Beeld: Shutterstock

Zo gaat jouw kind ontspannen het nieuwe schooljaar in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

En toen… zat de vakantie er alweer (bijna) op. Terug naar school! Maar wel een beetje relaxed, graag. Zó begint jouw kind blij aan het nieuwe jaar (en jij dus ook). En houden jullie dat vakantiegevoel net wat langer vast in huis. 

Dag, vakantie!

Dit klinkt misschien gek, maar: zwaai de vakantie samen uit. En maak daar iets leuks van. Bak met het gezin pannenkoeken (of crêpes, als je in Frankrijk bent geweest), kijk de foto’s terug en bespreek de leukste herinneringen met elkaar. Doe je dit elk jaar ongeveer hetzelfde, dan wordt het een fijn en herkenbaar afscheidsritueel.

School-buddy

Laat je kind in de week voordat school begint alvast met iemand uit de klas afspreken. Zo wennen ze weer een beetje aan elkaar. Zeker als je kind een beetje verlegen is, helpt het om die eerste schooldag goed door te komen.

Check alle spullen

Loop samen alle schoolspullen door. Is de tas kapot en niet meer te repareren? Haal dan een nieuwe. Of laat je kind die oude etui of schooltas weer zelf omtoveren tot iets moois en nieuws. Bijvoorbeeld met textielverf of -pennen. Snor een mooi voorbeeldplaatje op, en (na)tekenen maar. Of koop plaatjes die je op stof kunt strijken. Met een nieuwe unicorn of superheld op die tas stapt een kind net wat vrolijker de klas binnen.

Tip: Check ook of de gymkleren nog passen. En of ze niet per ongeluk al zes weken in een tas liggen te stinken…

Weekplanning

Bekijk goed hoe de eerste schoolweek eruitziet. Schrijf samen op wanneer je voetbaltraining, gym- of trompetles hebt. Hang dat schema op een plek waar iedereen het duidelijk kan zien. Bijvoorbeeld op de koelkast, of op een groot krijtbord in de keuken. Zo weten jullie allemaal wat je kan verwachten.

Tip: Plan niet tevéél in die eerste week! Naar school gaan alleen kost die eerste dagen al genoeg energie.

Ga erop uit

En dan is het zover: weer naar school! Doe in eerste schoolweek (maar ook daarna!) nog eens iets echt vakantie-achtigs met je kind. En doe dat vooral buiten. Ga het bos in, een ijsje halen bij de ijscoman, plons na een school- en werkdag ergens in het water of maak een picknickmand klaar en snel je naar het park.

Vakantie-gewoontes

Denk ook na over wat je kind deed toen het vakantie was. Las hij elke avond in een boek, luisterde hij naar bepaalde muziek of een podcast? Of liep -ie de hele dag rond op slippers of zonder gel in het haar? Als je hem stimuleert om dat ook na de vakantie nog even vol te houden, zijn vakantiesferen gegarandeerd.

Hap!

Een heel simpele manier om (letterlijk) de smaak van de vakantie nog even vast te houden: eet wat jullie daar ook aten! Een Franse crêpe, een Limburgse vlaai of Belgische frietekes zijn zo gemaakt (of gehaald). En voor je het weet zit je in gedachten weer hélemaal op je vakantieplek. Ben je thuis gebleven? Maak dan gewoon het maaltje klaar dat jouw kind het ultieme vakantiegevoel geeft. 

Foto’s plakken

Een druilerige nazomerdag? Dat is het ideale moment om de vakantiekiekjes erbij te pakken en er een mooi album van te maken. Dat kan op de computer, maar nog leuker is misschien wel om ze te laten afdrukken en in te plakken. Een tikje ouderwets, maar erg fijn als je van knutselen houdt. Dit kan je doen samen met je kind, maar misschien vindt hij het wel een fijn klusje om lekker zelf te doen.

Tip: Laat die ene favoriete vakantiefoto afdrukken op een placemat/beker/deurmat/iets anders dat vaak gebruikt wordt in huis.

Social media

Keek jouw kind tijdens de vakantie minder vaak op social media en vond hij dat misschien zelf ook wel fijn? Spreek dan met elkaar af dat hij probeert om ook na de vakantie wat minder op de telefoon (of die van jou) te zitten. Bijvoorbeeld door een vast moment op de dag te bepalen waarop hij er wél even op gaat. En bedenk van tevoren dan ook even hoe láng hij dat doet.

Doe nieuwe dingen

Veel mensen doen op vakantie dingen die ze nog niet eerder gedaan hebben, of niet vaak doen. En daarvan is bekend dat je er een blij gevoel van krijgt. Maar dat hoeft niet te stoppen als de vakantie voorbij is. Plan bijvoorbeeld een uitje naar een museum waar jullie nog nooit zijn geweest. Of ga eindelijk eens kanoën over die rivier in de buurt. Zo ben je een beetje toerist in je eigen dorp of stad.

Tuin-kamperen

Heb je een tuin? En houdt je kind van kamperen? Zet dan een tentje op en laat je kind er nog een paar nachten in slapen. Doe dat bijvoorbeeld in het weekend na de eerste schoolweek. En misschien ook nog wel het weekend daarna. Geen tuin? Zet die tent gewoon in de slaapkamer! Wie zei dat die vakantie voorbij is?

Anderen lazen ook: Deze online lessen zijn leuk en leerzaam of Zo krijg je geen ruzie over huiswerk.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook