Foto: Shutterstock
Voor ouders

Goede voornemens voor mijn kind; een goed idee?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Dit nieuwe jaar gaan we het echt he-le-maal anders doen! Alleen lijkt dat niet zo te werken; van de goede voornemens is na een paar weken vaak weinig meer over. Moet je er dan wel met je kind aan beginnen, en zo ja, hoe?

Positieve ervaring
Op zich is er met het maken van een goed voornemen niks mis. Het is alleen wel belangrijk dat je het zo aanpakt, dat het voor je kind ook een positieve ervaring is. Goede voornemens zijn vaak weinig concreet (gezonder leven!) en/of worden op een negatieve manier geframed (geen snackfood meer eten). Als je op zoek bent naar resultaat, werkt het beter als je samen met je kind concrete en postieve voornemens formuleert.

Helder en simpel
Voornemens? Eigenlijk is een voornemen beter. Hou het klein, helder en simpel. Praat samen met je kind over vorig jaar, komend jaar en het nu. Wat zou je kind willen veranderen? Laat je kind hierbij zelf het doel formuleren. Het is belangrijk dat de motivatie van binnenuit komt.

Opbreken in kleine stukjes
Als je een concreet en positief doel hebt gevonden, is het goed deze samen op te breken in kleine stukjes. ‘Meer bewegen’ kun je bijvoorbeeld vertalen naar het doel om in oktober twee kilometer achter elkaar te rennen. Wat is daarvoor nodig? Schrijf voor elke maand een haalbaar doel op zodat je kind gemotiveerd blijft en leef samen toe naar het einddoel. Zie de ontwikkeling als een ladder, elke keer kom je weer een trapje hoger.

Tussen gedachte en realiteit
Op deze manier bouw je samen een brug tussen gedachte en realiteit. Dat is leerzaam en mooi, want een goed voornemen is natuurlijk pas echt goed als je ‘m haalt!

Anderen lazen ook: Nieuw jaar, nieuw neushoorntje

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook