Download nu de Kidsweek Moppenapp met daarin de leukste moppen en het laatste nieuws!

Verschillende soorten artikelen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

In de krant staan stukjes over verschillende onderwerpen. Vaak zijn het nieuwsberichten, maar er zijn ook andere soorten artikelen. Hierdoor wordt de krant lekker afwisselend!

Wat voor soort artikelen zijn er?

Nieuwsbericht ● Reportage ● Interview ● Achtergrond ● Recensie

Nieuwsbericht

Een nieuwsbericht is een artikel over het nieuws. Er staat zoveel mogelijk informatie in. De schrijver probeert altijd deze vragen te beantwoorden:

Wat is er gebeurd?

Wie heeft ermee te maken?

Waar is het gebeurd?

Wanneer is het gebeurd?

Waarom is het gebeurd?

De journalist moet nagaan of alle informatie wel klopt, want je mag niet zomaar iets in de krant zetten. Het moet wel waar zijn. Dat betekent dat de journalist moet navragen en nog een keertje moet checken of het wel echt waar is wat hij gehoord heeft.

Interview

Een interview is een vraaggesprek, waarbij je vragen stelt aan een persoon van wie je meer wilt weten. Als je iemand wilt interviewen, moet je je altijd goed voorbereiden, door boeken over die persoon te lezen of eerder verschenen artikelen. Je moet weten wat je wilt vragen, zodat het gesprek niet alleen maar over het mooie of slechte weer gaat.

Reportage

Een reportage is een verslag van de journalist, waarin de sfeer van de omgeving en het gevoel van de verslaggever ook een rol spelen. Denk bijvoorbeeld aan een verhaal over een dagje strand, een groot feest of een wedstrijd waar je aan meedoet.

Achtergrondverhaal

Vaak kun je niet al het nieuws kwijt in een nieuwsbericht. Dan heb je teveel informatie. In een achtergrondverhaal kun je meer vertellen over wat iets betekent, hoe het gekomen is of wat het gevolg kan zijn. Eigenlijk kun je het vergelijken met een nieuwsbericht, maar met meer informatie.

Recensie

Dit is een verslag van een boek, toneelstuk, film of game waarin de journalist zegt of het goed of slecht was en waarom. Moet je het boek lezen of kun je het overslaan, omdat het niet de moeite waard is?