kinderen lezen
Voor ouders

Voorkom de zomerleesdip met deze tips

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

De zomervakantie: voor het ene kind het perfecte moment om eindelijk die boekenreeks te verslinden. Voor het andere juist weken waarin weinig tot niets gelezen wordt. Dan kan je zomaar in een zomerleesdip belanden. Hoe ontstaat deze dip en misschien nog wel belangrijker: hoe voorkom of beperk je deze dip? 

Nadat kinderen een schooljaar lang veel gelezen hebben en een bepaald leesniveau hebben bereikt, zakken sommige kinderen na de zomervakantie een stukje terug. Dit noemen we de zomerleesdip. Dit zie je vooral terug bij kinderen uit groep 3 en 4, die nog maar recent begonnen zijn met lezen. Zij zijn vaak nog onvoldoende leesvaardig waardoor ze gemakkelijk terugzakken. Maar ook oudere kinderen en zelfs volwassenen kunnen een leesdip hebben en in leestempo zakken na een periode van weinig of minder lezen.  

Hoe voorkom je dat de tijd en inzet die in het lezen is gestopt niet geheel of gedeeltelijk verloren gaat in de zomervakantie? Kidsweek in de Klas geeft zeven tips om je kind te motiveren:

1. Niet alleen een leesboek  

Ga je op vakantie, kijk dan of je een informatief boek voor kinderen kunt vinden over het land of gebied waar je heengaat. Of bijvoorbeeld over de dieren die daar veel voorkomen. Denk aan reisgidsen of een atlas speciaal voor kinderen. Sommige kinderen smullen ook van verhalen over de geschiedenis, natuur en kunst van een land. Er zijn ook vakantieboeken met spelletjes, puzzels en verhalen. 

Tips: Lang geleden, Grote kunst voor kleine kenners, Doeboek geschiedenis, Bedtijd Rebelse Meisjes, Het Dikke boek van alle Bijzondere Dieren, Het Grote Kidsweek Doeboek  

2. Minigids

Met Minigidsen gaan kinderen speuren in de natuur. Deze boekjes bevatten bijvoorbeeld informatie over insecten, vogels, de zee en het strand en het bos. Kinderen kunnen zich eindeloos vermaken met het bekijken van de dingen om zich heen en het vervolgens opzoeken in een informatieboekje. 

Tips: Minigids Stoepplantjes, Vogels, Insecten, Strand & Zee 

3. Zelf lezen 

Ziet je kind dat jij veel plezier hebt aan het lezen van een boek, dan zal het eerder een positieve kijk op lezen hebben of krijgen dan wanneer je zelf nooit leest. Goed voorbeeld doet volgen!

4. Samen koken 
Laat kinderen zelf een lekker gerecht kiezen en kook of bak dit samen. Dit is natuurlijk het perfecte moment om samen een recept in te duiken. Het begrijpend lezen wordt hiermee ook gestimuleerd: je moet de stappen op de juiste manier en in de juiste volgorde uitvoeren om je recept te laten slagen! Schrijven ondersteunt het lezen, dus maak samen een boodschappenlijstje voordat je aan de slag gaat. 

Tips: Het Kinderbakboek, Het Kinderkookboek, Wereldeters

5. Leen, lees en luister

Er zijn veel boeken die ook op luister-cd zijn uitgebracht. Leen het boek bij de bibliotheek en laat het kind lekker meelezen tijdens het luisteren. Er zijn ook veel apps zoals de Vakantiebieb waar veel leuke gratis boeken te lezen zijn gedurende de zomervakantie. 

Tips: Yoleo, Een Verre Reis, Pelleflits, Luisterbieb, Spotify, Stortytel


6. Spelletjes 

Er zijn veel taal- en leesspelletjes te spelen. Denk aan Scrabble (junior), Woordmemory en raadspelletjes. Je kunt ook samen een leesbingo maken. Bedenk samen gekke en leuke leesplekken en verschillend leesmateriaal dat kinderen kunnen afstrepen. Op de kop op de bank lezen, of op de wc: dat is toch veel leuker dan aan tafel?! Spreek ook af wat een volle kaart betekent. Misschien wel een nieuw boek als beloning? Geen inspiratie? Wij hebben alvast een leesbingo voor jullie gemaakt! 


7. Samen lezen
Lekker samen lezen uit een spannend of grappig boek. Lees een stukje voor en laat je kind wat woorden en zinnen zelf lezen. Dit hoeft helemaal niet persé uit een leesboek, je kunt ook de krant of Kidsweek pakken! 

 

Anderen lazen ook: 12 Tips van juffen en meesters die je thuis kunt inzetten

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps