Foto: ANP
Voor ouders

Voorkom gehoorschade bij je kind

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Het maximale geluidsniveau in concertzalen en clubs moet naar beneden. Dat adviseerde de Gezondheidsraad deze week aan de regering. Experts waarschuwen al langer voor gehoorschade. Vooral jongeren lopen risico, maar ook kinderen hebben er al last van. 

In Nederland heeft één op de zeven kinderen (9-11 jaar) al beginnende gehoorschade. Dat bleek in 2018 uit onderzoek van Erasmus MC. Ook loopt zo’n 54% van de 12- tot en met 18-jarigen risico op gehoorschade, volgens Nederlands onderzoek. Zorgelijk, vinden experts, want gehoorschade stapelt zich op door de jaren heen.

Gehoorschade onomkeerbaar

Gehoorschade is onomkeerbaar en kan dus niet worden genezen. Je kunt het al oplopen van één knal, bijvoorbeeld van vuurwerk. Maar ook als je te vaak of te lang naar harde geluiden luistert, van bijvoorbeeld games, filmpjes of muziek. Volgens VeiligheidNL zijn ouders zich niet altijd bewust van het risico op gehoorschade bij jonge kinderen.

Vormen van gehoorschade

Er zijn meerdere vormen van gehoorschade, zoals gehoorverlies, tinnitus en overgevoeligheid voor geluid. Bij tinnitus hoor je geluiden die er niet echt zijn, zoals een piep of een ruis. Je kunt ook last hebben van meerdere vormen van gehoorschade tegelijk.

Voorkom gehoorschade

  • - Let op dat geluiden niet te hard staan.
  • - Zet een volumebegrenzer aan op telefoons en tablets.
  • - Een koptelefoon is beter dan oordopjes. 
  • - Laat je kind niet te lang naar muziek luisteren, oren hebben tussendoor pauze nodig.
  • - Geef oordoppen mee naar het voetbalstadion, (school)feestjes of andere plekken met herrie.
  • - Ga nooit te dichtbij geluidsbronnen staan.

Anderen lazen ook: Zo praat je met je kind over geldzorgen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram, de wekelijkse nieuwsbrief of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook