Gezin in auto
Voor ouders

Op vakantie met kinderen? Vergeet deze 5 dingen niet

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Charlotte Goldhoorn
Charlotte
Goldhoorn

Corona, corona, corona… Ook op vakantie kom je niet onder bepaalde maatregelen uit. Dit jaar zul je daarom een aantal extra dingen op de paklijst moeten zetten, zeker als je met kinderen naar het buitenland gaat. Deze checklist helpt jullie op weg.

1. Een telefoon

Je kon al niet meer zonder, maar dit jaar heb je ‘m ook echt nodig op vakantie. De coronaregels kunnen elk moment veranderen. Check dus vooraf én tijdens de reis goed wat er voor jullie vakantiebestemming geldt. Dat kan via wijsopreis.nl en de Reisapp van Buitenlandse Zaken.

2. Je coronabewijs

Ook wel coronapaspoort genoemd. Deze kun je op drie manieren krijgen:
a. Je hebt corona gehad en bent weer beter. Dan kun je elf tot 180 dagen na je positieve test een coronabewijs aanmaken en gebruiken.
b. Je bent minstens twee weken volledig gevaccineerd.
c. Je bent vlak voor vertrek negatief getest.
In de meeste landen heb je pas een coronabewijs nodig vanaf twaalf jaar. Maar bijvoorbeeld in Italië moet je vanaf zes jaar al een negatieve test kunnen laten zien. Die kun je als QR-code downloaden in de CoronaCheck-app op je telefoon, of uitprinten via de site coronacheck.nl. Elke reisgenoot heeft een eigen QR-code nodig. En per telefoon of tablet kun je maar één code downloaden. Denk er daarom aan dat je voor iedereen een telefoon meeneemt, of de QR-code uitprint.

3. Een gezondheidsverklaring

Veel landen willen dat je vooraf een gezondheidsverklaring invult, in ieder geval als je met het vliegtuig gaat. Meestal vul je één formulier in voor het hele gezin. Dat scheelt weer.

4. Mondkapjes

In Nederland is de mondkapjesplicht op de meeste plekken weer afgeschaft. Maar in veel andere landen is een gezichtsmasker nog wel vereist in bijvoorbeeld winkels en musea. En in sommige landen ook al voor kinderen vanaf zes jaar.

5. Een snelle auto

Wil je naar Italië? Dan mag je negatieve testuitslag niet ouder zijn dan 48 uur. Nou is het technisch gezien maar 18 uur reizen van, zeg, Groningen naar Rome. Maar comfortabel is het niet. Als je ergens een tussenstop wil maken, of twee, ben je zo 24 uur verder. En dan wordt het opeens nog best spannend of je op tijd bij je camping, huisje of hotel bent. Even doorrijden dus… Sommige vakantiegangers gaan al rijden voordat ze de testuitslag binnen hebben, zodat ze wat uren erbij kunnen smokkelen.

Anderen lazen ook: Dit moet je weten over vaccinatie voor tieners

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook