Beeld pixabay
Voor ouders

Help, mijn kind is een pestkop!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Jouw kind de gemene pestkop? Nee joh! De meeste ouders denken dat hun kind absolúút geen ander kind zou pesten. Maar wat nu als je het mis hebt? Met deze praktische tips kun je verder leed voorkomen.

Als je op het matje moet komen op school, of een belletje krijgt van een andere ouder, over wangedrag van je eigen kind, is dat flink schrikken. Je neigt er misschien zelfs naar in de verdediging te schieten: ‘Heeft een ander kind het er niet gewoon naar gemaakt?’ of ‘Mijn kind heeft dat vast niet alleen gedaan!’

‘Een logische reactie’, stelt Patricia Bolwerk, oprichter van de stichting StopPestenNu, ‘Vaak zijn we geneigd om meteen te roepen “Nee, dat doet mijn zoon of dochter niet!”. Maar groepsdruk kan kinderen zo veranderen dat ze op school soms heel anders zijn dan hoe we ze thuis denken te kennen. Zeg dus niet meteen “Dat doet mijn kind niet” maar vraag je af hoe komt het dat je kind dit doet. En ga met je kind in gesprek.

Tips


Volgens StopPestenNu kun je als ouder een heleboel doen om het pesten te stoppen. Bolwerk heeft vijf gouden tips die je als ouders van een pester kunt toepassen.

1. Straf niet meteen maar probeer met je kind te praten. Probeer in een sfeer van vertrouwen te achterhalen wat er precies gebeurd is en vooral waarom je kind het nodig vond om te pesten.

2. Voor sommige kinderen is het verschil tussen plagen en pesten niet altijd even duidelijk. Leg dat verschil dus nog een keer met aansprekende voorbeelden uit en maak rustig maar glashelder duidelijk dat pesten niet kan. Maak daarbij wel duidelijk dat je niet je kind afkeurt, maar wel het gedrag.

3. Stimuleer je kind om op een positieve manier met andere kinderen om te gaan. Laat hem iets liefs doen voor een kind dat het moeilijk heeft. Of stimuleer je kind in het organiseren van iets leuks voor de hele klas. Laat je kind ervaren dat er betere manieren zijn om aan vrienden te komen dan door te pesten.

4. Wanneer het pesten zich op school voordoet (wat 9 van de 10 keer het geval is) is het verstandig ook meteen contact op te nemen met de leerkracht van jouw zoon of dochter. Speel open kaart en vertel dat je er erg mee zit en wil dat het stopt. Vraag ook of de leerkracht jou op de hoogte wil houden wanneer er weer zulke situaties voordoen.

5. Geef je kind ook de verantwoordelijkheid over de situatie. Bespreek samen hoe hij of zij ervoor kan zorgen dat het slachtoffer zich weer beter voelt.

 

Anderen lazen ook: Help, mijn kind wordt gepest.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps