Kind met vader
Voor ouders

Zo krijg je geen ruzie over huiswerk

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Hoe goed we ons allemaal ook inzetten om er het beste van te maken, inmiddels weten we dat thuisonderwijs in de praktijk niet altijd een feestje is. Daarom zochten we uit hoe je deze tijd thuis zonder ruzie – of in elk geval met zo min mogelijk strijd – doorkomt.

In het begin vond je het misschien nog een romantisch idee: met z’n allen thuis en dan je kinderen zelf lesgeven. Maar we kunnen ons goed voorstellen dat dit enthousiasme als sneeuw voor de zon is verdwenen. Want je kinderen blijken niet continu geconcentreerd te werken, hebben soms elke vijf minuten een nieuwe vraag én blijken niet altijd zin te hebben in hun schoolwerk. En dan hebben we het nog niet eens over je eigen werk en dat van je partner. Hier wat handvatten waardoor de strijd hopelijk tot een minimum wordt beperkt:  

Wees lief voor jezelf en je kids
Maaike Frankena, trainer sociale vaardigheden en kindertherapeut van Lefkracht.nl: ‘Kinderen zijn gewend om in een grote groep les te krijgen en plots zitten ze met al hun schriften en werkboeken, zonder klasgenootjes en docent, thuis. Niet alleen pittig voor hen, ook voor jou als ouder. Wees daarom lief voor jezelf en je kinderen. Van de ene naar de andere structuur moet je leren, daar moet een overgang in zitten. Bedenk dat het online leren, wat veel kinderen nu doen, een andere intensiteit heeft dan leren in de klas. Krijgt je kind (ook) nog fysiek huiswerk? Blijf er dan soms even naast zitten. Vraag of ie alles snapt: “Werkt dit voor je? Is dit goed te behappen?”’

Temper je verwachtingen
Verwacht niet teveel van jezelf (en je partner). Jullie zijn geen leerkrachten of klassenassistenten en dat wordt ook niet van jullie verwacht. Het idee is dat jullie je kind(eren) een eindje op weg helpen en dat ze met vragen bij je terecht kunnen. En dat je – waar nodig – toelichting of uitleg op de lesstof kunt geven. Deze begeleiding moet geen uren per dag kosten. Leuk als je je na deze hele thuisonderwijs-periode wil laten omscholen tot juf of meester, maar dat is niet het doel.

Ga níet (of zo min mogelijk) in discussie
Vermijd discussies. Deze is nogal belangrijk, want hoe vaak is het de afgelopen weken al gebeurd dat je met je kind in discussie bent gegaan over de lesstof, de interesse die je kind (niet) toonde of zijn of haar inzet? Wellicht meerdere keren. Snappen we, maar probeer het vanaf nu tot een minimum te beperken. Want het levert vooral frustratie op, verder niets. Probeer dingen waar je tegenaan loopt met humor op te lossen. (Dat werkt in 99% van de gevallen!).

Werk in shifts
De kans is groot dat je partner en jij allebei thuis aan het werk zijn. Los elkaar in dat geval af: zorg dat je partner in de ochtend een paar uur het aanspreekpunt is van de kinderen (en ga zelf in een aparte kamer aan het werk) en wissel het daarna af. Dan gaat je partner op de plek zitten waar jij ’s ochtends zat. Zo komen jullie allebei ook aan je eigen werk toe: niet geheel onbelangrijk en wel zo relaxed voor degene die even een paar uur door moet buffelen.  

Houd een vast dagritme aan
Of specifieker: maak een schema. Ideaal voor je kinderen en voor jou/jullie, want zo weet iedereen waar ie aan toe is. Zo’n schema kun je erg gestructureerd maken, van uur tot uur, maar het hóeft niet zo specifiek. Onze tip: houd een vast dagritme aan met een begin- en eindtijd voor het schoolwerk, duidelijke pauzes, een tijdstip waarop gespeeld mag worden en een vaste tijd voor het – onvermijdelijke – beeldschermmoment. Dit biedt al wat houvast en is voor veel kinderen (en voor jou!) relaxter dan een volgestouwde to do-list.

Laat ze ook zelf plannen
Jullie hebben natuurlijk dat schema opgesteld waarin staat hoe laat ze starten met schoolwerk en wanneer ze pauzes hebben, maar laat de kinderen zelf bepalen wanneer ze welk vak doen. Het werkt goed om een lijstje te maken met welke taken ze vandaag allemaal moeten doen. Zij kunnen dat vervolgens zelf gaan afstrepen. Als zij liever eerst rekenen en daarna begrijpend lezen, is dat aan hen.

Neem pauzes
Op een dagelijkse schooldag heeft je kind vrij veel ‘lege’ momentjes waarop het even niets doet; of het nou is omdat ze van schrift naar iPad moeten wisselen of omdat ze op klasgenootjes moeten wachten tot die klaar zijn met hun werk. Vergeet niet dit soort momenten ook thuis in te bouwen. Als je kind z’n hoofd breekt over lastige sommen, kan een kleine pauze van tien minuten wonderen doen. Niet alleen voor hun mogelijkheid de sommen tóch te snappen; ook voor jouw geduld!

Komt heus goed!
Tot slot willen we je een hart onder de riem steken met de volgende relativerende tweet die halverwege maart viraal ging. Hij komt van ‘Potatoes of Defiance’, moeder van vijf kinderen uit Amerika. Vrij vertaald: ‘Aan ouders die hun kinderen moeten entertainen in deze tijd van social distancing en quarantaine: ALS JE ZE IN LEVEN HOUDT, IS DAT VOLDOENDE. Voel je niet schuldig als je hun zieltjes niet verrijkt, ze geen Japans vlechten en gebarentaal leert en hun geest niet verruimt. Gooi wat snoepjes naar ze en het komt heus goed met ze.’ 

Door: Thea Tijssen

Anderen lazen ook: Kan elk kind beter worden in lezen?
 

De leukste krant van Nederland thuis ontvangen? Neem een abonnement! Nu 13 weken voor € 17,50.
Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via FacebookInstagram of via onze nieuwsbrief.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Ik vind het een goed verhaal, er staan ook goede tips in vind ik.Ik heb een tip en een top, eerst de tip,ik had het wel leuk gevonden als er wat meer informatie in stond. En nu de top, ik vond het goed dat er ook tips in stonden. Groetjes Yfke.

Leuk verhaal en algemeen prima alleen gaat het m.i. niet op voor de kids in groep 3 deze moeten leren lezen, schrijven en rekenen. Als de basis niet goed geleerd wordt dan is er ook geen fundament om iets naar de toekomst op te bouwen.

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.