Beeld shutterstock
Voor ouders

‘Zakgeld is maatwerk’

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Ook koningin Máxima krijgt (en betaalt) Tikkies van haar kinderen. Dat vertelde ze aan de NOS tijdens de opening van de Week van het Geld 2022. Die heeft dit jaar als thema 'Van Doekoe tot Digi'. Steeds meer kinderen krijgen hun zakgeld digitaal, maar wanneer geef je je kind voor het eerst zakgeld en hoeveel? En mogen ze dat geld helemaal zelf besteden? Wij geven tips van de pro’s. 

Volgens Gabriëlla Bettonville van het Nibud is het lastig om een algemene richtlijn te geven voor wanneer een kind klaar is voor zakgeld. ‘Ieder kind is anders, ook in de omgang met geld. Ook binnen één gezin kunnen kinderen allemaal een eigen aanpak nodig hebben. De een pot alles op en moet leren dat je wel degelijk dingen moet durven aanschaffen. De ander geeft alles uit en moet leren dat het handig is om ook iets te sparen.’

Toch zijn er best een aantal handvaten als het gaat om zakgeld en regels over de besteding daarvan. Volgens Bettonville is het verstandig om kinderen vanaf een jaar of 5 spelenderwijs kennis te laten maken met muntgeld door ze bijvoorbeeld zelf eens een ijsje te laten kopen. Vanaf een jaar of 12 moeten ze om kunnen gaan met geld via een pinpas of mobiele telefoon.

Naar de bakker

Zakgeld krijgen en besteden maakt natuurlijk ook onderdeel uit van ‘met geld om leren gaan in het algemeen’. Begin daar vooral al jong mee. Praat over geld en over wat dingen in het dagelijks leven kosten. En maak het concreet. Een kind van zes kun je rustig met een boodschappenlijstje en de portemonnee naar de bakker sturen. Laat het bij thuiskomst vertellen wat dat brood nou eigenlijk kostte. En hoeveel hij terug kreeg van dat briefje van vijf. Zo leert een kind spelenderwijs de waarde van geld. En is het en passant nog een rekenlesje ook. De tekst gaat verder na de foto.

Beeld shutterstock

Hoeveel zakgeld is normaal?

Volgens de laatste cijfers van het Nibud krijgt 69 procent van alle 5- tot 12-jarigen zakgeld.  Een gemiddeld kind van vijf begint met 50 cent per week. Bij een 12-jarige is dat 2,30 tot 3 euro. Dit staatje is een aardige richtlijn:

Leeftijd Zakgeldbedrag per week
5 jaar €0,50
6 jaar  €1,- tot €1,40
7 jaar €1,- tot €2,-
8 jaar €1,- tot €2,-
9 jaar

€1,10 tot €2,-

10 jaar €2,- tot 2,30
11 jaar €2 tot €2,30
12 jaar

€2,30 tot €3,-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezinsbudget

Maar uiteraard is ook de hoogte van het zakgeld afhankelijk van het gezinsbudget. Bettonville: ,,Kinderen die gewend zijn aan weinig geld gaan van nature heel bewust met geld om. Dat is ook wat je kinderen mee wil geven. Ze weten dat er uitgaven zijn die gedaan moeten worden. Ze krijgen met de paplepel ingegoten dat niet alles kan. Het is alleen maar goed om je kinderen te betrekken bij het huishouden. Vertel waar het geld heen gaat. Ook daar leren ze van.”

Gouden zakgeldtips:

Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip

Geef duidelijk aan wat je kind wel en niet van het zakgeld moet betalen. Is het alleen om zelf dingetjes van te kopen of moeten ze er ook cadeautjes van kopen? En voor wie dan? De hoogte van het zakgeld moet hier natuurlijk mee samenhangen

Maak van zakgeld geen strafobject. Zie het als een soort loon en dreig dus niet het te schrappen bij ongewenst gedrag

Het is slim om de gemaakte afspraken op papier te zetten. Laat je kind bijvoorbeeld zelf een ‘zakgeldcontract’ ontwerpen en onderteken het samen.

Laat ze ook oefenen met sparen. Fysiek geld maakt dat vaak beter inzichtelijk dan geld op de bank, Een spaarpot is een goede, tastbare manier om te starten. Zeker als de inhoud steeds nadrukkelijker gaat rammelen.

Geef ze vooral ook de vrijheid om hun eigen fouten te maken. Niets leerzamer dan spijt van een lege spaarpot na een impulsaankoop.

Anderen lazen ook: 'Help, mijn kind wordt gepest'.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook