muts
Feit of fabel?

De meeste warmte verlies je via je hoofd

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag, wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Als iets maar vaak genoeg beweerd wordt, gelooft iedereen dat het waar is. In deze rubriek onderzoeken we feiten en fabels.

Feit of fabel? Via je hoofd verlies je de meeste lichaamswarmte

'Muts op! Anders vat je kou.' Het is vast wel eens tegen je gezegd. Jarenlang dachten mensen dat een warme muts je leven kon redden in de vrieskou. Het stond ook in een gids met overlevingstips voor soldaten: 40 tot 45 procent van je lichaamswarmte verlies je via je hoofd.

Wetenschappers ontdekten een paar jaar geleden dat je overal op je huid ongeveer evenveel warmte verliest. Als je in de kou loopt gaat via je hoofd dus niet meer warmte verloren dan via andere delen van je lichaam, zoals je borst, rug en armen. Als het ijzig koud is, zijn een muts en een jas dus even belangrijk.

Feit of fabel? Fabel!

Anderen lazen ook: Warm water klinkt anders dan koud water.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

dit lijkt me een goed verhaal maar ja, wat boeit iemand dit nou

ik dacht dat het zo was maar weer wat geleerd Blij

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.