Ukraine Presidency

Ooit speelde hij een president in een toneelstuk, nu leidt hij een oorlogsland: de Oekraïense president Zelensky. Hij is nu zó beroemd dat hij zijn eigen strip heeft gekregen.

RKSV De Ster

Een damesvoetbalteam uit het Limburgse Stein kreeg dinsdagavond hoog bezoek. Tijdens een wedstrijd maakte een luchtballon een noodlanding op het veld.

Shutterstock
Uitgelegd

 Is zonnebrandcrème gevaarlijk? Op social media waarschuwen mensen dat het slecht voor je is en je er zelfs kanker van krijgt. ‘Daar klopt niets van’, zegt huidonderzoeker Marlies Wakkee van het Erasmus M.C. ‘Het beschermt je er juist tegen.’ 

Renà Janssen

Hoe jaag jij iemand weg? Misschien met een hoop gegil. Maar de vale vleermuis uit Europa heeft er een ander trucje voor. Hij doet het zoemende geluid van het enorme wespensoort de hoornaar na.

Harvey Cameron
Interview

Gerry uit het Britse Hertfordshire zamelt geld in voor Oekraïne. En dat doet hij op een bijzondere manier. Hij bouwde de app Splat Putin waarin je de Russische president bekogelt met bananen.

Madelon Vink
Interview

Hebben wij nu en in de toekomst nog drinkwater? Voor de campagne 'Toekomst van ons drinkwater' stelden acht kinderen gisteren in Den Haag vragen aan minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat. Julian van der Donk (11) was erbij. 

Vipingo Golf

Is het een golfbaan of een safaripark? Het Afrikaanse golfpark Vipingo Ridge in Kenia is het gewoon allebei! Spelers van het park slaan hun balletje tussen de meest exotische dieren van het continent. 

Jeroen Zoetmulder

Afdankertjes die héél waardevol blijken te zijn: die willen we allemaal wel vinden. Zo nu en dan duikt er ééntje op. Dit zijn drie voorbeelden van kostbare troep. 

Flickr

Lezen, lezen en nog meer lezen: afgelopen maand mocht je weer stemmen op jouw favoriete kinderboek van het jaar 2021. En nu zijn de zes kanshebbers bekend. Allemaal hopen zij op 22 mei de Kinderjury 2022 te winnen. 

Robin Utrecht
Uitgelegd

Zet de ontbijtspullen en tekeningen maar klaar: Vandaag is het moederdag. Nu pak je flink uit voor je moeder, maar volgende maand zijn de vaders aan de beurt. Maar wat bestond eigenlijk eerder: Vaderdag of moederdag?

Sophie Burgess

Hij is moedig, heeft joekels van een ogen en een grote puntneus: Dobby de elf uit de Harry Potter-films. Zijn dood bezorgde fans een hoop tranen. Als eerbetoon bouwden zij daarom een graf voor hem in de duinen van Wales. Maar er komen nu zoveel toeristen opaf dat de duinen zijn beschadigd. 

DreamWorks-Animation
4
Film

Ken jij dat warme gevoel als je een goede daad verricht? Verrukkelijk! Maar de vijf criminele dieren uit de film De Bad Guys kennen dat gevoel niet. Ze zijn de slechtste criminelen van de stad. Tot ze zich ineens braaf moeten gedragen. Anders gaan ze de cel in.

Pete Lowe

De nachten worden korter en de dagen langer. Daardoor zie je ze sneller in de lucht: vleermuizen. Een goed moment om ze te tellen. Dat kan vrijdag en zaterdag tijdens de vleermuisteldagen.

Arie Kievit
Testteam

In een museumdepot liggen een hoop kunstschatten opgeslagen die niet worden tentoongesteld. Normaal is dat gesloten voor publiek. Maar niet in Rotterdam. Depot Boijmans van Beuningen is het eerste ter wereld waar je gewoon mag komen kijken. Het testteam gaat op bezoek.

ANP
Uitgelegd

Het was een natte winter, maar nu valt er nauwelijks meer regen. En dat zorgt voor problemen in het land. Boeren mogen zelfs hun akkerlanden in delen van Noord-Brabant niet meer besproeien. Wat is er aan de hand? 

Meunierd

De maand mei is begonnen. En daar hoort een welbekende tegeltjesuitspraak bij: 'In mei leggen alle vogels een ei, behalve de koekoek en de griet, die leggen in de meimaand niet.' Maar klopt deze uitspraak wel? Vogelexpert Erik Bloeming en boswachter Maurice Kruk leggen het uit. 

Schuim door de straten van Mosquera
Uitgelegd

Enorme wolken schuim. Die vliegen door de straten van een wijk in de Colombiaanse hoofdstad Bogota. Het schuim komt uit een rivier in de buurt. Maar het is geen feest voor de inwoners. Waarom is dat?

Craugastor kikker

Een bijzondere ontdekking in het dierenrijk: Britse wetenschappers vonden tijdens hun onderzoek in de Mexicaanse bossen maar liefst zes nieuwe kikkersoorten. Kwaak, kwaak.

ANP
Uitgelegd

Het is eindelijk meivakantie! Sta jij ook te springen om op vakantie te gaan? Misschien reis je met de auto of pak je zelfs het vliegtuig. Juich dan maar niet te vroeg. Op Schiphol staan lange wachtrijen. Waarom is er zoveel drukte op de luchthaven?

Mashànda en Mats

Vandaag is het Koningsdag: heel Nederland kleurt oranje. Wil jij feestelijk geschminkt de straat op of geld verdienen op de vrijmarkt door feestvierders op te maken? Make-up artiest Mats (15) en Mashánda (15), winnares van Make-up Cup 2022, laten je zien hoe dat moet.

Shutterstock

Gesnurk, gebrom en een hoop gerommel: dat hoorde een Amerikaans gezin lange tijd in hun huis. Maar waar waar de geluiden vandaan kwamen, was een raadsel. Tot ze ineens vijf beren onder de kelder aantroffen. Zij ontwaakten net uit hun winterslaap.

Dutch Filmworks
4.5
Film

Ahoy landrotten! Wist je dat piraten en ninja’s gezworen vijanden zijn? In De Piraten van Hiernaast 2 komen twee ninja’s tegenover de Donderbussen te wonen. Hoewel de twee families elkaar niet kunnen uitstaan, raken Billy en ninjadochter Yuka bevriend.

ANP

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

ANP

Het seizoen van de bloemenpracht begint weer. Vandaag trekt het bloemencorso van Noordwijk naar Haarlem door de Bollenstreek. Daarna volgen meer bloemenoptochten. Hier zijn zes weetjes over de bloemencorso's. 

ANP

Sprankelende kostuums, swingende samba’s en torenhoge praalwagens: na twee jaar stilte door corona vieren de Brazilianen weer volop carnaval. Vooral in Rio de Janeiro pakken ze flink uit. 

Dutch Filmworks
Interview

In de nieuwe bioscoopfilm De Piraten van Hiernaast 2 komen twee ninja’s tegenover de Donderbussen wonen. Maar ninja's en piraten zijn gezworen vijanden. Toch raken Billy de piraat en ninjadochter Yuka bevriend. Kidsweek sprak acteurs Samuel (Billy) en Kyana (Yuka). 

Jake Meney

Krak, krak! In een Australisch reptielenpark zijn drie komodovaranen uit hun ei gekropen. En dat is bijzonder. De dierentuin was er namelijk al vier jaar mee bezig.

ANP

Het is weer lente: de geurige bloemen staan weer volop in bloei. En niet alleen wij zijn er dol op, maar ook bijen. Amerikaanse onderzoekers deden zelfs een bijzondere ontdekking over deze insecten. Elke bijensoort blijkt een aparte bloemsmaak te hebben. Bzzz. 

Dutch Filmworks
3.5
Film

In Paashaas Academie is haas Max net begonnen aan de paashaasschool. Pasen komt eraan, maar het feest loopt gevaar. De vossen willen de nieuwe paashazen worden. Om het feest te redden, moet Max samenwerken met een vos. Kan het paasfeest doorgaan?

Shutterstock

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

ANP

Kuikens in het land, poes in de mand: dat is de slogan van de nieuwe campagne van De Bond van Friese Vogelwachten (BFVW). De Bond vraagt hiermee om katten 's nachts binnen te houden. Zo jagen ze minder op vogels. 

Shutterstock

Is dat een vliegende kebab? Inwoners van de stad Adana in Turkije knipperden afgelopen week twee keer met hun ogen. Een kebabspies vloog namelijk de lucht in. Die actie organiseerde een Turkse restauranteigenaar.

ANP

Hoor je ook eens gerommel op het dak? Waarschijnlijk is het niets. Althans, dat dacht een Canadese vrouw. Maar toen ze omhoog keek, trof ze ineens een ijsbeer aan. Brrr.  

Shutterstock

Is het een vogel op een vliegtuig? Nee het is een mens! Ivor Button (95) uit Cheltenham in Engeland heeft een nieuw wereldrecord gezet. Hij is de oudste man die op een vliegend vliegtuig staat.

ANP

De plaats waar al je dromen moeten uitkomen: Disneyland Parijs. Op 12 april 1992 opende Mickey Mouse de poorten van het park. En vandaag bestaat het dertig jaar. Hier zijn vijf weetjes over het pretpark.  

Shutterstock

Hoge hellingen en gewaagde sprongen: afgelopen week was het wintersportevenement De Nines. Daar liet de Japanse snowboarder Hiroto (16) een wel heel bijzondere move zien. Hij draaide zes rondjes om zichzelf. Dat was nog nooit eerder iemand gelukt.   

Victory Brinker
Interview

Hoe hoog kun jij zingen? Vast niet zo hoog als de Amerikaanse Victory (10). Zij is nu al een succesvolle operazangeres.

ANP

Ka-ching! Voor de zesendertigste keer heeft het Amerikaanse zakentijdschrift Forbes een miljardairslijst uitgebracht. Een hoop namen zijn er bij gekomen, waaronder de zangeres Rihanna.

Foto: Kidsweek

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Rick Mandoeng

Kun jij een beetje plaatjes schieten? De kinderen die deelnamen aan de Zilveren Camera Junior kunnen dat zeker. Dinsdag maakte Museum Hilversum de winnaars van de zevende editie van de fotowedstrijd bekend. 

WILDLANDS Emmen

Het duurde even, maar nu is het zover. Je kunt naar twee verliefde bevers kijken in dierenpark Wildlands. De eerste poging mislukte, maar nu heeft cupido eindelijk raak geschoten.

ANP

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

Suneel Kancharla

Zit jij eindeloos te zwoegen op een gedicht voor school? Taranya (6) uit het Britse Romford schudt die zo uit haar mouw. Ze heeft zelfs al haar eerste dichtbundel uit. 

William Rutten

Leugens, bedrog en manipulatie. In het nieuwe seizoen van De Verraders strijden achttien beroemde Nederlanders op tv om een zilverpot. Elles (8) en Marrit (12) zagen het eerste seizoen en vertellen wat ze ervan vonden.

ANP

Voor ons klinkt het gezang van mannetjes zebravinken misschien hetzelfde, maar Duitse onderzoekers ontdekten grote verschillen in deze zangkunsten. Elk mannetje blijkt zelfs in een eigen dialect te zingen.

Shutterstock

Ze is groen, harig, dol op wetenschap en basketbal, en zit in een rolstoel. Ameera is de nieuwste pop in de Arabische Sesamstraat.

Shutterstock

Een nieuwe ontdekking voor Ecuadoorse wetenschappers. In een vallei in het Andes-gebergte ontdekten zij twee nieuwe soorten glaskikkers.

WW entertainment
4
Film

In De Avonturen van Pil probeert weesmeisje Pil in ruil voor goud een vervloekte prins te redden. Maar is die goudschat het waard om haar nieuwe vriendschappen op het spel te zetten?

ANP

Darren Pearson uit Los Angeles maakt geen foto's van dieren, mensen of spullen, maar van bewegende ledlampjes. Dat zorgt voor prachtige beelden!

ANP

Tijd voor een dansje. De nieuwe videoclip van het Koningsspelenlied FitTop10 is vandaag uitgekomen. Beluister hem en oordeel zelf. 

Foto: AP

De Vlaams-Britse Mack Rutherford (16) is begonnen aan zijn poging om het record te verbreken voor jongste mannelijke piloot met een solo-wereldreis. Daarmee hoopt hij naast zijn zus Zara (19) te staan in het Guinness World Records-boek. Zij haalde vorig jaar dit record als jongste vrouwelijke piloot.

Foto: Dolph Cantrijn
Uitgelegd

Door de oorlog in Oekraïne zijn veel mensen bang dat er in de supermarkt tekorten ontstaan. Redden wij onszelf wel als we geen producten meer uit het buitenland halen? ‘Ja’, zegt landbouwdeskundige Petra Berkhout. ‘Maar dan eten we zoals in de middeleeuwen.’

Shutterstock
Uitgelegd

Finland is voor de vijfde keer op rij uitgeroepen tot het gelukkigste land ter wereld. Dat kondigde de Verenigde Naties aan in hun jaarlijkse Geluksrapport. Maar waarom is Finland weer het gelukkigste land? 

Simone Tillema-van Wijngaarden

Simone uit Winsum was haar siamees Saar kwijt en dus vroeg ze haar Facebookvrienden om hulp. Na een paar uur kreeg Simone eindelijk een reactie: 'Saar was op avontuur in de trein.'

Foto: ANP
Uitgelegd

Sinds 1945 is er geen oorlog in Nederland meer geweest. Waarom heeft Nederland dan een leger? Militair deskundige Peter Wijninga legt het uit.

Tonya Aragon

Jurken, broeken en shirts. De Amerikaanse Kaia (9) ontwerpt het allemaal zelf. Met haar creatieve creaties ging ze viral op TikTok en zo trok ze de aandacht van een beroemde modeontwerpster.

ANP

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

ANP

Zin in een dagje strand? Op zaterdag 19 maart wordt de eerste Nederlandse schelpenteldag gehouden. Tel jij mee?  

ANP

Veel dans, zang en kleurenpoeder. Vandaag begint het Holifeest dat bijna alle hindoes over de hele wereld vieren. Hoogste tijd om je kennis over dit feest te testen!

Shutterstock

Boem! In een natuurpark in Costa Rica botste een jongen tegen een luiaard op tijdens het tokkelen. En dat levert bijzondere beelden op. 

Travis Nelson

Sjezend op de fiets trekken Travis Nelson (46) en zijn dove Noorse boskat Sigrid door de Londense straten. En dat valt op. Overal waar ze komen, worden ze herkend. 

ANP

Vorige week was er groot nieuws in Ecuador. Onderzoekers van de Galápagos Conservancy-organisatie hebben een nieuwe reuzenschildpaddensoort ontdekt op het Galapagoseiland San Cristobal. 

Theater Terra
4
Theater

Woosh. Met een windvlaag worden Dorothy en haar hondje Toto in de familiemusical De tovenaar van Oz naar het sprookjesland Oz gebracht. Lukt het haar om weer thuis te komen?

Sabine Joosten

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

BNNVARA

Prik me lek. Alsof één seizoen van steken en prikken niet genoeg was, laten Emma Wortelboer en Jurre Geluk zich opnieuw pijn doen door planten of dieren. Maar waarom zou je dat doen?

Jessica Lee-Burrowes
Interview

Net als veel andere kinderen wilde Poppy uit het Britse Aberdare haar haren doneren voor kinderen met kanker. Maar ze kreeg te horen dat dat met kroeshaar niet kon. Toch liet ze haar haren groeien en na zes jaar kon eindelijk de schaar erin.

ANP

Hondenliefhebbers opgelet! De grootste hondenshow ter wereld is weer begonnen. Tijdens de Crufts Dog Show in Birmingham zetten duizenden honden hun beste pootje voor. Allemaal strijden ze om de titel van meest begeerde hond.

ANP
Uitgelegd

Trek in een chocoladebroodje of Italiaanse pasta? Daarvoor gaan we straks meer betalen. Door de oorlog in Oekraïne worden veel producten namelijk duurder.

ANP
Uitgelegd

Na de Russische inval in Oekraïne verschijnen over de wereld uit het niets Z-symbolen. Op lergervoertuigen, gebouwen of kleding. Maar wat het symbool betekent? Onderzoekers hebben een paar ideeën. 

Shutterstock
Voor ouders

Wat moet je doen als je kind vegetariër of zelfs veganist wil worden? Kinderdiëtiste Barbara Wittenberg legt het uit in het kader van De week zonder Vlees. 

ANP

Het geknor van een varken is niet langer een mysterie. Onderzoekers ontdekten dat je aan een knor kan horen hoe het dier zich voelt. 

ANP

Miauw, Is dat mijn kat in het bos? Vergis je maar niet. Wilde katten zijn officieel in Nederland teruggekomen. Met het uiterlijk van een huiskat, rennen ze vrij rond in de natuur.  

ANP

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

ANP
Uitgelegd

De oorlog tussen Rusland en Oekraïne speelt zich niet alleen op het land af, maar ook online. Zo verrichten landen cyberaanvallen. Cyberexpert Dave Maasland legt het uit. 

Louis van Oort

Valken, zeearenden en koolmezen. Je kunt weer naar verschillende vogels koekeloeren op de webcams van Beleef de Lente van de Vogelbescherming.

Nico van Wegen

Op een boerderij in Eemnes in Utrecht heeft een schaap vijf lammetjes gekregen. De kans dat dit gebeurt is ongeveer één op een miljoen.

ANP
Uitgelegd

Op sociale media delen mensen verhalen over de ruzie tussen Rusland en Oekraïne. Maar soms is dat nieuws niet waar. Cyberexpert Dave Maasland legt uit waar je bij nepnieuws op moet letten.

ANP

Kidsweek.nl stond deze week weer vol met nieuws. Heb jij een beetje goed opgelet? Doe de nieuwsquiz!

ANP

Het carnavalsseizoen is begonnen. Ben jij geen carnavalsvierder en snap je geen bal van al die uitspraken? Hier zijn een paar woorden voor je uitgelegd.

ANP

Een enorme zwarte beer, genaamd Hank de Tank jaagde inwoners in Californië de stuipen op het lijf. Hij stal voedsel uit hun huizen. De beer is los, wat nu?

Guiness World Records

Reyansh Surani (10) uit India doet al aan yoga sinds hij vier jaar oud is. Hij vindt het zo leuk dat hij een training volgde om leraar te worden. En nu is hij de jongste yogadocent ter wereld.

Autoweg

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Instagram Salyerstwins

Twee Amerikaanse identieke tweelingzussen trouwden met identieke tweelingbroers. De zussen kregen op bijna dezelfde tijd een baby. Zo zien ze eruit. 

ANP

Een Franse vader was het smartphone-gebruik van zijn kinderen zo zat, dat hij er iets op bedacht. Dat liep alleen niet zo goed af…

Pikachu

Gasten naar je café lokken is soms lastig. Om meer mensen te lokken, bedachten veel eigenaren over de hele wereld wat creatieve extraatjes. Dit zijn vier wel heel bijzondere cafés.

ANP
Uitgelegd

Door de storm van de afgelopen dagen is het weer het gesprek van de dag. Ken jij deze vijf moeilijke woorden al?

ANP Koningin Elizabeth

Koningin Elizabeth (95) is dol op honden. Ze lanceert daarom nu een eigen hondenparfum.

Nederlandse vlag

Wist je dat de bovenste kleur van onze vlag vroeger oranje was? Op 19 februari 1937 besloot koningin Wilhelmina dat die kleur officieel rood werd.  

ANP

De jongens van het YouTube-kanaal De Bankzitters scoren een hit met het nummer 'Je blik richting mij'. En dat terwijl de jongens weinig muziekervaring hebben. Komt het aanstekelijke nummer jou ook bekend voor?

Zeemeeuw

Gasten in het restaurant van het Sydney Opera House in Australië werden er gek van: constant pikten brutale meeuwen eten van hun borden. Als oplossing namen de eigenaren waakhondjes in dienst.  

Foto Felix
3.5
Film

In Felix op zoek naar de schat van M gaat Felix met zijn bondgenoten op zoek naar zijn vermiste vader. Dat gaat niet zo makkelijk als gedacht.

interview

Orion Jean werd vorige week uitgeroepen tot Kid of the Year 2021. De elfjarige jongen uit het Amerikaanse Fort Worth won de prijs omdat hij geld en spullen inzamelt voor arme mensen. ‘Het is een gek idee dat het klein begon en nu mensen over heel de wereld mij kennen.’  

Paragliden

Twee maanden geleden adopteerde de Fransman Adrien zijn hondje Ouka. Nu vliegen zij samen door de Franse Alpen.

ANP Freek Vonk

Afgelopen maandag is Freek Vonk gestoken door een tijgermeerval in een Surinaamse jungle. Nu wacht hij op vervoer naar het ziekenhuis.  

egypte shutterstock

Strafwerk bestaat langer dan gedacht. Duitse archeologen ontdekten in Egypte potscherven met daarop strafregels van tweeduizend jaar oud.

slang shutterstock

Passagiers uit een vliegtuig door Azië schrokken zich vorige week rot. Tijdens hun vlucht kronkelde er ineens een slang boven hun hoofd. Ssss. 

Valentijnsdag

Het is vandaag Valentijnsdag. Ben je verliefd, maar niet zeker of het gevoel wederzijds is? Kom erachter met deze 5 tips.

Foto: Maarten Verboon

Elke dag gooien we kilo's oud fruit weg. Hartstikke zonde, vindt een bedrijfje uit Utrecht. Zij maken van het fruit liever fruitrollies. 

Kenia school

Priscilla uit Kenia bewijst dat je nooit te oud bent om te leren. Ze is de oudste leerling ter wereld die naar de basisschool gaat. 

Foto: TIME

Duizenden kinderen maakten kans om ‘Kind van het jaar’ te worden. Maar er kon maar één de winnaar zijn: Orion Jean (11) uit Texas.

TikTok

50 jaar geleden schreef Curly Smith een disconummer. Nu is zijn droom uitgekomen. Dankzij zijn zoon is het nummer een hit geworden op TikTok.

Carnaval

Carnaval staat deze maand weer voor de deur. Hoewel de optochten zijn afgelast door corona, hebben verschillende organisatoren oplossingen bedacht.  

Kinderjury 2022

Kinderjury 2022

De magische halsband van Thomas van Grinsven & Rutger Vink
0% (0 stemmen)
De Zoete Zusjes gaan op vakantie van Hanneke de Zoete
100% (1 stem)
Dwars & Co van Rico Hop
0% (0 stemmen)
Totaal aantal stemmen: 1