pexels
Voor ouders

9 tips begrijpend lezen voor ouders

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Oei, de resultaten van je kind op de basisschool lopen wat achter. En volgend jaar staat de eindtoets op de planning. Tijd dus om thuis wat meer te oefenen, maar waar begin je? Met begrijpend lezen! Wist je dat je het schoolniveau van je kind kunt verhogen door te oefenen met begrijpend lezen?

Wanneer een kind goed is in begrijpend lezen, snapt hij of zij ook beter de oefeningen tijdens bijvoorbeeld aardrijkskunde, geschiedenis en worden verhaalsommen makkelijker. Veel lezen is dus belangrijk. Daarnaast zijn er technieken waarmee je kunt oefenen met leesbegrip en waarmee je de woordenschat vergroot. Onze onderwijsredactie geeft tips:

Tip 1: Onderzoek het doel van de tekst

Blader samen met je kind door een krant of een tijdschrift. Laat je kind een artikel uitkiezen dat hem of haar aanspreekt. Kijk naar de foto, koppen en tussenkoppen en praat over het onderwerp. Waar denk je dat het over gaat? Waarom spreekt het artikel je aan? Laat vervolgens je kind het artikel lezen. Zitten er onbekende woorden tussen? Ga dan samen op zoek naar de betekenis. 

Tip 2: Bespreek de tekst

Bespreek na het lezen waar het artikel over gaat en of de voorspelling klopt. Ga na wat je kind zich afvraagt na het lezen van de tekst en wat hij of zij nog meer wil weten over het onderwerp. Ook een leuke oefening: laat je kind na het lezen de tekst uitbeelden. 

Tip 3: Vergroot de achtergrondkennis

Is het onderwerp ingewikkeld? Bekijk dan informatieve filmpjes over dit onderwerp op bijvoorbeeld YouTube of Jeugdjournaal. Kinderen begrijpen teksten veel beter wanneer zij (iets) meer weten over het onderwerp.

Tip 4: Vergroot de woordenschat

Wist je dat als er in een zin 5% onbekende woorden staan, het onmogelijk is om de zin te begrijpen? Leer je kind daarom zo veel mogelijk nieuwe woorden. Veel lezen helpt daar bij, maar er zijn ook spelletjes die het leren leuker maken. Maak bijvoorbeeld een woordenbingo, waarbij je kind elke keer een vakje mag kleuren als hij een woord herkent tijdens het lezen. Een volle kaart betekent een beloning!

Tip 5: Lees op vaste tijden

Zorg ervoor dat je kind elke dag een half uurtje leest. Dat klinkt misschien streng, maar het kan helpen om leesmomenten in te plannen. Lees bijvoorbeeld altijd na het eten of vlak voor het slapengaan. 

Tip 6: Laat kinderen voorlezen

Aan opa of oma, hun knuffels of aan jullie huisdier. Om de beurt stukjes voorlezen werkt motiverend.

Tip 7: Veel leuke dingen lezen

Misschien een open deur, maar hoe meer je kind leest, hoe groter zijn of haar woordenschat. Laat je kind vooral teksten lezen die hem of haar aanspreken. Ook het lezen van korte verhalen, nieuwsberichten, weetjes en strips draagt bij aan het verbeteren van leesbegrip.

Tip 8: Ga op zoek naar verschillende tekstsoorten

Neem een kijkje in bijvoorbeeld Kidsweek. Welke verschillende tekstsoorten vinden jullie hier? Is het bijvoorbeeld een recensie, interview, nieuwsbericht, column of een achtergrondartikel?

Tip 9: Geef zelf het goede voorbeeld

Pak er zelf ook eens (wat vaker) een goed boek of een krant bij. Veel lezen is niet alleen voor jezelf een verrijking, je geeft ook het goede voorbeeld. En ‘een goed voorbeeld doet goed volgen!’

Veel plezier!

Anderen lazen ook: 7 redenen om strips te lezen.

Probeer Kidsweek nu voor maar € 1,50 per week en krijg een leesboek naar keuze cadeau!.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of via onze nieuwsbrief.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook