Bakkeleien
Spreekwoorden

Waar komt het woord 'bakkeleien' vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

Als je met iemand aan het ‘bakkeleien’ bent, dan zijn jullie aan het kibbelen. Waar komt het woord eigenlijk vandaan? In deze rubriek zoeken we het uit.

Volgens taalonderzoekers stamt het woord uit de tijd dat Indonesië een kolonie was van Nederland. Indonesië heette van 1816 tot 1940 Nederlands-Indië en Nederland was er de baas. Woorden uit het Maleis (een taal die in Nederlands-Indië werd gesproken) kwamen toen terecht in het Nederlands. 

Vechtbootjes

Bakkeleien komt van bakkelaayen. Dat waren kleine bootjes, zogenaamde bakkeleiprauwen. Via Nederlandse zeemannen, die zagen hoe mensen vanuit die bootjes met elkaar vochten, belandde het woord in de Nederlandse taal. De oudste tekst waarin het woord is gevonden is uit 1668.

Andere Maleise woorden die we in het Nederlands kennen zijn amok (gedoe, ruzie), toko (winkel), piekeren (pikir) en in uitdrukkingen als: 'Dat is niet mijn pakkie-an (van bagian = afdeling)'.

Andersom worden Nederlandse woorden nog steeds in het Indonesisch gebruikt. Bijvoorbeeld: gratis (gratis), dus (douche) telepon (telefoon) en handuk (handdoek).

Anderen lazen ook: Waar komt 'van lotje getikt zijn' vandaan?'

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.

Comment

  • Toegelaten HTML-tags: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Textual smiley will be replaced with graphical ones.

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • E-mail- en internetadressen worden automatisch aanklikbaar.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.

Plaats een scoop

vraagtzichaf blij duimomlaag juichen duimomhoog rentweg oeps