Still uit Waarom bleef je niet voor mij?
Voor ouders

Hoe help je een kind wiens ouder uit het leven is gestapt?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Als kind stapte haar moeder uit het leven. In haar documentaire stelt Milou Gevers basisschoolkinderen nu de vragen die niemand haar destijds durfde te stellen. Kidsweek vroeg Gevers wat je kunt doen voor kinderen die zoiets meemaken.

Als je ouder uit het leven stapt, staat als kind je wereld op zijn kop. Veel volwassenen vinden het lastig om daar met een kind over te praten. Milou Gevers weet hoe kinderen zich voelen als ze door zelfdoding een ouder kwijtraken. Ze is ervaringsdeskundige en maakte de documentaire Waarom bleef je niet voor mij?

Taboe

‘Volwassenen denken vaak: hier kan je niet over praten’, begint Gevers. ‘Er rust een taboe op de dood en al helemaal op zelfmoord. Ze mijden het onderwerp uit aardigheid, ze zijn bang om het kind verdrietig te maken of iets aan te wakkeren. Maar juist vanuit dat goed willen doen gaat het vaak fout, doordat ze vaak niks vragen of heel zenuwachtig gaan doen als het ze wél doen. Terwijl het voor het kind de enige werkelijkheid is die hij kent.’

Durf wél te vragen

Wat doet het met een kind als er niét naar wordt gevraagd? ‘Alle dertig kinderen die ik hierover sprak, hadden het gevoel dat ze de enigen waren. Ik had dat zelf ook. We dachten daardoor dat het iets was waar we ons voor moesten schamen. We zagen het zeker niet als iets waar je uit jezelf over kan vertellen aan iemand.’ In haar film zie je juist dat kinderen heel goed in staat zijn om erover te praten, zegt Gevers. ‘Volwassenen onderschatten dat enorm. Als je zoiets meemaakt, ben je ook al iets volwassener dan je eigenlijk had moeten zijn op die leeftijd. Durf er wél naar te vragen, is mijn advies. Ik denk dat elk kind daar baat bij heeft. Misschien twijfel je of het een goed moment is en of je wel je de juiste vraag stelt. Zeg dan gewoon: “Vind je het oké als ik je wat vraag over je moeder, of nu liever niet?” Of: “Hoe was je vader, wil je iets over hem vertellen?” Of vraag iets specifiekers waardoor je een aanknopingspunt hebt, zoals: "Hield hij ook zo van vissen, net als jij?" 

De tekst loopt door onder deze still van één van de kinderen uit Waarom bleef je niet voor mij? Beeld: Milou Gevers/HUMAN

Still uit Waarom bleef je niet voor mij?

Begin open

Er zijn geen vragen die je niet kunt stellen, zegt Gevers. Wel is het handig om niet meteen te beginnen met moeilijke dingen, zoals: “Hoe is het gebeurd?” ‘Er zijn kinderen die sommige dingen wel, en andere dingen niet willen vertellen. Dat verschilt per kind. Door open te beginnen, kun je dat proberen aan te voelen.’ Goed om te weten is dat vrijwel alle kinderen die Gevers sprak, bang zijn (geweest) om ook de andere ouder te verliezen. ‘Zoals Rebekka, een meisje dat echt naast haar moeder wil slapen om te kijken of ze nog wel ademt. Daar kan je rekening mee houden, bijvoorbeeld door bij een slaapfeestje te vragen of het kind misschien ‘s avonds liever naar huis gebracht wil worden.’

Oordeel niet

Nóg een belangrijk punt: soms willen we kinderen troosten door een oordeel te geven over wat die ouder heeft gedaan. ‘Maar opmerkingen als: “Dat had ze nooit mogen doen, dus je moeder was een slechte moeder” of “ze hield niet van je”, helpen echt niet. Dat is niet fijn om te horen, zeker als het net gebeurd is. Het is wél fijn als mensen meer luisteren en minder hun eigen oordelen geven. Veel mensen denken ook dat jij als achtergebleven kind wel heel kwaad moet zijn dat diegene weg is gegaan. Maar als het je eigen vader of moeder is kan je heel boos zijn, en tegelijk heel veel liefde voelen voor hem of haar.’

Waarom bleef je niet voor mij? is onder meer te zien op 2doc.nl en schooltv.nlHeb jij vragen over zelfmoord? Bellen kan met Stichting 113 Zelfmoordpreventie: 0900-0113. 24 uur per dag, 7 dagen per week.

In haar documentaire maakt Gevers ook gebruik van animatie (zie still hieronder). Beeld: Milou Gevers/HUMAN.

Oproep: Voor een nieuwe NPO Zapp documentaire is Milou Gevers op zoek naar verhalen van kinderen. Vind jij het ook zo raar om te ontdekken dat je ouders al een heel leven hebben gehad voordat jij geboren werd? Ben jij tussen de 10 en 15 jaar en heb je een ontdekking gedaan over het leven van je vader of moeder? Iets dat je nog niet over ze wist? Stuur dan een mailtje naar info@milougevers.nl.

Still uit Waarom bleef je niet voor mij?

Anderen lazen ook: Help, mijn kind wordt gepest!

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook