Ambulance

Een kat in de boom? Iemand die op de grond valt? In welke situatie mag je 112 bellen? Het is vandaag de Europese dag van alarmnummer 112, die - heel toepasselijk - op 11-2 valt. Weet jij eigenlijk wanneer je 112 moet bellen, en wanneer niet?

Prins Charles

Het is feest in het paleis van Queen Elizabeth. Haar oudste zoon is jarig. En het is zeker geen kinderpartijtje. Prins Charles wordt zeventig jaar! 5 weetjes over deze koninklijke heer:

3D-zebrapad Duitsland

Een speciaal zebrapad moet er voor zorgen dat een drukke straat in Amsterdam veiliger wordt. Het zebrapad lijkt door hoe het is geschilderd op hoge blokken in plaats van platte strepen. 

Grotschildering Borneo

Waarschijnlijk is dit de oudste rotsschildering van een dier die ooit gevonden is. Dat zeggen onderzoekers die de tekening bestudeerden in een grot op het Aziatische eiland Borneo.

Kukur Tihar

Honden in het Aziatische land Nepal werden gisteren in het zonnetje gezet. Dat gebeurt elk jaar tijdens het festival Kukur Tihar, de Dag van de Hond. 

Walvis

Piepklein lijken de gigantische walvissen, Vanuit de ruimte maakt een nieuwe satelliet kan scherpere beelden van walvissen. En dat is goed nieuws voor biologen die het gedrag van de dieren onderzoeken.

Griepprik

Ugh Ugh. Leraren die thuiszitten met de griep. Het komt scholen nu wel héél slecht uit. Daarom besloot de gemeente Amsterdam dat juffen en meesters gratis een griepprik mogen.

Tim Hofman

Presentator Tim Hofman heeft op een dag bijna 70.000 handtekeningen opgehaald. Daarmee wil hij asielzoekerskinderen helpen.

Cupcakes

Mengen, bakken en versieren. Ruim 14.000 kinderen op meer dan 700 bso’s in heel Nederland bakken vandaag cupcakes. De baksels worden verkocht om geld op te halen voor het goede doel. 

Puppy's

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Japan bloesem

De natuur is in de war, net als de Japanners. De bomen in Japan bloeien nu al, een half jaar te vroeg!

Leeuw Remy

De dierenarts kon zijn oren niet geloven. Een leeuwenwelpje dat is achtergelaten in een weiland! Het dier komt waarschijnlijk uit een circus, zegt de organisatie voor exotische dieren Stichting AAP.

Elvy's Wereld
3.5
Film

De dromerige Elvy heeft ontzettend veel talent voor mode-ontwerpen, maar is daar zelf nog niet zo zeker van. Als haar beste vriend vertelt over de Future Fashion Award in Ibiza, begint ze te twijfelen. Is dit haar grote kans?

AFP

Onderzoekers konden het maar niet met elkaar eens worden. Welke vogel is nou de grootste ooit? Nu zijn ze het eindelijk met elkaar eens: het is de Vorombe titan.

Zeehond

Een zeeleeuw spotten is al best bijzonder en een octopus helemaal. Maar wat doe je als een zeeleeuw je slaat met een octopus? Deze kajakker uit Nieuw-Zeeland kon zijn ogen niet geloven.

Mobiel op de fiets

Lees jij dit artikel op de fiets? Dat mag straks misschien niet meer. Ministers maakten een wetsvoorstel om appen en bellen in het verkeer te verbieden.

Politie snufjes

Dieven en zakkenrollers. Winkeleigenaren in een groot winkelcentrum in Roermond hebben er helemaal genoeg van. Daarom start de politie (met Technische Universiteit Eindhoven) een proef met technische snufjes.

Kindervredesprijs

Wie gaat er dit jaar met de Internationale Kindervredesprijs vandoor? Dat wordt 20 november duidelijk op de prijsuitreiking in de Zuid-Afrikaanse hoofdstad Kaapstad.

Bram Grisnigt

Zijn leven lijkt net een spannende film. Maar het verhaal van geheim agent Bram Grisnigt is echt. Hij stuurde in de Tweede Wereldoorlog geheime berichten. Donderdag deed hij dat nog één keer.

Armoede

Niet genoeg te eten en geen geld om naar school te gaan. De internationale organisatie de Verenigde Naties (VN) kwam vandaag met somber nieuws. Miljoenen kinderen over de hele wereld leven in armoede.

Stelling Ronja

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Toilet

WC-papier op de grond of juist helemaal geen papier. Drollen in de pot en plas op de bril van de schooltoiletten. Blegh! Veel kinderen vinden het zó vies dat ze pas thuis naar de wc gaan.

Senna Bellod en OnneDi

YouTuber Senna Bellod (11) doet mee aan challenges op het nieuwe YouTube-kanaal Glitch. Ze haalde samen met OnneDi drie grappen uit voor het nieuwe kanaal speciaal voor kinderen.

Hond

Een hond met een wel erg brede lach, die zie je niet vaak. De hond van de Amerikaanse Eunice ging ervandoor met het kunstgebit van haar vader. En dat levert erg grappige foto's op.

Sofia en Drake

Sofia Sanchez (11 jaar) uit de Amerikaanse stad Chicago had twee grote wensen voor haar verjaardag: een nieuw hart én rapper Drake ontmoeten. Allebei haar wensen zijn nu uitgekomen!

Klas

Hoofdpijn, buikpijn, rode ogen en vermoeidheid. Kinderen op basisschool De Zeewinde in de Zuid-Hollandse plaats Rockanje hadden er last van. Hoe dat precies komt, is nog onduidelijk.

Dode zeeschildpadden

Niet één of twee maar vierhonderd. Zoveel dode schildpadden vonden vissers bij de kust van Mexico. De dieren zijn waarschijnlijk gestikt doordat ze vastraakten in visnetten.

Veulen

Bijzonder nieuws uit Oost-Siberië. Onderzoekers vonden daar een 40.000 jaar oud veulen dat perfect bewaard is gebleven.

Max Verstappen

Tienduizenden Formule 1-fans steken dit weekend de grens over voor de Grand Prix. Die is namelijk in de Belgische stad Spa. Max Verstappen maakt zich klaar voor de grote race.

geleidehond

Probeer het maar eens: supergeconcentreerd een taak uitvoeren terwijl iemand over je hoofd aait. Het blijkt erg moeilijk te zijn. Dit geldt ook voor honden die blinde mensen moeten begeleiden, zegt Het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF).  

KELT-9b

De Nederlandse sterrenkundige Jens Hoeijmakers tuurde deze week vol ongeloof naar de heetste planeet in de ruimte: KELT-9b. Hij deed een belangrijke ontdekking. De planeet is zo heet dat alle stoffen in gas veranderen! Zelfs supersterk ijzer valt door de hitte uit elkaar.

Ringslang

Duizenden ringslangen kruipen in deze tijd van het jaar uit hun ei, klaar voor het leven! Maar veel van de kleine kronkeldieren leven niet lang. Ze wonen in bossen, gevaarlijk dicht bij autowegen en worden platgereden... Maar boswachters bedachten een slim plan die de kleine slang moet redden!

Fornite

Lijkt het je wat? Een coach die je helpt om beter te worden in Fortnite? In Amerika krijgen kinderen les in de populairste game van dit moment, ontdekte de Amerikaanse krant The Wall Street Journal door gesprekken met ouders.

Stelling

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

Vissenredder

Op het strand liggen, naar de dierentuin, watergevechten. Genoeg dingen te doen deze zomer, maar Joey (10) vult zijn vakantie op een heel andere manier: hij redt vissen.

Vallende sterren

Staar je ’s avonds wel eens naar de lucht? Dikke kans dat je komende dagen heel veel vallende sterren ziet. Of nouja sterren... de flitsen zijn vermomd als sterren. 

xi jinping

Wat doe je als je met iemand wordt vergeleken en daar niet zo blij mee bent? De president van China Xi Jinping weet het wel. Hij wordt met Winnie de Poeh vergeleken en verbiedt daarom de nieuwe film over de knuffelige honingbeer: Janneman Robinson &...

Motor

Wat rijdt daar nou voorbij?! Politieagenten in Zandvoort konden het bijna niet geloven: een motorrijder liet zijn supersnelle sportmotor besturen door een elfjarig meisje.

Beautycase uit de Romeinse tijd

‘Ik wil er ook na mijn dood mooi bijliggen’, moet ze hebben gedacht. Duitse archeologen ontdekten een beautycase in een eeuwenoude stenen grafkist uit de Romeinse tijd.

Koningspinguïns

Slecht nieuws voor de grootste groep koningspinguïns ter wereld: hij wordt in hoog tempo kleiner en kleiner. De grote vogels wonen op het eiland Île aux Cochons, in de Indische Oceaan. Dertig jaar geleden waggelden daar nog 500.000 paren rond, nu zijn dat er nog maar 60.000. 

Koraal

Goed nieuws! Het gaat beter met het op een na grootste koraalrif van de wereld. Het koraal bij het Midden-Amerikaanse land Belize werd deze week officieel doorgestreept op de gevarenlijst.

gevoelige woorden

Mongool, slaaf, homo… ‘Denk voortaan eerst even na voordat je dit soort woorden gebruikt’ zeggen de vier Wereldmusea. Om je daarbij te helpen maakten de organisaties een boekje met ‘gevoelige woorden’.

Laurent

Wiskunde, maatschappijleer en Engels. De slimme Laurent (8) uit Amsterdam kan het allemaal. Deze week haalde hij zijn gymnasium-diploma. Hij ging als een speer door de middelbare school: in anderhalf jaar. 

Paard

Trappelen met hun hoeven, hinniken, een zwiepende staart: mensen worden steeds beter in het ‘lezen’ van de emoties van paarden. Maar wist je dat paarden ook veel verschillende gezichten kunnen trekken? Hun hoofd laat wel zeventien verschillende emoties zien!

Zwart gat
Race door de ruimte

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten steeds meer van de ruimte, maar het blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Wat gebeurt er in een zwart gat?

Kinderen immigranten VS

Donald Trump wil kinderen van illegale migranten na aankomst in Amerika niet langer scheiden van hun ouders. Het plan is nu om ze samen met hun ouders vast te houden.

totaalverbod op ivoor

‘Als we niks doen is het wachten tot de laatste olifant wordt gedood’, zeggen D66 en de Partij voor de Dieren. Volgens deze partijen moet Europa zo snel mogelijk de handel in ivoor verbieden.

Tweeling beatboxt Martin Garrix

Met je ogen dicht hoor je bijna het verschil niet. Het is niet dj Martin Garrix, maar een tweeling uit de Filipijnen die het nummer Animals vertolkt.

Astronaut
Race door de ruimte

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten weten steeds meer over de ruimte. Deze week de vraag: Kunnen we straks op vakantie naar Mars en de maan?

Supernova
Race door de ruimte

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. De ruimte blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Stopt de zon ooit met branden?

Sigaretten

De Lidl stopt als eerste supermarkt in Nederland met het verkopen van sigaretten. Dat gaat stapje voor stapje, maar in 2022 is er geen sigaret meer te vinden in de supermarkt.

kinderboekenprijs

Heb jij gestemd op je favoriete boek? Dan ben je niet de enige. Er kwamen wel 25.300 stemmen binnen! En de kanshebbers op de Prijs van de Nederlandse Kinderjury 2018 zijn… (tromgeroffel)

De Hoge Veluwe

Kijk jij het liefst de hele dag naar wilde dieren? Dat kan nu vanuit je luie stoel. Medewerkers van de Hoge Veluwe hebben geen tijd om alle dieren te tellen. Ze schakelen de hulp van mensen thuis in!

3D-geprint huis

Zou jij wel willen wonen in een geprint huis? Voor een groep mensen in Eindhoven is dit binnenkort niet langer een droom. Begin volgend jaar verhuizen zij naar hun 3D-geprinte huis. Vers van de pers!

Vallende ster
Race door de ruimte

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten meer van de ruimte dan vroeger, maar het blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Wat is een vallende ster?

Chimpansee

Denk je dat jouw bed schoon is? Dat valt nog flink tegen als je het vergelijkt met die van de chimpansee. In de nesten van deze mensapen zitten tien keer minder lichaamsbacteriën dan in ons bed!

Het heelal
Race door de ruimte

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten meer van de ruimte dan vroeger, maar het blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Hoe is de ruimte ontstaan?

Parachute

Probeer maar eens rustig te blijven als je boven een 300 meter diepe afgrond bungelt. Een parachutist in Canada die met zijn parachute aan een rots bleef hangen had daar weinig moeite mee.

Safari

In de stelling vertelt een redactielid van Kidsweek zijn of haar persoonlijke mening over een nieuwsonderwerp. Ben jij het eens of oneens en waarom?

De maan
Race door de ruimte

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten... De ruimte blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Waarom is de maan zo belangrijk?

Lava

Bubbelend lava stroomt door de straten van Hawaï. En voorlopig blijft het nog wel even gevaarlijk. Het kan weken duren voordat de vulkaan Kilaueu zich weer koest houdt op het Amerikaanse eiland.

oneindig heelal
Race door de ruimte

Schitterende sterren, gapende gaten, machtige meteorieten.. We weten meer van de ruimte dan vroeger, maar het blijft mysterieus. Ga je mee op reis? Deze week de vraag: Is het heelal oneindig?

Sir Miller

Anne en Jasper uit Delft zochten dagenlang met de buurt naar hun kat totdat ze iets bijzonders ontdekten. Hun huisdier had 200 kilometer onder een motorkap overleefd!

Bananenspin

Hoe zou jij reageren? Je staat bij de bananen en appels in de supermarkt en ineens zie je een enorme spin tussen de bananen kruipen...

Scheepswrak

Op de bodem van de Indische Oceaan, tussen Australië en Afrika, zijn twee scheepswrakken gevonden. Onderzoekers zochten naar het wrak van vlucht MH370, toen ze dit ontdekten.

Oostvaardersplassen

In de Oostvaardersplassen lopen te veel grote grazers. Dat vindt de Begeleidingscommissie beheer Oostvaardersplassen. Het advies van de commissie: de helft van de dieren afschieten.

Zonnepanelen op het Vaticaan

De wens van de Zweedse koning, Carl Gustaf, komt uit: hij krijgt zonnepanelen op het dak van zijn paleis. Deze groene gasten gingen Gustaf voor:

Martin Luther King

Ik heb een droom… Zo begon Martin Luther King in 1963 zijn beroemde toespraak. Hij hoopte dat witte én zwarte mensen op een dag in vrede met elkaar konden leven. Zonder discriminatie en zonder haat.

T-Rex

Een unieke vondst: wetenschappers ontdekten 170 miljoen jaar oude pootafdrukken van dinosaurussen in Schotland. Dat schrijven onderzoekers in de Scottish Journal of Geology.

makeup claires

Je kent ze wel. Die doosjes poeder waarmee je een gezonde blos op je wangen tovert. In gezichtspoeder van het Amerikaanse merk Claire’s is nu asbest gevonden. Dat is een giftige stof. 

Dance Challenge

Waarschijnlijk heb je al een paar dansende aliens voorbij zien komen op YouTube of Instagram. De Alien Dance Challenge is een echte rage. 

De Regenboog

Leraren van drie basisscholen in Geldrop hebben zich ziek gemeld. Ze zijn niet echt ziek, maar boos over beslissingen van het schoolbestuur. Veel kinderen zijn vandaag daarom vrij.