Voorspel
TV

'Giechelen om seksuele voorlichting is niet erg'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
maartje 2015nieuw.jpg
Maartje
Dammers

Het is misschien wel de spannendste les die je op school krijgt: seksuele voorlichting. In de documentaire Voorspel kijk je op vijf scholen mee tijdens deze les. Ga je daar ongemakkelijk van op je stoel schuiven? Helemaal niet erg, volgens documentairemaakster Anne van Campenhout.

Anne vindt het niet gek dat kinderen ongemakkelijk worden als het over seks gaat. ‘Je weet wat het is, denkt er misschien over na hoe het zal zijn, maar je hebt het zelf nog nooit gedaan. Lachen en giechelen hoort er dan bij. Dat heb je nodig om er uiteindelijk wél over te praten. Dat kan niet ineens - floep - heel open. Ik hoop dat mijn documentaire daarbij kan helpen.’

Anonieme vragen

Op de vijf scholen waar Anne is geweest, gebeurde dat ook goed. ‘Het hielp ook dat de meesters en juffen zich niet ongemakkelijk voelden. Dat neem je als leerling toch over. Bij veel lessen mochten de kinderen ook anoniem vragen stellen. Daar kwamen veel goede en serieuze vragen uit. Bijvoorbeeld wat voorspel is, maar ook wat voor licht je het beste aan kunt doen als je met elkaar naar bed gaat.’ Moet je hier nog steeds van giechelen? Echt niet erg! ‘Hoe vaker je erover praat, hoe makkelijker het wordt’, weet Anne. 

Voorspel (10+) is hier terug te kijken

Anderen lazen ook: Dokter Corrie is terug met 'Seksvragenknutselrubriek'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook