Bliksem

Hoe onstaat onweer?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Als het warm én drukkend weer is, voel je vaak dat-ie eraan komt. Een flinke donderbui met bliksem. Hoe onstaat onweer eigenlijk?

Vroeger dachten de Germanen dat de goden Thor en Wodan elkaar te lijf gingen. In mythes van indianen in Noord-Amerika zorgt een grote vogel met zijn klapperende vleugels voor bliksem en donder. De Griekse filosoof Aristoteles bedacht in de vierde eeuw voor Christus dat onweer wel eens door botsende wolken zou kunnen ontstaan.

Warme en koude lucht

Onweer onstaat als warme en koude lucht elkaar ontmoeten. Koude lucht zorgt ervoor dat warme lucht gaat stijgen. Er onstaat dan een wolk, die bestaat uit kleine waterdruppeltjes. Als er meer warme en vochtige lucht bijkomt, wordt deze wolk groter. De druppeltjes kunnen zo groot worden dat ze niet meer in de wolk kunnen blijven. Ze vallen dan als regen of hagel naar beneden.

Ontlading

Bij een onweerswolk onstaat ook elektriciteit. Dat komt doordat warme en koude deeltjes heel snel langs elkaar bewegen. De wolk moet de elektrische stroompjes kwijt. Dat heet elektrische ontlading. Je ziet dan plotseling een vonkje uit de wolk schieten. Dat is de bliksem. Daarna hoor je de harde knal, die we donder noemen. Je ziet het ook in dit filmpje.

Schuilen

Onweer en bliksem kúnnen gevaarlijk zijn. Als je buiten bent, moet je daarom een goede schuilplaats zoeken, het liefst een gebouw of een auto. Schuil niet onder een boom, want die kan geraakt worden door bliksem. Ook kun je beter niet bij bouwwerken of hekken van metaal gaan zitten.

Anderen lazen ook: Hoe ontstaat een regenboog?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook