Buitenspeeldag valt dit jaar op 9 juni. Foto: Shutterstock
Voor ouders

7x origineel buitenspelen voor kinderen (en ouders)

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Buitenspelen is leuk en belangrijk. Om buitenspelen te stimuleren, vindt elk jaar de Nationale Buitenspeeldag plaats. Dit jaar valt die op 9 juni. Maar hoé zorg je er nou voor dat jouw kind ook echt van de bank af komt? Met deze 7 originele tips moet dat lukken. Zelf meedoen mag!

1 Maak je eigen 'bloembom'

Samen met je kind de straat of buurt opvrolijken én de bijen en andere insecten helpen? Maak dan zelf bloembommen. Dat zijn ronde pakketjes bloemzaadjes, beschermd door klei en compost. Ideaal voor plekken waar je niet makkelijk bij kunt. Én voor luie tuiniers. Het enige wat je hoeft te doen, is jouw bloembom op de goeie plek gooien. Binnen no time heb heb jij een vrolijke bloemenzee. 

Hier wordt stap voor stap uitgelegd hoe je zo’n bloembom maakt.

2 Melig spel

Ideaal voor kinderen die zich vervelen. Men neme: lekkere dingen die tegen water kunnen, een bak water en een bak meel. Bind je handen op je rug en probeer met je mond iets uit de bak met water te halen. Gelukt? Hup, naar de volgende bak, maar dan verstopt in meel. Meliger wordt het niet, toch?

Deze tip komt van Jantje Beton, waar je nóg meer buitenspeeltips vindt!

3 Smokkelaartje

Bij dit spel worden kinderen in twee groepen verdeeld. 'Smokkelaars' proberen zoveel mogelijk (zelfgemaakte!) bankbiljetten over de grens te smokkelen. Het wordt ze héél lastig gemaakt door de 'douane' die het geld probeert te onderscheppen. Het gaat erom wie er aan het einde van het spel het meest geld heeft: de douane of de smokkelaars. Zoek hiervoor een bosachtig gebied op waar je je goed kan verstoppen, maar waar kinderen ook goed kunnen rennen. Speel het spel bij avondschemer of in het donker. Spanning en sensatie gegarandeerd! 

Kijk hier voor meer instructies.

4 Omgekeerd verstoppertje

Het idee is hetzelfde als verstoppertje, maar nu verstopt maar één iemand zich. Alle anderen moeten diegene gaan zoeken. Het kind dat de verstopper vindt, gaat bij hem of haar zitten. Het spel is afgelopen als iedereen erbij zit. Degene die de verstopper als eerste vond, mag 'm zijn in het volgende potje.

5 Overleven in de natuur

Trek samen met je kind de natuur in om er een dag zelf te overleven. Je kunt bijvoorbeeld zelf vuur maken. Daarvoor heb je een watje en fire steel nodig: een soort staaf met een schrapertje. Als je die tegen elkaar schraapt, komen daar heel hete vonken vanaf. Vallen die op je watje, dan vliegt dat in de fik. Daar kun je droge takjes en op leggen.

Let op: Check áltijd eerst online of het mag. Als het te droog is in Nederland, kan het niet. Op veel plekken is open vuur maken sowieso verboden, dus houd je aan de plaatselijke regels. Kijk hier voor de droogte-index in Nederland. En laat je open vuur nooit smeulend achter. Maak het uit met zand. Niet met water! Dat wordt heel heet. Zeker weten dat het kan? Ga dan naar een camping waar je een vuurtje mag maken. Kijk bijvoorbeeld hier.

6 Vind je eigen eten

Dorst? Je eigen brandnetelthee is zo gemaakt. Pluk ze op heuphoogte of hoger. Vossen kunnen over de onderste planten plassen en zo een virus overbrengen. Gooi ze, hop, in een pan op je zelfgemaakte vuur (of campinggas) en laat even trekken.  
Het échte wildernisgevoel krijg je als je zelf je eten kunt vinden. Dennenbomen hebben toppen, die je in het voorjaar en najaar kunt plukken. Haal het vliesje eraf en smullen maar! Ze zijn heerlijk zoet en zitten ook nog vol vitamine C.  

7 Singing in the rain

Plenst het? Stimuleer je kind om tóch naar buiten te gaan. Om te... zingen in de regen! Laat ‘m zijn beste regenjas aandoen en de sterren van de hemel zingen (met jou of een vriendje). Heb jij of heeft je kind een account, maak er dan meteen een swingende TikTok van!

Tips tegen verveling op een regenachtige dag. Foto: Shutterstock

Anderen lazen ook: Omgaan met je gamende kind doe je zo

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps