Beeld shutterstock
voor ouders

Help! Mijn kind zit op chat-app Omegle

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Chatten met wildvreemden over de hele wereld? Dat klinkt spannend, ook voor kinderen. Zeker als die wildvreemde zomaar een bekende TikTokker of YouTuber kan zijn. Maar is de populaire chat-app Omegle wel zo onschuldig? Kidsweek deed een test en schrok behoorlijk van wat we te zien kregen. 

Wat is Omegle?

Omegle is een website, en een app, waarop je anoniem kunt chatten met onbekenden van over de hele wereld. Dit doe je met of zonder beeld. De meeste gebruikers kiezen voor de eerste optie en gebruiken hun webcam. Vooraf kun je bepaalde interesse aangeven, bijvoorbeeld roblox, koken, Minecraft of film. Het algoritme van de app koppelt je dan aan een gebruiker met dezelfde interesses.

Waarom is Omegle ineens zo populair?

De app bestaat al tien jaar maar het aantal gebruikers is afgelopen jaar tijd meer dan verdubbeld. Dat heeft ongetwijfeld met corona en de lockdowns te maken. Het doel van Omegle is om online nieuwe vrienden te ontmoeten. En dat is een aantrekkelijk perspectief in een tijd waarin we fysiek afstand moeten houden van elkaar en andere manieren voor het ontmoeten van nieuwe mensen grotendeels weggevallen zijn.

Wat hebben kinderen er te zoeken?

Omegle is officieel niet bedoeld voor kinderen. Als je de website gebruikt, krijg je wel een melding met de vraag of je 13 jaar of ouder bent. Maar dat is een wassen neus want na het zetten van een vinkje ben je meteen binnen. Er is geen enkele controle op. Een moderator is in geen velden of wegen te bekennen. Veel kinderen komen in aanraking met Omegle via bekende TikTok’ers en YouTube’ers. Zij gebruiken Omegle om hun fans te ontmoeten. Dat kan dankzij de optie die Omegle biedt om gekoppeld te worden aan iemand met dezelfde interesses. Via een hashtag of woord dat een influencer opgeeft, is er een kans dat een kind gekoppeld wordt aan zijn idool en daar even één op één mee kan praten. En dat is natuurlijk heel verleidelijk en leuk, maar kinderen blijven na zo’n ontmoeting vaak rondhangen op Omegle. En daar zit het gevaar.

Wat is het gevaar van Omegle?

Via Omegle komen kinderen in contact met personen van over de hele wereld en van elke leeftijd. Er is geen enkele controle op leeftijd en identiteit. Iemand van 14 kan rustig gekoppeld worden aan iemand van 57. En iemand die zegt dat hij 16 is, kan in werkelijkheid zomaar 66 zijn. Er is ook geen controle op wat gebruikers via de webcam laten zien. Als een kind inlogt, kan het dus zomaar zo zijn dat de gesprekspartner meteen zijn broek omlaag trekt.

Loop dat echt zo’n vaart?

Ja. We nemen de proef op de som en installeren de app. Vinken aan dat we 14 zijn en dat we speciale interesse hebben in Minecraft. Binnen een minuut worden we gekoppeld aan de eerste chat-partner. Dat is meteen schrikken. Er verschijnt er een man in beeld met de camera gericht op zijn kruis. Nog wel met broek aan. We klikken meteen weg. De tweede match is met een man die bloot op bed ligt. Match drie zit achter zijn bureau met zijn hand in zijn broek en match vier zit bloot op de bank. Een 100 procent score met matches die je ver van je kinderen zou willen houden. Deze snelle steekproef staat niet op zichzelf. Twee journalisten van BBC brachten onlangs twee uur door op deze website en werden gekoppeld aan twaalf masturberende mannen, acht naakte vrouwen en zeven porno-advertenties.

Moet ik Omegle dus voor mijn kind verbieden?

De app is écht niet geschikt voor kinderen dus blokkeren en verbieden ligt voor de hand. Het risico bestaat alleen dat de site daardoor alleen maar interessanter en spannender wordt. Het is ook niet ondenkbaar dat ze bij vriendjes waar de site niet geblokkeerd is, toch op onderzoek uit gaan. Het is dus vooral belangrijk om met je kind het gesprek aan te gaan. Leg uit dat er veel mensen op Omegle zitten die over seks willen praten. Benadruk wel dat ze het je altijd kunnen vertellen als ze iets vervelends online meemaken. En willen ze vooral op Omegle omdat hun idool daar zit? Zorg dan dat je samen de app start voor een mogelijke ontmoeting.

Anderen lazen ook: Help! Mijn kind wil Squid Game kijken!.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook