Beeld ANP

Weggooien is zonde, tips tegen verspillen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Gooi jij weleens een boterham weg? Je bent niet de enige. Een kwart van ons eten belandt in de vuilnisbak. Zonde, vinden de bedenkers van de Verspillingsvrije Week. Met deze tips voorkom je zinloos weggooien.

Vertrouw je neus

Je wilt een glas melk, maar op het pak staat de datum van gisteren. Niks aan de hand. Als er op het pak ‘tenminste houdbaar tot’ (THT) staat, is het na die datum vaak nog prima te drinken. Ruikt het goed en ziet het er goed uit? Gooi het dan niet weg.

Vraag een doggybag

Je bent uit eten, maar hebt halverwege het hoofdgerecht eigenlijk genoeg gehad. De oplossing: vragen om een doggybag. In de Verenigde Staten is zo’n restjesbakje doodgewoon en ook hier wordt het steeds normaler. Al wordt het misschien wel tijd voor een Nederlandse naam. Kliekjeszakje? Dag-later-doosje? 

Kies het buitenbeentje

Zin in fruit? Pak dan eens niet de mooiste, maar juist de lelijkste banaan van de fruitschaal. Dat buitenbeentje is misschien al een beetje overrijp, maar ook eerder niet meer lekker. Snel opeten dus. Die knalgele banaan zonder vlekken komt dan morgen wel.

Creatief met brood

Brood is het meest verspilde product. Terwijl je het meestal nog prima kunt roosteren of er een lekkere tosti van kunt maken. Of nog lekkerder: maak een appelbroodtaart!

Recept voor appelbroodtaart

Beeld shutterstockNodig:

300 gram oud brood (ongeveer een halfje)
2 dl melk
60 gram boter
150 gram donkerbruine basterdsuiker
3 eieren
3 eetlepels citroensap
1 eetlepel kaneel
100 gram rozijnen
2 appels (in partjes gesneden)

Verwarm de oven voor op 150 graden. Scheur het brood in grove stukken, doe in een kom en giet de melk erover. Laat even weken. Smelt de boter in een pannetje en roer er de bruine basterdsuiker, eieren, kaneel en rozijnen door. Roer door het geweekte brood en mix met de appelpartjes. Vet een taartvorm in en stort het deeg erin. Laat ongeveer drie kwartier bakken tot de taart goudbruin is. Lauwwarm en met een beetje poedersuiker erover is-ie het lekkerst!

Anderen lazen ook: Eet jij het kapje? Dan verspil je minder eten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook