Boekentips-klassiekers
Voor ouders

Klassiekers: boeken uit jouw jeugd die nog steeds leuk zijn om te lezen

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Annemarie Terhell
Annemarie
Terhell

Het boek Lampje van Annet Schaap is voor het tweede jaar op rij gekozen tot favoriete kinderboek allertijden door De Grote Vriendelijke Podcast. In de top 10 staan verder veel klassiekers van onder andere Tonke Dragt en Annie M.G. Schmidt. Voorlezen uit klassiekers blijft leuk, ze zijn onverwoestbaar en gaan decennialang mee. 

De brief voor de koningTonke Dragt
​Als er één boek is dat iedereen gelezen moeten hebben, dan is het De brief voor de koning. In deze klassieker zuigt Tonke Dragt je helemaal mee in haar middeleeuwse wereld vol dappere ridders en trouwe schildknapen. Tiuri krijgt een gevaarlijke opdracht: hij moet een geheime brief bezorgen bij de koning van Unauwen in het land achter de bergen. Doet hij dat niet, dan komt het rijk van zijn koning Dagonaut in ernstig gevaar. Vergeet de Netflix-serie (waarin het verhaal werd overgoten met een dikke magische saus), lees het boek. Vanaf vrijdag 26 maart kun je het voor maar € 3,50 kopen in de boekwinkel tijdens de actie

Ronja de roversdochter
Astrid Lindgren schreef tijdloze verhalen, die nog altijd heerlijk zijn om te lezen. Zoals Ronja de roversdochter, over een eigenzinnig meisje dat samen met haar ouders en een bende rovers in een verlaten burcht woont. Het zijn ruige mannen met baarden en piepkleine hartjes, die er brutale roversfratsen op na houden. Als Ronja ontdekt dat haar vader Mattis andere mensen berooft, wordt ze woest. Ze is zo boos, dat ze samen met haar vriend Birk wegloopt van huis. Een zomer lang wonen ze in de berengrot, waar ze avonturen beleven met trollen en vogelheksen en hun eigen beslissingen moeten leren nemen.

PollekePolleke
Denk je aan Guus Kuijer, dan meestal eerst aan Madelief, een eigenwijze dondersteen die (zeker voor de jaren zeventig) nogal direct was. Polleke is net zo’n ijzersterk karakter, maar haar stadse avonturen zijn nog helemaal van deze tijd. In deze bundel van vijf boeken heeft ze veel over te piekeren. Ze is smoor op Mimoen, maar mag van zijn ouders niet meer met hem omgaan. Aan haar vader Spiek heeft ze weinig: die is verslaafd en moet naar een afkickkliniek. Haar allergrootste probleem moet ze dus alleen zien op te lossen: haar meester wordt verliefd op haar moeder en komt in huis wonen. Kan het nog erger? Ik wou dat ik dood was, denkt Polleke dichterlijk.

Daantje de wereldkampioen
Meestal betekent Roald Dahl: lekker lachen en griezelen, maar Daantje de wereldkampioen is net even anders. In dit sprankelende verhaal blijft hij dicht bij de realiteit. Daantje woont met de allerbeste vader van de wereld in een woonwagen bij een benzinepomp. Overdag repareert zijn vader auto’s en knutselt hij vliegers en vuurballonnen. ’s Avonds vertelt hij fantastische verhalen over de grote vriendelijke reus. Het is de opwindendste vader die je je kunt wensen, maar hij heeft een duister geheim: hij stroopt. Als hij op een nacht niet thuiskomt, moet Daantje hem alleen in het donkere bos gaan zoeken.

Deesje
Je zou denken dat graphic novels, boeken met korte teksten en veel tekeningen, een uitvinding zijn van deze eeuw, maar Joke van Leeuwen maakte ze al toen die term nog niet werd gebruikt. Deesje bijvoorbeeld, een origineel verhaal over een meisje dat met de trein naar haar ‘halftante’ wordt gestuurd en prompt verdwaalt in een vreemde stad. Ze komt terecht bij de gevonden voorwerpen op het station, wordt meegesleurd met een vreemde klas op schoolreisje, ontmoet allerlei rare snuiters en voelt zich verloren. Joke van Leeuwen heeft een grillige fantasie, haar tekst en tekeningen zitten vol grapjes en verrassingen.

Het sleutelkruidSleutelkruid
Meesterverteller met een rovershart, zo werd Paul Biegel vaak genoemd. Hij schreef een plank vol avontuurlijke boeken. Uitgeverij Gottmer geeft nu zijn mooiste boeken opnieuw uit, zoals Het sleutelkruid. Dat gaat over koning Mansolein die vanuit zijn koperen burcht al duizenden jaren over de dieren regeert. Nu heeft de koning last van zijn hart en kan hij alleen genezen worden door een zeldzaam kruid. Zolang hij daarop wacht, moet zijn hart blijven kloppen en komt er iedere dag een dier langs met een spannend verhaal. De nieuwe tekeningen van Linde Faas geven het verhaal een mysterieuze glans.

Het jungleboek
Het verhaal van Mowgli, die opgroeit bij de wolven, is wereldberoemd geworden door de Disneyfilm. Die was gebaseerd op Het jungleboek van Rudyard Kipling uit 1894, waarvan de ruwe randjes waren afgeschuurd. Daan Remmerts de Vries waagde zich onlangs aan een nieuwe bewerking van deze oorspronkelijke verhalen. Dat leverde een mooi boek op, dat ruiger is en minder opgepoetst dan de film. In het oerwoud van India gaan de dieren weinig zachtzinnig met elkaar om. Ze houden elkaar graag voor de gek en er vloeit regelmatig bloed. Mark Jansen maakte sfeervolle illustraties van onvergetelijke karakters zoals tijger Shere Khan en slang Kaa met zijn hypnotiserende ogen.

Anderen lazen ook: 7 tips om alles uit het voorlezen te halen

Probeer Kidsweek nu voor maar € 1,50 per week en krijg een leesboek naar keuze cadeau!.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of via onze nieuwsbrief.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook