Riet aan het water

Waar komt 'je biezen pakken' vandaan?

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marinde Hurenkamp
Marinde
Hurenkamp

'Pak je biezen maar!' Iemand die dat tegen je zegt, bedoelt dat je je spullen moet pakken. Maar wat zijn 'je biezen'? En waar komt de uitdrukking vandaan? In deze rubriek zoeken we het uit.

Volgens taalonderzoekers komt het gezegde uit de tijd dat er veel rietvlechters waren die manden en matten maakten. De rietstengels die ze daarvoor gebruikten, heten biezen. Ze groeien vaak langs het water.

Rondtrekkende artiesten

De uitdrukking zelf heeft onder andere te maken met de rieten matten waarop rondtrekkende artiesten vroeger buiten hun voorstelling speelden. Na afloop rolden ze de matten weer op: ze pakten hun... biezen!

Anderen lazen ook: Waar komt 'alle gekheid op een stokje' vandaan?

Altijd op de hoogte blijven van nieuwtjes die voor kinderen interessant zijn? Volg ons via Facebook, Instagram of WhatsApp of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reacties

gek zeg. ik denk dat het een rijken
man is geweest die naa 90 jaar is
dood gign.

Je "Biezen pakken", was zo veel als "vlug verdwijnen, onderduiken". Er is een verhaal van één van mijn voorvaders die de biezen pakte, toen hij werd opgeroepen, om soldaat te worden onder Napoleon.
Dat rietenmandjes verhaal, of rieten maatjes oprollen, is een 'verhollandsing van een typisch Zeeuws-Vlaams taaleigen'

Wat vind jij? Laat je reactie achter

Hallo!

Let op:

Je reactie wordt door de redactie eerst gelezen. Reacties met onbehoorlijke taal of waarin e-mailadressen, telefoonnummers en adressen staan worden verwijderd.