Tips verveling lockdown
voor ouders

Zo houd je de moed er bij je kinderen in

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Nathalie Strijker
Nathalie
Strijker

Scholen, restaurants, winkels en bioscopen blijven nog dicht en de regering maakt zich grote zorgen over de Britse variant van het virus. Het was geen vrolijk nieuws dat minister-president Rutte deze week te melden had. Niet alleen volwassenen slaakten na de persconferentie van dinsdag een diepe zucht, ook voor kinderen is het een lastige tijd. Hoe voorkom je dat ze bang en somber worden tijdens deze corona-lockdown? 

Psycholoog Hanan Haddouch (31) geeft op Instagram en TikTok iedere week tips over hoe je tijdens deze coronacrisis de moed er een beetje in kunt houden. Deze week heeft ze het bijvoorbeeld over somberheid. ‘Ik heb als doel om psychologische zorg laagdrempeliger maken. Ik wil psychologie en psychologen meer een gezicht geven. Niet iedere psycholoog ziet eruit als Freud of Dr. Phil.’ 

@psycholooghanan

Goalsssss. ##lerenoptiktok ##welcome2021 ##psychologie ##psycholoog ##psychtips ##leren ##psychologyfacts ##vj ##vjp

♬ The JUICE by MR FINGERS - Han

 

Spuugzat

Volgens Haddouch hebben heel veel mensen het zwaar door de coronacrisis, juist ook omdat het contact met anderen beperkt is. ‘Om hulp vragen kan juist nu extra moeilijk zijn. Als je weinig anderen ziet, kunnen ze ook niet zien dat het even niet zo goed met je gaat. Daarom geef ik iedere week op Instagram en TikTok wat praktische tools  waar je nú iets mee kunt doen. Ik wil mensen ook te inspireren om aan de bel te trekken als dat nodig is.’ 

Haddouch merkt dat ook veel kinderen het op het moment zwaar hebben: ‘Veel ouders deden bij de eerste lockdown heel erg hun best, maar zij zijn het nu ook spuugzat en zijn gewoon moe. Daardoor is sfeer thuis niet bij iedereen even fijn.’

Bang

Ook ziet ze dat veel kinderen best bang zijn voor corona. ‘Dat is ook helemaal niet erg want angst is een heel belangrijke emotie. Dat kun je je kind heel goed duidelijk maken. Vraag je kind wel waar het precies bang voor is en leg uit dat iedereen op het moment wat gevoeliger is. Ik voel me zelf bijvoorbeeld heel ongemakkelijk en bang als ik boodschappen doe. Probeer ze ook na te laten denken over wat er wél leuk was, en wat wél gelukt is, de afgelopen tijd.’

De belangrijkste tips van Haddouch om je kind te helpen een beetje vrolijk te blijven:

- Zorg dat ze elke dag minimaal één uur in daglicht naar buiten gaan.

- Stimuleer juist nu een nieuwe hobby (‘Zelf heb ik een longboard gekocht tijdens de eerste lockdown’).

- Laat ze zelf eens nadenken over een manier om de sfeer thuis leuker te maken. Een disco-avond of een zelfgemaakt spel? Of een filmavond gezellig aankleden met de kerstlichtjes die er nog staan?

- Pas op voor teveel informatie. Check het coronanieuws alleen op betrouwbare sites (bijvoorbeeld die van Kidsweek en het Jeugdjournaal) en niet te vaak op een dag.

- En het allerbelangrijkste: zorg dat ze blijven bewegen! Het ligt voor de hand maar zorg dat ze niet de hele dag op hun telefoon zitten. Laat ze TikTok bijvoorbeeld vooral gebruiken als aansporing om zelf actief te worden.

 

Anderen lazen ook: Zeven tips om alles uit het voorlezen te halen.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps