een witte koala geboren. Het beestje heeft alleen nog geen naam. De dierentuin vraagt daarom of iedereen wil meedenken.

bultrug, australie, ongeluk, boot, toeristen

Denk je een rustig boottochtje te maken, word je ineens met boot en al de lucht ingeslingerd! Het overkwam een groep toeristen in Australië. Pas na de klap zagen ze wie de boosdoener was: een enorme walvis.

ivory crush, ivoor, central park, new york, olifanten

In het Central Park in New York werden afgelopen week voorwerpen vernietigd die van ivoor, oftewel de slagtanden van olifanten zijn gemaakt. Daarmee wilden natuurorganisaties laten zien dat het kopen en verkopen van ivoor nog steeds hartstikke verboden is.

kat komkommer

Zien ze een doosje, dan kruipen ze erin. Leg een komkommer op de grond, dan springen ze in de lucht. En als ze vallen, komen ze altijd op hun pootjes terecht. 

achtbaan

Achtbaan stuk? Dan klim ik er toch zelf even in? Dat moet de medewerker van het Friese pretpark Duinen Zathe in Appelscha gedacht hebben toen een wagentje tijdens een rit haperde. Fijn voor de mensen die vastzaten, maar ook heel gevaarlijk.

steve

Een paar fotografen in Canada hebben laatst een heldere paarse streep aan de sterrenhemel ontdekt. En ze noemden ‘m… Steve!

babygeitjes

Het is de koudste meivakantie ooit, je hebt vast alles op Netflix al vijf keer gezien en je moeder wordt gillend gek van je. Dan blijft er maar één optie over: babygeitjes kijken. Komt dat even mooi uit, want wij weten dan precies waar je moet zijn.

vliegende auto, kitty hawk

Een auto die kan vliegen, lijkt dat je wat? Vóór het einde van het jaar kan je er eentje bestellen. De auto heet Kitty Hawk en is straks voor iedereen te koop. 

ibis, diergaarde blijdorp

In Rotterdam stond een familie even raar te kijken toen daar ineens een hele vreemde vogel in de achtertuin landde. Het bleek een ibis te zijn, een grote vogel die normaal in Australië rondvliegt. Dit exemplaar was een paar dagen eerder uit Diergaarde Blijdorp ontsnapt.

De telefoon van de Kinderombudsman stond vorig jaar regelmatig roodgloeiend. Het aantal kinderen dat om advies vroeg is in 2016 namelijk verdubbeld. 

raad van kinderen

Meer of minder geld naar scholen? Grote speeltuinen bouwen of toch een skatebaan? Normaal maken wethouders dit soort beslissingen. Maar binnenkort mogen kinderen ook écht meedenken. Vijf gemeenten gaan namelijk een Raad van Kinderen oprichten, meldt het ANP.

gianesse, alopecia, kaal, gek haar dag

Leuk bedacht, zo'n 'Gek haar dag' op school. Maar wat doe je als je helemaal geen haar hebt? De 7-jarige Gianesse uit de Verenigde Staten loste het snel op. Met hulp van haar moeder maakte zij er gewoon een 'Gek hoofd dag' van.

Kinderen kijken naar scheuren in de muren na een aardbeving in Groningen.

Er komt een onderzoek voor de kinderen in de aardbevingsgebieden in Groningen. Want niet alleen volwassenen, ook kinderen hebben last (gehad) van de bevingen. Alleen werden die nooit ondervraagd. Dat gaat de Kinderombudsman nu doen.

goudvissen, veenendaal, hans van manen

Mocht je binnenkort in Veenendaal zijn, dan zie je daar misschien een man in de gracht staan met een schepnet. Dat is Hans van Manen: hij moet de komende weken tachtig goudvissen uit het water vissen.

slang, python, smileys

Om meteen vrolijk van te worden, deze python met maar liefst drie smileys op zijn lijf. Zijn baasje is er maar wat trots op. Maar hoe komen die emoji's daar eigenlijk?

Marria toen ze klein was, aan tafel bij het Portugese gezin

Een aap als huisdier, dat klinkt best leuk maar eigenlijk is het heel zielig. Chimpansee Marria woonde dertien jaar bij een Portugese familie waar ze werd vertroeteld als een kind. Erg gelukkig werd ze daar niet van. In het Nederlandse opvangcentrum van Stichting AAP moet ze nu leren weer aap te zijn.

Robin Hood cafe in Madrid (Spanje), waar rijken betalen zodat daklozen eten.

Overdag een restaurant voor iedereen, ’s avonds een plek waar daklozen een gratis maaltijd kunnen krijgen. Het Robin Hood Café in Madrid weet het op een superslimme manier te combineren.

Prachtige pannenkoeken van Nemo

Een pannenkoek in de vorm van het visje Nemo, of een Pokémon: Japanse chefkok Keisuke Inagaki draait er zijn hand niet voor om. 

guus transfuus, bloedtransfusie, bloed, donor, honden

Hond Guus uit Twello redde deze week voor de vierde keer een hondenleven. Ze deed dat door haar bloed te doneren, oftewel een 'bloedtransfusie'. Daar kreeg ze veel koekjes voor, en de geweldige bijnaam 'Guus Transfuus'.

florence, firenze, tablets, graffiti, app

In Italië staan prachtige, oude gebouwen. En die mag je nu bekladden met een spuitbus of een stift! Nou ja: digitaal dan. Met een app!

noordpool, pompen, waterkanonnen, ijs, smelten, milieu

Wetenschappers denken de oplossing te hebben voor de smeltende Noordpool: héél veel waterkanonnen, zo meldt de NOS. maar dat klinkt een stuk makkelijker dan het is.

school, vinger opsteken

Je vinger opsteken is ouderwets, vinden veel leraren. Want álle kinderen moeten aan het woord komen, niet alleen degenen die als eersten het antwoord weten. Dat schrijft de krant AD.

school, huiswerk, helpen, politie

De politie staat (als het goed is) altijd voor je klaar. Dus ook als je moeite hebt met je huiswerk. Zo dacht de 10-jarige Lena uit de Verenigde Staten. En: ze werd nog geholpen ook.

opera, musical, basisschool

Wat zou jij ervan vinden als groep 8 op jouw school aan het einde van het schooljaar geen musical, maar een opera gaat opvoeren? In de Zaanstreek gaan 25 scholen het dit jaar proberen.

spokenjagers recensie
4.5
Film

Spokenjagers gaat over vriendschap én het overwinnen van angsten. Niets is wat het lijkt: een bang jongetje blijkt heel dapper, en een eng groen monster wordt een beste vriend.

drone avy rescue

De Nederlander Patrique Zaman heeft een heel speciale drone uitgevonden: één die bootvluchtelingen kan redden. Hij is nu in Dubai, waar zijn uitvinding vandaag meedoet aan een wedstrijd voor drones die mensen in nood kunnen helpen.

robots, uitzendbureau, robotacademie, cursus

Steeds meer bedrijven gebruiken robots. Omdat niet iedereen weet hoe je daarmee om moet gaan, is er nu een echte robotacademie, schrijft de NOS.

filipijnen, kinderen, duterte, veroordelen, straf

Als politici hun zin krijgen, zitten er op de Filipijnen straks misschien negenjarige kinderen achter de tralies. Unicef trekt aan de bel: dit mag absoluut niet gebeuren.

dieren, hond, enschede, bonhoeffer college

Op het Bonhoeffer College loopt al een paar weken puppy Charlie rond. Gezellig én handig, want Charlie helpt de kinderen bij het leren!

ANWB, praatpaal, pesten, scholieren

Binnenkort worden alle praatpalen langs de snelwegen weggehaald. Een middelbare school in Goes hoopt dat zij er eentje mogen hebben. Ze willen het ding gebruiken als middel tegen pesten.

ANP

Freek Vonk laat in zijn tv-programma’s zien hoe dieren in de natuur leven. Daarvoor duikt hij zó de bosjes in om salamanders te vangen en rollebolt-ie met krokodillen in een rivier. Natuurdeskundige Ruben Smit zegt in een interview dat kinderen daardoor ook...

Foto: Dreamstime

Peer, chocola, vanille: dat zijn allemaal heerlijke ijssmaken. Maar een stinkend kaas-ijsje, daar moet je toch niet aan denken…

Beeld: Dreamstime

In een Amsterdams ziekenhuis mogen patiënten tijdens hun operatie naar een film kijken of muziek luisteren. De dokters onderzoeken of mensen zo minder zenuwachtig zijn als ze geopereerd worden. 

Foto: Dreamstime

De verzorgers van een dierentuin in het Brabantse Someren zijn zich rot geschrokken. In het verblijf van de wallaby’s (een kleine kangoeroesoort) ontbreekt sinds woensdag ieder spoor van de wallaby-baby.

Foto: iStock

We eten te veel suiker. Dat vinden de mensen van supermarkt Albert Heijn. Daarom gaan ze honderd producten minder zoet maken.