Alle artikelen voor ouders
Hoe praat je met je kind over wensen en grenzen? Dit boek geeft antwoord
Weerbaarheid en grenzen aangeven zijn actuele onderwerpen. Veel ouders vinden het belangrijk dat hun kinderen hier iets over leren. Maar hoe doe je dat? Het boek Maar HOE dan?! Je lichaam is van jou helpt je op weg.
Zo voorkom je een brokkelbrein bij je kinderen
Neuropsychiater Theo Compernolle schreef een aantal weken geleden aan de Tweede Kamer in een brief: ‘Een mobieltjesverbod op school voorkomt een brokkelbrein bij kinderen’. Wat is dat precies en hoe kun je het beste, ook thuis, met het telefoongebruik van je kinderen omgaan?
My AI: wat is het en wat moeten ouders erover weten?
My AI lijkt een gewone vriend op Snapchat, maar experts maken zich zorgen. Socialmedia-deskundige Jacqueline Kleijer legt uit waarom. 'Het is een robot, maar dat zegt hij niet.'
Minister: 'Regels nodig voor jonge vloggers'
Steeds vaker beginnen jonge kinderen met vloggen. Soms verdienen die een hoop geld. De regering wil nu dat er duidelijke regels voor deze jonge vloggers komen.
5 leuke uitjes voor het paasweekend
Pasen staat voor de deur. In het extra lange paasweekend zijn een hoop leuke dingen te doen in Nederland. Welk uitje kies jij?
Onderzoek Pointer 'toetscultuur zet jonge kinderen onder druk'
Volgens minister Dennis Wiersma van Onderwijs is trainen voor toetsen, zoals die van Cito, onwenselijk. Toch schat 60 procent van de leerkrachten dat leerlingen vaak of soms buiten school trainen, blijkt uit een enquête van onderzoeksplatform Pointer en DUO.
Gratis games verleiden kinderen tot geld uitgeven
Het is deze week de Week van het Geld. Medewerkers uit de financiële sector geven in die themaweek duizenden gastlessen op scholen over het belang van goed omgaan met geld. Het thema van dit jaar is ‘Bedwing de bling’. Oftewel het omgaan met financiële verleidingen. Zoals die in zogenaamd gratis spelletjes. Hoe zit dat?
Zo geef je je kind zelfvertrouwen over zijn of haar lichaam
Je fijn voelen over je lichaam en jezelf. In de Week van de Lentekriebels staat dit jaar onder andere een positief zelfbeeld centraal. Maar hoe stimuleer je zelfvertrouwen bij kinderen? Naomi Dessaur van het platform en de podcast Naomi maakt bespreekbaar geeft praktische tips.
Wat als je kind vegetariër of veganist wil worden?
Vleesvervangers bevatten te veel zout en vet bleek afgelopen week uit onderzoek van de Consumentenbond. Wat kun je je kind dan het best te eten geven als die vegetariër of zelfs veganist wil worden? Kinderdiëtiste Barbara Wittenberg legt het uit in het kader van De Week Zonder Vlees.
Help! Mijn kind is hoogbegaafd
Als je aan hoogbegaafdheid denkt, denk je misschien aan wonderkinderen die op hun twaalfde klaar zijn met het gymnasium. Maar hoogbegaafdheid is meer dan alleen een hoog IQ. En lekker makkelijk is het zeker ook niet altijd. Zaterdag begint de Week van de Hoogbegaafdheid. Tijd om wat vooroordelen uit de wereld te helpen.
Goede voornemens voor mijn kind; een goed idee?
Dit nieuwe jaar gaan we het echt he-le-maal anders doen! Alleen lijkt dat niet zo te werken; van de goede voornemens is na een paar weken vaak weinig meer over. Moet je er dan wel met je kind aan beginnen, en zo ja, hoe?
Moet je kinderen laten winnen met spelletjes spelen?
In de kerstvakantie heb je eindelijk tijd om met het gezin een spelletje te doen. Moet je je kind laten winnen? Of is het voor je kind beter als je gewoon keihard voor de winst gaat? Kinderpsycholoog Tischa Neve legt uit hoe je ervoor zorgt dat het Monopoly-spel deze kerstvakantie niet door de kamer vliegt.
Voorkom de winterleesdip met deze tips
De kerstvakantie: voor het ene kind het perfecte moment om eindelijk die boekenreeks te verslinden. Voor het andere reden om weinig tot niets te lezen. Dan kun je zomaar in een winterleesdip belanden. Hoe ontstaat deze dip en - misschien nog belangrijker - hoe voorkom of beperk je 'm?
Voorkom gehoorschade bij je kind
Het maximale geluidsniveau in concertzalen en clubs moet naar beneden. Dat adviseerde de Gezondheidsraad deze week aan de regering. Experts waarschuwen al langer voor gehoorschade. Vooral jongeren lopen risico, maar ook kinderen hebben er al last van.
Klassiekers: boeken uit jouw jeugd die nog steeds leuk zijn om te lezen
Het boek Lampje van Annet Schaap is voor het tweede jaar op rij gekozen tot favoriete kinderboek allertijden door De Grote Vriendelijke Podcast. In de top 10 staan verder veel klassiekers van onder andere Tonke Dragt en Annie M.G. Schmidt. Voorlezen uit klassiekers blijft leuk, ze zijn onverwoestbaar en gaan decennialang mee.
Zo praat je met je kind over geldzorgen
Door de inflatie zitten veel mensen met geldzorgen, en dat krijgen ook veel kinderen mee. Dat bleek deze week uit een peiling van Unicef. Moet je je geldzorgen wel of niet met je kind bespreken?
Help! Mijn kind ziet dingen die er niet zijn
Hoort jouw kind weleens gefluister of geklop op een deur? Of ziet hij of zij soms dieren of mensen die verder niemand ziet? Geen reden voor paniek. Hallucinaties bij kinderen komen vaker voor dan je misschien zou denken. Psycholoog Lisa Steenkamp promoveerde deze maand op een onderzoek naar hallucinaties bij kinderen.
Hoe krijgt mijn kind een gezonde band met eten?
Niet te veel vet, zout en suiker, maar ook niet te veel nadruk op gezond en slank: het kan behoorlijk schipperen zijn om kinderen een gezonde band met eten te laten opbouwen. Volgens onderzoeker Merel van Vliet is het belangrijk om als ouder te bepalen wat je kind eet, maar je kind te laten bepalen hoeveel het eet.
Vapen en snus: wat is dat eigenlijk?
Tieners komen vaker in aanraking met alternatieven voor roken, zoals snus en vapes. Maar wat is dat eigenlijk? En is het schadelijk?
Verveling: niks mis met niks doen
Het is herfstvakantie. Buiten is het grijs en nat en je thuiswerkdag vlot voor geen meter. Niet zo gek met die dreinende kinderen die van verveling ondersteboven op de bank hangen. Niets zo makkelijk als na de zoveelste ‘Maham, ik verveeel me!’ toch maar toe te geven aan een extra uurtje schermtijd. Jammer, want volgens experts is vervelen juist hartstikke goed.
Hoe was het op school? Zo krijg je wél antwoord
Ken je dat? Je jonge spraakwaterval die bij die ene vraag opeens wezenloos voor zich uit staart. Waarom valt het gesprek vaak stil als je vraagt hoe het vandaag op school was? Kindercoach Estelle de Hingh legt uit hoe je je kind wél aan de praat krijgt.
Vijf topuitjes voor de herfstvakantie
Na twee coronajaren staat de herfstvakantieagenda in de meeste steden propvol met uitjes voor kinderen. Zie je door de bomen het bos niet meer? Met deze tips zit je in elk geval goed.
Hoe kies ik een geschikt boek voor mijn kind?
De een verslindt ze en de ander is niet achter een boek te krijgen. Of je kind nou een lezer is of niet, voor iedereen is er wel iets te vinden volgens onze onderwijsredacteur Frank Snijders.
Van papier lezen is beter dan van een scherm
Lezen op je iPad of je telefoon: het lijkt zo makkelijk. Geen zwaar boek dat je meesjouwt in je tas. Maar volgens onderwijspsycholoog Paul Kirschner is het lezen van papier belangrijk. Hij heeft veel geschreven over het belang ervan ten opzichte van schermlezen.
Politie Enschede waarschuwt voor Likee-app
TikTok ken je waarschijnlijk wel, maar heb je ook al gehoord van de app Likee? De politie Enschede waarschuwt voor het sociale medium dat sterk lijkt op TikTok.
Help, mijn kind wordt gepest!
Als je kind gepest wordt, raakt dat diep in je hart. Gelukkig hoef je als ouder niet machteloos toe te kijken maar kun je wel degelijk iets doen om je kind te helpen. Tijdens de Week tegen Pesten is er extra aandacht voor pesten en iedereen die daar mee te maken heeft.
Help, mijn kind is een pestkop!
Jouw kind de gemene pestkop? Nee joh! De meeste ouders denken dat hun kind absolúút geen ander kind zou pesten. Maar wat nu als je het mis hebt? Met deze praktische tips kun je verder leed voorkomen.
Social media minder slecht voor jongeren dan gedacht
'Zit nou niet de hele dag op je scherm!' roepen veel ouders vaak. We hebben het idee dat social media niet goed zijn voor onze kinderen. Gedragsonderzoeker Nastasia Griffioen denkt dat dat wel meevalt. 'Social media is niet per se slecht.'
Wat doe je als je dochter slecht in haar vel zit?
Het gaat minder goed met de mentale gezondheid van meisjes in Nederland. Maar liefst 33 procent van de meiden in groep acht kampt met emotionele problemen, gedragsproblemen of aandachtsproblemen. Wat kun je doen als jouw dochter niet goed in haar vel zit?
Zo help je je kind in de overgang naar de brugklas
De overgang naar de middelbare school is een spannende tijd, voor kersverse brugpiepers en hun ouders. Hoe kun je je kind het beste helpen in die overgang? Elout Roeland, mede-auteur van het boek Thuis op school - help je puber succesvol de brugklas door, geeft advies.