Beeld shutterstock
Voor ouders

De vijf leukste podcasts over opvoeden

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Wat voor trucjes gebruiken andere ouders om hun kinderen alles te leren eten? Hoe bewaren ze hun goede humeur bij puber-korte-lontjes? Of rommelen ze ook maar wat aan als het om opvoeden gaat? Soms is het fijn om eens te horen hoe het er bij anderen thuis aan toe gaat. Gelukkig zijn er genoeg podcasts die speciaal over opvoeden gaan.

Het handige aan podcasts is natuurlijk ook dat je zelf de onderwerpen er uit kunt filteren die jij interessant of grappig vindt, op de momenten wanneer jij wilt. Als de kinderen eindelijk in bed liggen en jij de vaatwasser nog moet inruimen bijvoorbeeld. Vijf opvoed-podcasts die de moeite van het luisteren waard zijn.

Ik ken iemand die...

‘Ik ken iemand wiens kinderen meteen doorsliepen’, ‘Ik ken iemand die nooit zijn stem verheft’ Geloof jij dat zulke ouders bestaan? Nynke de Jong, presentator van deze podcast in elk geval niet.  De Jong is schrijfster, wielerfanaat, Friezin en ze heeft een kind. Haar vrienden, Hanneke Hendrix, Alex van der Hulst en Anne Janssens hebben ook kinderen. Eens in de week komen ze bij elkaar om hun podcast op te nemen waarin ze ouderschapstips delen, beslommeringen weg lachen en hilarische ‘Ik ken iemand die’- verhalen delen. Een luchtige podcast die ongetwijfeld voor herkenning zorgt.

Ik tel tot drie…

Deze Vlaamse podcast, met al tientallen afleveringen, behandelt de wat serieuzere kanten van ouderschap en opvoeden. Wat doe je met een kind dat altijd negatief is? Hoe ga je om met woedeaanvallen? En hoe zorg je dat je je kind heelhuids door een scheiding loods? Experts en  andere ouders geven wekelijks tips en oplossingen voor ingewikkelde opvoedvragen.

Achter het behang

In deze podcast gaan kinder- en opvoedcoaches Jet Wintraeken en Martien Ebus in gesprek met ouders. In elke aflevering vertelt een ouder over de mooie én minder mooie momenten in de opvoeding van hun kinderen. Want wat doe je als je kind iets heeft gestolen bij de Hema? Of steeds wegloopt? Achter het behang plakken is dan niet per se de beste optie.

Papa

Deze podcastserie is alweer een paar jaar oud maar nog steeds zeer de moeite van het luisteren waard. Dj’s Barend van Deelen (538) en Wijnand Speelman (NPO3FM) bespreken het vaderschap aan de hand van hun eigen ervaringen en die van hun gasten. Zo vertellen onder meer rapper Jebroer en oud-voetballer Andy van der Meijde over hun ervaringen als vader. Interessant voor vaders én moeders.

Duh… puberpodcast

Sebas van der Donk is theaterdocent en mateloos gefascineerd door het puberbrein. In zijn podcast Duh… onderzoekt hij van alles over deze bijzondere levensfase. Bijzonder is dat de podcast niet alleen óver pubers gaat, maar dat de gesprekken ook vooral mét pubers zelf zijn. De onderwerpen die aan bod komen zijn zeer divers. Van ADHD tot paardrijden en van social media tot de invulling van een tussenjaar.

 

Anderen lazen ook: 'Help, mijn kind wordt gepest'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook