Boeken

Voor elk kind is er een lievelingsboek

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Lezen is fijn om te doen en heel erg belangrijk. Maar welk boek kies je? Sommige lezers hebben behoefte aan spanning en avontuur, andere aan laagdrempelige verhalen met humor of juist aan veel illustraties. Gelukkig is het kinderboekenaanbod zo groot, dat er voor elk kind een lievelingsboek te vinden is.

Fantastische verhalen en sprookjes

Wegdromen bij andere werelden kun je bij deze mooie boeken vol sprookjes en fantasie.

De brief voor de koning, Tonke Dragt (Leopold, 10+)

Op 20 maart gaat de Netflix-serie The letter for the King in première. Voor wie het veelbekroonde boek van Tonke Dragt nog niet heeft gelezen is het een mooie kans om kennis te maken met deze tijdloze klassieker.

Lampje, Annet Schaap (Querido, 9+)

Lampje won in het jaar na verschijning alle grote kinderboekenprijzen. Dit sprookjesachtige verhaal over de dochter van een vuurtorenwachter is het ultieme (voor)leesverhaal voor kinderen met fantasie.

Het kattenmannetje en andere sprookjes, Janneke Schotveld (Van Holkema & Warendorf, 8+)

Voor Het kattenmannetje schreef Janneke Schotveld (bekend van de Superjuffie-boeken) vijftien nieuwe sprookjes met een moderne moraal, die lekker (voor)lezen en waar je af en toe hard om kunt lachen.

Lezen over school

Verhalen die zich afspelen op school zijn herkenbaar en leuk om te lezen. Toch kan een zo’n verhaal soms een onverwachte wending krijgen.

Mees Kees. Hoppa!, Mirjam Oldenhave & Rick de Haas (ill.) (Ploegsma, 7+)

De klas van Tobias bereidt een circusact voor om geld op te halen voor een goed doel. Natuurlijk gaat er weer van alles mis en blijf je lachen met de leukste stagiair van Nederland en zijn al even innemende groep.

De jongen achter in de klas, Ontjali Q. Rauf en Pippa Curnick (ill.). (Lemniscaat, 9+)

Alexa krijgt een nieuwe klasgenoot, een vluchteling uit Syrië. Ahmet zegt weinig, maar als de klas eenmaal ontdekt dat hij tijdens de vlucht zijn ouders is kwijtgeraakt, zijn de kinderen vastbesloten om hem te helpen.

Het werkstuk of hoe ik verdween in de jungle, Simon van der Geest & Karst-Janneke Rogaar (ill.). (Querido, 10+)

Eva weet niet wie haar vader is, maar is daar razend nieuwsgierig naar. Voor school schrijft ze een werkstuk over ‘biologische vaders’ en voor ze het doorheeft wiebelt ze zomaar op een touwbrug in de Surinaamse jungle.

Non-fictie

Met informatieve boeken die goed zijn geschreven en er aantrekkelijk uitzien, krijg je nieuwsgierige kinderen aan het lezen.

Oorlog in inkt, Annemarie van den Brink & Suzanne Wouda (Leopold, 9+)

Deze veertien verhalen over kinderen in oorlogstijd zijn gebaseerd op originele dagboekfragmenten en geven een aangrijpend en gevarieerd beeld van de Tweede Wereldoorlog in Nederland.

Wat niet in de safarigids van je ouders staat, Joukje Akveld (Gottmer, 10+)

Het ultieme weetjesboek voor wie op safari gaat in de Afrikaanse bush, maar ook voor iedereen die het leuk vindt om te lezen over wildlifeprojecten en wilde dieren.

Palmen op de noordpool, Marc ter Horst & Wendy Panders (ill.) (Gottmer, 10+)

Interessante weetjes, grappige tekeningen en overzichtelijke hoofdstukken maken het grote verhaal van klimaatverandering begrijpelijk voor leergierige kinderen (én hun ouders).


Grappige verhalen

Humor is een ijzersterk wapen waarmee je ook aarzelende lezers over de streep trekt.

Ontzettend irritant, Andy Griffiths & Terry Denton (Lannoo, 9+)

Het populaire Australische duo Andy Griffiths en Terry Denton, bekend van De waanzinnige boomhut-serie, schittert in deze bundel met korte en zeer onverwachte verhalen.

Operatie oma Sjannie, Lysette van Geel & Karst-Janneke Rogaar (Moon, 9+)

Jeugdjournaalpresentator Lysette van Geel schreef een komisch boek waarin je helemaal in het fantasievolle hoofd kruipt van Amare, die in haar eentje haar oma uit het ziekenhuis smokkelt en op zolder verstopt.

De bende van Lieke, Robbert-Jan Henkes en Aart Clerkx (ill.) (Querido, 8+)

Lieke heeft humor en onderneemt van alles met haar vrienden, van balspelletjes, schatgraven tot Donald Ducks lezen in het park. Een boek dat zich afspeelt in een wereld zonder mobieltjes en waarin verveling soms zomaar leidt tot avontuur.

Graphic Novels

Voor wie lezen een brug te ver lijkt, maar ook voor visueel ingestelde kinderen, zijn beeldboeken een feest.

Dog Man en de gekloonde kat, Dav Pilkey (Condor, 8+)

De in de VS populaire Dav Pilkey kwam als kind vaak in de problemen door zijn ADHD en dyslexie en weet precies wat rusteloze lezers nodig hebben: toegankelijke, originele en humoristische strips in een mooi jasje.

Planeet Omar, Zanib Mian (Volt, 8+)

Schrijfster Zanib Mian woont in Londen en vond het jammer dat ze nooit kinderboeken zag waarin haar eigen kinderen zich kon herkennen. Ze maakte dit boek vol tekeningen over een ontwapenend jongetje dat problemen aantrekt als een magneet.

Hartenstorm, Anette Herzog, Katrine Clante en Rasmus Bregnhøi (ill.) (Querido, 11+)

Storm is op Viola en Viola is op Storm. Dat ze dat niet van elkaar weten, maakt het leven en de liefde knap ingewikkeld, lees je in deze ontroerende omkeerstrip.

 

Door: Annemarie Terhell

 

 

Anderen lazen ook: Waarom is het zo belangrijk dat je kind goed kan lezen?

Kinderen lezen nog beter met Kidsweek! Sluit hier een abonnement af 15 weken voor 15 euro. Ouders ontvangen deze 15 weken ook een nieuwsbrief met tips, informatie en spelletjes om begrijpend lezen thuis te bevorderen. 

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps