Unsplash
Voor ouders

Woordenboek voor social digibeten: emoji

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Vera Bosch
Vera
Bosch

Kinderen gebruiken graag afkortingen en emoji tijdens hun digitale gesprekken. Maar soms is het flink uitvogelen wat ze daar precies mee bedoelen. Deel één van het woordenboek voor social digibeten: emoji.

De organisate Unicode is verantwoordelijk voor het maken van de emoji. Jaarlijks bedenken ze nieuwe tekens en passen ze oude emoji's aan. Zo werd eind september een nieuwe lading emoji voor 2021 gepresenteerd. Hoewel Unicode duidelijk de betekenis van de tekens uitlegt, blijken ze in het dagelijks leven dikwijls voor hele andere dingen gebruikt te worden. Het kan dus goed zijn dat je kind met een smiley iets héél anders bedoelt. 

Ken jij de betekenis van deze veelgebruikte smileys?

emoji1. Vuurtje

Dit brandende vuurtje wordt vaak gebruikt om aan te duiden dat iets warm is. Maar het betekent daarnaast ook ‘cool’ of ‘leuk’. Dit is afgeleid van het Engelse woord ‘lit’, oftewel aangestoken. Dit wordt gezegd om coole of leuke dingen aan te duiden. Je komt het vuurtje vaak tegen als reactie onder foto’s op social media.

 

emoji2. Twee vingers tegen elkaar

Deze emoji-combinatie maakt een opmars dankzij de app TikTok. De tekens bij elkaar betekenen op deze app ‘verlegen’. Kinderen gebruiken de vingers soms na een zin, foto of video, waar ze verlegen van worden. Ook op andere social media platformen wordt hij inmiddels veelvuldig gebruikt.

 

emoji3. Smiley met druppel

Over deze emoji heerst veel onduidelijkheid. De werkelijke betekenis is ‘zweten’. Maar inmiddels wordt deze smiley vooral gebruikt om ongemak in situaties te beschrijven. Bijvoorbeeld nadat iemand een ongemakkelijke vraag stelt of iets doms doet.

 

emoji4. De lachende drol

Je zou denken dat deze emoji voor zichzelf spreekt. Maar toch wordt de drol-emoji weinig gebruikt om een grote boodschap aan te geven. In de meeste gevallen gebruiken kinderen de drol om lollig te doen of om iets grappigs aan te duiden. Dit is overgevlogen vanuit Japan, waar het Japanse woord voor drol met dezelfde klank begint als het woord ‘geluk’. Hierdoor wensen Japanners elkaar met de drol ook vaak ‘geluk’ toe.

 

emoji5. Twee handen

Deze emoji was aanvankelijk bedoelt om ‘het openstaan voor een knuffel’ aan te duiden. Maar inmiddels wordt het vooral gebruikt om aan te geven dat iemand zijn handen ergens vanaf trekt. In gesprekken wordt deze emoji getypt als mensen ‘laat maar’ willen zeggen of ‘ik ben er klaar mee’.

Anderen lazen ook: Corona-emoji wordt een beetje vrolijker.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Grappig hoor. Ik wist er een paar niet. Vraagtzichaf

hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahhahahahahahahahahaahahahahahahahaha Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen Juichen

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.