Beeld shutterstock
Voor ouders

Help, mijn kind blijft maar piekeren!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Scoor ik wel hoog genoeg op de Eindtoets? Vinden mijn vrienden me nog wel leuk? En hoe moet dat nu verder met corona? Van kleine en grote zorgen kunnen kinderhoofden soms overvol raken. Wat doe je als je kind lastig kan stoppen met malen?

Aan de lopende band gedachten maken. Ook kinderhersenen kunnen er soms wat van! Normaal draaien ze al overuren met het verzinnen van leuke plannen of creatieve oplossingen. Of gewoon bij het maken van moeilijke sommen. Maar soms komen ook bij kinderen dezelfde vervelende gedachten steeds weer terug of springen ze alle kanten op zonder dat ze er mee verder komen. Piekeren dus!

Rondjes in hun hoofd

Psycholoog Hanan Haddouch geeft op Instagram wekelijks tips over psychisch welzijn. Ze legt uit wat het probleem met piekeren eigenlijk is. ‘Als je piekert denk je steeds weer opnieuw na over gevoelens of dingen die gebeurd zijn. Uiteindelijk heeft het op die manier nadenken weinig zin want het leidt tot niets, je komt niet tot een oplossing. Je kunt het vergelijken met eindeloos rond blijven rijden op een rotonde, terwijl je eigenlijk gewoon verder moet. Voor kinderen is dat niet anders. Ook zij kunnen soms maar rondjes blijven draaien in hun hoofd en zichzelf in hun gedachten verliezen. En dat kan veel stress geven.

Rituelen

Volgens Haddouch piekeren veel kinderen ’s avonds vlak voor het slapengaan. ‘Als je dat van je kind weet, is het verstandig om het voor het naar bed gaat geen dingen te laten doen waarbij de hersenen heel erg in de actie-modus komen. Gamen vlak voor het slapen gaan, is dus geen goed idee. Probeer samen een eigen slaapritueel te verzinnen. Lees bijvoorbeeld elke avond eerst een half uur voor, of maak nog iets warms te drinken vlak voor het naar bed gaan.’

Tips tegen piekeren

Herkennen

Praat er over en probeer je kind het gepieker te laten herkennen. Leer je kind om er enigszins afstandelijk naar te kijken. Soms kan het helpen om het te leren benoemen, al dan niet in stilte. ‘Aha, daar is dat gepieker weer!’ Of, korter nog: ‘Gepieker, gepieker’.

Lachen

Wuif de zorgen van je kind niet weg, maar maak ze ook niet te zwaar. Leer je kind dat het ook een beetje luchtig met de eigen piekergedachten om kan gaan door er gewoon eens om te lachen. Of door de piekergedachten keihard hardop te zingen, bijvoorbeeld met een gek stemmetje of als rap.

Piekerdoosje

Laat je kind een speciaal piekerdoosje maken, met een notitieblokje ernaast. Vlak voor het slapen gaan mag je kind de belangrijkste zorgen van die dag op een briefje schrijven. Dat briefje parkeer je dan met enige ceremonie in de doos waarmee de zorgen letterlijk even opgeborgen zijn. Je kunt bijvoorbeeld afspreken dat het briefje er bij het ontbijt weer uit mag en dat jullie het er dan over hebben.

Handen

Bij overdag piekeren, kan het helpen om iets te gaan doen waarbij je kind zijn handen gebruikt. Ga bijvoorbeeld schilderen, bakken, tekenen of knutselen. Daarmee leid je de hersens stiekem een beetje af.

Anderen lazen ook: Heeft oefenen voor de Cito zin?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook