Viking

Feit of fabel? Vikingen droegen helmen met hoorns

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Vrijdag de dertiende is een ongeluksdag en wortels zijn goed voor je ogen. Sommige dingen hoor je zo vaak, dat je denkt dat ze waar zijn. Iedereen zegt het, dus het zal wel zo zijn. Maar klopt het ook?

Als iets maar vaak genoeg beweerd wordt, gelooft iedereen dat het waar is. In deze rubriek onderzoeken we feiten en fabels.

Vikingen droegen helmen met horentjes

De Vikingen waren ontdekkingsreizigers, handelaren én plunderaars uit Scandinavië. Ze leefden zo'n duizend jaar geleden. Op plaatjes dragen Vikingen altijd helmen met hoorns, maar volgens onderzoekers droegen ze die helemaal niet. Er is zelfs nog nooit een helm uit de Viking-tijd teruggevonden. Zo'n hoofddeksel met uitsteeksels zou bovendien onhandig zijn geweest tijdens het vechten.

Kunstenaars

Het idee dat Vikingen helmen met hoorns droegen ontstond in de 19e eeuw. Kunstenaars uit die tijd vonden de verhalen over de Vikingen heel mooi en romantisch. Maar omdat ze niet wisten hoe ze eruit zagen, baseerden ze hun uiterlijk - met woeste baard en helm - op oude beschrijvingen van een heel ander volk: de Germanen. Zij droegen waarschijnlijk wel helmen met hoorns en vleugels, maar leefden veel eerder dan de Vikingen. 

Een fabel dus!

Anderen lazen ook: Feit of fabel? 's Ochtends ben je langer dan 's avonds.

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

Fabel, ze droegen geen helmen met hoorns maar met zonder. De meeste mensen denken dat ze toch helmen met hoorns droegen.

Je heb het fout ,rénee!

hoe weet je dat

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.