Beeld shutterstock
Voor ouders

Zo hou je de kerstvakantie lockdown-leuk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Geen groot familiekerstfeest, geen vuurwerk met oudjaar, niet uit eten. Maar wel kinderen die vijf weken thuis zijn. Hoe ga je de verveling te lijf in een kerstvakantie waarin zelfs logeren bij opa en oma niet meer vanzelfsprekend is? Tips voor leuks tijdens de lockdown.

 

Kerstkaarten maken

Het lijkt misschien iets van vroeger, van voor alle communicatie met familie en vrienden via mail en whatsapp ging. Maar dit sobere kerstjaar is bij uitstek geschikt om weer eens los te gaan op kerstkaarten. Koop, of nee bestel, wat busjes glitter, wat lijm en een paar goud- en zilverstiften en laat je kinderen hun gang gaan. Resultaat: een creatieve middag en een heleboel blije ontvangers.

Beeld shutterstock

Maak een vreemde blij

Nog meer kerstkaarten maar dan digitaal. Via het project Postmaatje kun je een kaartje sturen naar iemand die het goed kan gebruiken. Een mooie kerstgedachte om samen met je kinderen uit te voeren. Laat ze een lief briefje schrijven of een mooie tekening maken en wie weet wat voor bijzondere correspondentie daar nog uit voortkomt.

Maak een kerstdorp

Kerstboom al opgetuigd? Kaarsjes aan? Mooi. Tijd om nu next level te gaan en een compleet dorp te bouwen. Niet van die kant-en-klare-huisjes van het tuincentrum (want dat is toch dicht) maar met Lego, Kapla of knutselkarton. Dikke kans dat ze extra hun best doen als je er een wedstrijd van maakt met mooie (kerst)prijzen. (spoiler: iedereen eindigt op een gedeelde eerste plaats)

Beeld shutterstock

Sla aan het bakken

Een uitgebreid kersdiner voor de hele familie plannen hoeft dit jaar niet, dus genoeg tijd over om ontspannen in de keuken samen met je kinderen iets leuks te bakken. Waarom dit jaar niet eens zelf te kerststol bakken? Of de kransjes voor in de boom? En wie zegt dat je half december niet alvast oliebollen mag ‘proefbakken’?

Beeld shutterstock

…of aan het koken

Wat is er nou leuker dan zelf een heel menu in elkaar knutselen? Laat je kinderen één dag in de kerstvakantie helemaal zelf het menu verzinnen. Help ze hooguit met het boodschappen doen. Natuurlijk moeten ze alles zelf maken én er voor zorgen dat het gezellig opgediend wordt. Laat ze de woonkamer maar omtoveren tot restaurant, compleet met menukaarten, het mooiste servies en overal kaarsjes.

Speurtocht door je eigen huis

Als je het een beetje handig aanpakt met opdrachten, zijn ze er úren zoet mee: een speurtocht door je eigen huis. Tover een plattegrond van je huis om tot een spannende schatkaart en verstop bijvoorbeeld in elke kamer een andere opdracht. Hilariteit gegarandeerd als je bijvoorbeeld een fles met een opdracht als flessenpost in de wc verstopt. Opdrachten kunnen bijvoorbeeld zijn: ‘Zoek tien dingen in deze kamer die met een A beginnen’ of ‘Schrijf een kort verhaaltje over iets dat in deze kamer gebeurd zou kunnen zijn’. Geef alle deelnemers vooraf een notitieboekje voor de antwoorden en maak een spannend moment van de prijsuitreiking.

Beeld shutterstock

Verzin een challenge

Voorkom dat ze na tien minuten buitenspelen weer binnen staan door er een challenge van te maken. Laat de kinderen vooraf met vriendjes voor elkaar (haalbare!) challenges en missies verzinnen. Of verzin zelf een paar leuke opdrachten als missie. Vooral dingen die de nodige lef vergen, zijn geschikt. Laat ze bijvoorbeeld heel hard ‘POEP’ door de brievenbus van de buurvrouw (die uiteraard vooraf is ingelicht) roepen. Alleen al het filmen als bewijs is gegarandeerd leuk. Natuurlijk verzin je een leuke prijs voor als alles gelukt is.

Net alsof

Op vakantie kan niet. En naar de bioscoop ook niet. Maar net-alsof kun je natuurlijk alles doen. Musea allemaal dicht? Dan maak je toch gewoon een eigen tentoonstelling! Knutsel, klei, schilder en bouw zoveel mogelijk kunstwerken en richt een tentoonstelling in. Niet naar het theater? Oefen allemaal een act en presenteer die aan het eind van de middag aan elkaar. En ga daarna niet gewoon een film kijken op tv, maar maak er een echt bioscoop-event van. De kamer donker, stoelen in bioscoopopstelling, popcorn, drankje en een zelfgeknutseld bioscoopkaartje bij de hand en genieten maar.  Zelfs kamperen kan gewoon thuis. Bouw een tent van lakens in de kamer (of gooi een pop-up tentje uit), blaas de luchtbedden op en haal de slaapzakken van zolder. Zaklamp erbij en keten maar.

Beeld shutterstock

Laat het even los

En misschien wel de belangrijkste tip. Laat je kinderen een beetje vrij. Laat ze dus vooral wél een tent  bouwen in huis. Of een apekooi-parcours. En denk even niet aan de rommel die dat geeft. Laat het gaan. Hebben ze het plan opgevat om met playmobil-poppetjes een nerf-circuit door het hele huis te maken? Moedig het vooral aan. Of laat ze de tuin gebruiken als sportveld. Dan worden er maar wat plantjes vertrapt. In het voorjaar komen die vanzelf weer terug.

Beeld shutterstock

Anderen lazen ook:  Help! Mijn kind wordt gepest.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

ik ga deze tips zeker gebruiken!!!!! (de tips voor tijdens kerst en oud en nieuw)

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps