Pokémonkaarten Bron: Flickr CC
voor ouders

Zijn Pokémonkaarten wel zo'n leuk kado?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marlies Pilon Journalist
Marlies
Pilon

Ze prijken bovenaan menig verlanglijstje; de razend populaire Pokémonkaarten. Maar veel ouders zien vooral een potentiële gokverslaving. Is het dan wel zo'n leuk kadootje  voor de feestdagen? Kinderpsycholoog Ger Ramakers geeft antwoord. 

Pokémonkaarten zijn terug van weggeweest. Dat is niet gek, vertelt kinderpsycholoog Ger Ramakers. ‘Je kunt ermee spelen, er zit een soort wedstrijdelement in en je kunt ze sparen. Iets verzamelen is altijd aantrekkelijk. Je ziet het ook bij voetbalplaatjes of L.O.L.-poppen. Die zijn allemaal net iets anders waardoor je vaak een hele collectie compleet wilt krijgen of een zeldzaam exemplaar wilt vinden.’ Het verschil met voetbalplaatjes of de L.O.L.-poppen is dat sommige Pokémonkaarten zo zeldzaam zijn dat ze astronomische bedragen opleveren (het duurste pakket kaarten werd afgelopen januari voor bijna 400 duizend dollar verkocht). De zeer zeldzame kaarten kunnen zomaar in je pakket van drie euro zitten, maar de kans daarop is nihil. 

Een onschuldig spel?
Toch zijn er kinderen die al het zakgeld uitgeven in de hoop op die ene kaart, of gaan dealen in bijzondere kaarten. Is dit iets wat je moet willen faciliteren? Volgens Rademakers speelt de gevreesde verslaving drift bij jonge kinderen nog niet zo’n grote rol. Zij zien gewoon mooie kaarten en laten daar de fantasie op los. ‘Ik sprak een juf van groep zes, die vertelde dat de kaarten heel populair zijn onder kinderen van 6 t/m 9 jaar, maar dat neemt daarna weer af. Omdat je geld nodig hebt om de kaarten te kopen, zit er voor die groep kinderen automatisch een rem op.’

Geld en influencers
Maar veel oudere kinderen kopen de kaarten niet om mee te spelen, maar in de hoop er geld aan te verdienen. Dat is nooit de bedoeling van de fabrikant geweest, maar een ongewenst bij-effect. De makers halen ook geen financieel voordeel uit de doorverkoop van kaarten. Via influencers op YouTube zien kinderen filmpjes waarin de doos met kaarten live wordt uitgepakt, niet zelden met een zeer bijzondere, peperdure kaart. De nadruk ligt daarbij niet meer op het spel, maar op het geld. In zekere zin hetzelfde principe als een gokmachine of lot kopen, toch? Rademakers: ‘Of kinderen een verslaving ontwikkelen hangt meer af van het kind zelf dan van datgene waar ze verslaafd aan raken. Het kan inderdaad negatieve gevolgen hebben. Maar het hangt er ook vanaf hoe je hier als ouder mee omgaat. Als je ziet dat je kind heel gevoelig is voor dit soort dingen is dat een waarschuwing en kan je ze beschermen, ook voor later’. 

Een preek heeft geen zin
Hoe doe je dat dan, beschermen? ‘Een preek heeft geen zin, dat werkt alleen maar averechts’, zegt Rademaker. ‘Maar het is altijd goed om het gesprek aan te gaan. Je kunt heel nuchter uitleggen dat die kaarten op zich prima zijn, maar de kans dat die ene zeldzame erbij zit zo goed als nul is. Dat de filmpjes op YouTube de gefilterde uitzondering zijn, en niet de regel. Het is goed om ze uit te leggen dat je meer geld verdient door te sparen dan door die kaarten te kopen. Zo’n pakketje kaarten is op zich prima. Maar als je ziet dat de Pokémonkaarten bij een kind vooral zorgen voor tranen en verdriet, is de lol er snel vanaf. Je kunt er dan als ouder natuurlijk een goed gesprek over hebben of besluiten om voor de feestdagen een ander cadeautje te geven.' 

Anderen lazen ook: Hierdoor zijn Pokémonkaarten zo verslavend

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook